Bolska kronika

alt


utorak, 20. ožujka 2018.


alt


alt


alt


alt


BLAGDAN I FJERA U PODBARJU

Podosta je vjernika došlo u ponedjeljak na svečanu misu u Podbarje, te za sve nije bilo mjesta u crkvici Sv. Josipa. Misno slavlje predvodio je o. Damir Šokić, starješina bolskog samostana dominikanaca uz asistenciju o. Ive Plenkovića.
Kako je blagdan sv. Josipa ujedno i fjera u Podbarju, obitelj Cvitanić Bilić pozvala je, po običaju, u svoj dom na domjenak. Bračni par, Željana i Jakša, iskazali su se kao darežljivi i uslužni domaćini. (j.e.)

(77) objavljeno  19. 03. 18. u 21:05 h  

********************


alt

Prošlogodišnji blagoslov maslinovih grančica


BLAGOSLOV MASLINOVIH GRANČICA

Iduće nedjelje, na Cvjetnicu, blagoslov maslinovih grančica bit će u 9.30 sati ispred Samostanske crkve. Nakon blagoslova slijedi svečana sveta misa.
U Župnoj crkvi, u 11 sati je tiha misa i početak klanjanja, a u 19 sati je sveta misa i blagoslov s Presvetim. Na večernjoj misi će propovijedati don Toni Plenković. (j.e.)

(76) objavljeno  19. 03. 18. u 21:00 h 

********************


alt


SPORT: TRI AUTOGOLA

Utakmica XX. kola I. splitske lige malog nogometa, odigrane 19. ožujka u Splitu: Bol – Hercegovac 2:7 (0:2).
Semafor: 10.28 min 0:1 (autogol), 12.37 min 0:2, 17.48 min 0:3, 18.59 min 1:3 T. Mikulić, 23.22 min 1:4, 23.58 min 2:4 B. Botica, 24.50 min 2:5 (ag), 26.16 min 2:6 (ag), 29.51 min 2:7.
Trener P. Malvasija imao je na raspolaganju 9 igrača, ali Boljani nisu uspjeli osvojiti nove bodove. Čak su postigli tri gola u vlastitu mrežu (autogolovi). Svaki poraz nije ugodan, ali bodove treba tražiti u izravnim susretima s ekipama koje se bore za opstanak. (foto: jakša sabbioncello)

(75) objavljeno 19. 03. 18. u 20:55 h   

alt
ponedjeljak, 19. 03. 2018.     ********************


alt


BLAGDAN SV. JOSIPA

Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda.
Josip je bio potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak. Radio je kao siromašni tesar iz Nazareta i u njegovoj je blizini Isus proveo svoje djetinjstvo i mladost, živeći jednostavnim radničkim životom. Kršćani slave Josipa, Marijinog zaručnika i Isusova poočima kao sveca i kao Božjeg odabranika, kome je Bog povjerio da bude glava nazaretske obitelji u kojoj se ostvarilo Isusovo utjelovljenje.
Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a 1. svibnja je spomendan sv. Josipa radnika.
*****
Crkvica Sv. Josipa sagrađena je 1719. godine u Podbarju. U njoj će se, ovog  ponedjeljak, 19. ožujka služiti sveta misa s početkom u 9 sati. Nakon mise će se nastaviti druženje u obitelji Cvitanić Bilić. Na blagdan Sv. Josipa od davnina je u Podbarju bila – fjera.

(74) objavljeno  18. 03. 18. u 21:45 h 

********************


alt


NEMA VIŠE POPUSTA?

Proteklih devet vikenda, od 19. siječnja do 18. ožujka, mogao se koristiti popust od 20 posto za prijevoz osoba ali i vozila na svim državnim trajektnim linijama. Taj popust nije vrijedio za otočane koji koriste otočne iskaznice.
Nakon 18. ožujka taj popust više ne vrijedi iako postoji mogućnost da se s popustom nastavi barem do kraja svibnja. Naime, Agencija za obalni linijski pomorski promet u najavi ovih popusta objavila je: „po isteku navedenog probnog razdoblja, ovisno o učincima, razmotrit će se mogućnost daljnje primjene nižih cijena u dane vikenda u izvansezonskom razdoblju uzimajući u obzir pokazatelje povećanja iskoristivosti kapaciteta brodova te financijski efekt“. (j.e.)

(73) objavljeno  18. 03. 18. u 21:40 h 

********************


alt


ZATVARA SE RIVA

Već smo jednom objavili, a sada ponavljamo: u utorak (20. ožujka) za promet vozila bit će cijeli dan zatvorena riva pored hotela „Kaštil“. Razlog je montaža opreme na krovu hotela zbog čega je angažirana 50-tonska dizalica iz Splita.

(72) objavljeno  18. 03. 18. u 21:35 h 

********************


alt


OD NEDJELJE: LJETNO VRIJEME

Još šest dana vrijedi zimsko računanje vremena, a u nedjelju 25. ožujka u 2 sata trebalo bi kazaljke na satu pomaknuti sat unaprijed – na 3 sata. Time počinje ljetno računanje vremena, a kazaljke ćemo ponovo vratiti na zimsko vrijeme zadnje nedjelje u listopadu.
Zbog pomicanja kazaljki sat unaprijed, u noći od subote na nedjelju, spavat ćemo sat vremena manje.
Od nedjelje prestaje obveza upaljenih svjetala na automobilima tijekom dana. (j.e.)

(71) objavljeno  18. 03. 18. u 21:30 h 

********************


alt


SPORT: NOVI ISPIT ZA BOLJANE

Trenutno 11. na tablici MNK BOL (17 bodova) ovog ponedjeljka igra susret protiv 5. na tablici ekipe HERCEGOVAC (29). Bitno je osvojiti nove bodove, ali su za Boljane mnogo važniji susreti protiv onih iz donjeg dijela tablice.
MNK Bol se ipak nada povoljnom rezultatu. U prvom dijelu prvenstva, u VII. kolu odigranom 6. studenoga pobijedili su sa uvjerljivih 4:0.
Utakmica Bol – Hercegovac igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 17.55 sati. (j.e.)

(70) objavljeno  18. 03. 18. u 21:25 h   


alt

nedjelja, 18. 03. 2018.     ********************


alt


alt


alt


UNATOČ KIŠI - USPJEŠAN KRIŽNI PUT

Nekoliko stotina vjernika iz Hvarsko-bračko-viške biskupije sudjelovalo je na Biskupijskom križnom putu koje je ove godine organizirano na Braču. Okupljanje je bilo u petak u Postirima gdje je u mjesnoj crkvi održano molitveno bdijenja, a zatim se u procesiji sa svijećama krenulo prema crkvici Sv. Josipa.
U subotu se iz Gornjeg Humca preko Pražnica krenulo prema Pučišćima, prepješačivši  19 kilometara križnog puta. Sudionicima nije smetala ni povremena kišica, a oduševljeni su srdačnim gostoprimstvom svojih domaćina. Posebno ih dojmilo pripremljeni kolači. U Pražnicama 150, a u Gornjem Humcu 70 raznih vrsta. Na ručku su bili u Pučišćima, a nakon večernje mise autobusima i vlastitim automobilima krenuli su svojim kućama.
Višani su autobusom došli u Supetar odakle su trajektom krenuli prema Splitu, a zatim drugim trajektom u 21 sat za Vis. Boljani su s Hvaranima autobusom došli u Bol, a u 20.30 su Hvarani prevezeni brodom „Frane Bol“ u Jelsu. (foto: darija marinković)

(69) objavljeno  17. 03. 18. u 21:35 h  

********************


alt

Maslinari na sastanku Noćnjaka u Vodicama


MASLINARI: DVIJE MEDALJE BOLJANIMA

Od 35 brončanih medalja koje su dodijeljene na Noćnjaku, međunarodnom natjecanju maslinara i uljara održanom u Vodicama, dvije dolaze u Bol. Dobili su ih OPG Nikola Bodlović za sortu levantinka i OPG Leo Cvitanić za sljubljenu sortu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, organizator Noćnjaka,  podsjetio je kako je na prvom Noćnjaku prije 20 godina bilo prijavljenih samo 70 uzoraka, a na ovom jubilarnom brojka se popela na rekordnih 440 uzoraka otvorenih ulja i pakovina ulja te još 45 proizvoda od maslina iz svih maslinarskih regija Hrvatske.
On je istaknuo i zadovoljstvo činjenicom da na Noćnjaku iz godine u godine sve više sudjeluje maslinara iz susjednih zemalja - Italije, Slovenije, BIH-a i Crne Gore. (j.e.)

(68) objavljeno  17. ožujka 18. u 21:30 h  

********************


alt

Jugo u Bolu, u subotu 17. ožujka (foto: ivana radić)


DOLAZI NOVO ZAHLAĐENJE?

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u većem dijelu zemlje, u popodnevnim satima subotu je obilježila izražena promjena vremena. Očekuju se obilne oborine, s kojima i porast vodostaja, te osjetno zahladnjenje zbog kojeg će ponovno ponegdje na snazi biti zimski uvjeti. S juga će stizati zrak bogat vlagom, a sa sjevera će se spuštati hladan zrak. 
Jako, na udare i olujno jugo polako će okretati na zapadni, a zatim sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, a najviša dnevna između 13 i 16 stupnjeva.
U nedjelju će ipak kiše biti manje, posebice na sjeveru, a bit će i duljih sunčanih razdoblja. Početak tjedna bit će i dalje promjenljiv, pri čemu će oborine biti češće u ponedjeljak kada na sjevernome dijelu može biti i susnježice i snijega uz jaku, ponegdje i olujnu buru. Temperatura u znatnijem padu, najprije na sjeveru, a zatim u utorak i u Dalmaciji.

