Bolska kronika

utorak, 17. siječnja 2017.


alt

Zimski su uvjeti bili u ponedjeljak na cesti Bol - Supetar. Tom su cestom putovali i igrači MNK Bol koji su morali u Split zbog utakmice XII. kola


NOVI VAL HLADNOĆE

Nakon ekstremne hladnoće stigla nam je kiša, ponegdje snijeg ali i olujna bura. Slušamo i čitamo savjete da se ne kreće na put, a bolski su nogometaši morali osobnim vozilom žuriti u ponedjeljak na trajekt u 18 sati iz Supetra za Split. U dvorani na Gripama u 20.45 morali su odigrati utakmicu sa Strožencem. Dok ovo pišemo nismo sigurni hoće li u ponoć krenuti trajektom natrag za Supetar ili će morati prespavati u Splitu.
Većih količina snijega, osim susnježice, ne treba očekivati u Bolu. Snijeg nama obično dolazi s jugom, a ovaj nam dolazi burom s kopna. Temperatura je ponovno u padu. U 19 sati u Bolu je bio samo jedan stupanj iznad nule.
Katamaran je u ponedjeljak iz Splita krenuo za Stari Grad, bez pristajanja u luci Bol i Jelsi. Ne treba ga očekivati ni u utorak ujutro za Split.
U utorak se u Dalmaciji očekuje umjereno do znatno oblačno, osobito u srednjoj i južnoj Dalmaciji povremeno uz snijeg i kišu. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima.
U srijedu će biti stabilnije, djelomično ili pretežno sunčano i suho. Uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature na otocima do 11°C.

(062) objavljeno  16. 01. 17. u 22:35 h NEMA AUTOBUSA, NEMA NI NASTAVE

Autobus u utorak ujutro, zbog stanja na cesti, neće krenuti iz Supetra, pa ni u 6.35 iz Bola za Supetar. Kako nema autobusa u Bol ne mogu doći učenici Srednje škole iz Pučišća, Pražnica i Gornjeg Humca. Zbog toga neće biti u utorak ujutro ni nastave u Srednjoj školi Bol.


********************


alt


ŽUPANIJSKE NAGRADE

Odbor za javna priznanja Županijske skupštine trebao bi ovih dana objaviti Natječaj za dodjelu županijskih nagrada. Pravo na podnošenje prijedloga imaju osim državnih i županijskih tijela imaju i političke stranke, vjerske zajednice, poduzeća i ustanove, građani, udruge građana i druge pravne osobe.
U jednoj godini se može dodijeliti najviše tri nagrade za životno djelo, pet osobnih i pet skupnih nagrada.
Jeli se u Bolu razmišlja kako bi nekoga trebalo predložiti za županijsku nagradu? (j.e.)

(61) objavljeno  16. 01. 17. u 22:30 h 

********************


alt

Prvi gol u mreži Boljana (foto: j. sabbioncello)


alt

S momčadi je ponovo trener Malvasija


MNK BOL: TRENER SE VRATIO

Nadali smo se novim bodovima, ali se Boljani vraćaju kući s novim porazom: Bol - Strožanac 2:4. Dobra je vijest da se, nakon duže odsutnosti, vratio trener Pjer Malvasija pa će sa idućih utakmica biti boljih vijesti. Naporno su putovanje imali igrači iz Bola, pa je i to jedan od razloga porazu. (j.e.)

(60) objavljeno  16. 01. 17. u 22:25 h   


ponedjeljak, 16. 01. 2017.     ********************


alt

Nakon godinu dana, ponovno je u nedjelju osvanuo bazen na špici Zlatnog rata (foto: j.e.)


PONOVNO ZAHLAĐENJE

Nakon nešto viših temperatura u subotu i nedjelju, za ponedjeljak je najavljeno ponovno zahlađenje. U unutrašnjosti će biti i snijega, a duž Jadrana bura, podno Velebita i s olujnim udarima.
Kao što smo najavili u jučerašnjoj Bolskoj kronici, na špici Zlatnog rata ponovo je u nedjelju nastao bazen. Veći je nego prošle godine, ali Bager se nije došao okupti kao lani, 13. siječnja.
Smirivanje vremena i slabljenje bure očekuje se nakon srijede. (j.e.)

(59) objavljeno  15. 01. 17. u 21:50 h  

********************


alt

U zgradi škole na Rudini nema nastave od potresa, 9. prosinca


OSNOVCI SE VRAĆAJU U KLUPE

Zimski praznici završili su i za osnovce. Njima nastava počinje u ponedjeljak u 14 sati u školskoj zgradi na Bjenačici. Tamo su u jutarnjoj smjeni srednjoškolci jer se još uvijek čeka pregled i sanacija eventualnih oštećenja školske zgrade na Rudini. Opažena su naime oštećenja na zidovima nakon potresa 9. prosinca. (j.e.)

(58) objavljeno  15. 01. 17. u  21:45 h 

********************


alt


INA SAMO KROZ JUTRO

Od ponedjeljka (16. siječnja) pa do 1. veljače benzinska postaja INE u Bolu radit će samo kroz jutro, od 7 do 13 sati. Nedjeljom je zatvoreno. Razlog novom radnom vremenu je korištenje godišnjih odmora. (j.e.)

(57) objavljeno  15. 01. 17. u 21:40 h 

********************


alt


NOVI ISPIT ZA MNK BOL

Utakmicama 12. kola u ponedjeljak se nastavlja natjecanje u I. splitskoj ligi malog nogometa. MNK Bol je igrao i prošlog ponedjeljka, ali je to bila zaostala utakmica (Bol – Beach bar Cool 3:2).
U Velikoj dvorani SC Gripe s početkom u 20.45 sati sastaju se Bol – Strožanac. Bol ima 12 bodova, a Strožanac 9. U slučaju pobjede Bol bi nakon ovoga kola mogao doći i do sredine tablice. (j.e.)

(56) objavljeno  15. 01. 17. u 21:35 h  
nedjelja, 15. 01. 2017.     ********************


alt

Zapadna strana plaže Zlatni rat pod udarima valova (subota, 14. siječnja u 10.00 sati)


alt

Cesta sa sjeverne strane Brača, od Gornjeg Humca prema Supetru (foto: Tomo Dešković)


alt

Pogled na Bol i plažu Zlatni rat s vrha Vidove gore u 15 sati (foto: Jurica Kusanović)


alt

Snježne radosti na Vidovoj gori (foto: Sretna Kusanović)


alt

Sunčano je i u 16 sati je bilo znatiželjnika na Zlatnom ratu (foto: j.e.)


alt

Bračni par Anić na vrhu (špici) plaže. Možda opet bude bazen? (foto: j.e.)


alt

Vrijeme se smirilo i u 17 sati došao je i katamaran iz Splita (foto j.e.)


alt

Romantični zalazak sunca u subotu u 16.30 sati (foto: j.e.)


PONOVNO BAZEN NA ZLATNOM RATU?

Narodna poslovica kaže da se po jutru dan poznaje. Ali tako nije bilo ove subote. Nakon oblačnog i pomalo kišovitog jutra, u Bolu se razvedrilo, a vjetar se smirio pa je predvečer i katamaran stigao iz Splita.
Iz Bola se snijeg nije vidio, ali ga je bilo na sjevernoj strani Brača sve do vrha Vidove gore. Na glavnoj cesti od Supetra prema Gornjem Humcu intervenirala je i ralica, pa se promet odvijao sigurno i bez zastoja.
Neki su se uputili na Vidovu goru kako bi malo uživali na snijegu.
Na Zlatnom ratu su vjetrovi i struje učinili svoje i ponovno, nakon godinu dana, okretali vrh plaže. Sasvim malo nedostaje da se ponovo učini – bazen.
Za nedjelju je predviđeno ponovno naoblačenje, a od ponedjeljka i zahlađenje. (j.e.)

(55) objavljeno  14. 01. 17. u 22:40 h  

********************


alt


alt


ZBOG VODE 300 INTERVENCIJA

Mnogo smo problema imali proteklog tjedna. Nakon gripe došlo je do niskih temperatura, pa pucanja vodovodnih cijevi i vodomjera, a na kratko u Bolu nije bilo ni struje.
Zaključno sa subotom, radnici „Vodovoda Brač“ imali su u Bolu preko 300 intervencija, najviše na vodomjerima. Mnogi nisu zatvorili vodu u svojim vikendicama i apartmanima, a trebali su to učiniti ako su duže odsutni. Za štetu će saznati kada ponovno dođu u Bol.
Rekordna je potrošnja struje! „Elektrodalmacija“ je na svom području, gdje spada i Brač, registrirala 10. siječnja maksimalno opterećenje od 499,96 megavoltampera (MVA), a zadnji put je maksimum zabilježen prije pet godina, 481,4 MVA.
O gripi se zadnjih dana manje priča, iako u Bolu ima oboljelih. Pogoršanje je moguće tek očekivati. Počinje, naime, II. polugodište u bolskim školama, kada će više djece biti na okupu, u zatvorenom prostoru. (j.e.)

(54) objavljeno  14. 01. 17. u 22:30 h 
subota, 14. 01. 2017.     ********************


alt


NA BRAČU AVIONI SA 150 PUTNIKA

Jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u turizmu ove godine u našoj županiji je produženje piste u Zračnoj luci Brač sa 1400 na 1760 metara što će omogućiti slijetanje aviona i sa 150 sjedala – izjavio je u Splitu novinarima Joško Stella, direktor TZ županije.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2016. godini ostvareno je 15 milijuna noćenja i 2,7 milijuna dolazaka. To je povećanje noćenja za 12, a dolazaka za 11 posto.
U županiji je u tijeku izgradnja ili rekonstrukcija deset hotela: u Splitu, Makarskoj, Solinu, Kaštel Lukšiću, Milni, Podgori, Tučepima, Brelima i Dućama kod Dugog Rata. (j.e.)

(53) objavljeno  13. 01. 17. u 22:10 h 

********************


alt


NOVA ZGRADA PZ

Na ulazu u Bol, uz cestu iz Supetra, u tijeku je izgradnja i dogradnja poslovnog objekta čiji je investitor Bol poljoprivredna zadruga. U prizemlju i na etaži bit će ukupno pedesetak kvadratnih metara.
Neizvjesno je hoće li tu preseliti Uprava zadruge, saznali smo od upravitelja Ivica Vlahović. Izvjesni je da će se to dati u najam, a čini se da bi najpogodnije bilo za informativni centar. Objekt je na samom ulazu u Bol, a imat će vlastito parkiralište. (j.e.)

