Bolska kronika

alt


ponedjeljak, 19. 11. 2018.


alt


alt


TUŽNO SJEĆANJE NA 1991.

Boljani svih uzrasta u nedjelju su došli na Ložu pred crkvicu Sv. Ante kako bi zapalili svijeću i sudjelovali u molitvi koju je predvodio o. Ivo Plenković. Molilo se za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i za sve one koji su dali svoje živote za slobodu u Hrvatskoj.
Po prohladnom vremenu na Loži je bilo nešto manje ljudi nego ranijih godina, ali ta ih je hladnoća podsjetila na patnje onih koji su 1991. napuštali razoreni Vukovar, odlazeći u nepoznato. Neki međutim nisu dočekali slobodu. Za neke od njih rodbina i ne zna ni gdje im je posljednje počivalište.
Zvona na bolskim crkvama, istovremeno kao i u cijeloj Hrvatskoj, oglasila su se u 18.11 sati podsjećajući nas na dan kada se umiralo u Vukovaru i Škabrnji za Hrvatsku.
Na večernjoj nedjeljnoj misi u bolskoj Župnoj crkvi molilo se za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i sve poginule u Domovinskom ratu.
Nakon mise, na Ložu su bili i zapalili lampione i učenici Srednje škole, a najviše ih je bilo iz učeničkog doma gdje borave srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske, a jedan od njih je učenik iz Vukovara.

(86) objavljeno 18. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt


KARAVANA MOTORISTA

U XI. karavani motorista „Zajedno u ratu – zajedno u miru“  koja je krenula iz Korčule prema Vukovaru, bilo je i Boljana. Na slici su članovi MK Brač 2005. ispred Vodotornja u Vukovaru: Nikola Dubravčić, Joško Eterović i Marijo Eterović.

(85) objavljeno  18. 11. 18. u 21:45 h  


altnedjelja, 18. 11. 2018.     ********************


alt


DAN SJEĆANJA

Od subote se pale svijeće širom Hrvatske za žrtve ratnih strahota i stradanja 18. studenoga 1991. u Vukovaru i Škabrnji. Svijeće će, kao i prijašnjih godina, zapaliti i Boljani pred crkvicom Sv. Ante na Loži, ove nedjelje (18. studenog) u 17.45 sati. Nakon molitve krenut će se prema Župnoj crkvi.
U cijeloj Hrvatskoj, pa tako u Bolu, oglasit će se u 18.11 sati crkvena zvona u spomen na poginule i nestale u Vukovaru. Nakon zvonjave u Župnoj crkvi će se održati sveta misa. (j.e.)

(84) objavljeno 17. 11. 18. u 21:15 h 

********************


alt


TRAJEKTNE LINIJE BEZ PROMJENA

Od Nove godine katamarani i trajekti „Jadrolinije“ plovit će po novom redu plovidbe. Gradovi i općine imale su priliku ranije reći svoje mišljenje o prijedlogu reda plovidbe koji im je predočila Agencija za obalni linijski pomorski promet.
Bolske primjedbe iznio je načelnik Tihomir Marinković: ukinuti subotnji poslijepodnevni odlazak katamaranom i predvidjeti da otočani mogu u Split u subotu ujutro; ukinuti u sezoni drugačiji raspored praznikom jer turisti nisu upoznati s našim blagdanima; učiniti da trajekti plove manje od 60 minuta jer toliko im je trebalo i prije 30 godina od Supetra do Splita.
Od tri prijedloga, dva su prihvaćena: katamaran će iz Bola za Split subotom ujutro, a u sezoni raspored je isti nedjeljom i praznikom kao i u ostale radne dane. Jedino je u plovidbenom redu ostala napomena da plovidba trajektom od Supetra do Splita traje 50 minuta, a u stvarnosti je – 60 minuta.
Red plovidbe na trajektnim linijama Supetar – Split – Supetar i Sumartin – Makarska – Sumartin ostaje kao i do sada. Cijene su također kao i ove godine. (j.e.)

(83) objavljeno  17. 11. 18. u 21:10 h 

********************


alt


alt


SLAVLJE DJELATNIKA GODINE

Slavica Petojević, ovogodišnji djelatnik godine po odluci Hrvatske turističke zajednice, a kojem je priznanje uručeno 24. listopada na Danima hrvatskog turizma u Hvaru, odlučio je zajedničkom večerom proslaviti taj događaj. U prepunom restoranu „Ranč“ uz dobitnika priznanja bili su u subotu navečer članovi njegove obitelji, djelatnici iz „Grabovog rata“, prijatelji … Među 65 pozvanih, viđeni su načelnik općine Tihomir Marinković, direktor TZO Markito Marinković, bolski župnik o. Mirko Jagnjić … (j.e.)

(82) objavljeno  17. 11. 18. u 21:05 h 

********************


alt


VOZAČI OPREZ!

Iako je to još prijedlog, dobro je upozoriti vozači, što im možda već od Nove godine priprema zakonodavac.
Budu li te izmjene usvojene, za svaki prolazak kroz crveno svjetlo, oduzima se vozačka dozvola na mjesec dana. I plaća kazna od 3 do 7 tisuća kuna. S obzirom na to da se prema ovom prijedlogu izmjena Zakona i fotografija smatra dokazom u prekršajnom postupku dovoljno je da vaš prolazak kroz crveno snimi prometna kamera.
Ako u naseljenom mjestu vozite 50 kilometara na sat brže od ograničenja, prvi put ćete bez vozačke dozvole ostati na 6 mjeseci te će vam biti naplaćena kazna između 10 i 20 tisuća kuna i dobit ćete 6 negativnih bodova. Bez vozačke dozvole na minimalno 3 mjeseca ostat ćete i ako ne stanete na traženje policije.
Ministar Božinović najavio je da će se zakonskim izmjena posebno “udariti” na recidiviste. Tako se predlaže uzimanje automobila vozaču koji je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za vožnju u krivom smjeru, odbio alkotestiranje, vozio auto a vozačka dozvola mu je oduzeta, u krvi mu je izmjereno između 0,5 i 1,5 promila …

(81) objavljeno 17. 11. 18. u 21:00 h   


alt
subota, 17. 11. 2018.     *********************


alt


alt


KOMEMORACIJA U SREDNJOJ ŠKOLI

Učenici Srednje škole Bol u petak su komemorirali žrtve grada Vukovara. Zbog blizine Srbiji bio je prvi veći grad koji je bio na udaru neprijateljske vojske. Opsada Vukovara od strane Jugoslavenske Narodne Armije i srpskih paravojnih jedinica je trajala čitavih 87 dana. Ti dani su bili iznimno teški za sve stanovnike Hrvatske, a pogotovo Vukovarce. Nakon opsade neprijateljska vojska je počinila pokolj nad stanovništvom grada Vukovara, a najzloglasnije stratište je bilo Ovčara.
Činom komemoriranja žrtava neprijateljske tromjesečne opsade učenici Srednje škole Bol su poslali jasnu mirotvornu i antiratnu poruku. Na školskom igralištu nacrtali su vodeni toranj, simbol porušenog Vukovara, a zapalili su i svijeće. Učenici Srednje škole koji stanuju u Bolu u nedjelju će u 18.11 sati biti i na komemorativnoj svečanosti na Loži. (m.š./j.e.)

(80) objavljeno  16. 11. 18. u 21:50 h  

********************


alt


alt


SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

„Djedi vaši rodiše se tudijer,  otci vaši rodiše se tudijer, i vi isti rodiste se tudier: Za vas ljepše na svijetu neima.“

Riječi su našeg pjesnika i književnika Ivana Mažuranića kojima su u petak učenici Osnovne škole otvorili program sjećanja na Grad Heroj.  Vukovar je simbol borbe do posljednjeg atoma snage, uz snažnu vjeru u svoju rodnu grudu i spoznaju da zaista „ljepše na svijetu neima“. I ove godine prigodnim programom poslana je jasna poruku da se žrtva, Vukovar i Domovinski rat nikada ne zaboravljaju. Pjesmom Hrvoja Hegedušića „I stoji grad“ u izvedbi učenika 4. razreda započeli smo glazbeni dio programa. Također, pročitali su i nekoliko dječjih literarnih radova.
Učenici 8. razreda, koji su Vukovar posjetili, prezentacijom su prenijeli svoje dojmove, osjećaje i zapažanja. Nakon kratkog i lijepog programa uputili su se zajedno zapaliti svijeće i time još jednom odali poštovanje svim palim i nestalim Vukovarcima kao i svima koji su za domovinu dali ono najdragocjenije što čovjek ima – svoj život. (a. bodlović)

(79) objavljeno 16. 11. 18. u 21:40 h 

********************


alt


alt


ZAHTJEV  ZA BESPLATNA PUTOVANJA

Na inicijativu Crvenog Križa i Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” ovog petka je u općinskoj vijećnici Općine Nerežišća održan sastanak na kojem su svi načelnici bračkih Općina i gradonačelnica Grada Supetra POTPISALI PRIJEDLOG ZA IZMJENU ČLANKA 47. ZAKONA O PRIJEVOZU U LINIJSKOM I OBALNOM POMORSKOM PROMETU.
Ovim prijedlogom želi se ukazati na jedan vid diskriminacije otočke djece s poteškoćama u razvoju, u odnosu na ostalo povlašteno otočno stanovništvo te se traži izmjena teksta navedenog članka Zakona:

...9./ darivatelji krvi koji imaju prebivalište na otoku, na linijama koje povezuju njegov otok prebivališta s kopnom i drugim otocima, a koji su krvi dali 36 puta (muškarci), odnosno 25 puta (žene).
10./ djeca s poteškoćama u razvoju sa prebivalištem na otoku koja zbog tjelesnih, senzoričkih, komunikacijskih, govorno-jezičnih ili intelektualnih teškoća trebaju dodatnu podršku za učenje i razvoj, kako bi ostvarili najbolji mogući razvojni ishod i socijalnu uključenost, te za vozila osoba u njihovoj pratnji.
11./ osobe  s težim invaliditetom sa prebivalištem na otoku čija dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta, te za vozila osoba u njihovoj pratnji.

(78) objavljeno 16. 11. 18. u 21:35 h 

********************


alt


KATAMARAN 2019. SUBOTOM UJUTRO!

U redu plovidbe za 2019. godinu značajna je novost za Boljane da se ukida dosadašnja linija subotom s polaskom iz Bola u 12.25, a povratkom iz Splita u 23 sata. Zbog malog interesa kod putnika iz Bola, ali i iz Jelse, za ovu poslijepodnevnu i večernju satnicu, vijećnica Nataša Paleka Jakšić tražila je da se i subotom ujutro ponovno katamaranom može za Split. Pismo podrške uputio je Agenciji za obalni linijski pomorski promet i načelnik Tihomir Marinković.
Prema objavljenom reda plovidbe od Nove godine katamaran će ponovno iz Bola kretati subotom prema Splitu, ali u 7.25 sati. U ostale dane polazak je, kao i do sada, u 6.25 sati, osim nedjeljom i praznikom kada je polazak, izvan sezone, u 13.25 sati.
Iz Splita za Bol i Jelsu katamaran polazi u 16 sati, a petkom i sada po novome subotom u 16.30 sati.
Zimski red plovidbe vrijedi do 30. svibnja, ali i nakon ljetne sezone, od 30. rujna do 31. prosinca 2019.
Sutra: više o redu plovidbe u 2019. na trajektnim linijama Supetar – Split – Supetar, Sumartin – Makarska – Sumartin kao i cijenama. (j.e.)

(77) objavljeno 16. 11. 18. u 21:30 h 

********************


alt


alt


DOŠLI NAM SUPETRANI U GOSTE

Škola nogometa Bol koju vodi Boško Botica ugostila je u petak vršnjake iz NK Jadran iz Supetra. Odigrali su tri utakmice malog nogometa na igralištu Sportskog centra na Poljani. Lijepo vrijeme doprinijelo je još boljem raspoloženju i bez obzira na rezultat bilo je to vrlo korisno druženje i još bolje upoznavanje mladih Supetra i Bola. (j.e.)

(76) objavljeno 16. 11. 18. u 21:25 h  

********************


alt


alt


„UMIVANJE“ POLJANE

Djelatnici „Grabovog rata“ uspješno su u petak uredili igralište na Poljani, ali očistili i sjedeća mjesta na tribini. Razlog je bio sportski susret polaznika bolske Škole nogometa sa vršnjacima iz Supetra. (j.e./z.b.)

(75) objavljeno  16. 11. 18. u 21:20 h   


altpetak, 16. 11. 2018.


alt

Iz arhive: osnovci na Loži


ŠKOLARCI ZA VUKOVAR

Bolski će učenici Osnovne i Srednje škole već ovog petka odati počast žrtvama Vukovara i Škabrnje koji su stradali u Domovinskom ratu 18. studenoga 1991. godine.
Osnovci bi tijekom jutra trebali zapaliti svijeće pred crkvicom Sv. Ante na Loži. Srednjoškolci prigodni program pripremaju na sportskom igralištu pored škole na Bjenačici. (j.e.)

(73) objavljeno  15. 11. 18. u 22:55 h 

********************


alt


BOLJANI KOD MINISTRICE ŽALAC

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac primila je delegaciju iz Bola s kojom je razgovarala u Zagrebu o projektima od značaja za općinu Bol. Uz načelnika općine Tihomira Marinkovića na sastanku su bili i savjetnik potpredsjednika Europske investicijske banke Marino Franinović, direktor WTA teniskog turnira Feliks Lukas i direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić.

(72) objavljeno  15. 11. 18. u 22:50 h 

********************


alt

30. travnja: oznake na cesti za početak ugradnje opreme


alt

9. srpnja: montaža rampe i stupova


alt

15. studenoga: još ne rade ali su postavljeni semafori, kamera i čitači registracija


NOVI SEMAFORI U BOLU

Ovog četvrtka (15. studenoga) montiran je četvrti semafor na bolskim prometnicama. Još nije u funkciji, ali predstavlja pripremu za realizaciju nove prometne regulacije u centru, nakon popločavanja ulica na prilazu i pored zgrade Osnovne škole na Rudini.
Ovaj portal izvještavao je o radovima koji su počeli 30. travnja oznakama na kolniku u Ulici Domovinskog rata, zatim 9. srpnja postavljanjem rampi i ugradnjom kabela, da bi konačno 15. studenoga bili postavljeni: kamera i oprema za očitavanje registracija vozila kojima će biti dozvoljen prolaz.
Pretpostavljamo da neće biti dozvoljen prolaz vozilima do Rudine ni dok se bude radilo na cesti. Zbog školske djece i drugih pješaka u planu je da to postane pješačka zona, a dozvolu za vožnju bi dobila vozila za snabdijevanje (do 8 sati) i vlasnici garaža. (j.e.)

(71) objavljeno  15. 11. 18. u 22:40 h  

********************


alt

Zime još nema u Bolu (15. studenoga u 15.30  sati, foto: ivana radić)


TEMPERATURA NEŠTO NIŽA

U srijedu (14. studenoga) bilo je kupača na Zlatnom ratu, ali za četvrtak ne možemo to potvrditi. Bura je malo ohladila, a temperatura zraka u 13 sati bila je 19, a mora jedan stupanj više.
Prognoza najavljuje manji pad temperature zraka, uz umjerenu buru. Za ponedjeljak je najavljeno jugo uz mogućnost i malo kiše. (j.e.)

(70) objavljeno  15. 11. 18. u 22:30 h

alt
četvrtak, 15. 11. 2018.     ********************


alt

Svijeće na Loži za stradale u Vukovaru i Škabrnji (arhiv)


DAN SJEĆANJA: SVIJEĆE, ZVONA I MOLITVA

Na dan sloma herojske obrane Vukovara, u nedjelju 18. studenoga, crkvena zvona u cijeloj Hrvatskoj trebala bi se oglasiti točno u 18 sati i 11 minuta. Inicijativa je to vukovarskoga franjevca Ivice Jagodića pod nazivom "Zvon za Vukovar" . Osim odavanja počasti žrtvama - to je i poziv na molitvu u cijeloj Hrvatskoj.