(67) objavljeno  17. 03. 18. u 21:25 h  

*******************


alt


alt


BLMN: IGRA SE MAJSTORICA

Utakmica Bolske lige malog nogometa, odigrana u subotu, 17. ožujka na Poljani: Marinero – Ferali by Grabov rat 5:3 (5:1).
Suci: B. Klarić i Z. Buktenica
Semafor: 1:0 T. Šeparović, 2:0 V. Trutanić, 3:0 T. Mikulić, 4:0 J. Eterović, 5:0 V. Trutanić, 5:1 T. Buljan, 5:2 A. Bačić, 5:3 T. Buljan
U otvorenoj igri Marinero je još u I. poluvremenu osigurao pobjedu, a onda su Ferali uspjeli ublažiti poraz. Po prikazanoj igri bila je to izjednačena utakmica u kojoj ekipa Ferali nije iskoristila prilike za još neki pogodak.
Ovom pobjedom Marinero se izjednačio s bodovima sa Big Blue/Ranč pa će njihov međusobni susret (majstorica) odlučiti o prvaku. Taj će se susret odigrati, pretpostavljamo, sljedeće subote, a nakon utakmice uručit će se pokal pobjedniku. (j.e.)

(66) objavljeno  17. 03. 18. u 21:20 h   


alt
subota, 17. 03. 2018.     ********************


alt

Molitveno bdijenje u Postirima (foto: d. marinković)


alt

Procesija sa svijećama pred crkvicom Sv. Josipa (foto: d.m.)


BISKUPIJSKI KRIŽNI PUT NA BRAČU

U petak su vjernici s Brača, Hvara i Visa došli u Postira na Biskupijski križni put. U 20 sati počelo je molitveno bdijenje i zatim procesija sa svijećama do crkvice Sv. Josipa. Večernja procesija je protekla u povoljnim vremenskim uvjetima.  Iz Bola je najmanje pedesetak vjernika, a brodom „Frane“ ih je predvečer došlo u Bol s Hvara njih osamdesetak.
U subotu križni put kreće, nakon doručka, u 8 sati od Gornjeg Humca, preko Pražnica do Pučišća. (j.e.)

(65) objavljeno  16. 03. 18. u 22:55 h  

********************


alt


alt


MISA I FJERA U PODBARJU

Na blagdan sv. Josipa, u ponedjeljak, misa je u 9 sati u istoimenoj crkvici u Podbarju. Taj dan je i fjera u Podbarju, a svi koji dođu na misu gosti su obitelji Cvitanić-Bilić.
U crkvici sv. Josipa mise se održavaju dva puta godišnje: 19. ožujka i 1. svibnja. (j.e.)

(64) objavljeno  16. 03. 18. u 22:50 h 

********************


alt


KAMENE STEPENICE NA LOŽI

Već se može vidjeti kako će izgledati južni prilaz Loži, od gotičkog dvorca do crkvice Sv. Ante. Radnici tvrtke Ufo-Bianco iz Selaca počeli su sa oblaganjem kamenom stepenice i podeste. Bit će to sasvim sigurno reprezentativni prilaz Loži, a tek za većih kiša znat će se koliko je funkcionalan. (j.e.)

(63) objavljeno  16. 03. 18. u 22:45 h  

********************


alt


JANJETINA ZA USKRS

Nakon strogog posta na Veliki petak, kada se jedu nemasna jela, na Uskrs se u krugu obitelji blaguje obilno. Što će se naći na uskrsnom blagdanskom stolu, ovisi o tome radi li se o kontinentalnoj Hrvatskoj, Primorju ili pak Dalmaciji. Juha je obavezna, glavno jelo obično je pečenje s puno priloga i svježim salatama. Na moru je to bijela riba, zubatac ili kovač (šanpjer).
Ipak, tradicionalno se u mnogim hrvatskim krajevima, pa i kod nas na Braču, na Uskrs za ručak priprema pečena janjetina, uz koju se poslužuju mladi krumpir, salata, mladi luk. Obilni uskrsni ručak pamti se i po desertu. Raskošna torta od čokolade ili oraha, te neizostavno kolači od dizanog tijesta, sirnica ili pinca.
Na našem portalu mogli ste pročitati zanimljivu ponudu: prošle godine, ali i ove, za Uskrs, Miko Eterović Šala iz Gornjeg Humca prodaje domaću janjetinu po cijeni od 70 kuna za kilogram. Za sve informacije treba nazvati 091 945 8529.

(62) objavljeno  16. 03. 18. u 22:40 h  


altpetak, 16. 03. 2018.     ********************


alt

Po povratku bolskih osnovaca uvijek im se organizira dobrodošlica - s razlogom


USPJEŠNI NASTUPI NA NATJECANJIMA

Učenici Osnovne škole Bol i njihovi mentori – kako piše na školskom portalu -  i ove su godine uspješno sudjelovali na školskim i županijskim natjecanjima iz raznih predmeta.
Tehnička kultura: mentorica Lucija Špacal
Leon Lisičar (VII. razred) bio je prvi na županijskom natjecanju iz kategorije robotika te će sudjelovati na državnom natjecanju u Poreču od 9. do 12. travnja.

Matematika: mentori Branka Šesnić za IV. razred  i Ivan Budimir.
U županiji je na školskim natjecanjima sudjelovalo 709 učenika 4. razreda. Na županijsko natjecanje je pozvano njih 65. Nina Lisičar bila je 25., a Mlado Matej Karmelić šesti. Iz VII. razreda na županijsko natjecanje je bio pozvan i Leon Lisičar.

Hrvatski jezik: mentorica Dražana Delimar Kvaternik
Iz bolske je škole na natjecanju sudjelovala Lucija Ivičić (VII. razred) i osvojila 8. mjesto. Na županijsko natjecanje pozvano je 39 učenika iz 26 škola županije.

Geografija: mentorica Petra Kokeza
Na županijsko natjecanju Leon Lisičar je bio 23. od 42 pozvanih, a Ivo Petrić je bio 20. od 40 pozvanih.

Kemija: mentorica Katarina Carević
Od 169 učenika koji su sudjelovali na školskim natjecanjima, njih 26 pozvano je na županijsko natjecanje. Među njima i Leon Lisičar koji je osvojio 20. mjesto.

Povijest: mentor Milan Škrbić
Na županijsko natjecanje pozvan je Fabijan Tomić (VIII. razred).

Engleski jezik - posebno natjecanje HIPPO: mentorica Zdravka Koljatić
U velikoj konkurenciji među čak 22.155 prijavljenih učenika iz 27 država troje naših osnovaca, Leon Lisičar (Hippo 3), Hana Šesnić (Hippo 2 ) i Tia Živković (Hippo 1) se plasiralo na Državno polufinale koje će se održati u Splitu 24. ožujka 2018.

(61) objavljeno 15. 03. 18. u 20:25 h  

********************


alt

Trajekt "Cres" koji trenutno plovi na liniji Sumartin - Makarska - Sumartin


IZ SUMARTINA NOVA SATNICA

Od ovoga petka (16. ožujka) – prema obavijesti iz „Jadrolinije“ – prvi trajekt iz Sumartina prema Makarskoj polazi u 8 sati, dva sata kasnije nego do sada. Drugi polazak je u 11.15 (do sada u 11 sati), a treći u 17.30 (do sada u 15.30).
Polasci nedjeljom i praznikom iz Sumartina ostaju po ranije objavljenom redu plovidbe: u 8.00, 11.00 i 18.00 sati. (j.e.)

(60) objavljeno  15. 03. 18. u 20:20 h 

********************


alt


BLMN: ODLUKA ILI MAJSTORICA?

Zadnja utakmica u Bolskoj ligi malog nogometa (BLMN) igra se ove subote, 17. ožujka jer su za nedjelju loše vremenske prognoze. Na Poljani će u 15 sati igrati Marinero i Ferali by Grabov rat. Pobijedi li Marinero o prvaku odlučivat će majstorica, međusobni susret Marinera i Big Blue/Ranč koji bi imali po 10 bodova.
Pobijedi li ekipa Ferali by Grabov rat, oni će biti drugi, a Big Blue/Ranč prvaci u BLMN.
Posljednji susret sigurno će biti interesantan za gledatelje, a prognoza je da u subotu poslije podne neće biti kiše. (j.e.)

(59) objavljeno  15. 03. 18. u 20:15 h  

alt
četvrtak, 15. 03. 2018.     ********************


alt


MASLINARI IDU PO MEDALJE

Na ocjenjivanje je pristiglo 440 uzoraka maslinovog ulja i 45 proizvoda od masline. Stručno povjerenstvo priopćit će svoje odluke i imena dobitnika medalja u petak i subotu na Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslina i ulja koja se organizira u Vodicama. Tijekom četvrtka iz Bola će u Vodice otputovati i nekoliko ovdašnjih maslinara, a sigurno je zaprimljen i poveći broj uzoraka koji su poslali Bolski maslinari.
Ove godine je jubilarni susret maslinara, 20-i po redu, koji se održava od 15. do 18. ožujka. Na ovim skupovima se organiziraju stručna predavanja, praktične radionice, degustacije, izložbe maslinovih ulja i proizvoda od maslina … (j.e.)

(58) objavljeno  14. 03. 18. u 21:05 h  

********************


alt


GRADI SE DJEČJI PARK

Uskoro će, nekadašnja šumica ispred Doma za starije osobe u Ulici Hrvatskog preporoda, dobiti novi izgled i sadržaje. Tvrtka „Građenje“ za 1,3 milijuna kuna treba urediti park prvenstveno za djecu, ali i za stanare obližnjeg Doma.
Dječji park radi se kao zamjena za onaj na lokaciji bivše „fabrike“ gdje od jeseni počinje izgradnja nove luke. (j.e.)

(57) objavljeno  14. 03. 18. u 21:00 h  

********************


alt


ZATVARA SE RIVA ZA PROMET!

Ima li svrhe obavještavati širu javnost da će u četvrtak od 8 sati ispred hotela „Kaštil“, zbog iskopa, biti onemogućen promet vozilima? Zna se da je, prema prometnim znakovima, rivom inače zabranjen promet vozilima, osim onima s dozvolom. Da nema onih koji se mnogo ne obaziru na prometnu signalizaciju, ne bi trebalo ni ove obavijesti, a pretpostavljamo da će upravo oni u četvrtak biti najglasniji u prosvjedima.
Već se zna da će i 20. ožujka (utorak) biti obustavljen promet rivom jer dolazi 50-tonska dizalica zbog montaže opreme na krovu hotela „Kaštil“. (j.e.)