(52) objavljeno  13. 01. 17. u 22:05 h  

********************


alt


TOPLIJE S KIŠOM

Petak nam je osvanuo s jugom, nešto je toplije nego prethodnih dana, ali je počela kiša. U unutrašnjosti Hrvatske ima snijega, što otežava promet na cestama. Jugo je zaustavio na splitskom području tri trajekta i tri katamarana. U Bol nije stigao katamaran, a kako je ostao u Splitu neće ga biti ni su subotu ujutro od Bola za Split. Trajekt Ston je ostao u Sumartinu. Zbog hladnoće u petak nije radila tržnica u Bolu. Zelenje je smrznuto i nije za prodaju, objasnio nam je Veselko Mikulić, koji jedini ima zimi štand na tržnici. Vjeruje da će ga otvoriti u subotu ujutro.
Zbog zatopljenja počeli su se odmrzavati vodovodne cijevi, što je tražilo nove intervencije Vodovoda Brač zbog poplava i curenja vode.
Od nedjelje je ponovno najavljeno zahlađenje. (j.e.)

(51) objavljeno  13. 01. 17. u 22:00 h   

********************


alt


HDS - NOVA STRANKA NA BRAČU

Uskoro bi se na Braču trebala osnovati podružnica HDS-a, a upravo se dogovara termin za tribinu u Bolu – izvijestio nas je Pero Nevistić. Stranka će imati svoje kandidate na lokalnim izborima u svibnju.
Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) politička je stranka osnovana u Zagrebu 21. veljače 2009., spajanjem Hrvatskih demokršćana, Hrvatske kršćanske demokratske stranke i Hrvatskih proljećara. Predsjednik stranke je dr. Goran Dodig.
Svoj politički nauk Stranka temelji na društvenom nauku Katoličke crkve te na sintezi bogatih povijesnih, kulturnih i političkih iskustava svih hrvatskih naraštaja. Osnovni ciljevi su određeni Programskim načelima, a u bitnome oni su: uređenje države na demokršćanskim načelima; kulturna i duhovna obnova Hrvatske; zaštita života od začeća do prirodne smrti; zaštita obitelji; suradnja sa susjednim zemljama, europskim zemljama i zemljama svijeta; stvaranje uvjeta, organiziranje i poticanje znanstvenog, tehnološkog i gospodarskog razvoja u Republici Hrvatskoj;
sveobuhvatna skrb za čovjeka i svaku osobu – pojedinca; zaštita obitelji, mlađeg naraštaja, djece i mladeži; posebna briga i skrb o odgoju mladog naraštaja; osiguranje uvjeta za besplatno cjelokupno obrazovanje; poticaj i zaštita poduzetništva; posebna briga o potrebitima, tj. invalidima, starima, nemoćnima i hendikepiranima ...

(50) objavljeno  13. 01. 17. u 21:55 h   
petak, 13. 01. 2017.     ********************


alt


PROBLEMI VODOOPSKRBE ZBOG LEDA

Nešto je malo zatoplilo, u odnosu na pretekle dane, ali se očekuju novi problemi sa vodovodnim cijevima i vodomjerima. Otopljenjem leda otkriva se gdje cijevi i vodomjeri nisu izdržali hladnoću. Dnevno radnici Vodovoda Brač samo u Bolu interveniraju na 20 vodomjera. Ljudi javljaju i o napuknućima cijevi … Većinom su vodomjeri stradali u vikendicama i stanovima gdje zimi nitko ne stanuje.
U četvrtak se iza 13 sati napunila vodom kućica (sve do prozora) na početku naselja Ratac, uz boćarsko igralište. Pod pritiskom, voda je izbila vrata na kućici i Ulica Hrvatskih domobrana ubrzo je postala mali bazen, a naselje Ratac ostalo bez vode.
Ekipa Vodovoda Brač, koja je u to vrijeme bila u Bolu, ubrzo je riješila problem: isključen je dovod vode u kućicu koja je nekada služila kao prepumpna stanica za vodoopskrbu. (j.e.)

(49) objavljeno  12. 01. 17. u 20:30 h  

********************


alt


INA PONOVNO - JEDNOKRATNO

Zbog korištenja godišnjih odmora, od ponedjeljka 16. siječnja ponovno će benzinska postaja INE u Bolu raditi jednokratno, od 7 do 13 sati. Nedjeljom će biti zatvoreno.
Staro radno vrijeme, dvokratno i nedjeljom jednokratno, vraća se 1. veljače – izvijestio nas je voditelj benzinske postaje Ivica Brešković. (j.e.)

(48) objavljeno  12. 01. 17. u 20:25 h   
četvrtak, 12. 01. 2016.     ********************


alt

Bura je pred neki dan prevrnula i kiosk na Martinici


alt

Bura je oštetila i semafor na Račiću (foto: j. kusanović)


KAKO SE PONAŠATI KADA SE LEDI ILI SNIJEŽI?

Posljedice hladnoće i u srijedu su se osjećale u Bolu. Još uvijek ima kuća i stanova bez vode, a radnici Vodovoda Brač rade intenzivno na saniranju stanja. Kada led malo popusti utvrdit će se točni razmjeri problema i štete.
U četvrtak će prema prognozi na Jadranu biti nešto toplije, a za petak se očekuje kiša i – snijeg. U unutrašnjosti Dalmacije moglo bi ga biti 5 do 10 centimetara.
Kako se ponašati u situacijama kakve smo imali proteklih dana? O tome nas savjetuje komunalni redar Zdravko Bartulović:


„Vlasnici i korisnici stanova, zgrada, poslovnih prostorija i drugih objekata dužni su očistiti javne površine ispred zgrada, poslovnih prostora i objekata od snijega i leda.
O uklanjanju snijega i leda s javnih parkirališta, taksi stajališta, tržnica na malo, autobusne postaje, športskih objekata i sličnih prostora vodi brigu pravna ili fizička osoba koja tim površinama upravlja odnosno obavlja poslovnu djelatnost.
Javne površine od snijega i leda čisti trgovačko društvo koje obavlja komunalnu djelatnost održavanja čistoće.
Snijeg i led treba očistiti čim vremenske prilike to dopuste. Radi sprječavanja nastanka leda i sprječavanja klizanja, javnih prometnih površine moraju se posipati odgovarajućim materijalom.
Fizičke i pravne osobe koje uklanjaju snijeg i led s javnih prometnih površina dužne su osigurati da se materijal kojim je posipana javno prometna površina ukloni u roku od najduže 2 dana nakon otapanja snijega i leda.
Za vrijeme drugih vremenskih nepogoda, posebno obilnih kiša, odmah, čim to mogućnosti dozvoljavaju, moraju se popraviti te očistiti i dovesti u ispravno stanje šahtovi, slivnici, kao i druge naprave na javnim prometnim površinama kao i odvesti nataložen materijal, polomljene grane i slično.
Mole se stariji građani ako to nije nužno potrebno da ne izlaze iz svojih domova u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.
Kontakt brojevi u slučaju potrebe:
Komunalno poduzeće "Grabov rat": 021/635-393
HEP Supetar: 021/ 762-701; dežurni: 021/631-118
Vodovod Brač d.o.o.:  021/631-141“. (j.e.)

(47) objavljeno  11. 01. 17. u 22:00 h  

********************


BLMN: BOL - FORTUNA 7:1

Bol je u Supetru protiv Fortune zabilježio novu pobjedu - 7:1 i sada ima 16 bodova. Interesantan je podatak da su prvo poveli Povljani, ali Boljani nisu dozvolili iznenađenje. Bila je to utakmica Bračke lige malog nogometa. (j.e.)

(46) objavljeno  11. 01. 17. u 22:15 h  

srijeda, 11. 01. 2017.     ********************


alt

Učenici pred školskim objektima na Bjenačici (arhiv)


ZAVRŠAVAJU ŠKOLSKI PRAZNICI

Za bolske srednjoškolce srijeda je zadnji dan zimskih praznika jer od četvrtka počinje drugo polugodište. Nastava je u školskim objektima na Bjenačici u jutarnjoj smjeni.

Osnovcima je odmor četiri dana duže. Njima drugo polugodište počinje od ponedjeljka u 14 sati, također na Bjenačici. Tako će biti dok se ne završi sanacija školske zgrade na Rudini. (j.e.)

(45) objavljeno  10. 01. 17. u 21:45 h 

********************alt


DODATNE LINIJE AUTOBUSOM

Početkom drugog polugodišta bit će i nekih izmjena u polascima autobusa iz Bola i Supetra od četvrtka 12. siječnja.
Ponovno će iz Bola za Supetar biti polazak u 13.45 (osim subotom, a ostali polasci su, kao i do sada, u 6.35, 13.00 i 16.30 sati.
Iz Supetra za Bol su polasci u 5.25 (osim subotom), 5.45 (subotom), 10.25, 12.25 (subotom), 12.40 (osim subotom), 14.20 (osim subotom), 15.25 (subotom), 15.40 (osim subotom) te u 17.45 (petkom i uoči praznika).
Nedjeljom i praznikom ostaje kao i do sada. (j.e.)

(44) objavljeno  10. 01. 17. u 21:40 h 

********************


alt


BLMN: BOL - FORTUNA


U srijedu se u Supetru igraju utakmice Bračke lige malog nogometa. Bol se u 21 sat sastaje sa sedmoplasiranom Fortunom iz Povalja (9 bodova).

Boljani su u 6 odigranih utakmica osvojili 13 bodova i trentno su treći na tablici, ali s utakmicom manje od MNK Milna (16 bodova) i MNK Supetar (15 bodova).

Najbolji strijelac u ekipi MNK Bol je B. Botica (9 golova), zatim B. Klarić (5) … (j.e.)


(43) objavljeno 10. 01. 17. u 21:35 h 

********************


alt


VJEŽBANJA U DOMU KULTURE

Nakon zimskih praznika nastavljaju se uobičajene aktivnosti i u velikoj dvorani Doma kulture. Prvi će u ponedjeljak 16. siječnja početi s vježbanjem karate i Sportska škola.
Total fitness, ženska i muška grupa, nastavljaju vježbanjem od utorka, a balet od srijede u 17 sati.
Zbor s radom počinje nešto kasnije, od 2. veljače.

(42) objavljeno  10. 01. 17. u 21:20 h  
utorak, 10. 01. 2017.     ********************


alt

Voda i poledica na Putu oleandra (foto: nera nejašmić kozina)


alt

Voda i poledica u ulici od Kuće u kući prema Marineru (foto: deana marinković)


JELI OVO ELEMENTARNA NEPOGODA?

