Bolska kronika

petak, 21. srpnja 2017.


alt


U BOLU JE VIŠE OD 6.000 GOSTIJU

Prema eVizitoru i informaciji iz Ureda TZO u Bolu je 20. srpnja zabilježeno preko šest tisuća gostiju. Točnije 6.012, koliko ih je u četvrtak službeno registrirano, a prema prijavama hotela, privatnog smještaja i kampova.
Idućih dana, ta bi brojka trebala biti sve veća, a mjesta ima i za one koji tek planiraju na odmor. Zbog sve većeg broja novoizgrađenih apartmana malo će dana u ovoj sezoni biti sve popunjeno. Puni kapacitet je 7.200 kreveta. (j.e.)

(76) objavljeno  20. 07. 17. u 23:05 h 

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE 25. SRPNJA

Sjednica Općinskog vijeća održat će se u utorak, 25. srpnja. U pozivu kojeg potpisuje predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, piše da će se nakon prihvaćanja zapisnika sa VI. sjednice, usmenog izvješća načelnika o radu općine između dvije sjednice i postavljanja vijećničkih pitanja i prijedloga, raspravljati i odlučivati po još 12 točaka dnevnog reda.
Načelnik će informirati vijećnike o sastanku u Ministarstvu mora i odobrenim koncesijama za 2017. godinu. Ponovno je predviđena rasprava o odnosima sa tvrtkom MS Brač turist vezano za poslovni prostor na Vidovoj gori.
Vijećnici će odlučiti i tko će biti ovogodišnji dobitnici nagrada Općine, a odredit će se, na prijedlog načelnika, i visine novčanih nagrada koje će dobiti laureati.
Bit će rasprava i donošenje odluke o postavljanju spomen ploče  Frani Radiću (1857. – 1933.) zbog njegovog pionirskog djelovanja na području srednjovjekovne arheologije u Dalmaciji i bogate publicističke djelatnosti.
Načelnik je vijećnicima predložio novi ugovor o poslovnoj suradnji između Općine i tvrtke Press servis, izdavača portala boljani.info.
Raspravit će se i pristigle molbe, a na dnevnom redu je i ostavka Katarine Marčić na dužnost potpredsjednice Općinskog vijeća i člana Odbora za izbor i imenovanja. Na sjednici će se izabrati njezine zamjene. (j.e.)

(75) objavljeno  20. 07. 17. u 23:00 h  

********************


alt


SPOMENIK PALIMA ZA DOMOVINU

Počelo je uređenje parka, na zapadnoj parceli, pored sadašnjeg groblje, gdje bi se do Dana općine trebao postaviti Spomenik palima za Domovinu. Autor spomenika je akademski kipar Kažimir Hraste. Na sjednici Općinskog vijeća, u prošlom sazivu, Kažimir Hraste detaljno je obrazložio svoju zamisao koju ćemo uskoro vidjeti:
- Uzeo sam motiv Piete – rekao je K. Hraste – jer je postao univerzalni znak suosjećanja za ljudsku bol kao predložak za spomenik svima palim za domovinu Hrvatsku u Bolu. Ja sam rješenje spomenika s prikazom tijela Kristova koji leži na Marijinom koljenu  zamislio slobodno, stilizirajući dva tijela kao dva skulpturalna elementa, jedan položen a drugi kao da leži preko njega. U tlocrtu se iscrtava križ. Kompenzacija je reljefno smještena na postamentu nepravilnog trapezoidnog oblika, koja asocira na srednjovjekovne nadgrobne ploče. Spomenik bi bio napravljen od korten lima, koji bi se na modeliranoj formi u nepravilnim komadićima polagao i vario i tako stvorio skulpturalnu cjelinu. (j.e.)

(74) objavljeno  20. 07. 17. u 22:55 h  
alt
četvrtak, 20. 07. 2017.     ********************


alt


alt


SIDRENJE GDJE JE ZABRANJENO!   

Sidrenje oko plaže Zlatni rat i nije neka novost. To je svakodnevni prizor, samo je pitanje koliko ih ima. Dobili smo fotografije od dvojice naših čitatelja, a snimljene su prošlog ponedjeljka (17. srpnja). Ovaj put ih je bilo nešto više sa istočne strane (16 sati) gdje je sidrenje – zabranjeno. Po morskom dnu su položeni od Brača prema Hvaru vodovodne cijevi, električni i optički kabeli. Nazočnost toliko brodova nije moglo proći bez incidenta. Jahta je u namjeri da otplovi, svojim sidrom (18.10 sati) zakvačila i podigla na morsku površinu podmorske kabele.
Ima li oštećenja, tek treba utvrditi, ali ponovno ćemo pitati: tko treba upozoriti brodove da se ne sidre oko Zlatnog rata, unatoč zabrani koja je označena na pomorskim kartama i velikog panoa koji je dovoljno velik da bude vidljiv sa svih ovih brodova na našoj slici. (j.e.)

(73) objavljeno  19. 07. 17. u 23:00 h 

********************


alt


BOLSKE LITNJE NOĆI

I ove srijede je organizirana gastronomsko-zabavna manifestacija Bolske litnje noći. Na rivi se sviralo, plesalo, ali i konzumirali specijaliteti sa žara, kolači … Dobra je ponuda bila domaćeg bijelog i crnog vina te piva.
Najveća je gužva, a trebalo se poduže čekati u redu, pred štandom Konobe Dinko. Nudile su se lignje, tune, papaline, skuše … (j.e.)

(72) objavljeno  19. 07. 17. u 22:55 h 

********************


alt


OTVOREN WC NA BORKU

Montažni sanitarni čvor nedaleko plaže Borak, kojeg mogu koristiti i invalidi u kolicima, ipak je proradio. Korištenje se plaća 5 kuna, a radno vrijeme je od 9 do 22 sata. Ne treba se, međutim, iznenaditi ako se zatvori i ranije. U srijedu smo naišli na zatvorena vrata već u 19.30 sati.

(71) objavljeno  19. 07. 17. u 22:55 h 

********************


alt


KUPANJE UNATOČ ZABRANI

U bolskoj luci nije dozvoljeno kupanje, ali oni najmlađi to vole. Uspinju se na privezane barke, skaču u more … Sve to može biti i opasno, a tko je nadležan za red u luci pa da tu djecu upozori na opasnosti koje im prijete? (j.e.)

(70) objavljeno  19. 07. 17. u 22:50 h  

********************


alt


PREDAVANJE U TEATRINU

Akademik Nenad Cambi održat će u petak, 21. srpnja, predavanje „Rim na Braču“, a Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman predstavit će snimljeni materijal u rimskom kamenolomu Rasohe i u Škripu za fotografsku mapu „Terra Croatica – Bročko blogo“. Predavanje je u Teatrinu Dva ferala s početkom u 21.30 sati.

(69) objavljeno  19. 07. 17. u 22:45 h alt
srijeda, 07. 2017.     ********************


alt

U utorak je u Bol stigao i veliki broj izletnika


SVE VIŠE GOSTIJU

Prema statističkim podacima Ureda Turističke zajednice, u utorak je eVizitor zabilježio najveći broj prijavljenih gostiju ovoga ljeta. Bilo ih je 5.894, uglavnom inozemnih gostiju. Idućih dana njihov će broj stalno rasti, a puni kapacitet u hotelima, privatnom smještaju i kampovima je 7.200 kreveta. (j.e.)

(68) objavljeno  18. 07. 17. u 22:20 h 

********************


alt

Dim je zakljanjao sunce (ponedjeljak, 19.30 sati)


BOLJANI GASE KOD SPLITA

Na opožarenom području oko Splita dolaze na ispomoć vatrogasci iz svih hrvatskih županija. U gašenju požara sudjeluju i navijači Torcide, BBB … Prvi put u 66 godina, koliko postoje vatrogasna društva na Braču, u pomoć su krenule i njihove kolege s otoka. U drugoj grupi bio je Domagoj Marinković iz Bola, koji se vratio kući u utorak u 21 sat trajektom iz Splita. Njega je zamijenio Stipe Marinković. U trećoj grupi je još po jedan vatrogasac iz Selaca, Pučišća, Milne, a dvoje iz Supetra. (j.e.)

(67) objavljeno  18. 07. 17. u 22:15 h  

********************


alt


alt


POVEĆAO SE BROJ POLAZNIKA

Drugog dana obuke u ljetnoj školi plivanja došlo je još novih kandidata. Na Martinici se, po lijepom vremenu, vježbalo i u moru, a s mladim plivačima bila je i dosadašnja trenerica Marina Lekić.
Prvi jutarnji trening u 8.45 sati je za one od 4 do 7 godina i neplivaće, a sat kasnije dolaze stariji, od 8 do 14 godina. (j.e.)

(66) objavljeno  18. 07. 17. u 22:10 h 

********************


alt


BEACH PARTY NA ZLATNOM RATU

Devet puta tijekom ovog mjeseca u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu organizira se beach party. Početak je u 16 sati, a u srijedu, 19. srpnja nastupa Jakša Jordes, saxo live i DJ Prince.
Isti program, ali od 23 do 06 sati, je i u 585 clubu.
Programi u cocktail baru Auro bit će 24. (ponedjeljak), 27. (četvrtak), 28. (petak) i 31. (ponedjeljak) srpnja. (j.e.)

(65) objavljeno  18. 07. 17. u 22:05 h  alt
utorak, 18. 07. 2017.     ********************


alt

U ponedjeljak u 20 sati javljeno je da gori između Pražnica i Gornjeg Humca. Odmah je iz Bola krenulo jedno vozilo sa tri vatrogasca  (Vatrogasci su se vrlo brzo vratili, jer gdje ima dima ne znači da ima i vatre. Dim su mještani opazili i javili vatrogascima, a dim je nošen vjetrom došao sa kopna gdje je veliki požar zahvatio i područje Podstrane. Srećom, nije trebala intervencija vatrogasaca na Braču.)


KAKO SE ZAŠTITITI OD POŽARA? BOLJE JE SPRIJEČITI …

Posvuda su u Dalmaciji požari, a u ponedjeljak u 20 sati jedno je vatrogasno vozilo sa tri vatrogasca iz Bola krenulo u akciju gašenja: gori negdje između Pražnica i Gornjeg Humca.
Prvi put su vatrogasci s otoka krenuli u pomoć kolegama na kopno. U utorak ujutro kreće i prva smjena: Domagoj Marinković iz Bola zajedno s kolegama iz Selaca i Pučišća treba zamijeniti vatrogasce iz Supetra koji su negdje na terenu oko Žrnovnice. 
Slike s početne stranice našeg portala podsjećaju na požar iznad plaže Zlatni rat koji se dogodio 7. srpnja. Srećom, izgorjelo je sam šest hektara borove šume, vinograda, maslina i niskog raslinja. Vatra se nije približila borovoj šumi uokolo plaže, ali moramo pitati kako se štiti Zlatni rat?
Pisali smo (i predlagali) da bi trebalo jedno vatrogasno vozilo stalno dežurati u neposrednoj blizini Zlatnog rata. Sada, otkako je otvoren 585 club, čak i noću! Možda je to briga županijske ustanove More i krš, a može li se u Bolu samo čekati da netko drugi načini plan zaštite? U radnom materijalu načinjenom u travnju 2016. nigdje se ne spominje dežurstvo vatrogasnih vozila na Zlatnom ratu?!
Koje bi posljedice za bolski turizam bile ako se zapali šuma oko plaže Zlatni rat? Strah nas je o tome i razmišljati! (j.e.)

(64) objavljeno  17. 07. 17. u 22:15 h  

******************** 


alt

Na Račiću je u ponedjeljak u 18 sati bilo privezano 25 jedrilica


ULTRA PRESELILA U BOL

Dio ultraša koji su tri dana bili u Splitu, tijekom ponedjeljka su krenuli prema Bolu, Hvaru i Visu. U Bol su stigli katamaranima, ali i jedrilicama, autobusima …
U bolskoj luci ili ispred nje privezane su u ponedjeljak u 18 sati bile 64 jedrilice. Njihovi su putnici krenuli na provod, najprije u Auro na Zlatnom ratu, zatim u cocktail bar Varadero, a nakon ponoći, pa do jutra, u novootvoreni 585club. (j.e.)

(63) objavljeno  17. 07. 17. u 22:10 h  

********************


alt


alt


POČELA ŠKOLA PLIVANJA

Prvi dan škole plivanja, na plaži Martinica, buri unatoč, došlo je 55 mladih, od 4 do 14 godina starosti. Uglavnom zbog bure, prvog dana nije bilo kupanja, ali je bilo vremena za upoznavanje.
Vježbanje je predviđeno četiri tjedna, svaki dan osim subotom i nedjeljom. Roditelji slabijeg imovinskog stanja, kojima je preskupa upisnina od 300 kuna, trebaju se za savjet obratiti voditelju škole Bošku Botici. (j.e.)

(62) objavljeno  17. 07. 17. u 22:05 h  

********************


alt

Veli most u ponedjeljak prije dolaska katamarana "Vida"


PUTNICI NAJVIŠE TRAŽE „VIDU“

Posljednjih mjesec dana, najveći je interes putnika za putovanje iz Bola za Split katamaranom u 11.40 sati. Dnevno bude i preko sto putnika, a ima dana da za sve nema mjesta u katamaranu Vida koji dolazi iz Dubrovnika.
Gužva je na istom katamaranu i u povratku iz Splita. Mnogi ne vole čekati 45 minuta na splitskoj rivi i radije kupuju karte za Vidu, gdje je karta 15 kuna skuplja nego na redovnoj liniji Split – Bol – Jelsa gdje se plaća 55 kuna.
U ponedjeljak je sa tri katamarana iz Splita došlo oko 400 putnika. (j.e.)

(61) objavljeno  17. 07. 17. u 22:00 h 

********************


alt


KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Klavirski koncert dviju umjetnica iz Južne Koreje Hyung-Min Lee  i  Yoon-Sook Choi održat će se ovog utorka, 18. srpnja u 21.30 sati, u crkvi Dominikanskog samostana.
Hyung –Min Lee, rođena u Seoulu završila je dodiplomski studij klavira na seulskom Državnom sveučilištu u Južnoj Koreji. Zatim je u SAD doktorirala klavir i književnost na Eastman glazbenom koledžu. Pijanistica Yoon-Sook Choi, također rođena u Seulu u Južnoj Koreji, diplomirala je u srednjoj školi Yewon u Seulu, a kasnije i na Arts High Schooll, obje vrhunske škole u Koreji specijalizirane za umjetnost uključujući i klasičnu glazbu. Obje su umjetnice nastupale po cijelom svijetu, te su dobitnice međunarodnih glazbenih nagrada.
Na koncertu u Bolu izvodit će djela W.A. Mozarta, A. Dvoraka, C. Debussya i A. Piazolle.
Ulaz na sve koncerte iz Ciklusa klasičnih koncerata je besplatan.

(60) objavljeno  17. 07. 17. u 21:55 h  alt
ponedjeljak, 17. 07. 17.      ********************


alt

Sastanak "starog" i "novog" vodstva plivačke škole u kući obitelji Lekić


MLADI PLIVAČI NA MARTINICI

Kroz 20 godina rada, koliko  djeluje plivačka škola „Grancigula“, prošlo je dvije tisuće djece. Mnogi su od njih na Martinici naučili plivati, a sada imaju priliku da njihova djeca tijekom ljeta pohađaju ljetnu školu plivanja. Počeo je Neven Šimac, a nastavio je bračni par Zoran i Marina Lekić. Punih 20 godina je s njima bila i Željana Cvitanić, a ove godine će školu plivanja, kako je dogovoreno u bolskoj Općini još prošlog ljeta, voditi Sportsko društvo Bol.
Sigurno je da veza Zorana, Marine i Željane sa školom na Martinici neće i ne može biti prekinuta. Dokaz je to i sastanak „starog“ sa „novim“ vodstvom u stanu Lekićevih, u nedjelju navečer, gdje je prema svojim bilješkama dosadašnja trenerica Marina savjetovala Boška Boticu, koji preuzima odgovornost i vođenje škole.
Prošlog ljeta kroz školu je prošlo 142 djeteta, a ove godine je start ovog ponedjeljka u 8.45 (najmlađi i neplivači) i u 9.45 (oni od 8 do 14 godina).

(59) objavljeno  16. 07. 17. u 22:20 h  

********************


alt


IZLOŽBA  MEĐUNARODNO POZNATE UMJETNICE

U galeriji Doma kulture ovog  ponedjeljka u  21.30 sati otvara se izložba kiparice Nade Schönenberger-Petrak, međunarodno priznate umjetnice rodom iz Šibenika, koja tijekom godine živi u Švicarskog, a ljeta već godinama provodi u Bolu.
Ova umjetnica svoje skulpture najviše izrađuje od gline, mekog kamena i bronce. Česti motivi njezinih radova su ribe i sirene, a njene prepoznatljive figure su upravo figure žene-ribe. Riječ je o umjetnici koja u svojim radovima naglašava oblik i volumen, te se izražava u različitim tehnikama.
Izlagala je u Švicarskoj kao i u mnogim zemljama Europe, u poznatim galerijama, te na samostalnim i grupnim izložbama. U Švicarskoj je članica umjetničke grupe "Kravata" koja okuplja hrvatske umjetnike.
Dobitnica je mnogobrojnih priznanja za svoj rad.
Izložba ostaje otvorena do 27. srpnja. Ulaz je slobodan, a galerija je otvorena svakog dana od 20 do 23 sata.

