Bolska kronika

alt


subota, 20. 10. 2018.


alt


„SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU“

Na službenom portalu Općine Bol najavljena je objava novog poglavlja – Savjetovanje s javnošću. To je u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama po kojem tijela državne uprave, druga državna tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima dužne su provoditi savjetovanje s javnošću pri donošenju zakona i podzakonskih propisa, a pri donošenju općih akata odnosno drugih strateških ili planskih dokumenta kad se njima utječe na interese građana i pravnih osoba.
Savjetovanje s javnošću, onako kako ga propisuje Zakon provodi se putem Interneta, kako bi se osigurala mogućnost sudjelovanja što šireg kruga zainteresiranih osoba. Savjetovanje s javnošću započinje internetskom objavom nacrta propisa, općeg akta odnosno drugog dokumenta, uz popratni tekst u kojem se navode razlozi donošenja kao i ciljevi koji se žele postići donošenjem te pozivom javnosti da dostavi svoje prijedloge i mišljenja u određenom roku, s jasno naznačenim rokom trajanja savjetovanja. Po isteku roka za dostavu mišljenja i prijedloga izrađuje se i objavljuje na internetskoj stranici izvješće o savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi. Izvješće o savjetovanju s javnošću dostavlja se tijelu koje usvaja ili donosi propis, opći akt ili dokument. Objavljivanje izvješća nužno je radi dvosmjerne komunikacije s javnošću i pružanja povratne informacije, te u konačnici izgradnje povjerenja.

(93) objavljeno  19. 10. 18. u 21:45 h 

********************


alt


OVE SUBOTE DVIJE LINIJE

U sezoni je 11 zrakoplova slijetalo subotom na brački aerodrom, a ove subote ih dolazi samo dva: iz Zagreba i Ljubljane. Još će prema redu letenja biti jedan let u utorak (Zagreb – Brač – Zagreb), a zadnja dva leta su, za ovu godinu, u subotu 27. listopada također iz Ljubljane i Zagreba.
Prema nedavnoj izjavi direktora Zračne luke Brač Tonča Peovića, koju smo već objavili na ovom portalu, ove je godine bilo 32.000 putnika, nešto manje nego se planiralo, jer su dvije linije otkazane. (j.e.)

(92) objavljeno  19. 10. 18. u 21:40 h 

********************


alt


DANAS RASPRODAJA U „BRETANIDI“

Podsjetili bi da je ove subote (20. listopada) rasprodaja inventara u hotelu „Bretanide“. Zainteresirani se od 13 do 17 sati trebaju javiti na recepciju hotela. Uprava hotela je odlučila sva prikupljena sredstva od prodaje uložiti u opremanju Srednje škole u Bolu.
Na rasprodaji bit će: unutarnja vrata standardnih veličina, balkonska vrata i prozori raznih veličina, staklene stjenke, grilje, sanitarna oprema, sobni namještaj, ogledala, rasvjetna tijela, utičnice, prekidači i dr. Navedeni inventar je iz paviljona hotela „Bretanide“ koji će se uređivati tijekom zime za iduću turističku sezonu.

(91) objavljeno  19. 10. 18. u 21:35 h 

********************


alt


SPORT: BOL NIJE BEZ NADE

U VI. kolu I. malonogometne lige u ponedjeljak 22. listopada igrat će IL VICTUM EN-WE – BOL. Utakmica je na rasporedu u 16.55 sati, a igra se kao i obično u velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Il Victum En-We je trenutno treći na tablici sa 10 bodova, a Boljani su na začelju sa 3 boda koliko imaju još tri ekipe.
Iako je njihov protivnik favorit u ovom susretu, Bol se nada povoljnom rezultatu, a optimizam grade na činjenici da se momčad postupno kompletira. (j.e.)

(90) objavljeno  19. 10. 18. u 21:30 h  

alt
petak, 19. 10. 2018.     ********************


alt


STIGLO PET PRIMJEDBI

Na javnom uvidu su do 12. listopada, u Domu kulture, bili planovi izgradnje u Podbarju. Tamo bi se trebao graditi objekt za smještaj zaposlenika u hotelima „Zlatni rat“. Do istog datuma (12. listopada) mogle su se Uredu Općine Bol dostaviti primjedbe, a stiglo ih je ukupno – pet. Dvije su od fizičkih, a tri pravnih osoba. (j.e.)

(89) objavljeno  18. 10. 18. u 21:55 h 

********************


alt


RASPRODAJA OPREME U „BRETANIDI“

Ove subote, 20. listopada od 13 do 17 sati, Srednja škola Bol organizira rasprodaju inventara hotela „Bretanide“. Uprava Hotela će sva prikupljena sredstva uložiti u opremanje Škole kako bi učenicima pružili obrazovanje koje će ih osposobiti za suvremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja.
Na rasprodaji bit će: unutarnja vrata standardnih veličina, balkonska vrata i prozori raznih veličina, staklene stjenke, grilje, sanitarna oprema, sobni namještaj, ogledala, rasvjetna tijela, utičnice, prekidači i dr. Navedeni inventar je iz paviljona hotela „Bretanide“ koji će se uređivati tijekom zime za iduću turističku sezonu.
- U ime svih djelatnika naše Škole, molim Bračane da u što većem broju dođu i pronađu nešto za sebe – rekla je ravnateljica Srednje škole Sani Bodlović.

(88) objavljeno  18. 10. 18. u 21:50 h  

********************


alt


ZATVARA SE I „PUMPARELA“

U četvrtak, 18. listopada bio je zadnji radni dan u restoranu „Pumparela“. Prema vremenskim prilikama mogli su raditi na otvorenom još koji dan, ali u Bolu je trenutno malo gostiju i potencijalnih gostiju.
„Pumparela“ na rivi, Porat bolskih pomoraca, radi sezonski od 2001. godine. (j.e.)

(87) objavljeno  18. 10. 18. u 21:45 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ZABRANA PROLAZA

Kod tržnice je nedavno postavljen stupić koji fizički zabranjuje prolaz vozilima na glavni bolski trg. Postoji naime i prometni znak. Ali stupić – ne radi. Za prolaz u iznimnim slučajevima (hitna pomoć, vatrogasci, dežurni liječnik, pošta, policija …) treba pomaknuti vazu sa sadnicom. Vazu nakon prolaza treba i vratiti! Ako to „zaboravi“ vozač onda to treba učiniti Savica Petojević iz Grabovog rata. Savice međutim nema u Bolu, a „iznimnih slučajeva“ je na pretek, pa je prolaz danju i noću – slobodan! Prometnom znaku unatoč. (j.e.)

(86) objavljeno 18. 10. 18. u 21:40 h 

********************


alt


BOLSKA LIGA TEK NA PROLJEĆE?

Po svemu sudeći Bolska liga malog nogometa igrat će se tek na proljeće. Još se na tu temu nije razgovaralo, a zna se da je u prosincu malonogometno natjecanje u sklopu manifestacije Sportsko-zabavni Božić. Lani je pobjednik bila ekipa „Zvijezde“ koja je u finalu svladala MNK Supetar boljim izvođenjem penala (7:6).
Ove godine se Bolska liga organizirala u proljeće, a pobjednik je 25. ožujka postala ekipa Big Blue/Ranč koja je u majstorici pobijedila ekipu Marinero. (j.e.)

(85) objavljeno  18. 10. 18. u 21:35 h 


altčetvrtak, 18. 10. 2018.     ********************


alt


DOM DVD-a NA ČEKANJU

Prekinuti radovi u lipnju, nisu nastavljeni nakon 1. listopada kada je nakon turističke počela građevinska sezona. Riječ je o izgradnji novog Doma DVD-a. Radovi su počeli nakon dogovora da u izgradnji sudjeluje „Grabov rat“ koji bi dobio podrumske prostorije. U međuvremenu, raspisan je novi natječaj za izgradnju vatrogasnih objekata uz pomoć sredstava iz EU, a izmijenjeni su uvjeti koji daju nadu za financijsku podršku bolskog doma. Dok se ne saznaju rezultati novog natječaja, na gradilištu se neće raditi. (j.e.)

(84) objavljeno 17. 10. 18. u 20:40 h  

********************


alt


USKORO CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Lani je u Bolu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, cijepljenje protiv gripe počelo 1. studenoga. Može se očekivati da će tako biti i ove godine, ali treba napomenuti da se ponovno savjetuje cijepljenje starijih od 65 godina, kroničnih bolesnika, štićenika Doma za starije … Djecu koja spadaju u rizične skupine ne treba cijepiti ako su mlađa od 6 mjeseci.
Ambulanta u Bolu će putem našeg portala pravovremeno objaviti informacije o cijepljenju protiv gripe. (j.e.)

(83) objavljeno 17. 10. 18. u 20:35 h 

********************


alt


NOVI KATAMARAN DOLAZI U BOL?

Objavljeno je da će ovog mjeseca iz brodogradilišta „Viktor Lenac“ prema srednje-dalmatinskom području zaploviti novonabavljeni katamaran „Jadrolinije“. Dobio je ime „Jelena“ po hrvatskoj kraljici Jeleni. Plovilo je  dužine 42 metra, plovit će brzinom 40 čvorova, a ima mjesta za 400 putnika. (Katamaran „Vida“, na primjer, je dužine 38,5 metara, prima 304 putnika i može razviti brzinu od max 33 čvora.)
Prema neslužbenim informacijama tijekom ljeta ovaj će katamaran ploviti na izletničkoj liniji Dubrovnik - Split, sa pristajanjem u Bolu, ali je moguće da „Jelena“ navrati u Bol i tijekom zimskih mjeseci. (j.e./foto: g. kovačić)

(82) objavljeno  17. 10. 18. u 20:30 h  

alt

srijeda, 17. 10. 2018.     ********************


alt

Sat vremena od Vidove gore do cilja na Zlatnom ratu


alt

Nakon trčanja, od Borka do Zlatnog rata trebalo je veslati na dasci


alt

Odmor na žalu Zlatnog rata


alt

Garden party u cocktail baru Auro


alt

Direktor TZO Markito Marinković i direktor Grabovog rata Mirko Perić, u društvu direktora firme Illustris Ozrena Grbavčića, poželjeli su dobrodošlicu mladim Francuskinjama


alt

Petra Klunić Zoričić, iz "Illustrisa" nakon što je probala tri jela: "Jelo je za gurmane"


BOL ODUŠEVIO MLADE FRANCUSKINJE

Stotinjak Francuskinja u utorak je sudjelovalo u humanitarno-sportskoj manifestaciji „Croatia island Trophy“. U organizaciji agencije „Illustris“ brodom su u Bol došli iz Visa, a onda su automobilima prevezeni do Vidove gore. Mlade Francuskinje trebale su trčati s vrha Vidove gore pješačkim stazama, a od upravne zgrade Hotela Zlatni rat po asfaltnoj cesti zaobilaznicom, Šetalištem A. Rabadana, preko Račića i rive, zatim šetnicom do šumice na Borku. Tu su po dvije na daskama morale odveslati do Zlatnog rata. Jednoj natjecatelji trebalo je samo sat vremena za prijeći taj opisani put. U organizaciji i osiguranju sudjelovali su TZO, pripadnici GSS, policija i „Grabov rat“.
Nakon kraćeg odmora na Zlatnom ratu u cocktail baru Auro priređena im je tzv. vrtna zabava (garden party), a iz kuhinje hotela „Kaštil“ dovezeno je i posluženo sedam vrsti jela: gulaš od sipe i palenta na dalmatinski, gurmanska pljeskavica sa pečenim krumpirom, punjena pohana puretina s povrćem, rezanci s gljivama, rižoto od povrća, njoki s puretinom i pinjolima te razne salate.
Sudionice ove humanitarne utrke pozdravili su direktor TZO Markito Marinković i direktor Grabovog rata Mirko Perić zahvalivši im na dolasku u Bol i poželivši da se vide i dogodine.
Dobrom raspoloženju i uspješnoj organizaciji umnogome su pomogli i odlični vremenski uvjeti, više kao kasno ljeto, nego rana jesen.
Nakon Visa i Bola, Francuskinje su brodom nastavile za Hvar. (j.e.)

(81) objavljeno  16. 10. 18. u 20:55 h 

********************

 

alt


NOVI RASPORED ODVOZA SMEĆA

Iako je većina hotela u Bolu zatvorena, još uvijek će se prikupljati i odvoziti smeće velikim vozilima i subotom. Koncesionar „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca to objašnjava čišćenjima u hotelima prije zimskog, potpunog zatvaranja. Inače, do daljnjega, manje, bijelo vozilo prazni kućne kante iz centra mjesta svakodnevno, osim nedjeljom. Veliko vozilo to radi ponedjeljkom, srijedom, petkom i još neko vrijeme subotom.
U zimskom periodu velika vozila će odvoziti kućno smeće ponedjeljkom, srijedom i petkom, a manje vozilo utorkom, četvrtkom i subotom. (j.e.)

(80) objavljeno  16. 10. 18. u 20:50 h 

********************


alt


JOŠ IMA KUPAČA

Na Zlatnom ratu je i u utorak 16. listopada bilo podosta kupača. Na suncu je izuzetno toplo, a temperatura mora u 13 sati bila je 22 stupnja.
Prema meteo prognozi sunčano i stabilno vrijeme, uz nešto toplije dnevne temperature, zadržat će se do kraja tjedna. Međutim, od nedjelje će pritjecati svježiji zrak, a zapuhat će umjerena bura uz osvježenje. (j.e.)

(79) objavljeno 16. 10. 18. u 20.45 h alt


utorak, 16. 10. 2018.      ********************


alt


FRANCUSKINJE TRČE PREMA BOLU

Stotinjak Francuskinja ovog će utorka (16. listopada) trčati sa vrha Vidove gore do plaže Borak gdje će zatim na dasci morskim putem doći do plaže Zlatni rat.
U organizaciji agencije Illustris d.o.o. iz Banjole u Bol u 10 sati iz Visa dolazi brodom stotinjak trkačica iz Francuske koje će sudjelovati u sportsko-adrenalinskoj utrci po francuskoj licenci. Automobilima će biti prevezene do Vidove gore gdje je start u 11.30 sati. Trčat će po pješačkoj stazi niz padine Vidove gore, a na križanju kod upravne zgrade Hotela „Zlatni rat“ na Bračkoj cesti očekuju se oko 12 sati. Nastavljaju trčanje Novim putem, zatim Ulicom Hrvatskih domobrana, Ulicom Tina Ujevića, Račićem, Pod Ložom, Rivom, šetnicom do šumice Borak. Tu će natjecateljice preuzeti daske na kojima će odveslati do Zlatnog rata. U cocktail baru Auro čeka ih ručak i osvježenje, a onda se vlakićem vraćaju u bolsku luku odakle brodom nastavljaju putovanje.
Zbog ove utrke mogući su zastoji u prometu od Bračke ceste do Račića, te rivom od benzinske postaje do šetnice. Računa se da bi se to moglo događati od 12 do 14 sati. (j.e.)

(78) objavljeno  15. 10. 18. u 21:55 h 

********************


alt


SAMO JEDAN VLAKIĆ

Trenutno od centra mjesta do plaže Zlatni rat, turiste prevozi samo jedan vlakić i to turistički vlak FERATA. Drugi vlakić, u vlasništvu Bluesun hotela, zbog malog broja zainteresiranih, ne prometuje od subote.
Jedan vlakić, međutim, ne može poštivati objavljeni red vožnje kojim je predviđeno da od 12 do 16 sati prometuje na puni i pola sata, istovremeno sa pumpne stanice i iz Zlatnog rata.
Od putnika se traži strpljenje, ali mogu iskoristiti popust i povratnu kartu platiti 10 kuna jeftinije. (j.e.)

(77) objavljeno  15. 10. 18. u 21:50 h 

********************


alt


MALI NOGOMET: NIŠTA OD BODOVA

Novi prvoligaš C.B. SEA WOLF bio je bolji i u ponedjeljak navečer u dvorani SC Gripe u Splitu pobijedio ekipu BOL rezultatom 6:1 (1:0).
Za prvo poluvrijeme i pet minuta u nastavku moglo bi se napisati da je bila ravnopravna i neizvjesna utakmica. Poveli su domaćini u 6'04“ (1:0), a izjednačili Boljani golom Davora Matulića (1:1) u 19'29“. Stativa je spriječila da Bol dođe u vodstvo, a onda je domaćin od 21'53“ do kraja utakmice postigao pet golova.
- Bolje smo igrali neko na prethodnim utakmicama – kaže kapetan Bola Boško Botica. – Imali smo i devet igrača, pa možemo biti zadovoljni da postajemo ozbiljnija momčad. (j.e. / foto: j. sabbioncello)

(76) objavljeno  15. 10. 18. u 21:45 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: „ZABORAVILI“ SMEĆE

Već nekoliko dana na samoj Rivi se mogu vidjeti plastične vrećice sa ostacima građevinskog materijala. Tu su ih odložili i na njih „zaboravili“ radnici (majstori) koji su nešto radili u obližnjoj kući.
Koncesionar za odvoz kućnog smeća vidi da se ne radi o kućnom otpadu, a vlasnik kuće i majstori možda ne misle ili smatraju da nisu to trebali odvesti u reciklažno dvorište.
Hoće li vrećice čekati da naručitelj radova ponovo dođe u Bol? (j.e.)