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (21. prosinca 2016. godine) usvojena je Analiza stanja sustava civilne zaštite i plan razvoja toga sustava za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Na kraju toga dokumenta, napisanog na dvije stranice, stoji da će se objaviti u Službenom glasniku općine Bol. (Posljednji Službeni glasnik na portalu Općine Bol objavljen je 15. prosinca 2016.)
Tamo se spominje Stožer zaštite i spašavanja, čak i imena ljudi, ali je pitanje jesu li nedavni dani polarne hladnoće, bez vode i struje, dovoljan razlog da se aktivira Stožer ili barem dio tih ljudi?
Činjenica je da su neki dijelovi u Bolu bez struje bili i preko 12 sati, a neki su bez vode i nekoliko dana. Led na rivi stoji i treći dan, a moglo ga se gurnuti u more običnom lopatom. Naši nam čitatelji šalju fotografije zaleđenih ulica, jer su pukli vodomjeri.
Sjedište Elektrodalmacije i Vodovoda Brač je u Supetru i oni pozive primaju odasvuda sa Brača, ako se netko uopće i javi na telefon. To je razlog više da se, po nama, u sličnim situacijama samoorganiziramo u Bolu. U tom Stožeru primale bi se dojave Boljana i određivali prioriteti i organizirale intervencije.
Ovako, ljudi su prepušteni sami sebi uz preporuku da čekaju zatopljenje.
U Bolu ne prijeti samo opasnost zbog nestanka struje i vode. U ponedjeljak su u dva slučaja, u Murvici i Bolu, intervenirali vatrogasci. Neodgovorno se palila vatra u polju ne misleći da će bure još biti, a trava je suha, jer kiše poodavno nije bilo. (j.e.)

(41) objavljeno  09. 01. 17. u 21:00 h  

********************


alt


alt

U speleološku školu petorica su bila iz Bola


BRAČKI IGLU

Polaznici prve bračke speleološke škole, pod vodstvom ekipe iz planinarskog društva „Profunda“, bili su na predio Trolokve. Tu su kroz vježbu boravka u prirodi vješto napravili iglu, pravo sklonište u zimskim snježnim uvjetima kakve smo imali proteklih dana.
- Iglu se radi lopatama, slažu se kocke snijega. Ovo je odlična zaštita dok su vani minusi. Dan prije imali smo vježbu u jami gdje je također bilo hladno, ali i tamo se radi bivak pa nema uvjeta za koje nismo spremni - kaže Slaven Nižetić iz "Profunde", koji je zimsku avanturu sa školarcima zaključio u toplom - na Gažulu u planinarskom domu. (m.i.)

(40) objavljeno  09. 01. 17. u 20:55 h 

********************


alt

Bol - Beach bar Cool 3:2 (foto: j. sabbioncello)


MNK BOL: ČETVRTA POBJEDA

U ponedjeljak je u Splitu MNK Bol igrao zaostalu utakmicu iz XI. kola Prve splitske lige malog nogometa i osvojio nova tri boda: BOL – BEACH BAR COOL 3:2 (2:1). Strijelci za Bol bili su S. Mikulić, Botica i Marinelić.
Ovo je Boljanima četvrta pobjeda u 11 odigranih kola. Sa 12 bodova sada su, uoči XII. kola koje se igra u ponedjeljak 16. siječnja, na 11. mjestu na tablici. (j.e.)

(39) objavljeno  09. 01. 17. u 20:50 hh
ponedjeljak, 09. 01. 2017.


alt

Nedjeljna šetnja do crkvice Sv. Lucije (foto: d. marinković)


alt

Bura je oborila i neke panoe


NAJGORE JE PROŠLO?

Hladna fronta koja se ne pamti u Bolu, čini se da nas postupno napušta. Noću je temperatura i dalje ispod nule. Po danu, uz laganu buru i sunčano vrijeme, može se malo i prošetati. Na suncu, u zavjetrini, u 13 sati u nedjelju bilo je čak 20 stupnjeva. More je relativno toplo, ali sa 14 stupnjeva ipak nije za kupanje.
Subotu i nedjelju imali smo redovito snabdijevanje električnom energijom, ali još ima kuća koje nemaju vode. Morat će pričekati da se otopi led oko cijevi.
Predstoji da se od ponedjeljka utvrdi jesu li led i bura napravili još štete. Razbijene su, na primjer, kupe na krovu škole, polomljene su neki reklamni panoi i prometni znakovi. Štetu u poljoprivredi tek treba utvrditi. (j.e.)

(38) objavljeno  08. 01. 17. u 20:50 h  

********************


alt

Katamaran u bolskoj luci 8. siječnja u 17.10 sati


DOŠAO I KATAMARAN

Zadnji put, prije bure, katamaran je u bolski porat bio u srijedu ujutro (4. siječnja). Ponovno je, nakon 8 izostanaka, katamaran došao u Bol u nedjelju (8. siječnja) u 17.10 iz Splita, ali će noćiti u Starom Gradu.
Cestovni promet odvija se prema redu vožnje, bez zastoja, ali je u prekidu bila trajektna linija Sumartin – Makarska. (j.e.)

(37) objavljeno  08. 01. 17. u 20:45 h  

********************


alt


ZAVRŠILI ODMORI

Oni koji su bili na kolektivnom odmoru ili produžnom vikendu ponovno će od ponedjeljka na posao: općinske službe, Grabov rat, Splitska banka, Poštanski ured …
Odmor nastavlja Srednja škola do četvrtka, a osnovcima su zimski praznici četiri dana duže, do ponedjeljka 16. siječnja. (j.e.)

(36) objavljeno  08. 01. 17. u 20:40 h  

******************


alt


MNK BOL NASTAVLJA NATJECANJE

Malonogometni klub Bol, nakon više od mjesec dana pauze (od 5. prosinca), u ponedjeljak (9. siječnja) ponovo putuje u Split gdje u dvorani na Gripama treba odigrati zaostalu utakmicu iz XI. kola, a protivnik je Beach bar Cool. Početak susreta je u 18.50 sati.
Bol je trenutno na tablici 13. sa 9 bodova, a Beach bar Cool ima dva boda više. U slučaju pobjede, Boljani će preskočiti dva kluba na tablici, Strožanac i Beach bar Cool.
Redovno, XII. kolo igra se 16. siječnja: Bol – Strožanac. (j.e.)

(35) objavljeno  08. 01. 17. u 20:35 h  
nedjelja, 08. 01. 2017.     ********************


alt

Snimljenu u subotu 7. siječnja u 10.30 sati


alt


alt


alt


MORE SE ZALEDILO PO RIVI, NEKI OSTALI BEZ VODE …

Ni najstariji Boljani ne pamte ovako niske temperature. U noći od petka na subotu temperatura je u Bolu izmjerena minus 7, a u 8 sati bilo je malo „toplije“: minus 5. Struje je bilo, ali su mnogi ostali bez vode: Zadarska ulica, Novi Put, Marka Marulića … Očito je da su cijevi preplitko postavljene i moglo se očekivati da će doći do smrzavanja vode u cijevima. Oko 13 sati sunce je učinilo svoje i voda je ponovno potekla. Pitanje je što će biti tijekom noći, do nedjelje ujutro.
Klima uređaji, po ovako niskim temperaturama, ne pomažu mnogo. Toplo je samo onima koji se griju na drva ili imaju centralno grijanje.
U subotu ujutro ledilo se i more po bolskoj rivi. Nesvakidašnji prizori su viđeni i snimljeni oko autobusne stanice. Zaleđeno je i staklo na jednoj od live kamera, onoj na zgradi škole, pa oni izvan Bola nisu mogli vidjeti kako je Boljanima kada temperatura padne ispod nule. Srećom, bura je nešto oslabila pa se tijekom dana, po suncu, moglo i prošetati.
DHMZ je tijekom subote objavio novo upozorenje:
"Zbog daljnjeg pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla, nastavlja se razdoblje iznimne zimske hladnoće, na Jadranu praćeno umjerenom i jakom, u početku još i olujnom burom i tramontanom.
Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje iznimna hladnoća s maksimalnim temperaturama ispod 0 °C, pri čemu će jak vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće …
… Od nedjelje se očekuje manje vjetrovito vrijeme, osobito u unutrašnjosti, dok će na Jadranu još povremeno biti umjerene do jake bure, ponajprije u Dalmaciji.
Treba naglasiti kako će se i dalje, barem do sredine idućeg tjedna, zadržati vrlo hladno vrijeme."

(34) objavljeno  07. 01. 17. u 21:25 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat 7. siječnja 2016.


alt

Bolska riva godinu dana poslije, 7. siječnja 2017.


DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

Dobro je podsjetiti na jedan događaj u Bolu od prije godinu dana. Neki kažu tramontana, a drugi da je to bio maestral, ali 7. siječnja 2016. počelo je okretanje špice Zlatnog rata prema istoku. Uslijedilo je potom jugo i nastao je na vrhu plaže bazen u kojeg se 13. siječnja okupao Tonči Kukoč Bager.
Taj nesvakidašnji prirodni fenomen snimio je naš portal (Frane Marinković), a snimku su pogledali blizu 300 tisuća puta. Možete još jednom to vidjeti u našoj rubrici VIDEOTEKA.
Godinu dana poslije, 7. siječnja 2017., riva je osvanula prekrivena ledom – zaledilo se more kojeg je na rivu izbacila bura. (j.e.)

(33) objavljeno  07. 01. 17. u 21:20 h  

********************


alt


DO KADA BOŽIĆNI DEKOR?

Na Tri kralja se ne skida božićni dekor, iako su to neki uradili. To se čini na blagdan Krštenja Gospodinova jer njime završava Božićni ciklus, a taj blagdan uvijek je u nedjelju poslije Bogojavljenja tj. Sveta tri kralja. Ove godine je to u nedjelju 8. siječnja.
Dobro je upozoriti da se jelke i borovi ne odlažu u kontejnere za kućni otpad, a još manje pored njih. Bura ih može raznositi po prometnicama, pa su opasnost za automobile i prolaznike. (j.e.)

