Bolska kronika

SLUŽBENE INFORMACIJE: stozerbrac.com

U Supetru je ovog petka (13. ožujka) održan sastanak Kriznog stožera otoka Brača.

Zaključci sa sastanka, ali i sve službene informacije za otok Brač, bit će

objavljene tijekom dana na portalu:

stozerbrac.com

mob. (0-24h) 097 651 9550 / e-mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


alt


OBAVIJEST IZ OPĆINSKOG KRIZNOG STOŽERA

Na sastanku Kriznog stožera otoka Brača, ove se srijede (1. travnja) razmatrala trenutna situacija na otoku i mjere koje treba poduzimati. Nakon sastanka, načelnik Općinskog stožera civilne zaštite Bol Tihomir Marinković obratio se stanovnicima općine:

• Svima koji trebaju putovati u Supetar zbog posjeta institucijama (Gradske službe, Policija, Porezna uprava, Krizni stožer, liječnik), trgovini, Javnom bilježniku, odvjetniku ili Stanici za tehnički pregled, osim ishođenja Propusnice za odlazak iz mjesta stanovanja, PREPORUČUJU se i osnovna sredstva za zaštitu – maska za lice i rukavice – koja se mogu dobiti u Uredu Općine Bol (Uz pjacu 2) radnim danom od 8 do 12 sati.

• Propusnice koje su neki pojedinci već dobili vrijede do 6. travnja. One propusnice sa dužim rokom valjanosti (nakon 6. travnja) treba obnoviti i zahtjev uputiti kroz sistem e-građanin i zatražiti digitalnu e-Propusnicu. Izdavatelji ostaju isti (poslodavac, liječnik i Stožer civilne zaštite), ali se novim načinom izdavanja željelo eliminirati zloupotrebe, smanjiti broj propusnica, a uvid u ovu uslugu ubuduće će imati MUP, Porezna uprava, HZMO, zdravstveni sustav i Stožer CZ. Ovim se željelo prvenstveno spriječiti i pratiti kretanje osoba koje su u samoizolaciji. Informacije se mogu dobiti radnim danom od 8 do 12 sati na telefon Općine 635-114.alt


četvrtak, 02. travnja 2020.


alt


NAJVIŠE OBOLJELIH U JEDNOM DANU

U Hrvatskoj je potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 963 i nema novih umrlih osoba u posljednjih 72 sata, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.
Ukupno je testirano 7.680 uzoraka, samo u 24 sata njih 665. Ako gledamo broj oboljelih na ukupan broj testiranih, dobivamo podatke da je 12,52 posto testiranih pozitivno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.
U ovom trenutku umrlih je i nadalje šest. 73 bolesnika je ozdravilo, a na respiratoru je 34 bolesnika, od kojih je jedan dodatno i na ECMO uređaju.
Prosječna dob bolesnika je 48,27 godine. Od ukupnog broja oboljelih, 53 posto su muškarci, a 47 posto žene.

• Predsjednik Vlade Andrej Plenković je, predstavljajući nove gospodarske mjere, rekao da plaća i mirovina ima za ožujak, a da "ćemo za dalje vidjeti".
• Stigao nalaz još jednog djelatnika splitske Hitne, i on ima koronavirus. To je sedmi djelatnik Hitne pozitivan na koronavirus.
• Muškarac iz Istre koji je u grupi na Facebooku pozivao ljude da krše odredbe sporazuma dobio je kaznenu prijavu.
• Dva policajca s granice imaju koronavirus, Stožer: Bili su u kontaktu s migrantima.
• U srijedu je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u gradu Makarskoj, a drugi na Makarskoj rivijeri. Prema informacijama Makarske danas, pozitivan nalaz ustanovljen je kod djelatnika jedne javne gradske tvrtke koji se na simptome požalio prošlog tjedna. Nakon toga su prostorije gradske tvrtke dezinficirane, a 15 djelatnika se nalazi u samoizolaciji još od tog dana.
• Svim zaposlenicama i zaposlenicima svojih prodajnih centara, METRO Cash & Carry Hrvatska će isplatiti nagradu u iznosu od 1000 kuna kako bi im zahvalio na doprinosu i predanosti tijekom izvanredne situacije.
• "Nije se postupalo prema dvije osobe koje se kreću, već je opća mjera da se ne okupi veliki broj osoba na tom javnom prostoru. Poželjno je da ste na zraku, da, ali ne možemo baš svi ići u jednom trenutku na neko mjesto. Policija pazi u svim gradovima, problem se dogodio u Splitu, gdje su dvije žene glasno protestirale, i onda je došao jedan građanin i omalovažao policiju. Nisu osobe prijavljene zbog šetnje nego zbog kršenja javnog reda i mira. Nije mjera da policija pazi na šetanje nego se mjera odnosi na to da se na jednom mjestu ne okupi veći broj građana", rekao je šef policije Nikola Milina na N1 televiziji.
"Građanin prema kojemu je policija postupila nije imao apsolutno nikakvu primjedbu na postupanje policijskih službenika", dodao je.
"Ja još nisam dobio cjelovito izvješće unutarnje kontrole. Usmeno, što sam se čuo s načelnikom unutarnje kontrole, policijski službenici nisu postupili kontra pravila struke. Ima jedino verbalno prepucavanje između osoba i policijskih službenika i tu će policijski službenici biti upozoreni. Ovo je u startu bilo omalovažavanje i nepoštivanje policijskih službenika koji su pokušavali nadzirati provođenje mjera. Niti u jednom gradu nije bilo problema oko toga, samo ovaj slučaj u Splitu."
• Zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese odlučio je za polovicu smanjiti plaću sebi i svojim zamjenicima u iduća tri mjeseca, a 11 posto svim djelatnicima gradske uprave i ustanova u gradskom vlasništvu, odnosno da se osnovica koeficijenta za obračun plaća smanji s 4500 na 4000 kuna.
• Na stranici koronavirus.hr objavljene su upute o tome tko ima pravo dobiti propusnicu za otići na otok.
• Šef HZJZ-a Krunoslav Capak gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u. "Ne treba očekivati dramatične vijesti, postigli smo balans. Sukladno epidemiološkoj situaciji popuštamo ili donosimo mjere. Vodimo računa o tome da ljudi imaju svoje druge potrebe, nastojimo ublažiti sve."
"Breme bolesti u svijetu nije vezano uz zarazne bolesti. Pretežno smo imali da dominiraju kronične nezarazne bolesti u svijetu. I javno zdravstvo svijeta je usmjereno na te bolesti. Tu je strahovito važna pravilna prehrana, tjelesna težina, nepušenje. Sad imamo drugu situaciju. Sad je prioritet ova zarazna bolest.
Dakako da je boravak na zraku izrazito bitan za naše zdravlje. Ali ako se grupiramo, ako imamo socijalni kontakt, tako se širi i prenosi zaraza. Jedini način kako možemo spriječiti širenje je da nemamo tih socijalnih kontakata. Meni je jasno da je to zbunjujuće. Zdravo je boraviti vani, ali ako niste u socijalnom kontaktu. Distancirajte se, nemojte se družiti s ljudima. Budite sami ili držite distancu od dva metra. Ja nisam da se zatvaraju Maksimir, Jarun, parkovi, ali morate držati distancu. Šetnja s članovima obitelji - nemoguće je održavati tu socijalnu distancu i normalno je da ako su svi zdravi, da budu zajedno."
• Broj nezaposlenih eksplozivno raste.
• "Vjernicima teško padaju mjere donesene protiv pandemije, ali sve i da se nisu odnosile na vjerska okupljanja, mi bismo ih zbog vjere i ljubavi prema bližnjemu trebali sami sebi nametnuti", kaže dubrovački biskup Mato Uzinić odgovarajući na pitanja Hine o posljedicama tih mjera na duhovni život vjernika. (index)

(12) objavljeno 01. 04. 20. u 23:30 h

*********************


alt


U NAŠOJ ŽUPANIJI 128 ZARAŽENIH

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 29 osoba pozitivno na koronavirus; i to iz Splita 14 osoba, Solina 6 osoba, Dugopolja 3 osobe, Marine 1 osoba, Hrvaca 1 osoba, Dugog rata 1 osoba, Makarske 1 osoba, Imotskog 1 osoba i Kaštela 1 osoba, priopćili su iz Splitsko-dalmatinske županije.
Dodaju da se uglavnom radi o oboljelim osobama u samoizolaciji koje su bile u kontaktu s prije potvrđeno oboljelima.
Na dan 1.4.2020. ukupno je 128 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije. Svi zaraženi su dobrog općeg zdravstvenog stanja. Od ukupnog broja zaraženih 33 su zdravstvena djelatnika, od kojih sa Zavoda za hitnu medicinu 7, NZJZ 3, Doma zdravlja 1, KBC-a Split 5, privatnih ljekarni 1, privatnih stomatologa 15 i privatnih specijalističkih ordinacija 1.
U samoizolaciji se nalazi 146 zdravstvenih djelatnika, a u karanteni hotela Zagreb trenutno je 8 osoba.
Trenutno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u samoizolaciji 2430 osoba.

(11) objavljeno 01. 04. 20. u 23:25 h

********************


alt


U SAMOIZOLACIJI NA OTOKU 26 OSOBA

Na Braču nema zaraženih korona virusom – rečeno je na sastanku Kriznog stožera otoka Brača, održanom u srijedu – a u samoizolaciji je od trenutno 26 osoba i sve su pod stalnim nadzorom policije i liječnika.
Ovlaštene osobe u gradskom i općinskim stožerima civilne zaštite i dalje će redovno provjeravati provođenje svih mjera zaštite i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite RH te upozoravati građane i pravne osobe o potrebi pridržavanja istih. Policija i dalje vrši redovne kontrole kretanja po otoku i u trajektnoj luci.
Krizni stožer otoka Brača uputio je preporuke za kućanstva i zatvorene prostore koje objavljujemo u rubrici KORONAVIRUS ili kliknite OVDJE.

