Bolska kronika

alt


subota, 25. siječnja 2020.


alt


RADOVI POČINJU SREDINOM VELJAČE

Opsežni radovi koji se planiraju u Murvici počinju sredinom veljače. O tome je raspravljao kolegij Vodovoda Brač na sastanku održanom u četvrtak u Supetru. U Murvici se treba izgraditi razvodna vodovodna mreža, kanali odvodnih oborinskih i fekalnih voda, ali i uzemljenje električnih i telefonskih kabela te javna rasvjeta.
Vrijednost tih radova procjenjuje se na 10 milijuna kuna, a izvođač je „Berica“ iz Nerežišća.
Ove bi se godine radilo do 1. lipnja, a nastavak je 1. listopada, nakon završetka turističke sezone. Radilo bi se u Murvici najmanje dvije godine. (j.e.)

(96) objavljeno 24. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


STIŽU VEĆI RAČUNI ZA VODU

Trenutno zaposlenik Vodovoda Brač očitava na kućnim vodomjerima mjesečnu potrošnju, a računi nam stižu u veljači koje će trebati platiti do kraja mjeseca. Već se zna da ćemo za istu potrošnju od sada trebati platiti više, jer su tako odlučili prošlog mjeseca članovi Skupštine Vodovoda Brač.
Najviše je povećan paušal za vodomjer i on je sa 7,62 povećan na 24,23 kune. Taj paušal plaćaju i oni koji nemaju nikakvu potrošnju na vodomjeru (vikendaši i prazni apartmani, na primjer). Cijena potrošenog kubika vode, koja se nije mijenjala 14 godina, povećana je za samo 16 lipa, a odvodnja po potrošenom kubiku vode 30 lipa. (j.e.)

(95) objavljeno 24. 01. 20. u 21:20 h

********************


alt


NOVI ŠTANDOVI ZA RIVU

Sigurno ćemo idućeg ljeta na rivi imati nove štandove srijedom kada se budu organizirale Bolske litnje noći. Projektant je dostavio skice i Općina, kao naručitelj, treba dostaviti eventualne primjedbe ili potvrditi projektno rješenje kako bi se izvršila izrada.
Isti projektant ima zadatak osmisliti i nove kioske na šetnici gdje bi se prodavali suveniri, ali to će se realizirati tek za sezonu 2021. (j.e.)

(94) objavljeno 24. 01. 20. u 21:15 h

*********************


alt


OKOM KAMERE: NAFTNA MRLJA U LUCI

Neuobičajena pojava u bolskom portu. Poveća naftna mrlja, zbog bonace, izgledala je još više zastrašujuće. Uzrok ovog ekološkog incidenta nije nam poznat, a pretpostavljamo da se, nekome od vlasnika brodice, nafta izlila – slučajno (!?).
- Neodgovorni ekološki neosviješteni građani izlijevaju naftu u more – napisao je naš čitatelj svoj komentar uz sliku koju je snimio i poslao za Bolsku kroniku.

(93) objavljeno 24. 01. 20. u 21:10 h

********************


alt


SPORT: NEMA NOVIH BODOVA

I u 14. kolu II. malonogometne lige Boljani nisu došli do bodova. U Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu igrali su 23. siječnja OTP banka – Bol 3:1 (2:0).
Semafor: 1:0 (06'11“) / 2:0 (14'08“) / 2:1 (Branimir Klarić, 17'17“) / 3:1 (27'09“)/
U sljedećem kolu, 6. veljače, na rasporedu je susret Bol – Maslinica. (j.e.)

(92) objavljeno 24. 01. 20. u 21:05 h

alt


petak, 24. 01. 2020. *****


alt


alt


VELIKI INTERES ZA PRVU EDUKACIJU

U organizaciji TZO Bol, Adriagatea i Wüstenrota, u prostorijama Doma kulture, u četvrtak navečer održana je prva ovogodišnja besplatna edukacija pod nazivom „Kako do uspješne sezone?“. Pozdravljajući goste i Boljane, direktor TZO Bol Markito Marinković izrazio je zadovoljstvo odazivom i najavio još dvije edukacije za privatne iznajmljivače: 4. i 12. veljače. Na prvoj edukaciji bilo je više od 30 posjetitelja.
Sa strane turističke agencije Adriagate su predavanja održali Marija Puljić i Frane Godinović, a ispred stambene štedionice Wüstenrot Davor Tokić koji je govorio o kreditima i iznosima fiksnih kamata za iznajmljivače.
Predstavnici splitskog Adriagatea su predstavili svoju ponudu i aplikaciju pomoću koje se iznajmljuje smještaj gostima. Agencija ima u ponudi oko 10.000 smještajnih jedinica. Hrvatska je raritet po tome da čak otprilike 50 posto gostiju boravi u privatnom, a ne u hotelskom smještaju. Prosječna dob stranog turista je 41 godina, a polovica njih je u dobi od 30 do 49 godina te je današnji turist dobro informiran. U RH je među stranim gostima najviše Nijemaca koji čine 24 posto stranih gostiju, a na drugom mjestu su Slovenci koji čine 9 posto stranih gostiju u našoj domovini. Prezentirana je bila i fenomenologija dolazaka gostiju iz tri bitna emitivna tržišta: Njemačke, Poljske i Mađarske.
U Bolu strani turisti prosječno ostaju šest dana. U prošlosti je bilo manje turista, ali je njihov boravak bio duži. U percepciji gostiju poznati smo po suncu, moru, prirodnim ljepotama, čistoći i gastronomiji. Na upit o aktivnosti Adriagatea na društvenim mrežama, gospođa Puljić je odgovorila da njihova Facebook stranica ima 34.000 likeova. (m. škrbić)

(91) objavljeno 23. 01. 20. u 22:55 h

********************


alt


ČEKA SE STUDIJA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Za raspravu i odlučivanje o prostornim planovima u Bolu trebat će pričekati dovršetak Studije utjecaja na okoliš. Bolski su planovi, kako smo saznali od inž. Nikole Popića, gotovi još prošlog ljeta.
Do usvajanja novih prostornih planova, vrijede dosadašnji, a po kojima se trenutno izdaju građevinske dozvole. To znači nastavak apartmanizacije u Bolu što ni po čemu ne može biti po volji domicilnom stanovništvu koji se bavi turizmom (izdavanjem apartmana). Oni koji stalno žive u Bolu, vlasnici su tek jedne trećine izgrađenih apartmana u općini Bol. (j.e.)

(90) objavljeno 23. 01. 20. u 22:50 h

********************


alt


TURISTIČKE PRISTOJBE 2021. GODINE

Skupština SDŽ donijela je Odluku o visini turističke pristojbe za područje SDŽ za 2021. godinu. Odlukom se određuje visina turističke pristojbe po osobi i noćenju, visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe kojeg plaćaju osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu , visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koji plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor te turistička pristojba za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu ili sidrištu luke na području Splitsko-dalmatinske županije za 2021. godinu.
Za Bol, kao i za većinu drugih destinacija u SDŽ ništa se ne mijenja u odnosu na 2020. godinu.
Turističku pristojbu u glavnoj sezoni (1. travnja – 30. rujna) i u ostalom dijelu godine (1. listopada do 31. ožujka) većina je odredila minimalni iznos koji je zakon predvidio. U Bolu je to 10 kn u glavnoj sezoni, a 7 kn u ostalom razdoblju. U kampovima je to 8 odnosno 5 kn po krevetu.
Turistička pristojba u glavnoj sezoni je nešto veća u Solinu (13 kn), Splitu (15 kn) i Podstrani (15 kn).
Godišnji paušalni iznosi su također minimalni. U domaćinstvima 350 kn, u OPG-u 200 kn po krevetu, a u kampovima 500 kn po smještajnoj jedinici. Podgora je međutim odredila da to bude 400 kn po krevetu.
Nekomercijalni smještaj u Bolu će plaćati maksimalni iznos. Prvi i drugi član po 250 kn, a svaki slijedeći po 100 kn. Iznose kao Bol odredila je Baška Voda, a po 200 kn plaćat će se nekomercijalni smještaj u Brelima, Tučepima i Makarskoj. U ostalim općinama i gradovima je to nešto niže. (j.e.)