(75) objavljeno 15. 10. 18. u 21:40 h  

********************


alt


NOVO RADNO VRIJEME

Poljoljekarna na ulazu u Bol (Bračka cesta) ima novo radno vrijeme: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom otvoreno je od 8 do 15 sati, srijedom 12 do 19, a subotom 8 do 13 sati.
Nedjeljom i praznikom je zatvoreno.

(74) objavljeno  15. 10. 18. u 21:35 h  
alt
ponedjeljak, 15. 10. 2018.     ********************


alt


alt


alt


MLADOMISNIK BOLSKIH KORIJENA

Isusovac, mladomisnik Stanko Perica, bolskih korijena, u subotu i nedjelju je u bolskim crkvama predvidio misna slavlja. Najprije je u subotu dodijelio sakrament vjenčanja svojoj rodici Ketrin Marinković, a u nedjelju predvodio večernju misu u Župnoj crkvi.
Na početku mise vjernicima je mladomisnika predstavio o. Ivo Plenković:
-    Stanko Perica rođen je 1983. u Rijeci od oca Ivana i majke Margite rođene Marinković-Tomić rodom iz Bola. U isusovski red došao je 2010. nakon što je tri godine radio kao pravnik. Zaređen je 31. srpnja ove godine, a trenutno je u župi Jordanovac u Zagrebu. Imenovan je za kapelana za studente.
Mladomisnik Stanko Perica nešto je rekao i o sebi:
- Kao dijete sam dolazio u bolske crkve ali nisam tada mislio da ću jednog dana biti u tim crkvama s druge strane oltara …
U Bolu je od 1487. bilo 79 fratara dominikanaca rođenih u Bolu. Pretpostavlja se da je taj broj veći, jer nisu Boljani išli samo u dominikance. Zadnji živući dominikanac iz Bola bio je o. Anselmo Radić koji je umro 2006. Zbog toga su Boljani s posebnom radošću i simpatijama pozdravili Stanka Pericu, mladomisnika bolskih korijena. (j.e.)

(73) objavljeno  14. 10. 18. u 21:10 h 

********************


alt


alt


alt


ZAPOSLENICI „BRETANIDE“ U OMIŠU

U subotu su iz hotela „Bretanide“ otišli, za ovu godinu, posljednji gosti. U nedjelju je njih 64 ponovo bilo zajedno. Po običaju, na završetku sezone, otišli su brodom „Frane Bol“ na jednodnevni izlet u Omiš. Tamo su bili i na zajedničkom ručku, a s njima je bio i direktor hotela Alfred Hackl. (j.e. – foto: natalija bilić)

(72) objavljeno  14. 10. 18. u 21:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: DERUTNI PROZOR

Na zapadnoj fasadi zgrade nekadašnje „Vidovice“ jedne su prozorske grilje skinute, ali druge su ostale i prijete da u slučaju vremenske nepogode padnu na ulicu. Tuda svakodnevno prolaze mnogi Boljane, ali i djeca koja idu u obližnju Osnovnu školu. Istina, ispod prozora je balkon koji može, ali ne mora, biti neka zaštita i sigurnost.
Vlasnici očito preko zime nisu u Bolu pa ih netko iz općinskih službi treba upozoriti na opasnost koja prijeti prolaznicima. (j.e.)

(71) objavljeno 14. 10. 18. u 20:55 h 

********************


alt


OVO JE BABLJE LJETO

Po temperaturi bi mogli pomisliti da je kasno ljeto, a ne sredina listopada. Očito je da imamo bablje ljeto, a u nedjelju je temperatura zraka u 13 sati bila 26, a mora 21 stupanj. Na suncu, u zavjetrini, nešto sasvim drugačije. Izmjerili smo 41 stupanj!
Na Zlatnom ratu je bilo stotinjak ljudi koji su u nedjelju uživali na suncu, ali i u moru. Još je otvoren na plaži cocktail bar „Auro“ pa ima sokova, kave, sladoleda, koktela … (j.e.)

(70) objavljeno  14. 10. 18. u 20:50 h   


alt
nedjelja, 14. 10. 2018.     ********************


alt


KOLIKO PUTNIKA DOLAZI U BOL?

Do sada nismo pisali o broju putnika koji brodovima dolaze ili odlaze iz Bola. Evidenciju o tome vodi Lučka kapetanije, a obavezni su da o broju ukrcaja i iskrcaja izvještavaju katamarani „Jadrolinije“ i „Kapetana Luke“ te mini-kruzeri i izletnički brodovi.
Brojke su impresivne! Do 30. rujna u Bolu se iskrcalo 276.996, a ukrcalo 254.369 putnika. Tu nisu uračunati gosti koji su u Bol došli i otišli jahtama i jedrilicama. (j.e.)

(69) objavljeno  13. 10. 18. u 22:25 h 

*******************


alt


ROĐENDAN BLIZANKI U „DALMATINU“

Blizanke Ana Matea i Josipa u utorak će (16. listopada) napuniti prvu godinu života. Njihovi roditelji, otac Drago Eterović Šale i majka Martina Ramljak, pripremaju nesvakidašnju proslavu. U svom lokalu, konobi „Dalmatino“, Drago Eterović poziva zaposlenike Dječjeg vrtića „Mali princ“ kao i sve male polaznike vrtića da sa svojim roditeljima dođu u utorak od 16 sati u konobu na proslavu rođendana.

(68) objavljeno  13. 10. 18. u 21:20 h 

********************


alt


BOLSKA KRONIKA NEŠTO RANIJE?

Iz grafikona koje svakodnevno primamo iza 21 sat isčitavamo da nas se u listopadu najviše čita od 22 do 23 sata. Druga satnica je po broju posjeta našem portalu od 7 do 8, zatim od 8 do 9 sati … U ljetnim mjesecima najčitaniji termin bio je od 23 sata do ponoći, pa od 22 do 23 sata.
Očito je da naši čitatelji nakon ljeta ranije idu na spavanje pa ćemo, zbog njih, nastojati ranije objavljivati dnevne novosti u Bolskoj kronici. Iznimaka će biti u dane kada su večernja događanja u Bolu: sastanci, utakmice malog nogometa u Splitu …

(67) objavljeno 13. 10. 18. u 21:15 h 

********************


alt


alt


HUMANITARNI TURNIR

I Boljani sudjeluju na humanitarnom turniru „na male branke“ koji se 13. i 14. listopada organizira u Gornjem Humcu. Sav prihod namijenjen je za liječenje Mirele Trutanić, koja je stradala u prometnoj nesreći.    
Ekipa iz Bola nastupila je pod imenom „Auto servis Martinić“. (n.topalović)

(66) objavljeno  13. 10. 18. u 21:45 h 

altsubota, 13. 10. 2018.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat u petak, 12. listopada u 11 sati


alt

Zadnji dan rada štekata "Grabovog rata"


alt

Štekat cocktail bara "Auro" nastavlja s radom barem još jedan tjedan


alt

Dio mini kruzera sa zapadne strane Zlatnog rata


alt

Kruzeri pred Zlatnim ratom u petak


OTVORENI SAMO AURO I WC

Petak je bio zadnji dan za rad štekata i šankova „Grabovog rata“ na plaži Zlatni rat. To znači da posjetioci više neće moći koristiti suncobrane i ležaljke. Nastavit će, međutim, radom još neko vrijeme cocktail bar Auro. Sigurno će biti na usluzi gostima još najmanje jedan tjedan, a možda i duže, budu li vremenske prilike dozvoljavale.
Na Zlatni rat ovih dana ima posjetitelja. Još u Bolu ima gostiju, a dolaze i izletnici. Sa zapadne strane u petak je bilo usidreno 8 mini-kruzera.
Činilo se da bi moglo biti problema sa sanitarnim uslugama jer obrtnik koji brine o sanitarnom čvoru ima dozvolu za sezonski rad do 15. listopada, ali …
- Ja nakon 15. listopada ne mogu izdavati račune – kaže nam Branko Nevistić. – Svjestan sam, bude li lijepo vrijeme, da će biti i posjetitelja. Spreman sam nastaviti raditi - besplatno, koliko bude trebalo. Činim to iz ljubavi prema Bolu!
Vaš novinar je jedini koji je razgovarao s Brankom o mogućnosti njegovog nastavka rada na Zlatnom ratu. (j.e.)

(65) objavljeno 12. 10. 18. u 22:00 h 

********************


alt


alt


alt


IZLET ZA STANARE DOMA

U petak smo svjedočili jednom nesvakidašnjem događaju. Možda i prvom otkako postoji Dom za starije osobe. Martina Ostojić, mlada i nova ravnateljica Doma povela je 16 stanara na kraći izlet turističkim vlakićem na Zlatni rat. U pratnji su bile i četiri djelatnice Doma.
Turistički vlakić je besplatno ustupilo poduzeće „Zlatni rat“ koji je neobične putnike od Dominikanskog samostana dovezao na Zlatni rat gdje su u restoranu na plaži posluženi pizzom, a „Grabov rat“ im je poklonio sladoled. Nakon kraćeg zadržavanja u borovoj šumi, vlakićem su se vratili u Dom. (j.e.)

(64) objavljeno  12. 10. 18. u 21:55 h 

********************


alt


alt


alt


OKOM KAMERE: MANJE KONTEJNERA

Malo tko vjeruje da će se od 1. studenoga primjenjivati novi način odvoza kućnog otpada, a time i drugačiji obračun. Mnogo toga još treba pripremiti, ali je moguće ipak uočiti neke promjene. Postupno se uklanjaju ulični kontejneri, a to smo uočili na cesti Bol – Murvica, kod skretanja za Zlatni rat. Nekada su tamo bila tri kontejnera, pa je ostao samo jedan, a sada nema ni jednog. (j.e.)

(63) objavljeno  12. 10. 18. u 21:50 h 

********************


alt


MALI NOGOMET: U PONEDJELJAK V. KOLO

U ponedjeljak, 15. listopada, nastavlja se natjecanje u Prvoj splitskoj ligi malog nogometa. U splitskoj dvorani SC Gripe u 18.50 sati igraju BOL i novi prvoligaš C.B. SEA WOLF.
Petnaestodnevnu pauzu Bol je iskoristio za uigravanje ekipe pa s mnogo optimizma dočekuju C.B. Sea Wolf, ekipu koja je trenutno, nakon četiri kola, na drugom mjestu sa 10 bodova (tri pobjede i jedan neodlučan rezultat). Boljani su predzadnji sa 3 boda (jedna pobjeda i tri poraza).

(62) objavljeno 12. 10. 18. u 21:45 h   


altpetak, 12. 10. 2018.     ********************


alt


KOJE SE AKTIVNOSTI PLANIRAJU?

Radne večere, posebno one na kraju sezone, prilika su da turistički djelatnici iznesu svoja zapažanja, ali i da dobiju odgovore na neke iznesene primjedbe. Dobro je saznati i koji se planovi pripremaju za 2019. godinu. Već smo prve utiske sa sastanka održanog u srijedu, iznijeli u jučerašnjoj Bolskoj kronici, a danas nastavljamo o onome što smo čuli i zapisali na spomenutom sastanku u hotelu „Bretanide“.

- Moramo imati na umu – rekao je u raspravi Jakša Marinković (Boltours) – da ima sve više turističkih kreveta, a manje gostiju. Riva nam pliva nakon svake veće kiše jer nema adekvatnih odvoda …


- Klimatske promjene su sasvim očite i treba se na njih pripremiti jer mogu biti opasne i za ljude – mišljenja je Tonči Peović (Aerodrom Brač).


- Kanal odvodnih voda niz Bračku cestu još nije u potpunosti završen, pa za većih kiša imamo problema na rivi – objasnio je načelnik Tihomir Marinković.


- Aktivnosti Centra za kulturu počinju sve ranije, a završavaju sve kasnije – rekla je Ivana Bošković Ivičić (Centar za kulturu). – Posebno su dobro primljeni kod inozemnih gostiju koncerti ozbiljne glazbe utorkom u Samostanskoj crkvi. Ulaznice se do sada nisu naplaćivale, ali bi možda trebalo. Gosti trebaju bolje biti upoznati s programom Bolskog lita, jer se zbog toga tiskaju programi.


- Zbog veće sigurnosti trebaju postojati kriteriji za ponude na moru – kaže Tomaž Garbajs (Big Blue Sport). – Par godina pokušavam nešto po tom pitanju učiniti. Potrebno je više međusobne koordinacije.


- Mi računamo na 630.000 noćenja, a to je dva posto manje nego prošle godine koja je bila rekordna – izvijestio je Markito Marinković (direktor TZ Bol). – U hotelima je bilo 11.000 noćenja manje, u privatnom smještaju 8.000 manje. Povećanje noćenja je bilo u kampovima i tzv. nekomercijalnom smještaju. Imali smo ove sezone i jedan tragičan slučaj, ali se nitko od onih koji su to trebali nije javio da nam pomogne, posebno roditeljima koji su u Bol došli iz dalekog Meksika.


- Na Aerodromu Brač računali smo na 40.000, a ostvarit ćemo 32.000 putnika – rekao je Tonči Peović (direktor Zračne luke Brač). – Dvije su avio kompanije imale manje letova nego je bilo najavljeno. Za iduću sezonu računamo na proširenje tržišta. Realno je očekivati Pariz – Brač, Beograd – Brač, ali i neke linije iz Poljske i Njemačke. U planu je produljenje piste na 2.400 metara, a proširenje na 45 metara. Planiramo i preuređenje sadašnje aerodromske zgrade. Računamo da bi to trebalo sve uraditi do svibnja 2020. godine. Sredstva očekujemo iz EU fondova, a produljenje i proširenje piste značilo bi slijetanje aviona i sa 200 putnika. Nama na Brač s malim zrakoplovima dolazi neka bogata klijentela. Oni na aerodromu ostavljaju avion po dvadeset dana i to vrijeme provede u krstarenju po Jadranu ili odmaraju u nekoj od vila. Aerodrom Brač planira smanjenje cijena svojih usluga kako bi mogli konkurirati Splitu i Zadru. Veći promet nam omogućava manju cijenu.


- Konačnu odluku investitora vezano za izgradnju hotela „Borak“ znat ćemo za desetak dana – rekao je u završnoj riječi načelnik Tihomir Marinković. – Potrebna dokumentacija će biti gotova do kraja studenoga za izgradnju hotela za radnike „Zlatnog rata“. Počet ćemo sa I. fazom uređenja plaže od Bilina kuće do hotela, a pri kraju je rješenje za postavljanje pete cijevi vodovoda od kopna do otoka. Nadalje, planiramo akciju da dežurna ekipa hitne medicinske pomoći preseli iz Gornjeg Humca u Bol. Radit će se nogostup za sigurniji pristup trgovačkom centru na Bračkoj cesti i hotelu za radnike. U planu je nogostup od rotora prema plaži Zlatni rat, postavljanje cjevovoda sa hidrantima, odvodnja oborinskih voda od rotora do Biline kuće. Tražimo suglasnost za postavljanje betonskih blokova za sidrišta istočno od Zlatnog rata, ali i sa zapadne strane, ali podalje od plaže. Ima prostora da se dopune programi kulturnih događanja i angažiranje animatora. Dat ćemo podršku organizaciji novih događanja i sportskih natjecanja koji bi poboljšali turističku ponudu naše destinacije. (j.e.)


(61) objavljeno  11. 10. 18. u 22:50 h 

********************alt


ZAŠTITA PALMI

Zagrebačka tvrtka „id90“ koja, na poziv komunalnog poduzeća „Grabov rat“, brine o bolskim palmama, u četvrtak je prskala bolesne palme, ali i one na rivi od benzinske postaje do Bilina kuće (na slici). Čini se da bolest ne prijeti tim palmama jer je to neka druga vrsta. Zbog vizualnih i financijskih razloga bilo bi to veoma dobra prognoza. (foto: f.m.)

(60) objavljeno  11. 10. 18. u 22:45 h 

********************


alt


NOVA INFORMATIČKA UČIONICA

U Osnovnoj školi Bol otvorena je u četvrtak nova informatička učionica.
Ravnatelj Bartul Bakulić zahvalio je općinskom načelniku Tihomiru Marinkoviću na podršci i financiranju opremanja i uređenja učionice.  Poklon iz Rusije načelniku su uručili bolski robotičari sa svojim mentoricama kao znak pažnje za stalnu im potporu.
Načelnik je čestitao robotičarima na velikom uspjehu, a obećao im je podršku i ubuduće, kao i pomoć u daljnjem uređenju školske zgrade. (a. bodlović)

(59) objavljeno  11. 10. 18. u 22:40 h 

********************


alt


PREVENTIVNO ČIŠĆENJE ŠUME

DVD Bol priprema opsežnu akciju na padinama brda Kaštilo. Čeka se samo suglasnost Šumarije, a onda bi se krenulo u akciju čišćenja šume radi pravljenja sigurnosnog prolaza i sprijećavanje širenja mogućeg požara.
- Planiramo u ovu akciju, osim članova DVD-a Bol, uključiti što više Boljana. Svi će pravovremeno biti obaviješteni, a vidjet ćemo kakav će biti odaziv – rekao nam je predsjednik DVD-a Goran Jekić. (j.e.)