(10) objavljeno 01. 04. 20. u 23:20 h

*********************


alt


NOVA PRAVILA ZA PROPUSNICE

Danas je predstavljena "e-Propusnica", usluga koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te će sustav kontrole izdanih propusnica biti učinkovitiji, priopćeno je iz Ministarstva uprave. Također, omogućit će pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se. Propusnice će i dalje izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela. "Građani je mogu pokazati u elektronskom i fizičkom obliku. Mogu se koristiti na mobilnom uređaju, PDF propusnica ima qr kod", rekao je ministar.

(09) objavljeno 01. 04. 20. u 23:20 h

********************


alt


STROŽI UVJETI ZA ODLAZAK NA OTOK

Na službenoj stranici koronavirus.hr objavljene su upute o tome tko ima pravo dobiti propusnicu za odlazak na otok.
"S obzirom na veliki broj zahtjeva i upita za izdavanje propusnica za odlazak na otoke, a u svrhu ujednačavanja postupanja stožera pri izdavanju propusnica za odlazak na otoke daje se sljedeća uputa.
Fizičkoj osobi koja s kopna želi doći na otok, a nalazi se u kategoriji koja može ishoditi propusnicu, propusnica se može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a što obrazlaže u svom zahtjevu stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta na otoku (općinski ili gradski stožer civilne zaštite)", piše na stranici.
Prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi, stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je ishoditi suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.
U odnosu na propusnice koje se izdaju djelatnicima pravnih osoba, također se propusnica može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a postupak izdavanja jednak je kao i za fizičke osobe, piše dalje na stranici.
Kako je osnovna svrha donošenja odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sprečavanje nekontroliranog kretanja većeg broja ljudi i roba koje može dovesti do daljnjeg širenja epidemije na otocima, propusnice treba izdavati samo kada je to zaista nužno potrebno.

(08) objavljeno 01. 04. 20. u 23:15 h

********************


alt


OTVOREN RAČUN ZA DONACIJE

Krizni stožer otoka Brača otvorio je račun u banci na kojeg se mogu uplaćivati donacije:
IBAN: HR49 2402 0061 5000 7912 0,
Poziv na broj plaćanja: HR68 7765-OIB uplatitelja
Opis plaćanja: Donacija za Krizni stožer otoka Brača

(07) objavljeno 01. 04. 20. u 23:10 halt

srijeda, 01. 04. 2020. *****


alt


"NAŠA SUDBINA U NAŠIM RUKAMA“

Koranovirusom u Hrvatskoj zaraženo je u ponedjeljak 77 osoba, čime se ukupan broj popeo na 867 osoba pozitivnih na koronavirus. Broj novozaraženih je isti kao jučer. Na respiratoru su 32 bolesnika, pet više nego jučer. Nema novih preminulih, a oporavljenih je 67.
"Rano smo uveli mjere za samozaštitu građana i veseli nas što građani poštuju mjere. Zato je naša krivulja porasta broja oboljelih i dalje linearna", istaknuo je ministar Villi Beroš te poručio da je ''naša sudbina u našim rukama''.
''Ako se odgovorno ponašamo, broj oboljelih može iz dana u dan biti sve manji. Sve je na nama, na meni, na svima nama'', istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji u utorak u 14 sati.

• Na području Virovitičko-podravske županije potvrđen je prvi slučaj zaraženog od koronavirusa, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.
„Riječ je o ženskoj osobi srednje životne dobi koja se trenutno nalazi u kućnoj karanteni. Njezino stanje je stabilno, ima blagu kliničku sliku. Epidemiološka struka je poduzela sve uobičajene mjere, a to znači da smo detektirali sve njezine kontakte“, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Miroslav Venus.
• Utvrđeno je 970 slučajeva kršenja samoizolacije, dok je prijavljeno njih više od 3000, izvijestio je u utorak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.
• Capak je kazao koliko je zdravstvenih djelatnika zaraženo koronavirusom ili u samoizolaciji.
"U ovom trenutku imamo 50 doktora medicine, 10 stomatologa, 41 medicinsku sestru, pet ljekarnika i sedam administrativnog osoblja u bolnicama. U ovom trenutku imamo 1200 ljudi koji rade u zdravstvenom sustavu koji su u samoizolaciji", rekao je Capak.
• Danas do 11 sati na području SD županije ima 9 novooboljelih, sedam je iz Splita, 1 iz Solina i 1 iz Sinja. Među dosad zaraženima je 4 malodobne djece i 29 zdravstvenih djelatnika. Ukupno 2415 osoba je ukupno u samoizolaciji. 31 bolesnik je u splitskoj bolnici, petero ih je na respiratoru u teškom kliničkom stanju. Oni su iz Šibenika i Dubrovnika.
• GEN-I će svim svojim korisnicima iz kategorije kućanstva sniziti cijenu električne energije za 15 posto i to za razdoblje od tri mjeseca, priopćili su iz tvrtke. "Kao prvi opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj snižavamo cijene u vrijeme kada su se mnogobrojna kućanstva našle u teškoj situaciji. Nadamo se da će se našim primjerom voditi svi gospodarstvenici koji su to danas u mogućnosti napraviti, ne samo na području energetike. Sada nije vrijeme za ostvarivanje profita i vlastite interese, već za solidarnost", rekao je dr. Robert Golob, predsjednik uprave GEN-I.
• Sukladno preporukama Hrvatske narodne banke, u trgovačkom lancu Lidl Hrvatska je od 31. 3. moguće beskontaktno plaćanje do 250 kuna, umjesto dosadašnjih 100 kuna. Kupci će plaćanje bez unošenja PIN-a do 250 kuna moći vršiti karticama svih banaka. Ovakva odluka donesena je kako bi se smanjile mogućnosti zaraze koronavirusom, a uzimajući u obzir savjete Stožera civilne zaštite RH i Zavoda za javno zdravstvo, koji uključuju minimiziranje kretanja i međusobnih kontakata, te izbjegavanje dodirivanja predmeta i površina izloženih virusu, poručili su iz Lidla.
• Ustavni sud je priopćio da pažljivo prati sve što nadležna tijela poduzimaju za suzbijanje pandemije koronavirusa te da u ovom trenutku nema nikakve potrebe za postupanjem "u smislu njegovih ustavnih ovlasti".
• Javnobilježnički uredi za vrijeme epidemije koronavirusa radit će sa strankama u hitnim slučajevima od 9 do 12 sati, a s njima će komunicirati i telefonski, elektroničkom poštom te komunikacijskim aplikacijama, priopćila je Hrvatska javnobilježnička komora u utorak.
• Zahvaljujući dojavama građana Istarska policija utvrdila je četiri nova slučaja kršenja samoizolacije, dva na području Umaga te po jedan na području Pule i Poreča, a u županiji je dosad zabilježeno ukupno 60 kršenja te mjere zaštite od širenja epidemije.
• Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikat u TV emisiji Otvoreno: Poslodavcima koji daju otkaze treba obustaviti sve potpore. (index)

(06) objavljeno 31. 03. 20. u 21:35 h


Stanje 1. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 874.560 (u HR 963, u SDŽ 128), umrlih 43.429 (u HR 6), izliječenih 184.952 (u HR 73). (Podaci s portala INDEX)********************


alt


NA BRAČU JE U SAMOIZOLACIJI 35 OSOBA

Na Braču nema zaraženih korona virusom, u samoizolaciji je od ponedjeljka 35 osoba i sve su pod stalnim nadzorom policije i liječnika – piše u priopćenju Kriznog stožera otoka Brača.
Ovlaštene osobe u gradskom i općinskim stožerima civilne zaštite i dalje će redovno provjeravati provođenje svih mjera zaštite i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite RH te upozoravati građane i pravne osobe o potrebi pridržavanja istih. Policija i dalje vrši redovne kontrole kretanja po otoku i u trajektnoj luci.
Od početka djelovanja Kriznog stožera otoka Brača, veliki broj pojedinaca i firmi raspitivao se o mogućnostima doniranja novčanih sredstava za nabavku zaštitne opreme, higijenskih i ostalih potrepština za potrebe borbe protiv virusa na cijelom području našeg otoka.
Stožeru civilne zaštite otoka Brača do sada je, i prije otvaranja posebnog računa, pristiglo 10 uplata, ukupno 51.250 kuna.

Po otvaranju računa na stranicama Kriznog stožera, u posebnoj sekciji, stalno će biti vidljive sve uplate donacija kao i izvješća o njihovom utrošku. Tko želi prije toga, odmah uplatiti donaciju, može to napraviti preko ovog računa:
IBAN: HR38 2402 0061 8427 00002 / model: HR68 / poziv na broj: 7706-16857373591 / Svrha uplate: Pomoć Krizni stožer otoka Brača

(05) objavljeno 31. 03. 20. u 21:25 h

********************


alt


POZIV ZA MOLITVU

U ovim danima pandemije koja hara cijelim svijetom, pozvani smo svi na molitvu.
Molimo Gospodina da sačuva od ove zaraze naše obitelji, naš dragi i napaćeni hrvatski narod i cijeli svijet.
Počnimo s molitvom od Cvjetnice (iduća nedjelja) pa 40 dana neprestano.
Moli se pet Očenaša za čašćenje pet Isusovih rana i jednu Zdravo Mariju za Gospin zagovor.
Otvorimo srca i molimo Gospodina za njegovo veliko milosrđe.
Bogu hvala i slava!