STRADANJA U VUKOVARU I ŠKABRNJI
•    Padom Vukovara, 18. studenoga 1991., završena je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Istog dana u Škabrnji su pobijeni branitelji i civili, a selo je spaljeno.

SVIJEĆE NA LOŽI
•    Bol će se kao i ranijih godina priključiti obilježavanju tužne obljetnice pada Vukovara, ali i stradanja Škabrnje.
Na Loži, ispred crkvice Sv. Ante u nedjelju 18. Studenoga u 17.45 sati zapalit će se svijeće, a nakon molitve krenut će se prema Župnoj crkvi.
Na bolskim crkvama, kao i u cijeloj Hrvatskoj, oglasit će se u nedjelju zvona u 18.11 sati, a nakon toga služit će se večernja misa u Župnoj crkvi.

IZBJEGLICE U BOLU
•    U jesen 1991. Bol je primio izbjeglice iz Tompojevaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Neke od tih porodica i danas žive u Bolu. U Dominikanskom samostanu od 1992. do 1996. privremeno je utočište našla i Vrhbosanska visoka teološka škola iz Sarajeva. (j.e.)

(69) objavljeno  14. 11. 18. u 20:55 h 

********************


alt

Unutar ograde ostao je bankomat, ribarnica ...


OGRADA JE SAMO ZA KRATKO

Tek što je zamijenjen i osposobljen bankomat Zagrebačke banke, u srijedu je - ograđen. Razlog je početak radova na zgradi Poljoprivredne zadruge, što je uznemirilo vlasnike bankovnih kartica, korisnike ribarnice, nesavjesne vozače koji nepropisno parkiraju na rivi, ali i organizatore Božićnog grada (7. do 26. prosinca).
Pitamo upravitelja Bol poljoprivredne zadruge Ivicu Vlahovića: Do kada će se raditi?
Dok se ne dovrši posao …
Ali na tom ograđenom prostoru za manje od mjesec dana dolazi šator i kućice „Božićnog grada“ …
- Ograda oko objekta – kaže Ivica Vlahović – ostaje samo nekoliko dana dok se na vrhu objekta ne postavi viseća skela. Izvođač radova na krovu je Obrt „Bilić“. Mijenjat će se dotrajala krovna konstrukcija.
Na krovu se radilo i u studenome 2015.?
- Tada smo samo obnovili pokrov, a sada moramo zamijeniti kompletno krovište. Ranije to nije bilo moguće uraditi – objasnio nam je upravitelj PZ Ivica Vlahović. (j.e.)

(68) objavljeno  14. 11. 18. u 20:50 h 

********************


alt


alt


ZADNJI DAN ZA KULTURU I SPORT

Potencijalni korisnici proračunskih sredstava iz Proračuna Općine Bol za 2019. godinu, sa područja kulture, odnosno sporta i tehničke kulture mogu još samo danas (četvrtak, 15. studenoga) dostaviti svoje programe rada i aktivnosti za 2019. godinu, te projekcije za 2020. i 2021. godinu s planom financijskih potreba po pojedinim programima.
Potencijalni korisnici dužni su u financijskim pokazateljima prikazati sve planirane prihode i izdatke s posebnim naglaskom na mogućnost ostvarivanja drugih izvora financiranja.
Prema proračunskim mogućnostima Općina Bol će razmotriti pristigle zahtjeve i uvrstiti ih u Proračun za 2019. godinu. Uz zahtjev potrebno je ispuniti i priložiti dva obrasca.
Dosadašnji korisnici u slučaju da se ne jave na poziv neće biti u Proračunu za 2019. (j.e.)

(67) objavljeno 14. 11. 18. u 20:45 h  

********************


alt

Palma na Loži (arhiv, snimljeno 28. 03. 2013.)


alt

Palma bez bolesnih grana


alt

Radnici Grabovog rata ove su srijede potpuno uklonili palmu na Loži


UKLONJENA PALMA NA LOŽI

Na dvije palme na Rivi, ispred Konzuma, zbog bolesti, odrezane su grane, a na jedinoj palmi na Loži ove srijede je posjećeno i deblo. Očito je da nema spasa u Bolu za palme ove vrste, dok nametnik, po svemu sudeći, neće nauditi palmama posađenim prije par godina od benzinske postaje prema Bilina kući. (j.e.)

(66) objavljeno  14. 11. 18. u 20:40 h   

alt
srijeda, 14. 11. 2018.     ********************


alt

Luka na Račiću (fotomontaža)


NA RAČIĆU OD JESENI 2019.

Građevinska dozvola za bolsku luku na Račiću očekuje se u proljeće 2019. godine, s tim da bi izvođenje radova krenulo nakon turističke sezone – objavila je „Slobodna Dalmacija“ u utorak izjavu Domagoja Maroevića, ravnatelja Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije koju je zapisala novinarska Sandra Bračot.
- Sve suglasnosti za projekt smo dobili, no, moram priznati, zbog proceduralne pogreške još ne možemo početi tražiti dozvole. Naime, na Županijskoj skupštini smo naveli zajedno gradnju i luke Vis i luke Bol, pa smo morali samo pravno odijeliti jedan projekt od drugog i tražiti suglasnost vijećnika za te izmjene, što su vijećnici i izglasali. Sve kako bi se projekt „papirnato“ priveo kraju – pojasnio je ravnatelj Maroević.
- Dozvole bismo trebali imati u proljeće 2019. godine, te nakon turističke sezone, na jesen, krenuti s radovima.

(65) objavljeno 13. 11. 18. u 22:00 h  

*******************


alt


ZAMIJENJEN BANKOMAT

O bankomatu, koji nije radio 15 dana, pisali smo u jučerašnjoj Bolskoj kronici. Moramo, sa zadovoljstvom napisati i slikom dokumentirati, da je sutradan (utorak, 13. studenoga) bankomat Zagrebačke banke kod „Konzuma“ – zamijenjen. Rečeno nam je da će u funkciji biti od srijede! (j.e.)

(64) objavljeno  13. 11. 18. u 21:55 h 

********************


alt


VRIJEME: KUPAČA JE BILO I U UTORAK

Na Zlatnom ratu je i u utorak 13. studenoga bilo - kupača. Prema DHMZ temperatura zraka i mora u 14 sati bila je 20 stupnjeva. Na suncu, naravno, mnogo toplije.
Prognoza je da nam se približava značajna promjena vremena. Prema najavi norveškog Meteo instituta početkom idućeg tjedna nas očekuju prvi ozbiljniji mrazovi u dalmatinskoj Zagori.
Od ponedjeljka je moguće jugo, ali kiše idućih sedam dane neće biti. (j.e.)

(63) objavljeno 13. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt


VRATILA SE „VIDA“

Katamaran „Vida“ ponovo je u utorak 13. studenoga na liniji Split – Bol – Jelsa. Posljednji put je bio u subotu 27. listopada kada je u 12.30 krenuo za Split, a onda je nastupila pauza zbog juga, a od 30. listopada u bolsku luku je dolazio novi katamaran „Jelena“.
Putnici koji su bili u prilici putovati „Jelenom“ raduju se povratku „Vide“ jer je katamaran niži i lakši je ulazak i izlazak putnika. Rampa na „Jeleni“ je mnogo strma i nezgodna putnicima, posebno onima koji imaju više prtljage i „viška“ godina. (j.e.)

(62) objavljeno  13. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt

Velika dvorana SC Gripe u Splitu gdje ponedjeljkom Bol igra utakmice (arhiv)


SPORT: SREĆA NAPUSTILA BOLJANE!?

Boško Botica, kapetan ekipe Bol, ne slaže se s ocjenom u izvještaju s posljednje utakmice, odigrane u ponedjeljak, kada smo napisali da je ekipa Zlatko Celent AŠ Kružni tok „zasluženo pobijedila“ (5:3). Moglo je biti sasvim drugačije, mišljenja je Botica, a on je upravo ta tragična figura susreta. Postigao je dva gola i izjednačio u 18,06 minuti na 3:3, a onda mu je u 24,38 minuti golman obranio akumulirani udarac kada su Boljani mogli preuzeti vodstvo (4:3). To je međutim uspjelo 40 sekundi kasnije gostima koji su zahvaljujući autogolu poveli 3:4.
Unatoč porazu Boljani su ostali na istoj bodovnoj razlici sa dvije ekipe koje su na tablici iza njih. Sa 7 bodova Bol ima priliku u odgođenoj utakmici, sa posljednjim na tablici ekipom Apios Kidan žile, doći do 10 bodova i 10. mjesta na tablici.
U X. kolu, koji se igra nakon dva tjedna pauze, sastaju se Bol – PB Split, koji je trenutno 5. na tablici sa 14 bodova. (j.e.)
(Kliknite na donje linkove i pogledajte dvije kratke video snimke čiji je autor Antonio Karmelić. Na jednoj je drugi pogodak B. Botice pored tri igrača na golu, a na drugom snimku akumulirani udarac kojeg je obranio golman.)

(61) objavljeno  13. 11. 18. u 21:35 h 


alt

utorak, 13. 11. 2018.     ********************


alt


alt


PREUREĐENJA U „BRETANIDI“

Podalje od interesa javnosti u naselju Bretanide intenzivno se radi na preuređenju jednog od objekata. Splitski građevinar MOROVIĆ MARKING d.o.o. prema projektima Dinka Kovačića, autora izgradnje cijelog naselja, proširuje za dva metra lođe na 75 soba koje gledaju na otvorene bazene. Neće biti nikakve nadogradnje. U pitanju je zamjena krovne konstrukcije na dijelu jednog objekta. Ugovoreni rok dovršenja radova je 21. travnja. (j.e.)

(60) objavljeno 12. 11. 18. u 22:05 h  

********************


alt

Smeće na Zlatnom ratu nakon juga (foto naše čitateljice)


alt

Očišćena plaža u ponedjeljak 12. studenoga


alt

Damperom su vreće sa smećem odvezene na deponij


ČIŠĆENJE NAKON JUGA

Naša nam je čitateljica poslala nekoliko fotografija sa smećem koje je jugo nanijelo na plažu Zlatni rat. Pita: treba li čekati novo jugo da to odnese na neku drugu plažu?
Međutim, prije novog juga, „Grabov rat“ je uputio trojicu svojih djelatnika da smeće pokupe i odvezu na deponij. To su obavili prošlog petka, a dovršili su posao u ponedjeljak.
(j.e.)

(59) objavljeno  12. 11. 18- u 22:00 h 

********************


alt


OBJAVLJEN RED PLOVIDBE ZA 2019.

Već se sve zna za komercijalnu (izletničku) liniju 2019. godine iz Dubrovnika preko Korčule, Hvara i Bola za Split te isti dan natrag. „Jadrolinijin“ katamaran, pretpostavljamo „Jelena“, će iz Dubrovnika krenuti od 31. svibnja  u 7 sati. U Bolu će biti u 11.40, a nakon 15 minuta nastaviti za Splita gdje je dolazak predviđen u 12.55 sati. Iz Splita je povratak predviđen u 15.30 sati, 45 minuta ranije nego je bilo prošlog ljeta. U Bol je dolazak predviđen u 16.30, a za Hvar nastavlja u 16.45 sati.
Cijene su nešto malo veće nego 2018. godine. Karta Bol – Split bit će 90 kuna (ranije 80), Bol – Hvar 100 (ranije 80), Bol – Korčula 130 (kao i 2018.), a Bol – Dubrovnik 215 kuna (ranije 210).
Na ovim komercijalnim linijama ne vrijede popusti na osnovi otočnih iskaznica. (j.e.)

(58) objavljeno  12. 11. 18. u 21:55 h 

********************


alt


SPORT: BOL BEZ BODOVA

Utakmica IX. kola Prve splitske malonogometne lige, odigrano u ponedjeljak 12. studenoga u Splitu: BOL – ZLATKO CELENT AŠ KRUŽNI TOK 3:5 (2:2).
Semafor: 03:00 min 0:1 / 04:49 min 0:2 / 08:34 min 1:2 Boško Botica / 14:20 min 2:2 Joško Jakšić / 16:17 min 2:3 / 18:06 min 3:3 Boško Botica / 25:18 min 3:4 / 27:35 min 3:5
Nade je bilo do 25:18 minute kada je B. Bodlović,kod rezultata 3:3, umjesto protivničke mreže pogodio vlastitu (autogol). Treba realno ocijeniti i priznati da je ekipa Zlatko Celent zasluženo pobijedila, iako su se Boljani nadali povoljnijem rezultatu.
Za Bol su igrali Tomislav Mikulić, Matej Bodlović, Boško Botica, Jurica Eterović, Luka Bakija, Davor Matulić, Marko Marinović i Joško Jakšić. (j.e.)

(57) objavljeno  12. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt

Mladi natjecatelji, treneri i roditelji na povratku iz Herceg Novog


OSAM MEDALJA IZ CRNE GORE

Sa V. Međunarodne dječje olimpijade JUMP, koja je prošle nedjelje održana u Herceg Novom, u Bol se sretno vratilo 27 natjecatelja sa osam osvojenih medalja. Tako je trenere Juru Klarića i Nikolinu Knežević, ali i roditelje koji su ih pratili, zlatom u poligonu spretnosti razveselila Eva Jakšić. Zlato u formuli 1 te broncu u sprintu, osvojila je Rina Šeparović. Duje Karninčić osvojio je srebro u sprintu,  a broncu su još osvojili Laura Marinković u poligonu te Dora Okmažić u formuli 1. Dvije medalje osvojila je i Iva Cvitović i to: srebro u sprintu i broncu u poligonu. Ostali natjecatelji iz Bola  – kako nam javlja Toni Batinić – bili su: Nina Ivelić, Tonia Šeparović, Tonka Koljatić, Viki Kraljević, Dora Kraljević, Zara Jakšić, Lena Vrsalović, Petra Cvitović, Miriam Cvitanić, Ema Palavra, Nika Šarac, Luce Radostić, Sara Kambović, Jelena Bošnjak, Toni Martinić, Maro Marinković, Mariela Koljatić, Stela Palavra, Mia Martinić, Dorian Ratković i Tara Ratković.
Na natjecanju u Crnoj gori bilo je ukupno 500 djece rođenih od 2006. do 2014., a došli su iz Crne Gore, Hrvatske i BiH.
Domaćin je bila Univerzalna školica sporta JUMP iz Herceg Novog.

(56) objavljeno 12. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: RAZUMIJEVANJE?!

Kiše u Bolu nije bilo od 29. listopada, a kiša je navodno razlog što ne radi bankomat Zagrebačke banke. Vlasnicima kartica se zahvaljuju na razumijevanje što ne mogu do svog novca!? Ali to traje već 15 dana! (j.e.)

(55) objavljeno  12. 11. 18. u 21:35 h 


alt
ponedjeljak, 12. 11. 2018.     ********************


alt


RADNO VRIJEME: ZATVORENO!

Ove zime u Bolu će biti (po svemu sudeći) sve po starom, kao i lani. Iz info knjižice TZO lako je utvrditi da imamo 21 restoran. Od toga njih 12 ima uvjeta i za rad zimi, ali ih radi (za sada) nekolicina. Na upit iz Ureda TZO hoće li i kada biti otvoreni odgovorili su „Pusa“ (Ulica Ante Starčevića) koji će biti otvoren i u zimskom periodu od 12 do ponoći te „Dišpet“ (David cesta) koji radi od 17 do 21 sat. Istina, trenutno je otvoren i restoran „Taverna Riva“, ali će i oni uskoro zatvoriti vrata, dok „Ranč“ priprema samo marende za građevinare.
Ima u Bolu još lokala gdje bi se moglo nešto pojesti (ali samo ljeti): dostava gotovih jela (2), pizzeria (7), slastičarnica (3), fast foodova (2) …
U Bolu registraciju kao hotel ima 11 objekata, ali ni jedan trenutno nije otvoren! Dva su hotela već godinama zatvorena za goste.
Sa kafićima je nešto bolja situacija, a što će biti tijekom prosinca možemo samo pretpostaviti. Ipak, u dobre vijesti spada informacija da je pred neki dan u Domu kulture „Grabov rat“ otvorio šank s radnim vremenom od 8 do 12 i 16 do 20 sati. (j.e.)