(58) objavljeno  11. 10. 18. u 22:35 h 

********************


alt


alt


U GASTRO MAXIMUMU 40% POPUSTA

Sljedeći vikend, u subotu i nedjelju, zadnji su dani rada u marketu GASTRO MAXIMUM na Račiću. Kako je vlasnik Drago Eterović već jednom obećao, svi proizvodi, koji su na prodaji, mogu se dobiti uz popust, ovaj put od čak 40 posto. Market je otvoren od 10 do 22 sata.
Nedjelja je, ove godine, njihov zadnji dan rada. (j.e.)

(57) objavljeno  11. 10. 18. u 22:30 h 

********************


alt


ZIMSKI ĐIR U KONOBI „DALMATINO“

Po tradiciji, na kraju (uspješne sezone) za Boljanje i malobrojne goste u konobi „Dalmatino“ od subote počinje tzv. ZIMSKI ĐIR. Osim uobičajene ponude s jelovnika nude se za 150 kuna tri slijeda: predjelo, glavno jelo i desert. Ponuda za 100 kuna je dva slijeda: plata i desert.
Oni koji navrate od subote u konobu „Dalmatino“ i naruče samo kavu, dobit će besplatno sok. (j.e.)

(56) objavljeno 11. 10. 18. u 22:25 h  

alt

četvrtak, 11. 10. 2018.     ********************


alt


ŠTO SMETA NAŠIM GOSTIMA?

Osvrt na turističku sezonu – bila je tema radne večer na kojoj su u hotelu „Bretanide“ uz sazivača sastanka predsjednika TZ i načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića, bili direktor TZO Bol, direktor Zračne luke Brač, direktor komunalnog poduzeća „Grabov rat“, direktor „Big Blue Sporta“, ravnateljica Centra za kulturu, vlasnici turističkih agencija „Boltours“ i „More“ te domaćin skupa direktor hotela „Bretanide“.
-    Pozdravio bih ovdje prisutne – rekao je na samom početku sastanka direktor hotela „Bretanide“ Alfred Hackl – ali moram istaknuti da smo ovu sezonu ostvarili pozitivan rezultat po broju gostiju i noćenjima. Moram međutim ukazati i na probleme na koje su nas upozorili naši gosti: u Bolu treba biti 24-satna zdravstvena skrb, dobro bi bilo vidjeti policajce u uniformi, smetaju ih brojni motori, previše je jahti oko plaže Zlatni rat … Naši su gosti pohvalili ponude u bolskim restoranima, a negativno ocijenili trgovinu „Tommy“. Za nas je bitno što o svemu misle naši turoperatori, jer nam zbog primjedbi turista neće možda slati goste u Bol.
U ovom prvom izvješću sa sastanka održanog u srijedu navečer, spomenut ćemo ono, po nama, najvažnije:
- Ako u predsezoni i posezoni smanjujemo cijene smještaja, zašto ne bi to isto učinili i restorani? (J. Marinković);
- Nemamo dovoljno ljudi da uvijek pravovremeno interveniramo zbog komunalnih problema. (M. Perić);
- Previše je rizika na prometnicama od rekreativnih aktivnosti, a turisti se žale da im je ponekad jeftinija avionska karta nego prijevoz taksijem … (T. Peović);
- Mnogo je plovila u našem akvatoriju, a mnogi nemaju što tamo tražiti. Mora se mnogo toga uraditi za veću sigurnost na moru! (T. Garbajs);
- Moramo se prilagoditi novim atmosferskim promjenama… (T. Peović);
- Na šetnici trebaju biti prometni znakovi koji će jasno naznačiti da pješaci imaju prednost, a ne biciklisti kojima treba ograničiti brzinu na 15 kilometara. (T. Garbajs).
U Bolskoj kronici u petak: ostale rasprave, primjedbe i prijedlozi, te planovi za iduću sezonu … (j.e.)

(55) objavljeno  10. 10. 18. u 23:20 h 

********************


alt


PRIMJEDBE DO PETKA!

Još su dva dana, četvrtak i petak, na javnom uvidu u Domu kulture  planovi izgradnje u Podbarju, gdje će se graditi objekt za smještaj radnika Bluesun hotela. Javno izlaganje bilo je prošlog četvrtka, a eventualne primjedbe i prijedloge mogu se upisati u knjigu primjedbi ili pismeno dostaviti u općinski ured. Zadnji dan je petak, 12. listopada. (j.e.)

(54) objavljeno 10. 10. 18. u 23:15 h  

alt
srijeda, 10. 10. 2018.     ********************


alt


„TRI PALME“ POSTAJU - HOTEL

Nakon 60 godina, prema planovima Bol poljoprivredne zadruge, njihova zgrada u luci, poznatija kao Tri palme, vraća se prvotnoj namjeni: hotelskom objektu. Davne 1958. objekt je izgrađen kao depandansa za prihvat gostiju. Kasnije je preuređena u poslovni prostor, za smještaj Uprave hotelskog poduzeća „Zlatni rat“.
Upravitelj Bol poljoprivredne zadruge Ivica Vlahović nije bio posve raspoložen za razgovor o planovima, jer kako kaže „još su sve to planovi“. Ipak nam je potvrđeno da bi se još ove godine počelo s preuređenjem stare zgrade, nekadašnje Prve čitaonice, u kojoj su sada prostorije općinske financijske službe i Glazbene škole. Tu bi se trebala do ljeta  urediti Galerija slika koje poklanja naš sumještanin Ivica Karninčić Koloč.
Prodavaonica „Konzuma“ sigurno ostaje do kraja svibnja, do kada je plaćen najam. Međutim, pri kraju su projekti uređenja prostora za hotelski smještaj gostiju, a u prizemlju su predviđeni – hotelski sadržaji. Građevinska dozvola za preuređenje zatražit će se u roku od nekoliko mjeseci. Do tada će javnost, pretpostavljamo, saznati više pojedinosti. (j.e.)

(53) objavljeno  09. 10. 12. u 22:35 h 

********************


alt


STATISTIKA: NAJDUŽE OSTAJU ČESI

Od ukupnog broja turista koji su boravili u našoj županiji u prvih devet mjeseci, onih domaćih bilo je 5,485 posto, a stranih 94,515 posto.
Tko najduže ostaje na odmoru? Na prvom mjestu su Česi (7,55 dana), zatim Poljaci (7,38), Ukrajinci (7,24), Slovenci (7,21), Nijemci (6,90), Srbi (6,68), Norvežani (6,43),

Mađari (6,11) …
Oni koji u Hrvatsku dolaze iz daleka, u našu se županiju zadržavaju vrlo kratko: gosti iz Koreje 1,21 dan, iz Kine 1,43, iz Kanade 2,80, iz Japana 3,08 dana …
Prosjek boravka stranih turista je 5,33, a domaćih gostiju 4,08 dana.
Statistika je izračunala i boravak gostiju u svih sedam destinacija na Braču. Prosjek je za devet mjeseci: Selca (8,13), Sutivan (7,78), Postira (7,58), Pučišća (7,48), Milna (7,21), Supetar (6,87) i Bol (5,83). (j.e.)

(52) objavljeno  09. 10. 18. u 22:30 h 

********************


alt


ZATVARAJU SE RESTORANI …

Odlaskom gostiju zatvaraju se postupno i restorani na otvorenom. Nakon restorana „Vendetta“ na Studencu, zatvoreni su restorani „Mali raj“ i u Marjan centru. Do 20. listopada može se ručati ili večerati u „Topolinu“ i „Pumpareli“.
Caffe barovi (kafići) se također pripremaju na zimski odmor. Novost je što će caffe bar „Loža“ ovu zimu biti otvoren od 6 do 24 sata.
Do subote je otvoren hotel „Bretanide“, a do 27. listopada hoteli „Sv. Križ“ i „Kaštil“.
Za koji dan objavit ćemo popis restorana, kafića i hotela koji će biti otvoreni u zimskim mjesecima. (j.e.)

(51) objavljeno  09. 10. 18. u 22:25 h 

********************


alt


BESPLATNO ZA INVALIDE

Od ove srijede (10. listopada) uvodi se pravo na besplatan prijevoz osobnih automobila na državnim trajektnim linijama za sljedeće kategorije korisnika:
• osoba s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80% ili više
• HRVI sa 100% tjelesnog oštećenja
• invalidne osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida od 100%
Pravo na besplatni prijevoz odnosi se na vozila registrirana na osobu s invaliditetom ili roditelja, skrbnika ili zakonskog zastupnika osobe s invaliditetom, kao i vozila tih osoba kao korisnika leasinga.
Za svako putovanje potrebno je poslati novu zamolbu s relacijom i datumom putovanja najkasnije 3 (tri)  dana prije putovanja.
Pravo na povlašteni prijevoz vozila ostvaruje se temeljem pismenog upita Službi prodaje Jadrolinije na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it   ili fax 051 337  110. Dokazi za ostvarivanje prava su rješenje o invalidnosti, osobna iskaznica osobe s invaliditetom, prometna dozvola koja  glasi na ime osobe s invaliditetom ili na ime roditelja, skrbnika ili zakonskog zastupnika osobe s invaliditetom, te dokaz o statusu roditelja skrbnika, zakonskog zastupnika.

(50) objavljeno  09. 10. 18. u 22:20 h 

alt
utorak, 09. 10. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


OBILJEŽENA TRI TURISTIČKA JUBILEJA

Na zajedničkoj sjednici, održanoj u dvorani Hvar hotela „Elaphusa“, Skupština Turističke zajednice općine Bol i rukovodstvo Hotela „Zlatni rat“ u ponedjeljak su obilježili Dan Turističke zajednice, 70-godina hotela „Zlatni rat“ i 95 godina turizma u Bolu.
Na svečanost je bio i direktor TZ županije Joško Stella, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, a kao poseban gost pozvan je djelatnik „Grabovog rata“ Savica Petojević, dobitnik priznanja Djelatnik godine koje će mu biti uručeno na Danima hrvatskog turizma u Hvaru.
Pismena priznanja Turističke zajednice Bol ove su godine dobili gosti REGINA i MARTIN SCHAPMANN (Njemačka), CAUDA JANINA KAZIMIERA (Poljska) te NATAŠA i MILAN ČELAN (Hrvatska) za više od 35 godina vjernosti Bolu, a priznanja su u njihovo ime preuzeli njihovi domaćini Ivica Baković i Gita Marinković. Priznanje je dobio i MATKO IVELIĆ (hotel „Bretanide“) za kontinuiran dugogodišnji rad u ugostiteljstvu Bola te TV emisija TURIZAM HRT, a priznanje je primio urednik i voditelj Ivica Đuzel. Turističko vijeće posebnom je odlukom usmeno pohvalilo i novčano nagradilo (2.000 kuna) TOMISLAVA DEŠKOVIĆA za njegov primjerni rad, zalaganje i pomoć putnicima koji dolaze ili odlaze katamaranom „Jadrolinije“ u bolskoj luci.
U radno predsjedništvo na svečanoj sjednici bili su Tihomir Marinković, predsjednik TZ, Dino Sokol, direktor Hotela „Zlatni rat“ i Markito Marinković, direktor TZO Bol.
Na svečanoj sjednici govorili su direktor TZ Markito Marinković, koji je pročitao i pozdravno pismo ministra turizma Garia Cappellia, te predsjednik TZ Tihomir Marinković i direktor Hotela „Zlatni rat“ Dino Sokol.
Sudionike skupa pozdravio je i čestitao im Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, a u ime nagrađenih zahvalio je Ivica Đuzel.

Markito Marinković: Očekujemo 630.000 noćenja
- Dana 8. listopada 1954. registrirano je Turističko društvo Bol koje je osnovano kao društvo za uljepšavanje varoši i promet strancima, a taj dan obilježavamo kao Dan Turističke zajednice – rekao je u uvodnom izlaganju direktor TZO Markito Marinković. – Ove godine obilježavamo i dvije važne obljetnice za bolski turizam: 95 godina kontinuiranog turističkog prometa u Bolu koje je prvi put registrirano 1923. Kada je u Bolu došla prva ferijalna kolonija iz Sarajeva. Mjesni odbor je prije 70 godina, 17. Listopada 1948. Preuzeo nacionalizirani pansion Vidošević i utemeljio hotelsko poduzeća „Zlatni rat“. Iz povijesti bolskog turizma spomenuo bih 1936. Kada je u Bolu ostvareno 3.397 noćenja ili 1986. Sa 459.413 noćenja, a ove godine očekujemo oko 630.000 noćenja. Treću godinu za redom u Bolu smo dočekali 100.000 gosta. Zadovoljstvo mi je istaknuti da je Bol dobio trećeg „Djelatnika godine“ a to je Savica Petojević, zaposlenik komunalnog poduzeća „Grabov rat“.


Tihomir Marinković: Hvala svima koji su imali dobre namjere
- Čestitam tvrtki „Zlatni rat“ , svim njenim zaposlenicima i umirovljenicima veliku obljetnicu, 70 godina tvrtke sa dobrim željama da još dugo uspješno brodi na turističkom tržištu te ohrabrujem menadžment da ustraje na preskakanju razno-raznih nemalih prepreka koje stoje pred njima, a sve na dobrobit tvrtke i destinacije Bol.
U proteklih 95 godina općina Bol je kao izrazito turistička destinacija izuzetno napredovala i razvila se u vodeću turističku destinaciju u Hrvatskoj …
Bol je pred realizacijom objekata turističke infrastrukture:
-    Nova luka na Račiću;
-    Žičara Bol – Vidova gora sa razvojem pripadajućeg platoa na Vidovoj gori;
-    Potpuno uređenje plaže Zlatni rat, što je i započeto prema projektiranim rješenjima, potpuno opremanje plaže sa ciljem da dobijemo najuređeniju plažu na Jadranu i šire;
-    Nastavljamo pripremama za premještanje općinske uprave, ali i izgradnje novog groblja.
Ne tako davno imali smo u destinaciji Bol događanje naroda na određenim pitanjima od izuzetne važnosti za destinaciju. Mnogi su razumjeli, a neki baš i nisu o meritumu stvari. Svi smo iz tih aktivnosti izvukli neke pouke i hvala svima koji su imali dobre namjere.
Naravno ima još dosta prostora za napredak što smo i sami uvidjeli, a što nam u svojim izvještajima ukazuje agencija koja je vodila akciju „Tajni gost“. Potrebno je ispraviti negativnosti koje se ponavljaju:
-    Prometna regulativa u mjestu;
-    Gužva u luci Bol;
-    Kvalitetnija ponuda u restoranima;
-    Isticanje cijena, posebno na tržnici;
-    Raznovrsnost ponude.
Svima nam je zadatak raditi da izuzetno zahtjevan postojeći projekt WTA turnira, zadržimo i unaprijedimo.
Radimo infrastrukturu za poboljšanje života građana i turista:
-    Proširenje vrtića „Mali princ“ koje je u tijeku;
-    Škola sa domom za smještaj u kojoj se školuju kadrovi za potrebe turističkog gospodarstva;
-    Vatrogasni dom od izuzetne nam je važnosti u sigurnosnom smislu i to je započeto sa realizacijom;
-    Opremanje DVD-a sa novom opremom kao i obnova voznog parka kupnjom jednog vatrogasnog navalnog vozila;
-    Uređeno je za djecu igralište kod Doma za starije koji će dio parka i oni koristiti;
-    Očekujemo više ljubaznosti u ophođenju s gostima.

Dino Sokol: Najveća su vrijednost ljudi
-    Ovo je značajan jubilej za tvrtku „Zlatni rat“, kada obilježavamo 70 godina neprekidnog rada. Najveća su vrijednost njezini ljudi, pa koristim ovu priliku da im čestitam jubilej i zahvalim na njihovom doprinosu – rekao je u svom obraćanju Dino Sokol, direktor Hotela Zlatni rat, na svečanoj sjednici.

Joško Stella: Čestitam dobitnicima priznanja
-    Bol je istinska perjanica hrvatskog i županijskog turizma. Zahvaljujem i čestitam svim dobitnicima priznanja bez kojih nema nastojanja rasta u turizmu – izjavio je u pozdravnoj riječi Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

(49) objavljeno  08. 10. 18. u 21:25 h 

********************


alt


TURIZAM NA BRAČU

Statistički podaci koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinska županija potvrđuje da je u rujno došlo na Braču više gostiju (33.931) nego u istom mjesecu prošle godine (31.047). Bol je po broju dolazaka na prvom mjestu (15.677), drugi je Supetar (10.689), pa Milna (2.513), Postira (2.079) … Svih sedam destinacija na Braču imaju više dolazaka nego lani.
I na Braču gosti ostaju sve kraće. Ukupno je 218.035 noćenja, u Bolu najviše (90.830), ali za 5 posto manje nego u rujnu 2017.
Treba napomenuti da brojke eVisitora županije i onih u destinacijama nisu posve iste. Županija, naime, ne računa noćenja u nekomercijalnom smještaju.
Turistički podaci za devet mjeseci na Braču su također bolji nego godinu ranije. Dolazaka gostiju ukupno je bilo 251.501, a noćenja 1.680.728. U bračkom prosjeku je to 6,68 noćenja. U Supetru su gosti u prosjeku za 9 mjeseci boravili 6,86, a u Bolu 5,87 noći. (j.e.)