Vaši župljani u dogovoru sa župnikom

(04) objavljeno 31. 03. 20. u 21:20 h

********************


alt


SAMOZAŠTITA: „OVO JE EPIDEMIJA“

U emisiji Dobro jutro Hrvatska gostovala je u utorak šefica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević.
"Teško je reći jesmo li na vrhuncu zaraze. Ja bih rekla da još nismo, ali mi se čini da idemo u dobrom pravcu", rekla je.
"Ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom treba se baviti obiteljskom doktoru telefonom. On će vas uputiti dalje, vjerojatno u naše COVID ambulante gdje će vas ispitati. Testiranja ako su potrebna već radimo u tim ambulantama", rekla je Grba-Bujević. "Ovo je opasna stvar, ovo je epidemija. Nema tu mjesta za kršenje mjera. One su uvedene za dobro svih nas", rekla je o kršiteljima samoizolacija.
"Ako su neki bili u kontaktu s više ljudi, odjeću neka ne unose u stan, u zatvoreni prostor, obuća također ne smije ući u kuću. Što se tiče hrane, nema neke velike potrebe, nemojte pretjerivati i stavljati hranu recimo u mikrovalnu. Maskice, ok, ako se dobro osjećate s tim. Ima pacijenata koji moraju ići na terapije u bolnicu, neka ti ljudi nose maskice. Vidjela sam da žena šeće psa s maskom na licu, to stvarno nema smisla", savjetovala je doktorica Grba-Bujević. (indeks)

(03) objavljeno 31. 03. 20. u 21:15 h

********************


alt


KATAMARAN NE DOLAZI

U subotu, 21. ožujka, katamaran je posljednji put ovog mjeseca iz Splita došao u Bol. Zbog koronavirusa ukinute su sve brzobrodske linije, pa tako smo zabilježili (iz opravdanih razloga) 20 izostanaka katamarana u ožujku prema Bolu ili iz Bola.
Više je izostanaka bilo u ožujku 2013. Tada katamaran u Bol, uglavnom zbog vremenskih (ne)prilika, nije dolazio čak 30 puta. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 03. 20. u 21:10 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: MALO JE LJUDI NA CESTI

Bol je ovih dana bez mnogo ljudi po rivi i ulicama. Ranije ujutro mogu se sresti oni koji idu u trgovinu, poštu ili Finu. Malo je i automobila. U utorak, zbog povremene kiše i bure, bilo je umijeće iza podneva bilo koga susresti.
Tržnica je poodavno prazna i zatvorena, a u 13.15 sati nije bilo nikoga ni pred ljekarnom. (j.e.)

(01) objavljeno 31. 03. 20. u 21:05 h

alt


VAŽNIJE VIJESTI U OŽUJKU 2020.

utorak, 31. 03. 2020. *****


alt


BRAČ I DALJE BEZ ZARAŽENIH

Na Braču nema zaraženih korona virusom, u samoizolaciji su od nedjelje 42 osobe i sve su pod stalnim nadzorom policije i liječnika – priopćio je u ponedjeljak u 11.44 sati Krizni stožer otoka Brača.
Ovlaštene osobe u gradskom i općinskim stožerima civilne zaštite i dalje će redovno provjeravati provođenje svih mjera zaštite i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite RH te upozoravati građane i pravne osobe o potrebi pridržavanja istih. Policija i dalje vrši redovne kontrole kretanja po otoku i u trajektnoj luci pa molimo sve stanovnike otoka da se pridržavaju svih mjera iz Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta te za svaku potrebu izuzeća iz te mjere kontaktiraju svoje općinske stožere i na vrijeme ishode valjanu propusnicu.
Na našem otoku nema kršenja epidemioloških mjera zato vas još jednom pozivamo da maksimalno ograničite kretanje izvan svojih domova i ostanete kod kuće. Na taj način najbolje štitite sebe i sve one do kojih vam je stalo.

(169) objavljeno 30. 03. 20. u 22:05 h

********************


alt


U NAŠOJ ŽUPANIJI 81 OBOLJELI

Na području Splitsko-dalmatinske županije 10 je novooboljelih od koronavirusa. U Solinu 5 osoba, Splitu 2 osobe, Dugom ratu 2 osobe i Sinju 1 osoba. Opće zdravstveno stanje oboljelih je stabilno. Ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno je 81 osoba pozitivna na koronavirus; od toga je 26 zdravstvenih djelatnika. U ovom trenutku ukupno 128 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji.

(168) objavljeno 30. 03. 20. u 21:50 h


alt


ŠTO BI SE DOGODILO DA NAPUSTE SAMOIZOLACIJU?

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, objasnio je što bi se dogodilo kad bi 1.000 ljudi izašlo iz samoizolacije.
"Svaka osoba koja je u samoizolaciji je tu s razlogom. Ili je bila u kontaktu s oboljelom osobom pa može dobiti bolest ili se javila iz područja gdje postoji lokalna transmisija", rekao je Capak.
"Ako imamo 1000 ljudi u samoizolaciji, ako uzmemo vjerojatnost prijenosa, obično se kontakt računa manje od 1 metar na 15 minuta na zatvorenom i 2 metra na otvorenom, ako uzmemo vjerojatnost prijenosa, možemo reći da će jedna desetina do jedna četvrtina tih ljudi postati pozitivni", kazao je šef HZJZ-a.
"Ako ti ljudi izađu vani i steknu novih 1000 kontakata, svatko po jednoga, to u jednom momentu postaje nezaustavljivo", dodao je.
O nama ovisi kako će dalje biti, samoizolacija je strahovito važna. Virus ne možemo pobijediti lijekovima i cjepivom, ali možemo starim metodama izolacije, samoizolacije i karantene. To je zasad jedini način.

(167) objavljeno 30. 03. 20. u 21:45 h

********************


alt


alt


UKLONJENA OPASNOST NA ŠETNICI

Veliki stoljetni bor na šetnici iznad Potočina, nakon sedam sati rada, uklonjen je, a time je spriječena opasnost da se sruši preko objekata koje koriste jedriličari na dasci. U sanaciji su sudjelovali članovi DVD Bol i djelatnici Grabovog rata. (j.e./s.m.)

(165) objavljeno 30. 03. 20. u 21:35 h


ponedjeljak, 30. 03. 2020. *****


alt

Policijska kontrola (foto J. Bašić, Brač danas)


"IZDRŽIMO JOŠ NEKOLIKO TJEDANA"

Na Braču nema zaraženih korona virusom, u samoizolaciji je od subote 49 osoba i sve su pod stalnim nadzorom policije i liječnika – piše na portalu stozerbrac.com
Redovni nadzori koje provode ovlaštene osobe u gradskom i općinskim stožerima civilne zaštite kao i stalne kontrole policije na otoku potvrdile su kako se velika većina građana, firmi, poduzeća i ostalih pravnih osoba ponaša u skladu s uputama.
Nema kršenja epidemioloških mjera i stoga pozivamo sve naše otočane i sve ljude kojima je naš otok u u ovoj krizi postao drugi dom da izdrže u ovom režimu još nekoliko tjedana jer prema najavama nacionalnog Stožera civilne zaštite RH u borbi protiv epidemije upravo sada ulazimo u kritično važno razdoblje.
Zato vas još jednom pozivamo da maksimalno ograničite kretanje izvan svojih domova i ostanete kod kuće. Na taj način najbolje štitite sebe i sve one do kojih vam je stalo – poručuje Krizni stožer civilne zaštite otoka Brača.

STOŽERI CIVLNE ZAŠTITE SVIH NAŠIH OPĆINA I GRADA SUPETRA JOŠ JEDNOM POZIVAJU PUK OTOKA BRAČA NA ODGOVORNO PONAŠANJE I MOLE VAS DA NE PUTUJETE BEZ KRAJNJE POTREBE I DA SE PRIDRŽAVATE SVIH DO SADA DONESENIH MJERA STOŽERA CZ RH!

(163) objavljeno 29. 03. 20. u 20:55 h

********************


alt


alt


RASPJEVANA KUPINA

U nedjelju navečer, točno u 20 sati, u Ulici Marka Marulića na Kupini, stanari su izišli na ulicu i zajednički zapjevali „Moja domovina“. Po sredini ulice bio je veliki transparent: „U mislima s vama liječnicima i sestrama“ i još jedan: „Kupina Bol za Mirjanu“. Za one koji to ne znaju, a pisala je „Slobodna Dalmacija“ u nedjeljnom broju, Mirjana Petojević radi kao medicinska sestra na intenzivnoj njezi, u središtu zaraze, u bolnici u Milanu. Iz ove ulice u Bolu (M. Marulića), gdje joj žive roditelji, prije 13 godina otišla je Mirjana u Italiju, ali svako ljeto na odmor dolazi u Bol. Očekujemo je i ovoga ljeta! (j.e.)

(162) objavljeno 29. 03. 20. u 21:50 h

********************


alt


TU OKO NAS: VIRUSI I GOSTI

Zbog epidemije i potresa mnogi su potražili sigurnija skloništa i krenuli prema svojim ili prijateljevim vikendicama. U neko drugo vrijeme bili bi dobrodošli, ali zar i mi ne bi postupili na isti način?
Čovjekoljublje nas ne smije napustiti. Jedino od došljaka moramo tražiti disciplinu i da poštuju odluke stožera.
Nedisciplina, bilo koga od nas, može za nekoga da bude opasna, čak i smrtonosna!
Na bolesne se ne treba ljutiti. Njima je sigurno najteže, ali su opasni oni koji ne poštuju samoizolaciju. Nije rečeno da će svi oni oboljeti, ali su u opasnosti jer su bili u kontaktu s bolesnima. Te osobe, umjesto šetnje i izlazaka, moraju čuvati sebe, a još više one oko sebe.
(j.e.)