(89) objavljeno 23. 01. 20. u 22:40 h

********************


alt


ŽUPANIJSKA SREDSTVA ZA ŠKOLE

Splitsko-dalmatinska županija (Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport) objavila je Poziv za prijavu programa i projekata u okviru javnih potreba u području osnovnog i srednjeg školstva za 2020. godinu, a u cilju poboljšanja stanja u navedenim djelatnostima.
Javne potrebe u područjima osnovnog i srednjeg školstva za koja se sredstva osiguravaju u Proračunu Splitsko-dalmatinske županije su: sanacija i uređenje objekata (radovi i usluge izrade dokumentacije nadzora i sl.), osiguranje pristupačnosti objektima osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, nabavka opreme, knjiga, učila i pomagala (samo za ustanove čiji osnivač je Županija), županijska natjecanja učenika, pravne usluge, akcije i manifestacije, međunarodna suradnja škola.
Poziv je otvoren do 21. veljače. (j.e.)

(88) objavljeno 23. 01. 20. u 22:25 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: NAŠE PONAŠANJE

Na zaobilaznici (Ulica Hrvatskih domobrana i David cesta) svakodnevno svjedočimo o intenzivnoj izgradnji, ali i građevinskom materijalu, koji je odložen na i ono malo nogostupa na toj prometnici. Ne zaboravimo da tim putem idu djeca u školu ili roditelji s djecom u vrtić.
U plastičnim vrećama se ostavlja šut u pored kontejnera, a to ne odvozi koncesionar za prikupljanje kućnog otpada. Kako će biti nakon 1. travnja kada će se očitavati čipovi na spremnicima za otpad i odvoziti samo ono za što se bude znalo: kome to naplatiti?

(87) objavljeno 23. 01. 20. u 22:20 h

********************

alt


GORJELO JE NA GOSPOJICI

U četvrtak u 19.13 sati DVD Bol dobio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru, predio Gospojica. Na mjesto požara bilo je 5 vatrogasaca sa 2 vozila. Požar je lokaliziran u 19.35, a ugašen u 19.45 sati.

Izgorjelo je 30 kvadratnih metara niskog raslinja, ali i jedan plastični čamac.

Vatrogasci još jednom apeliraju na Boljane da budu malo više oprezni u paljenju korova i prije paljenja najave to u DVD Bol. (n. topalović)

(86) objavljeno 23. 01. 20. u 22:45 h

altčetvrtak, 23. 01. 2020. *****


alt


NOVA PUNIONICA ELEKTRIČNIH AUTA

Južno od hotela „Vitar“, pored trafostanice, tvrtka Bilić iz Bola radi na izgradnji brze punionice za električne automobile. Bit će dvije pozicije za punjenje, a investitor je Hrvatska elektroprivreda d.d., Sektor za strategiju i razvoj. Planirano je da nova punionica bude u funkciji već za Uskrs ove godine.
Ovo je sigurno značajna novost u turističkoj ponudi za goste kojih je sve više sa električnim automobilima.
U srpnju 2017. otvorena je punionica u hotelu „Elaphusa“, ali za Tesline automobile. Ostali su trebali imati adapter. Automobili su se punili cijelu noć. (j.e.)

(85) objavljeno 22. 01. 20. u 21:05 h

*********************


alt


SV. VINKO JE ZAŠTITNIK VINOGRADARA

Na blagdan sv. Vinka (22. siječnja) smatra se službenim početkom godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Taj se dan, neki ga zovu Vincekovo, zaželi sretna nova vinogradarska godina! Posebna se slavlja organiziraju u vinogradima u Sjevernoj Hrvatskoj. Pokušao je Vinko Kraljević Veva taj običaj prenijeti u bolske vinograde.
Na trsove loze objesili bi kobasice, a trsove vinove loze, uz blagoslov, starim vinom zalio bi „biskup“. Tako je bilo tri godine, do 2016., a onda – pauza.
Ove godine ponovo se Vincekovo slavilo u vinogradu „biskupa“ Tonča Kukoča Bagera na Zlatnom ratu. Nakon blagoslova blagovalo se uz vino i kobasice. (j.e.)

(88) objavljeno 22. 01. 20. u 21:00 h

********************


alt


OD PETKA PONOVNO U KINO

Nakon 29 dana pauze, od sljedećeg petka, 24. siječnja, ponovo se može u kino dvoranu u Bolu. Na programu je od 18.30 sati animirani (sinkronizirani) film FRKA. U najavi piše da je komedija i obiteljski film uz preporuku za sve uzraste. Trajanje filma je 87 minuta.
U nedjelju (26. siječnja) od 20 sati prikazuje se film JOJO RABBIT, drama u trajanju od 109 minuta. Film je nominiran za Oskara za najbolji film.
Zadnjeg dana ovog mjeseca, 31. siječnja (petak) u 20 sati, još jedan film koji je nominiran za Oskara: MALA ŽENA, drama, ljubavni film u trajanju od 115 minuta.

(87) objavljeno 22. 01. 20. u 20:55 h

********************


alt


ŽUPANIJSKA POTPORA ZA NOVOROĐENE

Splitsko-dalmatinska županija će i u 2020. davati novčanu potporu za novorođenu djecu. Na temelju nalaza demografskog stanja na području svake općine i grada u sastavu Županije, gradovi i općine podijeljene su u pet grupa.

S Brača u I. grupi su Nerežišća i Selca, u II. grupi Pučišća, u III. grupi Milna, u IV. grupi Postira i Bol, a u V. grupi Supetar i Sutivan.

Za četvrtu grupu ove su godine nešto manje potpore nego lani: za prvo dijete 500 kn, za drugo 600 kn, za treće 700 kn, za četvrto 800 kn, za peto 1.000 kn, za šesto 3.000 kn, za sedmo 6.000 kn, za osmo 10.000 kn, za deveto 12.000 kn i za deseto 15.000 kn.

U I. i II. grupi za deseto dijete se dobiva 50.000 kuna. (j.e.)

(86) objavljeno 22. 01. 20. u 20:50 h

********************


alt


VREMEPLOV: ZLATNI RAT 1920.

U Uredu TZO Bol izložene su stare i nove fotografije Bola koje je prikupio i objavio bolski zet Aleksandar Kukec iz Zagreba. Na slici Zlatnog rata piše datum: 1920. To bi značilo da je ta slika nastala prije 100 godina.
Mi je objavljujemo kako bi naši čitatelji vidjeli kakav je Zlatni rat izgledao 1920. (j.e.)

(85) objavljeno 22. 01. 20. u 20:45 h

alt

srijeda, 22. 01. 2020. *****


alt


alt


alt


STRANCI DOLAZE I ZBOG VJENČANJA

Magazin Hot Spots u najnovijem broju, kojeg zainteresirani besplatno mogu dobiti u uredu TZO Bol, piše na šest stranica (na hrvatskom i engleskom jeziku) o Bolu kao turističkoj perjanici Jadrana. Zanimljiv je i prilog o 10 najljepših lokacija za vjenčanja u Srednjoj Dalmaciji. Među njima su i dvije iz Bola: plaža Zlatni rat i botanički vrt u Dominikanskom samostanu. Ostalih osam lokacija su: Tvrđava Fortica Hvar, dvorac Martinis-Marchi u Maslinici (Šolta), Radmanove mlinice kod Omiša, Tvrđava Klis, Kaštil Gospodnetić u Dolu, Fortica u Visu, Sustipan u Splitu i Bonj u Hvaru.
Na plaži Zlatni rat organizirana su prošle godine šest, a u Dominikanskom samostanu tri vjenčanja. Uglavnom su mladenci bili iz inozemstva. (j.e.)

(84) objavljeno 21. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt

Faksimil objavljenog članka u listu "24 sata"


alt

Prva strana korica knjige "Divlji pijat"


DRUGI O KNJIZI „DIVLJI PIJAT“

Tiskano izdanje dnevnih novina 24 sata objavio je u broju od utorka veliki članak na tri stranice o projektu Divlji pijat. Autor teksta je novinar Mak Jovanović koji prenosi izjavu voditeljice projekta Ade Seferagić, profesorice biologije, kemije i poznavanja robe u Srednjoj školi Bol. Projekt se natječe u kategoriji najbolje kuharice u svjetskim okvirima, a namjera projekta je potvrda činjenice da mediteranska prehrana nije samo vezana za određenu skupinu namirnica, već je riječ i o tehnici uzgoja hrane i održivom ekosustavu. Mediteranska hrana se smatra jednom od najzdravijih u globalnim razmjerima. Navedeni su i neki recepti iz knjige Divlji pijat: salata od mišance i slanutka, bruschetti s mišancom i domaći ravioli s mišancom. Prvo izdanje knjige je tiskano u 550 primjeraka.

