Bolska kronika

alt


ponedjeljak, 22. 07. 2019.


alt

Nedjelja na plaži iza Velog mosta u 17.30 sati (foto: j. pratljačić)


GOSTIJU KAO I LANI …

Završava i treći vikend prvog od dva udarna ljetna mjeseca. Još čekamo da se objave službeni rezultati o dolascima i noćenjima, ali smo ipak saznali da u Bolu trenutno ima 5.500 prijavljenih gostiju. Toliko ih je bilo na ovaj datum i prošle godine (5.476), ali se i tada pisalo da je na Jadranu 165.000 gostiju manje nego 2017. Na kraju prošle sezone objavljeni su pozitivni rezultati za dolaske i noćenja.
Sigurno je da u Bolu ima podosta onih koji se žale da su im još uvijek prazni apartmani. Činjenica je da je ove nedjelje 5.500 gostiju, ali i 8.200 registriranih kreveta u hotelima, privatnom smještaju i kampovima. Praznih je, znači, 2.700 kreveta!
Aktualno je ovih dana pitanje: treba li snižavati cijene? Pročitali smo na portalu novac.hr odgovor direktora Glavnog ureda HTZ-a Kristijana Staničića:
- Ne, mislim da je Hrvatska što se tiče politike cijena korektna te da uglavnom nudimo vrijednost za novac. Ono što bih preporučio jest da se dodatno radi na podizanju kvalitete, da ponudama damo dodatnu vrijednost i da proizvod još obogatimo, jer to je ono što turisti traže. Jednom kada pustite cijene, teško ih je vratiti nazad, što vidimo i na primjeru nekih naših konkurenata, poput Turske, iz čijih je primjera vidljivo da je riječ o mjerama s kratkoročnim učinkom i efektom, a turizam je ipak djelatnost koja funkcionira na duge staze.
Po povratku sa nedjeljnog izleta katamaranom u Korčulu, zabilježili smo i zapažanja nekih Bolki:
"Naišle smo na mnogo zatvorenih trgovina i suvenirnica, koje ne rade nedjeljom. Od tri samoposluge „Konzuma“ otvorena je bila samo jedna. U restoranu, u centru Korčule, ponudili su nam dva dnevna menija: bolonjeze te pileće ražnjiće sa pečenim krumpirom i povrćem. Svako jelo, koje je bilo obilno, naplaćeno je po 55 kuna. U kafiću smo zatražili kavu s mlijekom i obični espreso. Na računu je bila cijena 20 i 16 kuna, ali i napomena da imamo popust od 50% tzv. loyalty cards, kao domaći gosti, pa smo umjesto 36 platili smo 18 kuna."
Umjesto komentara, napišimo: tako to rade drugi. (j.e.)

(107) objavljeno 21. 07. 19. u 23:05 h

********************


alt


KLAPA NA RIVI

Ove nedjelje, nakon 21 sat, bolska klapa je ponovno iznenadila i obradovala one koji su se u to vrijeme našli na rivi. Počeli su ispred Podruma i pjesmom nastavili na još nekoliko lokacija do Velog mosta.
Novost je to ovog ljeta, vrijedna da se zabilježi i pohvali. (j.e./m.š.)

(105) objavljeno 21. 07. 19. u 22:50 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: TREBA LI I TKO ĆE OVO POPRAVITI?

Prisustvovali smo u više navrata, a pisali smo i ranije, o klizanju i padovima na aluminijskoj rampi na početku šetnice, gdje mehaničko ulegnuće ne pruža sigurno spuštanje biciklistima i vozačima električnih romobila (uglavnom stradaju djeca i poneki stariji biciklista) što su nam potvrdili i okolni prodavači.
Naredno uočena devastacija je na jugozapadnom inox rukohvatu na plaži za invalide - što smo u prisustvu općinskog vijećnika i ovjekovječeli, a može također prouzročiti ozljeđivanje, a možda i pad preko ograde. (š.h.)

(104) objavljeno 21. 07. 19. u 22:45 h
alt


nedjelja, 21. 07. 2019. **********


alt

Kupači se na plaži na Bjenačici mnogo ne obaziru na katamaran ...


alt

... ali su ih, nakon 4 minute, valovi podsjetili da moraju sklanjati robu i stvari


KUPAČIMA SMETAJU VALOVI KATAMARANA

Dnevno pored bolskih plaža, od 8.20 do 17.40 sati, prođe 12 puta katamaran u dolasku ili odlasku iz Bola. Za našu priču nije bitno, ali u rano ujutro još tri puta prođe katamaran i navečer isto toliko puta, ali u to vrijeme na plažama nema ljudi.
Katamaranu je određeno koliko treba ploviti daleko od obale i gdje treba smanjiti brzinu. Svi ne poštuju to pravilo, pa na plaži na Bjenačici, gdje smo bili u subotu u 17.25 sati, katamaran „Vida“ je prošao podalje, ali su valovi, nakon 4 minute, iznenadili one koji su na žalu ležali i uživali na suncu. Valovi su im smočili ručnike, robu, mobitele, a možda i novčanike.
To se ponavlja 12 puta dnevno! Nekada su valovi veći, a nekada manji, ovisno o udaljenosti kojom od obale prolazi katamaran. I brzini kojom plovi. (j.e.)

(103) objavljeno 20. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


DOLAZE GOSTI I VRUĆI DANI

Treći je vikend u glavnoj sezoni i bilježe se velike gužve na autocestama prema moru, a isto tako i u splitskoj trajektnoj luci odakle se ide na susjedne otoke. Točan broj gostiju koji su ovog vikenda došli u Bol, saznat ćemo, pretpostavljamo, tek u ponedjeljak ujutro.
Osim gostiju dolazi nam, prema najavi, pravo ljetno vrijeme, čak i toplije od prosjeka za ovo doba godine.
Sunčano će biti sljedećih dana i na Jadranu, već prijepodne, te posebice poslijepodne uz temperaturu zraka većinom višu od 30°C. I noći i jutra će biti toplija nego proteklih dana, što mnogima vjerojatno neće biti ugodno. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome moru u utorak i srijedu povremeno i jaki, a i bura će u srijedu ojačati", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

(102) objavljeno 20. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt


AKTUALNO: PRIVATNI SMJEŠTAJ

Jedna od stvari koja je izuzetno potrebna za uspješno poslovanja privatnih iznajmljivača je ta da su svoje apartmane uredili privlačno i funkcionalno, što podrazumijeva udobne krevete, kvalitetne madrace, ugodnu posteljinu, udobne jastuke, kvalitetne ležaljke na terasi, lijepu okućnicu punu cvijeća, kvalitetan internet, dobar klima-uređaj, po potrebi i više njih. Zatim da se svake godine unapređuje smještaj, bilo zamjenom dotrajalih elementa ili uvođenjem novih poput Netflixa, jacuzzija, besplatnog transfera na kraće relacije, privatnog parking mjesta, svakodnevnog čišćenja, mijenjanja posteljine svaka 2-3 dana, iako bi to i danas trebali prema pravilniku.
O toj temi u razgovoru s novinarom portala Indeks govori Anamarija Cicarelli, voditeljica u Savjetovalištu za obiteljski smještaj Interligo. U Bolu smo je prošle i ove godine mogli upoznati i poslušati na edukacijama koje je organizirala Turistička zajednica općine Bol.
Kompletan razgovor prenosimo iz Indexa u rubrici „Ja tako mislim“ ili kliknite OVDJE.

(101) objavljeno 20. 07. 19. u 22:35 h


alt


subota, 20. 07. 2019. **********


alt


ŠTO JE U BOLU URAĐENO?