(58) objavljeno  16. 07. 17. u 22:15 h  alt
nedjelja, 16. 07. 17.     ********************


alt

Tablu "Plaža za pse" vide samo oni koji prolaze s brodom


alt

Ovo je, vjerovali ili ne, predviđeno i "uređeno" kao plaža za pse?!


alt

Plaža za invalide na Bjenaćici u subotu je bila uredna, ali i dalje bez kabine za presvlačenje


alt

Na liftu za invalide ima dovoljno prostora i za još jednu naljepnicu: sa brojevima mobitela koje treba nazvati da netko donese daljinski upravljač


KAKVE SU PLAŽE U BOLU?

Bol se može pohvaliti bogatstvom šljunčanih plaža, ali je činjenica da svake godine dolazi sve više gostiju i izletnika, a na plažama je sve više objekata škola surfanja, ležaljki … Postoji prijedlog o načinu upravljanja bolskim plažama, ali ostaje mrtvo slovo na papiru.
Kako izgledaju bolske plaže, odlučili smo, kroz nekoliko nastavaka, pokazati našim čitateljima i gostima koji planiraju odmor u Bolu. Ovo je tek prvi izvještaj …
Ispred zgrade škole i vinskog podruma omiljeno je kupalište Boljana, ali je tamo kupanje – zabranjeno. Prva službena plaža prema zapadu počinje na početku šetnice. Tu je predviđena plaža za pse, ali je skoro nitko ne koristi. Tablu netko okreće prema moru da je što manje ljudi vidi, a sama plaža je bez šljunka nepodobna za ljude i domaće životinje. Prije tri ljeta se nasulo, ali su valovi odnijeli šljunak i ostale su, evo i drugo ljeto, samo gole škrape.
Slijedeće lijepo uređena plaža je na Bjenaćici gdje je od prošlog ljeta i lift za invalide. U vrijeme naše posjete plaža je bila čista, a šljunak uklonjen sa kamenih površina. Zamjerka je što nema kabine za presvlačenje, posebno zbog invalida, ali je sreća što još nema ležaljki i suncobrana. Dobro bi bilo postaviti i tablu da se na plažu ne smiju dovoditi kućni ljubimci, iako se mnogi neće obazirati na tu zabranu. (j.e.)

(57) objavljeno  15. 07. 17. u 23:00 h   

********************


alt

Od ponedjeljka, pa idućih mjesec dana, na Martinici se organizira škola plivanja


POČINJE ŠKOLA PLIVANJA

Svi zainteresirani za školu plivanja trebaju u ponedjeljak, 17. srpnja, doći na plažu Martinica. Oni najmlađi, od 4 do 7 godina i neplivači trebaju se javiti u 8.45, a oni stariji, od 8 do 14 godina, u 9.45 sati.
Već se nekoliko godina razmatra mogućnost sudjelovanja roditelja u participaciji troškova, pa će od ove godine trebati nešto i platiti. Oni koji će u školi plivanja biti četiri tjedna plaćaju 300 kuna, a za drugog člana obitelji (brata ili sestru) 100 kuna. Za kraći boravak u školi plivanja plaća se 100 kuna za svaki tjedan.
Roditelji nisu s odobravanjem prihvatili ovu odluku, ali nije bilo druge mogućnosti jer su zbog angažiranja trenera povećani troškovi, a sredstva koja daje Općina Bol nisu dostatna.
Na prvom sastanku, u ponedjeljak, raspravit će se s roditeljima na koji način osigurati liječnička uvjerenja.
Voditelj škole plivanja ove je godine Boško Botica iz Sportskog društva Bol. (j.e.)

(56) objavljeno  15. 07. 17. u 22:55 h   

********************


alt

Irena Kraljević sa bolskim modelima ispred Frizerskog salona Sirena prije polaska za Supetar


BOLJANI NA BRAČKOJ VEČERI LIPOTE

Pod pokroviteljstvom Grada Supetra, a u organizaciji Udruženja obrtnika Brača, u Supetru je u subotu navečer održana BRAČKA VEČER LIPOTE. Drugi put sudjeluje i bolski frizerski salon Sirena, vlasnice Irene Kraljević.
U Supetru su se Boljani predstavili s par modela kojima su donijeli trunčicu ugođaja sa Zlatnog rata, najljepše plaže na svijetu. Visažistice večerašnjim modelima su Antonija Buvinić i Ružica Jozić, a modeli su nosili kreacije naše mlade dizajnerice Antonije Jakšić Dorotić sa kojima je nastupila na Zlatnoj igli ove godine u Zagrebu.

(55) objavljeno  15. 07. 17. u 22:45 h  alt

subota, 15. 07. 2017.     ********************


alt


alt


KUĆNI OTPAD SE ODVOZI, A TKO ČISTI ULICE?

Bol u špici sezone ima deset puta više stanovnika nego u zimskom periodu. Mogu li komunalne službe, posebno one koje brinu o čistoći, pratiti adekvatno taj pritisak? Kućni se otpad ljeti odvozi svakodnevno, a u centru mjesta angažiran je dodatni broj čistača. Ipak, problema ima u naseljima Ratac-Blato i Blato. Tamo ne dolaze po kućni otpad već stanari i turisti moraju u plastičnim kesama dolaziti do poluukopnih kontejnera. Oni iz Ratac-Blato donose kućno smeće na dnu naselja, u kontejnere koji su uz Ulicu Hrvatskih domobrana, dok oni iz Blata moraju se uspinjati do kontejnera koji su također uz Ulicu Hrvatskih domobrana, pa onda praznih ruku vraćati se kući ili prema centru mjesta.
Problem su plastične kese koje se ostavljaju pored kontejnera. I ne samo kese, već i dijelovi starog namještaja, kućanski aparati … Kese nisu problem samo u ova dva naselja nego u većem dijelu Bola.
Mačke znaju, u potrazi za hranom, prekapati po vrećama, a razasuti otpad ostaje na cesti. Istina, radnici koji prazne kontejnere pokupe od toga nešto, koliko mogu, ali dosta toga i ostane. Osim u centru mjesta, u većem broju ulica smetlari ne dolaze niti je planirano da oni to čiste.
Kućni otpad iz kontejnera odvozi Michieli-Tomić d.o.o. na deponij kod Gornjeg Humca, a rivu i neke ulice čisti bolska komunalna tvrtka Grabov rat. Ostale ulice moraju čistiti sami stanari ili čekati prve kiše. (j.e.)

(54) objavljeno 14. 07. 17. u 22:25 h  

********************


alt

Antun Viličić (sasvim desno) s prijateljima pored makete broda "Napredak", prvog tunolovca u Europi


alt

Danas više nema objekta u kojoj je od 1902. do 1923. bila tvornica za preradu ribe


TV IZ SAN MARINA SNIMA U BOLU

Drugog vikenda, 21. i 22. srpnja, privatnim avionom na brački aerodrom stiže TV ekipa iz San Marina koja će u Bolu i Postirima snimati priloge za emisiju „Alta Marea“ (Plima) koju preuzima i RAI. Riječ je o povijest ribolova u Bolu i sličnim morskim temama. Dolazak TV ekipe dogovorio je naš Boljanin dr. Nikša Šimetović, koji je radio i ostao živjeti u San Marinu, a ljeto provodi u Bolu.
Mnogi znaju da je Bol nekada bilo naselje ribara i težaka (vinogradi), ali je danas turističko mjesto. Ribarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo su sada dopunska zanimanja. U monografiji „Boljani“ navedeni su neki podaci koji su zainteresirali TV ekipu da zbog toga dođe u Bolu. Na primjer: Bol 1899. imao u vlasništvu 24 ribarska broda i 41 manji čamac; na međunarodnoj ribarskoj izložbi 1902. u Beču za izložene predmete odlikovana su braća Čubretović iz Bola; drugu nagradu i medalju cara Franje Josipa dobio je na izložbi izuma u Beču 23-godišnji Nikola Vidošević za feral tzv. acetilen svijeću koja se koristila u ribolovu. Na tom izumu radio je i Ivan Brešković Živac.
Zbog obilnog ulova plave ribe Mardešići iz Komiže utemeljili su 1902. u Bolu tvornicu za preradu ribe. Tvornica je prestala radom 1923. godine.
Godine 1906. Bol ima 26 brodova za ljetni ribolov i 150 ribara. Iz Bola se od 1907. do 1910. izvezlo 11.200 kg slanih srdela.
Ribarska zadruga osnovana je 1910., a u registru su upisana 74 člana.
Posebno je interesantan povijesni podatak o suvremenoj metodi lova tunja (kalifornijskog tipa) na Jadranu, ali i u Europi, koji je 1929. uveo  Ante Viličić iz Bola. Prvi tunolovac „Napredak“ izgrađen je u Sumartinu (dužine 17,25, a širine 4,40 metara).

(53) objavljeno  14. 07. 17. u 22:20 h  


alt
petak, 14. 07. 2017.     ********************


alt


ZAŠTO NEMA VODENOG PARKA?

Ovoga ljeta, iako je prošla trećina sezone, još nema vodenog parka sa istočne strane plaže Zlatni rat (vidi sliku). Prvi put je vodeni park montiran u ljeto 2013. ali pete sezone još nema zabave za mlade, ali ni zarade za Općinu koja daje koncesijska odobrenja. Razlog je, čini se, povećanje koncesijske cijene sa 600.000 (plus PDV) na 1.200.000 kuna. Općina je očito željela dobiti nešto više, a ostala je bez ičega, a posjetitelji na Zlatnom ratu bez atraktivne zabave. Četvorica su ostala bez posla! (j.e.)

(52) objavljeno  13. 07. 17. u 22:35 h  

********************


alt


alt


PRVI SASTANAK KOD ŽUPANA

Prvi put nakon utemeljenja Splitsko-dalmatinske županije (1993.godine), vodstvo Županije se sastalo prošlog četvrtka (13. srpnja) sa svim načelnicima i gradonačelnicima s područja županije. Na sastanku je bio i bolski načelnik Tihomir Marinković.
Stipe Čogelja, pročelnik Odjela za pomorstvo i turizam, je govorio o novom županijskom Pravilniku o koncesijama, „vrućoj“ temi, koju kako je uvodno u temu župan Boban rekao, „mnogi političari i pojedini mediji često tumače na „svoj način“ lamentirajući o temi, ignorirajući ili nedostatno razlikujući čak i temeljne termine kao što su „koncesija“ i „koncesija na pomorskom dobru“.
„Poučeni dosadašnjim iskustvom, mogu kazati da se ništa iz područja dodjele koncesija na pomorskom dobru ne će događati bez volje i pristanka lokalne zajednice“ – rekao je župan. Pročelnik Čogelja, je naglasio da će se u stručnom tijelu koje odlučuje o dodjeli koncesija na pomorskom dobru definirati šest stalnih članova, predstavnik oporbe i predstavnik vladajućih iz županijske Skupštine, predstavnik Lučke kapetanije, predstavnik Sveučilišta, predstavnik Udruga (koje u opisu djelatnosti imaju bavljenje pomorskim dobrom) i jedan promjenljivi član – predstavnik jedinice lokalne samouprave s područja na kojemu se nalazi pomorsko dobro.
Župan Boban je kratko, koncizno i precizno informirao okupljene o sastanku kojega su župani prošli tjedan imali s Vladom RH u Požegi, gdje je između ostaloga bilo riječi i o dopisu kojega je u ime Ministarstva za upravljanje državnom imovinom, ministar Goran Marić uputio lokalnim zajednicama, tražeći od njih očitovanje i žurnu dostavu traženih informacija s terena.
O kupnju knjiga za prvoškolce na području cijele Županije detaljnije je govorio pročelnik za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić. Naime, prvi put, Županija kupuje knjige za sve prvoškolce, pa je Đonlić pozvao gradonačelnike i načelnike na suradnju kako bi se izbjegli mogući nesporazumi u provedbi županovog plana. Za besplatne knjige prvašima Županija je izdvojila 2 milijuna i 740 tisuća kuna.
U zaključnoj riječi župan Blaženko Boban je najavio ovakve sastanke svako 2-3 mjeseca na način da bi se u Vrgorcu, Imotskom, Sinju, Trogiru, Splitu ili na otocima, okupili svi čelnici lokalnih samouprava iz okolnih općina i gradova kako bi se mogli usmjeriti na specifične teme toga dijela županije.

(51) objavljeno  13. 07. 17. u 22:30 h  

********************


alt


OD SUBOTE "NEKI DRUGI FILM"

Šestu godinu za redom, u okviru manifestacije Bolsko lito, u Bolu se održava festival umjetničkog filma i video umjetnosti, ranijih godina poznat kao “Lovely days”, a ove godine preimenovan u “Neki drugi film (Films like no others)”.
Projekcije se održavaju od 15. (subota) do 18. (utorak) srpnja u ljetnom kinu Bol, s početkom u 22 sata. Ulaz na sve projekcije je besplatan.
Svake će se večeri prikazivati video programi, prezentirati umjetnice i umjetnici, te razgovarati s publikom u atmosferi otvorenoj za dijalog.
Ovaj mali festival svake godine privlači sve veću pažnju, posebno internacionalnih gostiju koji prepoznaju kvalitetu i raznovrsnost programa.

(50) objavljeno  13. 07. 17. u 22:25 h  

********************


alt


PUKO ZOVE U POVLJA

Bolski umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko pripremio je, tko zna koju po redu, samostalnu izložbu pod nazivom „ŽicaRI“, ali ovaj put u Povlja, pa poziva prijatelje i simpatizere da dođu u Galeriju u Povlja u subotu 15. srpnja u 21 sat. Izložba će biti otvorena do 21. srpnja.
Više o Pukotu može se pročitati u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(49) objavljeno  13. 07. 17. u 22:20 h 

********************


alt


PROMETNA (NE)KULTURA

Mislite li da u Bolu nema prometnih problema? Automobila je sve više, a pokušalo se (i investiralo) u uređenje parkirališta na ulazu u Bol, ali se (barem za sada) – odustalo. Vozila se parkiraju po ionako pretijesnim ulicama ili po trotoarima, a ima ih i u pješačkoj zoni, na šetnici prema plaži Zlatni rat.
Bol se, istina, može pohvaliti da ima i prometnog redara. Počeo je s radom, kao prometnik, komunalni redar u ljeto 2014., a onda je sljedećeg ljeta angažirana nova osoba. Radi već treće ljeto, ali još nema licencu za kažnjavanje. Čini nam se, da bi netko o tome trebao voditi računa, posebno što prihodi od kazne idu u općinsku blagajnu. Dok se to ne riješi, ako se uopće želi riješiti, vozači mogu parkirati gdje ih je volja bez straha od novčanih kazni. (j.e.)

(48) objavljeno  13. 07. 17. u 22:15 h  

********************


alt


TREĆI DRES MEĐU NAJLJEPŠIMA

Ugledni britanski nogometni portal Squawka  uvrstili su Hajdukov treće dres sa imenima donatora  među pet najljepših na svijetu, a koji su  predstavljeni prošli tjedan za sezonu 2017/18. Iza novog dresa Hajduka u ovom izboru je Manchesterov domaći dres.
Ovaj treći dres Hajduka rezultat je uspješne akcije “Ili jesmo ili nismo” u kojoj je u samo četrdesetak dana više od 2000 donatora sudjelovalo u akciji i čija imena krase treći dres o kojem od predstavljanja pišu mnogi domaći i strani mediji. Članovi su ujedno sudjelovali i u odabiru dizajna dresa, a nakon imena na dresu brojni su se navijači već uključili u nastavak projekta otkupa dionica pod sloganom Za sva vrimenu! kojemu je konačni cilj da se imena svih donator nađu u tematskom parku na Poljudu koji će ujedno biti i jedan od zaštitnih znakova Splita u budućnosti.
Na trećem dresu Hajduka su imena i dvojice Boljana: Ante Balajića i Domagoja Ivelića. Naknadno su nas Ivana i Jasmin Marinković obavijestili da je na novom dresu Hajduka i ime njihovog sina Jakše Marinkovića.

(47) objavljeno  13. 07. 17. u 22:10 h  alt

četvrtak, 13. 07. 2017.     ********************


alt


PONOVNO POSLA ZA VATROGASCE

Tijekom srijede gorilo je na sjevernoj strani Brača. Požar je zahvatio područje između Mirca i Donjeg Humca, a nešto prije 15 sati došla su dva kanadera i air traktor. Iz Bola su na požarište bila tri vatrogasca i jedno vozilo.
Oko 19 sati došao je u Bol i helikopter da bi preuzeo „krušku“ napunjenu sa 1.600 litara vode. (j.e.)