• Pisali smo u našoj Bolskoj kronici još 6. prosinca 2019. kako „Divlji pijat“ konkurira za svjetsku nagradu, a pobjednik će biti objavljen sredinom ove godine u Makau, posebnoj administrativnoj regiji u Kini.
Knjiga „Divlji pijat“ promovira samoniklo dalmatinsko bilje, a rezultat je terenskih radionica učenika Srednje škole Bol o samoniklom bilju i njegovoj primjeni u lokalnoj mediteranskoj kuhinji. Na radionici su učenici spremali jela od samoniklog bilja, a sve to pod vodstvom profesorice Ade Seferagić koja je osmislila jela predstavljena u knjizi. Berislava Picek je sve to zabilježila fotografijama, a tu je pomogla i novinarka Matea Domitrović ali i urednica i koautor knjige Maja Duka. Izdavač knjige je Srednja škola Bol. (m.š./j.e.)

(83) objavljeno 21. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


ISPRAVCI NA GOOGLE KARTI

U suradnji sa "Google trusted partner" agencijom Smokvina iz Splita, Turistička zajednica općine Bol organizira Google snimanje svih ulica u Bolu. Stanje na Google karti treba redovno aktualizirati kako bi gosti u traženju određenih adresa imali što jednostavniji i točniji pristup.
Ovim putem TZO moli sve privatne iznajmljivače i vlasnike ugostiteljskih obrta da im se jave na mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ukoliko njihov objekt nije pravilno unesen na google karti.

Google kartu možete pogledati na sljedećem linku:

https://goo.gl/maps/99xa7c81yFURSXDm8

(82) objavljeno 21. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: AUTO-KOŠAROM U AKCIJU

Tijekom utorka posebnom auto-košarom koja je došla iz Zagreba, radnici „Grabovog rata“ skidali su svjetleću dekoraciju sa čempresa na Loži. Iskoristili su priliku i učvrstili hrvatsku zastavu koju je bura spustila „na pola koplja“. (j.e.)

(81) objavljeno 21. 01. 20. u 21:30 h


alt


utorak, 21. 01. 2020. *****


alt

Prva edukacija privatnih iznajmljivača prošle godine organizirana je 8. veljače


BESPLATNA EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE

Idućeg četvrtka (23. siječnja) u Domu kulture s početkom u 17 sati održat će se besplatna edukacija za iznajmljivače. Za edukciju je, na poziv Turističke zajednice općine Bol, angažirana agencija Adriagate iz Splita.
Teme koje će edukacija obuhvatiti su: Turizam u brojkama – Što smo naučili iz protekle sezone? / Istraživanje: Što gosti zapravo žele? / Zakoni i obveze privatnih iznajmljivača / Što svaki iznajmljivač mora imati u smještaju? / Koje trendove možemo očekivati u 2020. godini / EU regulativa o nadoplatama – Što to znači za nas? / Trikovi u uređenju koji čine razliku: Savjeti i preporuke / Kvalitetna fotografija ključ je za bolju prodaju / Susretljiv domaćin – najvažniji korak za dobre recenzije / Kako reagirati u kriznim situacijama? / Poslovanje putem društvenih mreža, portala i turističkih agencija.
Edukcija se organizira prvi put u poslijepodnevnom terminu, jer su to tražili bolski iznajmljivači. Previđeno vrijeme trajanja: 17 do 18.30 sati.

(80) objavljeno 20. 01. 20. u 21:35 h

**********************


alt

Prošlogodišnje ljepotice s lentama


IZBOR MISS U BOLU I DRUGI PUT

Idućeg ljeta, točnije 22. kolovoza, po drugi put će se u Bolu organizirati izbor za Miss Adriatic Hrvatske. Pretpostavljamo da će to, kao i lani, biti u 585 clubu iznad Zlatnog rata.

Prošlogodišnja pobjednica bila je Ivona Vuković iz Sinja. (j.e.)

(79) objavljeno 20. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt


alt


NOVO RADNO VRIJEME U POLJOAPOTECI

Ovaj tjedan, od ponedjeljka do subote, poljoapoteka na ulazu u Bol (Bračka cesta 22) radit će prema novom rasporedu:
Ponedjeljak i utorak od 8 do 15 sati, u srijedu od 12 do 16 sati, u četvrtak i petak bit će zatvoreno, a u subotu je otvoreno od 8 do 13 sati.

(78) objavljeno 20. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt

Zimsko poslijepodne u Bolu: ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u 16 sati


VRIJEME: KAKVA ĆE NAM BITI ZIMA?

Na Jadranu će jaka bura u utorak oslabjeti i okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak, no u četvrtak će ponovno zapuhati umjerena do jaka bura. Temperature bez veće promjene, predviđa DHMZ.
U ponedjeljak ujutro nije u Bol dolazio katamaran nego je iz Starog Grada direktno otplovio prema Splitu. Poslije podne je katamaran ipak došao iz Splita u Bol i nastavio za Jelsu, a ne u Stari Grad kao dan ranije.
Polako ulazimo u drugu polovicu zime i mnogi se pitaju, s obzirom na dosadašnje iznadprosječno toplo vrijeme i nedostatak snijega - hoćemo li uopće imati pravu, hladnu zimu i obilniji snijeg na kopnu.
- Prema podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a može se reći kako je dosadašnji dio zime među toplijima, u mnogim mjestima na Jadranu i u gorju i među 10 najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja – kaže meteorolog Zoran Vakula za Slobodnu Bosnu. - Ni u dugoročnim prognostičkim izračunima većine meteoroloških središta u kojima se izračunavaju takve prognoze - za nastavak zime nema nekih promjena. Za naš dio Europe i dalje je vrlo velika vjerojatnost nastavka zamjetnijeg djelovanja anticiklona – polja povišenoga i visokoga tlaka, uz relativno česte temperaturne inverzije - zadržavanje relativno toplog zraka u višim slojevima atmosfere. Stoga se čini gotovo pa sigurno da će u gorju i na Jadranu srednja temperatura zraka biti i dalje viša od prosječne, u mnogim mjestima i znatno, možda čak mjestimice i rekordno, dok nizine od te velike iznad prosječnosti može „spasiti“ dugotrajno zadržavanje magle i niskih oblaka. Ostvari li se takav scenarij – i u nastavku ćemo zime oborina imati malo, ali onečišćenja u nizinama bi i dalje moglo biti puno. No, nadam se da ćemo ipak imati i malo vjetra, koji će onemogućiti takvo stanje u nizinama.

(77) objavljeno 20. 01. 20. u 21:20 h


alt
ponedjeljak, 20. 01. 2020. *****


alt

Sudionici Karnevalskog Šušura u Supetru


alt

Tonkica Trutanić, jedina je iz Bola u društvu s voditeljem - Meštrom Alenom


VRIJEME JE KARNEVALA: PRIPREMA LI SE ŠTO U BOLU?

Prošle subote na Karnevalskom Šušuru u Supetru, čiji je organizator supetarska udruga „Monade“, pokušalo se dogovoriti organiziranje maskenbalova po općinskim središtima na otoku. Iz Bola je na supetarskom sastanku maskiranih bila jedino Tonkica Trutanić, zvanično „kraljica ljetnog karnevala“.
Za sada je sigurno da će maskenbal biti 1. veljače u Nerežišćima gdje će uživo svirati grupa „Naranča“. Predviđeno je pet nagrada za najbolje maske, ali i makaroni za sve učesnike zabave. Pozvane su sve maškare sa Brača, pa se nadamo da će biti i maskiranih iz Bola.
Slobodna subota je 25. siječnja, kada bi se maskenbal mogao organizirati u Bolu. Nepoznato je, međutim, tko će biti organizator. Maškara u tradicionalno zimsko vrijeme sve je manje, a maskiranih plesova još manje ili da budemo precizniji – nimalo. Kroničari su zabilježili, a stariji Boljani nam potvrdili, da se nekada za poklade u Bolu plesalo na pet mjesta: u Slogi, Čitaonici, Kavalkinu, kod Curice, u Tri kolone. Plesalo se svaki dan, osim petkom. Karneval je značio kraj zabave i početak korizme.
Može li se nešto od toga obnoviti? Potreban je, naravno, organizator ili grupa koja će to sve pripremiti. Imali li u Bolu zainteresiranih za organizaciju plesova i zimskih maškara? (j.e.)