Usmeno izvješće načelnika Tihomira Marinkovića na 4. sjednici trajalo je 20 minuta, a govorio je vijećnicima o radu općine, između dvije sjednice, od 28. svibnja do 18. srpnja:
• Imamo ostavku zamjenika načelnika, ali ćemo o tome više govoriti na sjednici kada bude Jakov Okmažić, koji je večeras opravdano odsutan;
• Vozila koja snabdijevaju ugostitelje i trgovine ulaze u centar mjesta izvan dogovorenog vremena. Oni koji to moraju, trebaju zatražiti posebnu dozvolu;
• Promet u bolskoj luci je povećan, posebno nakon dolaska trećeg izletničkog katamarana. Veli most mora biti rezerviran za operativnu obalu, a bolski taxi boat ne mogu po goste dolaziti izvan prostora koji je za njih određen;
• Naši vozači, posebno oni na motorkotačima, ne poštuju prometna ograničenja i voze i parkiraju u pješačkoj zoni. Trebalo je dvije godine da se uspostavi red ispod Lože, ali se na Rudini neće toliko čekati. Tražit ćemo intervenciju policije i prometnog redara;
• Prostorni plan će biti usvojen do jeseni;
• Na tržnici ne možemo utjecati na cijene, ali tražimo da na svim artiklima budu istaknute i uočljive cijene;
• Bolske litnje noći su standardno dobro organiziraju;
• Bilo je divljaštva na izlaznoj rampi kod benzinske postaje, ali vjerujem da se to više neće ponoviti;
• Tražili smo financijski izvještaj o radu škole plivanja, zadnje dvije godine, ali smo tek danas dobili nepotpune podatke;
• Stižu računi za odvoz smeća, kako je bilo dogovoreno, ali su iznosi nešto veći nego do sada;
• Građevinski radovi su završeni u planiranom roku, a još treba napraviti dio ograde na Zlatnom ratu. To međutim neće stvarati buku i probleme;
• Postavljeni su tuševi na plaži Martinica.

(100) objavljeno 19. 07. 19. u 23:55 h

********************


alt


PITANJA VIJEĆNIKA: RADNO VRIJEME, ODVOZ SMEĆA …

Vrijeme rezervirano za vijećnička pitanja, prijedloge i pohvale trajalo je punih 100 minuta. Iako je sjednica počela u 19 sati, rasprava po dnevnom redu počela je tek u 21.25 sati, nakon što je predsjedavajući Matko Baković požurivao vijećnike jer službeni dio (dnevni red) sjednice treba tek početi. Inače je poslovnikom predviđeno po tri pitanja, ali se na ovoj sjednici nije o tome vodilo mnogo računa. Bilo je povišenih tonova, neprimjerenog ponašanja, netočnih konstatacija … Čak je jedan vijećnik i demonstrativno napustio sjednicu nakon prvih pitanja.
Ivica Šćepanović je pohvalio novo radno vrijeme u Poštanskom uredu, ali je pitao može li Općina utjecati na radno vrijeme trgovina, koje po njemu, rade duže nego bi trebalo: Konzum do 23 sata, Tisak do 03 sata … Isti vijećnik traži da se pisani odgovori koje je dobio na njegova pitanja objave na oglasnoj ploči općine. Pita također što je sa izgradnjom nove luke, naplatom parkiranja na Martinici, kada će se otvoriti ribarnica … Smatra da je s novim načinom obračuna odvoza smeća trebalo pričekati jesen.
Matu Petrića je zanimalo ima li rješenje za stalnu lokaciju ribarnice? Što je sa konačnim uređenjem spomen parka kod crkvice sv. Ivana i imenima poginulih Boljana?
Katarina Marčić pita kakvi su planovi s parkiralištem na Poljani?
Marjan Marjanović smatra da nije trebalo uništiti crtež na istočnoj fasadi kina …
Pitali su vijećnici je li odvojak Obala, privatni ili općinski put? Tko plaća putovanja načelnika? Je li se plaža Zlatni rat uredila za nekog budućeg koncesionara? Može li se ograditi plaža Zlatni rat i kako smanjiti broj posjetitelja na plaži? Tko gradi helidrom i hoće li doživjeti sudbinu Megalit parka? Zašto ni ovoga ljeta ništa nije uređeno na Vidovoj gori?

Na pitanja su odgovarali načelnik Tihomir Marinković, pročelnik Stipe Karmelić i direktor Grabovog rata Mirko Perić:
- Općina ne može utjecati na radno vrijeme trgovina;
- Projekti za novu luku bit će gotovi do rujna, a sve poslove oko izgradnje vodi Županijska lučka uprava. U planu je da radovi na novoj luci i produženju Velog mosta počnu nakon završetka sezone;
- Naplatu parkirališta na Martinici, nakon potpisanog ugovora sa Dominikanskim samostanom, obavlja Grabov rat. To se čini jer se ne želi da taj prostor preuzme netko izvan Bola. U planu je da se iduće sezone naplaćuje parkiranje i na Poljani;
- U tijeku je razrada rješenja za spomen park kod crkvice Sv. Ivana;
- Odvojak Ulice Obala je općinska ulica, zadnji makadamski put u Bolu do stambenih objekata. Gradi se i financira kao i sve ostale ulice u Bolu;
- Helidrom kod Megalit parka, na staroj cesti Bol – Murvica, privatna je investicija od koje mogu, zlu ne trebalo, imati koristi svi Boljani kojima je neophodan hitan prijevoz do bolnice;
- Plaža Zlatni rat, prema važećim zakonskim propisima, ne može se ograditi.
Na neka pitanje vijećnici će dobiti pisani odgovor. (j.e.)

(99) objavljeno 19. 07. 19. u 23:50 h

********************


alt


OBRAČUN OPĆINSKIH FIRMI

O završnim računima općinskih firmi raspravljalo je Općinsko vijeće na 4. sjednici koja je održana 18. srpnja. Svi su dobili suglasnost, bez mnogo pitanja vijećnika. Pozitivni rezultat na kraju 2018. imali su Grabov rat, Općinska knjižnica i DVD Bol, a negativan Centar za kulturu i Dječji vrtić. Detaljnije u nastavku:
Grabov rat d.o.o.: Ukupan promet 10.312.825,43 kn, rashodi 9.655.648,81, rezultat plus 657.176,62. / Učešća u bruto prometu – Plaža 65,90%, Luka 17,65%, Općina 12,81%, Parking 3,18%, Ferali 0,46% / Stalno zaposlenih 26, sezonaca 19.
Centar za kulturu: prihodi 1.091.695,89 kn, rashodi 1.065.979,90 kn, rezultat plus 25.715,99, ali s manjkom od 64.581,50 kn iz prethodnih razdoblja konačni rezultat je minus 38.865,51 kn / Stalno zaposlenih 3.
Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica: prihodi 324.597,25 kn, rashodi 322.989,65 kn, konačni rezultat je višak poslovanja u iznosu od 1.607,60 kn, a s viškom iz prethodne godine ukupno višak iznosi 3.155,37 kuna / stalno zaposlenih 1, sezonaca 1.
Dječji vrtić Mali princ: prihodi 2.301.887,41 kn, rashodi 2.303.894,59 kn, ali je ostvaren manjak od 2.007,18 kn, a s manjkom iz prethodne godine ukupni rezultat poslovanja je manjak od 3.737,96 kn / Stalno zaposlenih 17.
DVD Bol: prihodi 1.431.120,85 kn, a rashodi 1.057.817,34 kn te je ostvaren višak od 373.303,51 kn / Stalno zaposlenih 3, sezonaca 7.

(98) objavljeno 19. 07. 19. u 23:45 h

********************


alt


OTVARA SE RIBARNICA!?

Nije primjerena prodaja ribe iz kombija – rekao je vijećnik Ivica Šćepanović na sjednici prošlog četvrtka – pitajući načelnika kada se planira otvaranje ribarnice u zgradi Bol poljoprivredne zadruge.
Načelnik Tihomir Marinković je odgovorio da se to može očekivati već u idući ponedjeljak, 21. srpnja, a što je zaključio nakon razgovora s upraviteljem PZ Ivicom Vlahovićem.
Bol je bez ribarnice od 25. ožujka, skoro pa četiri mjeseca. U planu je da tržnica i ribarnica budu u prizemlju hotela „Park“, ali nakon preuređenja. Ne vjerujemo da će to biti prije dvije godine. (j.e.)