(46) objavljeno  12. 07. 17. u 23:35 h 

********************


alt


alt


BOLSKE LITNJE NOĆI 

Svake srijede na rivi se organiziraju Bolske litnje noći, večeri namijenjene zabavi, plesu i druženju uz domaću hranu i pića. 
Ponovno je posjetiteljima prikazan  originalni program dječje folklorne skupine iz Bola, a štandovima su mogli uživati u pripremljenim plodovima mora, ali i domaćim kolačima. Nude se domaća vina, žestoka pića i pivo.

(45) objavljeno 12. 07. 17. u 23:35 h 

********************


alt


PRIJEDLOZI ZA NAGRADE

Općina je do predviđenog roka primila četiri prijedloga za ovogodišnje nagrade. Njih će najprije razmotriti Odbor za nagrade i predložiti Općinskom vijeću koji donosi konačnu odluku.
Nagrade se uručuju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća za Dan općine. (j.e.)

(44) objavljeno  12. 07. 17. u 23:30 h  

********************


alt


ŠKOLA PLIVANJA OD PONEDJELJKA

Na plaži Martinica u ponedjeljak, 17. srpnja, počinje škola plivanja koja će trajati 30 dana. Ovo je 21. put da se za stotinjak mladih, od 4 do 15 godina starosti, organizira škola plivanja, ali ima i nekih novosti. Školu će voditi Sportsko društvo Bol, a roditelji će trebati participirati u troškovima organizacije i obuke. Od ove godine trebat će za djecu pribaviti i liječnička uvjerenja.
Koliko će trebati plaćati i kako do liječničkih potvrda, te kada je prvi sastanak u ponedjeljak, objavit ćemo detaljnije u Bolskoj kronici u nedjelju. (j.e.)

(43) objavljeno  12. 07. 17. u 23:25 h  

********************


alt


PREDAVANJE U KNJIŽNICI

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira predavanje Fee Munitić: „Praslavenska mitologija i njezini tragovi na Braču“ u dvorištu knjižnice u petak, 14. srpnja, s početkom u 21.30 sati.

(42) objavljeno  12. 07. 17. u 23:20 h 

********************


alt


KAKO SE ODIJEVATI LJETI?

Ovih se dana, nakon zabrane šetanje turistima u kupaćim kostimima po Hvaru, mnogo o tome piše. Hoće li hvarska zabrana otjerati turiste? Bol nije iznimka u ponašanju turista, ali se barem javno ne govori o zabranama i kažnjavanju. Na zapadnoj strani Zlatnog rata ima nudista, iako je postavljena tabla o zabrani. Na susjednoj plaži, rezerviranoj za nudiste, tabla zabranjuje pristup u kupaćim kostimima, ali svejedno među nudiste dolaze i oni koji to nisu.
Pred neki dan se jedan domaći gost potpuno gol tuširao na plaži Bjenačica, a kada su neki pokušali prosvjedovati, bili su izvrijeđani a naš golać im je poručio da mu ne mogu zabraniti jer se i gol tuširao i – u zatvoru.
Jedan nam je čitalac poslao i fotografiju iz jedne bolske trgovine u kojoj je kupac ušao u kupaćim gaćicama. (j.e.)

(41) objavljeno 12. 07. 17. u 23:15 h  alt
utorak, 11. 07. 2017.     ********************


alt

Tehnička služba s direktorom hotela: Vice Klapež, Igor Marinković, Vinko Kraljević, Denis Karmelić, Vinko Martinić i Ivica Buvinić.

PRVA PUNIONICA NA BRAČU

Samo tri dana nakon službenog početka prodaje Modela 3, u Bolu, u sklopu Bluesun hotela Elaphusa, otvorena je prva službena Tesla punionica na otoku Braču. Punionica sadrži dvije pozicije za punjenje ukupne snage 22 kW.
Uslugu punjenja mogu koristiti svi korisnici usluga Bluesun hotela (hotelski smještaj, restorani, kafići) a informacije se mogu dobiti na recepciji hotela Elaphusa.
Tesla je lani proizvela 84.000 automobila koji su svi bili u kategoriji skupih luksuznih modela. Cilj je tvrtke proizvesti 500.000 automobila do kraja 2018. i oko milijun do kraja 2020.
Ovakva vrsta usluge dokaz je tvrdnje da tvrtka Bluesun prati moderne tehnološke trendove, te dokaz bolje kvalitete usluge svojim gostima. Punionica je u potpunosti instalirana od strane tehničke službe Hotela Zlatni rat. (t.b.)

(40) objavljeno  10. 07. 17. u 24:00 h 

********************


alt


USKORO ŠKOLA PLIVANJA

Ljetna škola plivanja u organizaciji PK Grancigula počela je lani 12. srpnja. Ove godine će se kasniti tjedan dana, a brigu o mladim plivačima od sada će voditi Sportsko društvo Bol. Svi bi se detalji trebali dogovoriti u srijedu, a bude li nekih novosti objavit ćemo u Bolskoj kronici od četvrtka.
Prije početka rada na Martinici obvezan je liječnički pregled u bolskoj ambulanti. Ali više i o tome u informaciji u četvrtak. (j.e.)

(39) objavljeno  10. 07. 17. u 21:55 h  

********************


alt


NAŠA POSLA: ODVOZ SMEĆA

Moraju li gosti gledati kako mi praznimo poluukopne kontejnere i odvozimo smeće? Zašto se to radi baš ujutro, u vrijeme kada stotinjak i više putnika čeka na ukrcaj u katamaran? Nije ugodno ni za oko, ali ni za nos …
Može li netko od odgovornih u Općini organizirati ili savjetovati da se to radi desetak minuta kasnije, nakon odlaska katamarana?
Na slici, snimka sa live kamere, vidimo kako je to izgledalo u ponedjeljak ujutro. Nije to prvi put! (j.e.)

(38) objavljeno  10. 07. 17. u 21:50 h 

********************


alt


BALERINE NA MALOM SPLITU

Baletni studio bolskog Centra za kulturu nastupio je na Festivalu Mali Split na splitskim  Prokurativama. Dio bolskih balerina iz plesnog studija bio je plesna pratnja pjevača Sergeja Božića koji se natjecao u drugom dijelu dječjeg festivala. (i.b.i.)

(37) objavljeno  10. 07. 17. u 21:45 h  

********************


alt


„TERRA  CROATICA – BROČKO BLOGO“

Rad na projektu „Terra Croatica – Bročko blogo“, autora Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana  nastavio se snimanjem rimskog razdoblja na Braču.
U rimskom kamenolomu Rasohe, gdje je u kamenu živcu uklesan lik Herkula, statirali su čuvari Kristovog groba, žudije iz Sumartina u ulozi robova i nadglednika.
Snimljeno je nekoliko scena: vađenje kamena pomoću drvenih klinova i izrada „pašarina“, kanala za odvajanje kamenih blokova, klesanje kamena i prinošenje žrtve bogu Herkulu s darovima plodova i vina. Njegovi štovatelji i nositelji njegovog kulta bili su upravo kavaduri, diladuri i žbicaduri koji su se obraćali bogu-heroju s molbama i željama.
U Škripu, gdje je bila najveća radionica sarkofaga pored Salone, statirali su žudije iz Selaca u ulozi klesara i crtača kao i nadglednika i osmatrača. Škrip je bio središte uprave kamenarske produkcije koja je bila u carskim rukama i s njegove kule se pratio rad u svim rimskim kamenolomima u blizini: Platama, Zastražišću i Rasohama.
Prof. Silvana Mirić i djeca iz Škripa:  Dinko Mirić, Paul Tonšić, Liana Dearado kao i Ema Tomić iz Bola, po majci Škripljanka, koja su se igrala rimskih dječjih igara: tjeranja koluta, guranja oraha palicom  i sašivenom kožnom loptom napunjenom mekinjama, kao i jabukama koje su im služile kao lopte, ilustrirali su život u rimsko doba.
U ostvarenju projekta doprinijeli su i mnogi suradnici, a njih ćemo predstaviti u sljedećem izvještaju sa snimanja. (j.n.)

(36) objavljeno  10. 07. 17. u 21:40 h  
alt
ponedjeljak, 10. 07. 2017.     ********************


alt


DOLAZI SVE VIŠE GOSTIJU

Nekada su u Bolu gosti ostajali po 15 dana i smjene turista bile su svake druge subote. Danas je sasvim drugačije. Gosti dolaze i odlaze svakodnevno, ali je ostalo da su veće smjene - subotom. Dokaz su to gužve na aerodromima, na auto putovima, u trajektni lukama …
Ovo je drugi vikend u srpnju da bilježimo veći dolazak, nego odlazak gostiju i tako će biti do pred kraj kolovoza. Početak kolovoza je špica sezone, kada u Bolu možda i neće biti slobodnih kreveta.
Ovoga vikenda, prema službenoj evidenciji prijavljenih gostiju, u Bolu su evidentirana 5.484 gosta. To znači da je popunjeno 75 posto od ukupno 7.242 kreveta koliko ih ima u 11 hotela (2.572), privatnom smještaju (4.310) i kampovima (360).
Svakodnevno na početnoj stranici našeg portala objavljujemo oko 9 sati, prema podacima iz Ureda TZO, brojno stanje gostiju u Bolu. Vikend ranije, 2. srpnja, bilo ih je 4.511, uglavnom inozemnih gostiju: Francuza, Nijemca, Austrijanaca, Šveđana, Britanaca … (j.e.)

(35) objavljeno  09. 07. 17. u 23:00 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 9. srpnja u 17 sati


I DALJE VRUĆE, A OD ČETVRTKA SVJEŽIJE

Vrućina će se nastaviti i sljedećih dana, sve do sredine tjedna, a vrhunac će u većini kopnenog područja biti u ponedjeljak. Očekuje se pretežno sunčano, ali i dalje ne posve stabilno vrijeme, stoga lokalnih pljuskova u poslijepodnevnim satima može biti uglavnom u ponedjeljak te u srijedu.
Kako javlja DHMZ, za područje središnje Hrvatske se u sljedeća tri dana očekuje promjenljivo oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu.
Krajem srijede zapuhat će sjeverac, s kojim će početi pritjecati manje topao zrak te bi u drugome dijelu tjedna vrućina trebala popustiti.
I na moru će u prvoj polovini sljedećega tjedna biti većinom vruće, uz tople noći. Puhat će jugo i jugozapadnjak, uglavnom slab i umjeren. Od četvrtka meteorolozi najavljuju nešto niže temperature.

(34) objavljeno  09. 07. 17. u 22:55 h  

********************


alt


VATROGASCI PONOVO U AKCIJI

Vatrogasci su u nedjelju u 17 sati ponovno pozvani na opožareno područje iznad plaže Zlatni rat. Primijećen je dim pa je trebalo intervenirati da se, zbog vjetra, ne aktivira požar. Dežurne službe DVD-a i tijekom noći će nekoliko puta obići teren gdje je prošlog petka izbio požar. (j.e.)

(33) objavljeno  09. 07. 17. u 22:50 h  

********************


alt


ZADNJI DAN ZA PREDLAGANJE NAGRADA

Ovog ponedjeljka, 10. srpnja, zadnji je dan za predlaganje kandidata za općinska priznanja: Nagrada Općine Bol za životno djelo, Grb Općine Bol i Godišnja nagrada Općine Bol.
Prijedloge mogu podnijeti, domaće fizičke i pravne osobe, udruge sa sjedištem u Općini Bol, općinski načelnik, vijećnici, te radna tijela Općine Bol.
Prijedloge razmatra Odbor za dodjelu javnih priznanja Općine Bol, a Odbor svoje mišljenje dostavlja Općinskom vijeću radi donošenja konačne odluke.
Priznanja se uručuju za Dan općine, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. (j.e.)

(32) objavljeno  09. 07. 17. u 22:45 h  alt
nedjelja, 09. 07. 2017.     ********************


alt

Svjedočanstvo o požaru, uz cestu Bol - Murvica, iznad Zlatnog rata


alt

Požar je počeo zapadno od potoka oborinskih voda i krenuo prema sjevero-istoku nošen jakim maestralom. Vatra je prešla i preko pristupnog puta parkiralištu (foto: tonči buljan)


alt

Vatra je "preskočila" 200 metara i zapalila dio niskog raslinja i borove šume Centra Marjan


SPRIJEČENO JE ONO – NAJGORE!

Službeno su vatrogasci stupili u akciju u petak u 15.55, a u subotu u 12 sati objavljeno je: vatra je ugašena. U međuvremenu je u gašenju sudjelovalo 45 vatrogasaca iz svih DVD-a sa Brača, 11 vozila i dva kanadera. Obranjen je Zlatni rat i stambeni objekti. Stradalo je tek 6 hektara borove šume, makije, niskog raslinja, vinogradi i maslinici. Moglo je i prijetilo da bude mnogo gore. U opasnosti je bilo i jedno vatrogasno vozilo, a i brojni automobili na parkiralištu …
Zbog moguće opasnosti cijelu noć, do subote u podne, dežuralo na opožarenom području.
Mogu li se iz ove, relativno manje nepogode, izvući nekakvi zaključci? Policija će odraditi svoj posao da utvrdi uzroke i eventualne krivce, a hoće li kao i mnogo puta ranije uopće biti netko i procesuiran, nije mnogo bitno za ovaj naš osvrt. Važno je, po nama, utvrditi moguće propuste i kako spriječiti da se nešto slično ne ponovi.
Zlatni rat traži određenu pažnju i zaštitu ne samo kada se raspravlja o koncesiji. Pisali smo i predlagali da na Zlatnom ratu treba biti tijekom ljeta stalno vatrogasno dežurstvo. Možda je to netko pročitao, ali ništa se nije učinilo! Bolski DVD već godinama muku muči oko vlastitog prostora, jer sada su u barakama kojima stalno prijeti opasnost da i sami nestanu u plamenu. Vozila su im stara više od 30 godina. Samo su dva profesionalna djelatnika, a ljeti su angažirana još petorica. Ostali su dragovoljci koji su i prošlog petka došli na požarište iako imaju privatnih poslova ili su zaposleni u hotelima, agencijama …
Na cesti Bol – Murvica bilo je mnogo znatiželjnika, sa ili bez vozila, a nigdje službenih osoba koji bi regulirali promet. Bilo je samoorganiziranja, ali u ovim i sličnim situacijama ništa se ne smije prepustili slučaju. Nije bilo ni dežurne liječničke ekipe …
Zlatni rat je zaštićeni krajobraz, čini nam se, samo na papiru. A na tom prostoru je u ljetnim mjesecima po danu i do pet tisuća ljudi, tri parkirališta, tri autokampa, tri restorana, a odnedavno i noći klub u kojima će se dolaziti pješice, vlakićem, motorima, automobilima …
Ovaj put, zahvaljujući naporima vatrogasaca i kanaderima, sve je završeno bez mnogo štete i ljudskih žrtava. Zlatni rat je obranjen! Moglo je biti mnogo gore. Katastrofalno gore! (j.e.)

(31) objavljeno 08. 07. 17. u 23:40 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: PARKOVI BEZ VODE I - BRIGE

Cvijeće u parkovima nije dovoljno samo zasadi. Treba ga znati odabrati, zasaditi i o njemu brinuti. Manji park na križanju Ulice Hrvatskih domobrana, Stare ceste i Ulice Gospe od sniga, nedaleko trgovine Tommy, posve je zapušten. Ne treba čekati kišu, dovoljno je i nešto malo vode. Svakodnevno. (j.e.)

(30) objavljeno  08. 07. 17. u 23:35 h 

********************


alt

"Ovaj vidikovac je famozan ... za pohvalu je" - napisala nam je Nada Schönenberger. Mi smo ovu fotografiju uvrstili za natječaj "Snimajte na odmoru"


SNIMAJTE NA ODMORU

Portali boljani.info i bol.hr (Turistička zajednica općine Bol) i ove godine organiziraju natječaj za izbor najbolje fotografije koje gosti snimaju tijekom odmora. Snimke šaljite na adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i/ili This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Izabrane snimke će biti objavljene u rubrici LJETNE RAZGLEDNICE portala boljani.info, te na portalu bol.hr.
Autori pet najboljih fotografija će biti nagrađeni pakovanjem bolskog vina Stina. Rezultati će biti objavljeni 1. listopada.
Turistička zajednica općine Bol će otkupiti autorska prava za izabrane fotografije o čemu će se detaljnije dogovoriti s autorima.
Snimke treba slati u jpg-u minimalne veličine 1280x1024p uz podatke: ime i prezime autora, država, adresa, e-mail ili broj mobitela (telefona) radi kontakta zbog nagrade ili otkupa.

*****
Join annual PHOTO CONTEST - Photos from Your vacation!
Send us photographs from Your summer holidays in Bol and You could win an award winning Stina wine. Photos should be at least 1280x1024px. Top 5 photographs will be awarded. Also, Bol Tourist Board will buy interesting photos for their archives.
Please submit photos via e-mail to:   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it and/or This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it along with your name, address, and telephone number.