(32) objavljeno  07. 01. 17. u 21:15 h 

********************


alt


ŽUPANIJSKI NOVAC ZA ŠKOLE

Do 1. veljače sve obrazovne ustanove u našoj županiji mogu tražiti, uz odgovarajuću dokumentaciju i ispunjene obrazce, sredstva u cilju poboljšanja stanja u svom sektoru. Sredstva se mogu tražiti i koristiti za sanaciju i uređenje objekata,  nabavku opreme, udžbenika, učila i pomagala, županijska natjecanja učenika, akcije i manifestacije te za međunarodnu suradnju.
Za pretpostaviti je da Osnovna i Srednja škola u Bolu imaju svoje potrebe i projekte te će se javiti na ovaj natječaj. (j.e.)

(31) objavljeno  07. 01. 17. u 21:10 h  
subota, 07. 01. 2017.     ********************


alt

Turizam u prvom planu: načelnik općine Tihomir Marinković i direktor TZ županije Joško Stella


MNOGO JE POSLOVA U 2017.

- U planu je za 2017. godinu nekoliko značajnih investicija, prvenstveno za daljnji razvoj ove turističke destinacije – rekao nam je načelnik općine Tihomir Marinković, u nastavku razgovora povodom završetka 2016. i početka nove godine. – Ishodili smo potrebne dozvole za dva značajna infrastrukturna objekta. To planiramo nekoliko godina, a sada su Hrvatske ceste preuzele obvezu izgradnje rotora na ulazu u Bol i vidikovca iznad Samostana, na cesti Bol – Gornji Humac. Već su odabrani i izvođači radova.
- Radi se prostorna dokumentacija – nastavio je načelnik – za žičaru do Vidove gore. To je jedna nova perspektiva za razvoj turizma u Bolu i na Braču ali i za konačno uređenje platoa na Vidovoj gori. Trebat će četiri bračke općine, koje graniće s Vidovom gorom, da prilagode svoje prostorne planove i da se učine potrebne pripreme za realizaciju.


Produžit će se pista na bračkom aerodromu. Što to znači za Bol i Brač?
- To je jedna nova kvaliteta i mogućnost slijetanja većih zrakoplova. Dolazit će na Brač, zahvaljujući aerodromu, više gostiju u predsezoni i posezoni. Direktor aerodroma razgovara s prijevoznicima i turoperatorima.


Najavljuju se i novi hoteli …
- Obnovit će se sadašnji hotel „Park“ i radovi bi trebali početi krajem godine, na kraju turističke sezone. Sada je konačno poznato tko je vlasnik nekadašnjeg hotela „Bijela kuća“ i nema razloga da se napokon ne nađe i novi titular vlasništva.


Uređen je dio obale na Račiću za privez brodova, kada će se nastaviti radovi na novoj luci?
- Sredstva su osigurana, kompletira se dokumentacija i građevinsku dozvolu očekujemo do ljeta. Nasipanje lukobrana buduće luke počelo bi na jesen, nakon odlaska gostiju.


Na novo groblje se čeka već 126 godina …
- Svi vlasnici terena gdje će se graditi novo groblje potpisali su kupoprodajne ugovore koji su ovjereni kod javnog bilježnika. Predstoji raspisivanje natječaja za izvođače radova, a osobno vjerujem da ćemo do kraja ove godine imati prve grobnice kod crkvice Svete Lucije.


Koji su još značajniji komunalni zahvati planiraju ove godine?
- Računamo na sredstva iz EU fondova pa bi napokon počeli s uređivanjem potkrovlja dječjeg vrtića, izgradnju Doma DVD-a te odvodnje i vodoppskrba na Murvici. U planu nam je i zamjena rasvjetnih kandelabra u luci kao i nastavak osvjetljavanja šetnice od hotela „Elaphusa“ prema plaži Zlatni rat. Nadalje, izgradnjom hotela „Park“ riješili bi i pitanje tržnice i ribarnice u zatvorenom prostoru. Nastavlja se izrada urbanističkog plana za drugi dio Rekreativno, sportsko zabavne zone (R3) iza Zlatnog rata. Na Poljani se projektira polivalentna dvorana, a ispod garaže za budući hotel, luku i mještane Bola. Na sadašnjem parkiralištu, na ulazu u Bol, bio bi trgovački centar, hotel, garaže, parkiralište i polazna stanica za žičaru. Tu planiramo preseliti i autobusni kolodvor. Spomenuo sam samo one najznačajnije investicije, a bit će radova i u samom mjestu, a cilj im je poboljšanje uvjeta življenja u Bolu – zaključio je naš razgovor načelnik Tihomir Marinković o planovima za 2017. ali i za neke koji će se dovršiti koju godinu kasnije. (j.e.)

(30) objavljeno  06. 01. 17. u 22:00 h  

********************


alt


alt


alt


BOL ODOLIJEVA BURI I HLADNOĆI  

Hladna fronta nije mimoišla ni Bol, ali više od bure i hladnoće Boljani su od srijede navečer imali problema sa strujom. Dio u središtu Bola bez struje je bio od četvrtka u 20.30 do petka u 11.15, skoro pa 12 sati. Drugi dio Bola bez struje je ostao u petak od 5 do 12.30 sati. Većina domaćinstava grije se na struju i praktično nisu imali alternativno rješenje za grijanje.
Jaka bura snizila je onu službenu temperaturu od 2 stupnja izmjerenu u 13 sati. Za noć je najavljena bura u pojačanju, a temperatura je u 19 sati izmjerena dva stupnja ispod ništice.
U petak je riva kod Studenca osvanula zaleđena od mora čije je valove bura nosilo na rivu.
Vatrogasci su morali uklanjati stablo koje se pripriječilo na cesti Bol – Murvica. Jedan je čamac prevrnulo na parkiralištu na ulazu u Bol, gdje je ostavljeno da prezimi.
Jedina veza Bola sa svijetom je autobus ili osobna vozila do Supetra. Katamarana nema ni po manjem nevremenu, pa je razumljivo što nije došao po ovoj orkanskoj buri. U Bol katamarana nema od srijede poslijepodne. (j.e. - foto sretna kusanović)

(29) objavljeno  06. 01. 17. u 21:45 h 


Trajektom iz Splita u petak u 20.30, a iz Supetra osobnim vozilom u 21.30 sati putovao je zapovjednik bolskog DVD-a Nikša Bjelobradić. Prema njegovoj izjavi cestom  Supetar - Bol vozi se bez problema i nema poledice na cesti.


********************


alt

Jutarnja fešta: rođendan i oproštaj od "starog" Marinera


alt

Zadnje piće prije zatvaranja


PREUREĐUJE SE MARINERO

U petak se u caffe baru „Marinero“ okupilo staro društvo, a dva su razloga za to: bivšem gazdi (sada u mirovini) Tonču Kukuču Bageru je bio rođendan, a bio je i zadnji dan rada. Od subote se „Marinero“ zatvara zbog – preuređenja.
- Nakon 28 godina potpuno ćemo preurediti interijer i računamo da će za taj posao trebati dva mjeseca - rekla nam je vlasnica Antonia Kukoč. (j.e.)

(28) objavljeno  06. 01. 17. u 21:35 h 

********************


alt


PRIJAVE ZA VINO, GROŽĐE I RAKIJU

Još idući tjedan (do 15. siječnja) svi proizvođači grožđa i vina, koji su upisani u vinogradarski registar, obvezni su podnjeti izjavu o berbi i izjavu o proizvodnji grožđa. Ispunjene obrazce šalju se u Split Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i rurarnom razvoju.
Osim toga, mali proizvođači jakog alkoholnog pića (rakije) dužni su Carinskom uredu u Splitu poslati godišnji izvještaj o ukupnoj proizvodnji. Rok je do 20. siječnja.
Za obrazce i pomoć treba se javiti u Ured zadruge u Bolu. (j.e.)

(27) objavljeno  06. 01. 17. u 21:30 h   
petak, 06. 01. 2017.     ********************


alt


IZUZETNO USPJEŠNA GODINA!

Na kraju se svake godine čini inventura i analizira ono što je učinjeno, ali se razgovara i o planovima za idućih 365 dana. To je razlog našeg posjeta načelniku općine Tihomiru Marinkoviću.
- Bez svake sumnje 2016. je za nas u Bolu izuzetno uspješna godina. Postigli smo dobre rezultate u turizmu, a od toga su imali koristi svi oni koji od turizma žive. Značajan je doprinos svih koji su radili za turizam, pa je logično da je tim rezultatima, posebno financijskim, zadovoljno i domaće stanovništvo – rekao je načelnik na početku našeg razgovora.


Što bi posebno trebalo istaknuti od događanja u 2016.?
- Dobili smo zbog naših turističkih rezultata pozitivne ocjene državnih institucija. Trebamo biti zadovoljni što se u Bol nakon 13 godina vratio WTA teniski turnir i tom događaju su Općina i TZO dali moralnu i materijalnu podršku. Ukoliko se taj turnir održi i ubuduće, onda će za Bol biti još veći efekti. Međutim, to treba prihvatiti i šira zajednica i imati veće učešće u financiranju.


Što bi trebalo mijenjati, doraditi …
- Anketa koju je načinila jedna agencija, na naše traženje, i prošlog ljeta u tri navrata ocjenjivali odnos prema gostu, pokazala je i neke naše slabosti s kojima gost nije zadovoljan. Kvaliteta, očito je, ne prati razvoj turističke destinacije. Mi smo tijekom veljače planirali besplatne edukcija privatnih iznajmljivača i svih onih koji rade u turizmu. Prošle godine je bio slab odaziv. U Bolu se mora raditi na edukciji, a u privatni smještaj stalno treba ulagati i poboljšavati uvjeta stanovanja. Gost traži komfor barem jednak onome kao kod kuće, traži uz to osmjeh i srdačnost na dolasku i na odlasku iz restorana …


Gostiju koji dolaze u Bol sve je više, grade se novi apartmani, dolaze dnevno i nekoliko tisuća izletnika, a plaža je sve manje …
- Rade se projekti za uređenje plaža i novih površina za kupače od Biline kuće prema zapadu. O našoj plaži, jedinstvenoj na svijetu, jer Zlatni rat je naš biser, trebat će iznaći adekvatno rješenje: prekategorizacija, ograničiti broj posjetitelja, onemogućiti slobodan ulaz … (j.e.)

Što se planira u 2017.: hoteli Park i Bijela kuća, trgovački centar na ulazu u Bol, žičara do Vidove gore, izgradnja rotora i vidikovca, nastavak izgradnje luke na Račiću, novo groblje … O planovima u sutrašnjem nastavku.