(48) objavljeno  08. 10. 18. u 21:10 h 

********************


alt


alt


PRŠUT JE DOBIO MARIN

Osmi po redu izvučeni broj bio je 93, a ubrzo se saznalo da je u bilježnici pod tim brojem upisano ime MARINA KARMELIĆA, dobitnika 9,5 kg teškog pršuta. Na štandu Mikulića na tržnici brojeve je u ponedjeljak u 10 sati izvlačila Mirea Kale, a uz nju su zbog pomoći i kontrole bili Tomislav Mikulić i Klara Petrić.

(47) objavljeno 08. 10. 18. u 21:05 h  

alt
ponedjeljak, 08. 10. 2018.     ********************


alt


8. LISTOPADA – DAN NEOVISNOSTI

Dan neovisnosti je blagdan u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.
*****
Na praznik, ovog ponedjeljka, u Bolu ne rade Uredi Općine, Pošta, Splitska banka i Fina, Ljekarna, Grabov rat, trgovina Berica, ali je otvorena benzinska postaja od 7 do 12 sati. Trgovine prehrambenom robom otvorene su: Konzum do 12 sati, Tommy i Studenac na Bračkoj cesti do 20 sati …
Katamaran, trajekti i autobusi prometuju kao nedjeljom. (j.e.)

(46) objavljeno  07. 10. 18. u 22:25 h 

********************


alt


OVOG VIKENDA 811 GOSTIJU

Prvog vikenda u listopadu u Bolu je eVisitor registrirao 811 gostiju. U hotelima ih je u nedjelju ujutro bilo 649, u privatnom smještaju 132, u kampovima 11 te u nekomercijalnom smještaju 19.
Većina hotela, barem onih većih, zatvara se idućih dana. Hoteli „Borak“ i „Bonaca“ su već zatvoreni, a iz „Elaphuse“ zadnji gosti odlaze u ponedjeljak nakon doručka, dok se hotel „Bretanide“ zatvara slijedeće subote, 13. listopada.
Tijekom listopada zatvorit će se i hotel „Kaštil“. (j.e.)

(45) objavljeno  07. 10. 18. u 22:20 h 

********************


alt


ROBOTIČARI NA SAMOM VRHU

Na međunarodnom robotičkom natjecanju Robofinist 2018 koje se od 6. do 8. listopada održalo u ruskom St. Peterburgu bolski robotičari su nastupili u kategoriji OnStage. U pratnji mentorica Lucije Špacal i Ane Bodlović nastupila je već uigrana CroBlueAdriatic ekipa: Ante Kraljević, Frane Radić, Mia Pivčević, Nicol Lovrić i Lucija Ivičić. Nakon dvodnevnog natjecanja kući se vraćaju s osvojena 2 pehara. U pojedinačnoj kategoriji osvojili su 3. mjesto, dok su u super timovima (zajedno s ruskom ekipom "GhostHunters") bili zlatni.
- Bio te još jedan odličan nastup i predstavljanje naših učenika. Hvala svima koji su nam omogućili sudjelovanje na ovom vrijednom natjecanju – javila nam Ana Bodlović iz St. Peterburga.

(44) objavljeno  07. 10. 18. u 22:15 h 

********************


alt


U ŽUPANIJI VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Prema statističkim rezultatima koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije pozitivne su brojke za rujan i devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
• U rujnu je bilo 431.504 dolazaka (+9 posto), a noćenja 2.117.324 (+1 posto). Najviše je došlo gostiju iz Njemačke (51.762), zatim Velike Britanije (40.899), Poljske (32.315), Češke (25.522), Hrvatske (21.898) …
Manje gostiju nego lani u rujnu došlo je iz Poljske (-11 posto), Češke (-7 posto), Švedske (-6 posto) … Najveći porast je kod gostiju iz BiH (+45 posto), zatim Kanađana (+30 posto), Francuza (+27 posto) …
• U devet mjeseci u našoj je županiji došlo 3.231.624 gosta (+8 posto), a zabilježeno je 16.928.079 noćenja (+5 posto). U devet mjeseci najbrojniji su bili Poljaci (308.450), zatim Nijemci (289.534), Hrvati (227.461), Česi (223.815) …
Manje je gostiju, u odnosu na devet mjeseci 2017., došlo iz Češke (-2 posto) i Slovenije (-1 posto). Porast gostiju je iz SAD (+25 posto), Velike Britanije (+15 posto), BiH (+15 posto) … (j.e./foto: duško marušić)

(43) objavljeno  07. 10. 18. u 22:15 h 

********************


alt


UMIROVLJENICI IDU U „MEDENU“

Susret umirovljenika Dalmacije, 39. po redu, organizira se 26. do 28. listopada u hotelu „Medena“ u Segetu Donjem. Boljani će također sudjelovati, a zainteresirani se trebaju javiti Klari Petrić.
Polazak je trajektom iz Supetra 26. listopada u 7.45, a autobus ih čeka u trajektnoj luci u 9 sati. Ručak je u hotelu „Medena“ u 12 sati, a poslijepodne je organiziran obilazak Trogira.
U subotu je posjet Saloni i Klisu. Nakon doručka u nedjelju se autobusom ide u Sinj gdje će se razgledati tamošnje znamenitosti.
Cijena aranžmana je 750 kuna (dva puna pansiona, prijevoz autobusom), a za smještaj u jednokrevetnoj sobi treba doplatiti 200 kuna.

(42) objavljeno  07. 10. 18. u 22:10 h 

********************


alt


alt


BOLJANI NA BICIKLIMA

Organizatori biciklističke utrke „Na dva kola oko Bola“ obećali su nam dostaviti detaljnije izvješće i svoj komentar, ali do zaključenja ove Bolske kronike nismo ništa dobili.
Ponovit ćemo da je ovo bila druga godina uspješno organiziranog natjecanja na terenima oko Zlatnog rata, a u organizaciji Big Blue Sporta. Sudjelovali su u natjecanju i bolska djeca i jedan rekreativac (Tonči Šeparović).
Najmlađi biciklisti iz Bola (i Murvice) su bili (redoslijed prema postignutom vremenu): Petar Marjanović, Lovre Marjanović, Luka Baković, Ian Anić, Vinko Bulum, Noa Anić, Ana Novačić, Arsen Kojdić, Eva Jakšić i Zara Jakšić. (j.e.)

(41) objavljeno 07. 10. 18. u 22:05 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: VODA NA CESTI

Nekoliko puta je tijekom nedjelje ujutro kiša okupala bolske ulice i polja, ali nije bilo većih problema. Rekli bi uobičajeni prizori: zemljani nanos na rivi koji su nanijele bujice niz Bračku cestu, intervencija vatrogasaca u objektima Srednje škole na Bjenačici, ali i bazen na županijskoj cesti (na slici) Bol – Zlatni rat kod zgrade Tenis centra. Nije prvi put da na ovoj cesti, nakon kiše, nastane omanji bazen vode, a sve iz razloga što se odvod sa ceste u obližnji potok ne čisti redovito ili barem prije najave kiše. (j.e.)

(40) objavljeno  07. 10. 18. u 22:00 h  altnedjelja, 07. 10. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


USPJEŠNO NATJECANJE BICIKLISTA

Preko 100 biciklista, ne samo iz Hrvatske, sudjelovalo je u subotu, u organizaciji Big Blue Sporta, na drugoj biciklističkoj utrci na „Dva kola oko Bola“. Najava lošeg vremena nešto je malo zabrinula organizatore, a kiša je zaprijetila od 12.45 do 13.30 sati. To biciklistima kao da nije mnogo smetalo pa im se kod uručivanja medalja vratilo dobro raspoloženje, a zasijalo je i sunce.
Natjecatelji su bili podijeljeni u dvadesetak kategorija, u muškoj i ženskoj konkurenciji, a apsolutni pobjednici su kod žena Ema Filipović (Zagreb) i muškaraca Matija Meštrić (Novi Marof) kojima su uručene kamene plakete.
Medalje za prva tri mjesta uručio je direktor TZO Bol Markito Marinković. Start i cilj, kao i podjela medalja, bili su na Zlatnom ratu. (j.e.)

(39) objavljeno 06. 10. 18. u 22:45 h 

********************


alt


KATAMARAN SUBOTOM U 12.25

Prve subote nakon primjene zimskog reda plovidbe, katamaran „Vida“ počeo je nakon podneva dolaziti iz Jelse u Bol i u 12.25 nastaviti plovidbu za Split. Povratak je planiran, dozvole  li to vremenske prilike, iz Splita u 23 sata.
Boljani su zatražili izmjenu reda plovidbe subotom i traže da to bude kao i u ostale radne dane. To bi omogućilo zaposlenima i obiteljima sa školskom djecom da u subotu ujutro otputuju u Split u kupovinu. Eventualne promjene moguće je očekivati tek od 1. siječnja 2019.
U Bolu se ove subote (6. listopada) ukrcalo 85 putnika, što je realno obzirom da u Bolu još ima turista. Neki su tražili povratne karte ali im je rečeno da ih mogu kupiti u Splitu jer je zbog vremenske prognoze moguće da katamaran ostane u Splitu ili ne dođe u Bol. (j.e.)

(38) objavljeno 06. 10. 18. u 22:40 h 

********************


alt


ZAJEDNIČKA SVEČANOST

U povodu Dana turističke zajednice i 70-obljetnice hotelske kuće „Zlatni rat“ u ponedjeljak, 8. listopada, održat će se zajedničke svečana sjednica Skupštine TZO i rukovodstva Bluesun hotela. Na svečanosti će biti uručena godišnja priznanja Turističke zajednice.
Skup će se održati u hotelu „Elaphusa“. (j.e.)

(37) objavljeno  06. 10. 18. u 22:35 h 

********************


alt


ČIŠĆENJE PODMORJA

Londonska turistička agencija The Yacht Week, koja je protekle turističke sezone organizirala četvrtkom dolazak katamaran-jedrilica u Bol, angažirala je ronioce koji će 21. listopada čistiti podmorje duž rive u Bolu gdje su bili privezana njihova plovila. U ljetnim mjeseci dolazilo je i po pedesetak plovila posredstvom ove agencije koji bi četvrtkom prenoćili u Bolu privezani uz rivu na Račiću i ispred hotela „Kaštil“.
Nakon čišćenja utvrdit će se koliko ima otpada, ali isto tako treba napomenuti kako se tu vezuju i druga plovila, a samo ova londonska agencija organizira čišćenje podmorja. Ne samo u Bol već i u drugim lukama gdje dolaze plovila s njihovim gostima. (j.e.)

(36) objavljeno  06. 10. 18. u 22:30 h 

********************


alt


OKOM KAMERE (2): PROMET NA RAČIĆU

Više smo primjedbi (i pohvala) dobili zbog napisa i slike o vožnji kamiona preko Račića gdje je dozvoljen prolaz onima do 3,5 tona nosivosti. Primjedba je naših čitatelja da za pješake nema opasnosti od kamiona koje vide i čuju. Kamioni mogu samo uništiti kolnik kojim idu i pješaci, majke s kolicima i invalidi, a na Račiću nema nogostupa.
Opasnost prijeti od vozača koji ne poštuju prometni znak da je brzina vožnje ograničena na 20 kilometara. To posebno ne poštuju motori i kombi vozila! (j.e.)

(35) objavljeno 06. 10. 18. u 22:25 h  

********************


alt


SPORT: PAUZA ZA MALI NOGOMET

Ovog ponedjeljka, 8. listopada, ne igraju se utakmice u I. splitskoj ligi malog nogometa. Ekipa „Bol“ će pauzu iskoristiti za uigravanje za V. kolo koje je na rasporedu 15. listopada. U 18.50 igrat će C.B.Sea Wolf – Bol.
C.B. Seaa Wolf je novi prvoligaš, trenutno je sa 10 bodova na drugom mjestu na tablici. Bol ima jednu pobjedu i 3 boda. (j.e.)

(34) objavljeno  06. 10. 18. u 22:20 h 

********************


alt


JEDRILICOM NA PLAŽU

Nakon kiše u subotu se pojavilo sunce, a nakon 16 sati i – kupači. Brodice koji prevoze turiste, a ni vlakić, nismo vidjeli, ali smo u 16.50 snimili katamaran-jedrilicu „Chardonnay“ s kojom je skiper došao na samo žalo. Bez obzira na datum i vremenske uvijete, u Bolu još uvijek ima turista i mještana koji na plažu dolaze zbog odmora.
Ima turista, ali nema plutača koje bi onemogućile jedrilicama i sličnim plovilima pristup do žala. Uklonjene su 1. listopada?!
(j.e.)

(33) objavljeno 06. 10. 18. u 22:15 h


altsubota, 06. 10. 2018.     ********************


alt

Ovu smo fotografiju objavili i 3. srpnja, bez imena dobitnika priznanja. Djelatnik godine je Savica Petojević


IMA LI BOL DJELATNIKA GODINE? IMA!

U Bolskoj kronici objavili smo 3. srpnja u 22:20 sati slijedeći tekst:
Hrvatska turistička zajednica i ove godine dodjeljuje godišnje turističke nagrade kao posebno priznanje za iznimni doprinos pojedinaca, tvrtki i ustanova u razvitku hrvatskog turizma. Prijave i kandidature za godišnje nagrade „Anton Štifanić“ i „Nagrada za životno djelo“ primaju se online od strane fizičkih i pravnih osoba do 31. kolovoza 2018. Uz to, online kandidature za nagradu „Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine“, do 27. srpnja 2018. godine mogu podnijeti turističke zajednice, ministarstva, strukovne udruge, tvrtke te jedinice lokalne samouprave.
Bol je 2016. imao djelatnika godine, a hoće li i koga ove godine kandidirati Turistička zajednica Općine Bol? (j.e.)

*****
Za dopunu ove informacije saznali smo u petak u 16.45 sati u Uredu Turističke zajednice općine Bol: djelatnik „Grabovog rata“ Savica Petojević bit će službeno proglašen djelatnikom godine na Danima hrvatskog turizma u Hvaru 24. listopada.
*****
Veseli nas što smo u najavi za predlaganje kandidata uz gore objavljeni tekst objavili i fotografiju ovogodišnjeg DJELATNIKA GODINE. Možda je to podsjetilo TZO da predloži S. Petojevića ili su možda sami došli do istog zaključka. Svejedno, mislimo da je odabran pravi DJELATNIK GODINE. (j.e.)

(32) objavljeno  05. 10. 18. u 23:25 h  

********************


alt


KOD VEĆINE MANJI BROJ NOĆENJA

U jučerašnjoj Bolskoj kronici već smo objavili da je i u devet mjeseci, prema eVisitoru, bilo više dolazaka, ali manje noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.
Dolazaka je bilo 101.329 gostiju (domaćih 7.606, stranih 937.723). Domaćih gostiju je 21 posto više, a stranih je na nivou prošlogodišnjih devet mjeseci. Noćenja je ove godine zabilježeno 616.361 (7,27 domaćih i 92,3 posto stranih), a lani 627.570.
Hoteli i privatni smještaj registrirali su po 3 posto manje noćenja, kampovi 22 posto više, a nekomercijalni smještaj 32 posto više.
Po broju noćenja najviše je bilo gostiju iz Francuske (89.032 noćenja), zatim Njemačke (76.020), Austrije (69.747), Hrvatske (44.832), Velike Britanije (40.988), Švedske (37.850), Slovenije (31.467), Italije (30.413), Norveške (23.049), Poljske (17.532) … U odnosu na isto razdoblje prošle godine kod svi je zabilježen manji broj noćenja osim kod gostiju iz Hrvatske i Velike Britanije koji su u plusu. (j.e.)

(31) objavljeno  05. 10. 18. u 23:20 h  

********************


alt


alt


alt


„NA DVA KOLA OKO BOLA“

Na terenima oko Zlatnog rata, gdje će se u subotu održati biciklistička utrka „Na dva kola oko Bola“, sve je spremno, a jedina su neizvjesnost vremenske prilike koje bi mogle stvoriti probleme organizatorima. Za same natjecatelje, njih preko 70, dvostruko više nego lani, kiša nije poseban problem jer su navikli i na takove uvijete u vožnji.
Start i cilj su ispred cocktail bara Auro na Zlatnom ratu, ali će biciklisti na dva mjesta prelaziti asfaltnu cestu, zbog čega će biti i ograničenja prometa za automobile. Iz tih razloga organizatori mole da se na Zlatni rat ne dolazi osobnim vozilima.
Natjecanje počinje u 10 sati, a raspored je načinjen prema kategorijama i uzrastima. Za djecu iz Bola sastanak je zakazan za 15 sati ispred Marijan centra. (j.e.)