(54) objavljeno  11. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt


HUMANOST NA DJELU

U nedjelju ujutro na trgu u Bolu, pred Župnom crkvom, organizirana je humanitarna prodaja kolača, a prihod je namijenjen kao pomoć za liječenje i oporavak Mirele Trutanić iz Gornjeg Humca. Neki su Boljani priložili novčani prilog bez da su uzeli kolače. Ukupno je u Bolu prikupljeno 3.400 kuna.
Organizatori i obitelj Trutanić zahvaljuju Boljanima na humanosti. (j.e.)

(53) objavljeno  11. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt


alt


alt


IZ OŠ BOL: OD MASLINE DO ULJA 

Kao i u ostalim bolskim maslinicima, urod u školskom masliniku bio je nešto slabiji nego prethodne godine. Učenici viših razreda Osnovne škole vrijedno su brali i u kratkom roku ubrali 59 kg maslina. Kako svaki pravi maslinar zna da je za kvalitetu maslinovog ulja jako bitno da se svježe ubrane masline prerade unutar 24 sata kako bi se postigla kvaliteta ekstra djevičanskog ulja – odlučili su obrane masline idućeg dana i preraditi. U pratnji ravnatelja Bartula Bakulića i razrednice Zdravke Koljatić,  učenici 7. razreda posjetili su uljaru u Novom Selu. U organizaciji izvanučioničke nastave uvelike im je pomogao DVD Bol koji im je ustupilo vozilo i vrijednog vatrogasca Zlatka Radića.
Prva stanica njihovog izleta bio je posjet Osnovnoj školi Selca. Tamo ih je dočekao i kroz školu proveo ravnatelj OŠ Selca Ivica Škrpaca, a nakon razgledavanja zajedno sa učenicima 7. razreda škole u Selcima zaputili su se prema uljari. Direktor PZ „Selčanka“ Ivica Stančić poželio im je dobrodošlicu i upoznao s procesom obrade maslina. Od odvajanja masline od lišća, prešanja i na kraju finalnog proizvoda – 7 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Osnovna škola Bol sudionica je programa od 2016. godine kada su stekli zelenu zastavu kao potvrdu rada na projektnim zadacima. U proteklim godinama sudjelovali su u raznim natječajima vezanima za projekt: „Eko paket“ natječaj; „Mi jedemo odgovorno“ - projekt financiran iz sredstava Europske Unije s ciljem poticanja odgovornih prehrambenih navika kod djece; „Veliki lov na biljke“ – projekt usmjeren na razvijanje bioraznolikosti, te sudjelovanje na međunarodnoj manifestaciji „Dani kruha“ u Malinskoj.
Obradom maslina u uljari u Novom Selu otvorili su put prema lijepoj suradnji dviju škola – Osnovne škole Bol i Osnovne škole Selca. Budući da su obje škole i međunarodne Eko škole - rodila se ideja o organizaciji kviza među učenicima viših razreda. Vjerujemo da je vrijeme kvalitetne suradnje pred njima. (a. bodlović)

(52) objavljeno  11. 11. 18. u 21:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: OPASNOST S KROVA

Već smo upozorili na opasnost sa krova napuštene stambene kuće iza Galerije umjetnina. Čudo je kako nisu kupe počele padati na ulicu gdje uvijek ima prolaznika. I djece, naravno.

Novost je što su se pomakle i kupe na krovu Galerije umjetnina B. Dešković. Istina, manja je opasnost za prolaznike, ali svejedno bi bilo dobro da se to popravi! (j.e.)

(51) objavljeno  11. 11. 18. u 21:30 h 

********************


alt


U NEDJELJU JE BILO KUPAČA!

Već smo duboko zakoračili u mjesec studeni, ali zbog iznad prosječne temperature zraka i mora, i dalje ima kupača. Bilo ih je ove nedjelje (11. studenoga) na Zlatnom ratu gdje smo u 13 sati na suncu i u zavjetrini izmjerili čak 40 stupnjeva. DHMZ je objavio službenu temperaturu zraka i mora - po 21 stupanj.
Tek u drugoj polovini tjedna postoji mogućnost nešto niže temperature, bliže prosjeku sredine studenoga. (j.e.)

(50) objavljeno  11. 11. 18. u 21:25 h 

********************


alt


OBAVIJEST: ZATVARA SE ULICA

Zbog radova na krovu objekta u Ulici Uz Ložu, nekadašnjoj zgradi Osječke banke, postavljat će se tijekom ovog ponedjeljka (12. studenoga) cijevna skela. Zbog toga će biti onemogućen promet automobilima koji bi željeli do David ceste ili iz David ceste preko Lože na Tržnicu.
Promet automobilima će biti onemogućen do petka, ali je prolaz moguć pješacima i motorima.

(49) objavljeno  11. 11. 18. u 21:20 h 


alt

nedjelja, 11. 11. 2018.     ********************


alt


OČITOVANJE ZA ODVOZ SMEĆA

Na kućne adrese komunalno poduzeće za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ d.o.o. iz Gornjeg Humca poslao je ili će to učiniti idućih dana Izjavu koju će korisnici njihovih usluga trebati ispuniti i vratiti u roku od 15 dana. To je potrebno kako bi se izradio novi obračun po novim pravilima odvoza koji su bili najavljeni nakon 1. studenoga. Očito da je to biti odgođeno zbog niza neriješenih preduvjeta.
Koncesionara interesira kakav spremnik se zadužuje (120, 240 ili 1100 litara), planirani broj primopredaja miješanog komunalnog otpada te broj biorazgradivog komunalnog otpada. Traži se i očitovanje korisnika planira li kompostirati biootpad kod kuće.
Ranije je bilo objavljeno, a idućih ćemo dana kod koncesionara provjeriti je li se nešto promijenio planirani odvoz otpad i naplaćivanje te usluge: korisnik bi (prema ranijem planu) plaćao paušal, a dodatak bi bila cijena po jednom ispražnjenom spremniku. (j.e.)

(48) objavljeno  10. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt

Objekti Srednje škole Bol


NA EDUKACIJU U TORINO

U subotu su u Torino (Italija) otputovale tri profesorice iz Srednje škole Bol Rovena Trivanović, Ivana Radolfi i Petra Kokeza, te četiri učenice: Marija Karninčić i Josipa Mihovilović, čija se edukacija financira iz ERASMUS+ projekta, te Sara Marinković i Ozana Pavlović, čiju edukaciju financiraju roditelji.
Učenici će biti smješteni u obiteljima njihovih talijanskih vršnjaka. Tijekom idućeg tjedna prisustvovat će edukaciji: montaža videa i filmova. U programu su predavanja o montaži, snimanju i simulaciji montaže, radionice snimanja, ali i posjete znamenitostima Torina. Na završnom sastanku u petak govorit će se o radnom tjednu koji se organizira u Grčkoj u travnju 2019.
U Bol se profesorice i učenice vraćaju u subotu 17. studenoga.

(47) objavljeno  10. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: KLUPE NISU ZA BOLJANE?

Na rivi, Ulica Vladimira Nazora, od benzinske postaje do Biline kuće, nema ni jedne klupe!? Uklonjene su, pretpostavljamo, da bi se u zimskim mjesecima zaštitile od propadanja zbog udara juga. Znači li, možda, da su klupe za turiste, ali ne i za Boljane kojima ne preostaje nego sjesti na betonski (hladni i mokri) ogradni zidić. (j.e.)

(46) objavljeno 10. 11. 18. u 21:40 h 

********************


alt


POMOZIMO MIRELI

Ove nedjelje, 11. studenog, od 9.30 sati ispred Župne crkve u Bolu organizira se humanitarna prodaja kolača. Prihod od prodaje namijenjen je za liječenje i oporavak Mirele Trutanić iz Gornjeg Humca koja je prošlog ljeta ozlijeđena u prometnoj nesreći. (j.e.)

(45) objavljeno 10. 11. 18. u 21:35 h  

alt
subota, 10. 11. 2018.     ********************


alt


alt


KOLIKO TREBA ZA KULTURU I SPORT?

Pozivaju se svi potencijalni korisnici proračunskih sredstava iz Proračuna Općine Bol za 2019. godinu, sa područja kulture, odnosno sporta i tehničke kulture da do četvrtka 15. studenoga 2018. godine dostave svoje programe rada i aktivnosti za 2019. godinu, te projekcije za 2020. i 2021. godinu s planom financijskih potreba po pojedinim programima – piše u uvodu Natječaja koji je 8. studenoga objavljen na službenim stranicama Općine Bol.
Dokument (Natječaj) je datiran 15. listopada, a trebalo mu je nešto malo duže vremena da bude objavljen (8. studenoga) pa treba voditi računa da je rok za predaju vrlo brzo - 15. studenoga (četvrtak).
Prema proračunskim mogućnostima Općina Bol će razmotriti pristigle zahtjeve i uvrstiti ih u Proračun za 2019. godinu. Uz zahtjev potrebno je ispuniti i priložiti dva obrasca.
Dosadašnji korisnici u slučaju da se ne jave na poziv neće biti u Proračunu za 2019.
Osim na službenim stranicama Općine Bol, Natječaj objavljuje i naš portal u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(44) objavljeno  09. 11. 18. u 21:20 h 

********************


alt


ZADNJI DAN ZA „DALMATINO“

Ova subota je zadnji radni dan ove sezone u Konobi „Dalmatino“. To će sigurno iskoristiti oni koji vole večernje izlaske i uživanje u jelu. Naravno, zadnjeg dana je moguće zatražiti posebnu ponudu „Zimskog đira“ (plata, glavno jelo i kolač za 150 kuna ili plata i kolač za 100 kuna). Naravno u ponudi su i ostala jela iz jelovnika.
U konobi „Dalmatino“ zimska pauza je do Uskrsa 2019. godine. (j.e.)

(43) objavljeno  09. 11. 18. u 21:15 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA ZAKUP PARKIRALIŠTA

Nakon uređenja parka u Ulici Hrvatskog preporoda napravljena su i četiri parkirna mjesta. Dva su ustupljena na korištenje Domu za starije, a za dva je „Grabov rat“ raspisao natječaj za zakup. Uvjeti su kao i za ostala parkirališta u Bolu: za fizičke osobe godišnji zakup u 2019. godini je 2.000 kuna, za pravne osobe i obrtnike 3.000 kuna, a za turiste 4.000 kuna.
Rok za podnošenje zahtjeva je do 11. Prosinca. Tekst natječaja za zakup korištenja dva parkirna mjesta objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(42) objavljeno 09. 11. 18. u 21:10 h 

********************


alt


SPORT: BOLJANI PRIŽELJKUJU POBJEDU

Idućeg ponedjeljka (12. studenoga) u Prvoj splitskoj malonogometnoj ligi igra se 9. kolo. Bol je domaćin ekipi Zlatko Celent AŠ Križni put, ali kao i sve ostale utakmice igraju se u Splitu u Velikoj dvorani SC Gripe. Početak je u 16 sati.
Boljani se postupno organiziraju i sve je više igrača na utakmici. Jedna je utakmica odgođena (6. kolo), a svih sedam utakmica odigrao je Boško Botica. Po utakmicu manje odigrali su Marko Marinović i Ivica Zlatar...
Ekipa Zlatko Celent je na 7. mjestu i ima 12 bodova, a Bol je 12. sa 7 bodova ali i utakmicom manje. Rezultat je neizvjestan iako Bol priželjkuje – pobjedu. (j.e.)

(41) objavljeno  09. 11. 18. u 21:05 h 

alt
petak, 09. 11. 2018.     *********************


alt


PROTIV GRIPE 25 CIJEPLJENIH U BOLU

U dva dana, srijedu i četvrtak, 25 Boljana je besplatno cijepljeno protiv gripe. U petak će isto toliko cjepiva biti utrošeno u Domu za starije, pa ostaje u bolskoj ambulanti još 30 doza. U prvoj pošiljki ambulanta je dobila 80 besplatnih cjepiva za starije od 65 godina, kronične bolesnike, medicinsko osoblje …
Prošle zime u Bolu je bilo podosta oboljelih od gripe,  a u Hrvatskoj ukupno je prijavljeno 64.318 slučajeva sa 30 smrtnih ishoda zbog komplikacija. (j.e.)

(40) objavljeno  08. 11. 18. u 21:45 h  

********************


alt


NAGRADA RECEPCIJI „ELAPHUSE“

Nakon trodnevnog natjecanja i druženja u Tučepima, u četvrtak se vratilo kući stotinjak zaposlenika Bluesun hotela brodom „Frane Bol“. U hotelima „Alga“ i „Afrodita“ bilo ih je preko 900, a osim iz bolskih hotela bili su i zaposlenici Jako vino, Aerodroma Brač i supetarskog Velarisa.
Recepcija hotela „Elaphusa“ proglašena je najboljom u konkurenciji koncerna Bluesun hotela, a stalni i sezonski zaposlenici recepcije s direktorom hotela Vinkom Martinićem dobili su i novčanu nagradu od 10 tisuća kuna. (j.e.)

(39) objavljeno  08. 11. 18. u 21:40 h  

********************


alt


LIVE KAMERE: RADE PA NE RADE

Od četvrtka poslije podne ponovo se događanja u bolskom portu mogu pratiti preko dvije live kamere, one na zgradi TZO i na zgradi Osnovne škole. Istina, još nije sve kako bi trebalo, jer je kamera na zgradi TZO nepomična i prikazuje tržnicu i prostor rive gdje ljeti bude štekat restorana „Pumparela“.
Kamere su u zadnje vrijeme sve češće u kvaru, a razlog nitko u Bolu nam ne zna objasniti. Iako su u 8 dana kamere bile ispravne samo tri dana, njih se preko našeg portala pokušalo otvoriti 913 puta, ali se umjesto bolske luke mogao vidjeli telop (vidi sliku).
Poodavno vodimo evidenciju ne dolazaka katamarana, a sada ćemo, od ovog mjeseca, to isto raditi i kada su u pitanju live kamere.
(j.e.)

(38) objavljeno  08. 11. 18. u 21:35 h 

*********************


alt


STRMA RAMPA ZA ISKRCAJ I UKRCAJ

Nakon šest izostanaka katamarana zbog juga, od utorka 30. listopada u bolsku luku dolazi novonabavljeni katamaran „Jelena“. Iako može razviti brzinu od 40 čvorova, novom katamaranu od Splita do Bola treba i dalje sat vremena.
Oni koji su imali priliku putovati „Jelenom“ nisu posve oduševljeni novim katamaranom. Brzinu će hvaliti oni koji budu iduće ljeto putovali od Dubrovnika do Splita, a Boljanima smeta strma rampa za iskrcaj i ukrcaj putnika (na slici). Najviše zbog toga svoj glas pohvale daju katamaranu „Vida“ koji se ponovno vraća na liniju Split – Bol – Jelsa od ponedjeljka 12. studenoga. (j.e.)

(37) objavljeno  08. 11. 18. u 21:30 h 

********************


alt

Na Zlatnom ratu i 8. studenog ima kupača ali i smeća kojeg je prošlog tjedna nanijelo jugo


JOŠ IMA KUPAČA

Osmi je dan studenoga (četvrtak) a na Zlatnom ratu ima onih koji uživaju na suncu, ali i u kupanju. Do podneva je bilo bez daška vjetra, a poslije podne je zapuhalo sa zapada pa su posjetitelji prešli na istočnu stranu plaže.
U 13.30 sati u zavjetrini, na suncu smo izmjerili 32 stupnja. Službena temperatura mora i zraka bila je 21 stupanj. (j.e.)