(26) objavljeno  05. 01. 17. u 22:05 h  

********************


alt


alt


alt


ČESTITANJE PJESMOM

Kolenda je stari običaj čestitanja pjesmom. U nekim se krajevima to čini pred Božić ili Novu godinu, ali su u Bolu tu tradiciju zadržali pred blagdan Sveta tri kralja. Zbog hladnoće, prehlade ili gripe, u četvrtak ih je kod dominikanca došlo manje nego obično.
Nakon pjesme dominikanci su sve pozvali na zajedničku večeru. (m. katić)

(25) objavljeno  05. 01. 17. u 22:00 h  

********************


alt


ŠIRI SE PROGRAM NA POLJANI

Iako je tek završen „Sportsko zabavni Božić“ na Poljani, već se razmišlja o idućoj organizaciji u prosincu 2017. Saznali smo od Boška Botice i Tonča Buljana kako se razmišlja o dječjem dočeku nove godine, na Staru godinu u podne. Također bi se organizirao maraton. Start bi bio kod Big Blua, s tim da bi oni mlađeg uzrasta krenuli preko račića do Poljane, a stariji preko rive, Bračkom cestom, zaobilaznicom (Hrvatskih domobrana), Ulicom Tina Ujevića i Šetalištem A. Rabadana do Poljane. (j.e.)

(24) objavljeno  05. 01. 17. u 21:55 h  

********************


alt


TRI KRALJA: TRGOVINE SU OTVORENE

U petak je blagdan Sveta tri kralja, ujedno državni praznik. Unatoč tome u petak su otvorene trgovine, neke do 12 sati (Konzum), a neki i do navečer (Tommy). Benzinska postaja je otvorena od 7 do 12 sati.
Zatvoreni su Splitska banka (do ponedjeljka), FINA, Poštanski ured (do ponedjeljka), ljekarna, trgovina „Berica“ …

(23) objavljeno  05. 01. 17. u 21:50 h  

********************


alt


AUTOBUS SLETIO U PROVALIJU

Autobus Autotransa prevrnuo se u četvrtak ujutro na predjelu Grabica, na prvom zavoju na spuštanju ceste iz Gornjeg Humca prema Bolu. Nitko nije ozlijeđen jer osim vozača u njemu nije bilo putnika, izvijestila je policija.
Autobus se prevrnuo oko 6 sati nakon što je vozač izgubio nadzor nad vozilom zbog neprilagođene brzine na cesti koja je bila skliska. Vozač je nakon  prevrtanja autobusa bio negativan na provedenom alkotestu, naveli su iz splitsko-dalmatinske Policijske uprave.

(22) 0bjavljeno  05. 01. 17. u 21:45 h     
četvrtak, 05. 01. 2017.     *******************


alt

U srijedu u podne je bilo sunčano, na suncu čak 30 stupnjeva. Što nas očekuje u četvrtak?


DOLAZE HLADNI DANI?

Za iduće dane, već od četvrtka, najavljeni su ekstremno hladni dani uz jaku buru. Najkritičnije će biti u Istri i na Kvarneru, ali niske temperature su ozbiljna prijetnja i u Dalmaciji.
Malo je teško vjerovati što nas sve očekuje do kraja vikenda, posebno nakon sunčane i tihe srijede. Službena temperatura zraka je u srijedu u 13 sati bila 11 stupnjeva, a mora 15. Međutim, na suncu, u zavjetrini, izmjereno je 30 stupnjeva pa se moglo uživati ispijajući kavu na jednom od dva (zimi jedina) štekata u Bolu.
Pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje niske temperature mogu prouzročiti, poručili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).
U slučaju jake zime DUZS upućuje građane da što manje borave na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru, da prije izlaska na otvoreno slojevito obuku dovoljno toplu odjeću i obuću i ne zaborave zaštititi glavu i šake.
U slučaju snijega i poledice  vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora dužni su redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta, a ako se led ne može očistiti, trebaju pločnike posuti sipinom.
Za hladnih dana i niskih temperatura treba svakako zaštiti vodomjere. Najbolji je, kažu, stiropor, a ne savjetuju se kartonske kutije koje se mogu natopiti vodom pa se time postiže suprotan efekt. U posebnoj su opasnosti vanjski vodomjeri u kućama koji se ne koriste (vikendice) u zimskom periodu.
Za eventualna oštećenja treba nazvati dežurnu službu Vodovoda Brač u Supetru 631-141.

(21) objavljeno  04. 01. 17. u 22:35 h  

********************


alt


GRIPA JE STIGLA I U BOL

U Bolu ima viroze prehlade, ali ove zime ima i gripe. Lani nije bilo, ali je ove godine stigla i do Bola.
- Možemo reći da je gripa u Bolu nešto blaža, ali je ima – potvrdila nam je dežurna liječnica u bolskoj ambulanti dr. Đurđica Ilić..
Oboljeli od gripe imaju visoku temperaturu i njima se savjetuje obvezno mirovanje, tablete za smanjene temperature, vitamini, čajevi … Tek ako se stanje ne popravi nakon tri dana ili nastupe komplikacije obvezno se treba javiti u ambulantu.
Za cijepljenje protiv gripe još nije kasno – rečeno nam je u bolskoj ambulanti. (j.e.)

(20) objavljeno  04. 01. 17. u 22:30 h 

********************


alt


ZAHVALNICA ZA TZO BOL

U Turističku zajednicu Bol naknadno je, odlukom Zbora turističkih novinara HND i Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca FIJET Hrvatska, stigla Zahvalnica koju su dodijelili TZO Bol kao jednom
od dugogodišnjih partnera, koji je pomogao ostvariti njihove projekte u 2016. godini.
Na svečanosti u Zagrebu 15. prosinca dodijeljene su nagrade „Marko Polo – slavni putopisac“, a TZO Bol je dobila Zahvalnicu koju su potpisale Karin Mimica, predsjednica Zbora turističkih novinara i Tina Čubrilo, predsjednica FIJET Hrvatska. (j.e.)

(19) objavljeno  04. 01. 17. u 22:25 h  

********************


alt


POMOĆ ZA DAVIDA

Tijekom trajanja manifestacije „Sportsko-zabavni Božić“ na šanku se nalazila kutija u kojoj su se skupljali dobrovoljni prilozi za liječenje Davida Babca, dječaka iz Zadra, čija je majka iz Bola a tu mu stalno žive djed i baka.
Voditelji natjecanja Tonči Buljan i Boško Botica, zajedno s vašim novinarom, u srijedu su otvorili kutiju i prebrojili prikupljeni novac. Oni koji su dolazili na Poljanu, u kutiju su za Davida ubacili 6.502,10 kune i još 45 eura. Nađeno je šest novčanica po 200 kuna, jedanaest po 100, a ostale su bile po 50, 20 i 10 kuna te kovanice.

(18) objavljeno  04. 01. 17. u 22:20 h 

********************


alt

Mama Dragana sa malom Sarom u splitskom rodilištu


SARA, PRVO DIJETE 2017.

Četvrtog dana nove godine rođena je prva Bolka: SARA PERADINOVIĆ, od majke Dragane rođ. Milosavljević i oca Michaela Peradinovića.
Otkako naš portal prati rođene (2011.) samo se jedno dijete rodilo ranije, već 1. siječnja i to Sara Kusanović (2014.).

(17) objavljeno  04. 01. 17. u 22:15 h 

********************


alt


HAJDUK VEĆ IMA 5.000 ČLANOVA

Da je članska iskaznica postala sredstvo identifikacije svakog navijača Hajduka, svjedoče prve brojke za 2017. godinu. Za početnih 1.000 članova bilo je potrebno samo 40 sati. Danas je već učlanjeno preko 5.000 navijača, koji su požurili potvrditi svoju vjernost Klubu. Prošla godina završena je sa preko 43.000 članova. Pred navijačima Hajduka veliki je izazov ponoviti ili nadmašiti prošlogodišnje brojke. Navijači 'bilih' vole izazove i već godinama pokazuju kako žele biti dio Kluba neovisno o svemu.
U Bolu je preko 200 članova, a zanimljivost je da bi Poljud bio premali za sve članove  Hajduka koji imaju pravo rezervacije ulaznica. Skoro je 10.000 više članova nego ima stolica na splitskom stadionu.
Dosadašnji članovi dobili su uplatnice za članarinu za 2017., a novi se mogu upisati u kućici Našeg Hajduka na splitskoj Rivi (svaki dan 09-21 h), te u Odjelu za članstvo na Poljudu (pon-petak, 09-15 h). Za sva dodatna pojašnjenja može se obratiti djelatnicima Odjela za članstvo, pozivom na broj 021/585-231 ili slanjem maila na: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

(16) objavljeno  04. 01. 17. u 22:10 h 

********************


alt


DIMNJAČARI NA KROVU

Hotel „Kaštil“ zimi ne radi, ali je u srijedu bilo posla za dimnjačare. Snimili smo ih na krovnoj terasi dok su čistili dimovodne kanale iz kuhinje i krušne peći, koji se koriste tijekom turističke sezone. (j.e.)

(15) objavljeno  04. 01. 17. u 22:05 h 
srijeda, 04. 01. 2017.     ********************


alt

Za potrebe u kulturi u 2017. potrošit će se 1,2 milijuna


alt

Za sportske aktivnosti rezervirano je 805 tisuča kuna


ZA KULTURU I SPORT DVA MILIJUNA

Od planiranog proračuna općine za 2017. godinu (20,9 milijuna) skoro 10 posto potrošit će se za kulturu i sport.
Za javne potrebe u kulturi rezervirano je 1.228.000 kuna. Centar za kulturu dobit će za realizaciju svojeg programa 600.000 kn i još 270.000 kuna za plaće i druge rashode zaposlenih. Općinska knjižnica može računati na 92.000 kuna i 181.000 kn za plaće.
Za ostale potrebe u kulturi predviđeno je 40.000 kn za područnu glazbenu školu Josip Hatze, 10.000 kuna za uređenje Galerije Dešković, 5.000 kn za uređenje sakralnih objekata i 30.000 kn za uređenje zavičajnog muzeja.
Sredstva od 805.000 kuna za potrebe športa raspoređena su na 12 korisnika. Najviše je planirano za sponzorstvo WTA turnira (500.000 kn), zatim za Športsku školu Splitskog sveučilišnog saveza za razvoj djece (80.000 kn) i sufinanciranje međunarodnih natjecanja koja se održavaju u Bolu (70.000 kn). Zatim slijede po 30.000 kn za potrebe Malonogometnog kluba, Kluba jedriličara na dasci te Sportskog društva Bol (rad s mladima, sportska natjecanja i božićni susreti na Poljani). Plivačka škola Grancigula može računati na 20.000 kn, boćarski klubovi Murvica i Ratac 15.000 kn, Dojo karate klub Brač 10.000 kn i isto toliko sportska natjecanja na Braču gdje sudjeluje mladež iz Bola. Za sufinanciranje troškova sportskih natjecanja u Osnovnoj i Srednjoj školi rezervirano je 5.000 kuna, a toliko će dobiti i Backgamme klub Bol. (j.e.)