(56) objavljeno  14. 03. 18. u 20:55 h   

alt


srijeda, 14. 03. 2018.      ********************


alt


SLAB INTERES ZA POMOĆ U KUĆI

Na Javni poziv zainteresiranima za pomoć u kući, do 9. ožujka, u prostorije Općine Bol javilo se svega petero. Da bi se realizirala ova ponuda trebalo bi biti barem deset zainteresiranih za korištenje usluga gerontodomaćica. To su osobe koje bi starijim ljudima dostavljale namirnice, lijekove, pomagali u pripremanju obroka u kućanstvima korisnika, ali i u pružanju podrške kroz razgovor i druženje. (j.e.)

(55) objavljeno  13. 03. 18. u 21:10 h 

********************


alt


POZIV IZ UREDA TZO

Turistička zajednica i za ovu sezonu priprema izdavanje nekoliko informativnih publikacija za goste i to na hrvatskom, njemačkom, engleskom, slovenskom i talijanskom jeziku. U sredini knjižice BOL INFO nalaze se tzv. žute stranice na kojima su važniji telefoni, nazivi restorana, pizzeria, hotela, putničkih agencija, trgovina, caffe barova …
Zbog točnosti podataka, jer svake godine ima nekih izmjena i dopuna, iz Ureda Turističke zajednice mole sve one koji imaju nekih promjena da im se jave do 10. travnja jer 15. travnja knjižice idu u tisak. Objava podataka je besplatna, ali zainteresirani u tim knjižicama mogu objaviti i promidžbeni oglas.

(54) objavljeno  13. 03. 18. u 21:05 h  

altutorak, 13. 03. 2018.     ********************


alt


IZBORNA SKUPŠTINA TZO BOL

Na prvoj, izbornoj sjednici, potvrđen je četverogodišnji mandat za 19 članova Skupštine Turističke zajednice Općine Bol: Dinko Karninčić, Miro Karmelić, Đurđica Šeparović, Božena Filipić, Ivana Selak, Fanika Serventi, Matko Baković i Tonči Buljan (svi delegati iz Zlatnog rata d.d.), Zoran Milosavljević, Zdravka Marinković i Karin Dubravčić (Gruber d.o.o.), Kristijan Džamonja (Džamonja d.o.o.), Stanko Kvesić, Jakov Okmažić, Pero Eterović, Nikola Mrđen, Jakša Marinković Tomić i Pero Šošić (privatni iznajmljivači) te po funkciji načelnika općine Tihomir Marinković, predsjednik Skupštine.
Skupštinari su izabrali i 9 članova Turističkog vijeća: Tihomir Marinković (predsjednik), Vinko Martinić, Zdenka Petek, Frane Žuvić i Dino Sokol (svi Zlatni rat d.d.), Alfred Hacki (Gruber d.o.o.) te Krešimir Okmažić, Stanko Kvesić i Pero Šošić (privatni iznajmljivači).
U Nadzornom odboru su izabrani Pero Kraljević i Željana Cvitanić dok trećeg člana određuje TZ SDŽ.
Predstavnik TZO Bol u Skupštini  TZ SDŽ bit će Tihomir Marinković.
Dinko Karninčić i Zdravka Marinković u diskusiji su smatrali da je osim hotelijera i privatnih iznajmljivača trebalo biti i drugih sudionika koji sudjeluju u turističkoj ponudi Bola. Međutim, Statutom i zakonom predviđeno je da se u radu Skupštine biraju članovi prema uplatama članarine i boravišne pristojbe.
Radna sjednica Skupštine održat će se sredinom travnja. Predsjednik Skupštine Tihomir Marinković savjetovao je članovima da predlože za dnevni red teme koje smatraju da su aktualne u pripremi za novu sezonu. Predsjednik je najavio i informaciju o problemima sa vodoopskrbom ne samo Bola, već i cijelog Brača, ali i otoka  koji su vezani na podmorski cjevovod kojim voda dolazi sa Cetine. (j.e.)

(53) objavljeno  12. 03. 18. u 21:00 h   

********************


alt

Drugi od ukupno tri gola koja je postigao Matej Bodlović


SPORT: VAŽNA I ZASLUŽENA POBJEDA

U 19. kolu Boljani su došli do pete pobjede, veoma značajne u nastojanju da zadrže prvoligaški status: BOL – GRM I TUNJ 7:5 (1:3). Utakmica je u ponedjeljak odigrana u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 11.45 min 0:1 / 12.22 min 0:2 / 14.18 min 0:3 / 14.39 min 1:3 M. Marinović /  17.52 min 1:4 / 20:27 min 2:4 B. Botica / 20:46 3:4 M. Bodlović / 22.44 min 4:4 B. Botica / 24.08  4:5 / 27.08 min 5:5 M. Bodlović / 28.09 min 6:5 M. Marinović / 29.12 min 7:5 M. Bodlović.
U prvom poluvremenu nije za Boljane izgledalo nimalo dobro. Gosti su poveli 3:0, a u posljednjoj minuti uspjelo je Marku Marinoviću smanjiti na 3:1. U drugom poluvremenu, bilo je mnogo neizvjesnosti, ali boljom igrom Bol je došao do tri važna boda. Gosti su imali vodstvo 4:1, a u 25. minuti vodili su i sa 5:4. Golovima Boška Botice (2), Mateja Bodlovića (3) i još jednim Marka Marinovića u II. poluvremenu slavili su Boljani za konačnih 7:5. (j.e. – foto: j. sabbioncello)

(52) objavljeno  12. 03. 18. u 20:50 h  

********************


alt


alt


CVIJEĆE I U UTORAK

Prošle godine u ovo vrijeme na bolskom pazaru su ponuđene na prodaju sadnice cvijeća. U ponedjeljak je veći dio kupljen i odnesen kućama, ali će se prodaja nastaviti i u utorak. Isti prodavač, koji cvijeće donosi iz vlastitih staklenika, ponovo dolazi u Bol početkom travnja. (j.e.)

(51) objavljeno  12. 03. 18. u 20:45 h   


alt
ponedjeljak, 12. 03. 2018.     ********************

alt

Stabla su posjećena i zapaljena


alt

Pauza zbog marende: kruh, salama, pivo ....


alt

Stigao je i načelnik Tihomir Marinković (u razgovoru sa zapovjednikom i predsjednikom DVD-a)


alt

Čišćenje ulice nakon radova


alt

Za ručak će se pripremiti kobasice na gradele


VATROGASNI DOM: POČELO JE …

Za DVD Bol datum 11. ožujka bit će upisan u povijest društva. Nakon višegodišnjeg planiranja počelo se nešto konkretno i raditi na lokaciji koja je predviđena vatrogascima za novi Dom. Na Staroj cesti, južno od kampa Kito, tridesetak članova DVD-a uklonilo je stabla sa dijela terena gdje će do ljeta biti iskopan podrumski dio, a izgradnja će se nastaviti nakon turističke sezone.
U podrumskom dijelu predviđeni su prostori za skladišta Grabovog rata.
Na teren je, u posjetu članovima DVD-a, došao i načelnik Tihomir Marinković, direktor TZO Bol Markito Marinković, a vlasnik kafića Big Blue Tomaž Garbajs donio im je piće … (j.e.)

(50) objavljeno 11. 03. 18. u 21:15 h 

********************


alt


alt


BLMN: UVJERLJIVA POBJEDA

Utakmica Bolske lige malog nogometa (BLMN) odigrana 11. ožujka na Poljani: BIG BLUE/RANČ – FERALI BY GRABOV RAT 7:2 (3:0). Suci: T. Mikulić i J. Eterović.
Semafor: 1:0 B. Klarić, 2:0 B. Klarić, 3:0 J. Klarić, 4:0 N. Topalović, 5:0 J. Klarić, 5:1 I. Kraljević, 5:2 N. Bodlović, 6:2 D. Čamber (ag), 7:2 B. Klarić.
Odluka o novom prvaku možda će se znati iduće nedjelje. Tada će igrati Marinero i Ferali by Grabov rat. Trenutno je u vodstvu Big Blue/Ranč sa 10 bodova, a u slučaju pobjede Marinero bi imao isti broj bodova. Tada bi njihov međusobni susret, druge nedjelje, odlučio o prvaku. Ne uspije li Marinero pobijediti Ferale tada Big Blue/Ranč može slaviti. (j.e.)

(49) objavljeno 11. 03. 18. u 21:10 h 

********************


alt


SPORT: VAŽNA UTAKMICA ZA BOLJANE

Ovog ponedjeljaka (12. ožujka) nakon dvotjedne pauze nastavlja se natjecanje u I. splitskoj ligi malog nogometa. U 19. kolu u dvorani SC Gripe u Splitu igrat će BOL i GRM I TUNJ. Početak susreta je u 17.55 sati.
Bol je trenutno na tablici na 13-om mjestu sa 14 bodova, ali i utakmicom manje. Grm i Tunj ima četiri boda više i 10-i je na tablici. Za Boljane je ovo važna utakmica i svaki bod im je potreba posebno u susretima s direktnim rivalima za opstanak u društvu najboljih.
U VI. kolu, 23. listopada, njihov međusobni susret završio je pobjedom Grm i tunj rezultatom 6:1. (j.e.)

(48) objavljeno  11. 03. 18. u 21:05 h  altnedjelja, 11. 03. 2018.     ********************


alt


TKO JE TRAŽIO POMOĆ?

Tko prati vijesti ili oglase na našem portalu mogao je proteklih dana pročitati i tri zanimljive ponude. Već je za neke kasno, jer je prošao rok (26. veljače) za prijavu manifestacija kako bi od Turističke zajednice dobili potrebna sredstva kojima bi to financirati. TZO Bol je za tu namjenu rezervirala 100 tisuća kuna.
Drugu su mogućno neki možda i iskoristili. Do 9. Ožujka trebalo se javiti u Ured Općine i zatražiti uslugu gerontodomaćice za njegu samaca, bolesnih i starijih. Koliko ih se javilo saznat ćemo idućeg tjedna kada pristignu i zahtjevi poslati poštom.
Za srednjoškolce i studente natječaj je još otvoren do 15. ožujka. Ovisno o uspjehu mladi školarci i studenti imaju pravo na jednokratnu, bespovratnu novčanu pomoć. Opširnije je napisano u rubrici Obavijesti i oglasi.(j.e.)