(97) objavljeno 19. 07. 19. u 23:40 h

********************


alt


PODMORSKI CJEVOVOD – ISPRAVAN

Kupači na Bjenačici, gdje je najviše Boljana, ali i plaža za invalide, žalili su se na nečistoću mora, posebno u jutarnjim satima kada je more mirno, bez maestrala. O tome smo i mi pisali u Bolskoj kronici.
Reagirao je i bolski načelnik Tihomir Marinković te o primjedbama izvijestio Vodovod Brač koji brine i o kanalizacijskom sustavu u Bolu. Direktor Vodovoda Brač Tonči Trutanić odgovorio je bolskom načelniku:
„Sukladno Vašem dopisu Klasa 363-03/19-01/120 Ubroj 2014/19-02 (od 18. srpnja 2019.) ovim putem potvrđujemo da kanalizacijski sustav općine Bol radi besprijekorno te da nismo imali nikakvih izvanrednih intervencija ove turističke sezone. Snimak podmorskog cjevovoda je uredan bez oštećenja koja bi uzrokovala onečišćenje.“

(96) objavljeno 19. 07. 19. u 23:35 h

********************


alt


ŠKOLA PLIVANJA U PONEDJELJAK

U petak tijekom jutra, umjesto vježbanja malih plivača, voditelj škole „Grancigula“ Boško Botica rješavao u Općini probleme i nejasnoće oko vođenja škole. Rezultat razgovora je: u ponedjeljak na Martinici nastavlja radom škola plivanja. Vježbanje će biti i dalje ponedjeljkom, srijedom i petkom, besplatno - bez plaćanja roditelja.
Škola završava oko 20. kolovoza.
Do sada ima osamdesetak prijavljenih u školi plivanja, većina su djeca iz Bola. (j.e.)

(95) objavljeno 19. 07. 19. u 23:35 h

********************


alt


KAKO BESPLATNO NA KONCERT?

Željko Bebek, miljenik publike i jedan od najdugovječnijih pjevača Balkana, gostuje 3. kolovoza u Bolu gdje će zapjevati nove i stare hitove, kao i one iz doba kultnog Bijelog dugmeta. U dogovoru s organizatorom, Domagojem Jukićem, iz agencije „Koncert“ d.o.o., naš portal je dogovorio nagradu za Boljane, Bračane i goste koji taj dan budu u Bolu, a nagrada je besplatna ulaznica za sve koji taj dan imaju – rođendan.
Po rođendanski poklon treba doći u Ured TZO Bol do subote 3. kolovoza do 12 sati i uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice dobit će ulaznicu. Koncert je 3. kolovoza u 21 sat na centralnom teniskom stadionu Bluesun hotela. (j.e.)

(94) objavljeno 19. 07. 19. u 23:30 h

**********************


alt


OKOM KAMERE: POGLED S BALKONA

Većina gostiju traže apartman s čijeg će balkona imati pogled na more. A možda se može, umjesto mora, vidjeti i ovaj – deponij. Čitateljica nam nije javila ulicu gdje se to nalazi, ali smo sigurni da je u Bolu.

(93) objavljeno 19. 07. 19. u 23:25 h

alt
petak, 19. 07. 2019. **********


alt


OPĆINSKO VIJEĆE: NAJVIŠE VREMENA ZA PITANJA

Četvrta ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Matka Bakovića održana je u četvrtak navečer, a trajala je od 19.03 do 22.33 sati. Za to vrijeme usvojene su sve planirane odluke, a dnevni red je imao 9 točaka. Sljedeća sjednica bit će 1. kolovoza.
• Na početku sjednice u dvorani je bilo 10 vijećnika. Opravdano je bio odsutan Milan Škrbić, a zbog radnih obveza sa sjednice je, nakon 30-ak minuta otišao Tomi Fabijanović. Međutim, demonstrativno je u 19.35 sati otišao i Tonči Kukoč Bager, pa su do kraja ostali: Matko Baković, Mate Petrić, Marjan Marjanović, Sani Bodlović, Katarina Marčić, Ivica Šćepanović, Tonči Buljan i Nataša Paleka Jakšić.
• Načelnik Tihomir Marinković usmeno je izvjestio o radu općine Bol od posljednje sjednice (28. svibnja) do danas. Uslijedila su, kao obično, vijećnička pitanja što je potrajalo čak 100 minuta.
• Jednoglasno su usvojeni završni računi za Grabov rat, dječji vrtić Mali princ i Hrvatsku čitaonicu, dok je jedan suzdržan vijećnik bio za završni račun Centra za kulturu, a dvoje za završni račun DVD Bol.
• Odluka je vijećnika o davanju suglasnosti (6 „za“, 2 „suzdržana“) za zaduženje od 250.000 i davanje jamstva Dobrovoljnom vatrogasnom društvu.
• Vijećnici su sa 7 glasova „za“ i jednim „suzdržanim“ odlučili o prijedlogu da Godišnju nagradu općine Bol dobije Marko Boko. Ukupno su stigla tri prijedloga.
• Određene su pravne osobe: DVD, Crveni križ Brač, Grabov rat, Bilić d.o.o., Hoteli Zlatni rat d.d. i Arriva, ispostava Brač, koje su od interesa za sustav civilne zaštite, a koje svojim proizvodnim, uslužnim, materijalnim, ljudskim i drugim resursima su najznačajniji nositelji tih djelatnosti na području općine Bol.
• Nije usvojena molba hotela „Ivan“ da budu oslobođeni plaćanja spomeničke rente. (j.e.)

Sutra: detaljniji izvještaji sa sjednice: izvještaj načelnika, vijećnička pitanja …

(92) objavljeno 19. 07. 19. u 00:20 h

********************


alt


TURIZAM: ŠTO POKAZUJU ANALIZE?

Što je razlog stagnaciji turizma: povratak na tržištu drugih destinacija, previsoke cijene, nekontrolirani rast novih apartmana … Nas ponajprije interesiraju događanja u Bolu iako rezultati za prvih šest mjeseci nisu porazni. Gostiju je došlo više, ali je noćenja manje.
Prošle godine u srpnju na stranicama ovoga portala objavili smo da 1/3 Boljana ima apartmane za goste, a 2/3 su u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba koji žive izvan Bola, a neki i u inozemstvu. Po nama, porazan je i podatak da je 1989. u bolskim hotelima bilo 3.080 kreveta, a u privatnom smještaju oko 2.000. Prošle godine u hotelima je bilo 2.348 kreveta, a u komercijalnom smještaju 4.296. Ove sezone ta je razlika još veća. Hotelski kapaciteti su ostali isti, a ukupni komercijalni i nekomercijalni smještaj popeo se na 5.800 kreveta!
U lipnju 2018. zabilježeno je 17.948 dolazaka, a ovog lipnja 19.293 ili 1.345 više.
Noćenja je u lipnju prošle godine bilo 98.405, a ove godine 96.606 ili 1.799 manje.
Za šest mjeseci pozitivna je brojka dolazaka, ali je mnogo manje noćenja. Dolazaka je više 540, a noćenja manje 8.447!
U prvom polugodištu jedini minus noćenja bilježe hoteli (-14.685), dok je privatni smještaj u plusu (+5.675), a također i kampovi (+519).
Da su hoteli ostvarili isti broj noćenja kao lani, uz ovogodišnje rezultate privatnog smještaja i kampove, u Bolu bi bilo 171.473 noćenja, a to bi značilo 10.056 noćenja više nego je eVisitor zabilježio 2018. Zašto su hoteli podbacili? (j.e.)

(91) objavljeno 19. 07. 19. u 00:15 h

********************


alt


EVIDENTIRANJE TRIJU ULICA

U četvrtak je desetak zainteresiranih u prizemlju Doma kulture razgovaralo sa ovlaštenim geodetom vezano za izloženi elaborat za uređenje ogranka Ulice Obala, a zbog evidentiranja u katastarski operat i zemljišne knjige.
Razgovor na istu temu nastavlja se u petak, ali od 9 do 11 sati, također u Domu kulture, a očekuju se nositelji stvarnih prava na nekretnine koje graniče sa zemljištem gdje su izvedene ceste Ulica Tina Ujevića i Uz Paklinu. (j.e.)

(90) objavljeno 19. 07. 19. u 00:10 h

********************


alt


alt


ZELENILO NA RUDINI

Nakon popločavanja, na redu je uljepšavanje novouređenog dijela Rudine. Radnici „Grabovog rata“ u četvrtak su posadili ukrasno zelenilo, koje će – pretpostavljamo – oni i održavati.
Osvijetljene su i stepenice pored nekadašnjeg hotela „Vidovica“.
Mnogo smo čuli lijepih komentara, a sada preostaje na nama svima, mještanima i gostima, da pločnik ostane što duže bez masnih mrlja i odbačenih žvakaćih guma. (j.e.)