(14) objavljeno  03. 01. 17. u 21:40 h   

********************


alt


NOVA RUBRIKA: HUMOR

U najdužem mjesecu u godini, u kojem uvijek nedostaje para, ali ima zbog gripe viška bolesnih, odlučili smo se za malo radosti. Sakupili smo neke viceve i karikature koje smo dobivali tijekom prošle godine i sada ih možete vidjeti ako kliknete baner HUMOR u desnom stupcu.
Planiramo HUMOR ažurirati svakog ponedjeljka novim vicevima i karikaturama.

(13) objavljeno  03. 01. 17. u 21:30 h 

********************


alt

Tramontana je počela 7. siječnja 2016. sa okretanjem vrha plaže Zlatni rat


alt

Tonči Kukoč Bager se okupao u bazenu 13. siječnja 2016.


VIDEOTEKA: NAJGLEDANIJA TRAMONTANA

U našoj Videoteci je do sada objavljeno 27 dokumentarnih filmova koji svjedoče o događanjima u Bolu. U izradi većine (25) sudjelovao je Press servis (izdavač portala boljani.info) i naš urednik.
U prošloj godini objavili smo šest filmova. Najgledaniji je prilog „Tramontana na Zlatnom ratu“  (snimatelj Frane Marinković) koji je imao 283.984 prikaza, a drugi je po gledanosti „Bagerovo kupanje na Zlatnom ratu“ koje je vidjelo 12.750 naših čitatelja. (j.e.)

(12) objavljeno  03. 01. 17. u 21:25 h   
utorak, 03. 01. 2017.      ********************


alt

Mehaničko pranje Trga, kale Visio i tržnice bit će dva puta tjedno svibanj - rujan


KOLIKO KOŠTA ČISTOĆA MJESTA?

Bol sasvim sigurno spada u mjesta gdje je čistoća na primjerenoj razini. Barem kada je u  pitanju uži centar i obalni dio. Za čistoću u ostalim dijelovima Bola brinu sami stanari, a oni to ipak čine na zadovoljavajući način. Za maksimalnu ocjenu najviše su krivi pojedini vlasnici kućnih ljubimaca!
Svakodnevno u razdoblju svibanj – listopad, ručno i mehanički, trebalo bi čistiti Rivu od Biline kuće do Velog mosta, a tri puta tjedno u ostale mjesece. Od Zlatnog rata do Martinice, na tržnici, Studencu, Rudini, Loži i kali Vusio (Ulica F. Radića) svakodnevno bi trebalo prazniti košarice za smeće, a u turističkoj sezoni i više puta dnevno. Svakodnevno je u sezoni predviđeno čišćenje plaža, a generalno čišćenje je prije početka sezone.
Za izvršenje ovih poslova predviđeno je 400 tisuća kuna, a izvršitelj je „Grabov rat“. (j.e.)

(11) objavljeno  02. 01. 17. u 22:40 h  

********************


alt

Vatromet na Poljani točno u ponoć (zračni snimak, foto točni buljan)


alt

Poljana iz zraka (foto: t.b.)


DRUGI DOČEK, A TREĆI?

Ostaju sjećanja i fotografije od drugog po redu dočeka Nove godine na Poljani. Vremenski uvjeti, obije godine, bili su idealni za provesti noć pod šatorom ili na otvorenom uokolo šatora. Sređuju se dojmovi, financijski rezultati i sprema oprema, ali po prvim izjavama svi bi trebali biti zadovoljni. Mladi nisu trebali mnogo putovati, sve im je bilo blizu kuće, a grupa entuzijasta okupljena u Sportskom društvu Bol i ovaj put je primjereno odradila svoj posao kao organizatori i domaćini.
Znati ćemo, za koji dan, koliko su posjetitelji na Poljani bili humani i ubacili novaca u kutiju kao pomoć za liječenje mladog Davida. (j.e.)

(10) objavljeno  02. 01. 17. u 22:35 h 

********************


alt


POČINJE NAPLATA PROMETNIH KAZNI

U pripremi je prijedlog izmjena Zakona u prometu, ali je sigurno da općinski prometi redar već od 1. siječnja može naplaćivati kazne za krivo parkiranje vozila. Dvije je sezone pisao samo upozorenja, a nakon položenog ispita, krajem prošle godine, stekao je zakonsko pravo da može ispisivati i kazne.
Novac od tih prometnih prekršaja ide u općinsku blagajnu. (j.e.)

(09) objavljeno  02. 01. 17. u 22:30 h 

********************


alt


OČITAVANJE MJERILA

Potrošači koji žele točan obračun potrošnje struje nakon 1. siječnja imaju još dva dana vremena (utorak i srijeda) da jave stanje svojih brojila i to HEP-u korištenjem web aplikacije „Moj račun“, putem besplatnog telefona 0800 0555 ili direktno javiti HEP-u u Supetar (ukoliko nisu na kolektivnom odmoru).
Od 1. siječnja je smanjena stopa PDV-a sa 25 na 13 posto, a to znači i pojeftinjenje struje. (j.e.)

(08) objavljeno 02. 01. 17. u 22:25 h 
ponedjeljak, 02. 01. 2017.      ********************


alt


BLAGOSLOV OBITELJI I KUĆA

Od ponedjeljka do srijede obavit će se u Bolu blagoslov obitelji i kuća. Raspored je nešto izmijenjen u odnosu na ranije godine, jer su ove godine na tom zadatku angažirana tri svećenika.
Blagoslov počinje u ponedjeljak (2. siječnja) u 9 sati.

SAMOSTANSKA STRANA
1. DAN – po uobičajenom rasporedu
2. DAN – po uobičajenom rasporedu s tim da se BLATO
              blagoslivlja u jutro od 9:00 sati dok ne bude gotovo.
3. DAN – po uobičajenom rasporedu

ŽUPNA STRANA
1. DAN – po uobičajenom rasporedu s tim da se KUPINA
              blagoslivlja u jutro od 9:00 sati pa dok ne bude gotovo.
2. DAN – po uobičajenom rasporedu, osim Kupine.
3. DAN – po uobičajenom rasporedu s tim da i jutarnji i
              popodnevni raspored blagoslova započinje u 9:00 sati.

(07) objavljeno  01. 01. 17. u 22:40 h 

********************


alt


alt


STIGLA JE 2017. – DOČEKANA JE NA POLJANI

Vatrometom, točno u ponoć, označen je u Bolu početak Nove godine. Oni koji nisu došli na Poljanu ostali su na kućnoj zabavi ili uz TV. Pod šatorom na Poljani okupio se očekivan broj, uglavnom mladih. Osim Boljana bilo je tu i gostiju, ali i žitelja iz drugih mjesta na Braču. Uz glazbeni program u živo, gdje je svirala i pjevala Grupa Tempera, na Poljani se zabavljalo do 5 sati ujutro.
Nakon kraćeg odmora nastavljeno je sa pospremanjem, a tijekom ponedjeljka šator će biti demontiran i odvezen. Time je završena treća manifestacija „Sportsko-zabavni Božić“, a drugi doček Nove godine pod šatorom. Vremenski uvjeti, za ovo doba godine, tijekom čitavog trajanja natjecanja i zabave, bili su više nego povoljni. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 01. 17. u 22:35 h  

********************


alt


KATAMARAN NE DOLAZI PO BURI

Po broju nedolazaka katamarana u Bol, najgore je bilo 2014. godine kada je izostao 93 puta. U 2016. nije ga bilo 92 puta, ali je po nećemo to ipak – najgora godina. Baš svakog mjeseca zabilježili smo po neki izostanak. U veljači 18 puta, u siječnju i ožujku po 13, studenome 11, a jednom katamaran nije došao ni u srpnju (bura), a sedam puta u kolovozu (šest puta zbog bure, a jednom je bio u kvaru).
U prosincu, kao i 2015., katamaran u Bol nije došao „samo“ šest puta, po tri puta iz Jelse za Split i isto toliko iz Splita u Bol. Svaki put je razlog bila bura. (j.e.)

(05) objavljeno  01. 01. 17. u 22:30 h 

********************

alt


NOVI SPISAK DUŽNIKA

Mnogi na kraju godine objavljuju spiskove dužnika. Najviše je Boljana (49) na spisku Porezne uprave (dug od preko 11 milijuna kuna), a približno se toliko duguje i u proračun Općine stim što je nekim dužnicima  odobrena odgoda plaćanja.
Najnoviju listu dužnika objavila je i Turistička zajednica na svojoj Internet stranici (Informacije iz ureda TZO Bol) sa stanjem 30. prosinca. Navedeno je devet fizičkih i jedna pravna osoba. Oni duguju ukupno 38.272 kune na ime boravišne pristojbe koju su naplatili, ali je nisu proslijedili dalje. Najveći pojedinačni iznos duga je 12.657 kuna. Nakon opomene, ako ne plate dug, slijedi im blokada prijave gostiju putem eVisitora. (j.e.)

(04) objavljeno  01. 01. 17. u 22:25 h  

********************


alt


PRŠUTI ZA TRI KRALJA

Izvlačenje brojeva za nova dva pršuta, u nagradnoj igri koja se organizira na bolskoj tržnici, nije održano, kako je bilo najavljeno na Staru godinu. Organizatori su odlučili da to bude u slijedeći petak ili subotu. Do tada se može još uključiti u igru. Cijena sudjelovanja je 10 kuna. (j.e.)