(47) objavljeno  10. 03. 18. u 21:50 h  

********************


alt


ZIME VIŠE NEMA, VRIJEME JE ZA SADNJU CVIJEĆA

Pretpostavljamo da je gotovo sa hladnim zimskim danima. Uskoro će i proljeće i mnoge to vesele kako će svoje okućnice i balkone ukrasiti raznobojnim cvijećem. Nakon godinu dana u Bol u ponedjeljak, 12. ožujka, stiže cvjećar koji nam donosi pregršt lijepih  raznobojnih sadnica.
Prošle godine isti je cvjećar dolazio četiri puta i sve rasprodao. To može biti dokaz da je zadovoljan prodajom i interesom, a Boljani kvalitetom ponude.
Prodaja cvjetnih sadnica bit će na bolskoj tržnici u ponedjeljak od 9 sati. (j.e.)

(46) objavljeno  10. 03. 18. u 21:45 h  


altsubota, 10. 03. 2018.     ********************


alt

Biskup Slobodan Štambuk u hvarskoj katedrali 9. ožujka (foto: IKA)


ZAHVALA BISKUPA ŠTAMBUKA

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, čiju je molbu za odreknućem prihvatio papa Franjo imenovavši mons. dr. Petra Palića novim biskupom trootočke biskupije, uputio je u petak (9. ožujka) u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, prigodnu poruku zahvale svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima mjesne Crkve kojom je predsjedao od 1989. godine. Zahvalu je uputio nakon što je pročitao odluku pape Franje o imenovanju novoga hvarsko-bračko-viškoga biskupa.
„Želim rado zahvaliti svima koji su me kroz moj dvadesetsedmogodišnji biskupski život pratili svojom dobrotom, pomaganjem i nastojanjem da budu pri ruci kad je bilo potrebno. Nadam se i očekujem da će se Hvar pokazati kako treba i prilikom skorašnjega biskupskoga ređenja", rekao je, uz ostalo, vidno dirnut biskup Štambuk, najavivši da će biskupsko ređenje biti početkom svibnja. Obraćajući se dijecezanskim svećenicima, poručio im je: „Braći svećenicima, uz moj osobiti pozdrav, želim da brata Petra prime s ljubavlju, s puno takta i ljudskoga zdravoga pristupa. To isto očekujem i od cijele biskupije".
Poslije objave imenovanja novoga hvarskoga biskupa, dijecezanski svećenici zahvalili su pojedinačno mons. Štambuku na suradnji kroz njegovu višegodišnu biskupsku službu. U hvarskoj katedrali bolsku župu predstavljao je padre Ivo Plenković.
Mons. Petar Palić bit će 56. biskup u povijesti Hvarsko-bračko-viške biskupije koja je osnovana u 12. stoljeću. U njezinoj dosadašnjoj povijesti dvojica biskupa bili su i kardinali, a nekoliko njih i naslovni nadbiskupi. U povijesti mjesne Crkve šestorica biskupa bili su ujedno i dominikanci, a posljednji je mons. Celestin Bezmalinović kojega je naslijedio mons. Slobodan Štambuk. (IKA)

(45) objavljeno  09. 03. 18. u 22:00 h 

********************


alt

Sudionici križnog puta trebaju biti u Postirima u petak, 16. ožujka (foto: visitbrac)


PRIJAVE ZA KRIŽNI PUT PO BRAČU

Zadnji dan prijava za sudjelovanje na Biskupijskom križnom putu je ove nedjelje 11. ožujka. Zainteresirani se trebaju javiti u Župni ured ili Samostansku crkvu.
Biskupijski križni put ove se godine organizira na Braču. Sastanak je 16. ožujka (petak) u Postirima gdje će u 20 sati biti molitveno bdijenje i procesija sa svijećama do zavjetne crkve Sv. Josipa.
Sutradan, u subotu 17. ožujka, je križni put od 8 sati koji vodi prema Gornjem Humcu, Pražnicama i Pučišćima. (j.e.)

(44) objavljeno  09. 03. 18. u 21:55 h 

********************


alt


VIŠE U ŽUPANIJI, MANJE NA BRAČU

U prva dva mjeseca ove godine – u siječnju i veljači – u našoj je županiji došlo 42.102 gosta (+12 posto u odnosu na isti period 2017.) koji su ostvarili 131.433 noćenja (+10 posto). Domaćih gostiju je bilo 17.884 (40 posto), a inozemnih 24.218 (60 posto). Najbrojniji su bili, kod stranaca, gosti iz Republike Koreje (5.331), zatim BiH (3.649), Japana (1.171), Švedske (1.140), Njemačke (879), Slovenije (863), SAD (846), Kine (784), Danske (740), Norveške (696) … Gosti iz dalekih zemalja (Koreja, Japan, Kina) u našoj Županiji ostaju dan-dva, jer obično obilaze i druga središta, Dubrovnik, Međugorje, Plitvička jezera …
Na Braču su zabilježeni rezultati manji nego prije godinu dana. Došlo je u siječnju i veljači 566 (575 prošle godine) gostiju, a ostvarili su 3.339 (3.701) noćenja. U plusu su po dolascima i noćenjima Supetar, Sutivan i Selca, a ostali su u minusu. Iznimka je Milna koja ima manje gostiju, ali više noćenja nego lani. (j.e.)

(43) objavljeno  09. 03. 18. u 21:50 h   

********************


alt


PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Udruga hrvatskih branitelja Općine Bol poziva na predstavljanje knjige ADMIRALOVI ZAPISI 2: ŠTO JE ISTINA, koje će se održati u Domu kulture, u nedjelju 11. ožujka u 19 sati.
Na predstavljanju će govoriti autor, admiral Davor Domazet-Lošo. (j.e.)

(42) objavljeno  09. 03. 18. u 21:45 h 

********************


alt


BLMN:  DERBI U NEDJELJU

Ferali by Grabov rat i Big Blue/Ranč igrat će u nedjelju 11. ožujka na Poljani. Početak utakmice je u 15 sati, a prema najavi meteorologa ne očekuje se loše vrijeme pa će sigurno biti i navijača.
Ove nedjeljne slobodna je ekipa Marinero.
Big Blue/Ranč ima 7, a Ferali by Grabov rat 6 bodova. (j.e.)

(41) objavljeno  09. 03. 18. u 21:40 h  

altpetak, 09. 03. 2018.     ********************


alt

Dr. don Petar Palić novi je biskup Hvarsko-bračko-viške biskupije, objavio je u petak u Hvaru dosadašnji biskup Slobodan Štambuk. U podne su  zvona u cijeloj biskupiji zvonila 5 minuta


alt

Mons. Slobodan Štambuk, hvarsko-bračko-viški biskup od 1989. godine, predvodi misno slavlje u Župnoj crkvi u Bolu (snimljeno 04. 06. 2016.)


NOVI JE BISKUP DR. DON PETAR PALIĆ (46)

Zvona su ovog petka (9. ožujka) u svim crkvama Hvarsko-bračko-viške biskupije obznanila da je papa Franjo imenovao novog biskupa. U našoj biskupiji dr. don Petar Palić zamijenit će Slobodana Štambuka koji je, nakon navršenih 75 godina života, svoj mandat dao na raspolaganje papi Franji.
Vijest o dolasku novog biskupa obznanio je biskup Štambuk u petak u hvarskoj katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, u nazočnosti svoje braće svećenika i redovnika.
Novi biskup dolazi nakon što je 25. veljače 2017. preuzeo službu generalnog tajnika hrvatske biskupske konferencije.
Dr. don Petar Palić rođen je 3. srpnja 1972. u Prištini. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. U biskupiji je obnašao službu predstojnika Katehetskog ureda, osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.
U listopadu 2005. godine upisao je postdiplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, a istodobno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do rujna 2008. Na tom je Sveučilištu postigao doktorat iz teologije 2009. godine.
Mons. Slobodan Štambuk rođen je 1. ožujka 1941. u Selcima, a za svećenika je zaređen 3. srpnja 1966. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je za biskupa 30. ožujka 1989, a za biskupa je zaređen 30. travnja 1989.

(40) objavljeno  09. 03. 18. u 12:05 hJAVNO OBRAĆANJE NOVOIMENOVANOG BISKUPA
Zagreb, (IKA) – „Svjestan odgovornosti i zahtjevnosti službe, u dubokoj poniznosti pred Bogom i Crkvom prihvatio sam imenovanje hvarskim biskupom", izjavio je novoimenovani hvarski biskup dr. don Petar Palić u prigodi objave imenovanja 9. ožujka u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Dr. Palić izrazio je zahvalnost Bogu na daru života i milosti krsnog i ministerijalnog svećeništva. Zahvalio je i roditeljima i cijeloj obitelji, svojim odgojiteljima i svima koji su na bilo koji način povezani s njime, na njihovoj podršci na njegovu svećeničkom putu. Izrazio je zahvalnosti i papi Franji na povjerenju i imenovanju te mu je obećao sinovsku odanost i poštovanje.
Zahvalnost je izrekao i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, koji ga je zaredio za svećenika; dubrovačkom biskupu Mati Uziniću, koji ga je imenovao svojim generalnim vikarom, i hvarskom biskupu Slobodanu Štambuku, koga će naslijediti na katedri hvarskih biskupa.
„U dubokoj zahvalnosti i molitvi sam danas povezan s Janjevom, Dubrovnikom i Zagrebom: moje je porijeklo iz Janjeva na Kosovu, najstarije hrvatske, dubrovačke dijaspore; s Dubrovnikom je povezan moj svećenički život; a sa župom sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi povezan je život moje obitelji i dio moga pastoralnog angažmana, kao i služenje kroz ovu godinu na službi u Tajništvu HBK", rekao je dr. Palić.
Novoimenovani hvarski biskup uputio je pozdrav svim svećenicima, redovnicama, redovnicima, vjernicima laicima i svim ljudima dobre volje Hvarske biskupije, na sva tri njezina otoka: Hvaru, Braču i Visu, poručivši: „Molim Gospodina, da nam korake učvrsti i daruje snagu u izgradnji Kraljevstva Božjega i u naviještanju Božje ljubavi i milosrđa".
Dr. Palić istaknuo je da je ovih dana proživljavao duboku duhovnu povezanost s mučenicima bl. fra Serafinom Glasnovićem Kodićem i bl. don Antonom Muzićem, kao i slugom Božjim fra Alojzijem Palićem.
„Duhovnu povezanost osjećam i s biskupom Fulgencijem Carevom, nekada skopskim nadbiskupom (1879. – 1888.), biskupije u kojoj sam rođen i kasnijim hvarskim biskupom (1888. – 1901.), kao i fra Antunom Maroevićem, rodom iz Starigrada na Hvaru, čiji mučenički zemni ostaci počivaju u sjeni Gospinog svetišta u Letnici, koji je, uz ne male patnje, hrabro naviještao Evanđelje Kristovo i zauzimao se za ljudska prava i dostojanstvo katolika na Kosovu", rekao je dr. Palić.
Svoje služenje povjerio je zagovoru i pomoći bl. Djevice Marije, čiji je zagovor kao dijete molio pred likom Gospe Letničke, sv. Nikole biskupa, sv. Vlaha, sv. Stjepana, pape, sv. Prošpera, sv. Jurja i svih svetih Božjih ugodnika.