(29) objavljeno  08. 07. 17. u 23:30 h  
alt
subota, 08. 07. 2017.     ********************


alt


alt


alt


POŽAR IZNAD ZLATNOG RATA

Dovoljna je mala ljudska nepažnja pa da bukne požar. To se upravo dogodilo u petak u Bolu, kada su radnici brusilicom kidali željezo i izazvali požar. Policija je obavila očevid i uskoro će se znati pravi razlog požara u kojoj je izgorjelo oko 6 hektara makije, borova, ali i nešto maslina i vinograda. Objekti nisu bili ugroženi, automobili sa parkirališta su pravovremeno uklonjeni …
Vatra se pojavila zapadno od restorana „Mali raj“, nošena zapadnim vjetrom, širila se prema sjevero-istoku. Vatrogasci su dojavu dobili u 15.55 sati, a u gašenju su osim Boljana, sudjelovali vatrogasci iz svih DVD-a Brača, ukupno 45 ljudi sa 11 vozila. U  pomoć su im došla i dva kanadera iz zračne luke Zemunik kod Zadra.
Neshvatljivo je kako je vatra u jednom trenutku „preskočila“ teren od 200 metara i ugrozila raslinje i objekte Marjan centra.
Oko 18.15 sati požar je lokaliziran, ali će na požarištu cijelu noć ostati dežurna ekipa vatrogasaca.
Iza 19 sati općinski pročelnik Stipe Karmelić donio je umornim, gladnim i žednim vatrogascima – jelo i piće. (j.e.)

(28) objavljeno  07. 07. 17. u 22:55 h  

********************


alt


alt


alt


KRENULO JE: OTVOREN 585 CLUB

Poslijepodnevno vatreno okruženje nije smetalo da se u petak u 23 sata otvori 585 club iznad plaže Zlatni rat. Do novog noćnog kluba može se besplatno turističkim vlakićem i nakon 15 minuta vožnje dolazi se pred prekrasno uređeni objekt u kojem se već prve večeri moglo uživati u glazbi.
Bilo je to, kako su organizatori i najavili „tiho“ otvaranje, a grandiozno će biti 21. srpnja. (j.e.)

(27) objavljeno  07. 07. 17. u 23:55 h 

********************


alt


POKRET OTOKA PIŠE PREDSJEDNICI RH

Unatoč izglasanom Zakonu ne mislimo stati u našoj borbi te je sljedeći korak kojeg smo poduzeli otvoreno pismo Predsjednici RH – javlja nam Maja Jurišić iz Pokreta otoka. Pismo objavljujemo u cijelosti: 

Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske,
Obraćamo Vam se kao osobi zaduženoj za zaštitu nacionalnih interesa te interesa svih građana Republike Hrvatske, a povodom izglasavanja Zakona o koncesijama u Hrvatskom saboru 30. lipnja 2017. godine.
Ovim pismom Vam se obraćamo u ime svih građana, udruga, inicijativa te predstavnika lokalne samouprave koji su nas podržali u proteklom razdoblju da na sve moguće dopuštene i zakonite načine zadnjih mjesec dana upozoravamo na štetnost samog prijedloga Zakona o koncesijama koji je usprkos svemu izglasan. Naime, želimo Vas zamoliti da zatražite sudjelovanje na sjednici Vlade i predložite raspravu o neusvojenim amandmanima, tražite objašnjenje zašto dolje navedeni amandmani nisu usvojeni kada se evidentno radi o odredbama kojima bi se povećala zaštita javnog interesa, ojačali mehanizmi prevencije korupcije i sukoba interesa u procesima dodjeljivanja koncesija, te osigurala socijalna pravednost i ravnoteža između interesa građana i lokalnih zajednica i interesa tvrtki koncesionara. Osim toga molimo vas da iskoristite vaše ovlasti te pokrenuti postupak provjere ustavnosti ovog Zakona temeljem Ustava RH osobito u pogledu članka 70. koji se odnosi na osiguranje zaštite prirode i ljudskog okoliša kao i Uredbu o postupku dodjele koncesije koju je donijela Vlada, a s izmjenama je na snazi od 2004. godine, a čije su odredbe ograđivanja i naplate plaža protuustavne.
Zakon o koncesijama kao krovni zakon koji se direktno odnosi na sve vitalne resurse Hrvatske, treba spriječiti ikakvu mogućnost zlouporabe te postaviti zdrave temelje za sve vezane zakone te tako omogućiti ravnopravnost i pravičnost. Zakon je donesen bez  javne rasprave o najnovijim izmjenama samog Zakona, u turbulentnom političkom razdoblju  i bez adekvatnog sudjelovanja samog građanstva i stručne javnosti.
Naši amandmani i brojni konkretni prijedlozi upućeni su na sve saborske klubove.
Oni nisu uvaženi, a njihovo ignoriranje ide na dugoročnu štetu građanima RH, te štetu ispunjavanja ciljeva ključnih razvojnih strategija.
Ne možemo se oteti dojmu da su amandmani odbijeni isključivo iz razloga dokazivanja političke većine u Saboru, jer kako inače objasniti da su zastupnici i Vlada odbili amandman koji bi proširio mogućnost davanja rezerviranih koncesija sa gospodarskih subjekata koji zapošljavaju više od 51% osoba sa invaliditetom i na one subjekte (u okviru socijalnog/društvenog poduzetništva) koji zapošljavaju druge ranjive skupine na tržištu rada: mlade, branitelje, manjine, žene žrtve obiteljskog nasilja?
Odbijanjem tog amandmana onemogućeno je davanje prednosti pri gospodarskom korištenju javnih dobara onima koji su u najtežem položaju, a time i ostvarivanje ciljeva strategija i programa za poticanje (samo)zapošljavanja mladih i drugih ranjivih skupina!
Također,  odbili su usvojiti amandman koji bi otežao dodjeljivanje koncesija za usluge koje se pružaju građanima, ako bi takva koncesija utjecala na poskupljenje usluge koju građani plaćaju. Ovime su Vlada i Sabor odbili  zaštiti građane od povećanja cijena usluga od općeg gospodarskog interesa i omogućili koncesionarima da ako ponude najvišu cijenu za koncesiju, kasnije s naplatom usluge građanima mogu raditi što hoće. Amandman je za cilj imao propisivanje obveznog korištenja modela ekonomski najpovoljnije ponude kada se koncesioniraju usluge od općeg gospodarskog interesa (umjesto najviše cijene) s time da jedan od kriterija evaluacije ponuda treba biti kriterij utjecaja koncesije na cijenu usluge za krajnje korisnike (ovaj kriterij se kao mogući, ali ne i obavezan navodi u samom tekstu Zakona).
Vlada je odbila usvojiti i  amandman na Zakon o koncesijama koji bi osigurao sudjelovanje lokalnih zajednica i zainteresirane javnosti u svim stupnjevima postupka dodjele koncesija čime bi se izravno smanjio koruptivni rizik i spriječile malverzacije javnim dobrima.
Odbijeni su i amandmani koji su ciljali na zaštitu općih dobara i kojima bi se onemogućilo da kada banka dođe u posjed koncesije na temelju založnog prava, ne može to pravo dodjeljivati bilo kome po vlastitom odabiru. Odbijanjem tog amandmana omogućili su da banke de facto postanu davatelji koncesija, kad na njih steknu pravo.
S obzirom da ste i sami prijedlogom strategije o nacionalnoj sigurnosti ukazali da razumijete važnost resursa koja predstavljaju javno dobro i od strateške su važnosti za razvoj Hrvatske, ali i očuvanje lokalnih zajednica koji žive na područjima davanja koncesija, ukazujemo vam na dijelove navedene strategije:
"Republika Hrvatska obiluje područjima na kojima je očuvan prirodni okoliš i koja su neprocjenjiv potencijal za razvoj i prosperitet. Hrvatske šume i rijeke, izvori pitke vode, plodno zemljište, močvare i jezera, more i brojni otoci obiluju raznolikošću života, uz brojne endemske vrste. U mnogim područjima očuvani su životni stilovi kakvi su bili stoljećima i koji su omogućavali skladan odnos s prirodom i okolišem te održivo korištenje prirodnih dobara i izvora. Takvi životni stilovi rezultirali su velikom kulturalnom raznolikošću, bogatom graditeljskom baštinom te brojnim narodnim običajima koji su se u uvjetima suvremenog načina života uspjeli očuvati kao etnička, kulturalna i zavičajna baština."
Zakon o koncesijama obuhvaća sve navedene resurse te nije omogućio njihovu adekvatnu zaštitu i očuvanje već je dodatno ugrozio budućnost naših izvora pitke vode, rijeka, jezera, mora, pomorskog dobra, plaža, luka, poljoprivrednog zemljišta.... Posljedice donošenja ovog štetnog Zakona ćemo vidjeti vrlo brzo te očekujemo od Vas da zaštite interese vašeg naroda i osigurate zaštitu svojih građana i naše zemlje.
Kao otočani i ljudi s obale svoju smo snagu usmjerili na očuvanje otoka i obale, odnosno cijelog Jadrana, za kojeg smatramo da je ugrožen od nasrtaja krupnog kapitala bez dugoročno održive strategije razvoja te ukoliko nastavimo s nekontroliranim razvojem, što je ovim Zakonom dodatno omogućeno, za nekoliko godina zbrajat ćemo štetu od devastacije javnog dobra, a ne prihode od turizma. Priroda koju imamo je neprocjenjiva, jednom kad je izgubimo, izgubit ćemo identitet i mogućnost opstanka na ovim područjima. Naši članovi i prijatelji mahom su mladi ljudi koji žele ostati živjeti i raditi na svojim otocima i u svojim gradovima, isti oni mladi ljudi na koje su se svi osvrnuli u svojim političkim kampanjama, a sada ih zanemaruju i smatraju njihovo mišljenje nebitnima umjesto da ih aktivno uključe u procese odlučivanja i donošenja Zakona o kojima ovisi njihova budućnost i život u Hrvatskoj.
Strategijom nacionalne sigurnosti ističe se da su more, podmorje i morsko dno posebno su važni za gospodarski razvoj Republike Hrvatske, te ćete pozornost usmjeriti na održivo gospodarenje i zaštitu bogatstava koja se nalaze u morskim područjima nad kojima Republika Hrvatska ima suverenitet, suverena prava i jurisdikciju. Već danas Hrvatska obala je dijelom devastirana i privatizirana što je protuzakonski i protuustavno te je hitno zaustavljanje daljnjeg nekontroliranog razvoja i uništavanje lokalnih zajednica.
U ime brojnih građana, udruga i inicijativa, lokalnih samouprava, mjesta, otoka i gradova, u ime ove  velike grupe ljudi različitih političkih opredjeljenja i društvenih stavova, obrazovanja, zanimanja, mjesta i načina života, ujedinjenih s jedinim zajedničkim ciljem zaštite javnog dobra Republike Hrvatske i u borbi za prirodne resurse i bolji život nama i našim potomcima, molimo Vas da kao Predsjednica Republike Hrvatske donesete pravu odluku i napravite potez u ime i za građane države koju i našim izborom predstavljate.
Pomozite nam u zaštiti naše zajedničke budućnosti u Republici Hrvatskoj.

(26) objavljeno  07. 07. 17. u 22:50 h  

********************


alt


BUKA S GRADILIŠTA

Može li se izvoditi građevinski radovi i nakon 1. lipnja? Na vijećničko pitanje pročelnik je pročitao što je dozvoljeno, a što je zabranjeno. Kao i svi propisi moguće je tumačiti na razne načine, ali je činjenica da se iz raznih razloga ipak gradi i stvara buku koja smeta onima koji su došli na odmor. Na gradilištu tzv. Bola 3 intervenirali su, na poziv stanara i gostiju, policija i komunalni redar.
Komunalni redar nam je potvrdio da nakon petka neće biti buke, jer će prestati uređenje okoliša, iskopi bagerom i odvoz zemlje.
Nije tajna da ima u Bolu i onih koji ne poštuju odluku o zabrani radova. Čine to samovoljno ili uz prešutnu suglasnost odgovornih. Što ako turisti počnu tražiti odštetu za buku i ometanje odmora?

(25) objavljeno  07. 07. 17. u 22:45 h 

********************


alt


alt


NAŠA POSLA: ČEKAJUĆI KATAMARAN

Bol je bez svake sumnje mnogo dobio sa tri katamaranske linije koje ga svakodnevno povezuju sa Splitom. Mnogo to znači za turistički razvoj, a zadovoljni su i putnici. Osim ponekad …


Priča 1
Veliki je interes za izletničku liniju u 11.40 iz Bola za Split. U petak ih se u katamaran ukrcalo 93, a zna ih biti i mnogo više. Katamaran Vida dolazi iz Dubrovnika odakle kreće u 7.15 sati sa zaustavljanjem u Korčuli i Hvaru. Ne treba posebno čuditi što u Bol dolazi s manjim zakašnjenjem. Putnicima međutim nije baš ugodno na Velom mostu, na suncu, čekati dolazak katamarana. U ovaj petak se iz Bola za Split krenulo u 12.25 umjesto u 11.40 sati. Možda je putnike trebalo obavijestiti da će katamaran kasniti 45 minuta, pa da se od sunca sklone u neki od obližnjih kafića.


Priča 2
Dvoje putnika sa kupljenim kartama došli su u petak nešto prije 9 sati kako bi trimaranom firme Kapetan Luka krenuli iz Bola za Dubrovnik. Vrijeme polaska je međutim promijenjeno, a da oni to nisu znali, pa od pred neki dan brod iz Splita kreće u 7.30 sati, a ranije je to bilo u 8 sati. Naši su putnici, dolaskom na Veli most, ustanovili da je trimaran otputovao pola sata ranije za Dubrovnik. Obratili su se u agenciju Bol Tours kako bi im bio vraćen novac, a  isti dan u 16.45 Jadrolinijim katamaranom otputovali za Dubrovnik.
Predstavnica firme Kapetan Luka, preko turističke agencije u Bolu, koja prodaje njihove putne karte, obavijestila je putnike, vjerovali ili ne, da nemaju pravo na povrat novca. Trebali su, smatra brodar, doći u luku pola sata ranije, pa ne bi ostali u Bolu!? S obzirom da je brodar imao njihove podatke, jer su karte kupljene preko interneta, pitamo se je li ih možda trebalo obavijestiti o promjeni voznog reda?
Srećom, ima ljudi koji znaju kako treba postupati u sličnim situacijama, pa je Zoran Bodlović iz agencije Bol Tours putnicima, iz blagajne agencije, isplatio 400 kuna da mogu iz Bola za Dubrovnik isti dan ali drugim brodarom. (j.e.)

(24) objavljeno  07. 07. 17. u 22:40 h  
altpetak, 07. 07. 2017.     ********************


alt


IZVRSNA KAKVOĆA MORA

Tri su puta ove godine uzimani uzorci mora  i prema analizama izvršenim u  Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ, na četiri lokacije u Bolu: Zlatni rat – zapad, Zlatni rat – istok, Borak i Martinica, more je izvrsne kakvoće.
Ispitivanja su bila 22. svibnja te 5. i 19. lipnja. Na Braču su uzorci uzimani na ukupno 24 lokacije, a rezultati su kao i na bolskim plažama.
Na Zlatnom ratu, kao nositelju Plave zastave, obveza je na panou objaviti rezultate ispitivanja. To međutim nije učinjeno ni za jedno od tri dosadašnja ispitivanja. (j.e.)

(23) objavljeno  06. 07. 17. u 22:45 h  

********************


alt


VLAKIĆEM U NOĆNI KLUB

Za ovaj petak, već smo najavili takozvano “tiho” otvaranje 585cluba, iznad plaže Zlatni rat, kada će posjetiteljima biti omogućeno na vide novoizgrađeno i uređeno zdanje gdje će se ubuduće odvijati noćni život za mlade i one koji se tako osjećaju. Predstaviti će nam se  u petak navečer DJ-a Princea i DJ Robbiea!
Grandiozno otvaranje najavljeno je za 21. srpnja.
Za posjetitelje kluba je značajna novost da će turističkim vlakićem prijevoz biti BESPLATAN. Vlakić će prometovati od 23 sata, do zore, odnosno dok bude posjetitelja. Tko dođe vlastitim automobilom ima besplatni parking, a Boljani, uz predočenje osobne iskaznice, cijele sezone neće plaćati ulaznicu. (j.e.)

(22) objavljeno  06. 07. 17. u 22:40 h  

********************


alt


PRANJE ULICA

Radnici Grabovog rata uz pomoć cisterni DVD-a u četvrtak su prali rivu, a u petak će nastaviti prema Velom mostu. Hvale je vrijedna akcija uz napomenu da se to moglo uraditi i koji dan ranije. Ne treba zaboraviti da u Bolu ima još prometnica, istina malo podalje od rive, ali koje bi također trebalo koji put očistiti i oprati. (j.e.)

(21) objavljeno  06. 07. 17. u 22:35 h  

********************


alt


PREMJEŠTEN BANKOMAT

Bankomat Splitske banke koji se nalazio na ulazu u Tisak u četvrtak je preseljen na prozor poslovnice u Ulici Frane Radića. Novi će bankomat biti u funkciji tokom petka. Za klijente Splitske banke postoji drugi bankomat na autobusnoj stanici. (j.e.)