(03) objavljeno  01. 01. 17. u 22:20 h  

********************


alt


ULAZIMO U SEDMU GODINU

Sa izdavanjem portala boljani.info počeli smo 2011. sa 22.002 posjeta prve godine, a godinu 2016. završili smo sa 484.712 posjeta. To je 44.041 posjet više nego 2015., ali ipak nešto manje (5.288) nego smo planirali (490.000).
Prvom informacijom (2016. u Bolu) u rubrici „Bolska kronika“,  te sa dvije slike u „Bolskim likovima“ i četiri rođendanske čestitke („Umjesto čestitke“) počeli smo s radom i u 2017. godini. Prema podacima koje dobivamo svaki dan nakon 13.30 sati, na prvi dan Nove godine imali smo do 13.38 sati 505 posjeta i 1.900 otvaranja naših stranica. Iz Hrvatske ih je otvoreno 1.455, a iz 24 druge države 445. Gdje su nas sve čitali 1. siječnja? Prema broju otvaranja redoslijed je: Hrvatska, Švedska, Njemačka, USA, Austrija, Italija, BiH, Slovenija, Srbija, Velika Britanija, Poljska, Švicarska, Ukrajina, Španjolska, Kanada, Norveška, Crna Gora, Danska, Makedonija, Mađarska, Australija, Češka, Rusija, Malezija i Nizozemska.
Sa istim problemima nastavljamo i sedmu godinu. Općina pokriva tek dio troškova, a jedan dio uspijevamo namaknuti od reklama, ali to nije dovoljno za pokriće troškova. Za honorare nema ni kune pa se oslanjamo na nekoliko entuzijasta koji nam pomažu u suradnji – volonterski. U jednoj emisiji Radio Splita urednik je obećao da će nastojati da portal boljani.info opstane barem do idućih lokalnih izbora. To je kraj svibnja 2017.! A nakon toga? Bit će što bude.

(02) objavljeno 01. 01. 17. u 22:15 h  
nedjelja, 01. 01. 2017.      ********************


alt

Fotografija godine: početak okretanja vrha plaže Zlatni rat (Frane Marinković, 07. 01. 16.)


alt

Ljetna razglednica: plaža Zlatni rat u kolovozu


alt

Bol na Staru godinu: ispijanje kave na štekatu Taverne Riva (31. prosinca u 10.30 sati)


2016. U BOLU

Po čemu ćemo, mi u Bolu, pamtiti 2016. godinu? Kao turističkoj destinaciji koja živi od turizma (i za turizam) na prvom mjestu su turistički rezultati: rekordan broj noćenja (667.791) i prvi put rekordan broj dolazaka gostiju (101.245). Ove brojke sasvim sigurno, što može posebno da raduje, prate i financijski rezultati. Bol je bio u finalu (Bol, Rovinj, Poreč) za nagradu Hrvatske turističke zajednice, ali je ostao bez nje. Pobijedio je, međutim, Zoran Kojdić, vodič iz Murvice, kao djelatnik godine. Na 19. Međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu nagrađen je film „Zmajevo selo“, a Jadranka Nejašmić je dobila Povelju F.E.S.T.-a. U prosincu su Hoteli Zlatni rat d.d. dobili Zlatnu kunu, priznanje Gospodarske komore Split.
Prvi put u šest godina, koliko naš portal prati događanja u Bolu, bilježimo da je u 2016. u Bolu bilo više umrlih (15) nego rođenih (9).
*****
Novu 2016. Boljani su dočekali u šatoru na Poljani, a neki u restoranu „Raj“ u Murvici ili kod kuće.
Počela je od 1. siječnja prijava i odjava gostiju putem eVisitora. Za novog direktora hotela Bretanide imenovan je Philip Merster.
Tramontana i zapadnjak okretali su 8. siječnja vrh plaže Zlatni rat i učinili bazen. Taj prirodni fenomen snimio je naš portal (Frane Marinković) a snimka se na internetu pogledala skoro 300 tisuća puta.
Preuređena je benzinska postaja INE, a to se uradilo od 18. siječnja do 24. ožujka.
U veljači je uređen ogradni zid i trotoar od benzinske postaje do Bilina kuće. Radovi, čini se, još nisu u potpunosti završeni.
Općinsko vijeće usvojilo je 26. veljače Strategiju turističkog razvoja općine Bol do 2021. godine.
Jako jugo 28. veljače oštetilo je rivu i nekoliko brodova.
U objektu na samom ulazu u Bol otvorena je poljoapoteka.
Prvi avion iz Zagreba na brački aerodrom sletio je 29. ožujka, a prvi put od ove godine su dvije avionske linije iz Zagreba, utorkom i subotom.
Humanitarni kros Đir oko Bola održan je 29. travnja. Start i cilj bili su kod caffe bara Big Blue.
Nakon višegodišnje pauze, na inicijativu našeg portala, održan je izbor najljepše okućnice, vrta i dvorišta u Bolu.
Ponovo je u Bolu organizirana Kiparska kolonija, i to od 9. do 22. svibnja, kada je načinjeno pet novih skulptura.
Nakon 13 godina u Bolu je krajem svibnja i početkom lipnja organiziran WTA teniski turnir. Svjetsko prvenstvo daskaša održano je od 6. do 11. lipnja.
Nova izletnička katamaranska linija uvedena je od 1. srpnja do 18. rujna na relaciji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i natrag.
Otvoreno je kupalište za invalide na početku šetnice za Zlatni rat. Ugrađena je prilazna rampa, lift, tuš …
Na proslavi Dana općine uručena su priznanja i nagrade  Dominikanskom samostanu, Krešimiru Okmažiću i Jakši Marinkoviću.
Srednja škola Bol dobila je od 1. rujna novu ravnateljicu. Umjesto dosadašnjeg ravnatelja koji je otišao u mirovinu izabrana je Sani Bodlović.
U Bolu se 19. rujna birao novi provincijal dominikanaca. Izabran je fra Slavko Slišković.
Prvi put je u Bol tijekom jedne godine stigao 100-tisućiti gost. To je Valentina Palajsa iz Karlovca koja se 19. listopada smjestila u hotelu „Elaphusa“.
Sredinom listopada počela je izgradnja Noćnog kluba iznad plaže Zlatni rat.
Manifestacija Dani hrvatskog turizma, na kojoj je bilo akreditirano 1.300 turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske, organizirana je u Bolu od 26. do 27. listopada. Prvi put je to bilo 2009. godine.
Na Poljani je po treći put 19. prosinca počeo „Sportsko-zabavni Božić“, a drugi je to  doček Nove godine pod šatorom.
Prošle je godine nije bilo: stigla nam je u Bol viroza prehlade i – gripa. Nije nam to trebalo!

O događanjima u 2016. i planovima za 2017. razgovarat ćemo s načelnikom Tihomirom Marinkovićem, što ćemo objaviti idućih dana. (j.e.)

(01) objavljeno  31. 12. 16. u 18:20 h  
Važnije vijesti objavljene u prosincu 2016.:
alt


TURISTA BILO I U PROSINCU

Bol je i u prosincu imao gostiju: 439 inozemnih i 38 domaćih. Ostali su samo jedan dan tako da je eVisitor zabilježio 477 noćenja. Četvrtina su bili gosti iz Brazila – priopćio nam je direktor Ureda TZO Markito Marinković.
Ukupno je u 2016. zabilježeno 101.245 dolazaka i 667.791 noćenje. Obije brojke predstavljaju bolski rekord, a lako je izračunati da su u prosjeku gosti u Bolu boravili 6,6 dana.
Broj noćenja u 2016., u odnosu na godinu ranije, veći je za 72.791. (j.e.)

(152) objavljeno  30. 12. 16. u 21:40 h  

********************


alt


PRIZNANJA GOSPODARSKE KOMORE

Hoteli Zlatni rat d. d. Bol, Naprijed d. o. o. Glavice i Jantar d. o. o. Split, dobitnici su priznanaja Županijske komore Split, plaketa Zlatna kuna, za najuspješnija županijska trgovačka društva u kategoriji velikih, srednjih i malih tvrtki u 2015. godini. Plaketa Zlatna kuna za inovaciju pripala je tvrtki DTD d. o. o. iz Dugog Rata, za inovaciju Umjetni mamci prirodnog izgleda-
Plakete su najuspješnijima uručene na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Split.
Hoteli Zlatni rat d. d. svoju gospodarsku djelatnost obavljaju na Bolu, vrhunskoj turističkoj destinaciji i višestrukom šampionu hrvatskog turizma, posluju u sklopu jednog od vodećih nacionalnih hotelskih lanaca koji na tržištu nastupa pod brandom Bluesun Hotels & Resorts te raspolažu kapacitetom od 726 soba, 1.605 kreveta i s više od 450 radnika u špici sezone.
Svečanost su uveličali i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, čelni ljudi turističke zajednice grada i županije, Javne ustanove ReraSD, brojni ugledni gospodarstvenici te nastup nagrađivanih mladih glazbenika splitske Umjetničke akademije Barbare Udovčić (violina) i Gorana Stefanovića (gitara).

(151) objavljeno  30. 12. 16. u 21:35 h 

********************


alt


JEFTINIJA STRUJA

Od 1. siječnja 2017. godine na snagu stupaju zakonske promjene koje se odnose na kupce električne energije: stopa PDV-a na električnu energiju smanjuje se s 25 na 13 posto te počinje  izdavanje jedinstvenog računa za električnu energiju i korištenje mreže od strane tržišnih opskrbljivača.
S obzirom na navedene promjene, HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) provest će razgraničenje potrošnje električne energije na dan 1. siječnja 2017. godine, na temelju redovnog očitanja ili dostavljenog stanja brojila.
Kupci koji žele razgraničenje potrošnje na temelju dostavljenog stanja brojila, mogu očitati stanje brojila te ga do 4. siječnja 2017. godine (srijeda) dostaviti na jedan od sljedećih načina: korištenjem web aplikacije „Moj račun“, putem besplatnog potrošačkog telefona 0800 0555  ili dostavom u distribucijsko područje (Supetar).

(146) objavljeno  29. 12. 16. u 22:20 h 

********************


alt


alt


alt


KONCERT KOJI JE ODUŠEVIO BOLJANE

Orguljaš i profesor Ante Knešaurek kao i bolski župni zbor svojim su nastupom na koncertu u Veloj crkvi, u utorak navečer, oduševili bolsku publiku koja ih je u više navrata nagradila pljeskom.
Obnovljene orgulje ovim su koncertom položile ispit, a kolaudacija ili službeno svečano predstavljanje obnovljenih orgulja planirano je za lipanj iduće godine, kada će ponovno na njima svirati prof. Knešaurek.
Župni je zbor izvodio tradicionalne bolske kolende uz improvizacije na orguljama, dok je prof. Knešaurek odsvirao još nekoliko kompozicija, između ostalog poznatu  Toccatu i fugu u D-molu J.S.Bacha.

- Ovaj koncert nam je posebno važan jer njime počinje i obnova ove crkve, starije od 540 godina - rekao je bolski župnik o. Damir Šokić nakon koncerta, čestitajući glazbeniku Anti Knešaureku, uručivši mu darove u ime bolskih Dominikanaca.