(objavljeno 09. 03. 18. u 13:20 h  


********************


alt


alt


alt


RUŽE ZA DAN ŽENA

Bolski SDP već po tradiciji 8. ožujka, na Dan žena, čestita i dariju crvene ruže našim Bolkama. U četvrtak su čestitari bili predsjednik općinske organizacije SDP-a Jakov Okmažić i član predsjedništva stranke Boris Škrbić. (j.e.)

(39) objavljeno 08. 03. 18. u 19:50 h  

********************


alt


KATAMARAN DOPLOVIO S ISTOKA

Katamaran „Vida“ u četvrtak je u Bol došao pola sata kasnije nego je predviđeno redom plovidbe. Razlog je što je zbog velikih valova, iz sjevero-zapadnog smjera (NW), zbog sigurnije vožnje katamaran iz Splita krenuo prema istočnoj strani Brača i pored Sumartina skrenuo prema Bolu. Istom rutom, samo u suprotnom smjeru, ujutro je plovio iz Bola prema Splitu. (j.e.)

(38) objavljeno  08. 03. 18. u 19:45 h 


alt


PRVA PRINOVA TEK 6. OŽUJKA

Posljednjih osam godina, koliko naš portal prati rođene u Bolu, prvi put se dogodilo da nitko nije rođen u siječnju i veljači. Prvi Boljanin, koji će iz splitskog rodilišta 2018. doći u Bol, je David Klapež, sin Dijane i Darka, a rođen je 6. ožujka.
Tri Bolke koje su rodile u siječnju i veljači, sa svojim obiteljima i prinovama, žive u Zadru, Salzburgu i Zagrebu. (j.e.)

(37) objavljeno 08. 03. 18. u 19:40 h 

********************


alt


alt


PRŠUT ZA POŠTARA

Sretni dobitnik pršuta na izvlačenju brojeva u četvrtak na štandu obitelji Mikulić, na bolskom pazaru, je Jurica Eterović, mjesni poštar. Osmi broj po redu, jer ipak je bio 8. Ožujka, izvukla je Jasenka Milosavljević. Bio je to broj 4, a u bilježnici je pod tim brojem bio upisano ime Jurice Eterovića.
Dvogodišnji pršut težak 11,5 kilograma izrezat će se tek 23. travnja na Juričin imendan (sv. Juraj), a taj dan je i rođendan njegovom sinu Mateju. (j.e.)

(36) objavljeno  08. 03. 18. u 19:35 h alt
četvrtak, 08. 03. 2018.     ********************


alt

Hotel "Elaphusa" otvara se 27. ožujka


BILO JE GOSTIJU I U VELJAČI

Iako su u Bolu u zimskim mjesecima zatvoreni svi restorani, a prenoćiti se može samo u Villi Daniela, nešto gostiju ipak je bilo u Bol. Zahvaljujući evidenciji eVisitora i podacima koje smo dobili u Uredu TZO Bol u veljači je zabilježeno 271 noćenje. To je ipak nešto manje od prošlogodišnjih noćenja u veljači kada je ostvareno 360.
Tko su nam bili gosti? Domaćih, iz Hrvatske, noćili su 69 dana, iz BiH 50, iz Južne Amerike 42, Španjolske 36, Njemačke 28, Argentine 21, Albanije 12, Crne Gore 8 i Srbije 5 dana.
Smatra se da turistička sezona počinje otvaranjem hotela. Ove godine prvi će biti otvoren hotel „Elaphusa“ 27. ožujka. (j.e.)

(35) objavljeno  07. 03. 18. u 20:40 h 

********************


alt

Projektant je na bolski sastanak stigao brodicom iz Vrboske


RAZGOVORI O NOVOM DOMU DVD-a

Predstavnici DVD Bol, predsjednik Goran Jekić, zapovjednik Nikša Bjelobradić i njegov zamjenik Stipe Marinković, razgovarali su u srijedu s projektantom novog vatrogasnog doma Ivom Bojanićem iz projektnog biroa For-ing. Tema je bila intenziviranje priprema za gradnju. Na sastanku je bio i direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić čija tvrtka sudjeluje u financiranju izgradnje podrumskog dijela objekta za svoje potrebe. (j.e.)

(34) objavljeno  07. 03. 18. u 20:35 h 

********************


alt


ZATVORENA CESTA

Od četvrtka u 7 sati pa do petka u 17 sati bit će zatvorena za promet makadamska cesta od crkvice Sv. Lucije prema istoku. Razlog su iskopi na postavljanju vodovodnih cijevi i električnih kabela za potrebe zgrade u izgradnji. Radove izvodi bolska firma „Bilić“.
Obavijest o ovim radovima i prekidu prometa dobili smo od G.M. koji prolazi tom cestom prema svojoj poljskoj kućici. Komunalni redar, kod kojeg smo provjeravali ovu informaciju, nije bio upoznat (?!) s ovim radovima. (j.e.)

(33) objavljeno  07. 03. 18. u 20:30 h  alt


srijeda, 07. 03. 2018.     ********************


alt


ŠTO IZNAJMLJIVAČI TREBAJU ZNATI?

Svi koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvu trebaju znati za obveze koje moraju ispuniti prije dolaska gostiju, a to od njih ne očekuju samo gosti već i inspektori koji će dolaziti u kontrolu. Neznanje ne opravdava prekršitelje, pa sigurno iznajmljivači koji su sredinom veljače poslušali stručnu radionicu u organizaciji TZO Bol znaju mnogo toga više. Znaju, pretpostavljamo, i oni koji prate informacije na Internet stranicama Turističke zajednice.
Ukratko navodimo što sve iznajmljivači moraju imati:
* Rješenje o pružanju usluga u domaćinstvu;
* Knjigu „Evidencija prometa”;
* Uredno prijavljene turiste u sustavu eVisitor;
* Vidno istaknuti cjenik usluga u svakoj smještajnoj jedinici te normativ ukoliko pruža usluge prehrane
* Postavljenu standardiziranu ploču na glavnom ulazu u objekt;
* Sve dosad izdate račune za tekuću godinu po rednom broju i u sladu sa službenim cjenikom;
* Dokaz o plaćenom godišnjem paušalnom iznosu boravišne pristojbe, odnosno boravišnu pristojbu po noćenju;
* Dokaz o uplaćenom godišnjem (paušalni) porezu;
* Dokaz o plaćenoj članarini Turističkoj zajednici;
* Vidno istaknutu obavijest o načinu podnošenja pisanog prigovora gosta, a evidenciju prigovora čuvati godinu dana;
* Prijaviti i odjaviti gosta u roku od 24 sata;
* Na vidljivom mjestu postaviti obavijest o zabrani služenja i konzumiranja alkohola osobama mlađim od 18 godina, u objektima koji pružaju uslugu prehrane;
* Fiskalnu kasu dužni su imati samo oni koji su u sustavu PDV-a.


Moguće su, naravno, i naknadne izmjene propisa koji obvezuju privatne iznajmljivače. Zbog toga u Uredu Turističke zajednice savjetuju da se prate njihove Internet stranice i obavijesti za iznajmljivače. Isto tako privatni iznajmljivači dužni su redovito pratiti “Pravilnik o izmjenama pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu“. Najjednostavnije je to povremeno učiniti putem linka: 

 https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/440701.pdf

(32) objavljeno  06. 03. 18. u 20:20 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: KAIĆI NA RIVI!

U bolskom portu, oko 19 sati (utorak, 6. ožujka), nesvakidašnji događaj. Zbog plime, more samo što se nije izravnalo s rivom, pa je zaprijetilo da se na rivi uz automobile pojave i – kaići.
(snimio: jurica kusanović)

(31) objavljeno  06. 03. 18. u 20:15 h 

********************


alt


alt


PREPREKE ZBOG RADOVA

Zbog građevinskih radova u utorak je bio otežan pristup Uredu Turističke zajednice i Općinskoj knjižnici. U pitanju su radovi na uređenju pristupnog puta uz Ložu, od spomenutog gotičkog dvorca do crkvice Sv. Ante. Nakon što su postavljene kanalizacijske cijevi i ukopani električni kabeli, taj će se pješački prilaz popločiti. Radove izvodi komunalno poduzeće „Grabov rat“.
Nakon završetka radova bit će i ljepši pristup Uredu TZO i knjižnici, bez vodene prepreke za kišnih dana. Saznajemo da se ovim zahvatom neće sanirati i dvorište gdje se također, zbog loših padova, zadržava kišnica. (j.e.)

(30) objavljeno  06. 03. 18. u 20:10 h 

********************


alt


alt


KATAMARANU NE SMETA KIŠA

Katamaran je u utorak došao iz Splita u Bol iako je vrijeme bilo kišovito. More je bilo jednako „nemirno“ kao dan ranije, kada je katamaran „Novalja“ ostao u Splitu. Ovaj put došla je „Vida“ neobičnog izgleda, pa smo u prvom trenutku pomislili da je „Jadrolinija“ nabavila novi katamaran. Za novi izgled „krivi“ su oni koji su skinuli reklamu nalijepljenu na bočnim stranama plovila na što smo bili navikli u prošloj godini. (j.e.)