(20) objavljeno  06. 07. 17. u 22:30 h  alt
četvrtak, 06. 07. 2017.    ********************


alt

Za Boljane je ulaz u 585club - besplatan


OTVARA SE 585CLUB!

Bol od ovoga petka dobiva mjesto za noćne izlaske – otvara se 585club! Bit će to novo nepretenciozno, no svakako nezaobilazno mjesto zabave mnogih domaćih i stranih gostiju. U novoizgrađenom klubu, iznad plaže Zlatni rat, za Boljane će cijele sezone biti besplatan ulaz uz predočenje osobne iskaznice. Tu pogodnost dogovorio je predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković s upravom kluba.
Prije deset godina zatvoren je  Faces klub, čiju ulogu su u dnevnoj i večernjoj varijanti suvereno preuzeli klubovi Varadero u centru Bola i Auro na Zlatnom ratu, no nije postojalo mjesto na kojem se noći nastavljaju. Sve do sada kada je uspješni team iza upravo spomenutih smještajnih i ugostiteljskih objekata odlučio uložiti svoje resurse i nadodati domaćoj ljetnoj ponudi još jedan klub s najvišim standardima.
Fenomenalni interijer i vanjski mu produžetak upotpunjen VIP separeima, DJ pultom i vanjskim šankom, nastaju pod kreativnom paskom kipara i scenografa Nedjeljka Mikaca Caka odgovornog i za uređenje mnogih popularnih zagrebačkih lokala poput Johann Francka, Peperminta, Supercafea, kluba Noa na Zrću te novootvorenog zabavnog parka Mirnovec u Biogradu na moru.
Prije velikog, službenog otvorenja 21. srpnja, ovoga petka, 7. srpnja, 585club predstavit će svoje rezidente: DJ Princea i DJ Robbiea, a 17. srpnja će ugostiti afterparty Sailweeka i Ultra regate. Datum koji morate zapisati je 21. srpnja, datum službenog velikog otvaranja uz "La Fiesta". Na grandioznom otvorenju, u sklopu programa La Fiesta, u goste dolazi DJ Javi Reina, rezident popularnog kluba Privilege na Ibizi.
Ovaj jedinstveni spoj glazbe, plesa i performansa koji nosi u sebi poruku uživanja u životu samo je najava originalnog programskog koncepta koji nam 585club priprema za sezonu 2017.

(19) objavljeno  05. 07. 17. u 23:40 h  

********************


alt

Lokacija budućeg groblja (obojano u žuto), a u krugu je crkvica Sv. Lucije


ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

Na sjednici Općinskog vijeća, održanoj 4. srpnja, vijećnici su postavljali pitanja na koja je odgovarao načelnik ili predstavnici stručnih službi koji su bili na sjednici.

Što je učinjeno i koliko je utrošeno u zadnjih 15 godina na cesti do budućeg groblja?
* Vijećnik je tražio i pisani odgovor, a načelnik je početak izgradnje novog groblja najavio za proljeće 2018. godine. U tijeku je sređivanje imovinsko-pravnih poslova oko jedne parcele, jer za dobivanje građevinske dozvole potrebno je vlasništvo zemljišta 1/1.

Što je sa POS-ovim stanovima?
* Trebalo je mijenjati prostorne planove zbog pristupnog puta i okolnih prometnica. Stanovi će se graditi, iako budući stanari imaju primjedbi na veličinu stana.

Zašto još nema Aqua parka na Zlatnom ratu?
* Na natječaj za aqua park na Zlatnom pristigle su tri ponude. Koncesija je povećana sa prošlogodišnjih 600.000 plus PDV na 1.200.000 kuna. Prošlogodišnji koncesionar iz Pule i ove godine je izabran, ali je on prigovorio zbog tolikog povećanja koncesije. Čeka se odgovor iz Pule, ali dani prolaze i sigurno je da će gosti ostati dio ljeta bez zabava, a Općina bez prihoda.
 
Zašto nema kabine za presvlačenje na plaži za invalide?
* Načelnik je obeća pogledati projekte tog dijela plaže za invalide i vidjeti je li predviđena kabina za presvlačenje.

Zašto se izvode građevinski radovi u naselju Bol 3?
* Od 1. lipnja do 30. rujna zabranjeni su neki veći građevinski zahvati: iskopi, betoniranje konstrukcije, radovi na krovištu … Vijećnicima je rečeno da se može raditi na unutrašnjem uređenju objekata. Tu međutim spadaju i neki radovi koji stvaraju buku i ometaju odmor u susjednim objektima ili apartmanima.

Koliko će i kada vatrogasci dobiti novaca od Teniskog WTA turnira?
* Načelnik je obeća provjeriti s direktorom turnira koliko će i kada biti obećana isplata za izgradnju novog Doma. 

Kako spriječiti buku na Zlatnom ratu i u centu mjesta, posebno pod Ložom?
* Načelnik je obećao da će se ispitati stvarna buka i koliko prelazi dozvoljeno. Općina je dobila na posudbu aparat za mjerenje buke pa se može, uz malo dobre volje, utvrditi stvarno stanje, a za eventualno kažnjavanje prekršitelja nadležna je samo Sanitarna inspekcija.

Što je to sa koncesijom za prodaju pomfrita na Zlatnom ratu?
* Za koncesiju se treba platiti 200.000 kuna i Vijeće je razmatralo dvije pristigle ponude. Prihvaćena je ponuda Taverne Riva, ali prošlogodišnji koncesionar ne želi napustiti objekt, nastavlja radom, iako se ove godine nije javio na natječaj. Lani mu je potkoncesiju odobrio Grabov rat.

Hoće li se i kada saznati odgovornost TZO nakon primjedbi za rad službenog portala?
* Pismeno očitovanje direktora TZO Bol vijećnici će – rekao je načelnik – dobiti uz poziv za iduću sjednicu.

Može li se urediti zapušteni dječji park kod ex „fabrike“?
* Grabovom ratu će se ponoviti nalog i podsjetiti ih na obvezu čišćenja što su dužni učiniti prema ugovoru.

Može li se razgovarati o formiranju mjesnih odbora u Bolu?
* Za formiranje više mjesnih odbora razgovarat će se na idućoj sjednici Općinskog vijeća, a ukoliko se ta inicijativa prihvati trebat će mijenjati Statut općine Bol.

Kako osigurati roditeljima nesmetan prilaz dječjem vrtiću kad autom dovoze ili uzimaju djecu?
* Razmotrit će se taj problem i predložiti odgovarajuće prometno rješenje.


Hoće li se postaviti još „ležećih policajaca“ u Ulici Hrvatskih domobrana zbog veće sigurnosti djece?
* Trebat će izraditi prometno rješenje za postavljanje dodatnih „ležećih policajaca“ iako postoje prometni znakovi o ograničenju brzine vožnje koji se očito ne poštuju. (j.e.)

(18) objavljeno  05. 07. 17. u 23:35 h  

********************


alt


BAGER NEĆE NAKNADU

Vijećnik Tonči Kukoč Bager izjavio je na sjednici Općinskog vijeća 4. srpnja da ne želi primati novčanu naknadu koja mu pripada kao vijećniku (350 kuna po sjednici i polovicu tog iznosa za rad u Odboru). Njemu se to mora platiti na račun - dobio je odgovor - a on može, prema vlastitom nahođenju, taj iznos uplatiti u humanitarne ili slične svrhe. (j.e.)

(17) objavljeno  05. 07. 17. u 23:25 h   alt
srijeda, 05. 07. 2017.     ********************


alt


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Šesta ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, a prva nakon konstituiranja, održana je u utorak navečer (od 20 do 21.25 sati), a osim prvih desetak minuta, prisutno je bilo svih 11 vijećnika.

IZVJEŠĆE NAČELNIKA
Uobičajeno je da na početku sastanka načelnik izvijesti o događanjima i aktivnostima u Općini između dvije sjednice. Ocijenio je načelnik Tihomir Marinković uspješnom početak turističke sezone i dobre rezultate ostvarene u lipnju. Završeni su rotor i vidikovac, a neki će se radovi na nogostupu rotora nastaviti na jesen. Za Vidovu goru još nema konkretnih rješenja, ali će se barem očistiti plato na samom vrhu. Na jednoj od sljedećih sjednica vijećnici će raspravljati o sporu Općine i Adria Toursa vezano za Vidovu goru. Nadalje, zbog više reda u luci, izvijestio je načelnik, odlučeno je da iskrcaj i ukrcaj izletnika i putnika bude na Velikom mostu, a samo iznimno, kada je velika gužva, kod benzinske postaje. U Bolu će tijekom ljeta biti šest djelatnika temeljne policije, dvoje više nego lani. Stigla je Studija utjecaja na okoliš vezano za izgradnju nove luke na Račiću, pa će se nastaviti poslovi za dobivanje građevinske dozvole. Uređeno je kod Poljane (Bijele kuće) dječje igralište, a taksisti su dobili dva mjesta na Velom mostu i četiri na Zlatnom ratu. Radovi na kanalu za odvodnju oborinskih voda kod Zlatnog rata bit će završeni do kraja tjedna. Novi WC na šetnici kod Borka još nije u funkciji jer Grabov rat nije našao dva djelatnika. Ministarstvo pomorstva i županija raspravit će idući tjedan sa Općinom o načinu upravljanja sa plažom Zlatni rat u međuprostoru, do nove koncesije. Načelnik je najavio da će se na idućoj sjednici razgovarati o izdavanju portala. Ne znamo da li je to mislio na boljani.info ili pokretanje novog radi informiranja Boljana i gostiju.

VIJEĆNIČKA PITANJA
Skoro sat vremena vijećnici su postavljali pitanja ili nešto predlagali. Što je učinjeno i koliko je potrošeno u zadnjih 15 godina na cesti do budućeg groblja? Što je sa POS-ovim stanovima? Zašto još nema Aqua parka na Zlatnom ratu? Zašto nema kabine za presvlačenje na plaži za invalide? Zašto se izvode građevinski radovi u naselju Bol 3? Koliko će i kada vatrogasci dobiti novaca od Teniskog WTA turnira? Kako spriječiti buku na Zlatnom ratu i u centru mjesta, posebno pod Ložom? Što je to sa koncesijom za prodaju pomfrita na Zlatnom ratu? Hoće li se i kada saznati odgovornost TZO nakon primjedbi za rad službenog portala? Može li se urediti zapušteni dječji park kod ex „fabrike“? Može li se razgovarati o formiranju mjesnih odbora u Bolu? Kako osigurati roditeljima nesmetan prilaz dječjem vrtiću kad autom dovoze ili uzimaju djecu? Hoće li se postaviti još „ležećih policajaca“ u Ulici Hrvatskih domobrana zbog veće sigurnosti djece? Mogu li se vijećnička pitanja postavljati na kraju sjednice, kao zadnja točka dnevnog reda?
Odgovore objavljujemo u Bolskoj kronici u četvrtak.

PRISEGNUO NOVI VIJEĆNIK
Umjesto Gorana Jekića, na čiji je zahtjev njegov mandat stavljen u mirovanje, na prijedlog HDZ-a, njega će zamijeniti Tomi Fabijanović. On je na sjednici Općinskog vijeća dao prisegu i potpisa odgovarajuću izjavu.

IMENOVANI ODBORI, VIJEĆE I KOMISIJA

Odbor za Statut i Poslovnik: Milan Škrbić (predsjednik), Matko Baković, Sani Bodlović, Tonči Buljan i Tonči Kukoč (glasovanje: 9 „za“, 2 „protiv“);
Odbor za prostorno i urbanističko planiranje i uređenje prostora: Matko Baković (predsjednik), Goran Jekić, Nikola Popić, Branko Mikulić, Marjan Marjanović, Franka Marinković i Nikola Cvitanić (glasovanje: 6 „za“, 5 „protiv“);
Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu: Marjan Marjanović (predsjednik), Branko Mikulić, Neda Kraljević, Boris Škrbić, Željko Eterović, Breza Marinković i Ivona Radić (glasovanje: 7 „za“, 4 „protiv“);
Odbor za financije i proračun: Mate Petrić (predsjednik), Matko Baković, Sani Bodlović, Valentina Čadonja i Natalija Brešković (glasovanje: 7 „za“, 4 „protiv“);
Odbor za dodjelu javnih priznanja: Sani Bodlović (predsjednik), Ljubica Kusanović, Matko Baković, Tihomir Marinković i Ada Seferagić (glasovanje: 6 „za“, 5 „protiv“);
Komisija za dodjelu novčanih potpora uspješnim đacima i studentima: Sani Bodlović (predsjednik), Ljubica Kusanović, Stipe Nevistić, Maja Žuljević i Nataša Paleka Jakšić (glasovanje: 6 „za“, 4 „protiv“, 1 „suzdržan“);
Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja: Tihomir Marinković, Sani Bodlović, Tomi Fabijanović, Frane Radelja, SDŽ i Vedran Bezmalinović, Lučka kapetanija (glasovanje: 6 „za“, 4 „protiv“, 1 se nije izjasnio).


Oporba, kao i prije četiri godine, nije bila zadovoljna zastupljenošću svojih članova u odbore, komisiju i vijeće. Razlika je što je tadašnja oporba večeras imala većinu. Katarina Marčić je za idući sastanak najavila ostavku na funkcije na koje je imenovana na konstituirajućoj sjednici. (j.e.)

(16) objavljeno  05. 07. 17. u 00:30 h   

********************


alt

Miro Bulj među bolskim prosvjednicima u Splitu


M. BULJ: „DALMACIJA VIŠE NEĆE BITI NA PRODAJU“

Nakon konstituirajuće sjednice Županijske skupštine, novinarima se u utorak obratio Miro Bulj iz Mosta nezavisnih lista – a o tome piše portal dalmacija danas:
– Pogledajte samo što se događa s koncesijama, a vrh sante leda je Zlatni rat. Imamo mogućnost, po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, da odmah spustimo ovlasti na lokalnu samoupravu, a to možemo učiniti tako da naši načelnici i gradonačelnici, upute zahtjev županu kao predlagatelju, a mi kao Skupština da to prihvatimo. Da napokon lokalna samouprava ima ovlasti na svome području, za plaže i izvore, ali i naša poljoprivredna zemljišta. Stoga pozivamo načelnike i gradonačelnike da upute taj zahtjev prema županu čim prije i da se to izglasa i da napokon Županija bude svrha narodu, a ne političkim elitama koji kroje zakone u Zagrebu – rekao je Bulj.

Najavio je i preispitivanje svih dosadašnjih koncesija dodijeljenih na području Splitsko – dalmatinske županije.

– Dalmacija nije na prodaju, to je jasna poruka Mosta nezavisnih lista. Stoga tražimo tematsku sjednicu o svim koncesijama koje su dodijeljene na području Splitsko – dalmatinske županije. Opet ponavljam, Zlatni rat je vrh sante leda. Plaže u Splitu, plaže u Makarskoj koje se betoniraju, želimo da se javno otvore sve te koncesije i one koje su nezakonite da se odmah ukinu. A većina ih je nezakonita.
Na pitanje novinara, ukoliko se dodjeljivanje koncesija prenese na lokalnu razinu, boji li se da će lokalni šerifi resurse dodjeljivati rođacima i slično, rekao je da se slaže, jer sve dok se ne promjeni trenutni zakon “koji je kriminalan”, ostavlja se prostor za takvo djelovanje.
 
Još jednom je uputio poziv svim načelnicima i gradonačelnicima Splitsko – dalmatinske županije:

– Pozivam da temeljem Zakona o pomorskom dobru, članak 21, svi gradonačelnici i načelnici upute zahtjeve županu. I da se na ovaj način riješi taj problem dok se ne donese novi Zakon o koncesijama.- kazao je Bulj.

Napomena portala boljani.info: obavijestit ćemo naše čitatelje ako i kada Općina Bol uputi pismeni zahtjev županu.