(76) objavljeno 19. 01. 20. u 21:25 h

alt
nedjelja, 19. 01. 2020. *****


alt

Branje maslina u bolskom masliniku


BOLJANI NA NOĆNJAKU 2020.

Sigurno je da će se i bolska ulja ocjenjivati za ovogodišnji Noćnjak, 22. Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara koja se od 19. do 22. ožujka održava u Supetru. Uzorci maslinovog ulja još se primaju do 24. siječnja radnim danom u Zadružni savez Dalmacije u Splitu, Kamila Tončića 4, ali se mogu poslati i poštom.
U posebnoj kategoriji ocjenjuje se i proizvodi od masline, koji moraju biti proizvedeni ili sadržavati plod masline, maslinovo ulje i (ili) maslinovo drvo.
Na dosadašnjim Noćnjacima bolsko je maslinovo ekstra djevičansko ulje uvijek dobivalo visoku ocjenu.
U Bolu je Noćnjak organiziran 2016. godine. (j.e.)

(75) objavljeno 18. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


INA SAMO KROZ JUTRO

Već smo objavili, ali treba ponoviti: od ponedjeljka 20. siječnja, pa do 28. veljače, benzinska postaja INE u Bolu radit će samo tijekom jutra. Novo radnoi vrijeme je od ponedjeljka do subote od 7 do 13 sati, a nedjeljom je – zatvoreno.
Razlog za izmjene radnog vremena je korištenje godišnjeg odmora. (j.e.)

(74) objavljeno 18. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt

Sonja Karmelić proslavila je 90-ti rođendan


alt

Slavljenica Sonja sa kćerkom Janjom (lijevo), sinom Jakovom (desno) i sinom Stipom (stoji)


ČESTITKA ZA 90-TI ROĐENDAN

Naša Bolka SONJA KARMELIĆ u petak je napunila 90 godina života, a rođendan je proslavila u subotu u Zagrebu, gdje trenutno boravi. S njom su na svečanom ručku bili sinovi Stipe i Jakov i kći Janja, ali i drugi članovi obitelji.
Lijepim željama pridružuje se i naš portal kojeg svakodnevno čita kako bi znala što se događa u njezinom Bolu.
(j.e./foto: ivana rukavina)

(73) objavljeno 18. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt

Oblaci iznad Bola (petak, 18. siječnja u 16 sati)


NAKON SUNCA DOŠLI SU NAM OBLACI I KIŠA

U subotnje poslijepodne u Bolu se naoblačilo, a sitna kišica učinila je ceste i ulice skliskima pa vozači trebaju biti oprezni. Meteorolozi u unutrašnjosti najavljuju prvi ovogodišnji snijeg, pa oni koji kreću na put trebaju imati na osobnim automobilima zimsku opremu.
Na srednjem Jadranu je moguća bura sa olujnim udarima, ali će od utorka ponovno biti sunčano i manje vjetrovito.
Dok ovo pišemo nema najave prekida katamaranske veze sa Splitom. (j.e.)

(72) objavljeno 18. 01. 20. u 21:25 h


alt
subota, 18. 01. 2020. *****


alt

Zgrada Bol poljoprivredne zadruge na Rivi gdje će na I. katu biti "Galerija malog formata". Iako je prostor ispred zgrade "pješačka zona" možda će automobila biti i na otvaranju, kao i zimi


NOVA GALERIJA OD SRPNJA

Poljoprivredna zadruga Bol je iz osnova renovirala i lijepo uredila svoju zgradu bivše Hrvatske čitaonice. Na prvom katu te zgade biti će smješteno GALERIJA MALOG FORMATA. Tamo će biti umjetnička djela koja je darovao Ivica Karninčić-Koloč. Radi se uglavnom o djelima moderne i suvremene hrvatske umjetnosti malog formata, slika i skulptura, a ima mozaika, vitraja, video filma sve skupa u raznim tehnika i materijalima. Sva djela su već u galeriji i u ljeto će biti postavljena, a svečano otvorenje će biti u srpnju.
Postavu izložbe, katalog, tekst i svečano otvaranje izložbe izvršit će Igor Zidić. Inače, ukupno ima oko 250 dijela od oko 220 autora.
Zahvaljujući Poljoprivrednoj zadruzi i darovatelju Bol će dobiti još jednu vrijednu kulturnu instituciju koja će poboljšati kulturnu ponudu Bola. (i.k.)

(71) objavljeno 17. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt

Karnevalska fešta u Bolu 5. ožujka 2019.


KARNEVALSKI ŠUŠUR U SUPETRU

U tijeku su nešto ozbiljnije pripreme za zimski karneval. Zaključujemo to po objavi karnevalske udruge „Monade“ iz Supetra koja je za ovu subotu (18. siječnja) pozvala maškare sa Brača u Supetar u 19 sati na Karnevalski kantun (iza Osnovne škole) gdje se organizira Karnevalski šušur – maskenbal sa muzikom u živo. Maškare bračkih općina dobit će ključeve svojih lokalnih destinacija, a osim Supetra svoj su dolazak potvrdili, do petka poslije podne: Bol, Sutivan, Milna i Selca.
Zamisao je organizatora, objasnila nam je Tonkica Trutanić u ime bolske ekipe karnevalista, da se svake subote slične fešte organiziraju u drugom mjestu na Braču.
Pokladna fešta u Bolu ove je godine 25. veljače. (j.e.)

(70) objavljeno 17. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


SPORT: OSMI PORAZ BOLJANA

Natjecanje u II. ligi malog nogometa, gdje se natječe i ekipa BOL, nastavljeno je u četvrtak. U 13. kolu ekipa Samo Spinut pobijedila je Bol rezultatom 4:1 (2:1). To je osmi poraz Boljana i trenutno su 13. na tablici sa 9 bodova.
Semafor: 1:0 (00'36“) / 1:1 (Josip Omerović, 05'34“) / 2:1 (11'59“) / 3:1 (26'05“) / 4:1 (27'53“).
U idućem kolu, 23. siječnja u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu igrat će OTP banka – Bol. U prvom dijelu prvenstva, 12. rujna, ove dvije ekipe odigrale su 3:3. (j.e.)

(69) objavljeno 17. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat: petak, 17. siječnja u 12 sati


alt

Bolska luka i mirno more: petak, 17. siječnja u 17 sati


BILO JE SUNČANO I TOPLO, A ZA VIKEND?

Već danima u Bolu je sunčano i toplo. Službena temperatura zraka i mora u petak u podne bila je 15 stupnjeva. Međutim, na suncu je i preko 30 stupnjeva pa se nije čuditi što se na jedina dva štekata u Bolu, na otvorenom (Taverna Riva i Loža) ispijala kava i uživalo na suncu.
Međutim, meteorolozi su za vikend najavili promjenu koja nam u nekim dijelovima Hrvatske donosi - snijeg.
U petak je još u većem dijelu unutrašnjosti bila magla i niski oblaci, mjestimice uz izmaglicu i rosulju koja se ponegdje ledila u dodiru s tlom.
MUP i HAC izdali su posebna upozorenja zbog zimskih uvjeta na cestama koji se očekuju uslijed najavljenih oborina.
Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg, a naročito u Gorskom kotaru i Lici. Obzirom da se radi o prvim većim snježnim padalinama, apelira se na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija potrebna je dodatna odgovornost i samih korisnika.
Dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

(68) objavljeno 17. 01. 20. u 21:30 halt


petak, 17. 01. 2020. *****


alt


JERE KUKOČ JE NOVI KRIŽONOŠA

Jere Kukoč, 30-godišnji Boljanin, ovogodišnji je križonoša u procesiji „Priko poja“ koja se održava na Veliki petak, 10. travnja. To je određeno na sastanku sa Ivicom Jakšićem Čokrićem Pukom, koji je došao na red za križonošu, ali iz zdravstvenih razloga, morao je odustati. Dogovor o promjeni križonoše priopćio nam je Lovro Karmelić, koji vodi evidenciju prijava i organizaciju procesije „Priko poja“, a nositelji Velikog križa i Golubice poznati su sve do 2052. godine. (j.e.)