(161) objavljeno 29. 03. 20. u 21:45 h

********************


alt


ŠTO JE TO KRITIČNA FAZA?

Čujemo ovih dana da ulazimo u kritičnu fazu. Što to znači? Dosadašnji bolesnici pretežno su došli iz inozemstva, ali novootkrivenih je sve više kod osoba koje su bile u kontaktu sa oboljelima.
Zbog toga je disciplina izuzetno potrebna.
Koliko će još trajati ovo stanje? Odgovorni kažu da sve ovisi o nama i koliko poštujemo odredbe Stožera civilne zaštite.
U nekim državama u našem okružju uvedene su još strože mjere. Uveden je policijski sat. Kod njih i kod nas mnogi su ostali bez posla, a to znači i bez prihoda. Neki su na čekanju. A neki će i umrijeti.
Mnogo je jednostavnije, i korisnije, slušati savjete i s optimizmom čekati da sve ovo napokon završi.
(j.e.)

(160) objavljeno 29. 03. 20. 21:40 h
nedjelja, 29. 03. 2020. *****


alt


NA BRAČU I DALJE BEZ ZARAŽENIH

Na Braču nema zaraženih korona virusom – dnevni je izvještaj Kriznog stožera otoka Brača, objavljen u subotu. U samoizolaciji je na Braču od petka 57 osoba i sve su pod stalnim nadzorom policije i liječnika.
Na snagu je od stupila nova Odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite RH o iznimnom dopuštenom radu zatvorenih objekata u sastavu tržnica. Napominjemo kako se ista ne odnosi ni na jednu tržnicu ili ribarnicu na Braču i one do daljnjeg ostaju zatvorene.
• Specijalistička pedijatrijska ambulanta u Supetru objavila je novo radno vrijeme. Radi se kroz jutro, od ponedjeljka do petka.
• STOŽERI CIVILNE ZAŠTITE SVIH NAŠIH OPĆINA I GRADA SUPETRA JOŠ JEDNOM POZIVAJU PUK OTOKA BRAČA NA ODGOVORNO PONAŠANJE I MOLE VAS DA NE PUTUJETE BEZ KRAJNJE POTREBE I DA SE PRIDRŽAVATE SVIH DO SADA DONESENIH MJERA STOŽERA CZ RH!

(157) objavljeno 28. 03. 20. u 21:30 h

********************


alt


ŠTO PONIJETI U BOLNICU?

Dobro je znati što se može i treba ponjeti u slučaju potrebe odlaska u bolnicu zbog korona virusa. Na portalu Indeks smo pročitali:
„Najvažnije je da spakirati stvari za osobnu higijenu, zatim terapiju, dvije do tri pidžame, donje rublje, nekoliko pari čarapa, ogrtač, papuče, mobilni telefon i knjigu za čitanje. Sa stvarima ne trebate pretjerivati.“

(156) objavljeno 28. 03. 20. u 21:25 h

********************


alt

Ne treba cijeli dan misliti samo na koronavirus. Ima i veselijih tema ...


PSIHOLOZI NAM SAVJETUJU …

Za ovaj vikend bilo je planirano otvaranje hotela „Elaphusa“, a to je značilo početak turističke sezone. Zbog trenutne zdravstvene situacije sve je ostalo zatvoreno, a zaposlenici koriste slobodne dane.
Kada će sve ovo prestati? Mnogi se to pitaju, ali osim želja da to traje što kraće, nema službenih odgovora.
Ukoliko u glavnoj sezoni, tijekom srpnja i kolovoza, ne bude zabrane kretanja među državama i gradovima, moguće je očekivati i turiste. Sigurno je da će ih biti puno manje nego ranijih godina, manje nego i za vrijeme Domovinskog rata.
Poznavatelji prilika u turizmu predviđaju značajne popuste, a Turska, Egipat i Grčka i do sada su po cijenama povoljnije od Hrvatske. Neki će, sasvim sigurno, pozivati svoje turiste na domoljublje i od njih tražiti da ostanu kod kuće.
Kao stanovnici turističke destinacije jasno je da razmišljamo o turistima. Ne treba gubiti danu, jer kažu da nada uvijek umire posljednja. Psiholozi savjetuju da se ne misli samo o korona virusu, ali ni o drugim problemima. Optimizam je potreban za preživljavanje u ovoj krizi. Međutim, bez nužne potrebe – kako nas savjetuje Krizni Stožer CZ RH - ne treba izlaziti iz kuće. Kontakti među ljudima su za sve opasni.
Najbolje je: Ostanimo kući! (j.e.)

(155) objavljeno 28. 03. 20. u 21:20 hsubota, 28. 03. 2020. *****


alt


BRAČ BEZ ZARAŽENIH

Na Braču nema zaraženih korona virusom – priopćio je u petak Krizni stožer CZ otoka Brača. U samoizolaciji je trenutno 60 osoba, jedna više nego jučer, ali su sve pod stalnim nadzorom policije i liječnika.
Ministarstvo poljoprivrede odnosno njihova Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva počela je sa on-line izdavanjem propusnica poljoprivrednicima. (j.e.)

(153) objavljeno 27. 03. 20. u 22:10 h


alt


UPOZORENJE KRIZNOG STOŽERA OPĆINE BOL

Krizni stožer općine Bol u petak je pismeno upozorio trgovački centar u Bolu i zabranio prodaju kave, piva i otkup plastičnih boca. Razlog je spriječiti okupljanje i zadržavanje ljudi ispred trgovine.
Ne bude li se poštivala odluka o zabrani zadržavanja na ulici, možemo vrlo brzo očekivati i uvođenje policijskog sata. Uostalom o tome je ministar Božinović govorio za Slobodnu Dalmaciju: „Kako ćeš držati red, a da ne uvedeš policijski sat? Važno je da policija, kada nekoga tko je bez osobitog razloga na ulici pošalje doma, postupa humano, da ne tuče ljude. Shvaćam da građanima nije lako prihvatiti ovaj život, ali realno je da postupno uvodimo mjere“.
Tijekom vikenda nema izdavanja Propusnica za odlazak iz općine, a zahtjeve ionako treba dostavljati putem interneta: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Zbog pojave lažnih propusnica dobro je ponoviti današnje upozorenje: onima koji koriste lažne propusnice, posebno oni koji su u samoizolaciji, njima nije do tuđeg zdravlja i ne shvaćaju da im prijeti od 6 mjeseci do pet godina zatvora. (j.e.)

(152) objavljeno 27. 03. 20. u 22:05 h

********************


alt


OBILAZAK BOLSKIH ULICA

Bolska patrola sastavljena od pripadnika vatrogasaca, po nalogu Općinskog kriznog stožera CZ, od nedjelje svakodnevno po nekoliko puta prolazi bolskim ulicama, šetnicom i cestom do Murvice. Zadatak im je upozoriti ljude da se ne zadržavaju na ulici.
O svojim zapažanjima izvještavaju Općinski krizni stožer.
Neobičan su susret imali sa osobom koja već duže vrijeme ilegalno boravi u paviljonu Bijele kuće. Ta je osoba nasilno ušla i u Dom umirovljenika, prijeteći osoblju pa je morala intervenirati i policija. (j.e.)

(151) objavljeno 27. 03. 20. u 22:00 h


petak, 27. 03. 2020. *****


alt


IGRAČ HAJDUKA I BERICA DONIRALI ZA BRAČ

Na Braču nema zaraženih korona virusom, za neke je samoizolacija gotova pa tako na našem otoku imamo trenutno 59 osoba pod tom mjerom i režimom stalnog nadzora – objavio je Krizni stožer otoka Brača u četvrtak u 13 sati.
Igrač Hajduka Stefan Simić, hajdukovac velikog srca donirao je 15.000 kuna Kriznom stožeru otoka Brača. Donirana sredstva bit će utrošena za nabavku maski, higijenskih i ostalih potrepština za potrebe borbe protiv virusa.
Bravo i hvala Stefane!
Tvrtka Berica d.o.o. iz Nerežišća donirala je Kriznom stožeru Brač 20.000 kuna.

(148) objavljeno 26. 03. 20. u 21:10 h

********************


alt

Procesija na Veliki petak


PROSLAVA BEZ VJERNIKA

Proslava Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana, ove godine odvijat će se bez vjernika, bez pranja nogu i procesije, prema uredbi "u vrijeme Covida-19", koju je objavila Sveta Stolica.
"Vjernici će biti informirani o terminima rituala i molit će u svojim domovima, ako su u mogućnosti pratiti izravni prijenos", piše u uredbi Kongregacije za božansko štovanje i sakramente.
Na Veliki četvrtak izostavljeno je pranje nogu, kao i procesija na kraju mise koju će predvoditi svećenici na prikladnom mjestu bez vjernika, stoji u uredbi.
U molitvi na Veliki petak će biti spomenuti "oboljeli" i "umrli". Bit će ograničeno i štovanje Križa poljupcem.
Povorke poput Križnog puta koji se obično slavi u Rimu u nazočnosti Pape, biskupi mogu odgoditi.
Tradicionalna krsna misa kada se blagoslovi sveto ulje koje se tijekom godine koristi za krštenja također se može odgoditi. Uredba daje preporuke za proslave koje će se odvijati od 5. do 11. travnja.

(147) objavljeno 26. 03. 20. u 21:05 h

********************


alt


POTRAŽNJA ZA PROPUSNICAMA

I u četvrtak se dolazilo ili e-mailom o Općinski stožer civilne zaštite (ured Općine Bol) zbog – propusnicama. Izdano je 26 novih propusnica, pa sada ukupno 67 Boljana može napustiti područja općine Bol.
Svakako da ima opravdanih razloga, ali je i podosta onih kojima bi trebalo objaviti ime i razloge koje su naveli.
Osim Općinskog stožera Propusnice mogu izdavati liječnik i pravne osobe za svoje radnike.
Propusnice treba tražiti e-mailom, a u prostorije ureda Općine može se dolaziti radnim danom od 8 do 12 sati, a ulaz je zbog sigurnosti dozvoljen po jednoj osobi. (j.e.)