(29) objavljeno  06. 03. 18. u 20:05 h 

********************


alt


PRŠUT ZA 10 KUNA

Javno izvlačenje jednog dobitnika ili dobitnice pršuta bit će u četvrtak, na Dan žena, kod štanda na tržnici. Slobodnih je ostalo još desetak brojeva pa oni koji su zaboravili imaju priliku da se uključe u igru i za samo 10 kuna dobiju pršut.

(28) objavljeno  06. 03. 18. u 20:00 h  

********************


alt


DAN ŽENA: TOMBOLA I RUŽE

Međunarodni praznik Dan žena obilježit će se u Bolu igranjem tombole, a Općinska organizacija SDP-a darivat će Bolkama – ruže.
Tombola se igra u srijedu, 7. ožujka od 16 sati u Domu kulture, a darivanje ruža i čestitanje je planirano u četvrtak, 8. ožujka, u jutarnjim satima u centru mjesta. (j.e.)

(27) objavljeno  06. 03. 18. u 19:55 h  


altutorak, 06. 03. 2018.     ********************


alt

Objekti Srednje škole i Učeničkog doma nalaze se na istoj lokaciji


alt

Na terasi jednog apartmana u Učeničkom domu


alt

Dnevni boravak u dvosobnom apartmanu


alt


BESPLATNI SMJEŠTAJ I PREHRANA!

Ne može se baš tako često pročitati ono što je napisano na Internet stranicama Srednje škole Bol: u Učeničkom domu nudi se besplatni smještaj i prehrana ali i stipendija!
- Sasvim jasno piše što nudimo onima koji ispunjavaju uvjete za upis – rekla nam je ravnateljica škole Sani Bodlović. – Mali je broj učenika završnih razreda osnovnih škola na Braču. U Bolu je u VIII. razredu samo troje đaka. Zbog toga smo se obratili školama izvan otoka. Pisali smo o pogodnostima koje nudimo brojnim školama, izvan većih gradova, pa i onima u susjednoj Bosni i Hercegovini. Osim prava na besplatni smještaj i prehranu u našem novom učeničkom domu na Bjenačici, onima koji se odluče upisati program za zanimanje kuhar ili konobar nudi se i stipendija od 1.200 kuna mjesečno . Stipendiju osigurava hotelsko poduzeće „Zlatni rat“ d.d. ali i praktičnu nastavu te stalni posao i smještaj nakon završenog obrazovanja.
Srednju školu Bol ove školske godine u dva programa i 7 razrednih odjela pohađa 73 učenika. U idućoj školskoj godini 2018./2019. planiraju se upisi u tri programa: (1) Opća gimnazija, te (2) Turističko-hotelijerski komercijalist (četverogodišnji program) i (3) kuhar/konobar (trogodišnji program).
Svi učenici koji upišu Srednju školu Bol dobit će na korištenje laptop ili tablet. Učenicima-putnicima koji svakodnevno dolaze autobusom u Bol iz drugih mjesta na Braču, Općina Bol daje po 2.000 kuna.
Ponuda Srednje škole Bol, prema prvim reakcijama, izuzetno je zanimljiva. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 03. 18. u 21:05 h  

********************


alt

Križni put 2016. bio je također na Braču, od Sutivana do Milne


KRIŽNI PUT 17. OŽUJKA NA BRAČU

Biskupijski križni put ove će se godine organizirati na Braču. Sastanak je16. ožujka (petak) u Postirima gdje će u 20 sati biti molitveno bdjenje i procesija sa svijećama do zavjetne crkve Sv. Josipa.

Sutradan, u subotu 17. ožujka, je križni put od 8 sati koji vodi prema Gornjem Humcu, Pražnicama i Pučišćima.
Prošle godine križni put je bio na Visu na kojem je sudjelovalo i pedeset Boljana. (j.e.)

(25) objavljeno  05. 03. 18. u 21:00 h  

********************


alt


LIGA KUP: STROŽANAC IDE DALJE

U osmini finala kupa, u utakmici koja je odigrana u ponedjeljak u Splitu, Strožanac je pobijedio ekipu Bol rezultatom 5:3 (3:1) i nastavlja natjecanje u kup natjecanju. Pred nepunih mjesec dana, 12. Veljače, u natjecanju u I. ligi malog nogometa Boljani su uvjerljivo slavili sa 10:2.
Semafor: 5,44 min 1:0 / 9,44 min 1:1 N. Bodlović / 11,15 min 2:1 / 12,18 min 3:1 / 21,07 min 3:2 D. Matulić / 21,38 min 4:2 / 22,40 min 4:3 N. Bodlović / 26,20 min 5:3. (foto: j. sabbioncello)

(24) objavljeno  05. 03. 18. u 20:55 h   
alt

ponedjeljak, 05. 03. 2018.     ********************


alt


alt


HVARSKI PLANINARI NA BRAČU

Ovaj vikend članovi Planinarskog društva Hvar proveli su na Braču gdje su ih ugostili prijatelji iz Planinarskog društva Profunda. Hvarani su u Bol doputovali katamaranom u subotu u 12.30 sati, a zatim su se zaputili na Vidovu goru. Nije bilo snijega, ali ih je od Vidove gore do planinarske kuće u Gažul, gdje su prenoćili, pratila kiša. U nedjelju su nastavili prema Blacama, a onda preko Murvice ponovno su došli u Bol jer su katamaranom u 17.15 krenuli na svoj otok.
Zanimljivo je da je među 15 članova Planinarskog društva Hvar bilo čak devet žena! (j.e.)

(23) objavljeno  04. 03. 18. u 20:15 h 

********************


alt


alt


BLMN: DERBI BEZ POBJEDNIKA

Utakmica Bolske lige malog nogometa (BLMN) odigrana na Poljani u nedjelju 4. ožujka: MARINERO – BIG BLUE/RANČ 3:3 (3:2).
Suci: Tonči Buljan i Danijel Čamber.
Strijelci: 1:0 M. Marjanović, 1:1 B. Klarić, 1:2 H. Eterović, 2:2 T. Mikulić, 3:2 V. Trutanić, 3:3 B. Klarić
Tri su ekipe imale po 6 bodova, a nakon ovog susreta u vodstvu na tablici su današnji protivnici sa po 7 bodova. Bio je to susret s mnogo uzbuđenja i neizvjesnosti. Igrači Marinera su čak četiri puta pogodili vratnicu. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 03. 18. u 20:10 h 

********************


alt


LIGA KUP: BOL - STROŽANAC

Umjesto prvoligaške utakmice, MNK Bol će ovog ponedjeljka (5. ožujka) u Splitu, također u Velikoj dvorani SC Gripe, igrati kup utakmicu, a protivnik im je Strožanac. S njima sa Boljani odigrali dvije prvenstvene utakmice. U III. kolu, 2. listopada, bilo je 2:6, ali su pobijedili u XVI. kolu, 12. veljače čak sa 10:2.
Početak utakmice je u 17.25 sati.
U Liga kupu Bol je do sada odigrao dvije utakmice. Pobijedio je Šoltu 8:1, a protiv Negro Spinuta, nakon penala, bilo je 4:3. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 03. 18. u 20:05 h alt


nedjelja, 04. 03. 2018.     ********************


alt

Magla ili dim u Ulici Ivana Gundulića, subota u 12.30 sati


alt

Zapalilo je vatru i u polju, iznad teniskih terena


PALJENJE VATRE TREBA NAJAVITI!

Mnogi zaboravljaju ili jednostavno ignoriraju županijsku odluku da je i u zimskom periodu zabranjeno paliti vatru bez prethodne najave i suglasnosti vatrogasaca. Dokaz su za to dvije paljevine tijekom subote. Dim se uzdizao sa poljoprivrednog zemljišta iznad teniskih terena, a u Ulici Ivana Gundulića činilo se da se magla spustila među kuće u naselju Kupina.
U oba primjera vatrogasci nisu bili obaviješteni. Ona paljevina u Ulici Ivana Gundulića posebno bi trebala smetati susjedima ukoliko imaju otvorene prozore ili im je oprana roba na sušilu.
U sličnim situacijama, zbog nepoštivanja odluka o zaštiti od požara, treba pozvati policiju. To mogu učiniti susjedi, vatrogasci ili komunalni redar.
Prekršitelji, posebno oni koji namjeravaju paliti u naseljenom dijelu, da je mnogo jednostavnije i jeftinije suhe ili odrezane grane odvesti u reciklažno dvorište. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 03. 18. u 22:15 h 

********************


alt

Apartmani u Ulici Hrvatskih domobrana (u izgradnji)


ZABRANA GRAĐENJA NAKON 1. LIPNJA

U Bolu se posvuda gradi, a mnogi će trebati požuriti, jer prema općinskoj odluci zabrana je građevinskih radova, zbog turističke sezone, od 1. lipnja do 30. rujna.
Pod građevinskim radovima koji su zabranjeni u tom periodu, ali cijelu godinu nedjeljom i praznikom, smatraju se zemljani radovi (iskopi i odvoz materijala) te radovi na konstrukciji građevine (zidanje nosivih i pregradnih zidova, betoniranje i izrada krovne konstrukcije) kao i ostali radovi koji stvaraju buku i ometaju odmor gostima i mještanima.
Nadzor nad provedbom ove zabrane provodi Jedinstveni upravni odjel Općine putem komunalnog redara. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 03. 18. u 22:10 h 

********************


alt

Katamaran je u Bol došao u subotu u 12.25, ali se navečer nije vratio iz Splita


KATAMARANA NEMA U NEDJELJU

Katamaran je u subotu (na slici), po redu plovidbe, iz Bola u 12.25 sati krenuo za Split, ali je „Jadrolinija“ na svojim službenim stranicama objavila da se u 23.00 sata  iz Splita ne vraća u Bol i Jelsu. Nije naveden razlog, ali se pretpostavlja da su razlog vremenske (ne)prilike.
Kako je katamaran ostao u Splitu, već je na portalu „Jadrolinije“ objavljeno:  u prekidu je nedjeljna linije Jelsa – Bol – Split s polaskom iz Jelse u 13, a iz Bola u 13.25 sati sati.
Vremenska prognoza predviđa za nedjelju smirivanje vjetra (juga) pa je moguće da katamaran u nedjelju u 16 sati ipak krene iz Splita za Bol i Jelsu. (j.e.)