(67) objavljeno 16. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt


UPUTE ZA ODVAJANJE OTPADA

Već smo se navikli na nove račune za odvoz kućnog smeća, a vrlo brzo trebamo se naučiti na i odvajanje kućnog otpada. Koncesionar za prikupljanje i odvoz smeća zadržava pravo provjere sadržaja odloženog otpada u spremnicima.
Što se može odlagati u spremnik za miješani komunalni otpad?
- Ostaci od pripremanja hrane;
- Vrećice iz usisavača;
- Higijenski papiri, vlažne maramice;
- Zaprljani ili premazani papir;
- Ambalaža neprikladna za reciklažu (napr. Višeslojna od plastike i aluminija, ambalaža za lijekove);
- Naljepnice;
- Spužve, tapete;
- Zdjele i drveni pribor;
- Pelene i higijenski ulošci.

(66) objavljeno 16. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


ROĐENI, UMRLI, VJENČANI …

U župnim matičnim knjigama nešto su drugačiji podaci nego ih mi objavljujemo na stranicama portala boljani.info o rođenima i umrlima u 2019. godine. U bolskim župnim knjigama umrlih upisuju se oni koji su sahranjeni na bolskom groblju.
Prema podacima koje smo dobili od župnika o. Mirka Jagnjića prošle godine (2019.) u Bolu je bilo 11 rođenih, 7 umrlih, 23 krštenih, 10 vjenčanih, a na prvoj pričesti bilo ih je 12. Sakrament sv. krizme primilo je 8 mladih Boljana. (j.e.)

(65) objavljeno 16. 01. 20. u 21:20 h

********************


alt


OPĆINA BEZ KROVA

Na zgradi na Loži koja se uređuje za urede općinske uprave skinut je stari krov. Graditeljima su povoljne vremenske prilike i za sada sve ide po planu. Rok završetka građevinskih radova je do sredine travnja – do Uskrsa. (j.e.)

(64) objavljeno 16. 01. 20. u 21:15 h

********************


alt


MEŠTROVIĆEVO DJELO U BOLU

Jedan od najvećih hrvatskih umjetnika svih vremena, Ivan Meštrović (1883 - 1962) umro je prije 58 godina - 16. siječnja 1962. Riječ je o čovjeku fascinantnog života, ali i fantastičnih djela poput Njegoševa mauzoleja, Zdenca života, Povijesti Hrvata, Spomenika neznanom junaku i Grgura Ninskog. Četiri mjeseca je proveo u zatvoru u zagrebačkoj Savskoj ulici za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, a uživao je kroz život društvo velikana poput Nikole Tesle, kipara Augustea Rodina, američkog predsjednika Dwighta Davida Eisenhowera te rumunjskog kralja Karola I.
Bračanin Duško Kečkemet je jedan od najboljih poznavatelja Meštrovićeva lika i djela, a Bolu služi na ponos da galerija Branislav Dešković ima Meštrovića u svome fundusu. Njegova Crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama (tzv. Meštrovićev mauzolej) je jedna od najznamenitijih lokacija u šibenskom zaleđu. (m.š.)

(63) objavljeno 16. 01. 20. u 21:10 h

********************


alt


DONACIJE ZA ZVONO U G. HUMCU

Pri kraju je akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga fizičkih i pravnih osoba za uređenje zvona na crkvi Sv. Nikole u Gornjem Humcu. Tu smo akciju najavili u Bolskoj kronici 25. listopada, a prvi smo izvještaj objavili 9. prosinca 2019. godine. Nakon toga župniku u G. Humcu još je uplaćeno 700 eura, a na račun u OTP banci (HR85 2407 0001 1006 2396 1, svrha uplate: donacija za novo zvono) Općina Pučišća uplatila je 5.000 kn, a tvrtka Michieli-Tomić 15.000 kn.
Zainteresirani uplatnice mogu dobiti kod o. Mirka Jagnjića nakon nedjeljne mise u Gornjem Humcu. (j.e.)

(62) objavljeno 16. 01. 20. u 21:05 halt

četvrtak, 16. 01. 2020. *****


alt

Edukacija 10. kolovoza 2018.: više defibrilatora nego publike ...


alt

Italija: oznaka defibrilatora na bolničkim kolima


alt

Ulični putokazi usmjeravaju prema defibrilatoru, ali to je u Italiji


ZABORAVILI NA DEFIBRILATORE?!

Više smo puta pisali o potrebi nabavke defibrilatora, koji mogu spasiti život onima kojima dođe do zastoja srca. Na području Bola ih je ukupno 9, a lokacije su označene na planu mjesta, u knjižici koja je tiskana na više jezika i nalazi se po hotelima, u turističkim agencijama, privatnim apartmanima i Uredu TZO.
Imamo dakle dovoljno, ili bi možda još trebalo, defibrilatora, ali se o tome više ništa ne priča. Posljednja pošiljka tih uređaja došla je u kolovozu 2018. kada je i organizirana prva i jedina edukacija (10. kolovoza). Predstavnica firme koja je prodala defibrilatore samo je jednom bila u Bolu zbog obuke, a naučilo ih je (pretpostavljamo da su naučili) rukovati njih manje nego ima defibrilatora. Iz iskustva u drugim državama saznali smo da treba što više ljudi znati rukovati, a pravilo je da udaljenost jednog od drugog defibrilatora ne smije biti veća od 5 minuta, koliko je potrebno da počne akcija spašavanja.
Treba li da nam netko umre pa da shvatimo koliko je tema o kojoj pišemo od životne važnosti i potrebe da se o tome stalno vodi briga, posebno pred sezonu i dolazak gostiju.
Defibrilatori podjednako trebaju turistima i domaćinima. (j.e.)

(61) objavljeno 15. 01. 20. u 21:40 h

*********************


alt


VRTIĆ PONOVO OTVOREN

Prema najavi, dječji vrtić Mali princ ponovo je u srijedu (15. siječnja) primio najmlađe Boljane. Zbog korištenja godišnjih odmora, ali i radova na proširenju radnih prostora, dječji vrtić nije radio od 20. prosinca. (j.e.)

(60) objavljeno 15. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt


UKLANJAJU SE OPASNA STABLA

Na šetnici su radnici „Grabovog rata“ u srijedu počeli sa uklanjanjem stabala koji su postali opasnost za prolaznike, ali i za one koji u sezoni rade na štandovima gdje se prodaju suveniri. Za sada su za uklanjanje označena tri stabla, ali će i ostali biti pregledani. (j.e.)

(59) objavljeno 15. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt


INA SAMO UJUTRO

Od idućeg ponedjeljka (20. siječnja) benzinska postaja INE u Bolu radit će samo kroj jutro, od 7 do 13 sati. Nedjeljom je – zatvoreno. Razlog novom rasporedu rada je korištenje godišnjih odmora zaposlenika INE.
Dvokratno radno vrijeme i rad nedjeljom bit će ponovno nakon 28. veljače. (j.e.)