(146) objavljeno 26. 03. 20. u 21:00 h

********************


alt


USKRSNICA OVE GODINE - KASNIJE

Tradicionalna općinska pomoć za Uskrs, u iznosu od 200 kuna, za umirovljenike starije od 65 godina, ove će godine nešto kasniti. Uskrsnica se neće isplaćivati pred Uskrs zbog savjeta da stariji što manje izlaze iz kuće, a pravo na ovu pomoć ima oko 350 starijih Boljana. (j.e.)

(145) objavljeno 26. 03. 20. u 20:55 h

********************


alt


PAUŠALNA PRISTOJBA 50% JEFTINIJA

Ministarstvo turizma u Narodnim novinama objavilo je Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.
Pravilnikom se propisuje odgoda ili oslobađanje od plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u uvjetima posebnih okolnosti definiranih člankom 14.a Zakona o turističkoj pristojbi. Točnije radi se o smanjenju paušalne turističke pristojbe za 50 posto te oslobođenje od plaćanja paušalne turističke pristojbe za pomoćne krevete za 2020. godinu u cijelosti.
Inače, turistička pristojba na naplatu dolazi 31. srpnja 2020. godine.
Za više informacija može se nazvati Ured TZO Bol (635-638), radnim danom kroz jutro.

(144) objavljeno 26. 03. 20. u 20:50 h

********************


alt

Prošlogodišnje darivanje krvi 1. listopada


OBAVIJEST IZ DDK BOL

Poštovani dobrovoljni darivatelji krvi,
ovim putem vas želim obavijesti da smo akciju darivanja krvi koja se trebala održati 31. ožujka u Bolu, zbog cjelokupne situacije s pandemijom Korone virusa odgodili do daljnjeg, točnije po planu je jesensko darivanje, 07. listopada 2020.
Ovo je inače prvi put da je odgođena akcija darivanja u Bolu. Činjenica je da se nekima ova odgoda neće svidjeti, nekima će biti drago, neki će nas prozivati da smo sebični. Međutim, nakon razgovora sa nadzornicima, dopredsjednicom, više članova stožera (Bol, Split, Splitsko-dalmatinska županija), dva doktora opće prakse, dva člana Javnog zdravstva te sa našim aktivnim bolskim darivateljima prevagnula je odluka da je akciju bolje odgoditi.
Iako nam Crveni križ garantira apsolutnu sigurnost s njihove strane, te kažu da bi sve trebalo proći u besprijekornom redu, držimo se filozofije da je bolje spriječiti nego liječiti.
Ukoliko bude prilike za održavanjem akcije u ranijem terminu, javiti ćemo vam na vrijeme.

#ostanimo doma,

Vaš DDK Bol

(143) objavljeno 26. 03. 2020. u 20:45 hčetvrtak, 26. 03. 2020. *****alt


IMA I KRŠENJA SAMOIZOLACIJE

Na Braču nema zaraženih korona virusom, a u samoizolaciji je od utorka 68 osoba i sve se nalaze pod nadzorom – priopćio je u srijedu Krizni stožer otoka Brača.
Zabilježen je, međutim, i jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije po kojem je policija trenutno uredovala, prekršitelj je vraćen u samoizolaciju i prema njemu će biti poduzete propisane zakonske mjere.
Napominje Krizni stožer, kako sve osobe kojima su propusnice izdane elektronskim putem iste mogu koristiti u elektroničkom obliku (npr. držeći ih pohranjene na smartphoneu, tabletu i sl.).
STOŽERI CIVILNE ZAŠTITE SVIH NAŠIH OPĆINA I GRADA SUPETRA JOŠ JEDNOM POZIVAJU PUK OTOKA BRAČA NA ODGOVORNO PONAŠANJE I MOLE VAS DA NE PUTUJETE BEZ KRAJNJE POTREBE I DA SE PRIDRŽAVATE SVIH DO SADA DONESENIH MJERA STOŽERA CZ RH!

(141) objavljeno 25. 03. 20. u 21:40 h

********************


alt


PRIJAVA SVIH KOJI SU DOŠLI U BOL

"S obzirom na situaciju s koronavirusom, objavili smo nove upute za vlasnike kuća za odmor, ali i za stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u sustav eVisitor kako bi se cjelokupna procedura registracija i prijava mogla odraditi online. U ovom je trenutku prije svega važna zdravstvena zaštita te se poduzimaju sve mjere za smanjenje širenja virusa", ističu iz Ministarstva turizma i HTZ-a na svojim web stranicama.
Te se prijave odnose na one koji borave u svojim vikendicama te moraju prijaviti sebe i sve ostale osobe koje su s njima, kao što bi se i inače prijavili tijekom sezone, a ako se nalaze kod nekih stanovnika općine/grada, trebali bi ih putem eVisitora prijaviti ti stanovnici, bez obzira radi li se o prijateljima, široj ili užoj obitelji.
Takva prijava nema obvezu po osnovi turističke pristojbe, odnosno neće se naplaćivati, objašnjavaju iz MINT-a i HTZ-a.
To znači da ako sada, primjerice, netko iz Zagreba ili Osijeka ode privatno u goste kod svojih prijatelja ili rodbine u Pulu ili Čakovec, ti kod kojih će boraviti i noćiti trebaju ih prijaviti u eVisitor, odnosno zbog toga kontaktirati nadležnu turističku zajednicu (TZ) od koje će dobiti upute, uključujući i obrasce za prijavu.
Zbog izvanredne situacije s koronavirusom preporuča se da se zbog tih prijava ne ide osobno u ured TZO Bol, nego da se zahtjev za registracijom obavi putem e-maila. Onima koji još nisu prijavljivali na eVisitor, TZO će im poslati korisničko ime i tzv.Tan listu e-mailom, a lozinku putem SMS poruke ili telefonskim pozivom.
Ured TZO u Bolu ovih dana nije otvoren za stranke, ali ih se može tijekom jutra nazvati na telefon 635-638, gdje će dobiti sve potrebne informacije i pomoći im oko prijave.

https://mint.gov.hr/vijesti/upute-za-vlasnike-kuca-za-odmor-i-stanovnike-opcina-i-gradova-u-vezi-prijave-gostiju-u-evisitor-sustav/21033

(140) objavljeno 25. 03. 20. u 20:35 h

********************


alt


KOME SE IZDAJU PROPUSNICE?

U dva dana Općinski stožer civilne zaštite u Bolu izdao je 40 (četrdeset) propusnica za napuštanje područja općine Bol. Idućih dana moguće je očekivati da taj broj bude i znatno veći, sve dok Stožer civilne zaštite otoka Brača tu mogućnost – ne ukine!
Na kraju ovog teksta objavljujemo link za prikaz formulara zahtjeva kojeg je propisao Stožer civilne zaštite otoka Brača kojeg treba ispuniti i putem e-maila ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) dostaviti Općinskom stožeru. Na isti način će se dobiti i Propusnica ili odbijenica.
Treba znati i tko je sve ovlašten za izdavanje Propusnica:
a. Pravna osoba u pravnoj osobi: za putovanje do posla i sa posla, za žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti; za izvještavanje; za snabdijevanje hotela;
b. Izabrani liječnik: stanovnicima kojima je potrebna hitna medicinska skrb;
c. Stožer će izdati propusnicu za odlazak na tehnički pregled, banku, policiju, kod javnog bilježnika, odvjetnika, posjet starijim osobama zbog pružanja skrbi, rad u OPG-u ako je u drugoj općini …
Sigurno je da se neće odobravati propusnice za proslave vjenčanja, sprovode (iznimka je smrt najbliže rodbine), trgovine prehrambenom robom (jer toga ima u Bolu), posjete u bolnicama i domovima za starije (jer su posjete zabranjene) …
Za preuzimanje formulara zahtjeva za Propusnicu kliknite na donji link:

http://stozerbrac.com/attachments/article/80/Obrazac%20zahtjeva%20za%20izdavanje%20propusnice%20za%20napustanje%20mjesta%20prebivalista.doc

(139) objavljeno 25. 03. 20. u 21:30 h

********************


alt


U URED OPĆINE - PO JEDAN!

U ured Općine ubuduće može ulaziti po jedna osoba, od 8 do 12 sati, a ostali će čekati pred vratima, na otvorenom.
Ta je odluka, kao i u drugim javnim ustanovama, donesena zbog zaštite zaposlenike od širenja zaraze koronavirusom.
Računovodstvo i općinska blagajna, uredi iznad „Konzuma, su zatvoreni za rad sa strankama i s njima se može komunicirati samo preko telefona: računovodstvo 635-140, blagajna 635-045.