(36) objavljeno  08. 11. 18. u 21:25 h  

alt
četvrtak, 08. 11. 2018.     ********************


alt

Turisti su na Brač (i odmor) dolazili i avionima na brački aerodrom


TURIZAM NA BRAČU: MANJE U LISTOPADU

U listopadu na Braču je bilo 6.618 gostiju, a to je 1.111 manje nego lani u istom mjesecu. U Bolu ih je bilo 45 posto manje, u Selcima 17 posto, a u Supetru 2 posto manje. Milna je zabilježila najveći porast (57 posto).
Po broju dolazaka gostiju u listopadu Supetar je prvi (3.515), Bol je drugi (1.798), zatim slijede Postira (690), Milna (278), Selca (81) i Pučišća (39). Redoslijed noćenja je isti: Supetar (26.570, +7 posto), Bol (13.854, -34%), Postira (3.577, +7%), Milna (3.007, +129%), Selca (626, -24%) i Pučišća 369 (-29%).
Za deset mjeseci su brojke slične prošlogodišnjima. Na Brač je došlo 258.204 gosta, a noćenja je bilo 1.730.170.
Po dolascima Bol je na prvom mjestu (102.141 dolazak / 603.223 noćenja), slijede Supetar (84.180 / 580.382), Milna (19.424 / 140.859) …
Na Braču prosječno turisti ostaju 6,70 dana, ali pojedinačno - najduže u Selcima (8,12 dana), Postirima (7,80) i Sutivanu (7,76), a najkraće u Bolu (5,90 dana).
U statistici koju objavljuje TZ SDŽ nešto su manje brojke nego u pojedinačnim objavama TZ na otoku. Razlog su nešto drugačija statistička računanja. Županija, naime, ne računa dolaske i noćenja u nekomercijalnom smještaju. (j.e.)

(35) objavljeno  07. 11. 18. u 21:25 h 

********************alt

Bolke su u srijedu na jutarnju kavu došle u Dom kulture


OTVOREN ŠANK, A BIT ĆE I DNEVNOG TISKA

Prema najavi, „Grabov rat“ je u prizemlju Doma kulture u srijedu otvorio šank. Po nešto nižim cijenama nego u drugim caffe barovima, nudi se kava, sokovi, čaj, alkoholna pića …
Radno vrijeme je dvokratno, od 8 do 12 i 16 do 20 sati.
Osim TV programa za koji dan moći će se pročitati i dnevni tisak: „Slobodna Dalmacija“ i „Jutarnji list“. (j.e.)

(34) objavljeno  07. 11. 18. u 21:20 h  

altsrijeda, 07. 11. 2018.     ********************


alt


ŽUPANIJA: VIŠE GOSTIJU I NOĆENJA

Dolazaka i noćenja turista u Splitsko-dalmatinskoj županiji u listopadu, ali i ukupno u prvih deset mjeseci bilo je više nego u istom periodu prošle godine. Dolazaka u listopadu bilo je 166.790 turista (+18 posto), a noćenja 582.083 (+15 posto).
U deset mjeseci, prema statističkim podacima TZ SDŽ, bilo je ukupno 3.401.582 dolaska  (+8 posto), a 17.519.718 noćenja (+ 5 posto).
U deset mjeseci došlo je u našu županiju najviše turista iz Njemačke (318.265), na drugom mjestu su domaći turisti (247.213), slijede gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva (230.543),  iz Češke (224.387), iz BiH (176.884), iz SAD (161.752), iz Francuske (158.326), iz Švedske (142.474), iz Slovačke (103.811) …
Najduže na odmoru ostaju turisti iz Češke (7,55 dana) i Slovačke (7,41 dan), a na trećem mjestu su Nijemci (6,76 dana) …
Najviše je gostiju došlo u deset mjeseci u Split (830.579), zatim u Makarsku (249.780), Hvar (204.592), Bašku Vodu (158.681), Omiš (158.149), Seget (156.247), Trogir (139.635), Podstranu (128.068), Tučepima (123.963), Gradac (103.314), a slijedi Bol koji je na 11. mjestu (102.141).
Sutra: dolasci turista i noćenja na Braču. (j.e.)

(33) objavljeno 06. 11. 18. u 21:45 

********************

alt


POČINJE CIJEPLJENJE

Ove srijede u Bolu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, počinje cijepljenje protiv gripe. Liječnici obiteljske medicine još su u ponedjeljak dobili cjepivo za besplatno cijepljenje. To su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, medicinski djelatnici … Ostali koji se žele cijepiti trebaju se javiti u mjesnu ljekarnu i naručiti cjepivo. Nakon par dana će ga dobiti, a cijena mu je stotinjak kuna. (j.e.)

(32) objavljeno 06. 11. 18. u 21:40 h

********************


alt


KONOBA „DALMATINO“ JOŠ DO SUBOTE

Još je ostalo samo četiri dana (srijeda, četvrtak, petak i subota) za uživati u ambijentu i ponudi konobe „Dalmatino“ (Ulica Frane Radića). Naime, subota, 10. studenoga, je zadnji rada u konobi, a onda slijedi pauza do proljeća.
Do subote se može odabrati nešto iz jelovnika ili i nešto iz ponude „Zimskog đira“: za 150 kuna tri slijeda: predjelo, glavno jelo i desert ili za 100 kuna je dva slijeda: plata i desert. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 11. 18. u 21:35 h 

********************


alt


OTVARA SE ŠANK U DOMU KULTURE

Od ove srijede, svakodnevno ujutro od 8 do 12 i poslijepodne od 16 do 20 sati, bit će otvoren šanka u prizemlju Doma kulture. Kadrove na šanku osigurava „Grabov rat“.
Cijene su povoljnije nego u drugim sličnim lokalima: kava essšpresso 7 kn, kava s mlijekom 8 kn, bijela kava 10 kn, topla čokolada 10 kn, čaj 8 kn, coca cola 10 kn, prirodni sok 10 kn, bijelo ili crveno vino (0,187 l) 10 kn, karlovačko pivo 0,25 10 kn, karlovačko pivo 0,5 15 kn, orahovac (koji se prošle zime najviše pio) 8 kn … (j.e.)

(30) objavljeno  06. 11. 18. u 21:30 h  

********************


alt

Jadranka Nejašmić u Općinskoj čitaonici (foto: arhiv Knjižnice)


SUDJELOVANJE NA „LET'S GO GREEN!“ KONFERENCIJI

Na Prvoj međunarodnoj konferenciji o zelenim i održivim knjižnicama „Let's go green!“, koja će se održati od 8. do 10. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz četrdeset ustanova iz cijeloga svijeta, sudjelovat će i bolska Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“. Ravnateljica Jadranka Nejašmić, uz asistenciju Nikice Trutanića, predstavit će tri projekta koji su proizvod suradnje sa Šimom Strikomanom: „Brač: kamen i voda“, „Zmajevo selo“ i „Terra Croatica – Bročko blogo“.
U projektima je sudjelovalo 270 statista i izvođača i 150 suradnika.
U njima su sadržana tri osnovna elementa na kojima bi se trebao zasnivati održivi razvoj turizma na ovim našim prostorima: edukacija, osvješćivanje, u prvom redu djece i mladih, o vrijednosti i značaju naslijeđa, njihova edukacija, osvješćivanje o vrijednosti i ekonomskoj iskoristivosti baštine, stvaranje baštinskih animatora i ambasadora koji će promovirati svoju kulturu i dalje raditi na animaciji posjetitelja, valorizacija naše bogate kulturne baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.
Krajnji cilj jest postizanje empatije kod naših gostiju za percepcijom otoka Brača kao kulturne destinacije s cjelogodišnjom ponudom.
Zelene i održive knjižnice predstavljaju novu granu knjižničarstva. Njihov cilj je educiranje korisnika, promicanje i popularizacija održivog razvoja.
Ana Rubić, članica Organizacijskog i Programskog odbora konferencije, izjavila je: „Prijavljeni programi nisu ni 'do koljena' onima u organizaciji 'Hrvatske čitaonice'“. (j.n.)

(29) objavljeno  06. 11. 18. u 21:25 h 

********************


alt


RADOVI KOD KINA

Komunalna tvrtka „Grabov rat“ počela je u utorak sa radovima sa sjeverne strane kino dvorane. Kopa se kanal u dubini od jednog metra zbog izolacije objekta od vlage. Predviđa se da će sve biti završeno u roku od desetak dana. (j.e.)

(28) objavljeno  06. 11. 18. u 21:20 h 

altutorak, 06. 11. 2018.     ********************


alt


TURIZAM: MANJE NEGO LANI

Statistički turistički podaci za listopad, isčitani sa eVisitora, pokazuju da je skoro upola manje gostiju u Bol došlo ove godine (1.811) u odnosu na listopada 2017. (3.285). Ostajali su ipak ove godine nešto duže (7,91 dan), nego godinu ranije (6,25) pa su nešto povoljniji ukupni rezultati noćenja (14.322), ali ipak manji nego lani (20.522). Negativni rezultati su i očekivani s obzirom da su zbog planiranih radova na rušenju hotela „Borak“ mnogo ranije prestali s radom objekti Bluesun hotela.
U listopadu u hotelima je ostvareno 11.054 noćenja, u privatnom smještaju 2.395, u nekomercijalnom smještaju 468 i kampovima 405 noćenja.
U prvih deset mjeseci najviše su dolazili gosti iz Francuske (13.328 dolazaka / prosjek boravka 6,76), zatim iz Njemačke (10.677/7,46), iz Austrije (10.263/7,11), iz Ujedinjenog Kraljevstva (8.119/5,28), iz Hrvatske (7.941/5,78) …
Iz iznesenih podataka vidi se da su u Bolu najduže boravili gosti iz Njemačke (7,46) i Austrije (7,11), a najkraće oni iz Ujedinjenog Kraljevstva (5,28).
Podaci za deset mjeseci su blizu prošlogodišnjim, ali ipak u manjem minusu. Dolazaka je bilo ove godine 103.143, a noćenja 630.728. Prošlogodišnji rezultati: dolazaka 103.339, a noćenja 648.092. (j.e.)

(27) objavljeno  05. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt


GRABOV RAT: DOBRI REZULTATI

Na sjednici Općinskog vijeća (31. listopada) direktor komunalne tvrtke „Grabov rat“ Mirko Perić objavio je neke osnovne podatke poslovanja za devet mjeseci: ukupni promet je 10.320.812 kuna, što je 15,67 posto bolje nego lani, a 41 posto više nego 2015. godine.
Plaža (ugostiteljstvo i ležaljke) je ostvarila veći promet od 15,6 posto, luka 18,05 posto, parking 38,85 posto … U „Grabovom ratu“ je stalno zaposlenih 24, a u sezoni još 40 od čega je 35 posto njih je sa Brača. Neto prosječna plaća u firmi je 6.055 kuna.
* Tonči Buljan je pitao hoće li na Račiću iduće ljeto biti angažiran barem jedan redar?
* Može li se osigurati noćno dežurstvo u „Grabovom ratu“ kada se očekuju vremenske nepogode – pitao je Ivica Šćepanović. Njega je također interesiralo može li se bolje urediti raspored kolpomorti za sidrenje u luci?
* Natašu Paleku Jakšić zanimalo je koliko ima istine da  pored dva dana prošlog ljeta, još četiri dana treba da budu rezervirana za dolazak jahti?
* Odgovorio je direktor Mirko Perić:
-    Planira se angažiranje jednog redara na Račiću prije odlaska na noćnu zabavu i po povratku na jedrilice;
-    Svakog dana, čak i blagdanom, se zna tko je dežuran u „Grabovom ratu“ i on će, prema potrebi, pozvati ostale za pomoć;
-    Za posao u samoj luci treba suglasnost Županijske lučke uprave, ali se o tome razgovara;
-    Nema novih najava o organiziranom dolasku jedrilica u bolsku luku, osim ponedjeljkom i četvrtkom. (j.e.)

(26) objavljeno 05. 11. 18. u 21:40 h 

********************


alt


alt


ZELENILO U DJEČJEM PARKU

Novouređeni park u Ulici Hrvatskog preporoda, pored Doma za starije, dobio je konačni izgled. Glavnina radova završena je još početkom srpnja, ali su izvođači ovih dana posadili potrebno zelenilo što će parku dati mnogo ljepši izgled. Park će sigurno osim djece i njihovih roditelja, sasvim sigurno koristiti i stanari obližnjeg Doma za starije. (j.e.)

(25) objavljeno  05. 11. 18. u 21:35 h 

********************


alt

Gol Boška Botice (2:1)


alt

Gol Marka Marinovića (2:0)


SPORT: SAMO JEDAN BOD

U Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, u VIII. kolu Prve splitske lige malog nogometa igrali su u ponedjeljak GRM I TUNJ DAIKIN PEL-3 – BOL 2:2 (2:0)
Semafor: 3.33 min 1:0 / 6:45 min 2:0 / 17:12 Boško Botica 2:1 / 25:05 min 2:2 Marko Marinović
Priželjkivali smo pobjedu i nova tri boda, ali moramo biti zadovoljni i sa podjelom bodova. Grm i Tunj vodio je u prvom poluvremenu sa 2:0, ali su Boljani u II. dijelu uspjeli s golovima B. Botice i M. Marinovića izjednačiti na 2:2. (foto: j. sabbioncello)

(24) objavljeno  05. 11. 18. u 21:30 h  


alt


 
ponedjeljak, 05. 11. 2018.     ********************


alt


KOLIKO DUGUJU BOLJANI?

Porezna uprava objavila je na svojim stranicama imena dužnika, a njih je podosta. Oni duguju ukupno 14 milijardi kuna! Naravno, među njima i Boljana, ali je njihov broj kao i visina duga, manja nego prethodne dvije godine.
Godine 2016. bilo je 48 Boljana koji su dugovali 11.043.109 kuna, a godinu kasnije na popisu ih je bio 31 sa 7.253.412 duga. Ove godine, sa stanjem 31. listopada, ima ih 28 koji duguju ukupno 5.085.639 kuna.
Dug je zbog neplaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza i prireza na dohodak, poreza na obvezna osiguranja, trošarina, poreza na promet nekretnina i carinskog duga.
U grupi fizičkih osoba koji obavljaju djelatnost u našoj županiji ima ukupno 730 dužnika, koji premašuju 100.000 kuna. Iz Bola ih je 11. Prvi na bolskoj listi duguje 1.057.569 kuna, drugi ima dug od 490.038 kuna …
U grupi „ostali porezni obveznici“ ispisano je u našoj županiji 3.808 imena, a svi oni duguju više od 15.000 kuna. Iz Bola ih je 17. Od najvećeg dužnika iz Bola, Porezna uprava potražuje 522.662 kune.
Nisu to, na žalost, jedini dužnici iz Bola. Poduži je spisak onih koji duguju bankama, bolskoj općini (koncesije, komunalije …), za TV pretplatu, telefon, struju … (j.e.)

(23) objavljujemo 04. 11. 18. u 21:05 h 

********************


alt


alt


alt


ŠTO SA OPASNIM BOROVIMA?