(89) objavljeno 18. 07. 19. u 24:00 h

********************


alt


NOVI PROJEKT ZA SREDNJU ŠKOLU

Srednjoj školi Bol odobren je treći ERASMUS+ projekt A Healthy Taste of Inclusion. Koordinatori u ovom projektu su nam Slovaci iz Banske Bistrice, a sa nama u projektu sudjeluju još škole iz Češke (Plzen), Italije (Corato) i Španjolske (Valencia). Projekt traje 2 godine i u tom vremenu ćemo posjetiti sve države sudionice. U projektu će učenici naučiti više o gastronomiji pojedinih zemalja koje sudjeluju u projektu, s posebnim naglaskom na zdravu prehranu. Projektom se želi postići da učenici što bolje svladaju komunikaciju na engleskom jeziku, da nauče više o zdravom načinu života, te da nauče više o kulturnoj baštini država i gradova koje posjećujemo. Učenici će u projektu raditi s brojnim digitalnim alatima, te će izrađivati CLIL lekcije. U projekt će biti uključeni učenici u dobi od 14 do 19 godina. (p. kokeza)

(88) objavljeno 18. 07. 19. u 23:55 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat 18. srpnja u 16 sati


DEBAKL ILI PRETJERANA DRAMA?

Portal net.hr objavio je razgovor s dr. sc. Marinom Tkalec, znanstvenicom s Ekonomskog instituta u Zagrebu, a tema je stanje u hrvatskom turizmu.
Prenosimo dio koji se odnosi na privatne iznajmljivače. Međutim, klikom na link, koji je na kraju ovog teksta, možete pročitati cijeli članak s portala net.hr.

* NET.HR: Zašto se ta tajnovitost oko privatnih iznajmljivača vuče sada već desetljećima?
TKALEC: Zbog politike. S prelaskom na tržišno gospodarstvo tvrtke su propadale, redale su se manje ili više uspješne pretvorbe i privatizacije, nezaposlenost je rasla, a rasla je i potražnja za turizmom. Naprosto, pustilo se ljude da se sami snalaze. Onima koji su imali nekretnine i zemljišta na obali pustilo se da grade i da se upuštaju u taj vid turističke djelatnosti jer im se nije moglo ponuditi nešto drugo. Političari su zaključili da je oportuno pustiti bez velike regulacije da se ljudi sami nekako zbrinjavaju. To je bilo svojevrsno “kupovanje mira u kući”, sustav socijalne zaštite. Nema posla za vas, ili plaće su vam male, ali dopuštamo vam onda da gradite vikendice ili apartmane i tako se probate snaći. Iz takvog odnosa prema apartmanizaciji proistekao je i nedostatak želje da se taj sektor statistički prati. Bilo je to, čini se, posve neplanski. Zato je taj sektor i ostao bez porezne presije i funkcionira vrlo dobro jer je renta vrlo visoka. Danas možda neki kukaju jer im popunjenost nije dobra, ali sigurno neće doći ni do kakvih velikih lomova.
* NET.HR: Dakle, vi ne smatrate da će doći do velikog loma unatoč tome što je u protekle tri godine registrirano 127 tisuća novih kreveta u privatnom smještaju u Hrvatskoj? Mislite da nema opasnosti od masovnog bankrotiranja? Ili velike krize?
TKALEC: Ne. Nema krize za taj sektor. To je valjda posljednji sektor za koji bismo se morali bojati jer naprosto ima najmanju poreznu presiju od svih. Neki će se kratkoročno možda morati otrijezniti, možda ove godine neće biti tako velikih zarada kao nekih ranijih, rekordnih godina. Možda će naučiti lekciju da se moraju malo više potruditi oko bukinga, ili podići kvalitetu svog smještaja. Ali dugoročno, nema razloga za paniku niti među privatnim iznajmljivačima. Turizam raste. Ne vjerujem da će doći do masovnog “pomora” apartmana.
* NET.HR: Jesu li privatni iznajmljivači možda u porastu u susjednim zemljama, Italiji, Grčkoj itd? Ili je taj bum samo specifičan za Hrvatsku?
TKALEC: Hrvatska ima veći udio privatnih iznajmljivača od svih drugih turističkih zemalja u okruženju. I to prije svega zbog relativno povoljnijeg poreznog tretmana. Privatnim iznajmljivačima je vrlo povoljno iznajmljivati krevet, a hotelima nije. I to nas naravno dovodi do problema. Privatni iznajmljivač nema kapaciteta za produljivanje sezone, a hotel ima. Zbog toga nam je i sezona kraća. Zbog toga što je hotelski biznis u Hrvatskoj jednako opterećen kao i drugi ekonomski sektori, nemamo dovoljan broj hotela, sezona je kraća svima i propuštamo povećati multiplikator turizma.

https://net.hr/danas/hrvatska/gledamo-li-upravo-debakl-sezone-ili-se-stvara-pretjerana-drama-strucnjakinja-otkriva-o-okosnici-naseg-turizma-ne-znamo-nista/

(87) objavljeno 18. 07. 19. u 23:50 h

altčetvrtak, 18. 07. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


alt


SRIJEDOM NA RIVI: NAJTRAŽENIJI SU PLODOVI MORA

Mnogi ne mogu, čini nam se, dočekati srijedu i Bolsku litnju noć na rivi. I prije 20 sati, kada je službeni početak fešte, na štandovima se nude jelo i piće. Glazbeni trio je svoj program počeo, ove srijede, u 20.40 sati.
Na štandovima je, kao i obično, raznolika ponuda, ali najviše se čeka zbog plodova mora s roštilja ili iz friteze: tunjevina, lignje, papaline, pomfrit … (j.e.)

(86) objavljeno 17. 07. 19. u 23:20 h

********************


alt


alt

"Konzum" u Bolu: piše "UVIJEK SVJEŽE". Misli li se na cijene?


CIJENE U TRGOVINI: BOL JE PRI VRHU

Jesu li Osijek i Dubrovnik u istoj državi? Naslov je u „Slobodnoj Dalmaciji“ od srijede (17. srpnja) u članku gdje se objavljuju cijene na Konzumovim policama u 6 hrvatskih gradova. Za 15 artikala Dubrovnik je najskuplji, u Zadru su to 4 artikla, a u Šibeniku, Splitu i Zagrebu po jedan.
Što bi mi mogli dodati za Bol? Od 22 artikla, nismo u bolskoj trgovini Konzuma našli njih sedam, ali je Bol za tri artikla – najskuplji. Za sve ostale je na drugom mjestu!
• Svježi krastavac (1 kg) 1. BOL 12,49 kn, najjeftiniji Split 8,99 kn;
• Rajčice grappolo: 1. DU i BOL 13,49 kn, najjeftiniji Split 11,49 kn;
• Bajadera Kraš: 1. BOL 69,99 kn, najjeftini Dubrovnik 59,99 kn;
• Bioaktiv LGG dukat: 1. ZD 16,49 kn, 2. BOL 9,99 kn, najjeftiniji Šibenik 8,99 kn;
• Paprika babura: 1. DU 21,99 kn, 2. BOL 16,49, najjeftini Zagreb 14,99 kn …

(85) objavljeno 17. 07. 19. u 23:15 h

********************


alt


PREDAVANJE U DVORIŠTU KNJIŽNICE

U organizaciji bolske knjižnice „Hrvatska čitaonica“ dr. sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu, održat će predavanje „Lovrečina – mjesto ranokršćanskog krštenja“ u petak, 19. srpnja, u dvorištu knjižnice s početkom u 21 sat, a Jadranka Nejašmić predstavit će scenu krštenja snimljenu sa Šimom Strikomanom na istom lokalitetu u sklopu projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.

(84) objavljeno 17. 07. 19. u 23:10 h

********************


alt


alt


U SUBOTU SVJETSKI DAN SLADOLEDA

Neke od sladolednih legendi tvrde da je ovu slasticu u Europu donio Marko Polo, a samo jedan liz omiljenog sladoleda dovoljan je da nas usreći i uljepša dan. Za subotu, kada se obilježava Svjetski dan sladoleda, odgovorni u cocktail baru „Varadero“ pripremili su – iznenađenje. U subotu od 17 do 20 sati, svi koji u njihove dvije slastičarnice, pored „Varadera“ i benzinske postaje, naruče jednu kuglu sladoleda, drugu će dobiti – besplatno.
Inače, cijena jedne kuglice je 13 kuna.