(30) objavljeno  05. 10. 18. u 23:15 h  

********************


alt


SAMO JEDAN ŠTAND NA TRŽNICI

Na bolskoj tržnici ostao je otvoren samo jedan štand, onaj obitelji Mikulić. Oni će raditi cijele zime, osim ako to ne bude moguće zbog vremenskih (ne)prilika.
Na štandu Mikulić u ponedjeljak je radni dan, iako je praznik, kada se planira izvlačiti ime dobitnika pršuta od 9,5 kilograma. Još nije kasno za igru jer je ostalo još nešto malo nepopunjenih brojeva. Cijena je 10 kuna. (j.e.)

(29) objavljeno  05. 10. 18. u 23:10 h   

********************


alt


KATAMARAN ZA PRODUŽENI VIKEND

Dobro je podsjetiti o redu plovidbe katamarana koji vrijedi od 1. listopada. Ove subote (6. listopada) nema katamarana za Split ujutro već u 12.25, s povratkom iz Splita u 23 sata.

U nedjelju, ali i u ponedjeljak, jer je državni praznik, katamaran iz Bola za Split isplovljava u 13.25, a iz Splita u 16 sati.

Trajekti i autobusi u ponedjeljak imaju red plovidbe odnosno vožnje kao nedjeljom. (j.e.)

(28) objavljeno 05. 10. 18. u 23:05 h   

********************alt


ZIMSKI ORAR ZA PLIN

Od ponedjeljka 8. listopada, bez obzira što je praznik, plin će se na glavnom parkiralištu na ulazu u Bol,  prodavati prema novom, zimskom radnom vremenu - od 14 do 16 sati. Ta satnica je ista srijedom i petkom, a subotom ostaje raspored kao i do sada, od 9 do 10 sati. (j.e.)

(27) objavljeno  05, 10. 18. u 23:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PO RAČIĆU DO 3,5 TONE?!

Prometni znak na ulazu u Ulicu Ante Starčevića, pa u nastavku na Račić, jasno upozorava da je zabranjena vožnja vozilima težine iznad 3,5 tone (na slici). Međutim, zbog građevinskih radova na Račiću, tamo se mogu vidjeti i vozila od preko 15 tona.
U Uredu Općine smo informirani da su na prometno ograničenje upozorili izvođače. Da „vuk bude sit, a koze na broju“ prometni znak bi trebalo ukloniti ili prekriti. Porezni bi obveznici, u tom slučaju, solidarno platiti popravke na cesti ukoliko bude oštećenja. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 10. 18. u 22:55 h  

alt
petak, 05. 10. 2018.     ********************


alt


VIŠE DOLAZAKA, MANJE NOĆENJA

Interesantni su podaci za rujan, kao i za devet mjeseci 2018. godine. Dolazaka je u rujnu više nego u istom mjesecu lani, ali je noćenja – manje. Isti je slučaj i sa statistikom za devet mjeseci. Očito je da gosti ostaju manje. U rujnu ove godine u prosjeku su u Bolu boravili 5,96, a u istom mjesecu prošle godine 6,50 dana.
U rujnu je, prema podacima Ureda TZO Bol, u Bolu eVisitor zabilježio 15.746 dolazaka i 93.933 noćenja. U hotelima je bilo 60.946 noćenja, u privatnom smještaju 27.333, kampovima 2.577 i nekomercijalnom smještaju 3.077 noćenja. Manje nego lani zabilježili su hoteli (-2.835 noćenja), privatni smještaj (-2.184), a više je noćenja u kampovima (+570) i nekomercijalnom smještaju (+360).
Prema ostvarenim noćenjima najviše je turista bilo iz Francuske (16.252 noćenja, 17,30%), zatim slijede gosti iz Njemačke (15.123), Austrije (15.042), Velike Britanije (8.215), Švedske (5.003), Hrvatske (4.126), Slovenije (2.837), Češke 82.458), Belgije (2.222), Italije (1.901 noćenje) …
Sutra: što nam govore podaci za devet mjeseci? (j.e.)

(25) objavljeno  04. 10. 18. u 22:25 h 

********************


alt


SLAB INTERES ZA PLANOVE

Javno izlaganje o planovima izgradnje u Podbarju, gdje se treba graditi objekt za smještaj radnika Bluesun hotela, u četvrtak navečer (od 18 sati) pratila su devetorica! Među njima su bili dva predstavnika investitora, a sa zakašnjenjem od 15 odnosno 30 minuta došlo ih je još dvoje. Na sastanku je bio predsjednik Općinskog vijeća, a jedan je vijećnik došao u pola sastanka. Mnogo puta smo čuli da jutarnji termin ovih sastanaka nije prikladan za one koji rade, ali je očito da nema mnogo zainteresiranih ni u večernjem terminu.
Usmene primjedbe bilježio je općinski pročelnik, ali oni koji to žele mogu to upisati u knjigu primjedbi ili pismeno dostaviti u općinski ured do 12. listopada.
U diskusiji se moglo čuti da u novom objektu za radnike treba predvidjeti društvene prostorije, planirati siguran pješački pristup novom zdanju, postojeću gustirnu, koja je stjecajem okolnosti došla u prostor hotela Zlatni rat, treba zaštititi da jednog dana ne dođe do njene prenamjene …
Sastanak u Domu kulture trajao je 60 minuta. (j.e.)

(24) objavljeno  04. 10. 18. u 22:20 h  

********************


alt


SASTANAK ZA DJECU U 15 SATI

U subotu, zbog najave kišnog vremena, dječja utrka za one do 10 godina prebacuje se sa 9.00 na 15.15 sati (1 krug – 800 metara).  Djeca starija od 10 godina startat će u 15.30 sati i voziti dva kruga (1.600 metara) po Zlatnom ratu.
Mjesto sastanka je u 15 sati ispred Marijan centra.
•    ORGANIZATORI MOLE DJECU I RODITELJE DA PRITOM NE ULAZE U ZONU UTRKE KOJU ĆE U TO VRIJEME VOZITI ODRASLI.
•    Svi odrasli koji žele voziti rekreativnu utrku (8,4 km – 2 kruga) moraju se prijaviti do petka, 5. listopada, do 12 sati, a start je u subotu u 11.30 sati.

(23) objavljeno 04. 10. 18. u 22:15 h  

********************


alt


alt


NA RAČIĆU 30 POSTO JEFTINIJE

Prilika je za Boljane da slijedećeg vikenda (subota i nedjelja) u marketu Gastro Maximum na Račiću kupuju uz popust od 30 posto. Zbog prodavačica koje ne poznaju sve Boljane treba predočiti, kod plaćanja, osobnu iskaznicu, ali u pratnji mještana mogu kupovati i njihovi gosti.
Radno vrijeme je od 10 do 23 sata.
Market Gastro Maximum ove će godine raditi nešto duže nego lani, pa će biti još vikenda s prodajom na popust. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 10. 18. 22:10 h  

alt
četvrtak, 04. 10. 2018.     ********************


alt

Zlatni rat 3. listopada (srijeda) u 14.30 sati


alt

Zlatni rat sa istočne strane, srijeda 3. listopada u 14.35 sati


ZLATNI RAT IZVAN SEZONE

Po mnogo čemu na Zlatnom ratu bi se moglo zaključiti da je turistička sezona – završena. Rampa na ulazu je otvorena, a sa zapadne strane plaže uklonjene su zaštitne plutače pa jahte, na žalost kupača, sve bliže dolaze do same plaže.
Zatvoren je restoran na plaži, ali su otvoreni šankovi sa pićem (Grabov rat i Auro) i nekoliko kioska.
Uklonjen je vodeni park, ali još uvijek se iz centra mjesta prema Zlatnom ratu turisti može turističkim vlakićem ili brodicama. Naravno i pješice. (j.e.)

(21) objavljeno  03. 10. 18. u 22:45 h  

********************


alt

Prošlogodišnji start na Zlatnom ratu


BICIKLISTI „NA DVA KOLA OKO BOLA“

U subotu se na posebno pripremljenim stazama oko plaže Zlatni rat organizira, drugu godinu za redom, biciklistička utrka NA DVA KOLA OKO BOLA. Kružna staza je dužine 4,2 kilometra, a dječja 800 metara. Start i cilj su ispred cocktail bara Auro na samoj plaži.
Organizatori, nakon prošlogodišnjeg uspješno položenog ispita, računaju ove godine na još više natjecatelja: žena, muškaraca i djece.
Više detalja u Bolskoj kronici u petak. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 10. 18. u 22:40 h 

********************


alt

Palma na makarskoj rivi


PROBLEMI S PALMAMA I U MAKARSKOJ

Palma visoka oko 15 metara, a koja se nalazi ispred kavane "Romana", nakon više od 50 godina koliko je živjela i rasla, ''platila" je "glavom'' iz samo pojedincima znanih razloga jer je u nju ubrizgan otrov pa lagano odumire i čeka uklanjanje – piše „Makarska kronika“ o problemu koji tišti i nas u Bolu.
Materijalna šteta nastala zbog ''trovanja'' palme procijenjena je na oko 100 tisuća kuna, a cijeli je slučaj Grad prijavio službenicima PP Makarska pa je tako podignuta kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja koji je ''ubio'' palmu.
Da je uistinu tako, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća potvrdio je i gradonačelnik Jure Brkan koji je vijećnicima dao informacije o podnošenju prijave policiji, dok je SDP-ova Jagoda Martić konstatirala da je u palmu ubrizgan otrov, a na koncu nam je crne slutnje potvrdila i Lada Ramljak, pomoćnica direktora splitske tvrtke "Parkovi i nasadi", inženjerka agronomije, članica Komisije za procjenu zelenila županije i sudski vještak za poljoprivredu.
- U palmu je namjerno ubrizgan otrov i ona se sada polako, na žalost, suši. Materijalna šteta se u ovom slučaju procjenjuje na oko 100 tisuća kuna, odnosno računa se 1000 eura po metru palme, a o nematerijalnoj šteti da i ne govorimo.
*****
U Bolu je do sada uklonjeno pet palmi sa osušenim granama. Teško nam je povjerovati da su i bolske palme uništene otrovom, ali ćemo pratiti policijsku istragu u Makarskoj. (j.e.)

(19) objavljeno 03. 10. 18. u 22:35 h 

********************


alt


ČESTITKA MINISTRA TURIZMA

U povodu Dana turističke zajednice i 70-godišnjice Hotela „Zlatni rat“ direktor TZO Markito Marinković primio je pismo od ministra turizma Garia Cappellia:

Poštovani,
ovim Vam putem u ime Ministarstva turizma, ali i u svoje osobno, upućujem iskrene čestitke povodom obilježavanja Dana Turističke zajednice općine Bol i 70. godina od utemeljenja hotelskog poduzeća Zlatni rat.
Hrvatska, kao turistička destinacija iz godine u godinu bilježi rekordne rezultate, a s velikim zadovoljstvom mogu konstatirati da je Bol kao jedna od prepoznatljivih destinacija u Hrvatskoj dao veliki doprinos tome, kako razvojem i promoviranjem usluga i ponuda, tako i kao primjer vrednovanja kvalitete u razvoju turizma.
Hrvatska gradi imidž cjelogodišnje destinacije s bogatom i različitom turističkom ponudom. Vaša priča po pitanju avanturističkog turizma, vinskog turizma te gourmet turizma, po pitanju nautike i wellnessa već je dobro razvijena, a to je prije svega zasluga suradnje javnog i privatnog sektora, želje za napredovanjem i stvaranjem priče uspjeha u hrvatskom turizmu. Stoga, ovim putem želio bih čestiti i svim turističkim
djelatnicima koji su učinili Bol destinacijom kakva je danas.
Vjerujem kako ćemo u budućnosti čuti još puno priča o uspjehu Bola i Zlatnog rata, ali i čitave Hrvatske te svih poduzetnika i obrtnika u turizmu.
Želim Vam puno uspjeha u Vašem daljnjem radu.
Srdačan pozdrav,
                                                                                                       Gari Cappelli

(18) objavljeno 03. 10. 18. u 22:30 h

********************


alt


ROBOTIČARI U ST. PETERBURGU

Bolski robotičari krenuli su u srijedu navečer iz Bola, a u četvrtak ujutro idu iz Splita prema St. Peterburgu. Tamo će se održati europsko prvenstvo u robotici Robofinist 2018. Već poznata ekipa okupljena pod imenom CroBlueAdriatic i uz pratnju mentorica Lucije Špacal i Ane Bodlović natjecat će se u kategoriji OnStage Advanced. Otvorenje natjecanja je u subotu (6. listopada) u 12 sati, a traje do nedjelje kada slijedi službeno proglašenje pobjednika.
Ovaj put s robotičarima, na daleki put u Rusiju, otputovala su i tri roditelja.
*****
Sankt-Peterburg je grad i federalni subjekt u Rusiji, smješten na rijeci Nevi na vrhu Finskog zaljeva na Baltičkom moru. Često se pojednostavljeno naziva Peterburg dok je neformalno poznat i kao Piter, kako ga zovu njegovi stanovnici.

(17) objavljeno  03. 10. 18. u 22:25 h  

alt
srijeda, 03. 10. 2018.     ********************


alt


KONCESIJE: 400 TISUĆA NIJE PLAĆENO

Općina Bol je u 2018. godini izdala 64 koncesijska odobrenja na pomorskom dobru i zaračunala 4.038.417 kuna, koje svi ipak nisu platili! Krajem kolovoza, prema pismenom izvještaju koji su dobili svi vijećnici, a na traženje vijećnika Tonča Buljana, njih 18 ostalo je na listi dužnika sa  401.500 kuna. Možda je netko, nakon opomena, nešto i uplatio tijekom rujna, a nekoliko njih je uputilo molbu da im se smanji naknada.
Iako se u izvještaju poimenično navode svi koji su dobili koncesijska odobrenja, kao i iznosi koje su platili i koliko duguju, mi prema zakonskoj obvezi o zaštiti osobnih podataka, bez suglasnosti dužnika (!?), ne možemo objaviti njihova imena.
Možda se dužnici nadaju da će im dugovanja biti - oproštena?! (j.e.)

(16) objavljeno  02. 10. 18. u 22:40 h 

********************


alt


LIVE KAMERE: KAKO KOJI DAN

Od tri kamere uživo već poodavno jedna, ona na Zlatnom ratu, ne radi. Preostale dvije rade kako koji dan. Od 24. rujna do 1. listopada, u sedam dana, onu kameru na zgradi TZO pogledalo je 2.219, a onu na zgradi škole 2.214 puta.
Boljane i turiste, posebno one koji žive izvan Bola, interesira kako Bol izgleda kada pušu bura ili jugo. Nas je interesiralo kako su nešto prečesto kamere – isključene. Rečeno nam je da je to zbog velikog broja korisnika mobitela u Bolu tijekom ljeta. Povjerovali smo, ali u listopadu nema toliko tih mobitela. Očito je neki drugi razlog čestim kvarovima.
Objektiv kamere na zgradi škole je uvijek zamućen nakon bure (vidi sliku), a auto-košara, kojom se čisti objektiv, trenutno je na servisu. Zadnja kiša je nešto poboljšala vidljivost!

(15) objavljeno  02. 10. 18. u 22:35 h    

********************


alt


KOLIKO NAS SE I GDJE ČITA?

Naš portal u rujnu otvarao se 48.564 puta ili prosjeku dnevno 1.619 puta. Prošlog mjeseca objavili smo u Bolskoj kronici 119 vijesti koje smo ilustrirali sa 152 fotografije.
Osim Bolske kronike naši su čitatelji mogli vidjeti i pet fotografija Zlatnog rata koje snimamo nedjeljom. U rubrici Umjesto čestitke bilo je 39 portreta za rođendan i dvije fotografije sa vjenčanja. Objavili smo i četiri rođenja, jednu obavijest o smrti i šest Sjećanja na godišnjice smrti naših sumještana.
Prema podacima koje dobivamo svaki dan nakon 21 sat, najviše se u rujnu čitala Bolska kronika, zatim rubrike Umjesto čestitke, Rođeni, Umrli, Red plovidbe …
Najviše nas se, naravno, čita u Hrvatskoj, a na popisu su još 24 zemlje gdje nas se otvara i čita (prema broju otvaranja): USA, Švedska, Njemačka, BiH, Slovenija, Srbija, Kanada, Austrija, Europska Unija, Rusija, Norveška, Ukrajina, Poljska, Češka, Velika Britanija, San Marino, Italija, Nizozemska, Francuska, Kina, Crna Gora, Španjolska, Turska …

(14) objavljeno  02. 10. 18. u 22:30 h 

********************


alt


PRŠUT ZA SAMO 10 KUNA

Ponovno se na štandu obitelji Mikulić na tržnici može dobiti pršut od 9,5 kilograma za samo 10 kuna. U pitanju je nagradna igra (lot), a za jedan broj treba uplatiti 10 kuna. Kako se dugo nije igralo, pretpostavljamo da neće dugo trebati čekati na izvlačenje. Možda to već bude za idući državni praznik, 8. listopada. 