(138) objavljeno 25. 03. 20. u 21:25 h
srijeda, 25. 03. 2020. *****


alt


SVE IH JE VIŠE U SAMOIZOLACIJI

Na Braču nema zaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji je od ponedjeljka 67 osoba i sve se nalaze pod nadzorom, izvijestio nas je u utorak, 24. ožujka, Krizni stožer Brača koji predvođen načelnikom Stožera Nikolom Martinićem Draganom, ovih dana radi neumorno kako bi se spriječilo širenje epidemije koronavirusa, a stanovnicima Brača osigurale točne i pravovremene informacije o mjerama koje se provode na razini cijele Hrvatske. U odnosu na dan ranije petero ih je više u samoizolaciji.
— Obzirom na Odluku nacionalnoga Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnoga boravka, za sve građane na području otoka Brača objedinili smo na jednom mjestu sve naputke i kontakte za izdavanje Propusnica za osobe izuzete iz ove mjere, objavio je brački Krizni stožer i uputio sve stanovnike otoka da detaljnije informacije potraže na službenoj stranici www.stozerbrac.com. Na službenoj stranici Kriznoga stožera moguće je pronaći zahtjev koji osoba treba ispuniti i poslati elektroničkom poštom ondje na čije se postupanje odnosi.
Važno je napomenuti da Stožeri civilne zaštite na području bračkih općina ne odlučuju o svim zahtjevima. Ako osoba tako mora napustiti mjesto prebivališta zbog hitne medicinske skrbi propusnicu će toj osobi izdati izabrani liječnik obiteljske medicine. Ako se pak radi o radniku koji mora putovati na posao i s posla, propusnicu mu treba osigurati njegov poslodavac.
— Ako iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili zbog kupnje hrane i osnovnih potrepština moraju napustiti svoju općinu ili grad pri tom moraju zatražiti propusnicu od Stožera civilne zaštite svoje općine ili grada, pojasnili su iz Kriznoga stožera, zamolivši građane na pravovremeno podnošenje zahtjeva zbog vremena potrebnoga za obradu zahtjeva i drugih poziva. (j.b., brač danas)

(135) objavljeno 24. 03. 20. u 21:10 h

********************


alt


ISPISANE PRVE PROPUSNICE

Tijekom utorka ispisano je desetak propusnica za napuštanje područja općine Bol. Uputama Stožera civilne zaštite RH, koje objavljujemo u rubrici Koronavirus, određeno je tko je nadležan za izdavanje propusnica. To mogu osim Stožera CZ općine učiniti poslodavci i mjesni liječnik.
Objašnjeno je da za kretanje unutar općine (Bol – Murvica) nije potrebna propusnica, niti je trebaju imati oni koji imaju OPG izvan naselja, ali unutar granice općine. Ako je OPG u drugoj općini onda treba i imati Propusnicu.
Ribarima ne treba propusnica, ali bez nje ne mogu pristati u druge luke.
Zbog podnošenja zahtjeva i preuzimanja Propusnice ne treba osobno dolaziti u ured Općine. Sve se može, i preporučuje, rješavati preko interneta. (j.e.)

(134) objavljeno 24. 03. 20. u 21:05 h

********************


alt

San Marino (35.000 stanovnika): pogled iz kućnog karantena s druge strane Jadrana


alt

Državna bolnica u San Marinu (35.000 stanovnika) u kojoj je kao primarijus Interne klinike do mirovine radio dr. Šimetović. Danas je u toj bolnici 12 pacijenata na intenzivnoj, 55 u izolaciji u bolnici, a 95 u izolaciji na kućnom tretmanu. Umrlo ih je 21


NEVOLJA KOJA NAS VEŽE I SPAJA

Ova nas je situacija zbog koronavirusa ponešto izolirala, ali barem u mislima približila s Boljanima koji su podalje od Bola, a neki i u inozemstvu. Ima ih, na primjer i u susjednoj Italiji. Iz San Marina nam se javio dr. Nikša Šimetović:


- Naravno, do Bola ne možemo za Uskrs, a ni ne znamo kada će se moći. Tvoj portal nam dnevno daje sve moguće informacije i preko live cam vidimo žalo iza Velog mosta. Ovamo je situacija kako sigurno znate, očajna, a pogotovo u sjevernoj Italiji. U San Marinu ima na današnji dan 165 pozitivnih i 400 u kontroliranoj karanteni. Mi smo već 3 tjedna u kućnoj izolaciji koja s vremenom postaje sve stroža. Brač i Bol se mogu obraniti samo ako se što više i jače izoliraju, kao što je i napravljeno. Ovo je epohalna pandemija sa velikom virulentnosti i svaki zaraženi zarazi dnevno 2,4 nove osobe. Od broja pozitivnih ima ih još bar 10 puta toliko nepoznatih koji prenose virus. 80 posto zaraženih je bez simptoma, 10 posto sa teškim simptomima, a skoro 5-10 posto trebaju intenzivnu njegu uz pomoć mehaničkih ventilatora. To je masa ljudi u velikim sredinama. Jedino rješenje je socijalno distanciranje i izolacija, što ne bi trebalo biti teško u malim sredinama. Smrtnost od ovog virusa je 20 puta veća od obične gripe.
Mi koji smo u rizičnim godinama, moramo se dobro čuvati. Da se barem ovoga lita budemo mogli šetat po rivi. Zvalo me puno prijatelja iz Splita i Bola, čak su mi poslali šum mora sa Zlatnog rata! Puno pozdrava uredniku i svima u Bolu, čuvajte se
– napisao je dr. Nikša Šimetović čija je obitelj na tri strane: San Marino, Rimini i Milano. (j.e.)

(132) objavljeno 24. 03. 20. u 20:55 h
utorak, 24. 03. 2020. *****


alt


ZABRANA KRETANJA I PO BRAČU

Krizni stožer otoka Brača razmatrao je u ponedjeljak situaciju na otoku. Konstatirano je da nema zaraženih, ali ih je sve više u samoizolaciji. Trenutno ih je 62, koji su pod nadzorom.
Na snazi je i odluka Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnoga boravišta u sklopu borbe protiv širenja epidemije koronavirusa. To bi značilo da se slobodno ne može putovati ni između naselja na Braču. Načelnik Stožera dr. Davor Božinović pojasnio je da se radi o nužnoj mjeri. Mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta ili stalnoga boravišta odnosit će se na sve osobe, osim na osobe s propusnicom. Radi se prije svega o osobama koje su nužne za opskrbu područja, zatim zaposlenima u bitnim službama, kao što su osobe za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova, komunalno održavanje, a propusnice će trebati imati i novinari kako bi im se osiguralo pravo na izvješćivanje. Osim njih, bez propusnica neće moći biti ni osobe koje putuju na posao i s posla, a kojima nije omogućeno obavljanje posla od kuće.
Za prometovanje po Braču pripremaju se i neki prijedlozi koje će razmatrati Krizni stožer otoka Brača, a o kojim će odlukama javnost za dan-dva biti obaviještena. (j.e.)

(130) objavljeno 23. 03. 20. u 22:10 h

********************


alt


PONUĐENE POMOĆI IMAJU I NALIČJE

U ova krizna vremena, zbog korona virusa i potresa, bit će i onih koji će željeti iskoristiti tuđe probleme. Toga je uvijek, u sličnim situacijama, bilo ali treba uvijek biti na oprezu.
Dolazit će na vrata prosjaci, ali i prodavači raznih preparata za dezinfekciju. Bit će na žalost i onih koji će se javljati medijima da nude pomoć, a to čine samo zbog samoreklamiranja ili dobivanja političkih i sličnih privilegija kada se situacija jednog dana smiri.
Naš portal neće objavljivati ničije ponude za pomoć. Ako su im poštene namjere, onda se prvenstveno trebaju najprije javiti općinskim Stožerima civilne zaštite.
(j.e.)

(129) objavljeno 23. 03. 20. u 22:05 h

********************


alt


PROVJERA U LJEKARNI

Ljekarna u Bolu radit će jedan sat kraće. Njihovu smo obavijest objavili u jučerašnjoj Bolskoj kronici. Novost je međutim što u ljekarnu ne može biti više od jedne osobe. Ostali, bez obzira na vremenske prilike, trebaju čekati izvan ljekarne, na otvorenom.
Svaki posjetitelj treba najprije predočiti svoju zdravstvenu iskaznicu na temelju koje ljekarnica provjerava je li posjetitelj obvezan na samoizolaciju. Tek nakon provjere traži se lijek ili predaje zdravstvena iskaznicu druge osobe za koju se došlo preuzeti lijekove.
Pooštrene mjere u ljekarnama uvedene su nakon što su zaposlenica u splitskoj ljekarni i šest u dubrovačkoj zaražene koronavirusom. (j.e.)

(128) objavljeno 23. 03. 20. u 22:00 h

********************


alt


PONOVNO POSLA ZBOG VATRE

U ponedjeljak su brački vatrogasci imali posla s vatrom. Gorilo je na predjelu između Gažula i Trolokava. Bolski su vatrogasci poziv dobili u 14 sati, a na požarište su krenuli njih trojica s jednim vozilom. U gašenju su sudjelovali svi brački DVD-ovi sa 9 vozila i 32 vatrogasca.
Iako im je gašenje otežavala bura, sve je bilo gotovo do 20.30 kada su se Boljani vratili kući. (j.e.)

(127) objavljeno 23. 03. 20. u 21:55 h
ponedjeljak, 23. 03. 2020. *****


alt

Od ponedjeljka samo četiri trajektne linije Supetar - Split


NEMA ZARAŽENIH NA BRAČU

Na Braču nema zaraženih korona virusom, u samoizolaciji je od subote 58 osoba i sve se nalaze pod nadzorom – priopćeno je u nedjelju u Stožeru civilne zaštite otoka Brača.
Od subote je na snazi Odluka Nacionalnog stožera o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu, po kojoj na otok mogu samo otočani uz korištenje važeće otočne iskaznice. Sve osobe koje je ova mjera zatekla na otoku mogu se vratiti na kopno, ali više neće moći natrag na Brač.
Opskrba i žurne službe trajektima prometuju normalno uz već objavljene mjere predostrožnosti.
Otočani do daljnjega trajektima mogu na kopno u slučaju da rade na kopnu i da se to može potvrditi ili provjeriti, u slučaju da moraju u Split nabaviti bilo što se ne može nabaviti na Braču, a kupuje se u trgovinama koje nisu obuhvaćene mjerom zatvaranja i u slučaju hitnosti o čemu odlučuje policija.
Usporedo sa stupanjem na snagu ove mjere izdano je i Upozorenje o zlouporabi otočnih iskaznica.
Slijedom Odluke o privremenoj obustavi javnog prometa obustavlja se i sav autobusni putnički prijevoz na našem otoku.
Od jučer je na snazi i Odluka o mjerama Ograničenog kretanja po kojoj KSOB donosi i Pojašnjenje za sve stanovnike otoka Brača. Molimo sve naše bodule da se odgovorno pridržavaju ovih naputaka jer time štite ne samo sebe i svoje najbliže već sve nas skupa.
Sve trgovine kojima je dozvoljen rad moraju se od nedjelje pridržavati Odluke o novom radnom vremenu trgovina (8 – 17 sati).
Svi taksisti moraju se od ove nedjelje pridržavati Odluke o mjerama za pružatelje taxi usluga koju je jučer donio Stožer civilne zaštite RH.