*****
Prema nekim istraživanjima, djeca od 2. do 12. godine života najveći su obožavatelji sladoleda, dok sa žlicom u ruci do njih stoje oni stariji od 45 godina. Diljem svijeta, najviše su obožavani sladoledi od vanilije, čokolade i jagode. Klasika je uvijek dobar izbor, no valja tu i tamo posegnuti za nekim novim, ponekad i egzotičnijim okusima. Sladoled se posluživao od davnina, a navodno je bio omiljena slastica faraona, u čije doba se sladoled pripremao od zaslađenog mlijeka, uz dodatak kandiranog voća i orašastih plodova. Arapi su uživali u šerbetu te su ga navodno oni i doveli u Italiju, gdje je ubrzo postao omiljeni desert bogatih. Danas, gotovo da ne možemo zamisliti tjedan bez sladoleda. Osim što je dostupniji no ikada, uživamo u njemu kod kuće, u kafićima, pa čak i pauzama od posla.

(83) objavljeno 17. 07. 19. u 23:05 h

********************


alt


OKOM KAMERE: NUDISTI NA ZLATNOM RATU

Nudisti, na plažama zapadno od Zlatnog rata, gdje je za njih rezerviran prostor, poodavno već traže svoj mir jer im dolaze „uljezi“ u kupaćim kostimima, čak i sa malom djecom.
Očito im mir nije osiguran pa su došli na Zlatni rat među obučene. Snimak je načinjen ove srijede na istočnoj strani plaže. (foto: i. radić)

(82) objavljeno 17. 07. 19. u 23:00 h

alt
srijeda, 17. 07. 2019. **********


alt


OBILJEŽEN BLAGDAN GOSPE OD KARMELA

Gospa Karmelska ili Gospa od (brda) Karmela, katolički je blagdan koji se slavi 16. srpnja u uspomenu na zaštitu Majke Božje, koju je pružila nositeljima karmelskoga škapulara. Blagdan je u Bolu obilježen u utorak svečanom večernjom misom u Župnoj crkvi Gospe od Karmela (na slici), a misno slavlje predvodio je o. Ivo Plenković.
*****
Crkva Gospe od Karmela počela je u Bolu graditi 1668. godine obitelj Vužić (Vusio) uz sudjelovanje obitelji Andreis i novčanu pomoć imućnijih Boljana. Gradila se u nekoliko faza, a sasvim je dovršena 1788., prije 231 godine.
*****
U srednjem vijeku vjernici su počeli slaviti uspomenu na zaštitu što ju je Gospa pružila karmelićanima nosiocima karmelskoga škapulara. Škapular je, zapravo, komad gornje odjeće što je nose mnogi redovnici: benediktinci, cisterciti, karmelićani i drugi. Simbolički, škapular, koji se sastoji od komadića platna, počeli su kasnije nositi i svjetovnjaci kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinih redova. Najpoznatiji je škapular upravo karmelski koji nose kao zalog posebne zaštite Majke Božje u prvom redu karmelićani i karmelićanke, a onda i mnogi vjernici u svijetu koji na taj način postadoše dionicima duhovnih dobara karmelskoga reda.

(81) objavljeno 16. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


alt


KATAMARAN U KVARU! ZAR OPET?

Katamaranu „Vida“ trebalo je 20 minuta od Jelse do Bola, ali isto toliko vremena za čekati na pristajanje uz Veli most (u utorak ujutro) kako bi iskrcao putnike iz Jelse i ukrcao njih stotinjak za Split.
Razlog čekanja je, možete pretpostaviti, katamaran „Adriatic Express“ koji je ponovno, po tko zna koji put, ostao u kvaru. Ovaj put nije se mogla podignuti rampa za ukrcaj-iskrcaj. Nekako je to ipak uspjelo, a „Vida“ je, kao i putnici u Bolu, strpljivo čekala da katamaran „Adriatic Express“ oslobodi vez.
Tri puta dnevno dolazi do „bliskih susreta“ dvaju katamarana. Ujutro u 6.20 (dolazi redovna linija iz Jelse), u 11.40 (dolazi izletnička linija iz Dubrovnika) i 17.40 (dolazi redovna linija iz Splita). Sva tri puta, ako ima goriva i nije u kvaru, uz bolsku rivu se najprije vezuje katamaran „Adriatic Express“.
Što nas očekuje u srijedu? (j.e.)

(80) objavljeno 16. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt

Tražili smo fotografiju za ilustrirati "srpanjsku rupu", a pronašli smo samo ovu "rupu" (bazen) na Zlatnom ratu


IMA ILI NEMA: „NEMA SRPANJSKE RUPE“

RASPRAVAMA o ovogodišnjoj turističkoj sezoni pridružio se i Markito Marinković, direktor Turističke zajednice u Bolu na Braču – piše portal Indeks.
On je jutros (utorak – op.boljani.info) u programu Hrvatskog radija izjavio da u njegovu mjestu, istina, ima 120 gostiju manje nego lani, ali "nema tu srpanjske rupe".
"Onaj višak gostiju koji smo imali ove zadnje tri godine zahvaljujući poremećajima na emitivnim tržištima konkurentskih nam turističkih odredišta, destinacija, tipa Turske, Grčke, Egipta se preselio na Mediteran, odnosno na ovaj dio - Hrvatska, Italija, Španjolska. Sada su ti gosti otišli, odnosno, dio njih se ponovno vratio", objasnio je Marinković ponovivši da je gostiju nešto manje, ali i zanijekavši postojanje srpanjske rupe.
Kao što smo nedavno objavili, prema podacima iz sustava eVisitor, od 1. do 12. srpnja Hrvatska bilježi manjak u odnosu na prošlu godinu od 94.174 gosta i 501.019 noćenja. I dok je u hotelskom smještaju pad zanemariv, u privatnom je smještaju itekako izražen.
Pad broja gostiju i noćenja zabilježen je u svim županijama, a najizraženije je smanjenje broja Čeha, Poljaka i Nijemaca. No, eto, moguće ga je pravdati odlukom "viška gostiju" da odu u druge države.
Je li vama jasno što je to "višak gostiju"? Recite nam u anketi!

****

U anketi Indexa do 16 sati sudjelovalo je 2.254 čitatelja. Evo i njihovih odgovora:
1. Naravno da jest – to je izlika za uhljebe – 45%
2. Ne, to je potpuna besmislica – 29%
3. Da, čovjek zna o čemu priča – 26%

(79) objavljeno 16. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


PRIMJER HVALE VRIJEDAN!

U ponedjeljak je poslijepodne mladi par talijanskih turista došlo u Bol katamaranom „Jelena“ i smjestio se u apartman „Gospoica“, vlasništvo obitelju Henjak.
Kod prijave utvrdili su međutim da je mlada Giulia Cipriani ostala bez torbice sa novcem i dokumentima. Pretpostavljali su da je torbica ostala na katamaranu.
Javljeno je „Jadroliniji“, ali i agencijama u Hvaru i Korčuli gdje je katamaran pristajao na putu do Dubrovnika.
Posada im je odmah priopćila da neće preko razglasa na brodu objaviti nestanak torbice, već će detaljno pregledati brodski salon po dolasku u Dubrovnik. U 22.30 javili s sa katamarana da je torbica pronađena!
U utorak oko 12 sati posada je, po dolasku u Bol, predala mladoj Giuliji torbicu sa dokumentima i – novcem. Njezinoj sreći nije bilo kraja.
- Veliko hvala posadi katamarana „Jelena“, također i „Jadroliniji“ koja ima tako dobre i poštene zaposlenike – kaže Šime Henjak koji je intenzivno sudjelovao u traženju izgubljene torbice, uvjeren da je ovo dobra reklama za hrvatski turizam i brodara „Jadroliniju“.
(j.e.)

(78) objavljeno 16. 07. 19. u 22:30 h

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ – SRIJEDOM

Nakon jednotjedne pauze, zbog najave lošeg vremena, ove se srijede nastavlja organiziranjem Bolskih litnjih noći. Na desetak štandova ponudit će se uglavnom plodovi mora, ali bit će i domaćeg sira i pršuta. Osim kolača, na prodaji su pivo, vino i domaća alkoholna pića.
Gastronomsku ponudu prati i prigodni glazbeni program. Za svaku srijedu je najavljeno neko glazbeno iznenađenje.
Početak programa je na Rivi od 20 sati. (j.e.)