Ma koliko čuvali zelene površine ili se ljutili što ih se siječe, neka će stabla ove zime ipak trebati ukloniti. Već je najavljeno da će posebno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika nadležnih službi koje brinu o zelenim površinama te stručnjaka, kojima će se pridružiti i dva općinska vijećnika, „snimit će“ stanje u Bolu i predložiti mjere koje treba poduzeti.
To se odnosi na šumicu na Zlatnom ratu, borove na šetnici prema plaži, borove uz Poljanu i na Šetalištu A. Rabadana, čemprese na Loži …
Za one koji ne znaju, ili ne žele znati, kako to izgleda na plaži Zlatni rat, snimili smo stvarno stanje: nagnuti borovi koji prijete ljeti brojnim turistima (i djeci), a u zimskom periodu rekreativcima i šetačima. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 11. 18. u 20:55 h 

********************


alt


KUPAČA IMA I 4. STUDENOGA

U nedjelju je bilo oblačno, ali to nije smetalo da nekima da dođu na plažu Zlatni rat. Iako je 4. studenoga, bilo je i kupača. Temperatura zraka u 13 sati bila je 22, a mora 21 stupanj.
Prognoza je da će se toplo vrijeme, iznad prosječno za ovo doba godine, zadržati i idućeg tjedna. U srijedu je moguća kiša, ali je sigurno da će biti juga. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 11. 18. u 20:50 h 

alt
nedjelja, 04. 11. 2018.     ********************


alt


ČETRDESET GODINA OD MATURE

Svi su oni maturanti iz lipnja 1978. ali su tek sada, 3. studenoga, našli vremena da se nađu u Bolu i obilježe 40 godišnjicu mature. Nakon večernje mise u Župnoj crkvi popili su piće u susjednoj konobi „Dalmatino“.
Na bolskom skupu bilo je i njih šestero koji ne žive u Bolu. Na zajedničkoj snimci u Župnoj crkvi su: Stipe Karmelić Rade, Srećko Karmelić, Doro Adulmar, Jagoda Šćepanović, Jasenka Milosavljević, Kitica Matulić, Ljiljana Koljatić, Željka Kuzmanić, Pavo Barišić, Dušan Šušnjara, Marko Dragičević, Milan Milošević i Slavko Nedić. S njima su na slici župnik o. Mirko Jagnjić i njihov nastavnik Dragutin Kale. (j.e.)

(20) objavljeno 03. 11. 18. u 21:05 h 

********************


alt


NAPLATA POREZA I PRIREZA

• Naplatu poreza i prireza Općina Bol, prema zaključku Općinskog vijeća od 31. listopada, prenosi se i u 2019. godini na Poreznu upravu. Oni će uz naknadu od 5 posto utvrđivati, evidentirati, nadzirati, naplaćivati i voditi ovrhe za prirez poreza na dohodak, porez na potrošnju i porez na korištenje javnih površina.
U idućoj godini naplatu poreza na kuće za odmor preuzimaju općinske službe. Računa se da će prihodi biti i dvostruko veći od onoga što se naplaćivalo do sada. Prihod od poreza na kuće za odmor bio je do sada 250.000 kuna, a računa se da je mnogo onih koji nisu to prijavljivali, a Općina na temelju komunalnih računa lakše može utvrditi tko je obveznik plaćanja poreza na kuće za odmor.
Za odluku o prijenosu naplate poreza i prireza na Poreznu upravu glasovalo je 8 vijećnika, a tri su bila protiv.
• Na X. sjednici Općinskog vijeća jednoglasno je donesena odluka o razrješenju i imenovanju novog člana Odbora za financije i proračun. Na zahtjev nositelja liste grupe birača Tonča Buljana razriješena je člana odbora Natalija Marijančević Brešković, a imenovan je Zlatko Radić. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 11. 18. u 21:00 h 

********************


alt


INA SAMO KROZ JUTRO

Na benzinskoj postaji u Bolu gorivo će se od ponedjeljka prodavati samo u jutarnjoj smjeni i to od 7 do 13 sati, a nedjeljom i praznikom bit će zatvoreno. Razlog promjeni radnog vremena je korištenje godišnjeg odmora zaposlenika INE.
Po novom rasporedu radit će se do 14. prosinca. (j.e.)

(18) objavljeno 03. 11. 18. u 20:55 h  

********************


alt


MANJE AUTOBUSA ZA SUPETAR

Arriva (Autotrans), autobusni prijevoznik na Braču, objavio je da od ponedjeljka 5. studenoga ukida neke linije iz Bola prema Supetru i u povratku iz Supetra za Bol.
Iz Bola se ukida linija u 10.45 i 17.50 sati. Po novom redu vožnje prvi polazak za Supetar je radnim danom u 6.35, a slijedeći tek u 13 sati.
Iz Supetra nema polazaka u 5.25 i 5.45, a prvi autobus je od ponedjeljka do petka u 6.15, a subotom i nedjeljom tek u 10.25 sati. Ukidaju se polasci za Bol radnim danom u 9.00 i 15.25 sati.
Novi vozni red objavljujemo u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 11. 18. u 20:50 h 

alt

subota, 03. 11. 2018.     ********************


alt


CIJEPLJENJE OD SRIJEDE I U BOLU

Cijepljenje protiv gripe počet će u Bolu od srijede 7. studenog kao i u ostalom dijelu Hrvatske – potvrdio nam je to u petak dr. Markica Tomić iz bolske ambulante. Besplatno cjepivo u Bolu se očekuje tijekom ponedjeljka.
Koje kategorije imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe, a  prema odluci HZZO-a: osigurane osobe starije od 65 godina; kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) te zdravstveni radnici.
Ostali koji se žele cijepiti trebat će cjepivo kupiti u ljekarni. O cijeni i prodaji nešto više znat će se do srijede, saznali smo u bolskoj ljekarni Škoko. (j.e.)

(16) objavljeno 02. 11. 18. u 22:20 h 

********************


alt


alt


PITANJA NAČELNIKU: VIDIKOVAC, PROMET, SMEĆE …

Iako su dnevnim redom predviđena pitanja, prijedlozi i pohvale, na X. sjednici Općinskog vijeća (31. listopada) načelnika Tihomira Marinkovića se uglavnom pitalo, zabilježili smo poneki prijedlog, a pohvala nije bilo.
* Ivicu Šćepanovića interesiralo je što je sa radovima na novom groblju (odgovor smo objavili u jučerašnjoj Bolskoj kronici), rješava li se pitanje skretanja na vidikovac iz pravca Supetra, kada će se popločiti šematorij (trg ispred Samostanske crkve) te promet zimi preko rive (ukinuti zabranu ili poštivati prometne znakove).
Načelnik: Dogovara se sa Hrvatskim cestama rješavanje prometne regulacije kako bi i vozila, bez prekršaja, mogla skretati na vidikovac. Trebat će izgraditi treću traku, a to znači podosta iskopa za proširenje ceste.
Idući utorak u Bol dolazi projektant sa rješenjima na šematorij i konačno uređenje obližnjeg spomen-parka poginulim za Domovinu.
Treba poštivati prometne znakove kojima je zabranjen prolaz preko rive. Naša je politika da što više prostora ostavimo za pješake, bez vozila.

Odgovor je dopunio Stipe Karmelić, pročelnik JUO, informacijom da je prometni redar ispisao 60 do 80 kazni mjesečno. Polovinu toga je naplaćeno, ali će to biti teško učiniti od inozemnih vozača.
* Tonči Buljan predlaže info table na vidikovcu.
Načelnik: O tome smo već razgovarali i u tijeku su pripreme da se te table postave do iduće sezone.
* Katarina Marčić: Kada će početi radovi kod Marinera, a što je sa najavljenim obračunom i načinom odvoza kućnog otpada nakon 1. studenoga?
Načelnik: Pripreme su pri kraju, uskoro će biti raspisan natječaj za izvođača, a u planu je da se popločavanje završi u ožujku 2019. godine.
Do daljnjega, kada je u pitanju odvoz smeća, ostaje po starom. Znamo da je EU odobrila sredstva za edukaciju građana pa uskoro treba očekivati na tu temu letke, plakate i slično.

* Marjan Marjanović: Hoće li se i kada smanjiti zona zabrane gradnje poljskih objekata 1000 metara od mora?
Načelnik: O tome se već razgovaralo posebno zbog otoka koji su u specifičnom položaju. Mi u Bolu, na primjer, imamo širinu, ali ne i dubinu prostora.
* Milan Škrbić: Razmišlja li se o montaži ili izgradnji nadstrešnica na Velom mostu kako bi se putnici zaštitili ljeti od vrućine, a zimi od kiše?
Načelnik: Sigurno je da će i za to trebati iznaći neko rješenje.
* Mate Petrić: Što je sa Vidovom gorom gdje je situacija gora nego je bila godinu ranije?
Načelnik: Moramo promijeniti situaciju na Vidovoj gori, ali treba biti oprezan jer se još vodi sudski spor oko vlasništva zemljišta. Na idućoj sjednici vijećnicima ću predložiti dva moguća rješenja za Vidovu goru. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 11. 18. u 22:15 h 

********************


alt


SJEDNICE TELEFONOM I ELEKTRONSKI

Jednoglasno su usvojene izmjene i dopune Poslovnika općinskog vijeća i Statuta općine Bol na X. sjednici Općinskog vijeća.
Bitna je za javnost, po nama, novost u Poslovniku o radu Općinskog vijeća da se izvanredna sjednica može održati elektronski ili telefonom. Glas vijećnika koji se ne očituje u određenom roku smatrat će se glasom protiv.
Vijećnici nemaju pravo na novčanu naknadu (350 kn) za sjednice održane telefonom ili elektronski. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 11. 18. u 22:10 h 

********************


alt


NAJDUŽE O MOLBAMA

Čak 45 minuta utrošeno je za 7. i 8. točku dnevnog reda na sjednici Općinskog vijeća kada se raspravljalo o storniranju dijela računa za korištenje pomorskog dobra i javnih površina. Vijećnici su pojedinačno glasovali o svakoj molbi. Uz 9 molbi imali su i mišljenja Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja.
Dvije su molbe odbijene, a istog je mišljenja bilo i Vijeće za koncesije, iako je podnosilac zahtjeva u jednom slučaju u međuvremenu u potpunosti podmirio račun. Odbijene su i obije molbe vezane za korištenje javnih površina. Prihvaćeni su, većinom glasova,  prijedlozi Vijeća za koncesije, pa je u pet zahtjeva prihvaćeno umanjenje plaćanja, ali su dvije molbe – odbijene. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 11. 18. u 22:05 h 

********************


alt


USPUT ZABILJEŽENO: ZAPISNICI

Vijećnici, prema dnevnom redu, na početku sjednice, nakon usvajanja dnevnog reda, trebaju prihvatiti i zapisnik sa prethodne sjednice.
Tako je bilo i na X. sjednici, nakon što je predsjednik Vijeća Matko Baković pitao je li bilo pisanih primjedbi vijećnika i ima li netko neku primjedbu na samoj sjednici.
Nakon što je dobio negativan odgovor, vijećnici su glasovali: pet ih je bilo „za“, jedan „suzdržan“, a troje je bilo „protiv“.
Reagirao je pročelnik Stipe Karmelić Rade:
- Nije mi jasno da je netko protiv, a nema nitko primjedbi na ono što je zapisano u zapisniku. Ako se ne usvaja zapisnik, znači li to da nema ni donesenih odluka sa prethodne sjednice?
Tonči Buljan, koji je bio „suzdržan“, objasnio je to činjenicom da nije bio na prethodnoj sjednici
. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 11. 18. u 22:00 h

********************


alt


SPORT: VAŽNE UTAKMICE ZA BOLJANE

U VIII. kolu BOL (6 bodova) igra u ponedjeljak, 5. studenoga, u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu susret sa ekipom GRM I TUNJ DAIKIN PEL-3 koja ima 4 boda i utakmicu više. Bol nije zbog juga igrao prošlog ponedjeljka (VII. kolo) s ekipom Apios Kidan žile, koja je zadnja na tablici sa 3 boda.
Boljanima su iz te dvije utakmice veoma važni bodovi jer igraju protiv ekipa koje se također bore za opstanak u prvoligaškom društvu.
Susret Bol – Grm i tunj igra se u 18.50 sati, a još se ne zna kada će se igrati odgođena utakmica iz VII. kola. (j.e.) 

(11) objavljeno  02. 11. 18. u 21:55 h 

********************


alt


U LISTOPADU 47.760 POSJETA

U listopadu smo zabilježili, što je i uobičajeno, nešto manji broj posjeta našem portalu nego je to bilo u rujnu. Međutim, zadovoljni smo što su naše stranice u proteklom mjesecu otvorene 47.760 puta ili u prosjeku 1.540 dnevno. Najviše puta je otvarano 29. listopada(1.707), a najmanje 18. listopada (1.222).
U listopadu 2017. bilo je 43.982, a u listopadu 2016. godine 42.963 posjeta. Broj posjeta objavljujemo na Početnoj stranici.
U listopadu smo objavili u Bolskoj kronici 150 vijesti koje smo popratili sa 222 fotografije. Najčitanija rubrika je Bolska kronika, slijede zatim Umjesto čestitke, Rođeni, Umrli, Bolski "likovi"…
Najviše nas se u listopadu čitalo u Hrvatskoj, zatim USA, Švedskoj, Njemačkoj, BiH, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Rusiji, Poljskoj …

(10) objavljeno  02. 11. 18. u 21:50 h 

alt
petak, 02. 11. 2018.     ********************


alt


alt


ODRJEŠENJE ZA POKOJNE

U petak je Dušni dan kada se sjećamo naših pokojnika. Cvijeće su mnogi položili i svijeće zapalili na grobove tijekom blagdana Svih svetih. Vjernici su u četvrtak ispunili Samostansku crkvu kako bi prisustvovali svečanoj svetoj misi koju je predvodio o. Ivo Plenković.
Međutim, vremenske prilike su razlog što se umjesto na groblju, nakon mise, molilo odrješenje za pokojne u Samostanskoj crkvi.
Na Dušni dan mise su samo u Samostanskoj crkvi. Tiha misa je u 8, a svečana sveta misa u 16 sati.
Na bolskom groblju ukopi su već 188 godina (od 1830.) i tamo je posljednji počinak za preko 2.200 Boljana. Posljednjih godinu dana, između dva Dušna dana, na bolskom groblju pokopani su Zorka Pavišić, Blaga Barhanović, Tonko Karmelić, Vinko Karmelić, Tomo Marinković Špodić, Ljubica Vukojević i Jerko Malvasija. 

(009) objavljeno  01. 11. 18. u 20:35 h 

********************


alt


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA

Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je vijećnike na X. sjednici (31. listopada) o aktivnostima između dvije sjednice i poslovima čija će realizacija početi uskoro:
• Dozvolu za uređenje zgrade na Loži očekujemo za koji dan, a onda slijedi natječaj i izbor izvođača. Vjerujem da bi radovi mogli početi početkom godine.
• Radovi na objektu Dječjeg vrtića su u tijeku.
• Usuglasili smo se sa vlasnikom Bluesun hotela i u tijeku je projektiranje proširenja ceste od rotora prema Zlatnom ratu. Investitor su Županijske ceste.
• Prioritetna je izgradnja tunela za odvodne vode niz Bračku cestu, od rotora do Bilina kuće. Tu treba usuglasiti i sa projektima i planovima T-com i Elektrodalmacije.
• Vodovod Brač je angažiran na rješavanju vodoopskrbe u naselju Murvica gdje računamo i na sredstva iz EU fondova.
• Županijska skupština je prošlog ponedjeljka odredila je granice lučkog područja u Bolu pa je realno očekivati da će izgradnja na Račiću početi u listopadu 2019. U II. fazi bi se radilo produženje Velog mosta i pristaništa kod autobusne stanice.
• Dokumentacija za radove na Zlatnom ratu je pri kraju. Manje kućice dolaze do sredine studenoga, a veće do sredine prosinca. Do Nove godine trebalo bi urediti trg u šumici na plaži.
• Intenzivno se radi na dobivanju potrebnih suglasnosti i izradu dokumentacije za izgradnju hotela za zaposlenike Bluesun hotela u Podbarju.
• Još čekamo odgovor investitora vezano za izgradnju hotela „Borak“ nakon naše odluke na smanjenju broja kreveta.
• Za desetak dana trebamo iznaći privremeno adekvatno rješenje za preseljenje Glazbene škole, a naš je plan da se za njih nađe konačni prostor u Domu kulture.
Sutra: što su vijećnici pitali načelnika i koje su odgovore dobili. (j.e.)