(15) objavljeno  05. 07. 17. u 00:20 h  alt
utorak, 04. 07. 2017.     ********************


alt


ZAMAGLJIVANJE PROTIV KOMARACA

Splitski Cian d.o.o. je najavio da će u srijedu (5. srpnja) u ranim jutarnjim satima izvodit radove adulticidne dezinsekcije komaraca na području Bola.
Dezinsekcija će se radi prizemnom ULV metodom (sa vozila) s početkom u 3 sata. U slučaju nepovoljnih klimatskih prilika (kiša, vjetar) radovi će se odgoditi.
Za vrijeme zamagljivanja treba zatvoriti vrata i prozore (posebno osobe sa zdravstvenim tegobama dišnih organa), a vozači moraju biti na povećanom oprezu u prometu (vozilo „Ciana“ se kreće malom brzinom i obilježeno je rotacijskim svijetlom), dok pčelari za vrijeme zamagljivanja trebaju držati pčele u košnicama dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostaci insekticidne magle.
Prije akcije zamagljivanja prskat će se prostor uokolo kontejnera protiv muha. (j.e)

(14) objavljeno  04. 07. 17. u 09:00 h

********************


alt


PEDESET NAJPLAŽA

ZAKON o koncesijama našao se na udaru kritika jer, između ostalog, omogućuje razgrabljivanje naših plaža i obale, ali i naplaćivanje stanovništvu ono što se dugi niz godina smatralo njihovim – pročitali smo na portalu Index.
Ponukani ovim, odlučili su sakupiti 50 najljepših hrvatskih plaža na koje su stranci već bacili oko i u kojima ćemo još malo uživati prije nego nam netko počne naplaćivati ulaznice.
Na tom popisu Zlatni rat je na prvom mjestu. Slijede: Rajska plaža (Rab), Klančac (Rabac), Sveti Ivan (Cres), Kraljičina plaža (Nin), Stara Baška (Krk), Cisterna (Rovinj), Uvala Dubovica (Hvar), Banje (Dubrovnik), Velika plaža (Omiš), Bijeca (Medulin), Spiaza (Susak), Zabodarski (Lošinj), Lovrečina (Brač), Grebišće (Hvar), Žuljana (Pelješac), Nečujam (Šolta), Veliki žal (Brsečine), Mali bok (Cres), Sakarun (Dugi otok), Ručica (Pag), Meklevka (Hvar), Pupnatska luka (Korčula), Veprinova (Hvar), Stiniva (Vis), Nugal (Makarska), Porat (Biševo), Bijela plaža (Solaris, Šibenik), Koromačina (Lošinj), Prapratno (Pelješac), Vrgada (Vrgada), Telašćica (Dugi otok), Vaja (Korčula), Čista (Pag), Punta rata (Brela),  Plaže na Makarskoj rivijeri, Uvala lapad (Dubrovnik), Kupari (Dubrovnik), Palmižana (Hvar), Saplunara (Mljet), Crvena luka (Pakoštane), Srebrna (Vis), Pakleni otoci (Hvar), Sabuša (Ugljan), Pasjača (Dubrovnik), Divna (Pelješac), Proizd (Korčula), Šunj (Lopud), Kručica (Lastovo) i Zaton (Zaton).

(13) objavljeno  03. 07. 17. u 22:05 h 

********************


alt


KAKO DO PLAŽE ZLATNI RAT?

Mnogi već znaju, kad stignu u Bol, kako će do plaže, za koji mnogi misle da je jedinstvena na svijetu. Do Zlatnog rata je najjednostavnije pješice po šetnici (dva kilometra) ali uz dužni oprez zbog biciklista, motora i po kojeg automobila. Nešto je skuplje brodicom i turističkim vlakićem. Cijena je 20 kuna u jednom pravcu, a djeca do 10 godina plaćaju upola manje, 10 kuna. Do pred neki dan taxi je do plaže bio 60 kuna ili za šestoricu po 10 kuna. Sada su i oni izjednačili cijenu sa brodicama i vlakićem, pa treba platiti također 20 kuna ali minimalno se trebaju voziti četvorica.
Tko želi vlastitim autom treba znati da je dnevna karta parkiranja 70 kuna, ali ima na Zlatnom ratu i parking za 40 kuna. Besplatno je parkiranje za goste Adria Toursa naravno i one sa posebnom propusnicom. (j.e.)

(12) objavljeno  03. 07. 17. u 22:00 h  

********************


alt


KONCERT PRED ŽUPNOM CRKVOM

Koncerti se obično održavaju u crkvi Dominikanskog samostana, no ovog utorka 4. srpnja u 21.30 sati, koncert Aleksandra Miljkovića na kontrabasu održat će na izmijenjenoj lokaciji, ispred bolske župne crkve.
Aleksandar Miljković umjetnik je već poznat bolskoj i bračkoj publici kao gostujući profesor na Međunarodnoj ljetnoj glazbenoj školi u Pučišćima.
Diplomirao je u Beogradu kao i na Švedskoj kraljevskoj akademiji u Stockholmu, postdiplomski studij završio je u Španjolskoj, kao i umjetničku školu Interlochen center for the arts u Michigenu u SAD.
Objavio je knjigu “Zbirka komada za kontrabas” koja je u nekim zemljama ušla u nastavni plan i program, te je održao brojne koncerte u Hrvatskoj, Srbiji, Americi, Švedskoj, Španjolskoj i Austriji. (s.b.)

(11) objavljeno  03. 07. 17. u 21:55 h  alt

ponedjeljak, 03. 07. 2017.     ********************


alt


U PRIVATNOM SMJEŠTAJU MANJE NEGO LANI

U Bolu je u nedjelju bilo službeno prijavljeno 4.511 gostiju, a to znači da je popunjeno 63 posto turističkih kapaciteta koja se u hotelima, privatnom smještaju i kampovima nudi turistima koji žele ovdje provesti odmor.
Nas su, međutim, interesirali podaci za lipanj i prvih šest mjeseci ove godine. Brojke su veće nego lani u isto vrijeme i to je sasvim sigurno podatak koji može da sve raduje – smatraju u Uredu Turističke zajednice.
U lipnju je ostvareno 100.459 noćenja, a zabilježeno je 17.079 dolazaka. Godinu dana ranije bio je 15.091 dolazak i 96.993 noćenja.
Najviše su noćenja ostvarili Francuzi (18.203), pa Nijemci (14.277), slijede Austrijanci (13.015), Šveđani (7.992), Britanci (5.229) …
U hotelima je zabilježeno 61.851 noćenje (lani 56.734), u privatnom smještaju 35.170 (38.239), u kampovima 1.811 (1.434), a nekomercijalnom smještaju 1.624
noćenja (586). Znači, svi su ove godine u lipnju imali bolje rezultate, osim privatnog smještaja.
U prvih šest mjeseci ove godine u Bolu je bilo 160.346 noćenja ili 2.235 više nego u prvom polugodištu 2016. (j.e.)

(10) objavljeno  02. 07. 17. u 22:20 h 

********************


alt


RADNO VRIJEME U KNJIŽNICI

Bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ svake sezone prilagodi radno vrijeme ljetnim korisnicima.
Od ovog ponedjeljka, 3. srpnja, radi se od 9 do 13 te od 20 do 22 sata.

(09) objavljeno  02. 07. 17. u 22:15 h   


alt
nedjelja, 02. 07. 2017.     ********************


alt


INFORMIRANJE: REKORDNI POSJETI U LIPNJU, ALI …

Sedme godine izdavanja portala boljani.info zabilježili smo u lipnju rekordan broj posjeta – 50.631 ili u prosjeku 1.687,7 dnevno. Najviše je otvaralo i čitalo naše stranice 4. lipnja (2.088), a razlog su, pretpostavljamo, rezultati drugog kruga izbora.
Prema statističkim podacima koje imamo svake večeri oko 21.30 sati, najviše se otvara i čita: Bolska kronika, zatim rubrike Umjesto čestitke, Red plovidbe, Bolski „likovi“, Rođeni, Boljani po svijetu, Umrli, Live camere, Ja tako mislim, Autobusi …
Osim u Hrvatskoj imamo i podatke u kojih se još 24 države čitao naš portal u lipnju: (redoslijed prema broju otvaranja stranica) Švedska, USA, Njemačka, Slovenija, BiH, Ukrajina, Srbija, Austrija, Kanada, Velika Britanija, Poljska, Italija, Norveška, Švicarska, Španjolska, Kina, Francuska, Rumunjska, Mađarska, Češka, Nizozemska, Slovačka, Australija i Japan.
Prve godine (2011.) imali smo samo 22.002 posjete, a prošle godine 484.712. Planiramo za 2017. preko 540.000 posjeta. Ali … Sedma je godina da ovaj posao radimo volonterski, bez ikakvih honorara, a uz pomoć sponzora i oglašivača jedva pokrivamo troškove.
Neizvjesno je hoćemo li vas i do kada, dragi čitatelji, još informirati o događanjima u Bolu. Možda u Općini shvate važnost postojanja portala i odluče o njegovoj budućnosti. Ako se to uskoro ne dogodi, boljani.info će se vrlo brzo – ugasiti! (j.e.)

(08) objavljeno  01. 07. 17. u 23:10 h 

********************


alt


ZAHVALNICE OSNOVNE ŠKOLE

Na završnoj svečanosti dodjele svjedodžbi učenicima 4. i 8. razreda, ravnatelj OŠ Bol uručio je zahvalnice onima koji su novčano i humanitarno pomogli našoj školi u ostvarenju školskih projekata kao i za dobru suradnju. To su Lea MarinkovićIvica ŠćepanovićJadran Šperanda, Adria tours i Općina Bol.
Profesori Lucija Špacal, Ivo Ivelić i Daniel Kelava su također dobili priznanja za isticanje naše škole u robotici i nesebičnu pomoć u realizaciji projekata i glazbenom stvaralaštvu. (m.b.)

(07) objavljeno  01. 07. 17. u 23:05 h  alt
subota, 01. 07. 2017.     ********************


alt


SJEDNICA VIJEĆA U UTORAK

Za utorak, 4. srpnja, predsjednik Matko Baković sazvao je ove godine šestu po redu sjednicu Općinskog vijeća. Na dnevnom redu prve radne sjednice Općinskog vijeća nakon izbora je izvješće načelnika o radu Općine između dvije sjednice te vijećnička pitanja, primjedbe i pohvale.
Novost je što je Goran Jekić stavio svoj mandat u mirovanje, a zamjenit će ga u Vijeću Tomi Fabijanović. Nakon ove izmjene zna se da će u Vijeću biti i četvorica vijećnika iz prošlog mandata: Matko Baković, Tomi Fabijanović, Ivica Šćepanović i Sani Bodlović. U novom sazivu Općinskog vijeća su i tri žene: Katarina Marčić, Nataša Paleka Jakšić i Sani Bodlović.
Na sjednici u utorak birat će se članovi pet odbora, jedne komisije i jednog vijeća. (j.e.)

(06) objavljeno 30. 06. 17. u 23:25 h 

********************


alt


KAMPOVI: BIKE FRIENDLY

Od petka su kamp odmorišta Mario, Aloa i Zlatni rat bike friendly objekti, ujedno i prvi kampovi certificirani u SD županiji. Na slici su Ivona Eterović iz kampa Mario, Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije i Markito Marinković, direktor Turističke zajednice općine Bol.
Na biciklističkim kartama i drugim publikacijama, bolska tri kampa, bit će posebno označeni za usluge koje pružaju gostima koji na odmor dolaze kao biciklisti. (j.e.)

(05) objavljeno  30. 06. 17. u 23:20 h  

********************


alt


KATAMARAN SAMO JEDAN PUT IZOSTAO

Prošle godine u lipnju, zbog vremenskih (ne)prilika, katamaran u Bol nije došao četiri puta, a ovoga lipnja samo jednom. Bilo je to 8. lipnja (četvrtak) kada je katamaran, zbog bure, iz Starog Grada otplovio direktno za Split.
Osim lijepog vremena, Bol je sigurniji u katamaranskim vezama sa Splitom, barem u ovim ljetnim mjesecima. Od 9. lipnja uvedena je druga, a od 12. lipnja i treća katamaranska linija.

(04) objavljeno  30. 06. 17. u 23:15 h  

********************


alt


IGRALIŠTE ZA DJECU

Odnedavno Bol ima još jedno uređeno igralište za djecu. U šumici kod ex hotela Bijela kuća, ograđen je prostor i postavljeni su elementi za dječju igru. Prostor je posebno pogodan za vrućih dana, jer je uglavnom u hladovini, a borovi posjetitelje štiti od sunca. (j.e.)

(03)  objavljeno 30. 06. 17. u 23:10 h  

********************


alt


alt


NEPRIKLADAN PRISTUP PLAŽI

Plaža iz Velog mosta omiljeno je kupalište Boljana. Dolaze predstavnici svih generacija, ali je najviše onih najmlađih. Bude ponekad i neki kućni ljubimac unatoč tabli koja upozorava da psima nije dozvoljeno na plažu.
Želja je posjetitelja plaže da se uredi pristup samoj plaži. Betonske konzolne stepenice su preuske i skliske, zadnja je previsoka pa bi trebalo postaviti još jednu, a dobro bi došao i rukohvat. Jedino ne bi željeli da netko dobije koncesiju za ležaljke i suncobrane. (j.p.)

(02) objavljeno  30. 06. 17. u 23:05 h  

********************


alt


LJEKARNA: DUŽE RADNO VRIJEME

Od ove subote, 1. srpnja, bolska ljekarna radi po novom rasporedu. Od ponedjeljka do subote radno vrijeme je od 8 do 22, a nedjeljom i praznikom će biti također otvoreni, ali dvokratno, od 8 do 13 i od 17 do 20 sati.

(01) objavljeno  30. lipnja 17. u 23:00 h  alt

Važnije vijesti objavljene u lipnju 2017.:alt

Trudna teća bila je dio 8. Festivala kulture Imena


POTPORE ZA TURISTIČKE MANIFESTACIJE

Nakon javnog poziva za kandidiranje, Stručno povjerenstvo je odlučilo da Županijska turistička zajednica za 2017. godinu dodijeli 157 potpora i za tu namjenu osigurano je  976 tisuća kuna. Na potporu su mogli računati samo oni koji su podnijeli zahtjev uz ispunjavanje određenih uvjeta. Na popisu je iz Bola samo 8. Festival kulture IMENA koji je dobio 3.000 kuna, a Tenis klub „Kaštela“ dobio je 50.000 kuna za organizaciju WTA turnira u Bolu. 
Tko je i koliko dobio potpore za projekte s Brača? TZ Sutivan dobila je 5.000 kn, Udruženje obrtnika za 2. Bračku večer lipote 4.000,  Deveti oblica fest u Postirama 2.000 kuna, Milnarsko srce lita 2.000 kuna, Dani mladog maslinovog ulja Milna 2.000 kuna, Gušti od štajuna u Milni 5.000 kuna, Potezanje Mrduje 4.000 kuna, Noć hrapaćuše u Postirama 6.000 kuna i Mala noćna regata u Postirama 5.000 kuna.
Čini nam se da smo s pravom očekivali potporu za više projekata koji se planiraju organizirati ovoga ljeta u Bolu. Najprije, to smo već napisali, trebalo se kandidirati! (j.e.)

(149) objavljeno  29. 06. 17. u 22:30 h 

********************


alt


NAGRADE I POHVALE UČENICIMA SREDNJE ŠKOLE

Nastavničko vijeće Srednje škole Bol na sjednici održanoj 16. lipnja 2017. donijelo je
Odluku o nagrađivanju učenika.
* Za odličan uspjeh i uzorno vladanje nagrađeni su učenici 4.a razreda: Nina Kukoč, Lana Martinić, Doris Šćepanović, Anamarija Šesnić, Dora Tomić, Alois Stefan Zrno i Grgur Živković
* Nagrađeni učenici  4.b razreda: Ivana Gojević, za odličan uspjeh i uzorno vladanje, Kristina Pučo, za odličan uspjeh i uzorno vladanje, Ruža Jozić, za odličan uspjeh i uzorno vladanje te Lorena Lalić, jer nije izostala s nastave nijedan dan u četiri godine srednjoškolskog obrazovanja
* Nagrađen je učenik 3.a razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Bepo Goić.
* Nagrađeni učenici 2.a razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Antonia Katić i Valerio Michieli Tomić.
* Nagrađeni učenici 2.b razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Stanko Marčić i Rafaela Marinković.
Nagrađeni učenici 1.a razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Antea Jerčić i Josipa Mihovilović
* Nagrađena je učenica 1.b razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Ozana Pavlović.
* Nastavničko vijeće pohvalilo je učenike zbog uspjeha na natjecanjima iz robotike: Frane Radić (1.b), Kate Pavišić (2.a) i Ante Kraljević (2.a).
Pismene pohvale i nagrade uručene su im 27. lipnja na svečanosti u hotelu „Elaphusa“.

(148) objavljeno  29. 06. 17. u 22:25 h 

********************


alt


BOLJANIMA DESET OSKARA ZNANJA

Robotičari iz  Bola koji su sudjelovali prošle školske godine na svjetskom natjecanju iz robotike (Frane Radić, Ante Kraljević, Kate Pavišić i Ana Mikulić) kao i oni koji su sudjelovali na međunarodnom natjecanju u Austriji (Franko Karmelić, Leon Lisičar, Mia Pivčevič, Marija Karninčić i Petra Soljačić), na svečanosti u Zagrebu, na Ekonomskom fakultetu, dobili su u četvrtak Oskare znanja. Njih je na natjecanjima vodila mentorica Lucija Špacal, a s njima je bila u Zagrebu gdje su dodijeljeni kipići.
Oskar znanja najznačajnije je priznanje u obrazovanju kojim se već 13 godina nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici te njihovi učitelji i nastavnici mentori.

(147) objavljeno  29. 06. 17. u 22:15 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: LIFT KAO UKRAS?