(77) objavljeno 16. 07. 19. u 22:25 h

********************


alt


POZIV VLASNICIMA NEKRETNINA

Iako smo već pisali, dobro je još jednom podsjetiti: Općina Bol objavila je javni poziv nositeljima stvarnih prava na nekretninama koje graniče sa zemljištem gdje je izvedena cesta, a zbog započinjanja postupka evidentiranja predmetnih cesta u katastarski operat i zemljišne knjige.
Geodetski elaborat izvedenog stanja bit će izložen u prizemlji Doma kulture:
• u četvrtak, 18. srpnja, od 10 do 11 sati za ogranak Ulice Obala;
• u petak, 19. srpnja, od 9 do 11 sati za Ulicu Uz Paklinu i Ulicu Tina Ujevića.
Javni pozivi su objavljeni na općinskoj ploči, ali i u našoj rubrici Obavijesti i oglasi. (j.e.)

(76) objavljeno 16. 07. 19. u 22:20 h

********************


alt


IZLOŽBA VELIBORA MAČUKATINA

U galeriji Branislav Dešković otvara se u četvrtak 18. srpnja u 21.30 sati izložba „Storm Trooper“ akademskog kipara Velibora Mačukatina.
Inspiriran likom Stormtroopera, vojnika iz znanstveno-fantastičnog filmskog serijala Ratovi zvijezda,Mačukatin se predstavlja serijom pomno izrađenih skulptura. Autor prisvaja karakterističan oblik kacige, izrađuje njezin glineni prototip i koristi ga kao predložak na kojem gradi svoju priču. Opetovano se referira na popularnu kulturu, ne samo na filmsku industriju već cijeli niz različitih društvenih pojava ironizirajući kapitalistički duh vremena u kojem živimo.
Izložba se može pogledati do 31. srpnja, radnim danima 9 – 12 i 17- 22 sata. Organizator je Centar za kulturu otoka Brača.
*****
Velibor Mačukatin rođen je u Zagrebu 1974. godine. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je Rektorove nagrade u akademskoj godini 1998./99. za najbolji studentski rad za projekt skulptura u kamenu "Punta" i izlaganje na "6. trijenalu hrvatskog kiparstva" u Gliptoteci HAZU. Dobitnik je kiparske nagrade 27. Salona mladih 2004. u Zagrebu. Predstavnik je 2013. Republike Hrvatske u Citéinternationaledes Arts u Parizu. Tijekom 2018. sudjelovao je na rezidencijalnom projektu “De/Constructionofanimage”, Hafenkombinat u Leipzigu.
Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Autor je nekoliko skulptura u javnom prostoru te likovno-dizajnerskih rješenja za razne nagrade i priznanja. Izlaže na brojnim izložbama u zemlji i svijetu.

(75) objavljeno 16. 07. 19. u 22:20 h

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE U ČETVRTAK

Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković sazvao je za četvrtak 4. sjednicu Općinskog vijeća. Na dnevnom redu su rasprave i donošenje odluka o završnim računima za 2018. godinu: KJP „Grabov rat“, Centar za kulturu općine Bol, Dječji vrtić Mali princ, Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica i DVD Bol.
U prijedlogu dnevnog reda je rasprava i davanje suglasnosti za zaduženje i jamstva DVD-u Bol, zatim odluka o ovogodišnjim općinskim priznanjima koja se dodjeljuju u povodu Dana općine. Vijećnici trebaju odrediti pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite. Razmatrat će se također i molba hotela „Ivan“. (j.e.)

(74) objavljeno 16. 07. 19. u 22:15 h

alt
utorak, 16. 07. 2019. **********


alt


alt

Jedrenjak ispred bolske luke (foto: danica panza i leana egekher)


alt

Atmosfera u noćnom klubu pola sata iza ponoći


alt

Bolski "likovi" s glavnim organizatorom. Joe Bašić (sasvim desno) doveo je Ultru u Hrvatsku


PARTIJANERI NA JEDRENJAKU I U 585CLUBU

Zahvaljujući Ultri, Boljani i njihovi gosti mogli su u ponedjeljak uživati u prekrasnom pogledu na jedrenjak usidren pred bolskom lukom. Riječ je o brodu izgrađenom u splitskom škveru. Na njemu je vodstvo Ultra Europe festivala, strani novinari ali i partijaneri koji su iz Splita doputovali u Bol, a u utorak će prema Hvaru i Visu.
Jedrenjak sa pet jarbola, dužine je 162 metra, a pročitali smo: najdulji je na svijetu i svi su izgledi da će zbog svoje veličine biti upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.

Glavni dio večeri (noći) odvija se u 585clubu. Do ranih jutarnjih sati. Zbog toga su partijaneri i došli u Bol. (j.e.)

(73) objavljeno 15. 07. 19. u 23:05 h
(dopunjeno 16. 07. 19. u 01.30 h)

********************


alt


U BOLU 5.419 GOSTIJU

Drugi vikend na Jadran se računa kao smjena gostiju. U Bol ih je eVisitor, na dan 13. srpnja, registrirao 5.419. Tog datuma prošle godine bilo ih je u Bolu 5.664.
Tijekom prošlog tjedna (od 7. do 13. srpnja) u Bol je zabilježeno 6.126 dolazaka i 33.836 noćenja.
TV, novinski i internet izvještaji tvrde da u Hrvatskoj ove godine ima manje gostiju. Osim brojki o dolascima i noćenjima, bitniji su, za opću ocjenu uspješnosti ili krize turizma, podaci o financijskom prometu. (j.e.)

(72) objavljeno 15. 07. 19. u 23:00 h

********************


alt


UPISANO 46 NOVIH UČENIKA

U prvi razred Srednje škole Bol, u sva četiri smjera, upisano je ukupno 46 polaznika. Upisi su završeni u ponedjeljak, 15. srpnja. U jesenskom roku još ima slobodnih mjesta za Opću gimnaziju, ali je u Učeničkom domu sve popunjeno.
U Učeničkom domu primljeno je 26 novih stanara, pa ih je sada pedesetak koji imaju pravo na besplatni smještaj i prehranu. Nitko od prošlogodišnjih prvaša nije odustao od školovanja u Bolu.
Za kuhare i konobare osigurane su stipendije. (j.e.)

(71) objavljeno 15. 07. 19. u 22:55 h

********************


alt


OD SRIJEDE ŠKOLA PLIVANJA

Za „Grancigulu“, ljetnu školu plivanja, prvog dana (ponedjeljak, 15. srpnja) prijavilo se 70 djece. Za pretpostaviti je da će biti još zainteresiranih, posebno što se ove godine vježbanje ne plaća. Lani su roditelji trebali platiti za prvo dijete 300, a drugo 100 kuna.
- Treninzi na kupalištu Martinica počinju u srijedu. Za neplivače je rezerviran termin u 9.30, a za sve ostale od 10 sati – obavijestio nas je Boško Botica, voditelj škole plivanja. (j.e.)

(70) objavljeno 15. 07. 19. u 22:50 h

********************


alt


OKOM KAMERE: „PJEŠAČKA ZONA“

Završetkom popločavanja na Rudini, postavljeni su i novi prometni znakovi: PJEŠAČKA ZONA. Da podsjetimo vozače: znak “pješačka zona” označuje područje namijenjeno kretanju pješaka, a zabranjeno je za kretanje vozila na motorni pogon.
U vozila na motorni pogon spadaju automobili i motor kotači! Naravno, za nepoštivanje prometnih znakova, Zakonom su predviđene novčane kazne: za parkiranje 300, a vožnju 500 kuna. (j.e.)

(69) objavljeno 15. 07. 19. u 22:45 h

altponedjeljak, 15. 07. 2019. **********


alt


alt


ŠTO PIŠE U POMORSKOM ZAKONIKU?

Sidrenje oko plaže Zlatni rat uvijek je aktualna tema u razgovorima i komentarima.
Mnogi također smatraju da je sve više i previše plovila u bolskom akvatoriju, a uočena su, istina ne tako često, i glisiranja. Dobro je podsjetiti što o tome piše u pomorskom zakoniku:
• 150 m od obale svi plovni objekti dužni su ploviti s posebnom pažnjom, brzinom ne većom od 5 čvorova;
• Od 150 m do 300 m od obale svi plovni objekti dužni su ploviti s posebnom pažnjom brzinom ne većom od 8 čvorova;
• Motorne brodice i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i sl.) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojemu istima nije zabranjeno ploviti s hidrodinamičkim uzgonom (glisirati);
• Nadležna kapetanija odlukom određuje područja na kojima je motornim brodicama i brodicama na mlazni pogon zabranjeno ploviti s hidrodinamičkim uzgonom;
• U akvatoriju od nautičkog sidrišta prema obali, te na udaljenosti do 150 m od nautičkog sidrišta u pravcu pučine zabranjeno je sidrenje pomorskih objekata i hidroaviona vlastitim sidrenim sustavom, osim u slučaju više sile ili nevolje na moru.
Pročitali smo i jedan savjet Uprave sigurnosti plovidbe pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture: uočili ste glisiranje uz obalu, opasnost na moru, previše putnika na brodu, onečišćenje mora - prijavite nam uz fotografiju i/ili video.