(58) objavljeno 15. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


BESPLATNO APARTMAN PLUS

U Uredu TZO Bol, tijekom radnog vremena (od 8.30 do 14 sati), može se besplatno dobiti časopis „Apartman Plus“. U najnovijem broju tema je „Razlika između vođenja apartmana u domaćinstvu kao fizička osoba i vođenja apartmana kao tvrtka“. Također ima i članak: „Kako i kada reagirati na upit za rezervaciju“…

(57) objavljeno 15. 01. 20. u 21:20 h


altsrijeda, 15. 01. 2020. *****


alt


DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA RH

Prije 28 godina Republika Hrvatska je ušla u obitelj međunarodno priznatih država. Tadašnjih dvanaest država ondašnje Europske Ekonomske Zajednice (današnje Europske Unije) je u jeku Domovinskog rata, 15. siječnja 1992. godine priznalo Hrvatsku. Taj datum se obilježava u našoj domovini kao spomendan.
Istog dana Hrvatsku su priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.
Za Republiku Hrvatsku, tada još jednu od jugoslavenskih republika, važno je bilo međunarodno priznanje 12 zemalja EZ. Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka.
Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. Siječnja 1992., danom priznanja i ostalih članica Europske zajednice.
Priznanje europskih sila je izazvalo posljedičnu lančanu reakciju tako da je do kraja mjeseca siječnja iste godine čak 44 države priznalo Hrvatsku.
Tri mjeseca kasnije, 22. svibnja 1992. godine, Hrvatska je primljena u članstvo Ujedinjenih naroda u New Yorku kao 178. zemlja članica. Taj događaj je bio kruna međunarodnog priznanja za Republiku Hrvatsku. (m.škrbić)

(56) objavljeno 14. 01. 20. u 21:20 h

********************


alt

Na prvoj prošlogodišnjoj edukativnoj radionici (8. veljače) bilo je 24 zainteresiranih, a dvoje ih je došlo iz Pučišća


EDUKATIVNA RADIONICA 23. SIJEČNJA!

Turistička zajednica organizira već 23. siječnja (četvrtak) prvu edukativnu radionicu za privatne iznajmljivače. Sastanak je u Domu kulture, a održat će se od 17 do 18.30 sati, jer su to tražili neki od prošlogodišnjih posjetitelja smatrajući da je mnogo pogodniji poslijepodnevni nego jutarnji termin.
Predavači su iz splitske agencije „Adriagate“ koji će informirati o novostima i trendovima u turizmu kako bi poboljšali svoju ponudu.
Spomenimo neke od tema: što smo naučili iz protekle sezone?; Što gosti zapravo žele?; Zakoni i obveze privatnih iznajmljivača; Što se sve mora imati u smještaju?; Koji se trendovi mogu očekivati u 2020. godini?; Savjeti i preporuke; Poslovanje putem društvenih mreža, portala i turističkih agencija … (j.e.)

(55) objavljeno 14. 01. 20. u 21:15 h

********************


alt


TKO JE OVOGODIŠNJI KRIŽONOŠA?

Tradicionalna procesija „Priko poja“ i ove će se godine u Bolu organizirati na Veliki petak, 10. travnja. Nositelji Velikog križa i Golubice znaju se sve do 2052. godine. Nepoznanica je, barem za sada, tko će nositi ove godine Veliki križ. Po redu bi križonoša trebao biti Ivica Jakšić Čokrić Puko, ali još se zdravstveno nije potpuno oporavio, pa je obavijestio Lovru Karmelića, zaduženog za ovu vjersku manifestaciju, da mu odredi zamjenu. To će se učiniti idućih dana - saznali smo u telefonskom razgovoru s Lovrom Karmelićem.
Manji križ, Golubicu, ove će godine nositi Ružica Karmelić. (j.e.)

(54) objavljeno 14. 01. 20. u 21:10 h


altutorak, 14. 01. 2020. *****


alt


JOŠ SE UGOVARAJU LETOVI ZA BRAČ

Projekt proširenja i produženja aerodromske piste na Braču ide dalje. Za financiranje ovih radova očekuje se potpora europskih fondova, a prije raspisivanja natječaja i predaje zahtjeva ne mogu početi radovi. Ipak, vjeruje se da će nasipavanje terena, gdje će se dogoditi produženje piste, početi na jesen ove godine, nakon turističke sezone.
- Iako smo zakoračili u novu godinu, još nemamo definirane ugovore za svim kompanijama s kojima smo do sada radili ili planiramo da će njihovi zrakoplovi slijetati na brački aerodrom – rekao nam je direktor Aerodroma Brač Tonči Peović. – U bolskim hotelima nije obnovljen ugovor za dolazak gostiju iz Francuske, pa su upitni letovi iz Francuske, Belgije i Nizozemske. Do kraja ovog mjeseca znat ćemo sudbinu našeg zahtjeva da ove sezone, na domaćoj liniji iz Zagreba, osim utorkom i subotom, budu još dva leta tjedno, petkom i nedjeljom.
Još se, također, čeka odgovor iz Ukrajine i Srbije, a ima najava da bi jedna čarter linija tjedno bila iz Njemačke za goste koje dovodi agencija Gruber. Za istu agenciju zrakoplovima ČSA dolazit će gosti u bolskom hotelu „Bretanide“. (j.e.)

(53) objavljeno 13. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt

Do kraja siječnja na poluukopnim kontejnerima bit će montirani zaključani poklopci


OD TRAVNJA NAPLATA PREMA BROJU PRAŽNJENJA

Novi način prikupljanja i odvoza kućnog otpada morao bi zaživjeti do početka travnja. To znači odlaganje kućnog otpada jedino u plastičnim kantama, očitavanje svakog pražnjenja i naplata prema broju pražnjenja. Osim stvaranja tehničkih uvjeta, bitno je ponašanje korisnika. Bude li se odvajao otpad, manje će ostati onog za kućne kante, a to bi značilo i manje troškova za domaćinstva.
U Bolu bi do kraja ovog mjeseca trebala završiti ugradnja posebnih poklopaca na poluukopnim kontejnerima. Neka će domaćinstva dobiti čip kartice s kojima bi otvarali poklopac i onda ubacivali kesice sa smećem. Tu bi pogodnost imali oni koja ne mogu koristiti kante ili do njihovih ulaza ne mogu dolaziti vozilo koje prikuplja kućni otpad.
- Do koji dan imamo sastanak u Supetru gdje će ubuduće biti jedini deponij na Braču – kažu u koncesionaru za prikupljanje i odvoz smeća, komunalnoj tvrtki iz Gornjeg Humca „Michieli-Tomić“, a njihov direktor Zoran Marinelić kaže: Odvoz smeća u Supetar za nas je dodatni trošak, ali se nastoji pripremiti organizacija kako to ne bi morali dodatno plaćati korisnici naših usluga. (j.e.)

(52) objavljeno 13. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt

Općinska zgrada u kojoj je Grabov rat u prizemlju, a općinske službe na I. katu


PLAN UPRAVLJANJA IMOVINOM

Plan upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol za 2020. godinu je bio na javnom savjetovanju od 19. do 29. studenog 2019. godine i objavljen na službenoj stranici Općine Bol.
Tijekom internetskog savjetovanja nije zaprimljena niti jedna sugestija, prijedlog ili komentar.
Odluka o upravljanju imovinom se donosi svake godine, a u njoj su navedene sve nekretnine s kojima općina upravlja i za koje općina Bol smatra da su njezino vlasništvo iako za sve te nekretnine nema vlasnički list.
Odluka o usvajanju godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol za 2020. godinu je prihvaćena jednoglasno na 9. sjednici Općinskog vijeća. (j.e.)

(51) objavljeno 13. 01. 20. u 21:40 h

alt
ponedjeljak, 13. 01. 2020. *****


alt


KOLIKO NAM OSTAJU GOSTI?

Prošla su ona vremena kada su nam gosti ostajali u apartmanu ili hotelu po 15 dana. Smjene su u pravilu bile subotom. Danas gosti ostaju manje na odmoru, posebno mladi, jer žele, tijekom boravka u Hrvatskoj, vidjeti što više.
U Bolu su gosti u prošloj godini u prosjeku boravili 5,40 dana, na Braču najviše u Selcima (i Sumartinu) 8,08 dana, u Postirima 7,32 dana, Supetru 6,73 dana …
Od drugih destinacija u našoj županiji spomenimo: Brela 6,31 dan, Makarsku 5,69 dana, Seget 5,20 dana, Hvar 3,42 dana, Split 2,77 dana …
Najduže su u našoj županiji ostajali gosti iz Češke (7,56 dana), zatim iz Poljske (7,27), Ukrajine (7,11), Slovenije (6,79), Njemačke (6.29) …
Domaći gosti su u prosjeku u Splitsko-dalmatinskoj županiji boravili 3,75 dana, a najkraće gosti iz SAD (2,58) i Koreje (1,23 dana).