Nekoliko smo godina čekali da se uredi plaža za invalide. Nabavljen je i montiran lift, ali za razliku od nekih sličnih plaža, na primjer u Splitu, nema na plaži dežurne osobe koja bi rukovala s liftom. Na plaži je u srijedu, u pratnji dvojice prijatelja, došao mladić u invalidskim kolicima. Uzaludno su se ogledavali oko lifta ne znajući kako bi ga mogli koristiti. Istina, na šetnici, na samom ulazu na rampu nalazi se tabla s dva broja mobitela. Na poziv će netko sa obližnjih prodajnih štandova donijeti daljinski upravljač.
Tabla je malo previsoko postavljena (vidi sliku) i nije baš uočljiva. Ima međutim rješenje da se na samom liftu, gdje već postoje neke obavijesti, stavi i naljepnica sa brojevima mobitela. Uz trošak od dvadesetak kuna i malo dobre volje, moglo bi se riješiti pitanje samokorištenja lifta, kada nema sredstava i razumijevanja za poslužitelja. (j.e.)

(144) objavljeno  29. 06. 17. u 22:00 h 

********************


alt


alt


VIDIKOVAC U FUNKCIJI

Kako je i najavljeno, „Cestar“ je u ponedjeljak i utorak postavljao ogradu na vidikovcu i od srijede se može bez opasnosti zaustaviti kolima i uživati u panoramskom pogledu na Bol. Postavljeni su i kandelabri koji rasvjetu dobivaju preko solarnih ćelija.
Već smo pisali, ali sada ponavljamo: pristup i parkiranje na vidikovcu, dozvoljen je samo vozilima koji idu iz Bola prema Gornjem Humcu (Supetru). Iz suprotnog pravca nije dozvoljeno skretanje ulijevo, na vidikovac. (j.e.)

(142) objavljeno  28. 06. 17. u 23:10 h  

********************


alt


ŽUPANIJSKA SREDSTVA OPĆINAMA I GRADOVIMA

Na službenim stranicama Splitsko-dalmatinske županije objavljena je Odluka o raspodjeli dijela sredstava Županijskog proračuna za 2017. godinu namijenjenih pomorskom dobru. Ukupno je 3.820.221 kuna raspoređena na 26 gradova i općina. Bol je dobio 100 tisuća kuna za idejno rješenje i izradu urbanističkog plana uređenja plaže Potočine-Borak te 20 tisuća za izradu geodetskog elaborata za utvrđivanje prijedloga i za evidentiranje granica pomorskog dobra.
Od bračkih općina Pučišća su dobila 190.000 kuna, Postira 190.000 kuna i Sutivan 90 tisuća kuna. (j.e.)
U sutrašnjoj Bolskoj kronici: tko je koliko sredstava dobio iz Županijske turističke zajednice.

(141) objavljeno  28. 06. 17. u 23:10 h

********************


alt


JAVNI WC – NA ČEKANJU

Još 10. svibnja postavljen je u šumici na Borku pokretni WC za muškarce i žene, ali i za invalide. Više od mjesec i pol dana stoji zatvoren, a razlog je (navodno) što se još uvijek traži dvoje koji bi se brinuli o čistoći.
Možda će to biti riješeno prije kraja ljeta?! (j.e.)

(138) objavljeno  28. 06. 17. u 22:55 h 

********************


alt

Maturanti nakon mise u Župnoj crkvi


alt

Kongresna dvorana u hotelu "Elaphusa"


alt

Učenice i učenici IV. a razreda


alt

Učenice i učenici IV. b razreda


alt

Ravnateljica škole Sani Bodlović predaje nagradu Anamariji Šesnić, najboljoj učenici


SVEČANOST BOLSKIH MATURANATA

Svečana dodjela svjedodžbi o završnom radu 41. generacije maturanata Srednje škole u Bolu,te nagrade Summa cum laude ali i nagrada i pohvala najboljim učenicima nižih razreda održana je u utorak, 27. lipnja u kongresnoj dvorani hotela "Elaphusa".
Prethodno su maturanti bili i na misi u Župnoj crkvi.
U hotelu „Elaphusa“ dvorana je bila ispunjena maturantima, profesorima, rodbinom i prijateljima. Sani Bodlović, ravnateljica Srednje škole, pozdravila je i goste: načelnika općine Tihomira Marinkovića, zamjenika Jakova Okmažića, predsjednika Općinskog vijeća Matka Bakovića
Prigodni program izveli su mladi glazbenici, Mandolinski orkestar Partenca i klapa Čarčojak.
Nagradu nastavničkog vijeća kao najbolja učenica tijekom školovanja u Srednjoj školi dobila je Anamarija Šesnić.
Svjedodžbe završnog razreda dobilo je 38 učenica i učenika:
Filip Bauk, Tea Bogunović, Franka Cvitanić, Tamara Goić, Antonio Karmelić, Maja Karmelić, Nina Kukoč, Lana Martinić, Doris Mišetić, Doris Šćepanović, Anamarija Šesnić, Ana-Mari Tomičić, Dora Tomić, Alois Zrno, Grgur Živković i Karlo Živković;
Frančeska Bošković, Luka Čurin, Jere Drpić, Jakov Eterović, Nikola Eterović, Ivana Gojević, Petra Jašić, Ruža Jozić, Lorena Lalić, Ljubomir Mamić, Ivan Marjančević, Lorian Martinić, Frane Mladineo, Nikola Mašić, Kristina Pučo, Luka Radić, Ivana Šesnić, Ante Vrsalović i Ivan Johnny Zebić te Paulina Kovač i Kristina Kovač.

(136) objavljeno  27. 06. 17. u 23:10 h  

********************


alt


NUDISTIČKE PLAŽE U BOLU

Na istočnoj strani Bola ima nudistička plaža na koju se dolazi preko Martinice. Međutim, mnogo je poznatija ona zapadno od plaže Zlatni rat iako se i na Zlatnom ratu mogu vidjeti golaći. O deset nudističkih plaža na Jadranu piše Ružica Mikačić u nedjeljnom izdanju „Slobodne Dalmacije“ gdje spominje i bolsku na Paklini:


„Plaža Paklina koja se nalazi u neposrednoj blizini Zlatnog rata u Bolu, mjesto je na kojemu se godinama kupaju i nudisti u bijegu od gužvi prenapučenog i popularnog Zlatnog rata. Nekoliko manjih plaža i stjenovitih uvala koje se nadovezuju na nju, čine je idealnom za odmor duše i tijela u suglasju s prirodom i u okruženju očuvanog prostora. Posljednjih godina na njoj se sve češće kupaju i 'odjeveni' kupači, pa nudisti samo produže u potrazi za prvom sljedećom uvalom u kojoj će se razodjeveni prepustiti suncu i moru.“


Bilo je prošlog ljeta, a možda i ove godine, i incidentnih situacija. Uz samu plažu na Paklini su i dva autokampa iz kojih dolaze na nudističku plažu 'odjeveni' ne znajući da je taj dio rezerviran za nudiste. Općina, Turistička zajednica i komunalno poduzeće „Grabov rat“ koji ima koncesiju na plaži Zlatni rat, ništa ne čine da nudistima osiguraju nesmetani odmor i kupanje.

(133) objavljeno  26. 06. 17. u 22:10 h 

********************


alt

Rotor 26. lipnja 2017. (foto: tonči buljan)


OPREZNO NA ROTORU!

Ostale su još neke sitnice i sadnja zelenila pa da možemo napisati da su završeni radovi na rotoru. Potrebno je međutim upozoriti vozače da poštuju prometnu signalizaciju. Vozila koja idu prema Supetru nemaju prednost, kao i ona koja dolaze sa preostala tri priključka na rotor. Prije rotora postavljeni su - trokuti. Vozilo koji dolazi na rotor mora propustiti vozilo koje se tamo već nalazi i ima apsolutnu prednost. (j.e.)

(131) objavljeno  26. 06. 17. u 22:00 h  

********************


alt

U nedjelju 25. lipnja oko Zlatnog rata bila su usidrena 24 plovila!


NAŠA POSLA: SVE PO STAROM!

Možda su više njihova nego naša posla, ali se uokolo Zlatnog rata i dalje sidre tko god to poželi. Nikoga nije briga da se sidrenjem uništava podmorska flora, ali i zagađuje okoliš. Smeće i ostatke goriva vjetar donosi na plažu, a od sidrenja i tih nautičara nema nikakve koristi. Samo može biti štete.
Ne vjerujemo da se ne može naći rješenje. Treba samo malo više upornosti, volje i znanja. (j.e.)

(130) objavljeno  26. 06. 17. u 21:55 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


NEMA VIŠE TRUDNE TEĆE

Bračke marende (Trudne teće) u sklopu Festivala kulture IMENA neće biti do iduće godine. Dva je dana, u petak i subotu, bilo publike i zainteresiranih i sve je pojedeno. Čak i drugog dana, u subotu, kada je trebalo platiti 25 kuna. Restoran Santo ponudio je tripice, a nekadašnji Yolo i Vagabundo pod novim imenom Vendetta na Pjaci je ponudio raguž sa sipom, hobotnicom, lignjama i slanutkom. Za samo pet minuta nestao je veliki soparnik kojeg je poklonio (i besplatno dijelio) štand obitelji Mikulić.
Na festivalskom štandu nudili su se razni suveniri i prodavala lutrija, a nagrada je bila gomoja sira i majica festivala „Imena“.
Dobrom raspoloženju pridonjela su dva harmonikaša, Marijo Pusa i Marin Estrada. (j.e.)

(122) objavljeno  24. 06. 17. u 22:40 h  

********************


alt


alt


KRENUO VIDIKOVAC

I prije službenog otvaranja, dok još nema ni zaštitne ograde, znatiželjni turisti su u subotu dolazili na novoizgrađeni vidikovac iznad Samostana, a na cesti Bol – Gornji Humac. Ove je fotografije snimila Denis Karmelić-Jerčić.
Novi vidikovac nije projektiran ni izgrađen da bi na njega dolazili vozači iz pravca Supetra. Naime, skretanje preko pune linije je opasno i – kažnjivo.

(121) objavljeno  24. 06. 17. u 22:35 h 

********************


alt


alt


FESTIVAL KULTURE, DRUGI DAN

Druge večeri 8. Festivala kulture IMENA, u dvorištu Galerije Dešković, glavna tema razgovora s gostima bila je dobro nam poznata FJAKA. U toj svojevrsnoj raspravi sudjelovali su Ivica Ivanišević, Tanja Mravak, Davor Štambuk i najmlađi među njima Arsen Kojdić.
Trodnevna manifestacija IMENA završava u subotu navečer (21.30 sati) u vrtu Dominikanskog samostana gdje nastupa majstor i čarobnjak klavijature JOE MEIXNER. Cijena ulaznice je 80 kn.
Za uživanje u tri bolske ljetne večeri i dva prijepodneva, treba zahvaliti Udruzi Imena i Maji Duki.

(118) objavljeno  23. 06. 17. u 23:10 h  

********************


alt


alt


alt


alt


TRUDNA TEĆA U PETAK I SUBOTU

Festival kulture „Imena“ ima i program za širi krug domaće i inozemne publike. Riječ je o jutarnjim marendama nazvanim Trudna teća, koje se organiziraju u petak i subotu od 10 sati na bolskoj tržnici.
U petak su svoje proizvode (besplatno) ponudili OPG Kaštil Gospodnetić iz Dola (šoškice), Konoba Kopačina iz Donjeg Humca (janjeći gulaš s varenikom i paštetu janjeće jetrice) te bolska Pumparela (gravče na tavče sa ćevapčićima). Piće s etiketom Stina stiglo je iz bolskog podruma.
Spizu u subotu pripremaju: restoran „Ranč“, restoran i bar „Vendetta“, restoran „Santo“ i zeleni banak braće Mikulić. Za glazbeni program su zaduženi Mario Pusa i Marin Estrada. (j.e.)

(117) objavljeno  23. 06. 17. u 23:00 h 

********************


alt


alt


alt


NA VIDIKOVAC OD SRIJEDE

Kako smo saznali od inž. Danijela Rake, rukovoditelja „Cestara“, glavnog izvođača na vidikovcu, od srijede će se autobusi i automobili moći zaustavljati i posjetitelji uživati u prekrasnom pogledu na Bol i plažu Zlatni rat. Istina, neko će im vrijeme pogled kvariti dalekovod, ali se nastoji da vrlo brzo, a najkasnije do idućeg ljeta, nestane iz vidokruga i objektiva kamera.
Obojana je horizontalna signalizacija, postavljeni su prometni znakovi, a u petak su radnici „Grabovog rata“ pripremali zemlju za buduću zelenu površinu.
Već u subotu pored vidikovca neće biti usporene vožnje i čekanja zbog semafora koji se uklanja, a postavljanje ograde planirano je u ponedjeljak i utorak. (j.e.)

(116) objavljeno  23. 06. 17. u 22:55 h  

********************


 

********************


alt


TURIZAM: BOLJI REZULTATI OD LANJSKIH

Zakoračili smo punom snagom u turističku sezonu za pamćenje – piše Ružica Mikačić u „Slobodnoj Dalmaciji“ od četvrtka.  Hoteli na Jadranu bilježe najbolju zauzetost u lipnju u ovom desetljeću, financijski promet na računima turističkih tvrtki veći je i do 15 posto nego lani u ovo vrijeme, obiteljski smještaj jučer je imao registriranih gotovo 120 tisuća turista, a u kampovima ih je stotinu tisuća.
Podaci iz velikih hotelsko-turističkih sustava, koji već sad planiraju od 10 do 15 posto bolju zaradu od lanjske, utoliko su fascinantniji podsjetimo li da su se njihovi planovi prihoda još ovog proljeća svodili na najviše pet posto.
U Bolu je u četvrtak ujutro bilo 3.684 gostiju, a lipanjski rezultati su bolji od lanjskih u istom mjesecu. (j.e.)

(110) objavljeno  23. 06. 17. u 00:05 h  

********************


alt


SNIMAJTE NA ODMORU

Naš portal u suradnji s Turističkom zajednicom i ove godine organizira natječaj za izbor najboljih fotografija koji će gosti snimati u Bolu tijekom odmora. Snimke treba slati na adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i bit će objavljene u rubrici LJETNE RAZGLEDNICE.
Detaljnije idućih dana.

(108) objavljeno  22. 06. 17. u 23:55 h  

********************


alt


alt


KAKVI SU BOLSKI VRTOVI?

Kako je bilo i najavljeno, ove je godine Ured Turističke zajednice preuzeo obilazak i ocjenjivanje bolskih vrtova, okućnica i balkona. Mraz je kriv što je mnogo toga uništeno, pa je za konačni izbor ostalo njih osam. Za obilazak i stručno ocjenjivanje angažirane su dvije stručnjakinje iz splitske tvrtke Parkovi i nasadi.
Na prigodnoj svečanosti načelnik općine i predsjednik Turističke zajednice Tihomir Marinković te direktor Ureda TZO Markito Marinković u srijedu su uručili priznanja.  Zahvalivši im na trudu i sudjelovanju u ovoj akciji, Tihomir Marinković je za iduću godinu najavio ocjenjivanje i proglašenje tri najbolja vrtla, naravno uz priznanja za sudjelovanje.


OSVRT Nataše Nezmeškal, dipl. ing. agr. i Željke Lukač, dipl. ing. agr. Iz splitske tvrtke „Parkovi i nasadi“:
Prije svega želimo pozdraviti sve natjecatelje, mahom žene koje su nesebičnom ljubavlju, brigom, osjećajem za lijepo i neprocjenjivim trudom omogućile da cijela jedna zajednica osjeti korist od njihova rada, a koji se ogleda u ljepoti vrtova i zelenila koje godinama brižno njeguju.
Većina tih vrtova je nastajala kroz više generacija, što dodatno podiže vrijednost istih.
Gotovo je nemoguće procijeniti koliko je bilo potrebno vremena, truda pa i odricanja da ono što danas gledamo i u čemu se danas može uživati nastane.
Stoga, evo mi kao struka angažirana od strane Turističke zajednice općine Bol, možemo reći da smo više nego ugodno iznenađene viđenim i doživljenim.
Veliko bravo za sve sudionike, za njihov predan rad i rezultate toga rada.
Također je važno reći da je dobro da postoji netko poput Turističke zajednice koja je prepoznala vrijednost istog te radi na promicanju važnosti zelenila u svakoj zajednici gdje se odvija život, napose u prostoru koji je izložen turizmu i velikoj posjećenosti ljudi koji dolaze iz raznih krajeva svijeta, a gdje je kultura njegovanja i važnosti zelenih oaza odavno prisutna i na jako velikom nivou.

To je danas postao sastavni dio svakog ozbiljnog projekta, a na čijoj kvaliteti se treba trajno raditi i razvijati je.

Nekoliko riječi napisale su i o svakom prijavljenom vrtu pojedinačno:

Meri Fabijanović
Ovo je bio prvi vrt koji smo obišle. Uz nasmijano lice same domaćice, osjeća se veliki trud, vrijeme i ljubav koja se poklanja svakoj biljčici koja raste u tom vrtu.
Odmah smo uočile nekoliko brižno njegovanih detalja, među kojima ističemo jako staru hortenziju koja s obzirom na sadno mjesto izvrsno prkosi jakom suncu.
Ostatak vrta ostavlja dojam velike cvjetne livade – kao da je poljsko cvijeće niknulo ispred obiteljske kuće, te se u raznim bojama i periodima cvatnje međusobno natječe u ljepoti.