(68) objavljeno 14. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


ULTRA EUROPE REGATA U BOLU

Nakon nezaboravnog vikenda u Splitu, odnosno na stadionu u Parku mladeži, na red dolaze otoci, točnije Bol i Club 585 gdje se održava Ultra Europe Regatta Party. Uživat će u ponedjeljak u prekrasnim prizorima jadranskog arhipelaga tijekom dana, a navečer se zabaviti uz zvukove DJeva pod zvijezdama.
Računa se da u Bol dolazi barem tisuću partijanera. Boljani i zainteresirani gosti mogu ulaznicu kupiti u cocktail baru „Varadero“ po cijeni od 100 kuna. Navečer, na ulazu su znatno više cijene, a najniže 220 kuna. Organizatori su zakupili 585club i njihovi su redari na ulazu. Za Boljane u ponedjeljak ne vrijedi besplatan ulaz.

(67) objavljeno 14. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


PROBLEMI S KATAMARANOM

Ovaj put katamaran „Adriatic Express“ nije ostao bez goriva, niti su strojevi bili u kvaru, a nije bilo ni bure. U nedjelju predvečer, u 17.40 sati, desetak minuta je katamaran ostao duže uz bolsku rivu jer se nisu mogla zatvoriti ulazna vrata.
Za to vrijeme pred Velim mostom morao je čekati katamaran „Vida“ na redovnoj liniji Split – Bol – Jelsa. Desetak minuta možda i nije problematično, ali su malo čudni i prečesti problemi koje ima katamaran „Adriatic Express“. (j.e.)

(66) objavljeno 14. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


VELIKI KONCERT ŽELJKA BEBEKA

Miljenik publike i jedan od najdugovječnijih pjevača Balkana, održat će 3. kolovoza koncert u Bolu, zapjevati nove i stare hitove, kao i one iz doba kultnog Bijelog dugmeta.
Više od 40 godina pjevačke karijere ovoga će ljeta Željko Bebek uz pratnju The Banda proslaviti s brojnom publikom jadranskoga turističkog bisera na otoku Braču. Koncert će se održati na glavnom terenu Bluesun tenis centra Zlatni rat s početkom u 21 sat.
Ulaznice za koncert mogu se kupiti na sljedećim prodajnim mjestima: Caffe bar Marinero Bol, uredi Turističkih zajednica Bol i Supetar … Cijena ulaznice iznosi 100 kn, a na ulazu na stadion 120 kn.
Ovaj je portal s organizatorom koncerta dogovorio neke pogodnosti za naše čitatelje. O tome nešto više za koji dan.

(65) objavljeno 14. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: SADA I BEZ BANKOMATA?!

Već je poodavno zatvorena poslovnica OTP banke u Ulici Frane Radića u Bolu. To i nije više vijest, ali je novost što danima ne radi bankomat istoimene banke (na slici). Ostao je navodno bez struje, a po svemu sudeći više i neće biti u funkciji.
Klijenti OTP banke (ex Splitske banke) ostali su u Bolu bez poslovnice, sada i bez bankomata, a možda im zatvore i drugi bankomat? (j.e.)

(64) objavljeno 14. 07. 19. u 22:30 halt
nedjelja, 14. 07. 2019. **********


alt


UDARNI VIKEND S KIŠOM

Po broju dolazaka gostiju na našu obala, subota se smatra udarnim vikendom. Više je dolazaka nego odlazaka. Na putu je mnoge pratila kiša, a u Bol se oko podneva naoblačilo i neznatno kišilo, a poslije podne su plaže bile pune kupača.
* Novost je za bolske goste koji putuju preko splitskog aerodroma što je u subotu proširen putnički terminal za dodatnih 34.500 četvornih metara. U vršnom opterećenju novi će terminal moći uslužiti 2.500 putnika u satu. Korisnicima usluga zračne luke na raspolaganju je i novoizgrađeni autobusni terminal površine gotovo tri tisuće kvadrata, s 50 parkirnih mjesta za autobuse, te 900 parkirnih mjesta za automobile.
* Koliko je gostiju trenutno u Bolu, pretpostavljamo da ćemo saznati u ponedjeljak, a objaviti u Bolskoj kronici u utorak. Mnogi međutim misle da je općenito na Jadranu manje gostiju nego se očekivalo. Sigurno je da je Bol destinacija gdje će se to najkasnije osjetiti.

* U anketi portala „Indeks“, gdje je sudjelovalo 15.402 čitatelja, na pitanje „Kakvi su vaši dojmovi o sezoni?“, njih 51 posto smatra „osrednje“, 37 posto „užas“, a 12 posto smatra „odlično je“.
* Od nedjelje će prevladavati sunčano vrijeme, no i dalje ne potpuno stabilno pa će uglavnom duž obale te u Istri biti ponekog pljuska. Bura će ponovno u noći na ponedjeljak biti jaka, na udare ponegdje i olujna, a zatim će postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Uz obilje sunca danju postupno toplije, no samo je ponegdje 30°C moguće u utorak.

(63) objavljeno 13. 07. 19. u 22:30 h

*********************


alt

Disco 585club prošle godine na početku zabave partijanera u 23 sata


ULTRA DOLAZI U BOL

Nakon tri dana zabave u Splitu (petak, subota i nedjelja) dio sudionika Ultre u ponedjeljak kreće u Hvar, Vis i – Bol. Kao i prošle godine u Bol većina njih dolazi jedrilicama, pa je to nazvano Regatta Ultra, ali se očekuju partijaneri i autobusima i katamaranima. Cilj im je cocktail bar „Auro“ na Zlatnom ratu i noćni klub „585club“.
Organizatori su zakupili „585club“ pa u ponedjeljak Boljani neće imati besplatan ulaz uz predočenje osobne iskaznice. Do ulaznice se tijekom nedjelje može uz cijenu od 100 kuna u cocktail baru „Varadero“, jer je u ponedjeljak navečer ulaznica znatno skuplja, do 300 kuna po osobi.
Prijevoz turističkim vlakićem od 23 do 06 sati je besplatan i u ponedjeljak.
Prošle godine nisu zabilježeni nikakvi incidenti. (j.e.)

(62) objavljeno 13. 07. 19. u 22:25 h

*******************


alt


POČINJE ŠKOLA PLIVANJA

Bilo je neizvjesnosti oko organizacije škole plivanja na Martinici, ali je zadnjih nekoliko dana ipak sve dogovoreno. Upisi su u ponedjeljak, 15. srpnja nakon 10 sati na Martinici, a vježbanje počinje od srijede. Radit će se mjesec dana, svaki dan osim subotom, nedjeljom i praznikom.
Ove godine se neće naplaćivati vježbanje – rekao nam je Boško Botica, voditelj škole plivanja „Grancigula“, ali je broj polaznika ograničen. (j.e.)

(61) objavljeno 13. 07. 19. u 22:20 h

********************


alt


VREMEPLOV: „JADROLINIJA“ OD 1998. GODINE

Propustili smo prošle godine zabilježiti mali jubilej – 20 godina katamaranske linije Jelsa – Bol – Split koju održavaju plovila „Jadrolinije“. U ljeto 1998. na promotivnoj vožnji iz Splita u Bol je došao katamaran „Adriana“. S njim su došli mnogi uglednici i gosti, među koji je bio župan Branislav Lukšić, a na Velom mostu su ih dočekali načelnik općine Mate Petrić, direktor TZO Bol Markito Marinković, direktor poduzeća „Zlatni rat“ Antun Plenković, bolski župnik o. Ivo Plenković … Kraću snimku dolaska „Adriane“ objavljujemo u rubrici VREMEPLOV.
Prije „Jadrolinije“ na liniji Jelsa – Bol – Milna – Split plovili su katamarani „Dalmacijaturista“. (j.e.)

(60) objavljeno 13. 07. 19. u 22:15 h

********************


alt


BRAČ: KAKO JE ŽIVJETI NA OTOKU?