(008) objavljeno  01. 11. 18. u 20:30 h 

********************


alt

Novo groblje (žuti raster) istočno od crkvice Sv. Lucije (u krugu)


KADA ĆE NOVO GROBLJE?

Čini nam se da je aktualno pa smo izdvojiti pitanje vijećnika Ivice Šćepanovića o izgradnji novog groblja. Načelnik Tihomir Marinković je odgovorio:
- Za I. fazu izgradnje osigurano je 2,5 milijuna kuna. Riješeno je pitanje vlasništva zemljišta i sada je sve objedinjeno u jednu parcelu. Dozvolu očekujemo do kraja godine, a onda slijedi natječaj za izvođača. Prema trenutnim saznanjima  jedno grobno mjesta, sa grubim građevinskim radovima, koštalo bi tisuću EU. Odmah bi trebalo platiti 40 posto, a ostatak u pet rata. U prvoj fazi, na lokaciji kod crkvice Sv. Lucije, gradili bi se zajednički objekti i 100 grobnica. (j.e.)

(007) objavljeno 01. 11. 18. u 20:25 h 

********************


alt


NAGRADA ZA DJELATNIKA GODINE

Vijećnike je interesiralo hoće li Savica Petojević, ovogodišnji dobitnik priznanja „djelatnik godine“ koje mu je na Danima hrvatskog turizma dodijelila Hrvatska turistička zajednica na prijedlog TZO Bol, dobiti adekvatnu nagradu od matične firme.
- Skupština i ja kao direktor - odgovorio je Mirko Perić, direktor komunalne tvrtke „Grabov rat“ – odlučili smo da Savica Petojević uz redovnu plaću ovog mjeseca dobije još i novčanu nagradu od 5.000 kuna neto. (j.e.)

(006) objavljeno  01. 11. 18. u 22:25 h   

********************


alt


ŠANK U DOMU KULTURE

Šank u Domu kulture preuzet će „Grabov rat“ i počet će radom sredinom idućeg tjedna – rekao je direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić na X. sjednici Općinskog vijeća i naglasio da su prošle sezone prihodi na šanku bili 10.932 kune, a za plaće djelatnika koji će tamo raditi treba bruto 45.000 kuna.
Moguće je da će šank u Domu kulture raditi dvokratno! (j.e.)

(005) objavljeno  01. 11. 18. u 20:20 h 

********************


alt


CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

U Hrvatskoj iduće srijede, 7. studenoga, počinje cijepljenje protiv gripe, a za ovu sezonu osigurano je 320.000 doza trovalentnog cjepiva, najavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a objavila HINA.
Ovosezonsko cjepivo, koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina, u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a, te sadrži dva podtipa virusa gripe A (H1N1 i H3N2) i jedan tip virusa gripe B. Količina cjepiva procijenjena je na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni.
Budući da je cijepljenje najbolji način za prevenciju gripe, preporučuje se osobama iznad 65 godina, kroničnim bolesnicima, uključujući i djecu, osobama u kontaktu s kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama. Građani se, kao i ranijih godina, mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.
Tijekom prošle sezone gripe prijavljeno je 64.318 slučajeva i 30 smrtnih ishoda gripe zbog komplikacija.
Od dr. Markice Tomića, iz bolske ambulante, saznat ćemo u petak kada cijepljenje počinje u Bolu.

(004) objavljeno 01. 11. 18. u 20:15 h  

alt
četvrtak, 01. 11. 2018.     ********************


alt

Odrješenje za pokojne na bolskom groblju 1. studenoga 2017. godine


SVI SVETI I DUŠNI DAN

Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.
Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.
Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.
*****
U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. U Bolu su u četvrtak kroz jutro otvorene sve trgovine prehrambenom robom, a Tommy i Studenac rade i poslijepodne. Benzinska postaja INE radi do 12 sati. Zatvoreni su Splitska banka, Fina, Poštanski ured, Berica, Ljekarna, Ured TZO i općinski uredi.
Autobusi prometuju kao nedjeljom, a također katamaran i trajekti.
U četvrtak ne izlazi „Slobodna Dalmacija“, u srijedu se prodavao dvobroj.
*****
U četvrtak, 1. studenoga, misa u Župnoj crkvi je u 9 sati. U Samostanskoj crkvi misa je u 10.30, a u 16 sati je svečana sveta misa. Nakon mise je ophod na groblju.

(003) objavljeno 31. 10. 18. u 23:10 h 

********************


alt

Katamaran "Vidu" snimili smo u subotu 27. listopada posljednji put prije juga. Katamaran nakon te subote u Bol nije dolazio šest puta. U utorak u 17 sati iz Splita je došla "Jelena"


KATAMARAN IZOSTAO 6 PUTA

Jugo je razlog što je katamaran u listopadu izostao šest puta. Bio je u Bolu u subotu, 27. listopada u 12.25 kada je otplovio prema Splitu, ali se taj dan nije zbog juga vratio. Ponovno smo katamaran dočekali u utorak u 17 sati iz Splita, a umjesto „Vide“ došao je novonabavljeni katamaran „Jelena“.
U listopadu 2015. katamaran u Bol nije dolazio 12 puta, a po izostancima smo rekord zabilježili u ožujku 2013. kada katamarana nije bilo 30 puta. (j.e.)

(002) objavljeno  31. 10. 18. u 23:05 h 

********************


alt


ČETIRI SATA RASPRAVE

Deseta sjednica Općinskog vijeća raspravljala je skoro četiri sata u srijedu navečer (od 18 do 21.55 sati) o osam točaka dnevnog reda. Najviše je vremena utrošeno (45 minuta) i žučno raspravljalo kada se odlučivalo o pristiglim molbama. Bilo ih je ukupno 11, a pozitivan odgovor dobit će njih šest.
• Na samom početku načelnik Tihomir Marinković izvijestio je vijećnike o radu općine Bol između dvije sjednice, ali je i odgovarao na njihova pitanja.
• U ovom prvom izvješću važno je napomenuti da je usvojen prvi rebalans proračuna općine Bol; obnovljen je prijenos općinskih poreza na Poreznu upravu osim poreza na vikendice koje će ubuduće naplaćivati općinske službe. Izmijenjeni su i dopunjeni Poslovnik općinskog vijeća kao i Statut općine Bol.
• Dopunjena je odluka o prometu na području općine Bol po kojoj dio oko Marinera i sjeverno od Osnovne škole i Rudine postaje - pješačka zona.
• Detaljnije o izvještaju načelnika, pitanjima vijećnika te raspravi i odlukama sa X. sjednice u Bolskoj kronici od petka. (j.e.)

(001) objavljeno  31. 10. 18. u 23:00 h     

alt

Važnije vijesti objavljene u listopadu 2018.:
srijeda, 31. 10. 2018.     ********************


alt


alt

Plaža Zlatni rat u utorak, 30. listopada u 13:30 h: špica okrenuta prema zapada, kupači u moru ...


VRATILO SE SUNCE, ALI I KUPAČI

Jugo koje je divljalo na području Jadrana tijekom ponedjeljka, u noćnim je satima oslabilo. Utorak je osvanuo sunčan i mnogi su komunalni radnici mogli u povoljnim uvjetima čistiti rivu i uklanjati štetu. U Bolu nije bilo tako strašno kao u nekim drugim primorskim mjestima. Boljani su doživjeli i veće opasnosti od juga i kiše.
Odmah od rano ujutro na rivu su došli radnici komunalne tvrtke „Grabov rat“ i do 9 sati očistili rivu od kamenja, žala, drva i grana. Nešto će se, poput rubnih kamena na rivi, sanirati idućih dana.
Vrh Zlatnog rata, pod udarima juga, okrenuo se prema zapadu, a na plaži smo iza podneva snimili i kupače. U Bolu je u utorak ujutro eVisitor registrirao 65 gostiju. (j.e.)

(150) objavljeno 30. 10. 18. u 20:35 h 

********************


alt


DOŠAO I KATAMARAN

Prvi put nakon pauze od subote popodne, došao je u utorak u 17 sati i katamaran iz Splita. U bolski porat je uplovio je prvi put novonabavljeni katamaran „Jelena“ koji će u ljetnim mjesecima ploviti na liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag. (j.e.)

(149) objavljeno  30. 10. 18. u 20:30 h 

********************


alt


MANJE AUTOBUSA ZA SUPETAR

Od ponedjeljka, 5. studenoga, ukidaju se dvije autobusne linije radnim danom iz Bola prema Supetru. Do pred Uskrs neće biti polazaka autobusa u 10.30  i 17.50 sati. Iz Supetra se ukida polazak autobusa u 9 sati.
Novost je što će benzinska stanica INE od ponedjeljka, zbog korištenja godišnjih odmora, raditi samo kroz jutro. (j.e.)

(147) objavljeno  30. 10. 18. u 20:20 h 

********************alt


NAJGLEDANIJI SPOT

U nešto malo više od 16 mjeseci, od 16. lipnja 2017. godine,  glazbeni spot kojeg su 2CELLOS snimili 2. travnja na plaži Zlatni rat pogledalo je do 30. listopada 4.264.906 gledatelja. To je najgledaniji glazbeni ili dokumentarni spot koji je snimljen u Bolu. Najnovija je informacija da Luka Šulić i Stjepan Hauser prekidaju suradnju. Vidjet ćemo koliko će to dugo potrajati. Međutim, ako volite uživati u njihovom muziciranju i ljepotama Zlatnog rata kliknite po neki put na donji link.  (j.e.)

https://youtu.be/sxIo28DzKGw

(145) objavljeno 30. 10. 18. u 20.10 h


utorak, 30. 10. 2018.     ********************


alt

Orkansko jugo okrenulo je špicu Zlatnog rata prema zapadu (30. 10. 18. u 8:10 sati)


alt

Ostaci lažine svjedoče do kuda su bili valovi na istočnoj strani Zlatnog rata


alt

Osim smeća jugo je na Zlatni rat donijelo i grede koje mogu (u moru) biti opasne za glisere, katamarane ...


alt

Jugo je odvalilo i rubne kamene na rivi ispred Podruma, ali ne prvi put


alt

Čim je svanulo, od 6 sati, radnici komunalne tvrtke "Grabov rat" počeli su sa čišćenjem


DAN POSLIJE ...

Nakon vjetrovite i nešto kišovite noći, utorak je osvanuo sunčan. Juga skoro da i nema, a iza zlatnog rata puše zapadnjak. Posljedice nevremena otklanjaju radnici "Grabovog rata" pa oni koji dođu na rivu nakon 9 sati neće moći ništa vidjeti od nanesenog smeća, kamenja, greda i grana.

Možda nam se danas pojavi u 17 sati i katamaran. (j.e.)

(144) objavljeno 30. 10. 18. u 08:20 h

********************


alt

Riva 29. listopada u 21 sat (foto: j. kusanović)alt

Riva 29. listopada u 21:05 sati (foto: j. kusanović)

alt

Riva tijekom jutra, 29. listopada u 12:30 sati


alt

Pogled s Lože u 15:45 h


alt

Veli most u 15:30 h


alt

Riva na Studencu u 16:25 h 


alt

Izlijevanje mora preko parkinga u 16:55 sati


alt

More je ušlo i u prostorije INE (17:05 sati)


JUGO U POJAČANJU

Kao što je i najavljeno, u drugom dijelu dana jugo je, ispred Bola, bilo u pojačanju. Valovi su prelazili preko Velog mosta, a more je ulazilo i u prostor benzinske postaje. Kada svane, u utorak ujutro, moći će se vidjeti posljedice nevremena preko live kamera koje su nakon pauze proradile u ponedjeljak nakon 15 sati.
Po rivi, posebno ispred Studenca, od jutra ima žala po asfaltu.
Izostala je obilnija kiša, barem dok ovo pišemo. Moguće je da će je biti tijekom noći, a to znači nove nanose zemlje na rivu niz Bračku cestu.
Smirivanje juga očekuje se tijekom utorka. Možda u Bol u utorak poslijepodne dođe i katamaran iz Splita. Nije ga bilo od subote u 12.25 sati. (j.e.)

(143) objavljeno  29. 10. 18. u 20.05 h 

********************


alt


GRANICE LUČKOG PODRUČJA

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije predložila je, a Županijska skupština SDŽ na sjednici 29. listopada prihvatila, izmjenu obuhvata lučkog područja za luku Bol, a sve u cilju poboljšanja lučke infrastrukture. Kopneni dio od mula u blizini benzinske postaje do točke 16 na istočnom dijelu, kod bivše „fabrike“, obuhvaća površinu od 6.333 metra kvadratna, a na pomorskom dijelu je to 110.722 kvadratna metra. (j.e.)

(141) objavljeno  29. 10. 18. u 19:50


ponedjeljak, 29. 10. 2018.     ********************


alt

Montaža šatora na Poljani u prosincu 2017. godine


alt

Šator Božićnog grada na Rivi (2017. godina)


BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PROGRAM U BOLU

I ove će se godine u Bolu, za Božić i Novu godinu, organizirati prigodni programi. Sportsko društvo Bol na Poljani od 8. prosinca do 3. siječnja organizira V. Sportsko-zabavni Božić. Montirat će se veliki šator, a na Poljani će se organizirati sportska natjecanja u malom nogometu (muški i žene), stolnom tenisu, basketu, balotama (muški i žene) te briškuli i trešeti (muški i žene). Na Poljani će se, pod šatorom, organizirati  i doček 2019. godine.
Na rivi će grupa mladih žena Bola i ove godine organizirati Božićni grad. Podsjetimo, lani je tamo bio šator i nekoliko malih kućica. Fešta bi za najmlađe, ali i one starije, bila organizirana od blagdana sv. Lucije do drugog dana po Božiću.
Obavijesti Inicijative Božićni grad objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(137) objavljeno  28. 10. 18. u 20:35 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: OPASNOST NA RIVI

Završetkom turističke sezone, na privezištu jahti ispred hotela „Kaštil“, uklonjen je drveni most. Razlog je što ga se želi sačuvati od morskih valova i kiše. Ali …
Sada postoji opasnost da netko od pješaka upadne u more. Posljedice mogu biti i teže od neočekivanog kupanja pa savjetujemo da se taj problem riješi i spriječi moguća opasnost. (j.e.)

(134) objavljeno  28. 10. 18. u 20:20 h   


nedjelja, 28. 10. 2018.     ********************


alt

Avion na pisti u 13.00 sati, prije polijetanja za Zagreb (27. listopada)


ZADNJI LET ZA ZAGREB

• Nakon sedam mjeseci sezonskih letova, utorkom i subotom od Zagreba na Brač i natrag, ove je subote 27. listopada posljednji put obavljen let avionom Croatia Airlines. Iz Zagreba je došlo na Brač 9, a otputovalo 8 odraslih i dvoje djece.
Letovi iz Zagreba počeli su 27. ožujka.
• Na bračkom aerodromu nalazi se mali avion koji će se koristi za cijepljenje lisica od bjesnoće na Hrvatskom primorju i dijelu Bosne. To je europski projekt potpisan na tri godine.
• Pilot projekt je i ispitivanje sigurnosti na moru, a realizira se u dogovoru s portugalskim zračnim snagama. Na bračkom aerodromu je baza za nešto veći dron  koji pokriva površinu od 50 kilometara, a osim sigurnosti na moru služit će i za kontrolu pomorske granice.

(133) objavljeno  27. 10. 18. u 22:10 h 

********************


alt


UMIROVLJENICI NA KLISU

Bolski su umirovljenici na Susretima umirovljenika Dalmacije koji se od petka do nedjelje održavaju u Medenoj kod Trogira. Programom je predviđeno i razgledanje okolnih znamenitosti, a u subotu su bili i na tvrđavi na Klisu. (j.m.)