(13) objavljeno 02. 10. 18. u 22:25 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: OŠTEĆEN JE ORMARIĆ

Električni ormarić kod svijetlećeg panou ispred Konzuma, obložen (zaštićen) kamenim pločama, u utorak je – oštećen. Nema dvojbe, u ormarić je udario neki automobil. Ako ima svjedoka trebali bi se javiti u „Grabov rat“ ili prometnom redaru.

(12) objavljeno  02. 10. 18. u 22:20 h  

alt

utorak, 02. 10. 2018.     ********************


alt


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

U drugoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi, tijekom ponedjeljka do podne, prikupljena je 41 doza krvi. Od sedmorice krv nije uzeta iz raznih razloga.
Prvi put su krv dali Ivo Marinković, Nenad Marinković i Josip Karmelić.
Klub DDK u Bolu akciju organizira dva puta godišnje, početkom travnja i listopada.
- Ovo je prosječan odziv i zadovoljni smo akcijom, posebno s činjenicom da će bolska krv nekome pomoći u ozdravljenju, a možda i spasiti život – izjavio nam je Vinko Kraljević, predsjednik kluba DDK Bol. (j.e.)

(11) objavljeno 01. 10. 18. u 22:15 h 

********************


alt


POČELA GRAĐEVINSKA SEZONA

Možda i nije potrebno objaviti da su sa 1. listopada počeli građevinski radovi u Bolu. Općinskom odluku zabranjeni su tijekom turističke sezone radovi zbog čije bi se buke mogao ometati odmor gostiju, ali i domaćina. Prvog dana već su se mogli vidjeti (i čuti) kamioni koji su odvozili iskopanu zemlju na deponiju.
Prema nepotpunim podacima u Bolu će tijekom ovog mjeseca početi izgradnja, dogradnja ili nadogradnja brojnih objekata u kojima će biti najmanje 250 novih kreveta. Uglavnom namijenjenih za izdavanje turistima. (j.e.)

(10) objavljeno 01. 10. 18. u 22:10 h

********************


alt


PALJENJE VATRE UZ NAJAVU

Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se loženje vatre izvan zatvorenih, odnosno pokrivenih prostora s osiguranim ložištem kao što je:
- spaljivanje smeća, korova, papira, suhe trave i žbunja, šikara, gustog šumskog raslinja (šiblja), slame i kukuruzovine, strništa, otpadnih grana i lišća nastalih pri sječi stabala, bilja i ostalog otpada,
- bacanje šibica, opušaka i drugih gorećih i užarenih tvari na otvorene površine, osim na mjestima koja utvrdi pravna osoba koja gospodari ili upravlja otvorenim prostorom,
- improvizirana ložišta vapnara, drugih objekata s otvorenim ložištem i roštilja koji se koriste na mjestima koja nisu određena za tu svrhu od pravnih osoba koje gospodare šumama i šumskim zemljištem, odnosno od nadležnog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za ostale prostore kojima ne gospodare pravne osobe.
Međutim, paljenje od 1. listopada do 30. travnja treba prethodno prijaviti DVD-u Bol (tel. 635-582). Ukoliko se utvrdi da paljenje, odnosno loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja se izdaje prekršajni nalog. To je ujedno zajednički stav svih DVD-a na Braču. Predviđene se novčane kazne samo za paljenje vatre bez najave, a kreću se za fizičku osobu od 500 do 1.000 kuna, odnosno 2.000 do 10.000 kuna za pravnu osobu, odnosno 1.000 do 5.000 kuna za fizičku osobu obrtnika. Uz spomenute novčane kazne, Zakon o zaštiti od požara također propisuje oštre kazne za osobe koje izazovu požare. Građaninu koji izazove požar prijeti kazna od od 15.000 do 150.000 kn ili kazna zatvora do 60 dana.
Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije na temelju pravomoćne sudske presude.
- Dogovoreno je na sastanku svih DVD-ova na Braču da se za svako paljenje vatre, bez prethodne najave, podnose prekršajna prijava – informirao nas je Nikša Bjelobradić, zapovjednik bolskog DVD-a, ali je dodao da je to, na žalost,  na bolskom području uobičajena pojava, čak u 95 posto slučajeva. Tek nakon što kiša dobro natopi terene, može se od DVD-a tražiti i dobiti suglasnost za paljenje vatre na otvorenom prostoru. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 10. 18. u 22:10 h 

********************


alt


BESPLATNO PARKIRANJE NA VELOM MOSTU

Parkiranje se na Velom mostu ne naplaćuje od 1. listopada. Nastavlja se međutim naplata na parkiralištu kod benzinske postaje. Nismo saznali do kada će se tamo trebati plaćati 15 kuna za sat parkiranja, ali je lani to bilo do 29. listopada. Hotel „Elaphusa“ je bio otvoren do 24., a hotel „Kaštil“ do 28. listopada.
Uklanjanje rampi na parkiralištu mnogi smatraju, bez obzira na prometne znakove, da je dozvoljena vožnja automobilima preko rive. Neki očito priznaju samo prepreke na cesti! (j.e.)

(08) objavljeno  01. 10. 18. u 22:05 h 

********************


alt


DAN TZO 8. LISTOPADA

Turističko društvo Bol registrirano je 8. listopada 1954., kada je za  prvog predsjednika izabran pomorski kapetan Đuro Vodanović. Skupština Turističke zajednice odlučila je 2005. da taj datum bude Dan turističke zajednice.
Odlukom Skupštine TZO Bol o proglašenju  Dana TZO Bol,  dozvoljava se vijeću TZO Bol da odredi datum i način obilježavanja Dana TZO Bol. Prošle  godine to je bilo 23. listopada, ali će svečanost ove godine biti organizirana 8. listopada (ponedjeljak) u Bluesun hotelu „Elaphusa“. Tada će se uručiti i uobičajena godišnja priznanja.
Na svečanost su osim članova Skupštine i Turističkog vijeća pozvani dobitnici priznanja te istaknuti i zaslužni turistički djelatnici iz općine Bol. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 10. 18. u 22:00 h 

********************


alt


OTKAZANA DJEČJA OLIMPIJADA

Bol je trebao biti po peti put domaćin Međunarodnoj dječjoj olimpijadi  koja okuplja djevojčice i dječake od 5 do 12 godina iz Hrvatske i inozemstva. Međutim, organizator događaja, Splitski sveučilišni sportski savez, otkazao je otvaranje najavljeno za 7. listopada, a zbog zatvaranja hotela, neće se održati ove godine. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 10. 18. u 21:55 h 

********************


alt

Umjesto za bodove ekipa iz Bola odigrala je trening utakmicu u dvorani na splitskim Gripama


SPORT: POBJEDA BEZ BORBE

U IV. kolu Prve splitske malonogometne lige: BOL - STROŽANAC 3:0! Utakmica nije odigrana jer se nije pojavila ekipa Strožanca pa je susret registriran 3:0 za Boljane bez borbe.

Očekujemo opširniji izvještaj iz Splita gdje su umjesto prvenstvene utakmice Boljani odigrali trening u dvorani SC Gripe.

Bol i Strožanac igrali su 2. listopada 2017. a Boljani su tada izgubili 2:6.

(05) objavljeno  01. 10. 18. u 23:00 h 


altponedjeljak, 01. 10. 2018.     ********************


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat u nedjelju, 30. rujna. Temperatura zraka 23, mora 22, a na suncu u 13 sati u zavjetrini čak 36 stupnjeva. Na plaži više nema vodenog parka


OVE NEDJELJE 2.638 GOSTIJU

Zadnjeg vikenda u rujnu, u Bolu je eVisitor zabilježio 2.638 gostiju. Od tog broja u hotelima ih je bilo 2.058, u privatnom smještaju 437, kampovima 89, a u nekomercijalnom smještaju 54.
Najviše je gostiju bilo iz Njemačke (22,3 posto), zatim iz Francuske (16,6 posto), iz Austrije (14,29 posto), iz Velike Britanije (8,8 posto), iz Slovenije (6,07 posto), iz Švedske (5 posto), iz Hrvatske (4 posto) gostiju … (j.e.)

(04) objavljeno 30. 09. 18. u 22:50 h 

********************alt


KATAMARAN IZOSTAO ŠEST PUTA

U rujnu katamaran iz Splita ili za Split nije došao u Bol - šest puta. To je najveći broj izostanaka u rujnu otkako pratimo dolaske-odlaske. Lani je katamaran izostao četiri puta.
Razlozi izostanka su nepovoljni vremenski uvjeti (jaka bura) osim jednom kada je ostao katamaran u Splitu zbog kvara. (j.e.)

(03) objavljeno  30. 09. 18. u 22:45 h 

********************


alt


ZIMSKI RED PLOVIDBE

Podsjetit ćemo još jednom da od ovog ponedjeljka trajekti i katamarani „Jadrolinije“ plove po izvansezonskom redu plovidbe.
Manje je trajekti iz Supetra za Split i iz Sumartina za Makarsku.
Za katamaran je najveća novost što je iz Splita polazak pola sata ranije, u 16 sati, osim petkom kada je polazak u 16.30 sati. Subotom je iz Splita povratak u 23 sata.
Novost je također što subotom katamaran umjesto ujutro isplovljava iz Bola za Split u 12.25 sati, a nedjeljom i praznikom u 13.25 sati.
Od ponedjeljka nema više izletničkih linija katamaranom iz Dubrovnika i za Dubrovnik. Iznimno će u ponedjeljak krenuti katamaran iz Dubrovnika za Split s pristajanjem u Korčuli, Hvaru i Bolu, bez povratka u Dubrovnik.
Red plovidbe objavljujemo u rubrici RED PLOVIDBE ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(02) objavljeno 30. 09. 18. u 22:40 h 

********************


alt


SPORTSKO DRUŽENJE U POSTIRIMA

Polaznici nogometne škole iz Bola u nedjelju su bili na sportsko druženje u Postirima gdje su igrali sa vršnjacima iz NK Postira Sardi i  NK Brazzia. Važno je bilo sudjelovati, a manje je bitan podatak da su Boljani jednu utakmicu dobili, a dvije izgubili.
Uskoro se slično druženje organizira u Bolu.
- Vrijeme i uvjeti za igru su bili odlični, kao i atmosfera koju su napravili roditelji, rodbina i prijatelji. Hvala roditeljima i DVD-u Bol što su nas vozili kao i domaćinu koji nas je lijepo ugostio – izjavio je voditelj bolske škole i trener Boško Botica.

(01) objavljeno  30. 09. 18. u 22:35 h  


altVažnije vijesti objavljene u rujnu 2018.

nedjelja, 30. 09. 2018.     ********************


alt


alt


STO TISUĆA GOSTIJU U BOLU

Ove je godine četiri dana ranije nego lani stigao u Bol 100-tisućiti gost. U subotu navečer u hotel „Elaphusa“ došla je gošća iz Birminghama (Velika Britanija) SHIRLEY PARNELL . Ona je i prošle godine bila u Bolu iz istih razloga: ljubiteljica je, naime, soul glazbe, a taj se glazbeni festival održava u objektima Bluesun hotela do 6. listopada.
Gošći su dobrodošlicu poželjeli i uručili joj prigodne darove direktor TZO Bol Markito Marinković i direktor hotela „Elaphusa“ Vinko Martinić.
U Bolu je prvi put 100 tisućiti gost došao 2016. godine. (j.e.)

(119) objavljeno  29. 09. 18. u 21:50 h 

********************


alt


AUTOBUSI: UKIDAJU SE ZADNJI POLASCI

Od ponedjeljka, pa do 28. listopada, autobusi Autotransa prometovat će do Supetra i natrag po nešto izmijenjenom redu vožnje. Promjena je što se ukidaju zadnji polasci iz Bola u 19.25, a iz Supetra u 18 sati.
Nova je linija iz Supetra za Bol petkom i uoči praznika u 17.45 sati. (j.e.)

(117) objavljeno  29. 09. 18. u 21:45 h  

********************


alt


INA: ZIMSKI ORAR

Benzinska postaja u Bolu od ponedjeljka, 1. listopada, radi po zimskom rasporedu. Radnim danom je otvoreno od 7 do 12 te od 16 do 19 sati. Nedjeljom i praznikom radi se samo kroz jutro, od 7 do 12 sati. (j.e.)

(116) objavljeno  29. 09. 18. u 21:40 h    

********************


alt


PRIJATELJI POMOGLI U BERBI

Uobičajeno je u vrijeme berbe grožđa međusobno se pomagati. Učinili su to u petak prijatelji Lovre (Lenjina) Marinkovića koji su u njegovom vinogradu ubrali 500 kilograma plavca malog.
Dio Lenjinovog vinograda zasađen je prije 18, a ima ga i starijeg od 30 godina. (j.e.)

(114) objavljeno  28. 09. 18. u 22:40 h 

********************


alt


„TURIZAM I DIGITALNA TRANSFORMACIJA“

Svjetski dan turizma se obilježava 27. rujna pod okriljem UNWTO (Svjetske turističke organizacije). Datum obilježavanja odabran je prema danu kada je usvojen Statut UNWTO-a 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu. Ovogodišnja središnja proslava Dana turizma održati će se u Budimpešti s temom “Tourism and the Digital Transformation” kojom se želi promovirati bolje razumijevanje sve većih gospodarskih, društvenih i ekoloških učinaka tehnologije i inovacije u turizmu.
Prošle godine Turistička zajednica općine Bol organizirala je turistički razgled Bola za srednjoškolce uz vodiča Zorana Kojdića. Ove godine napravljena je prezentacija u prostorima Srednje škole. Direktor TZO Markito Marinković pozdravio je profesore i 4-ak učenika, izložio im prezentaciju “Bol – destinacija za ljetni odmorišni turizam”, a nakon toga je Đurđa Eterović izlagala o temi Dana turizma “Turizam i digitalna transformacija”. Učenici su, nakon izlaganja,  goste počastili zakuskom. (đ. e.)

(110) objavljeno 27. 09. 18. u 22:25 h 

********************


alt


OSPOSOBLJAVANJE I USAVRŠAVANJE

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je program obrazovanja za nezaposlene osobe. Zainteresirani se mogu javiti u Ispostavu Zavoda u Supetru (Jobova 2) ili na telefon 631-154.
STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE: priprematelj pizze, pomoćni konobar, pomoćni slastičar, pomoćni kuhar, sobarica, zidar, tesar, fasader, skelar, armirač, monter suhe gradnje, osposobljavanje za C i D kategoriju, brodobravar, brodomonter, brusač, cjevar, zavarivač, tečaj engleskog jezika za ugostitelje, tečaj njemačkog jezika za ugostitelje, tečaj talijanskog jezika za ugostitelje, vrtlar, zaštitar, čuvar, voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, njegovatelj starih i nemoćnih.
STRUČNO USAVRŠAVANJE: sommelier, barmen, kuhar majstor i cod 95.

(108) objavljeno  27. 09. 18. u 22:15 h 

********************


alt


UKLANJAJU SE OBOLJELE PALME

Postupno se uklanjaju oboljele palme, a očito je da ćemo vrlo brzo ostati i bez druge palme ispred Konzuma na Rivi (na slici).
Iz komunalnog poduzeća „Grabov rat“, od voditeljice komunale Franke Marinković dobili smo slijedeću obavijest:
„Zbog povećanog broja upita građana o štetočinama koje su uništili palme, molimo sve vlasnike palma, da se za tretiranje svojih palma jave u Komunalno poduzeće Grabov rat d.o.o., da bismo ih uputili na ovlaštenu tvrtku koja se bavi tretiranjem.
Isto tako, neka se obavezno jave građani zaraženih palmi u komunalno poduzeće ( 021 635-393; 0989256043), radi posebnog postupka uklanjanja i zbrinjavanja zaraženih palmi zbog sprječavanja daljnjeg prenošenja štetočina“.

(104) objavljeno  26. 09. 18. u 23:00 h   

*******************


alt

Utorak, 25. rujna u 12 sati (zapadna strana Zlatnog rata)


alt

Utorak, 25. rujna u 12.05 sati (istočna strana Zlatnog rata)


NAJGORE JE PROŠLO?

Naglo (ali najavljeno) nevrijeme u ponedjeljak u 12.20 sati, prekinulo  mnogima odmor i uživanje na plaži. Bura je učinila neku štetu, možda i prouzročila smrt jedne turistkinje, ali je sunce u utorak ponovo postupno normaliziralo život u turističkom Bolu. Čak su se vratili i kupači na zapadnu stranu plaže Zlatni rat koja je po buri u zavjetrini. Istočna strana je potpuno opustjela jer su sklonjene ležaljke i suncobrani. U srijedu se planira njihov povratak.
Temperatura zraka u 13 sati bila je 20, a mora 22 stupnja.
U utorak ni jedan katamaran nije dolazio u Bol, a moguće je da u srijedu ujutro „Vida“ doplovi iz Starog Grada za Split. Ovisno o buri. (j.e.)

(101) objavljeno  25. 09. 18. u 21:25 h 

********************


alt


REZERVACIJE ZA PRIJEVOZ AUTA?