(50) objavljeno 12. 01. 20 u 22:40 h

********************


alt


NOVOROĐENIH: REKORD JE 43, A LANI 17

Rekordan broj rođenih zabilježen je u Bolu davne 1921. kada ih je novorođenih bilo 43. Ponekad bi se netko rodio i kod kuće, ali većina u rodilištu koje je tada bilo u Supetru. Danas Bolke moraju u splitsko rodilište.
Najbliže rekordnoj godini rođenih bila je 1984. i 2014. kada ih je rođeno po 33 djece. Lani ih je rođeno 17 i to 9 dječaka i 8 djevojčica.
Za razliku od godine 2018. kada je bilo 19 rođenih, roditelji su 2019. davali nešto modernija imena novorođenima: dvoje su dobila ime Marin, a ostali su Andre, Dominik, Luka, Noa, Karlo, Mateo, Antonio, Erika, Tina, Milena, Sofia, Elizabeth, Liora, Kiara i Ena.
O pronatalitetnoj politici često se piše. Nedavno smo pročitali da je zaslužna gradska vlast u Supetru koja stimulativnim mjerama potiče pronatalitetnu politiku, a tamo je lani bilo 39 krštenih. U Supetru se roditeljima za prvo dijete isplaćuje 5.000, za drugo 7.000, za treće 9.000, a za četvrto „čak“ 15.000 kn. Ne smatramo da roditelji planiraju djecu zbog tih novčanih nagrada, ali im svakako taj novac dobro dođe. Te su „stimulativne mjere“ u Bolu mnogo izdašnije, možda i najveće u Hrvatskoj: za prvo dijete 7.000, za drugo 15.000, za treće 30.000, za četvrto 60.000, za peto 90.000 i šesto 120.000 kuna. Zaposlenici Bluesun hotela za svako novorođeno dijete dobiju još 7.500 kn, a ako su oba roditelja zaposlena u Bluesun hotelima dobit će 15.000 kn po djetetu. Splitsko-dalmatinska županija roditeljima isplaćuje dodatnih 1.000 do 7.500 kn ovisno o broju djece. Isplaćuje li neki grad ili općina možda više od Općine Bol? (j.e.)

(49) objavljeno 12. 01. 20. u 22:35 h

*******************


alt


alt


DRUŽENJE ZBOG IZBORA

Grupa prijatelja iz Bola svake nedjelje pred večer se sastaje u poljskoj kućici Mikice Bodlovića. Taj običaj traje godinama. Jelovnik su obično mesni ili riblji specijaliteti pripremljeni na gradelama. Iznimno ove je nedjelje organiziran ručak, razlog je bio proslava izbora Zorana Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske. Smatrali su da to zaslužuje - janje na ražnju, pečeni krumpir i kao dodatak domaći kolači. (j.e.)

(48) objavljeno 12. 01. 20. u 22:30 h

********************


alt

Zlatni rat 7. siječnja 2016.


alt

Bazen na Zlatnom ratu 12. siječnja 2016.


alt

Kupanje Bagera 13. siječnja 2016. godine


VREMEPLOV: BAZEN NA ZLATNOM RATU

Na današnji dan (13. siječnja), ali prije četiri godine (2016.) Tonči Kukoč Bager se okupao u bazenu na špici Zlatnog rata. Nije to prvi put da je na Zlatnom ratu nastao bazen okretanjem njegove špice pod udarima tramontane i lebića, a zatvorilo bi ga jugo.
Pjerin Jugović nam je ispričao da je grupa njemačkih studenata 1961. prenijela njegovu jedrilicu u bazen koji je bio širok preko 10 metara, a dubok 1,5 metar.
Video snimak okretanja špice Zlatnog rata objavili smo u VIDEOTECI iz 2016. godine: - Okretanje plaže po tramontani pogledalo je 303.472 puta, a Kupanje Bagera 16.236 puta. Za pristup VIDEOTECI (2016.) kliknite OVDJE. (j.e.)

(47) objavljeno 12. 01. 20. u 22:25 h

alt
nedjelja, 12. 01. 2020. *****


alt

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković


alt

U Murvici ovog mjeseca počinju radovi vrijedni 10 milijuna kuna


NAČELNIKOV OSVRT NA 2019. I PLANOVI ZA 2020. (2)

Uz drugi dio osvrta načelnika Tihomira Marinkovića o aktualnim događanjima koji se najavljuju u 2020. godini, treba prethodno napomenuti i obveze koje nas očekuju, a umnogome opterećuju općinski proračun. Za sve želje i potrebe, to je sasvim očito, nema dovoljno sredstava. Na značajni dio prihoda ne može se, barem za sada, računati od gradnje novih hotela, a Bol ove godine neće dobiti ni dio poreza na dobit od bolskih Bluesun hotela, čije je sjedište preselilo u Zagreb. Koje su to obveze? Općina treba platiti dio otplate za polovno vozilo za DVD koje je već stiglo u Bol. a do sredine veljače dolazi novo vozilo također za DVD za što jednokratno treba platiti 1.650.000 kuna. Zbog veće sigurnosti počinje gradnja vatrogasnog doma koju će financirati Općina nekoliko godina, a odnosi se na gradnju prizemlja i I. kata. Izgradnju podrum će financirati Grabov rat, jer će taj prostor koristiti za svoje potrebe. U tom objektu, dogovoreno je s MUP-om, bit će i uredi policijske postaje. Pored Doma DVD-a otkupit će se zemljište za gradnju medicinskog centra. Nadalje, oko tri milijuna treba osigurati za općinsku zgradu na Loži gdje će na jednom mjestu, nakon izgradnje, biti općinske službe koje su danas na tri lokacije. Tu su još i financijske obveze zbog gradnje prve etape novog groblja.
Što možemo očekivati u novoj godini? – pitali smo načelnika Tihomira Marinkovića. Prvi dio odgovora objavili smo u Bolskoj kronici 1. siječnja …


• Za koji dan počet će radovi u Murvici, gdje se radi o investiciji od desetak milijuna kuna. Odabran je izvođač – „Berica“ iz Nerežišča – a radit će se vodoopskrbna mreža po naselju, fekalna odvodnja, ukopavanje električnih i telefonskih kablova, odvodnja oborinskih voda i finalno uređenje ulica.
• Privedene su kraju pripreme oko prikupljanja i zbrinjavanja otpada. Stigli su posebni poklopci za poluukopne kontejnere, gdje će smeće odlagati domaćinstva koji su podalje od prometnica, pa vozila ne mogu do njihovih kućnih kanti. Ta će domaćinstva dobiti čip kartice za otvaranje poklopaca na poluukopnim kontejnerima i plaćat će prema broju otvaranja. Taj će sustav biti osposobljen tijekom veljače.
Preseljenje deponija iz Gornjeg Humca u Supetar, znači li to i višu cijenu domaćinstvima u Bolu? Ministarstvo je odredilo da na Braču može biti samo jedan deponij. Sadašnji koncesionar na svojoj deponiji će vršiti selektiranje otpada čime će se smanjiti količina koja će se odvoziti u Supetar. Očekujemo da će se iznaći adekvatno rješenje kako Boljani ne bi dobili nove, veće račune.
• WTA teniski turnir je manifestacija svjetske vrijednosti od izuzetnog značaja za Hrvatsku, županiju, otok Brač i našu destinaciju. Radi se o turniru za tenisačice, jedinom u ovom dijelu Europe. Trebamo dodatne napore da se taj turnir održi do momenta dok se ne nađe glavni sponzor što će biti od značajnog utjecaja na stabilnost manifestacije, a smanji će općinsku financijsku potporu. Nekoliko gradova na našoj obali pomno prati događanje i ukoliko mi odustanemo, preuzelo bi obaveze i organizaciju turnira. Moramo znati da je turnir i promidžba za regiju, otok i Bol. Ove godine imat ćemo u petak TV prijenos polufinala, a u nedjelju finalnog meča u 20.10 sati kojeg preuzimaju i neke druge TV kuće. Od te promidžbe možemo imati izuzetne koristi mi u Dalmaciji, na Braču i posebno destinacija Bol. Uz veće angažiranje i Boljana, možemo očekivati da će i ovogodišnje peto izdanje biti proglašeno najboljom organiziranom manifestacijom ove kategorije u svijetu.
• Sa velikim interesom mnogi Boljani prate događanja vezana za hotel „Bijela kuća“. Sada je taj objekt u 100-postotnom vlasništvu države, što je potvrdio sudski spor. Sada su u tijeku intenzivni razgovori u Ministarstvu upravljanja državnom imovinom kako bi se našao novi vlasnik. Očekujemo da bi taj proces mogao biti završen do ovog ljeta.
• Deset godina se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vezanih za objekt i okolne terene Doma kulture. Ostalo je da se riješe još neke sitne čestice. Sudski vještak je dao procjenu vrijednosti tog zemljišta i to smo uputili vlasnicima. Sada čekamo na njihov pozitivan odgovor i zaključivanje kupoprodajnih ugovora. Imamo idejno rješenje uređenja Doma kulture, ali dok nismo 100-postotni vlasnici ne možemo aplicirati na sredstva iz EU ili domaćih izvora. Općina nema sredstava za taj zahvat, osim za sitne popravke. U zadnje tri-četiri godine u Domu kulture je uređena Galerija, osposobljen caffe bar, nabavljen je novi namještaj, uređeni su sanitarni prostori i klimatizirana je velika dvorana.
Kada se bude uređivao Dom kulture, preuredit će se i polukružno gledalište u Teatrinu Dva ferala za 280 posjetitelja.
• Sportska dvorana, planirana na Poljani, trenutno je na traženju lokacijske dozvole. Predviđeno je da ispod dvorane bude garažni prostor. Na otvorenom bi bili i dalje tereni za male sportove kao i dječje igralište.
• Za odvodni kanal za oborinske vode od rotora do mora, pored Ville Džamonja, zatražila se građevinska dozvola. Pripremaju se razgovori sa investitorima: državne ceste i Hrvatske vode, kao glavnim partnerima za realizaciju ovog projekta. Pored tog kanala bile bi cijevi za projektirani pročistač koji će biti pored komunalnog dvorišta u Podborju, neposredno do glavne trafostanice.
Ugradit će se, također, od rotora do početka šetnice, glavna vodovodna cijev profila 200 mm, čime bi se zatvorio prsten i dvostruko osiguralo napajanje vodom.
• Kada se govori o uređenju kina, već su uređeni prostori za aparaturu na terasi i u dvorani, nove su stolice na terasi kina, a azbestne ploče na ogradi ljetnog kina zamijenjene su pločama od neškodljivog materijala.
Mi imamo idejno rješenje i tražit ćemo sredstva iz EU fondova za unutrašnje uređenje kino dvorane, gdje je već ugrađen novi sustav klimatizacije. (j.e.)