(131) objavljeno 27. 10. 18. u 22:00 h 

********************


alt


RADOVI NA PISTI I AERODROMSKOJ ZGRADI

- Za tipove aviona koji sudjeluju u turističkom prometu sa 150 do 200 putnika – kaže nam direktor Zračne luke Brač Tonči Peović – potrebno je produljiti i proširiti pistu za slijetanje i polijetanje. Na sadašnju pistu slijetali su i veći zrakoplovi prošlog ljeta, boing 737, ali nisu bili pod punim opterećenjem.
U tijeku je projektiranje produljenja piste na 2400 metara, ali bi se ona također proširila sa 30 na 45 metara. Zahtjevan je to projekt jer se mora voditi računa o visinskoj koti, ali i ljetnim temperaturama. Računa se da će trebati 1,5 milijun kubika kamena za nasip, a onda se mora asfaltirati, po dužini i širini, cijela pista, novi i stari dio. Obvezna je i studija utjecaja na  okoliš.
- Povećanjem broja letova i dnevnog prihvata tisuću putnika, 500 u dolasku i isto toliko u odlasku – objašnjava nam direktor Peović – neophodna je rekonstrukcija i nadogradnja postojeće putničke zgrade. Idejno rješenje uređenja zgrade koju je projektirao Dinko Kovačić sada radi biro Borzić.
• Kada se planira sve to izgraditi?
- Radovi na zgradi izvodili bi se nakon sezone 2019. kako bi sve bilo završeno do svibnja 2020. Nasipavanje za produljenje piste može se raditi i tijekom sezone letenja jer se to radi izvan ograde aerodroma. Ukupna vrijednost ulaganja u ove radove je 18 milijuna eura. Računamo, naravno, na europske fondove, a sve bi trebalo biti gotovo do svibnja 2020. ili najkasnije 2021.
Sutra: ostale novosti iz Zračne luke Brač. (j.e.)

(125) objavljeno  26. 10. 18. u 22:20 h 

petak, 26. 10. 2018.     ********************


alt


HVAR: NAJBOLJE TVRTKE, DESTINACIJE I POJEDINCI

Hrvatski turizam ove je godine opet imao rekordnu sezonu. Za razliku od lani, kada je ostvareno 100 milijuna noćenja, ove će imati 4 posto više gostiju, a 6 posto noćenja. Izvrsnu sezonu okrunila je na Hvaru na tradicionalnom skupu Dani hrvatskog turizma podjela nagrada i priznanja najboljim pojedincima, tvrtkama i destinacija koju organiziraju Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo turizma.
U izravnom TV prijenosu u četvrtak navečer saznali smo za dobitnike nagrada:
Najboljom destinacijom odmorišnog turizma proglašen je Mali Lošinj, za ruralni odmor najbolja je Dalmatinska zagora, Zagreb je najbolja city break destinacija, a Krapinske toplice najbolje su za zdravstveni turizam. Žiri je ove godine odlučio da je najautentičnija primorska destinacija, odnosno malo misto Sutivan na Braču, dok je šampion kontinentalnog turizma Zagorje.
Ujedno, bila je ovo prilika i da se nagrade mjesta koja slave okrugle obljetnice bavljenja turizmom. Nagradu je dobio Hvar za 150. obljetnicu organiziranog turizma na otoku, za 140 godina turizma priznanje je išlo Novom Vinodolskom, dok je Crikvenica dobila priznanje za turističku tradiciju dugu 130 godina.
U kategoriji atrakcija godina najboljom plažom proglašena je Girandella Sundance Sandy Family Beach u Rapcu, a u kategoriji „Rekreacija i zabava“ slavio je Vodeni planet - Terme Tuhelj. Eko - etno selo Stara Kapela nagrađen je za održivi turizam.
Kada govorimo o Turističkom cvijetu, kojeg dodjeljuje HGK, "Charter kompanija godine" je Cata Sailing iz Trogira. U kategoriji lječilište i spa godine najbolja je opatijska Thalassotherapia, dok je hostelom godine proglašen „Boutique Hostel Forum“ iz Zadra. Najboljom malom DMK putničkom agencijom odabrana je agencija Medadria iz Rijeke, najbolja srednja DMK agencija je Calvados Club Luxury Travel iz Splita, a najbolja najveća agencija pulski Uniline. Prema mišljenju HGK najbolji mali kamp u Hrvatskoj je Jasenovo Camping iz Žaborića, a veliki zadarski Zaton.
Od ove godine uvela se i kategorija glamping kampa, a najbolji u toj kategoriji je kamp „Arena One 99 Glamping" smješten u Pomeru. HGK je dodijeli i posebno priznanje za kamp s najinovativnijom ponudom smještaja, i to kampu „Plitvice Holiday Resort Rakovica". U kategoriji malih marina slavila je marina Martinis Marchi u Maslinici, srednjih šibenska D-Marin Mandalina, velikih marina Frapa iz Rogoznice, dok je posebno priznanje za najinovativniju uslugu dobila marina Punat.
Nadalje, najboljim malim obiteljskim hotelom ove je godine proglašen hotel Korana Srakovčić iz Karlovca, wellness hotelom Adriana Hvar Spa Hotel, a u kategoriji Stories, Croatian Unique Hotels, The Pucić Palace iz Dubrovnika. Najbolji kongresni hotel je zagrebački Westin, a gradski Esplanade. Kada govorimo o hotelu za obiteljski odmor, ove godine nagrada je išla u Poreč za Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola. U velikom broju hotela teško je bilo izabrati najbolje sa tri zvjezdice, a tu je titulu ove godine odnio The Loop Hotel iz Zagreba. Najbolji hotel sa četiri zvjezdice je Radisson Blu Resort & Spa iz Splita, a s pet zvjezdica rovinjski Monte Mulini.
Povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i ove je godine imalo težak zadatak. Nakon prikupljenih prijedloga iz cijele Hrvatske, odlučeno je da godišnja nagrada „Anton Štifanić“ za 2017. u kategoriji ustanove, tvrtke i udruge ide državnoj ergeli Đakovo i Lipik te hotelskoj tvrtki Ilirija d.d. za organizaciju događanja „Biograd Boat Show“. Kada govorimo o pojedincima godišnja nagrada Anton Štifanić išla je u ruke dvojici pojedinaca koji su svoj život posvetili radu i djelovanju u turizmu. To su Mate Mrakovčić s Krka i Josip Kufner iz Zagreba. Mrakovčić je dobio priznanje za razvoj hrvatske kamping industrije, dok je Kufner punih 40 godina radio u Gradskoj plinari Zagreb te je u sumrak i zoru svakodnevno palio plinske lampe na Gornjem gradu.
Imena dobitnika priznanja „Djelatnik godine“ objavili smo u jučerašnjem izvještaju iz Hvara.
*****
U srijedu i četvrtak u Hvaru je uručeno ukupno 50 priznanja. U Splitsko-dalmatinskoj županiji došlo ih je 11, a na Braču dva: u Sutivan i Bol.

(122) objavljeno 25. 10. 18. u 22:55 h 

********************


alt


PODRŠKA NAŠEM SLAVLJENIKU

Djelatnik godine na uređenju okoliša Savica Petojević, komunalni djelatnik „Grabovog rata“, nije bio bez podrške i navijača u gledalištu. Bolsku delegaciju u Hvaru činili su Tihomir Marinković, načelnik i predsjednik TZO, Markito Marinković, direktor TZO i potpisnik prijedloga za nagradu, Đurđica Eterović, djelatnica u TZO Bol, Velimir Petojević, rođak nagrađenog Savice te dvoje iz rukovodstva komunalne tvrtke „Grabov rat“, direktor Mirko Perić i voditeljica komunale Franka Marinković.
Savica Petojević nije dobio novčanu nagradu, već samo uokvireno pisano priznanje. Možda nešto po tom pitanju učini „Grabov rat“.  (j.e.)

(121) objavljeno 25. 10. 18. u 22:50 h 

********************


alt


ODAKLE ĆE 2019. DOLAZITI AVIONI?

U razgovoru s direktorom Zračne luke Brač Tončom Peovićem, kojeg smo objavili u jučerašnjoj Bolskoj kronici, saznali smo da je avionima na Brač došlo manje putnika nego se planiralo, ali ipak više nego godinu ranije. Možemo, s optimizmom i radošću, najaviti da se iduće godine očekuju mnogo bolji rezultati i nove linije.
- Iako je pista ove godine nešto duža nego ranije – kaže direktor Tonči Peović – još uvijek smo limitirani jer ne mogu slijetati, ili vrlo ograničeno, avioni sa preko 150  putnika. Razgovori su u tijeku sa poljskim prijevoznikom iz Poljske, a u Beograd smo pismeno ponudili više mogućnosti. Dobili smo kvalitetan odgovor i mnogo će se više znati tijekom studenoga, prije sajma u Beogradu. U fazi razgovora su planovi za letove iz Engleske, Njemačke, Francuske … Sigurno je da će avioni umjesto iz  Deauvillea na Brač dolaziti iduće sezone iz Pariza.  Čini nam se veoma interesantna mogućnost dolaska niskotarifnih letova. Njihovi putnici traže uglavnom privatni smještaj, a to je prilika i za mjesta u unutrašnjosti otoka. U ugovaranju novih avio linija male su mogućnosti samog aerodroma. Na nama je da stvorimo tehničke uvijete za slijetanje većih aviona i adekvatan prihvat i otpremu putnika. Mi trenutno radimo sa austrijskim stručnjacima master plan razvoja aerodroma do 2042. godine.
• Koliko je još aktualan podatak da država prodaje svoj udio u zračnoj luci?
- Država ima udio od 36 posto – odgovara direktor Peović – i oni ostaju pri tome. Ima zainteresiranih, ali i Bluesun hoteli su zainteresirani zajedno sa TUI-em za dokup dionica.


Sutra: što se planira raditi na aerodromu i kada bi to trebalo biti učinjeno? (j.e.)

(119) objavljeno  25. 10. 18. u 22:45 h

********************


alt


NAŠA POSLA: GDJE PRIVEZATI BRODOVE?

Nije prvi put da pišemo o ovoj temi: gdje treba privezati brodove koji s izletnicima na jedan dan dolaze u Bol, najčešće da vide ili se okupaju na Zlatnom ratu. U ovo doba godine, pri kraju listopada, u bolskoj luci nema gužve pa nam je bilo čudno da je u četvrtak (25. listopada) brod „David“ iz Podgore sa stotinjak starijih gostiju privezan na Pumpareli. Bez obzira što neki (možda) misle drugačije, ali da su se gosti s Makarske rivijere iskrcali na Velom mostu, mogli su prošetati rivom i bolje upoznati naše mjesto. Tijekom šetnje mogli su navratiti na kavu u jednom od tri caffe bara, ali i u trgovinu sportskom opremom, galeriju, ljekarnu, na tržnicu, trgovinu … Šetnjom su, međutim, otišli prema zapadu, pored samo jednog caffe bara. (j.e.)

(117) objavljeno  25. 10. 18. u 22:35 h 

četvrtak, 25. 10. 2018.     ********************


alt


alt


PRIZNANJE DJELATNIKA GODINE URUČENO S. PETOJEVIĆU

SAVICA PETOJEVIĆ, komunalni djelatnik općine Bol odabran je za djelatnika godine na uređenju okoliša. Priznanje mu je uručeno u srijedu navečer u Hvaru, na Danima hrvatskog turizma.
Djelatnik godine bira se u 16 kategorija. Cilj ove nagrade je razvijanje gostoljubivih i prijateljskih odnosa prema turistima te podizanje kvalitete usluge što bi direktno utjecalo na podizanje stupnja zadovoljstva gostiju te širenje pozitivnog imidža hrvatskog turizma.

*****

Niz nagrada dodijelilo se u kategoriji Čovjek ključ uspjeha gdje je i naš Savica Petojević. Dobitnici su iz Poreča, Zatona, Šibenika, Umaga, Osijeka, Baranje, Bilogore, Opatije, Zadra, Splita, Dubrovnika, Crikvenice, Bola, Varaždina i Malog Lošinja.
Agencijskom djelatnicom godine proglašena je Dragica Sladoljev iz agencije Kompas Travel iz Poreča. Turistički animator godine je Juraj Kirchofer koji radi u animacijskom timu Zaton Holiday Resorta, a najbolji turistički vodič je Mia Deković iz Šibenika. Djelatnik u hotelskom objektu ili kampu godine je Danijel Španjol, recepcionar u hotelu Melia Coral Plava Laguna u Umagu, a djelatnik u ugostiteljskom objektu godine je Tomica Đukić, kuhar u hotelu Osijek.

Najbolji privatnim iznajmljivačem odabran je Vladimir Škrobo, vlasnik Baranjske kuće i „Sobe kod Baje“, dok je najbolji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva godine Vladimir Vlajinić, iz izletišta „Na malenom brijegu“ u bilogorskom kraju. Policajka godine je Marina Sverić iz Opatije, dok je najbolji djelatnik u pomorskom prijevozu zadarski barkajol Zvonko Gregov.

U zračnom prijevozu slavio je Tomislav Žepina, rukovoditelj sektora komercijale u Zračnoj luci Zadar, a u cestovnom prijevozu Ante Bonacin, vozač autobusa iz Splita te Marko Šilje, prometni redar u Dubrovniku. Prodavačicom godine proglašena je Ira Župan Bogdanović iz Crikvenice, vlasnica je suvenirnice „Kredenca“, dok je djelatnikom godine na uređenju okoliša odabran Savica Petojević, komunalni djelatnik općine Bol. Najbolji hrvatski vatrogasac je Ivica Labaš, djelatnik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin, turistički inspektor Ivan Klarić iz Splita, a djelatnik sustava turističkih zajednica Biserka Regvat iz Turističke Zajednice grada Malog Lošinja. (foto: đ. eterović)

(115) objavljeno  24. 10. 18. u 22:35 h 

********************


alt

Tonči Peović, direktor Zračne luke Brač


MANJE OD PLANA, ALI VIŠE NEGO LANI

Iduće subote završava sezona letenja na Aerodromu Brač. Tog će dana, ne bude li zbog vremenskih uvjeta kao lani odgode leta, posljednji put zrakoplov Croatia Airlinesa iz Zagreba doći na Brač i isti se dan vratiti u Zagreb.
- Ovu sezonu trebamo ocijeniti uspješnom – rekao nam je direktor zračne luke Tonči Peović. – Računali smo na 40.000 putnika, a bit će ih 31 tisuća. Lani smo prihvatili i otpremili 21.604 putnika. Nove smo linije imali iz Ljubljane, Berna, Luxembourga i Rotterdama. Lani smo imali, ali ne i ovog ljeta, avionsku vezu iz dvije talijanske destinacije: Bari i Salerno. Iz Ljubljane se počelo s letovima srijedom i subotom, pa se srijedom odustalo zbog malog broja putnika. Zadnji let iz Ljubljane bio je planiran 27. listopada, ali se to dogodilo već 1. rujna. Do prekida je došlo i na liniji Bern – Zadar – Brač pa je to dodatni razlog manjem broju putnika nego smo planirali.
Najveće gužve na bračkom aerodromu bilo je subotom. Veći je zabilježen interes ovog ljeta bio za domaću liniju za i iz Zagreba. Možda bi još više putnika bilo kada bi linija umjesto utorkom i subotom bila petkom i nedjeljom.


Sutra: što se planira za sezonu 2019.? (j.e.)