Na sastanku u Agenciji za obalni linijski pomorski promet, gdje je bio u utorak i bolski načelnik Tihomir Marinković sa još dvadesetak gostiju, iznesene su primjedbe na ponuđeni prijedlog reda plovidbe trajekti i katamarana u 2019. godini. Primjedbe i predloženi prijedlozi tek će se raspraviti i kao konačna verzija ponuditi na usvajanje.
Značajna novost je mogućnost rezervacije mjesta za vozila na trajektnim linijama, što je već praksa na zadarskom području.
Načelnik Tihomir Marinković iznio je i tri bolske primjedbe, a o nekima smo već pisali:
- Plovidbeni red katamarana subotom (Jelsa – Bol – Split i natrag) neka bude kao u ostale radne dane u tjednu;
- U ljetnom rasporedu neka se ne unose promjene polazaka blagdanom zbog stranih gostiju, već samo nedjeljom;
- Treba težiti da se smanji trajanje putovanja od Supetra do Splita i natrag, jer se putuje 60 minuta kao i prije 30 godina. (j.e.)

(100) objavljeno  25. 09. 18. u 21:20 h  

********************


alt


DONACIJA SREDNJOJ ŠKOLI

Srednja škola Bol ima konstruktivan i uzorit model privlačenja mladih za školovanje iz  kontinentalne Hrvatske i udaljenih otoka, zbog čega im kao svojevrsno priznanje Udruga Imena poklanja 28 knjiga ukupno 19 autora.Neki od njih su: Robert Perišić, Ivica Ivanišević, Ante Tomić, Milan Kundera, Merita Arslani, Christian Crusat, Edo Popović i drugi. IMENA Bol, kao što je mnogima poznato, je multimedijalni festival koji je ugostio u Bolu tijekom ljeta brojne suvremene pisce.
„Želimo da pored obavezne školske lektire mladi uhvate time-out za otkrivanje novih svježih knjiga i autora, koji su vrlo aktualni u društvu u kojem trenutno živimo. Knjige šire horizonte, potiču na razmišljanje i promišljanje o sebi i okolini u kojoj živimo te nas obogaćuju kao ljude“,  poručila je Maja Duka, predsjednica Udruge Imena.
Direktoricu Srednje škole Bol, Sani Bodlović je razveselila  ova donacija.

(98) objavljeno  25. 09. 18. u 21:10 h 

********************


alt


alt


alt


BURA OHLADILA ZRAK

Promjena vremena je bila najavljena, ali je ipak neke iznenadila. Do 12.20 bilo je uobičajeno, a onda je naglo zapuhalo. Mnogo je posla bila na Zlatnom ratu jer je bura nosila zatvorene suncobrane. Oborena je i jedna grana velikog stabla kod Poljane. Polomljene su i grane stabla na tržnici. Jaki vjetar oborio je pano turističkog vlakića na autobusnoj postaji.
Mnogo će se više toga znati tijekom utorka ujutro. Oni koji žive izvan Bola ne mogu ništa vidjeti preko kamera u živo. Ona na Zlatnom ratu već duže vrijeme ne radi, a ove u centru Bola su „u kvaru“ i prije bure.
Zbog jakog vjetra otkazane su katamaranske (4) i trajektne linije (5) u splitskom okružju.
Katamaran „Vida“ nije ni krenuo u 16.30 iz Splita za Bol i Jelsu, pa neće u utorak ujutro Boljani moći katamaranom u Split. Katamaran „Novalja“ na izletničkoj liniji iz Dubrovnika nije došao u 12 sati u Bol, nego je iz Hvara preko Milne otišao za Split, odakle nije isplovio za Dubrovnik u 16.15 sati pa neće ni u utorak u 12 sati doći u Bol za Split. Katamaran „Krilo Eclipse“ u ponedjeljak navečer iz Dubrovnika nije navraćao u Makarsku i Bol.
Temperatura zraka u ponedjeljak u 20 sati bila je u Bolu 18 stupnjeva. Već za srijedu najavljeno je smirivanje bure i porast temperature. (j.e.)

(95) objavljeno  24. 09. 18. u 20:40 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 23. rujna u 13.35 sati


alt

Za Bolke je omiljeno kupalište iza Velog mosta (subota, 22. rujna u 16.30)


JESEN, A VRIJEME LJETNO

Prema najavi, u nedjelju u 3.54 sata stigla nam je jesen, ali ne (barem za sada) i najavljeno pogoršanje vremena. U nedjelju je bilo vruće, a more sasvim ugodno za kupanje. Moglo je 2.650 gostiju, koliko je registrirano u eVisitoru, uživati u šetnji, sunčanju i kupanju.
Ako Bol i zahvati nešto od najavljenog nevremena u ponedjeljak, trajat će dan-dva. Još će biti babljeg ljeta, barem kod nas u Srednjoj Dalmaciji.
Već u nedjelju je u unutrašnjosti Hrvatske bilo prohladno. Temperatura zraka u 13 sati bila je u Zagrebu 16 stupnjeva, u Bjelovaru 17, Karlovcu 16, Varaždinu 15 … U Bolu je, u isto vrijeme, bilo 29 stupnjeva, a na suncu u zavjetrini čak 40 stupnjeva. (j.e.)

(91) objavljeno  23. 09. 18. u 21:30 h 

********************


alt


alt


ROĐENDANI U PARKU

Mnogi su roditelji otkrili da je novouređeni park ispred Doma starijih upravo idealan za organizaciju dječjih rođendana. Stolovi i klupe su za serviranje kolača i pića, a oprema u parku služi za zabavu i igru najmlađih. Naravno, za hladnih i kišnih dana ponovno će se rođendani slaviti u Domu kulture. (j.e.)

(88) objavljeno  23. 09. 18. u 21.15 h  

********************


alt


KATAMARAN PONOVNO SUBOTOM UJUTRO?

Još 9 dana katamarani i trajekti „Jadrolinije“ plove po ljetnom (sezonskom) redu, a onda od ponedjeljka 1. listopada stupa na snagu zimski red plovidbe.
Najveće su promjene na katamaranskoj liniji Jelsa – Bol – Split i natrag. Ujutro su ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom polasci iz Bola u 6.25, subotom u 12.25, a nedjeljom i praznikom u 13.25 sati.
Iz Splita je polazak u 16 sati, ali samo ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom, nedjeljom i praznikom. Petkom je, zbog vikendaša, polazak u 16.30, a subotom u 23 sata.
Po istom redu vožnje katamarani su plovili od 1. siječnja do 30. travnja.
Mnogi otočani imaju primjedbi na liniju subotom. Na prijedlog Jelse, uz podršku Bola, uvedena je poslijepodnevna linija za Split. Računalo se da će biti interesa zbog splitskih trgovina, kazališnih i kino predstava, posjeta bolnicama i utakmicama Hajduka. Interes za ta putovanja nije bio kako se očekivalo. Za 14 dosadašnjih putovanja subotom bilo je iz Bola za Split ukupno 240 putnika (17 u prosjeku), a povratnu kartu za 23 sata kupila ih je – sedmorica!
Zaposlenici i obitelji sa školskom djecom ostali su u subotu ujutro bez mogućnosti da odu katamaranom u Split ili su morali preko Supetra. Prijedlog je, čuli smo ga na sjednici Općinskog vijeća, da Općina Bol zatraži promjenu sadašnjeg reda plovidbe subotom. Ako to nije moguće od 1. listopada, onda barem da se to dogodi u novoj, 2019. godini, od 1. siječnja. (j.e.)

(84) objavljeno  21. 09. 18. u 22:15 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: GUMENJACI NA ZLATNOM RATU?!

Zna se da se moda vraća, a čini se i davni običaj da se manjim barkama dođe na samo žalo Zlatnog rata. Zbog velikog broja kupača netko se dosjetio pa plutačama ogradio veći dio plaže. Međutim, ostalo je slobodnog prostora na špicu plaže pa su tamo počeli ostavljati gumenjake sa jahti (uz to nepropisno) usidrenih u neposrednoj blizini plaže. (foto: ines kraljević, snimljeno 29. rujna u 11.50 sati)

(78) objavljeno  20. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ČEMU SLUŽE OGRADE?

Nekoliko incidenata sa smrtnim posljedicama, razlog su što se ozbiljno pristupilo planiranju i postavljanju ograda uz šetnicu prema plaži Zlatni rat. Pitanje je koliko su ozbiljni turisti koji preskaču, iz raznih razloga, postavljenu ogradu. Snimili smo (19. rujna) tri gošće koje su prešle preko ograde zbog mačkica koje obično tamo čekaju da ih netko nahrani. Pažnja prema kućnim ljubimcima može biti i opasna! (j.e.)

(71) objavljeno  19. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA

Kao što je uobičajeno na početku sjednice Općinskog vijeća, načelnik Tihomir Marinković je 17. rujna (9. sjednica) izvijestio vijećnike o događanjima u općini Bol od 7. sjednice (25. srpnja) do danas:
•    Proteklu turističku sezonu ocjenjujemo uspješnom, a u listopadu ćemo iznijeti i komentirati kompletne rezultate,
•    Ponovno smo kandidirali izgradnji Doma DVD-a za novi natječaj i sa više optimizma se nadamo sredstvima iz EU fondova. Ako u tome uspijemo onda bi u novom domu bili samo vatrogasci.
•    Poništen je natječaj nabavu auto cisterne jer je ponuda veća nego se planiralo potrošiti.
•    Počela je nova školska godina i sada se nastava održava samo u jutarnjoj smjeni u Osnovnoj i Srednjoj školi. Općina je preuzela obvezu tehničkog opremanja jedne učionice informatike. Školi ćemo dati pozajmicu od 200.000 kuna za konačno uređenje, a tu je uključena i zamjena krovišta i instalacija u Osnovnoj školi.
•    Još nema nekih rješenja na nivou države pa ne vjerujem da će novi način odvoza kućnog otpada i obračuna početi 1. studenoga.
•    Dali smo potrebnu suglasnost Vodovodu Brač za njihovo kandidiranje na europske fondove za odvodnju, vodovod i parterno uređenje ulica u Murvici.
•    Ponovili smo zahtjev da nam država ustupi dio zemljišta od „Bijele kuće“, a to je Poljana, gdje mi planiramo izgradnju sportske dvorane, terena za nogomet i košarku, podzemnu garažu …
•    Izgradnja hotela „Borak“ dugo je bila na tapetu i u raspravama, a ponuda je našeg Odbora da se smanji kapacitet hotela za 200 kreveta. Sada čekamo odluku investitora.
•    Na javnom uvidu je UPU za Podbarje gdje je predviđena izgradnja hotela za smještaj radnika koji će raditi u Hotelima „Zlatni rat“. Javna prezentacija bit će 4. listopada.
•    Stručno povjerenstvo od 7 članova, gdje će biti dva vijećnika, ispitat će i predložiti sanaciju drvoreda do Samostana i Zlatnog rata, palme na rivi i čempresa na Loži.
•    Do koji dan dobit ćemo izvedbeni projekt za uređenje trga pored Osnovne škole. Projektant predlaže kvalitetniji kamen (Dolit), a još je dilema da li to urediti u jednoj ili dvije faze.
•    Posjetili smo potpredsjednika Vlade Srbije sa željom da se do iduće turističke sezone uspostavi stalna avionska linija Beograd – Brač  – Beograd.
•    Do Nove godine očekujemo dozvolu kako bi počeli uređivati zgradu na Loži za smještaj općinskih ureda. Grabov rat bi preselio, kat više, u sadašnje prostorije Općine, a u prizemlju bi uselila FINA, koju želimo zadržati u Bolu.

(70) objavljeno  19. 09. 18. u 00:00 h 

********************


alt


PITANJA I PRIMJEDBE VIJEĆNIKA

Matko Baković: Što je sa POS-ovim stanovima?
(Načelnik: Inspektori su tražili da pristup objektima sa POS-ovim stanovima bude iz dva pravca. To je tražilo izmjene u planovima i sada je to riješeno.)
Mate Petrić: Problem objekta i usluge na Vidovoj gori treba riješiti do iduće sezone. Mora se urediti postojeći objekt („Vladimir Nazor“), a društvo „Mosor“, koje je 1937. dobilo teren od Općine Bol, neka gradi tamo gdje je njihov objekt nekada bio. Također, kada je katastarski riješeno oko novog groblja, treba hitno to urediti i u zemljišniku. Nadalje, u spomen parku kod crkvice Sv. Ivana treba naći mjesta za spomen ploču sa imenima poginulih Boljana u I. i II. svjetskom ratu.
(Načelnik: Do 1. svibnja trebalo bi poboljšati uvijete na Vidovoj gori, a to bi nas koštalo barem dva milijuna kuna. Za groblje očekujemo izvedbene projekte, a radovi moraju početi u 2019. Autor postavljenog spomenika palim za Domovinu ponudit će rješenje za konačno uređenje pa i postavu spomen ploče.)
Ivica Šćepanović: Treba požuriti radove na uređenju Vidove gore, a mene interesiraju vlasnički odnosi na zgradi Osnovne škole. Razmišlja li se o gradi nove zgrade za obije škole?
(Načelnik: U tijeku su razgovori o razgraničenju imovine između Bol poljoprivredne zadruge i Osnovne škole. Nekada smo imali konkretne planove za novu školu, ali se to nije realiziralo. Sada je situacija po pitanju prostora zadovoljavajuća, a Općina trenutno nema terena za izgradnju objekta  gdje bi bili Osnovna i Srednja škola.)
Nataša Paleka Jakšić: Možda bi „Bijela kuća“ umjesto hotela bila rješenje za dvije škole?
(Načelnik: nema u Općini trenutno kvalitetnog prostora za škole.)
Tonči Kukoč Bager: Ljeto nam prošlo bez policije, jer navodno nisu zadovoljni smještajem, ali su tamo ljetovali članovi njihovih obitelji. Molio bih pismeni izvještaj o službenim putovanjima načelnika u posljednje četiri godine. Nadalje, u Bolu treba zaustaviti izgradnju velikih objekata sa apartmanima, a nešto se mora učiniti za uređenje Kuće u kući.
(Načelnik: Izvijestit ću nadležne o ljetovanju u objektu gdje su trebali biti policajci. Svi moji nalozi o putovanjima su arhivirani i dostupni na uvid vijećnicima, a uz njih je i izvještaj s putovanja. Kuća u kući ima veliki broj vlasnika i od većine očekujemo pismo namjere o prodaji.)
Nataša Paleka Jakšić:  Red plovidbe katamaranom subotom u zimskom periodu ne odgovara otočanima, kako se mislilo. Trebalo bi vratiti polazak katamarana subotom ujutro iz Jelse i Bola za Split.
(Načelnik: Razgovarat ćemo sa Jelsom i Jadrolinijom na tu teme.)
Marjan Marjanović: Nakon većih kiša od rotora do rive krene bujica vode i nanosi zemlju sve do benzinske postaje. Još nisu postavljene, kako se planiralo, kamene ploče sa Studenca na plato ispred Samostanske crkve. Interesira me koliko smo sigurni sa odlaganjem azbesta na deponiji kod Gornjeg Humca?
(Načelnik: Imamo projekte za konačno rješenje odvodnje oborinskih voda i to bi se uskoro trebalo realizirati. Plan za postavljanje ploča pred Samostanskom crkvom i dalje je aktualan. Imamo garancije da se odlaganje azbesta obavlja stručno i bez opasnosti za okoliš.) 
Milan Škrbić: Što je sa bolskim palmama?
(Načelnik: Sigurno je da je nametnik došao i uništio dvije palme. Opasnost prijeti i ostalim palmama. Angažirana je stručna firma za sanaciju štete, a povjerenstvo će odlučiti o budućim sadnicama.)
Točka dnevnog reda sa pitanjima i primjedbama vijećnika te odgovorima načelnika trajala je 55 minuta.

Sutra: Odluka o Prostornim i Urbanističkim planovima uređenja Općine Bol odnosno uređenja naselja Bol te zona; Odluka o auto taxi prijevozu; Plan gospodarenja otpadom; Odluka o grobljima: kupnja zemljišta; molbe … (j.e.)

(69) objavljeno  18. 09. 18. u 23:55 h 

********************


alt


ODRŽANA 9. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općinsko vijeće u ponedjeljak je 3 sata i 20 minuta raspravljalo i donosilo odluke na 9. sjednici pod predsjedanjem Matka Bakovića. Na sjednici je bilo prisutno osam vijećnika, a troje ih je opravdalo izostanak (Katarina Marčić, Sani Bodlović i Tonči Buljan).
Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne dvije sjednice, načelnik Tihomir Marinković izvijestio je o radu općine Bol između dvije sjednice, a onda su vijećnici postavljali pitanja punih 55 minuta tražeći od načelnika odgovore ili komentar.
Sve su točke dnevnog reda, ukupno ih je bilo 9, raspravljene, a odluke donesene kako su i predložene, jednoglasno ili većinom glasova.


Sutra: rasprave i zaključci sa 9. sjednice Općinskog vijeća. (j.e.)