(18) objavljeno  03. 03. 18. u 22:05 h 

********************


alt


SPORT: IGRA SE DRUGI PONEDJELJAK

U borbi za opstanak MNK Bol u 19. kolu I. splitske malonogometne lige igra protiv ekipe Grm i tunj. Utakmica se neće odigrati ovog ponedjeljka (5. ožujka) već sedam dana kasnije – 12. ožujka u 20.45 sati u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Bol ima 14, a Grm i tunj 17 bodova. (j.e.)

(17) objavljeno 03. 03. 18. u 22:00 h  

alt
subota, 03. 03. 2018.     ********************


alt

Bolska luka u petak, 2. ožujka


VRIJEME: OD PETKA JE TOPLIJE

Prošli su hladni dani, a zatopljenje se osjetilo već u petak. Ujutro, u 7 sati, na mjernoj stanici u Bolu temperatura je bila 10 stupnjeva! Za vikend se očekuje promjenljivo vrijeme uz povremenu kišu.
Južni vjetar nam je u petak donio pustinjski pijesak sa sjevera Afrike.
Prvim danom ožujka počelo je klimatološko proljeće, ali ćemo na kalendarski početak proljeća ipak morati pričekati do 20. ožujka. U ožujku nas očekuju i tri marčane bure, ali meteorološke prognoze kažu da idućih desetak dana neće biti ni bure ni hladnoće. (j.e.)

(16) objavljeno  02. 03. 18. u 22:10 h  

********************


alt

Bielsko-Biela, poljski je grad kojeg su posjetili bolski članovi DVD-a


alt

Član Upravnog odbora DVD Bol Andro Jugović (lijevo) i naš sugovornik Goran Jekić, predsjednik DVD Bol


USPJEŠNO PUTOVANJE U POLJSKU

Dva su dana proveli na putu, a isto toliko boravili u poljskom gradu (170 tisuća stanovnika) Bielsko-Biela, da bi se u četvrtak navečer umorni, ali sretno vratili u Bol. Riječ je o četvorici članova DVD Bol, Goranu Jekiću, Stipi Marinkoviću, Nikoli Topaloviću i Zlatku Radiću koji su bili u posjeti Wiss, tvornici vatrogasnih vozila i opreme.
- U Poljsku nas je bilo 16 iz DVD-a Komiža, Vis, Podstrana, Kaštel Gomilica, Supetar i Bol – saznali smo od Gorana Jekića, predsjednika bolskog DVD-a. – U ponedjeljak je sjednica Upravnog odbora gdje ćemo opširno izvijestiti o našem putu i onome što smo tamo vidjeli, a vidjeli smo pogone firme Wiss koja ima dvije tvornice u Poljskoj i po jednu u Švedskoj i Njemačkoj sa ukupno 1.200 zaposlenika.
Tvornica ima u Hrvatskoj u Zagrebu servis i prodaju rezervnih dijelova.
- Ovu prezentaciju smo realizirali uz pomoć jednog državljanina Poljske koji u Bolu ima apartman, a direktor tvornice je njegov prijatelj – odgovorio nam je G. Jekić na naše pitanje kako su došli do tvornice u Poljskoj. – Mislim da dijelim mišljenje svih posjetitelja kako je to bila kvalitetna i vrijedna posjeta.
Domaćini su im organizirali i posjete Auschwitzu i Krakowu. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 03. 18. u 22:00 h  

********************


alt

Trimaran koji je lani plovio na izletničkoj liniji prodan je u Grčkoj. "Kapetan Luka" još nije objavio koja će mu biti zamjena


NOVA IZLETNIČKA LINIJA

Nakon "Jadrolinije" i brodar iz Krila Jesenice „Kapetan Luka“ objavio je plovidbeni red prema kojem će i sljedeće ljeto ponovno uvesti brzobrodsku izletničku liniju Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet (Sobra) – Dubrovnik i isti dan natrag. Iz Splita je polazak u 7.30, a iz Bola za Makarsku, Korčulu, Mljet i Dubrovnik u 8.30 sati. U povratku iz Bola se za Split može u 20.05 sati.
Cijene prijevoza su kao i prošlog ljeta, ali je novost što će svakodnevna izletnička linija biti  od 1. lipnja do 30. rujna. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 03. 18. u 21:55 h 

********************


alt


BLMN: IGRA SE U NEDJELJU

Utakmica Bolske lige malog nogometa (BLMN) Big Blue/Ranč – Marinero odigrat će se u nedjelju 4. ožujka na Poljani. Početak je u 15 sati.
Sve tri ekipe u BLMN imaju po 6 bodova, a igra se trokružno. Četvrta ekipa bila je Taverna Riva, ali su odustali od natjecanja.
Vremenska prognoza predviđa kišu tek nakon 18 sati. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 03. 18. u 21:50 h     

alt
petak, 02. 03. 2018.     ********************


alt

Jugo, 1. ožujka u 16.20 sati


OŽUJAK JE, A JOŠ SNIJEŽI

Snijeg je u četvrtak donio na Braču nove probleme. Nad Bolom su samo zalepršale pahuljice pomiješane sa kišom, ali je zbog snijega sa sjeverne strane Brača bilo problema u prometu. U Bolu je u 7 sati izmjereno +2 stupnja, ali zbog moguće poledice u petak ujutro treba biti oprezan.
Zbog jakog juga otkazana je u četvrtak katamaranska veza iz Splita prema Bolu i Jelsi. Kako je katamaran ostao u Splitu, bez obzira na vremenske prilike, u petak ujutro nema katamarana iz Bola za Split. (j.e.)

(12) objavljeno  01. 03. 18. u 21:35 h 

********************


alt


UPLATNICE ZA KOMUNALNU NAKNADU

Na adresu bolskih domaćinstava pristižu ovih dana, kao preporučena pošiljka, rješenja i uplatnice za komunalnu naknadu u 2018. godini. Zbog mogućih nejasnoća potrebno je ovim putem objasniti:
• Prva uplatnica, koju treba platiti do 15. ožujka, nekima je povećana u odnosu na ostale uplatnice, jer je tu uračunato i dugovanje. Koliki je dug, piše na dnu uplatnice, nešto manjim slovima.
• Komunalna naknada većini je povećana i to za 42 posto odlukom Općinskog vijeća.
• Neki su dobili i manje iznose. To se odnosi na one koji stalno žive u Bolu, a vlasnici objekta su stariji od 65 godina. Oni su naime, također odlukom Općinskog vijeća, oslobođeni plaćanja komunalne naknade za prvih 50 kvadratnih metara stambenog prostora. Na ovu pogodnost ne mogu računati oni koji su prijavljeni na bolskoj adresi, radi korištenja raznih privilegija, ali u Bol dolaze ljeti, a zimi povremeno ili nikako.
• Veća komunalna naknada obračunata je i onima nakon legalizacije jer sada koriste više kvadrata stambenog prostora.
• Svi imaju pravo žalbe u roku od 15 dana Upravnom odjelu za prostorno planiranje i komunalno gospodarenje Splitsko-dalmatinske županije. Uz žalbu se prilažu biljezi u vrijednosti 50 kuna, a žalba se šalje Županiji putem Upravnog odjela Općine Bol.
• Zbog eventualnih nejasnoća ili dodatnih informacija može se nazvati računovodstvo Općine (Zorana Marinković) na tel. 635-140. (j.e.)

(11) objavljeno  01. 03. 18. u 21:30 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1926. godine


alt

Izložba turističkih priznanja u Domu kulture organizirana povodom 90 godina turizma u Bolu


TURISTIČKI JUBILEJI 2018.

Tri će turistička jubileja ove godine biti obilježena u Bolu. Godine 1923., prije 95 godina, u zgradi Osnovne škole organizirana je prva ferijalna kolonija. Gosti su došli iz Sarajeva. Prije 90 godina, 1928. godine, otvorena je u Bolu gostionica III. kategorije, budući Pansion Vidošević, što se smatra početkom bolskog hotelijerstva. Značajan je svakako i jubilej: 70 godina od osnivanja hotela „Zlatni rat“.
Nije jubilej, ali je značajna još i 1929. godina kada su zabilježeni i prvi podaci o broju turista: u Bolu je te godine ljetovalo 127 domaćih i 48 stranih gostiju.
Hoteli Zlatni rat d.d. pripremaju nekoliko manifestacija vezanih za 70 godina rada.
Saznajemo da će krajem rujna u kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“ biti organizirana zajednička svečanost: 95 godina turizma u Bolu i 70 godina Hotela Zlatni rat. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 03. 18. u 21:25 h 

********************


alt


BICIKLISTIČKI MARATON U SVIBNJU

U Bolu se 5. svibnja organizira biciklistički maraton, utrka svjetskog kupa. Računa se da će na startu biti 300 biciklista, a vozit će se na tri staze: 110, 40 i 20 kilometara. Najduža staza je od Bola makadamskom cestom prema Gornjem Humcu, Selcima, Pučišćima, preko Vidove Gore, do uvale Farska, Murvice do Bola.
Organizatori su Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije i Bicikistički klub Spalatum, dok su sponzori Općina Bol, Turistička zajednica Bol i Bluesun hoteli. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 03. 18. u 21:20 h 

********************


alt


UZNEMIRILA IH VATRA

Nešto iza 16 sati primijećen je dim u šumici ispred Doma umirovljenika u Ulici Hrvatskog preporoda. Pozvani su i vatrogasci, a utvrđeno je da su vatru zapalili radnici splitske firme Građenje koji u spomenutoj šumici uređuju park za djecu i stanare doma. Uz uređaje za dječju igru postavit će se odgovarajući broj stolova i klupa te urediti parkiralište za Dom. Ove radove u iznosu od 1,3 milijuna financira se iz proračuna Općine. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 03. 18. u 21:15 h 

********************


alt


POVRATNICI IZ POLJSKE

Sa službenog puta u Poljsku, četvorica članova DVD Bol vratila se u četvrtak navečer u Bol. Snimili smo ih na trajektu iz Splita za Supetar sa još dvojicom kolega iz DVD Supetar. Ukupno ih je u Poljsku bilo 16 kako bi u tamošnjoj tvornici vatrogasnih vozila vidjeli nešto od opreme koja bi im dobro došla zlu ne trebalo na Braču.
Od poljskog grada Bjelsko-Biela do Splita putovali su od 5 do 19.30 sati, a na trajekt u Splitu ukrcali su se u 20.30 sati. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 03. 18. u 21:10 h 


altčetvrtak, 01. 03. 2018.     ********************


alt

Štekat Taverne Riva, 28. veljače u 11 sati


alt

Nakon dva dana, u srijedu je otvoren i štand na tržnici


alt

Još ima tragova snijega, ali su ulice prohodne


NA ŠTEKATU SE ISPIJALA KAVA

Najniža temperatura ove zime očitana je u srijedu u 7 sati u Bolu na mjernom mjestu u Ulici Novi put. Bilo je -4 stupnja Celzija. Zahvaljujući suncu, iza 11 sati moglo se ispijati kava ili piće na štekatu caffe bara Taverna Riva. Temperatura na suncu bila je 23 stupnja.