NA OTVORENOM SAMO S ODREĐENOM SVRHOM
Izlazak na otvoreno nije zabranjen – priopćio je Stožer civilne zaštite otoka Brača - ali samo sa određenom svrhom, odlazak u nabavku, odlazak na posao, odlazak na poštu, banku, sud i slično te zbog obilaska i dostave namirnica i lijekova staroj i nemoćnoj rodbini. Dozvoljeni su i radovi na poljima i ostalim poljoprivrednim površinama kao i ribarenje uz pridržavanje mjere održavanja sigurnog razmaka među sudionicima tih aktivnosti.
Šetnja pasa je također dozvoljena uz što kraće zadržavanje na otvorenom, njihovo obavezno držanje na povodcu i pridržavanje svih sanitarnih odredbi.

ČETIRI TRAJEKTA IZ SUPETRA
Umjesto devet linija odnosno sedam linija nedjeljom i praznikom, kako je bilo po Zimskom redu plovidbe, od ponedjeljka 23. ožujka iz Supetra prema Splitu kao i obratno bit će dnevno samo četiri linije.
Moguće je da će se satnice i mijenjati, ali broj linija ostaje.
Supetar – Split u 6.30, 10.30, 12.30 i 15.30 sati.
Split – Supetar u 6.15, 11.00, 14.15 i 18.15 sati.
Od 23. ožujka do 30. travnja ili do opoziva UKIDA SE trajektna linija Sumartin – Makarska – Sumartin. (j.e.)

(123) objavljeno 22. 03. 20. u 22:30 h


************************


alt


alt


alt


OBILAZAK BOLSKIH ULICA, PLAŽA ...

Ostanak kod kuće, jedino je rješenje u sprječavanju širenja koronavirusa. Izlazak iz kuće treba koristiti samo zbog neophodne kupovine u trgovini i ljekarni. Ostalo vrijeme trebalo bi provoditi u kući.
Šetače je tijekom nedjelje policija u gradovima upozoravala da je ograničeno zadržavanje na ulici. U manjim sredinama, kao što je Bol, taj će zadatak obavljati vatrogasci.
U nedjelju su tri puta prošli bolskim ulicama, rivom, a bili su na Zlatnom ratu, plaži Martinica …
Dio njihovog obilaska pratio je i novinar ovog portala.
Na parkiralištu kod Zlatnog rata zaustavljen je kamper iz Slovačke, ali je provjerom utvrđeno da je u Hrvatskoj već duže vrijeme.
Na prostoru ispred trgovine „Kupinica“ desetak Boljana ispijalo je pivo. Upozoreni su da nije dozvoljeno zadržavanje, pa su se ubrzo razišli.
Na Zlatnom ratu, iza 14 sati, nekolicina Zagrepčana je uživala na suncu ispijajući – šampanjac. Pridružio im se još jedan par. Naši članovi DVD Bol upozorili su ih da je sunčanje i zadržavanje protivno uputama Stožera civilne zaštite RH, pa je njih petero ubrzo otišlo s plaže.
Vozeći preko šetnice susreli smo samo bračni par ispred jedne od vikendica, a riva je bila sablasno prazna.
Na Zaobilaznici (Ulica Hrvatskih domobrana) nema ni auta ni ljudi. Prazno je bilo i igralište na Poljani, kao i plaža Martinica. Preko Račića do Velog mosta susreli smo samo jednog Boljanina.
Na povratku u Dom DVD-a susreli smo u automobilu HGSS i jednog njihovog člana iz Selaca koji je cijeli dan u obilasku po Braču pa je po redu došao i do Bola.
(j.e.)

(122) objavljeno 22. 03. 20. u 22:25 h

*********************


alt


„PRIKO POJA“ SE OTKAZUJE

Procesija „Priko poja“, koja se održava po tradiciji na Veliki petak ujutro, ove godine zbog zdravstvenih razloga neće se održati.
Križonoša je trebao biti Jere Kukoč, a nositeljica Golubice Ružica Karmelić.
Mali su izgledi da će biti blagoslov maslinovih grančica na Cvjetnicu i misa Uskrsnog bdijenja. (j.e.)

(121) objavljeno 22. 03. 20. u 22:20 h

********************


alt


ČIPIRANE KARTICE – KASNIJE

Pisali smo početkom mjeseca (4. ožujka) da su stigle kartice kojima će se otvarati poklopci poluukopnih kontejnera za odlaganje kućnog smeća. Pravo na te kartice imaju stanari u višekatnim objektima kao i ona domaćinstva do kojih ne može doći vozilo za odvoz smeća.
U koncesionaru „Michieli-Tomić“ pripremili su popis domaćinstava koji će dobiti kartice, ali zbog trenutne zabrane međusobnog komuniciranja, odgođena je podjela kartica. Može se iz toga zaključiti da 1. travnja neće početi očitovanja čipova na spremnicima, pa time ni naplaćivanje te usluge. Ostaje za platiti samo mjesečni paušal. (j.e.)

(120) objavljeno 22. 03. 20. u 22:15 h


*************************


OBAVIJEST IZ LJEKARNE INES ŠKOKO

Poštovani,

Ovim putem želimo obavijestiti o promjenama u radu ljekarne.

Naime, do daljnjega radimo od 8 do 14, subote od 9 do 12 sati.

Također molimo sumještane da se i dalje pridržavaju pravila ulaska jedan po jedan, mada smo svjesni pogoršanja vremenskih prilika koje slijedi. Samim time se nadamo da će se manje i izlaziti iz svojih domova.

Ujedno sviju molimo za razumijevanje prilikom ulaska u ljekarnu dok provjeravamo njihov status u Cezihu, odnosno da li krše mjere o samoizolaciji.

Dakle, molimo da se pripreme dokumenti (osobna ili zdravstvena) i da se pričeka na ulazu dok ne dobijemo uvid da li je sve uredu. Ako je sve uredu možemo nastaviti sa pružanjem usluge, a ako imamo obavijest da se mjere krše dužni smo osobu zamoliti da napusti ljekarnu i o tome obavijestit nadležne službe.

Srdačan pozdrav,

Ljekarna Ines Škoko Bol


**************************************nedjelja, 22. 03. 2020. *****


alt

DVD Bol će više puta dnevno na ulici upozoravati Boljane da se što prije vrate kući


NEMA ZARAŽENIH NA BRAČU, 53 SU U SAMOIZOLACIJI

Na Braču nema zaraženih korona virusom, u samoizolaciji su od petka 53 osobe i nalaze se pod nadzorom – priopćio je Stožer civilne zaštite otoka Brača. Također, upozorili su na nove mjere za sprječavanje širenja epidemije na području cijele Hrvatske pa tako i na našem otoku:
- Odluka o privremenoj obustavi javnog prometa
- Odluka o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu
- Odluka o ograničenju zadržavanja na ulicama i javnim mjestima.
Također napominju da je odlukom Županijskog zapovjednika od subote na području otoka Brača na snagu ZABRANA SPALJIVANJA NA OTVORENOM PROSTORU! Odluka vrijedi do daljnjega. Policija i vatrogasci imaju naputke za postupanje u slučajevima nepoštivanja ove odluke. Već prvog dana bolski je DVD bio na intervenciji prema Selcima gdje se palilo pored zabrane i bez prethodne najave.
Vatrogasna društva na Braču, pa tako i DVD Bol, dobili su zadatak da barem tri puta dnevno prođu bolskim ulicama i zamole Boljane da se što prije vrate kući. (j.e.)

(117) objavljeno 21. 03. 20. u 21:50 h

********************


alt

Zadnje pristajanje katamarana Vida u subotu, a iz Jelse ide u trogirski škver. Tomo će je zadnji put privezati uz Veli most


alt

"Vidom" je ujutro za Split otputovalo troje Boljana, a poslijepodne ih se iz Splita vratilo 5 odraslih i jedno dijete


BOL BEZ KATAMARANA I AUTOBUSA

Bol nije u potpunoj blokadi, ali je blizu toga. Od nedjelje se ne može katamaranom za Split, a u subotu su prestali prometovati autobusi za Supetar. Za odlazak iz Bola jedino ostaje privatni automobil ili taksi (do Supetra).
Nema ograničenja za kupnju putne karte za trajekt iz Supetra ili Sumartina, ali povratnu kartu mogu dobiti samo otočani koji imaju otočnu iskaznicu.
• Oni koji su se sklonili u Bol zbog koronavirusa obvezni su prijaviti svoj boravak putem sistema eVisitor.
• U ljekarnu se nikakav lijek ne može dobiti bez zdravstvene iskaznice jer na taj način zaposlenice mogu provjeriti jeli osoba koja traži lijek na listi za samoizolaciju.
• Ukoliko je nekome potrebna liječnička pomoć treba najprije nazvati telefonom ambulantu (635-112) gdje će dobiti savjet od obiteljskog liječnika kako dalje postupati.
• Savjet je da se bez potrebe ne izlazi iz kuće. Stariji kojima treba pomoć za kupovinu prehrambene robe ili lijekova moraju se javiti u Općinu, radnim danom od 8 do 12 sati (635-114).
• Oni koji se odluče za šetnju moraju biti udaljeni jedan od drugoga najmanje jedan metar.
• Vjernici mogu na televiziji (HRT3) od ponedjeljka pratiti svakodnevno u 18 sati prijenos svete mise iz crkve Sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu. Trajanje mise je 35 minuta.
• Informacije o koronavirusu mogu se pročitati i na portalu stozerbrac.com, a Stožer civilne zaštite Brač ima mob 097 651 550. (j.e.)