(66) objavljeno  18. 09. 18. u 00:45 h

********************


alt

Frančeska Tomaš vodit će Dječj vrtić iduće četiri godine


NOVA RAVNATELJICA DJEČJEG VRTIĆA

Općinsko vijeće sa sedam glasova „za“ i jednim „suzdržanim“, prihvatilo je prijedlog upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Mali princ“ i za novu ravnateljicu imenovalo Frančesku Tomaš, odgojiteljicu u vrtiću.
Ona je bila jedini kandidat i kao ravnateljica na toj će dužnosti biti iduće četiri godine, 0,25 radnog vremena. Ostalo će vrijeme i dalje raditi kao odgojiteljica koji posao je uspješno obavlja preko 10 godina. (j.e.)

(65) objavljeno  18. 09. 18. u 00:40 h  

********************


alt


ODAKLE DOLAZE UČENICI?

U novoj školskoj godini u Srednju školu Bol upisao se u prvi razred rekordan broj od 47 učenika i učenica. Sada ih u Srednjoj školi na Bjenačici ima 105 đaka. Iz Bola ih je najviše, 25 a iz ostalih mjesta na Braču autobusom svakodnevno putuje njih 55: iz Pučišća 13, Selaca 12, Pražnica 9, Sumartina 7, G. Humca 5, Povalja 4, N. Sela 2 te po jedan učenik iz Milne, Nerežišća i Sutivana.
U učeničkom domu je smješteno trenutno 25 učenica i učenika i oni se školuju za konobare i kuhare. Po dvoje su došli iz Belice (Međimurska županija) i Siska, a ostali su iz V. Ludine (Sisak), Stobreča, Perušića, Vrlike, Vukovara, G. Stubice, Knina, Čađavice (Virovitička županija), Runovića, Lastova, Strizivojne, Grohota, Metkovića, Brođanaca (Osječka županija), Brodskog Stupnika, Zagreba, Ogulina, Ozlja, Dugopolja, Čazme i Gabele (BiH).
Korisnici smještaja u učeničkom domu imaju stalni nadzor dežurnih nastavnika, a preko vikenda imaju poseban program. Bili su na zajedničkom kupanju, a ove će subote (15. rujna) u pratnji stručnog vodiča upoznati znamenitosti Bola. (j.e.)

(53) objavljeno  14. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


AVIONSKA LINIJA BEOGRAD – BRAČ?

Na brački aerodrom ovog ljeta su slijetali avioni iz 11 europskih destinacija. Završetkom sezone, krajem listopada, sumirat će se rezultati o broju letova i broju putnika, ali je sigurno da će 2018. po mnogo čemu pozitivnom biti zapisana u povijesti ove zračne luke. 
Ljudi koji vode aerodrom žele još više. Planiraju se nove linije, a na tu temu u četvrtak se razgovaralo i u Beogradu. Na inicijativu direktora Zračne luke Brač Tonča Peovića prijedlog o mogućnostima redovne avio linije Beograd – Brač  – Beograd  predočen je Rasimu Ljajiću, potpredsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru turizma, trgovine i telekomunikacija. Idućih dana, dogovoreno je, u Beograd će direktor Tonči Peović uputiti pismo namjere.
Na sastanku u Beogradu, u četvrtak, zbog podrške planovima Zračne luke Brač,  bili su načelnik općine Bol i predsjednik TZO Tihomir Marinković te direktor TZO Bol Markito Marinković. (j.e.)

(49) objavljeno  13. 09. 18. u 21:55 h 

********************


alt

U ovoj zgradi otvorena je 1897. godine Prva hrvatska čitaonica. Prostor je ustupio Petar Niseteo (1821. - 1901.)


alt

Vrijedne eksponate za buduću Galeriju poklonio je Općini Bol Ivica Karninčić Koloč


DONACIJA ZA NOVU GALERIJU NA RIVI

Na prvom katu nekadašnje Prve čitaonice, gdje su sada općinske službe i Glazbena škola, već od idućeg ljeta trebala bi se nalaziti Galerija slika, skulptura, grafika, vitraža … Prostor je vlasništvo Bol poljoprivredne zadruge, koja je naručila projekt uređenja tog objekta, ali i susjednog „Konzuma“ gdje je planiran hotelski dio.
Eksponate, skoro 350 radova, Bolu je poklonio Ivica Karninčić Koloč. Za izbor i postav angažiran je Igor Zidić.
Ovu informaciju o Koločevoj donaciji Bolu i planovima Bol poljoprivredne zadruge za prenamjenu prostora u dva objekta na Rivi, prvi javno objavljujemo. Uskoro ćemo detaljnije o tome pisati. (j.e.)

(45) objavljeno  11. 09. 18. u 22:50 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


U PRVOM RAZREDU 22 ĐAKA

Učenici i nastavnici u Osnovnoj školi Bol vratili su se u ponedjeljak u staru zgradu na Rudini. Tu će im nastava biti samo kroz jutro od 8 sati, a prvog dana iznimno u 9 sati došli su u pratnji roditelja, njih 22. Zadovoljstvo je kada ih toliko počne sa školovanjem, a po njih je došla i uvela ih u razred njihova učiteljica Branka Šesnić.
U učionici su iza učenika bili roditelji, a sve njih pozdravio je ravnatelj Bartul Bakulić. Ispričao se što još u potpunosti nisu završeni radovi na uređenju, ali će to biti uskoro učinjeno, u poslijepodnevnim satima i vikendom.
U Osnovnoj školi Bol ove školske godine je 111 učenica i učenika!
Za prvaše su prigodni program izveli učenici II. razreda učiteljice Meri Biliš.
Tko su ovogodišnji prvaši?
Matej Eterović (Šale), Valentina Marinković, Natali Kusanović, Natali Marinković, Mia Jelavić Mitrović, Tonia Šeparović, Petra Cvitović, Laura Lukšić, Antonio Plenković, Toni Baković, Ivano Šesnić, Leon Buktenica, Anamarija Lemo, Dominik Marinkovic, Mia Žuvič, Laura Marinković, Luce Klapež, Ana Bošnjak, Iva Marčič, Kristijan Bodlović, Nina Ivelić i Renzo Čović. (j.e./s.k.)

(43) objavljeno  10. 09. 18. u 23:35 h 

********************


alt

Prvaši u Srednjoj školi s tablet-računalima


alt

Načelnik je osobno svakom učeniku uručio tablet-računalo


alt

Kuhinja u učeničkom domu na Bjenačici


SŠ BOL: TABLET-RAČUNALA PRVAŠIMA

Nakon doručka koji je pripremljen za 27 stanara novootvorenog učeničkog doma, oni su sa ostalima, njih ukupno 47, došli u tri učionice Srednje škole na Bjenačici, na Bračkoj cesti. Toliki ih je broj upisano u prvi razred, prvi put otkako postoji Srednja škola.
Osim uobičajenog programa gimnazije i učenja za turističko-hotelijerskog komercijalista, od ove godine, u suradnji s hotelima „Zlatni rat“ i „Bretanide“, počelo je školovanje budućih konobara i kuhara. Zbog njih je godinama pripremano, a od ove godine realizirano, otvaranje učeničkog doma. Mnogo je zaslužnih za ovaj, za Srednju školu, Bol i bolski turizam, povijesni iskorak. Čini nam se da ipak barem jedan čovjek zaslužuje da ga se spomene. To je Krešimir Okmažić, dugogodišnji ravnatelj Srednje škole, čijom je vizijom i upornošću Srednja škola preživjela krize i opstala kako bi ubuduće stvarala kadrove neophodne za kvalitetan rad bolskih hotela.
Prvog dana nastava u Srednju školu došao je načelnik općine Tihomir Marinković koji je svakom učeniku osobno uručio tablet-računalo koje im je potrebno za učenje, ali u slobodno vrijeme može poslužiti i za igru. (j.e.)

(42) objavljeno  10. 09. 18. u 23:25 h  

********************


alt


alt


PRVI STANARI U UČENIČKOM DOMU

Novootvoreni učenički dom Srednje škole na Bjenačici u nedjelju je primio prve goste. Smještaj je dobilo 27 učenika i čenica prvog razreda koji će učiti za konobara i kuhara, a stigli su iz svih krajeva Hrvatske.
U nedjelju su novi stanari Učeničkog doma imali prvi sastanak sa rukovodstvom škole, a s njima su bili i roditelji. Pozvani su i roditelji bračkih učenika za konobara.
Sve je pozdravila ravnateljica Sani Bodlović, a predstavila je prisutnima voditelja učeničkog doma Boška Boticu i tri njihove razrednice: Ivanu Lovreković Bonačić (kuhari i konobari), Ines Kraljević (THK) i Luciju Brešković Carević (Gimnazija). (j.e.)

(36) objavljeno  09. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


NEMA BOĆARSKOG TURNIRA U MURVICI

Boćarski turnir „Mihovil Pavišić“ neće ove godine  biti organiziran u Murvici. To nam je potvrdio u petak prvi čovjek organizatora Tiho Pavišić. Do sada je u Murvici organizirano 11 turnira, a domaća ekipa „Zmajevi“ prošle je godine igrala u finalu, ali su osvojili brončane medalje. Sudjelovalo je lani 18 ekipa sa cijelog otoka Brača.
Organizatori imaju svoje razloge, ali je mnogo više onih koji žale zbog prekida ove tradicije. Svjedočili smo mnogim pohvalama, pa se treba nadati da će se natjecanje ponovo nastaviti iduće godine. (j.e.)

(28) objavljeno  07. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


OSTAJEMO I BEZ PALME NA LOŽI

U pitanju je još nekoliko dana i palmi na Loži trebat će odrezati grane. Istu je sudbinu zadesila i ovu palmu kao i onu kod Konzuma. Bolest je razlog što smo ostali bez dvije palme, ali su realni izgledi (na žalost) da se to isto dogodi sa preostale dvije palme kod Konzuma. U opasnosti su i palme duž bolske rive, od benzinske postaje do Bilina kuće. (j.e.)

(24) objavljeno  06. 09. 18. u 23:10 h 

********************


alt

Tramontana na Zlatnom ratu, siječanj 2016.


ŠTO SE GLEDA U VIDEOTECI?

U videoteci našeg portala objavili smo 28 filmova, od kojih smo 26 sami realizirali, u potpunosti ili bili jedan od sudionika u izradi. Prva dva filma smo pronašli u arhivi na filmskoj 16 mm traci i prebacili na DVD. To su „Jesen na otoku Braču“ iz 1956. koji je proizveo Zagreb film te „1000 poziva“ koje je snimila Ozeha 1965.
Što se najviše gleda? Svatko može vidjeti i provjeriti gledanost ako se klikne na You Tube. Najviše puta, čak 297.423 pregleda, ima film „Tramontana na Zlatnom ratu“ iz 2016. koji je snimio Frane Marinković. Isti je autor snimio i „Zlatni rat - Bagerovo kupanje“ 2016. godine, a vidjelo je 15.497 gledatelja našeg portala.
Na trećem mjestu je film „Asfaltom do Murvice“ iz 2013. sa 3.429 otvaranja.
Slijede filmovi „Jesen na otoku Braču“ (3.102) iz 1956., „Premještanje Zlatnog rata“ (2.254) iz 2002., „Priko poja 2014.“ (2.123), „Fjera 1990.“ (2.005), „Maturanti 2014.“ (1.867), „Dječji pričigin 2017.“ (1.420), „Viroza party: Tito u Bolu“ (1.364 pregleda) …
Želite li pogledati neki od 28 objavljenih dokumentarnih filmova otvorite rubriku „Videoteka“ ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(21) objavljeno  05. 09. 18. u 22:20 h 

********************


alt


PROMETNA (NE)KULTURA

Mnogi, pa usudimo se napisati i većina vozača, ne poštuju prometne znakove. Zbog njih se postavljaju na ulici razne prepreke: rampe, brklje, stupići … Bol nije nikakva iznimka.
Novo postavljeni stupići su na tržnici i na Loži kod crkvice Sv. Ante. Bez automobila sasvim je drugačija slika na Loži (na slici), ali je opravdano pitati kako omogućiti, u slučaju potrebe, pristup vatrogascima, hitnoj pomoći, vozilima za odvoz smeća …
To smo pitali i u općinskoj upravi gdje nam nisu mogli dati sasvim precizan odgovor. Nastavili smo provjeravati i saznali da vatrogasci imaju šifru kojom uz pomoć mobitela mogu spustiti stupić. To može učiniti samo jedna osoba jer šifra se može koristiti iz samo jednog, određenog mobitela. To nije problem za koncesionara koji skuplja kućno smeće, ali još nije riješeno kome šifru dati u Hitnoj službi koji imaju više vozila i dežurstva 24 sata, a jedan mobitel nije dovoljan  …
Rješenje se mora naći! Što prije, to bolje! (j.e.)

(20) objavljeno  05. 09. 18. u 22:15 h  

********************


alt


BOL NA LISTI "PET LOŠIH"

Portal Kult Plave Kamenice objavio je uz komentar i listu pet loših destinacija na Jadranu. Na toj listi su Umag, Rijeka, Pula, Poreč i – Bol. Evo što je napisano:


„Sumirajući glavnu turističku sezonu, moramo nažalost konstatirati da dio turističkih destinacija i gradova na obali nije ni pokušao iskoristiti prethodnih pet godina ekspanzije hrvatskog turizma, nego se i dalje ponašaju kao da je hrvatska trećerazredna turistička zemlja s naivnim gostima kojima se može bilo što prodati po bilo kakvoj cijeni.  A neki se gradovi na moru ponašaju kao da Hrvatska uopće nije turistička zemlja. Za ovu smo listu izabrali pet drastičnih primjera.
Bol je nevjerojatan primjer nebrige, pa i upropaštavanja jednog od najljepših mjesta na Jadranu. Bolska glavna plaža, zaista jedinstveni, svjetski čuveni Zlatni rat, pretvorio se u sajam friteza, loših sendviča i dosadnih kafića. Plaža svjetske vrijednosti poput Zlatnog rata morala bi imati čvrsta i stroga pravila o uređenju svih objekata koji se na njoj podižu. Hoteli su jednako socijalistički, zapravo predturistički kao u Umagu, ozbiljnih restorana uopće nema, tako da je Stinina vinarija i kušaonica uvjerljivo najveća bolska turistička atrakcija“.


Portal Kult Plave Kamenice očito nije upoznat sa reakcijama nekih udruga u Bolu na planirane  inovacije, izmjene urbanističkih planova i druge promjene koje su planirane kao boljitak za mještane i razvoj turizma u Bolu. Protive se: izgradnji nove lučice na Račiću, produženju Velog mosta, uređenju novih sadržaja na plaži Zlatni rat, izgradnji novog hotela „Borak“ … Može se samo pretpostaviti kakve će možda reakcije biti kada bude aktualno uređenje hotela „Bijela kuća“ i „Park“ …

(16) objavljeno  04. 09. 18. u 22:45 h  

********************


alt


TKO NE PLAĆA POREZ NA VIKENDICE?

Sve pravne i fizičke osobe koje u Bolu imaju kuće za odmor (vikendice i apartmani), a obveznici su poreza na kuće za odmor, moraju se javiti Ispostavi Porezne uprave u Supetru do 31. ožujka radi utvrđivanja poreza za tekuću godinu – pisalo je svake godine u oglasu Porezne uprave, a kojeg smo i mi prenijeli u Bolskoj kronici.
To su bili obvezni učiniti novi vlasnici, zatim svi oni koji imaju promjena u površini objekta te vlasnici novoizgrađenih kuća. Tko to ne učini može očekivati kaznu od 2.000 do 25.000 kuna.
Nije nam poznato koliko se njih javilo Poreznoj upravi, ali znamo da je mnogo više onih koji su zanemarili poziv, a time i plaćanje poreza za kuću za odmor. A taj je porez prihod općine na čijem se teritoriju nalazi vikendica. Neki su pak iskoristili zakonsku mogućnost i jedan član obitelji je prijavio mjesto stalnog boravka u Bolu, a drugi dio obitelji živi negdje u Hrvatskoj ili inozemstvu. Taj novi stanovnik Bola ne provodi šest mjeseci u Bolu, što je zakonski obvezan, ali ima otočnu iskaznicu s kojom putuje jeftinije ili besplatno trajektom, katamaranom ili autobusom. Zahvaljujući tim „Boljanima“, kojih imaju svi naši otoci, službena statistika objavljuje kako otočana ima sve više (!?).
Ima i Boljana koji imaju stanove, kuće ili apartmane, koje su naslijedili od svojih roditelja, ali „misle“ da nisu obveznici plaćanja poreza za vikendice. A vlasnici su poodavno umrli, i pred više od 20 godina.
U općinskoj upravi nisu nam službeno potvrdili, ali smo čuli da se priprema popis objekta, svojevrsna inventura, kako bi se utvrdilo tko u njima i koliko živi (prema potrošnji vode). Revizija biračkih spiskova obično se radila pred izbore, ali je očito potrebno, iz više razloga, utvrditi stvarno stanje i saznati koliko Bol ima stanovnika koji stalno žive, te  koliko je kuća i apartmana tijekom zimskih mjeseci prazno. (j.e.)

(14) objavljeno  03. 09. 18. u 23:05 h 

**************************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"