Knešaurek je bio ganut toplim prijemom bolske publike, i pjevanjem župnog zbora, a na kraju je s publikom podijelio riječi Johanna S. Bacha: "Orgulje služe na slavu Bogu, i na korist čovjeku".
Obnovljene orgulje u Veloj crkvi bit će vrijedan instrument i drugim glazbenicima koji će na njima svirati na koncertima u okviru programa Bolskog lita.
Klasične koncerte Bolskog lita posebno vole turisti jer je muzika jeziku koji svi razumiju i koji dopire do svakog srca. (s. baković)

(140) objavljeno  27. 12. 16. u 22:40 h 

********************


alt


NOVA RASVJETA

Od utorka navečer je osvijetljena pristupna cesta do reciklažnog dvorišta. Dežurni električari Grabovog rata postavili su tri kandelabra pa će sada biti mnogo lakše odlagati glomazni otpad u večernjim satima. (foto: j. kusanović)

(139) objavljeno  27. 12. 16. u 22:35 h 

********************


alt


IMA KUPAČA I 23. PROSINCA!

Na turističku sezonu smo pomalo zaboravili, ali još se ponekad mogu sresti kupači na Zlatnom ratu. U petak smo dobili dojavu o kupanju, a u 13.15 sati smo zatekli na plaži u moru našu Bolku T.T. Nije joj prvi put da se kupa u zimskom periodu, a kaže da joj je u moru sasvim ugodno, iako je temperatura bila samo 16 stupnjeva. (j.e.)

(118) objavljeno  23. 12. 16. u 23:50 h 

********************


alt


KAKO ĆE SE POTROŠITI 20,9 MILIJUNA?

Gdje će se i koliko utrošiti sredstava iz općinskog proračuna za 2017. godinu? Već je objavljeno da je planirano utrošiti 20.919.000 kuna, od čega Općina ima na raspolaganju 18.119.000 kuna, Dječji vrtić 1.657.000 kn, Općinska knjižnica 273.000 i Centar za kulturu 870.000 kuna.
Općinski rashodi za zaposlene (plaće, jubilarne nagrade, regresi za godišnji odmor i razni doprinosi) su 1.620.000, za službena putovanja rezervirano je 110.000, za stručno usavršavanje zaposlenih 15.000 kn, za uredski materijal 70.000 kn, za električnu energiju (javna rasvjeta, poslovni prostori) 450.000 kn, usluge telefona, pošte i taxi prijevoza 122.000 kn, za tekuće i investicijsko održavanje 1.630.000 kn, za promidžbu i informiranje 100.000 kn, za komunalne usluge (voda, odvoz smeća …) 920.000 kn, za intelektualne usluge (autorski honorari, ugovori o djelu, usluge odvjetnika …) 360.000 kn, naknade predstavničkih i izvršnih tijela (sjednice vijeća, birački odbori …) 360.000 kn, za reprezentaciju 150.000 kn, tekuće donacije (uređenje muzeja, GSS, škola plivanja, donacije osnovnoj i srednjoj školi, glazbenoj školi, galeriji Dešković, donacije DVD-u, za WTA turnir …) 1.510.000 kn, gradnja novih objekata potporni zidovi, vatrogasni dom, zavičajni muzej, nova javna rasvjeta, spomenik palima za domovinu, gradnja groblja …) 5.580.000 kuna …

Sa nekim detaljima iz ovog popisa trebat će upoznati porezne obveznike, pa ćemo u sutrašnjoj Bolskoj kronici o tome napisati nešto više. (j.e.)

(115) objavljeno  22. 12. 16. u 23:50 h

********************


alt


BOŽIĆNICA I REGRES PO 1.250 KUNA

Općinsko vijeće usvojilo je na 7. sjednici (21. prosinca) i visinu naknada za Božićnicu, dara za djecu i regresa za godišnji odmor što će zaposlenicima u JUO Općine Bol, Dječjem vrtiću, Centru za kulturu i Općinskoj knjižnici biti isplaćeno u 2017. godini.
Za Božićnicu će dobiti 1.250 kn, dar po djetetu do 15 godina za sv. Nikolu bit će 600 kn, a na ime regresa za godišnji odmor isplatit će se po 1.250 kuna. (j.e.)

(114) objavljeno  22. 12. 16. u 23:45 h 

********************


alt


alt

HDZ-ov dvojac: Matko Baković i Branko Mikulić


alt

Usvojen je proračun, zadnja sjednica 2016. i skorašnji blagdani dovoljni su razlozi da se nazdravi


USVOJEN PRORAČUN ZA 2017.

Općinski vijećnici na sjednici održanoj 21. prosinca usvojili su proračun za 2017. godinu. Planirano je uprihoditi i utrošiti 20.919.000 kuna, što je za 485 tisuća kuna manje nego lani. Na 7. sjednici, pod predsjedanjem Dora Adulmara, bilo je 9 vijećnika. Šest ih glasovalo ZA, dva su bila PROTIV, a jedan je vijećnik bio SUZDRŽAN.
Usvajanju proračuna za 2017. prethodila je rasprava i donošenje odluke o trećem rebalansu proračuna. Procjenjeni prihodi i rashodi na kraju 2016. iznose 21.404.500 kuna.
Na dnevno redu je bila rasprava o analizi stanja sustava civilne zaštite i plan razvoja do 2019. Donesene su odluke i o visini iznosa Božićnice, dara za djecu i regresa za godišnji odmor. Još jednom su vijećnici raspravljali o osnivanju društva Brač 500+
Na početku sjednice načelnik Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar pozdravili su povratak Branka Mikulića, koji se nakon liječenja i oporavka, nakon pet mjeseci, vratio u Bol i sudjelovao u radu Vijeća.
Na kraju sjednice predsjednik vijeća je svima čestitao nadolazeće blagdane, a čestitkama se pridružio i načelnik. (j.e.)
Sutra: u što se planira potrošiti 20,9 milijuna kuna?

(111) objavljeno  21. 12. 16. u 22:25 h 

********************


alt


BRANKO SE VRATIO

Nakon skoro pet mjeseci odsutnosti iz Bola, od 27. srpnja, vijećnik Branko Mikulić vratio se u Bol i prisustvovao sjednici Općinskog vijeća. Osim srdačnog pozdrava na početku rada, vijećnici su se nakon sjednice još jednom družili s Brankom i članovima njegove obitelji, suprugom i dvije kćeri, u njegovom caffe baru „Loža“.
- Želim se još jednom zahvaliti svima koji su u mislima bili uz mene, interesirali se za moje zdravlje i njihovim željama da se što prije vratim obitelji i Bolu – rekao je Branko Mikulić, ne krijući uzbuđenje zbog ponovnog susreta sa prijateljima, suradnicima i poznanicima. (j.e.)

(110) objavljeno  21. 12. 16. u 22:20 h 

********************


alt


GDJE SU NESTALE KLUPE?

Klupa, kojih je nekada bile uz rub rive kod Velog mosta, više nema! Netko ih je (možda) odnio u svoje dvorište ili su u nekom skladištu ili možda premještene na neku drugu lokaciju. Nisu li te klupe postavljene uz nudističku plažu?
Na Velom mostu dolaze i klupe koriste bolski ribari, ljudi koji ih čekaju i gledaju ulov, ali i putnici koji dočekuju katamaran.
Možda netko odgovori na pitanje iz naslova? (j.e.)

(87) objavljeno  17. 12. 16. u 23:35 h

******************** 


alt


BRAČ DOBIO AEROKLUB

Na Braču je osnovan Aeroklub čije će sjedište biti u Gornjem Humcu, a na sjednici Skupštine Udruge „Zlatna krila Brača“, usvojen je u subotu (10. prosinca) Statut udruge. Predsjednik Udruge je bolski načelnik Tihomir Marinković, dok će dužnost tajnika obnašati Tonči Peović, direktor Zračne luke Brač.
Udruga je neprofitabilna sportska klub-udruga čije će područje djelovanja biti sportsko zrakoplovstvo, maketarstvo i modelarstvo te promicanje tehničke kulture.
Pomoć novom klubu ponudile su kolega iz Slovenije i ustupile im sportski zrakoplov sa četiri sjedišta koji će biti stacioniran na aerodrom Brač od travnja do završetka turističke sezone.
Član Udruge može postati svaki državljanin Hrvatske ili države članice EU bez obzira na rasu, spol, spolnu orijentaciju, nacionalnost, vjeru, društveni položaj, političko ili drugu uvjerenje. Članom mogu postati i pravne osobe.
Uskoro ćemo objaviti i druge podatke za buduće članove, ali i način korištenja usluga Aerokluba  tijekom turističke sezone za panoramske letove. (j.e.)

(51) objavljeno  10. 12. 16. u 22:20 h 

********************


alt


AKCIJA: „POKRENI SRCE – SPASI ŽIVOT“

Vijećnici su dobili i pisani prijedlog našeg sumještanina dr. Nikše Šimetovića, koji umirovljeničke dane provodi u San Marinu i Bolu, da se organizira uspostavljanje mreže rane defibrilacije u cilju spašavanja i očuvanja ljudskog života i zdravlja. Riječ je o uređajima koji bi se nalazili na više, možda i desetak, lokacija u Bolu gdje se okuplja veliki broj ljudi, posebno u ljetnim mjesecima. Ti uređaji, defibrilatori, ako se koriste u roku od pet minuta  povećavaju mogućnost preživljavanja za više od 50 posto. Iznenadni srčani zastoji mogu se desiti bilo kome od nas, mladim i starijim osobama.
Imati defibrilatori znači ozbiljnost destinacije i značajan propagandni efekt na turističkom tržištu kao briga za sigurnost gostiju ali i domaćeg stanovništva.
U Bolu su dva defibrilatora. Jedan je u ambulanti, a drugi u DVD-u. To je premalo, jer treba mnogo vremena, ako netko doživi srčani zastoj na plaži Zlatni rat, što je bio slučaj ovoga ljeta s gostom iz Mađarske.
Imajući sve to u vidu, na prijedlog načelnika, Općina će nabaviti dva uređaja, jedan za plažu Zlatni rat, a drugi će biti u Uredu TZO. Međutim, organizirat će se akcija da istovremeno defibrilatore, za svoje goste, nabave Marjan centar, hotel Bretanide, Bluesun hoteli, hotel Kaštil … (j.e.)

(10) objavljeno 01. 12. 16. u 23:50 h 

********************ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"