Vinko  Marinković Vragić
Velika okućnica brižno njegovana s velikom odrinom koja stvara ugodan hlad. Cijeli je prostor ispunjen zelenilom i ugodan za boravak. U prostoru namijenjenom za odmor i druženje uočavamo stare lonce čija je prvotna namjena koristila starijim generacijama u potpuno druge svrhe, sada zamijenjena raskošnom cvatnjom raznih ljetnica te tako na nenametljiv način spaja tradiciju sa novim pristupom u uređenju životnog prostora.

Franka Andrić
Iako prostorno najmanji od svih prijavljenih, također brižno i s puno ljubavi njegovan.
Prevladava minimalizam s elementima korisnog vrta (u ovom slučaju povrtnjaka)koji se međusobno dobro nadopunjuje s podosta vrtnih detalja u vidu tvz. vrtnih figura koje opet imaju neku svoju priču.

Vini Cvitanić
Ulaz u ovaj vrt bio je kao povratak u vrijeme kad su naše bake njegovale i uzgajale biljke kojih gotovo pa da danas više ni nema. Danas rijetki, a ovdje tako zdrav i dominantan Adamov list, stablo smokve u centralnoj poziciji koje kao da šalje poruku da bi bilo dovoljno i da je samo u dvorištu kuće. Brižno njegovane hortenzije u punom cvatu, a čiju pozadinu krase cjepanice uredno posloženog drveta za ogrijev.Cijela jedna zbirka kaktusa uredno posložena u drugom dijelu vrta.
Kompozicijski jako dobro riješen prostor, a osjećaj ugode pri boravku u istom je neprocjenjiv.
Također važno je primijetiti stav vlasnice o važnosti istog te gorljivost i ljubav prema vrtu kroz generacije.

Jerka Cvitanić
Kaskadni vrtovi, uredni, lijepo njegovani. Ne može se ne uočiti prisutnost poneke u našim krajevima rijetke biljčice ili pak orijentalne poput Araucaliearaucane koja je istina ovom zimom poprilično stradala.
Ono što nam je najviše privuklo pažnju u ovom vrtu su detalji, posebno oko prostora za sjedenje i opuštanje, a rezultat su kreativnog i nenametljivog osjećaja za lijepo mlade vlasnice.

Maja Baković
Poseban vrt, prepun cvijeća ne samo parterno nego i u vazama. Detalji nenametljivi, a prekrasni, s mjerom uklopljeni u prostor.
Jedan kompletan prikaz vrta tj. boravišnog prostora koji je funkcionalno, kompozicijski i estetski ispunio sve što se od njega očekuje, a onima koji u njemu bilo povremeno ili stalno borave ostaje da svim svojim čulima uživaju.

Ivan i Ljiljana Uhlik
Vidljiva kompozicija i planski pristup planiranju vrta. Spoj organskog i geometrijskog vrta sa minimalističkim detaljima precizno uklopljenim u isto.

 Željana Cvitanić
Kod ovog vrta bitno je naglasiti nekoliko elemenata.
Najprije je važno reći da se obiteljska kuća, a potom i njezin vrt nalaze izvan samog naselja te tako prilikom dolaska do iste, posjetitelji (u ovom slučaju mi) mogu uživati u okolnoj prirodi i neprocjenjivom pogledu koji je dio cjelokupnog prostora i dojma koji ostavlja.
Vrt je nastajao kao sastavni dio objekta spajajući moderniji, organski pristup u izvedbi sa tradicionalnim biljnim vrstama iz okolnog prostora koje dobro nadopunjuju zamišljenu kompoziciju te stvaraju dojam pravog mediteranskog vrta.
Ljubavi, truda, interesa i želje za stvaranjem i usvajanjem novog ne nedostaje vlasnici istog, što se vidi i u rezultatu.

(106) objavljeno  21. 06. 17. u 23:40 h 

********************


alt


alt


alt


OTVOREN „GASTRO MAKSIMUM“ NA RAČIĆU

Drago Eterović je i ove godine otvorio mini market na Račiću (Ante Starčevića 9) sa nešto bogatijom ponudom, ali s novim imenom: GASTRO MAKSIMUM. Drago je u srijedu častio brojne posjetitelje, a razlog nije bio samo otvaranje trgovine već i proslava njegovog rođendana.
U Gastro Maksimumu, od 8 do 24 sata, nude se sve domaći proizvodi: razne paštete, kruh ispod peke (iz Dicma i Prološca), domaća kozmetika, vina, likeri, tjestenina bez glutena, istarski pršut, domaći kolači, mliječni program mljekare Veronika …
Preko interneta, od 12 do 24 sata mogu se naručiti proizvodi iz trgovine koji će se dostaviti sutradan od 9 do 13 sati na kućnu adresu.

(104) objavljeno  21. 06. 17. u 23:35 h 

********************


alt


alt


DEVEDESET GODINA SLAVE MARINKOVIĆ

Vjekoslava (Slava) Marinković proslavila je u srijedu 90-i rođendan. Na svečanoj večeri, u restoranu „Ranč“, uz slavljenicu je bila najbliža rodbina i prijatelji, a s buketom cvijeća neočekivano je došao čestitati i načelnik općine Tihomir Marinković.
Za naš portal načinjena je i zajednička snimka slavljenice s gostima. (snimio: vinko kale)

(102) objavljeno  21. 06. 17. u 23:25 h  

********************


alt

Glazbenici zajedno s biskupom Slobodanom Štambukom nakon koncerta u Veloj crkvi


alt

Šime Strikoman snimio je Milenijsku fotografiju


RAZGOVOR S POVODOM: JUBILEJ GLAZBENE ŠKOLE

Proslava 20. obljetnice Glazbene škole Josipa Haztea Split – Dislociranog odjela Bol obilježena je koncertom Komornog dječjeg zbora GŠ Pavla Markovca iz Zagreba, kojeg vodi mo Vinko Karmelić, dječjeg zbora „Čarčojak“  i komornog ansambla “Partenca” iz Bola u Župnoj crkvi, dok je svečani koncert održan u Velikoj crkvi, a  Šime Strikoman snimio je na bolskoj Pijaci Milenijsku fotografiju bivših i sadašnjih učenika, mnogih profesora i djece iz Zagreba.
O počecima Glazbene škole razgovarali smo s Jadrankom Nejašmić, ravnateljicom Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“:

- Potaknuta razmišljanjem da već dugi niz godina Bol nije dao profesora glazbe, da smo među rijetkim mjestima na otocima koje nema svoje klape, pa ni kvalitetnog zbora te da uskoro nećemo imati ni pjevane mise, inicirala sam 1996. godine, po uzoru na Postira, otvaranje Glazbene škole Josipa Haztea Split - Područnog odjela OGŠ Bol.  Bio je to ujedno moj doprinos proslavi 100-te obljetnice "Hrvatske čitaonice".

I tako je zgrada koja je bila prvi dom bolskoj knjižnici udomila i Glazbenu školu, a knjižnica je preuzela skrb o organizaciji nastave tijekom svih 20 godina. To je jedinstveni takav primjer u Hrvatskoj.

- Moju zamisao podržala je općina Bol s načelnikom Petrom Ivulićem, koja je tijekom dvadesetogodišnjeg rada i djelovanja Škole izdvojila 723 tisuće kuna. Kupili smo učenicima prvi pianino, a mnogo nam je pomogao i bivši ravnatelj Glazbene škole Josipa Hatzea, prof. Gordan Sladoljev. Njegova vizionarska odluka za osnivanjem područnih škola, nadasve na našim otocima, nemjerljiv je doprinos podizanju glazbene kulture i kvalitetnijem življenju u malim mjestima.

Brojni su profesori koji su s puno profesionalne odgovornosti, svim poteškoćama otočkog rada usprkos, utkali sebe i svoje znanje u postojanje ove škole.
Među njima je prof. solfeggia  Maja Novak koja zbog pune satnice prof. glasovira nekim učenicima predaje i instrument. Ona u Školi radi 19 godina. S punim pravom možemo reći da se bolska  Škola održala velikim dijelom zahvaljujući upravo njoj.  Svi profesori su, svatko na svoj način, ostavili svoj trag na formiranju osobnosti svojih učenika, a prof. Maja je svojim djelovanjem u odgojnom, obrazovnom i glazbenom smislu na poseban način doprinijela ugledu Glazbene škole škole u Bolu.
Od 46 djece upisane tijekom ovih 20 godina, školu je završilo 28. Ogroman je to i naporan rad, veliko odricanje od ono malo slobodnog vremena koje im ostaje pored vrlo zahtjevnog školskog programa. Rezultati se postižu samo upornošću, dobrom suradnjom djece, nastavnika i roditelja i velikom marljivošću. Nisu svi spremni za beskonačna ponavljanja teških dionica.
Među njima posebno se isticao, od prvog razreda pa do kraja glazbenog obrazovanja, Boljanin Vinko Karmelić.

- Motiv za otvaranjem škole bio je obrazovanje mladih koji će se vratiti, živjeti i stvarati u rodnom mjestu. Vinko se nije vratio, odabrao je ostati u gradu koji pruža puno više mogućnosti za stvaranje i usavršavanje, ali je njegovo srce stalno u Bolu i njegov doprinos očuvanju bolske glazbene baštine je nemjerljiv. K tome, uspjesi njegovih zborova i učenika, na domaćim i inozemnim festivalima i natjecanjima, divna su promidžba našem mjestu – kaže Jadranka Nejašmić.

Tijekom ovih dvadeset godina, škola je ostavila snažan trag u opće kulturnom stanju lokalne zajednice. Mnogi su prepoznali njezin neprocjenjiv značaj i ulogu u odgoju i obrazovanju na dobrobit svih mještana, a  nadasve općina Bol koja je Školi  dodijelila Javno priznanje Grb općine Bol za izuzetne rezultate na području kulture i obrazovanja od interesa za općinu Bol u višegodišnjem razdoblju.

(98) objavljeno  20. 06. 17. u 23:25 h 

********************


alt


TREĆI ŠTAND NA PAZARU

Na bolskoj tržnici od utorka se voće, povrće i drugi prehrambeni proizvodi mogu kupiti i na još jednom štandu. Treći štand je otvorio Branko Grubišić koji uz ostale pogodnosti i ove godine nudi besplatnu dostavu na kućnu adresu, ako se kupi robe za više od 100 kuna. (j.e.)

(92) objavljeno  19. 06. 17. u 22:50 h  

********************


alt


SPORT: VISOKA POBJEDA BOLJANA

BOL je u zadnjem kolu, u ponedjeljak navečer, visokim rezultatom 12:2 pobijedio ARTEM. Strijelci su bili B. Botica (9), M. Martinić (2) i D. Matulić. Artem je uspio zaprijetiti na početku susreta kada su izjednačili na 1:1, a još jedan pogodak postigli su pred kraj utakmice kod rezultata 11:1.
Najbolji strijelac za Boljane je Boško Botica sa ukupno postignuta 42 gola, i za samo tri pogotka zaostaje iza najboljeg strijelca prvenstva. Ostali koji su igrali za Bol: Jure Klarić (11), Tomislav Mikulić (10), Stanko Mikulić (6), Jurica Eterović (5), Matej Bodlović (5), Davor Matulić (6), Petar Rendić (4), Mate Roić (4), Matej Martinić (5), Nikola Marinelić (2), Pjer Malvasija (igrač i trener), Antonio Karmelić, Nikola Martinić, Branimir Klarić i Luka Bakija. (j.e.)

(89) objavljeno  19. 06. 17. u 22:40 h  

********************


alt


SEMAFOR: KOLIKO JE TURISTA U BOLU?

Od srijede naš će portal, kao i lani, objavljivati dnevni izvještaj o broju gostiju koji su noćili u hotelima, privatnim apartmanima, kampovima i nekomercijalnom smještaju.
Podaci će se ažurirati svako jutro do 9 sati na temelju podataka koje će nam dostavljati Ured Turističke zajednice. (j.e.)

(87) objavljeno  18. 07. 17. u 22:20 h  

********************


alt


alt


alt


alt


alt


KRIZMANA SVEČANOST U BOLU

Sakrament kršćanske zrelosti primilo je u subotu 12 mladih Boljana, učenica i učenika II. razreda Srednje škole. Uljem je biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk premazao njihova čela znakom svetog križa.
Bolski krizmanici su: Ana Pina Marinković, Kata Pavišić, Stela Marinković, Antonija Grubišić, Luna Jerčić, Pjera Marinković, Rafaela Marinković, Marina Lalić, Antonija Katić, Marin Karmelić, Ante Kraljević i Stanko Marčić.
Misno slavlje u Župnoj crkvi predvodio je i propovijedao biskup Slobodan Štambuk uz asistenciju don Tona Plenkovića, dekana Bračkog dekanata i župnika u Supetru te bolskih dominikanaca župnika o. Damira Šokića, o. Ive Plenkovića i o. Mirka Jagnjića koji je pripremao mlade krizmanike. (j.e.)

(84) objavljeno  17. 06. 17. u 22:45 h  

********************


alt

Sastanak je otvorio Matko Martinić iz Ureda državne uprave


alt


alt


alt

Matko Baković (HDZ) je predsjednik Općinskog vijeća


MATKO BAKOVIĆ, PREDSJEDNIK VIJEĆA

Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj u petak, za predsjednika je izabran Matko Baković, dok će prva potpredsjednica biti Sani Bodlović, a druga Katarina Marčić.
Sjednica je počela hrvatskom himnom, a osnovne upute i pravila izbora dao je Matko Martinić iz županijskog Ureda Državne uprave.
Mandatno povjerenstvo, Milan Škrbić, Matko Baković i Nataša Paleka Jakšić, objavili su imena izabranih vijećnika i svi su oni bili prisutni na sjednici.
Vijećnicima je pročitan tekst prisege i svi su se pojedinačno izjasnili sa „prisežem“!
Odbor za izbor i imenovanje, Sani Bodlović, Milan Škrbić, Goran Jekić, Katarina Marčić i Tonči Kukoč, trebao je predložiti kandidate za predsjednika i dva zamjenika. Odbor je vijećnicima predočio dva prijedloga. Prvi je prijedlog SDP-a, koji je na izborima dobio većinu vijećnika, da predsjednik vijeća bude Matko Baković (HDZ), a prva zamjenica Sani Bodlović (SDP). Drugi su prijedlog dala petorica vijećnika sa liste grupe birača i oni su za predsjednika predložili Tonča Buljana, a za prvog potpredsjednika Tonča Kukoča Bagera, te za drugog potpredsjednika Matu Petrića.
Najprije se glasovalo o prvom prijedlogu koji je dobio 6 glasova, a pet ih je bilo protiv, pa nije bilo potrebe da se glasuje o drugom prijedlogu.
Za drugog potpredsjednika Općinskog vijeća, predložena je Katarina Marčić koju je podržalo 10 vijećnika, a ona je kod glasovanja bila suzdržana.
Matko Baković se zahvalio na ukazanom povjerenju, najavivši prvu radnu sjednicu za desetak dana.
Načelnik općine Tihomir Marinković poželio je međusobnu suradnju u interesu Bola. (j.e.)

(82) objavljeno  16. 06. 17. u 23:10 h 

********************


alt

Prošlogodišnja krizma u Bolu (4. lipnja 2016.)


KRIZMA OVE SUBOTE

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk krizmat će ove subote, 17. lipnja, 12 mladih Bolki i Boljana. Obred će se održati u Župnoj crkvi Gospe od Karmela  s početkom u 10.30 sati.
Sakrament Svete potvrde ili Krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu "sakramenata kršćanske inicijacije". Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi, a znači i ulazak djeteta u svijet odraslih. Dijete postaje odraslim članom Crkve.

(77) objavljeno  16. 06. 17. u 22:45 h  

********************


alt


2CELLOS: OBJAVLJEN SPOT SNIMLJEN U BOLU

2CELLOS su ovog petka (16. lipnja) objavili novi spot, kojeg su snimili 2. travnja na plaži Zlatni rat. Režiju spota potpisuje Darko Drinovac, a ekipa je ovoga puta snimala video za prepoznatljivu Vangelisovu glazbenu temu  iz filma “Chariots of Fire” (Vatrene kočije) iz 1981. Luka Šulić i Stjepan Hauser su na svojim violončelima i u svojim aranžmanima izveli glazbenu temu koja u filmu prati dvojicu atletičara koji su se natjecali na Olimpijskim igrama 1924. godine.
Kao i posljednjih nekoliko spotova, i ovaj video uradak je prekrasna razglednica i promocija hrvatskog Jadrana, konkretno Zlatnog rata. Prvog dana objave pogledalo ga se, do 21 sat,  103.220 puta

https://youtu.be/sxIo28DzKGw

(76) objavljeno  16. 06. 17. u 22:40 h  


********************

ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"