(114) objavljeno  24. 10. 18. u 22:25 h  

********************


alt


alt


KRŠTENJE KATAMARANA „JELENA“

U brodogradilištu „Viktor Lenac“ novi je katamaran, prema objavi na nekim portalima stigao iz Nizozemske, a prema drugima iz Singapura. Sada je to manje bitno, a važno je da je u riječkoj luci obavljeno krštenje, a prema pisanju „Jutarnjeg lista“ brod će u prvom razdoblju ploviti na splitskom području.
Katamaran „Jelena“ (ime dobio po hrvatskoj kraljici Jeleni) duljine je 42, a širine 11,6 metara. Može prevesti 403 putnika i ima osam članova posade. Najveća brzina plovidbe je 40 čvorova. Brod ima salon za putnike na dvije razine, ugostiteljski objekt, najmoderniji sustav za pročišćavanje voda, najmoderniji sustav navigacije i u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom.
Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta na prigodnoj svečanosti istaknuo je da je to prvi Jadrolinijin u potpunosti novi brzi brod vrhunskih karakteristika te je jedan od najboljih brodova toga tipa na Jadranu. To je 51. brod u Jadrolinijinoj floti.

(110) objavljeno  24. 10. 18. u 22:05 h  


srijeda, 24. 10. 2018.      ********************


alt

Savica Petojević (u sredini) sa dva turistička direktora: Markito Marinković, direktor TZO Bol (lijevo) i Joško Stella, direktor TZ Županije (desno)


BOLJANI OTPUTOVALI PO NAGRADU

Delegacija iz Bola koja će prisustvovati u Hvaru manifestaciji Dani hrvatskog turizma otputovala je iz Bola u utorak katamaranom za Jelsu. Prvog dana, u srijedu navečer, očekujemo da će naš Savica Petojević primiti priznanje Hrvatske turističke zajednice kao jedan od djelatnika godine.
Kako je čovjek ključ uspjeha u turizmu nagradit će se turistički djelatnici u sljedećim kategorijama: organizator putovanja, agencijski djelatnik, djelatnik prodaje i marketinga u turizmu, animator godine, turistički vodič, recepcijski djelatnik, konobar, kuhar, djelatnik hotelskog domaćinstva, privatni iznajmljivač, domaćin OPG-a, policajac, inspektor, djelatnik u pomorskom prijevozu, djelatnik u zračnom prijevozu, vozač, prodavač, hortikulturni djelatnik, čistač, spasilac na plažama, djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima.
Drugog dana, u četvrtak navečer, uz izravan TV prijenos, nagradit će se 10 najboljih u turizmu: Kulturna turistička atrakcija, Turistički događaj godine, Inovacija u turizmu, Restoran godine, Turistička agencija godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, Turistička destinacija godine, a dodijelit će se i nagrada „Anton Štifanić“ za životno djelo. (j.e.)

(109) objavljeno  23. 10. 18. u 22:00 h 

utorak, 23. 10. 2018.     ********************


alt


GRADI SE 85 NOVIH APARTMANA?!

Sezona građenja počela je u Bolu 1. listopada. Intenzivno se grade, novi ili dovršavaju prije ljeta započeti, objekti na deset lokacija. Ukupno je u izgradnji 85 apartmana!
Sigurno je da će se tijekom zimskih mjeseci otvoriti nova gradilišta. Investitori su u pravilu izvan Bola, a sigurno je da će u turističkoj ponudi iduće godine (2019.) biti 340 novih kreveta!
Za mjesno stanovništvo to nije nimalo povoljna informacija, jer novi apartmani za njih su konkurencija. Gosti radije biraju nove apartmane, a veća ponuda znači smanjenje cijena najma. (j.e.)

(105) objavljeno  22. 10. 18. u 21:45 h 

********************


alt


NOVO RADNO VRIJEME

Poljoljekarna na ulazu u Bol (Bračka cesta) ima novo radno vrijeme: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom otvoreno je od 8 do 15 sati, srijedom 12 do 19, a subotom 8 do 13 sati.
Nedjeljom i praznikom je zatvoreno.

(74) objavljeno  15. 10. 18. u 21:35 h 


nedjelja, 14. 10. 2018.     ********************


alt


KOLIKO PUTNIKA DOLAZI U BOL?

Do sada nismo pisali o broju putnika koji brodovima dolaze ili odlaze iz Bola. Evidenciju o tome vodi Lučka kapetanije, a obavezni su da o broju ukrcaja i iskrcaja izvještavaju katamarani „Jadrolinije“ i „Kapetana Luke“ te mini-kruzeri i izletnički brodovi.
Brojke su impresivne! Do 30. rujna u Bolu se iskrcalo 276.996, a ukrcalo 254.369 putnika. Tu nisu uračunati gosti koji su u Bol došli i otišli jahtama i jedrilicama. (j.e.)

(69) objavljeno  13. 10. 18. u 22:25 h 

*******************


alt


alt


alt


IZLET ZA STANARE DOMA

U petak smo svjedočili jednom nesvakidašnjem događaju. Možda i prvom otkako postoji Dom za starije osobe. Martina Ostojić, mlada i nova ravnateljica Doma povela je 16 stanara na kraći izlet turističkim vlakićem na Zlatni rat. U pratnji su bile i četiri djelatnice Doma.
Turistički vlakić je besplatno ustupilo poduzeće „Zlatni rat“ koji je neobične putnike od Dominikanskog samostana dovezao na Zlatni rat gdje su u restoranu na plaži posluženi pizzom, a „Grabov rat“ im je poklonio sladoled. Nakon kraćeg zadržavanja u borovoj šumi, vlakićem su se vratili u Dom. (j.e.)

(64) objavljeno  12. 10. 18. u 21:55 h 

********************


alt


BESPLATNO ZA INVALIDE

Od ove srijede (10. listopada) uvodi se pravo na besplatan prijevoz osobnih automobila na državnim trajektnim linijama za sljedeće kategorije korisnika:
• osoba s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80% ili više
• HRVI sa 100% tjelesnog oštećenja
• invalidne osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida od 100%
Pravo na besplatni prijevoz odnosi se na vozila registrirana na osobu s invaliditetom ili roditelja, skrbnika ili zakonskog zastupnika osobe s invaliditetom, kao i vozila tih osoba kao korisnika leasinga.
Za svako putovanje potrebno je poslati novu zamolbu s relacijom i datumom putovanja najkasnije 3 (tri)  dana prije putovanja.
Pravo na povlašteni prijevoz vozila ostvaruje se temeljem pismenog upita Službi prodaje Jadrolinije na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it   ili fax 051 337  110. Dokazi za ostvarivanje prava su rješenje o invalidnosti, osobna iskaznica osobe s invaliditetom, prometna dozvola koja  glasi na ime osobe s invaliditetom ili na ime roditelja, skrbnika ili zakonskog zastupnika osobe s invaliditetom, te dokaz o statusu roditelja skrbnika, zakonskog zastupnika.

(50) objavljeno  09. 10. 18. u 22:20 h


utorak, 09. 10. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


OBILJEŽENA TRI TURISTIČKA JUBILEJA

Na zajedničkoj sjednici, održanoj u dvorani Hvar hotela „Elaphusa“, Skupština Turističke zajednice općine Bol i rukovodstvo Hotela „Zlatni rat“ u ponedjeljak su obilježili Dan Turističke zajednice, 70-godina hotela „Zlatni rat“ i 95 godina turizma u Bolu.
Na svečanost je bio i direktor TZ županije Joško Stella, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, a kao poseban gost pozvan je djelatnik „Grabovog rata“ Savica Petojević, dobitnik priznanja Djelatnik godine koje će mu biti uručeno na Danima hrvatskog turizma u Hvaru.
Pismena priznanja Turističke zajednice Bol ove su godine dobili gosti REGINA i MARTIN SCHAPMANN (Njemačka), CAUDA JANINA KAZIMIERA (Poljska) te NATAŠA i MILAN ČELAN (Hrvatska) za više od 35 godina vjernosti Bolu, a priznanja su u njihovo ime preuzeli njihovi domaćini Ivica Baković i Gita Marinković. Priznanje je dobio i MATKO IVELIĆ (hotel „Bretanide“) za kontinuiran dugogodišnji rad u ugostiteljstvu Bola te TV emisija TURIZAM HRT, a priznanje je primio urednik i voditelj Ivica Đuzel. Turističko vijeće posebnom je odlukom usmeno pohvalilo i novčano nagradilo (2.000 kuna) TOMISLAVA DEŠKOVIĆA za njegov primjerni rad, zalaganje i pomoć putnicima koji dolaze ili odlaze katamaranom „Jadrolinije“ u bolskoj luci.
U radno predsjedništvo na svečanoj sjednici bili su Tihomir Marinković, predsjednik TZ, Dino Sokol, direktor Hotela „Zlatni rat“ i Markito Marinković, direktor TZO Bol.
Na svečanoj sjednici govorili su direktor TZ Markito Marinković, koji je pročitao i pozdravno pismo ministra turizma Garia Cappellia, te predsjednik TZ Tihomir Marinković i direktor Hotela „Zlatni rat“ Dino Sokol.
Sudionike skupa pozdravio je i čestitao im Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, a u ime nagrađenih zahvalio je Ivica Đuzel.

Markito Marinković: Očekujemo 630.000 noćenja
- Dana 8. listopada 1954. registrirano je Turističko društvo Bol koje je osnovano kao društvo za uljepšavanje varoši i promet strancima, a taj dan obilježavamo kao Dan Turističke zajednice – rekao je u uvodnom izlaganju direktor TZO Markito Marinković. – Ove godine obilježavamo i dvije važne obljetnice za bolski turizam: 95 godina kontinuiranog turističkog prometa u Bolu koje je prvi put registrirano 1923. Kada je u Bolu došla prva ferijalna kolonija iz Sarajeva. Mjesni odbor je prije 70 godina, 17. Listopada 1948. Preuzeo nacionalizirani pansion Vidošević i utemeljio hotelsko poduzeća „Zlatni rat“. Iz povijesti bolskog turizma spomenuo bih 1936. Kada je u Bolu ostvareno 3.397 noćenja ili 1986. Sa 459.413 noćenja, a ove godine očekujemo oko 630.000 noćenja. Treću godinu za redom u Bolu smo dočekali 100.000 gosta. Zadovoljstvo mi je istaknuti da je Bol dobio trećeg „Djelatnika godine“ a to je Savica Petojević, zaposlenik komunalnog poduzeća „Grabov rat“.


Tihomir Marinković: Hvala svima koji su imali dobre namjere
- Čestitam tvrtki „Zlatni rat“ , svim njenim zaposlenicima i umirovljenicima veliku obljetnicu, 70 godina tvrtke sa dobrim željama da još dugo uspješno brodi na turističkom tržištu te ohrabrujem menadžment da ustraje na preskakanju razno-raznih nemalih prepreka koje stoje pred njima, a sve na dobrobit tvrtke i destinacije Bol.
U proteklih 95 godina općina Bol je kao izrazito turistička destinacija izuzetno napredovala i razvila se u vodeću turističku destinaciju u Hrvatskoj …
Bol je pred realizacijom objekata turističke infrastrukture:
-    Nova luka na Račiću;
-    Žičara Bol – Vidova gora sa razvojem pripadajućeg platoa na Vidovoj gori;
-    Potpuno uređenje plaže Zlatni rat, što je i započeto prema projektiranim rješenjima, potpuno opremanje plaže sa ciljem da dobijemo najuređeniju plažu na Jadranu i šire;
-    Nastavljamo pripremama za premještanje općinske uprave, ali i izgradnje novog groblja.
Ne tako davno imali smo u destinaciji Bol događanje naroda na određenim pitanjima od izuzetne važnosti za destinaciju. Mnogi su razumjeli, a neki baš i nisu o meritumu stvari. Svi smo iz tih aktivnosti izvukli neke pouke i hvala svima koji su imali dobre namjere.
Naravno ima još dosta prostora za napredak što smo i sami uvidjeli, a što nam u svojim izvještajima ukazuje agencija koja je vodila akciju „Tajni gost“. Potrebno je ispraviti negativnosti koje se ponavljaju:
-    Prometna regulativa u mjestu;
-    Gužva u luci Bol;
-    Kvalitetnija ponuda u restoranima;
-    Isticanje cijena, posebno na tržnici;
-    Raznovrsnost ponude.
Svima nam je zadatak raditi da izuzetno zahtjevan postojeći projekt WTA turnira, zadržimo i unaprijedimo.
Radimo infrastrukturu za poboljšanje života građana i turista:
-    Proširenje vrtića „Mali princ“ koje je u tijeku;
-    Škola sa domom za smještaj u kojoj se školuju kadrovi za potrebe turističkog gospodarstva;
-    Vatrogasni dom od izuzetne nam je važnosti u sigurnosnom smislu i to je započeto sa realizacijom;
-    Opremanje DVD-a sa novom opremom kao i obnova voznog parka kupnjom jednog vatrogasnog navalnog vozila;
-    Uređeno je za djecu igralište kod Doma za starije koji će dio parka i oni koristiti;
-    Očekujemo više ljubaznosti u ophođenju s gostima.

Dino Sokol: Najveća su vrijednost ljudi
-    Ovo je značajan jubilej za tvrtku „Zlatni rat“, kada obilježavamo 70 godina neprekidnog rada. Najveća su vrijednost njezini ljudi, pa koristim ovu priliku da im čestitam jubilej i zahvalim na njihovom doprinosu – rekao je u svom obraćanju Dino Sokol, direktor Hotela Zlatni rat, na svečanoj sjednici.

Joško Stella: Čestitam dobitnicima priznanja
-    Bol je istinska perjanica hrvatskog i županijskog turizma. Zahvaljujem i čestitam svim dobitnicima priznanja bez kojih nema nastojanja rasta u turizmu – izjavio je u pozdravnoj riječi Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

(49) objavljeno  08. 10. 18. u 21:25 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: VODA NA CESTI

Nekoliko puta je tijekom nedjelje ujutro kiša okupala bolske ulice i polja, ali nije bilo većih problema. Rekli bi uobičajeni prizori: zemljani nanos na rivi koji su nanijele bujice niz Bračku cestu, intervencija vatrogasaca u objektima Srednje škole na Bjenačici, ali i bazen na županijskoj cesti (na slici) Bol – Zlatni rat kod zgrade Tenis centra. Nije prvi put da na ovoj cesti, nakon kiše, nastane omanji bazen vode, a sve iz razloga što se odvod sa ceste u obližnji potok ne čisti redovito ili barem prije najave kiše. (j.e.)

(40) objavljeno  07. 10. 18. u 22:00 h 


srijeda, 03. 10. 2018.     ********************


alt


KONCESIJE: 400 TISUĆA NIJE PLAĆENO

Općina Bol je u 2018. godini izdala 64 koncesijska odobrenja na pomorskom dobru i zaračunala 4.038.417 kuna, koje svi ipak nisu platili! Krajem kolovoza, prema pismenom izvještaju koji su dobili svi vijećnici, a na traženje vijećnika Tonča Buljana, njih 18 ostalo je na listi dužnika sa  401.500 kuna. Možda je netko, nakon opomena, nešto i uplatio tijekom rujna, a nekoliko njih je uputilo molbu da im se smanji naknada.
Iako se u izvještaju poimenično navode svi koji su dobili koncesijska odobrenja, kao i iznosi koje su platili i koliko duguju, mi prema zakonskoj obvezi o zaštiti osobnih podataka, bez suglasnosti dužnika (!?), ne možemo objaviti njihova imena.
Možda se dužnici nadaju da će im dugovanja biti - oproštena?! (j.e.)

(16) objavljeno  02. 10. 18. u 22:40 h 


utorak, 02. 10. 2018.     ********************


alt


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

U drugoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi, tijekom ponedjeljka do podne, prikupljena je 41 doza krvi. Od sedmorice krv nije uzeta iz raznih razloga.
Prvi put su krv dali Ivo Marinković, Nenad Marinković i Josip Karmelić.
Klub DDK u Bolu akciju organizira dva puta godišnje, početkom travnja i listopada.
- Ovo je prosječan odziv i zadovoljni smo akcijom, posebno s činjenicom da će bolska krv nekome pomoći u ozdravljenju, a možda i spasiti život – izjavio nam je Vinko Kraljević, predsjednik kluba DDK Bol. (j.e.)

(11) objavljeno 01. 10. 18. u 22:15 h 

********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"