(46) objavljeno 11. 01. 20. u 21:55 h


alt
subota, 11. 01. 2020. *****


alt


ODLUKA O IZVRŠAVANJU PRORAČUNA

Općinski su vijećnici na 9. sjednici usvojili i Odluku o izvršavanju Proračuna Općine Bol za 2020. godinu. U Odluci je propisano da nosioci i korisnici proračunskih sredstava ne mogu preuzimati obveze iznad kvote utvrđene u rashodima Proračuna.
Proračunskim korisnicima, kojima se sredstva za rad osiguravaju u Proračunu za 2020. godinu, nije dozvoljeno povećanje broja zaposlenih djelatnika, osim u opravdanim slučajevima o čemu odluku donosi Općinsko vijeće.
Proračunski korisnici ne mogu isplaćivati sredstva za ostala materijalna prava, osim za naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, otpremnina, dnevnica, terenskog dodatka i pomoći u slučaju smrti.
Plaće i druga osobna primanja za koja se sredstva osiguravaju u Proračunu, mogu se povećati isključivo na temelju odluke Općinskog vijeća.
Vijeće ovlašćuje načelnika da raspolaže sa iznosom od 50.000 kuna za hitne rashode po njegovom nahođenju.
Korisnici Proračuna dužni su uz Završni račun Proračuna podnijeti izvještaj o izvršenju utroška sredstava.
Prema ovoj odluci vijeće će o prihodima i rashodima za prvo polugodište raspravljati do 31. srpnja 2020. godine, a o godišnjem obračunu Proračuna za razdoblje siječanj-prosinac 2020. godine vijeće će raspravljati do 15. travnja 2021. godine.
Odluka o izvršavanju proračuna Općine Bol za 2020. godinu je donesena sa 7 glasova „za“ i jednim glasom „protiv“, a objaviti će se u "Službenom glasniku" Općine Bol. Odluka se primjenjuje od 1. siječnja 2020. godine.

(45) objavljeno 10. 01. 20. u 20:40 h

********************


alt

Lokacija novog groblja (žuto polje), istočno od crkvice Sv. Lucije (u žutom krugu): izgradnja novog groblja planira se 130 godina (od 1890.), a ukopi na sadašnjem groblju su od 1830.


INVESTICIJE U IDUĆE TRI GODINE

Koje se investicije mogu očekivati u općini Bol od 2020. do 2022. godine? U materijalima koji su dostavljeni općinskim vijećnica i raspravljeni na 9. sjednici navedeno je:
- Uređenje plaže Potočine – Borak – Bjenačica;
- Uređenje Postirske i Vukovarske ulice;
- Rekonstrukcija zgrade Zavičajnog muzeja na Račiću;
- Adaptacija zgrade na Loži za općinske službe;
- Izgradnja ceste u R3 zoni;
- Uređenje parka iza Ambulante i Galerije Dešković;
- Uređenje Doma na Vidovoj gori;
- Početak izgradnje novog groblja.

(44) objavljeno 10. 01. 20. u 20:35 h

********************


alt


alt


alt


DJEČJI VRTIĆ OD 15. SIJEČNJA

Dječji vrtić Mali princ koji ne radi zbog kolektivnog godišnjeg odmora od 20. prosinca, na žalost roditelja ostao je zatvoren tjedan dana duže nego se planiralo. Djeca će ponovo u vrtić od srijede 15. siječnja – saznali smo od ravnateljice vrtića Frančeske Tomaš.
Razlog su radovi, koji još nisu u potpunosti završeni, a u ponedjeljak i u utorak planirano je čišćenje prostora gdje se radilo. Roditelji naravno nisu zadovoljni što je vrtić ovoliko dugo zatvoren, posebno oni koji su zaposleni, a nemaju alternativu za čuvanje djece. (j.e.)

(43) objavljeno 10. 01. 20. u 20:30 h

********************


alt


NAŠ HAJDUK: ČLANOVI UPLATILI 16,6 MILIJUNA

Održana je u Splitu redovna novogodišnja konferencija za medije Našeg Hajduka. Predsjednik Toni Baletić, tajnik Luka Domikulić i član Upravnog odbora Miro Živković osvrnuli su se na 2019. godinu, a najavili su i planove za 2020. godinu.
- Godina koja je iza nas je bila izazovna, za Hajduk je to bila godina puna promjena i zato se nadamo da će 2020. godina biti godina stabilnosti i koja će donijet veće zadovoljstvo svih navijača Hajduka. Za Naš Hajduk 2019. godina je bila izazovna u smislu očuvanja broja članova, a kao što znate neki su predviđali da će se u ovoj godini dogoditi značajan pad, ali 2019. godina završena je s preko 31.000 članova, kazao je Luka Domikulić. Među članovima su i 32 Boljanina.
Nastavno na temu članstva nadovezao se i predsjednik Našeg Hajduka Toni Baletić.

- Članstvo je osnova funkcioniranja socios modela, a i članovi su ti koji su bili dio Hajduka od 1911. pa sve do danas. Osim navijanjem i slavljenjem sportskih uspjeha našeg velikog kluba, članovi su sudjelovali i na obnovi Starog placa i izgradnji Poljuda i zato nam je iznimno drago što će članarine od ove godine odlukom kluba ići za izgradnju kampa. Naglasio bih i da je u protekloj godini na račun Hajduka uplaćeno 2,6 milijuna kuna, a od 2011. do danas ukupno je uplaćeno 16,6 milijuna kuna što članove svrstava u jedne od najvećih sponzora kluba, kazao je Baletić.
Uskoro se očekuje i otvaranje parka Za sva vrimena koji je kruna projekta otkupa dionica, a Luka Domikulić je iznio podatke o trenutno prikupljenom iznosu donacija.

(42) objavljeno 10. 01. 20. u 20:25 h

alt


(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"