(116) objavljeno 21. 03. 20. u 21:45 h

subota, 21. 03. 2020. *****


alt

Najnovija odluka protiv okupljanja: zatvaraju se dječja i sportska igrališta


NOVE ODLUKE KRIZNOG STOŽERA BRAČ

Na Braču nema zaraženih korona virusom, u samoizolaciji su od četvrtka 53 osobe i nalaze se pod nadzorom.
Na sjednici Kriznog stožera otoka Brača održanoj u petak u Nerežišćima razmotrena je trenutna sigurnosna situacija na otoku. Utvrđeno je da se postrožene mjere koje je Nacionalni stožer civilne zaštite RH donio jučer provode, te da je stanovništvo i njima pravovremeno i kvalitetno informirano. Kako bi se izbjegle sve nejasnoće tiskani su i leci sa svim informacijama i kontaktima potrebnim za razjašnjenje eventualnih nejasnoća oko njihovog provođenja koji će se preko općinskih i gradskih službi podijeliti po svim mjestima na otoku.
Krizni stožer otoka Brača aktivno putem e-Vizitora i sustava MUP-a provodi i provjerava stanje sa potrebom i provođenjem mjera samoizolacije na području čitavog otoka i na sve dojave o nepridržavanju istih reagira pravodobno.
Krizni stožer dao je svoju suglasnost na prijedlog Agencije za linijski obalni promet i Jadrolinije za izmjenu reda plovidbe trajekata kojom bi se na liniji 631 Split - Supetar do daljnjega ukinuli polasci u 22:45 iz Supetra, a u 23:59 iz Splita.
Krizni stožer otoka donio je i čitav niz preporučenih mjera za sve jedinice lokalne samouprave pa se tako između ostalog od danas na području čitavog otoka preventivno zatvaraju sva dječja i sportska igrališta i zabranjuje se njihovo korištenje za bilo koju vrstu grupnih aktivnosti.
Svim se ugostiteljima koji imaju štekate na javnim površinama na području otoka nalaže da do trajanja posebnih mjera zaštite onemoguće njihovo korištenje.
Krizni stožer napominje kako se slijedom postroženih mjera NSCZ RH i privremenih mjera Hrvatske biskupske konferencije na našem otoku otkazuju sva vjerska okupljanja, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.
Na kraju sjednice Krizni je stožer donio zaključak da se prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH uputi apel da poduzme sve što je u njihovoj moći kako bi se u trajektnom prometu prema otoku reducirao broj putnika u dolasku i odlasku.

(109) objavljeno 20. 03. 20. u 21:30 h

**********************


alt

Bolska riva bez ljudi u petak, 20. ožujka u 10.30 sati


U BOLU IMA I NEDISCIPLINE?

U Bolu, barem većina, poštuje savjete Nacionalnog stožera civilne zaštite radi sprječavanja širenja koronavirusa. Zatvoreni su kafići, gdje su se ljudi najviše okupljali. Većina trgovina je ograničila broj ulazaka potrošača, a isto to su učinili u Poslovnici Fine i Poštanskom uredu.
Za vjernike nema svetih misa u crkvama.
• Jadrolinija je otočanima, koji imaju kartice za besplatni prijevoz, dozvolila da direktno ulaze i na katamaran bez prethodnog javljanja na šalter, kao do sada.
• Nitko se još od starijih, kojima je savjetovano da ostanu kod kuće, nije javio u Općinu (635-114) da im volonteri donose namirnice ili lijekove.
• Savjetovano je da nema okupljanja više od pet ljudi. U zatvorenom prostoru trebalo bi držati razmak među ljudima od dva, a na otvorenom od jednog metra. Ima, međutim, u Bolu šetača u malo većem broju, koji zastaju i međusobno pričaju. To nije dobro, pa nas na to ponašanje upozorava i bolski liječnik dr. Markica Tomić.
• U Bol su ovih dana došli i neki domaći, ali i strani gosti u vikendice i apartmane. Dobro je što misle da se u Bolu ne boluje, ali trebaju voditi računa da ne ugrožavaju domaće stanovništvo. Prema eVisitoru u Bolu je u petak bilo svega 13 prijavljenih gostiju. Devetoro ih je u privatnom, a četvero u tzv. nekomercijalnom smještaja (vlasnici apartmana). Iz Srbije ih je 5, iz BiH 4, a po jedan prijavljeni je iz Crne Gore, Francuske, Kanade i Španjolske. Nije nam poznato, niti je službeno moguće dobiti poimenični podatak, tko je od njih možda obvezan 14 dana provesti u samoizolaciji. (Neslužbeno, troje je Boljana u samoizolaciji.) Činjenica je da se u Bolu, a posebno u trgovinama, mogu susresti strani državljani i nije pretjerano ustvrditi da došljaka u Bol ima mnogo više nego ih je službeno prijavljeno na eVisitoru. Ostaje nam, zbog vlastite zaštite, poslušati savjet iz TZO Bol, da sumnjive slučajeve iz našeg susjestva prijavimo Stožeru civilne zaštite Brač na mobitel 097 651 9550.
• S poštovanjem i obazrivo trebalo bi se odnositi prema onima koji su svakodnevno izloženi opasnosti od zaraze. To je osoblje na šalterima, prodavači u trgovini, blagajnice … (j.e.)

(108) objavljeno 20. 03. 20. u 21:25 h

********************


alt


ZABRANA PALJENJA NA OTVORENOM

Vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije zabranio je bilo kakvo paljenje vatre na otvorenom! O tome nas je obavijestio zapovjednik DVD Bol Stipe Marinković kako Boljani do daljnjega ne mogu tražiti nikakvu suglasnost za paljenje, jer je neće ni dobiti.
Shodno spomenutoj odluci neće se organizirati ni radne akcije subotom za čišćenje šuma. (j.e.)

(104) objavljeno 20. 03. 20. u 21:05 h
petak, 20. 03. 2020. *****


alt


ODREDBE BISKUPA HBK

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije donijeli su privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke:
• Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
• Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.
• Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.
• Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
• Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.


(Ovo je izvod iz Odredbi hrvatskih biskupa. Opširnije u rubrici KORONAVIRUS ili kliknite OVDJE)

(98) objavljeno 19. 03. 20. u 20:45 h

********************


alt


alt


SV. JOSIP: MISA U PODBARJU

Misom u crkvici u Podbarju obilježen je u četvrtak blagdan sv. Josipa. Misu je predvodio o. Ivo Plenković.
Zbog restrikcija okupljanja bilo je manje vjernika nego obično, a nešto je skromniji bio i domjenak u obitelji Cvitanić-Bilić u povodu blagdani i – fjere. Gosti su ponuđeni kolačima, sokovima i žestokim pićem. (j.e.)

(97) objavljeno 19. 03. 20. u 20:40 h

*********************


alt

Ulazna vrata na ambulanti


UREDIT ĆE SE AMBULANTA

Općinsko vijeće sa 9 glasova „za“ i dva „protiv“ podržalo je inicijativu tvrtke Press servis, izdavača portala boljani.info, da se Općina priključi donatorskoj akciji uređenja bolske ambulante kako bi dobila primjereniji izgled i bila udobnija za Boljani ali i goste koji čekaju na uslugu liječnika i stomatologa.
Press servis se pismeno obratio pravnim osobama u Bolu kako bi se uredila ulazna vrata u objekt, obojilo stepenište i čekaonica te ugradili klima uređaji u čekaonici i stomatološkoj ambulanti. Prikupi li se još sredstava uredile bi se i klupe u čekaonici.
Zgrada je u vlasništvu Doma zdravlja SDŽ, ali Bol želi osigurati normalne uvijete za one koji dolaze po liječničku i stomatološku pomoć.
Portal boljani.info izvijestit će tko je sve sudjelovao u akciji i koliki su ukupni troškovi. (j.e.)

(95) objavljeno 19. 03. 20. u 20:35 h

*****************

alt

OBAVIJEST IZ TZO BOL

Molimo sve posjetitelje Bola koji su već došli ili u narednim danima planiraju doći u Bol u svoje kuće ili stanove za odmor da se OBAVEZNO PRIJAVE U SUSTAV EVISITOR jer to je zakonska obveza koja je posebno bitna u ovom periodu. Molimo sve da se ponašaju u skladu sa propisanim pravilima i preporukama.

Ukoliko primijetite osobe koje su došle iz zemalja koje su na popisu onih koji moraju biti u samoizolaciji, a nisu, molimo javite se u Krizni stožer otoka Brača, 097 651 9550.


We kindly ask all visitors of Bol who have already come or are planning to come to Bol in their holiday homes or holiday apartments to register in to the EVISITOR system - this is a legal obligation that is especially important during this period. We ask that everyone act in accordance with the rules and recommendations prescribed.

If you notice people who came from countries that are on the list of those who need to be self-isolated and they are not, please contact the Crisis Headquarters of the island of Brac, +385 97 651 9550.

(91) objavljeno 19. 03. 20. u 20:10 h

(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"