Jeste li se ikada zapitali: Koliko smo mi Bračani bogati i kakav je standard života na našem otoku? Petar Vušković, univ.spec.oecc. pokušao je odgovoriti na to pitanje, a dio objavljenog teksta prenosimo s portala Brač Online:
Nekad se zapitam koliko smo mi Bračani bogati? Koliko imamo zemlje, koliko apartmana, koliko stabala maslina, koliko ovaca, a koliko koza?
Dugo vremena je najbogatiji Hrvat bio Bračanin. Andronico Lukšić je prema časopisu Forbes bio na 132. mjestu na svijetu po bogatstvu. Obogatio se u rudniku bakra; „motika na škinu i kopaj“.
Je li slučajnost da je Bračanin bio najbogatiji čovjek u Hrvatskoj? E pa nije. Bračani su uvijek znali upravljati imovinom i infrastrukturom. Dovoljno je otići na druge otoke pa će te vidjeti razliku. Imamo bolje ceste, „kamenitije“ kuće, jake obrte (grad Supetar je 8. u Hrvatskoj po broju obrtnika u odnosu na broj stanovnika). Volimo zemlju, na njoj držimo koze, ovce ili nešto davnije konje (pogledati video na youtube-u: Jesen na Braču). Neki su prodali zemlju, neki su sagradili apartmane, a nekima limuni i naranče padaju na pod sa stabla (nezamislivo starijim generacijama). Možda je i to znak da na Braču više nema jada i bijede, a možda smo samo postali oholi…
Vratimo se na naš standard. Standard je relativna kategorija. Teško je jednoznačno definirati što je standard, a još teže ga ocijeniti. Razlog tome je što naši Bračani različito percepciju standard kvalitete. Pitajte 5 ljudi na rivi i dati će vam 5 različitih odgovora. Najčešći parametri koji se uzimaju prilikom ocjenjivanja standarda kvalitete života su: slobodno vrijeme, putovanja, briga za zdravlje, tjelesna aktivnost, odlasci na kulturna i sportska zbivanja, dostupnost zdravstvene usluge, sigurnost itd. …
Što nam je sa zdravstvom kao važnim parametrom kvalitete života na otoku? Eto nedavno je došla u Supetar nova pedijatrica. Rodilište smo odavno izgubili iako su se moje generacije rađale na Braču, vjerojatno posljednje. Hitna pomoć je dobro organizirana, međutim opet ovisimo o brzini glisera ili helikoptera do Splita. Imamo dvije ljekarne u Supetru što jamči dobru opskrbu lijekovima, a i u drugim većim mjestima također postoje ljekarne (Bol, Pučišća, Milna, Postira). Možemo reći da je zdravstvena usluga na solidnoj razini osim ukoliko se nekome nešto dogodi, a onda vrijedi ona stara poznata: „A moj Bože, ča se može, moglo je svršit i gore“…
Treba biti iskren, u mnogo čemu naš standard je viši nego u odnosu na hrvatski prosjek. Grad Supetar je treći po razvijenosti u županiji. Međutim opet ovisimo o ekonomskoj politici s kontinenta. …
Na kraju, rekao bih da je potrebno mijenjati mišljenje o nama samima. Optimizam je varijabla koja nedostaje našem kalimerskom (uvijek je kriv netko drugi) mentalitetu. Brač je u mnogo čemu obećana zemlja.

(Klikom na donji link može se pročitati kompletan tekst objavljen na portalu Brač Online, autora Petra Vuškovića):
http://www.braconline.com.hr/bracke-vijesti/gospodarstvo/19375-koliko-su-bracani-bogati.html

(59) objavljeno 13. 07. 19. u 22:10 h

alt
subota, 13. 07. 2019. **********


alt

Dolazak "Jelene" u petak u 17.20 sati


„VIDA“ U KVARU, PUTNIKE PREUZELA „JELENA“

Zbog kvara katamarana „Vida“ u petak je bilo poprilično zbrke, ali nam se čini da je sve riješeno na zadovoljstvo putnika. Odlučeno je da katamaran „Jelena“, koji svakodnevno povezuje izletničkom linijom Dubrovnik sa Splitom i u 15.30 iz Splita se vraća prema Dubrovniku, u petak preuzme putnike sa redovne linije za Bol. Međutim, zbog toga je trebao sat vremena kasnije krenuti iz Splita.
Katamaran „Jelena“, kako bi nadoknadio kasniji polazak i u planirano vrijeme došao u Dubrovnik, iz Splita je plovio 40 milija na sat i u Bol je stigao za 50 minuta, 20 minuta ranije nego bi to učinio katamaran „Vida“.
U 19 sati iz splitske luke isplovio je popravljeni katamaran „Vida“ direktno za Jelsu, odakle će ponovo krenuti u subotu ujutro na redovnu liniji preko Bola za Split. (j.e./t.d.)

(58) objavljeno 12. 07. 19. u 21:55 h

********************


alt

Zajedno u Vijeću: Matko Baković (lijevo) i Jakov Okmažić (desno)


J. OKMAŽIĆ SE VRAĆA U VIJEĆE

Za mnoge je vijest koju smo jučer objavili, o ostavci Jakova Okmažića, na dužnost zamjenika načelnika, bila iznenađenje. Osobni su razlozi, iako će se možda nešto više saznati na skorašnjoj sjednici Općinskog vijeća. Jakov Okmažić je bio na listi SDP-a kao kandidat za Općinsko vijeće, a sa Tihomirom Marinkovićem kandidat za načelnika odnosno njegovog zamjenika na izborima u svibnju i lipnju 2017.
Ostavkom na dužnost zamjenika načelnika, Jakov Okmažić će aktivirati mjesto vijećnika. Njegova stranka (SDP) određuje koga će zamijeniti od dosadašnja četiri člana sa liste SDP-a. (j.e.)

(57) objavljeno 12. 07. 19. u 21:50 h

********************


alt


OPREZNO SA OTOČNIM ISKAZNICAMA

Neznanje nije opravdanje kada nas se otkrije u prekršaju. Zbog toga ćemo ponoviti obavijest Agencije za obalni linijski pomorski promet koju su uputili korisnicima otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz:
• Kontrolu i pregled povlaštenih putnih karata na brodu mogu, pored inspektora i drugih ovlaštenih službenika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, obavljati i ovlašteni Kontrolori brodara.™
• U slučaju utvrđene zlouporabe Otočne iskaznice za vozilo, odnosno Otočne iskaznice za putnika inspektori i drugi ovlašteni službenici Ministarstva rješenjem će istu proglasiti nevažećom.

(56) objavljeno 12. 07. 19. u 21:45 h

********************


alt


OKOM KAMERE: IMA LI PRIVATNIH PLAŽA?

Da li plaža može biti nečije vlasništvo? – pita nas čitateljica V.K. (podaci poznati redakciji). S obzirom da jedan Boljanin sebi uzima to za pravo, očito da je i to moguće!
U Bolu se svašta može doživjeti pa i to da netko ima vlastitu plažu i da do nje ugradi stepenice, pa ostale kupače tjera s te plaže.
Dobili smo i fotografiju koja je snimljena, kako navodi naša čitateljica, na istočnoj strani Bola, predio Galešnjak – Nedagonja.
S Franom Staničićem, izvanrednim profesorom na Katedri za upravno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, razgovarala je novinarka Večernjeg lista:
- Pomorsko dobro ne može biti ničije vlasništvo, nego Republike Hrvatske. Koncesionar upravlja plažom, ali ne može naplaćivati ulaz na plažu, koja je javno dobro, nego samo iznajmljivanje ležaljki i korištenje izgrađene infrastrukture. Ne može se plaža zakonito ograditi ni zabraniti ulaz na nju. Za uvalu u koncesiji možete naplatiti što se netko sidri u njoj jer naplaćujete infrastrukturu koju ste sagradili, ali nije dopušteno naplaćivati korištenje pomorskog dobra. To je uzurpacija pomorskog dobra.
• Znači, zabrana ulaza na “privatne plaže” kršenje je zakona?
- Da. Nikom se ne može zabraniti ulaz na područje pomorskog dobra osim ako to nije vojna luka. Privatne plaže u Hrvatskoj ne postoje i ne mogu postojati po zakonu. Postoje javne i plaže pod koncesijom na kojima ne možete zabraniti ulaz jer sve spadaju pod pomorsko dobro, koje imaju pravo koristiti svi građani.

(55) objavljeno 12. 07. 19. u 21:40 h


alt


(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"