Ulice su uglavnom očišćene od snijega. Ipak ima i onih koji su tijekom poslijepodneva prali vodom svoja dvorišta, a voda je oticala niz cestu. Hoće li biti smrzavanja i padova, znat ćemo u četvrtak ujutro.

Tijekom srijede odvijala se nastava u Osnovnoj i Srednjoj školi, a redovno su prometovali autobusi i katamaran.

Otvoren je, nakon dva dana, i štand na tržnici.

Zbog smrznute vodovodne cijevi, bez vode je ostao caffe bar Big Blue i susjedni uredi. Zabilježena su i oštećenja vodomjera – izvijestio nas je Robert Bošnjak iz Vodovoda Brač. Dogodilo se to u Galeriji B. Dešković i u još šest vikendica. To je ipak mnogo manje nego u siječnju prošle godine.

Što najavljuju meteorolozi: na Jadranu će se već u četvrtak ujutro naoblačiti, uz povremene oborine na granici kiše i snijega. Zapuhat će jugo, pa će od petka biti i toplije, ali uz pretežno oblačno vrijeme i povremenu kišu, koja na jugu može biti i obilnija. Promjenljive naoblake uz povremenu kišu bit će i u nedjelju i ponedjeljak. (j.e.)

(06) objavljeno  28. 02. 18. u 22:20 h 

********************


alt

Opožareno područje, pristupačno samo s mora (foto: Ivica Čović)


alt

Povratak vatrogasaca nakon akcije gašenja (foto: j.e.)


VATROGASCI U AKCIJI

Od 16 do 19.30 u srijedu je devet pripadnika bolskog DVD bilo angažirano na gašenju požara u uvalama Veliki Dol i Lancun, na pola puta između Bola i Sumartina. Zbog nepristupačnog terena do požarišta su morali gliserom. Bolski DVD krenuo je u akciju na poziv DVD Selca čiji su pripadnici također sudjelovali u gašenju niskog raslinja i makije na površini od 1,5 hektar.
Požar su na nepristupačnom terenu i niskoj temperaturi gasili morem uz pomoć motornih pumpi i naprtnjača.
Uzrok požara treba tek utvrditi, ali se pretpostavlja da su to svjesno ili nesvjesno učinili – čobani. (j.e.)

(05) objavljeno 28. 02. 18. u 22:10 h 

********************


alt


BOL JE DEVETI PO PRORAČUNSKOM PRIHODU

Sutivan je rekorder među općinama i svim lokalnim jedinicama u zemlji po proračunskom prihodu po stanovniku od 16.782 kune.
Ta je bračka općina s 822 stanovnika, prešišala Novalju, vodeći grad s prihodom od 13.702 kune, dok najveći prihod po stanovniku među županijama od 1.579 kuna imala je Virovitičko-podravska županija.
Na listi gradova s najvećim prihodima po stanovniku u 2016. godini, najbolje plasirani dalmatinski gradovi su Hvar i Dubrovnik koji su na šestom, odnosno sedmom mjestu s prihodima od 9.150 i 9.090 kuna.
O tome piše „Slobodna Dalmacija“ u broju od srijede i na svom portalu. Tamo smo pročitali da je Bol sa 11.964 kune prihoda po stanovniku, na devetom mjestu na rang  listi općina. Bolje su plasirani: Sutivan (16.782 kn), Vir (16.142 kn), Baška (15.630), Motovun (14.320), Funtana (12.846), Lovinac (12.594), Kolan (12.208) i Milna (12.126).

(04) objavljeno  28. 02. 18. u 22:05 h 

********************


alt


KATAMARAN IZOSTAO 21 PUT

Katamaran u veljači u Bol od mogućih 56 pristajanja, nije dolazio 21 put. Razlog su bile vremenske (ne)prilike, jugo ili bura.
Ovi izostanci su rekordni u veljači posljednjih sedam godina, koliko pratimo dolaske katamarana u bolsku luku. Prošle godine u veljači katamaran nije dolazio u Bol pet (5) puta. (j.e.)

(03) objavljeno  28. 02. 18. u 22:00 h  

********************


alt


INA PONOVNO DVOKRATNO

Od ovog četvrtka, 1. ožujka, benzinska postaja ponovno radi dvokratno. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 7 do 12 i od 16 do 19 sati, a nedjeljom i praznikom samo kroz jutro, od 7 do 12 sati.

(02) objavljeno  28. 02. 18. u 21:55 h  

********************


alt


PRŠUT ZA DAN ŽENA

Na tržnici, na štandu obitelji Mikulić, ponovno se organizira igra loto, a nagrada je pršut. Cijena jednog broja je 10 kuna, a pretpostavlja se, ne bude li loših vremenskih prilika, kako bi izvlačenje nagrade bilo za Dan žena.

(01) objavljeno 28. 02. 18. u 21:50 h  


alt

Važnije vijesti objavljene u veljači 2018.
srijeda, 28. 02. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


POLARNA ZIMA: PROŠLO JE NAJTEŽE?

Snijega nije bilo u utorak, a pojavilo se i sunce. Nakon čišćenja ulica i trgova, moglo se normalno šetati, ali je još uvijek neizvjesno što će biti u srijedu. Najavljena je temperatura ispod nule, a bura u pojačanju. Kiša je moguća tek u četvrtak.
• Na Braču su u utorak ceste bile prohodne samo za osobne automobile sa zimskom opremom. Autotransovi autobusi nisu dolazili u Bol, ali je objavljeno da će u srijedu prometovati po redu vožnje. Bude li kašnjenja, putnici su zamoljeni za razumijevanje i strpljenje.
Nije bilo autobusa, ali se u bolsku luku u utorak ujutro pojavio katamaran  s kojima je prema Splitu otputovalo troje (3) putnika. Poslijepodne ih je iz Splita došlo dvadesetak. Zbog najave bure katamaran će noćiti u Starom Gradu, a ovisno o vremenskim prilikama kapetan katamarana će odlučiti hoće li u srijedu ujutro navratiti u Bol.
• Nastave će u srijedu ujutro biti u Srednjoj školi, a u Osnovnoj školi od 13 sati kako bi se učenici prije mraka vratili kući.
• Ostataka snijega još ima po ulicama, a moguća je i poledica. Savjetuje se oprez! (j.e.)

(99) objavljeno  27. 02. 18. u 21:20 h 

********************


alt


TREBATE LI POMOĆ U KUĆI?

Ima li u Bolu zainteresiranih za korištenje usluga gerontodomaćica? To su osobe koje bi starijim ljudima dostavljale namirnice, lijekove, pomagali u pripremanju obroka u kućanstvima korisnika, ali i u pružanju podrške kroz razgovor i druženje.
Načelnik Tihomir Marinković objavio je Javni poziv a zainteresirani za korištenje ovih usluga trebaju se do 9. ožujka javiti u prostorije Općine Bol.
Tekst Javnog poziva objavili smo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(97) objavljeno 27. 02. 18. u 21:10 h 


utorak, 27. 02. 2018.     ********************


alt

Vinko Marinković Bumba sa svojom ralicom bio je angažiran na čišćenju ulica


alt

Kašikom s bagera vadilo se more i čistilo od snijegaalt

Pod Ložu je lopatom čistila i šefica komunalne službe Grabovog rata Franka Marinković


BEZ AUTOBUSNE VEZE

Oni koji su ranije ustali u utorak morali su oprezno voziti i hodati. Do 12 sati još se nitko nije javio u mjesnu ambulantu zbog lomova. Temperatura u Bolu u 7 sati bila je -1 stupanj. Tijekom jutra pojavilo se i sunce, pa je i to malo pomoglo radnicima Grabovog rata u čišćenju ulica i rive.
Ralicom je uklanjao snijeg i Vinko Marinković Bumba, a riva se čistila morem uz pomoć bagera.
Bol  nije bio u potpunoj izolaciji zahvaljujući katamaranu. Autobusne linije na Braču su u prekidu osim linija Supetar – Sutivan i Supetar – Pučišća. Odluka o prometovanju autobusa u srijedu bit će donesena danas (utorak) u 15 sati.
Nastava u Srednjoj školi nije bilo, ali će je biti poslije podne (od 13 sati) osnovcima. (j.e.)

(96) objavljeno  27. 02. 18. u 12:30 h

********************


alt

Radnici Grabovog rata čiste Uz Ložu (utorak, 27. veljače u 8.45 sati)


ČISTE SE ULICE

U utorak ujutro (27. veljače) mogli smo na bolskim ulicama sresti i radnike Grabovog rata koji su uklanjali led sa strmih dijelova. Čini nam se kako je dobro napomenuti da je obveza žitelja Bola da očiste svatko ispred svoje kuće.

Jutros nema nastave u Srednjoj školi Bol jer su mnogi učenici trebali autobusom doći u Bol.

Katamarana u Bolu nije bilo od petka ujutro, ali je jutros (utorak) došao iz Starog Grada.

SLJEDEĆIH dana očekuje se vrhunac hladnog vala koji je tijekom nedjelje zahvatio Hrvatsku i bit će još hladnije, s temperaturama koje se u unutrašnjosti mogu spustiti do minus 15, pa i minus 20, osobito u srijedu i u četvrtak ujutro, priopćio je Državni hidrometeorloški zavod. (j.e.)

(95) objavljeno  27. 02. 18. u 09:00 h 

********************


alt

Zapadna strana plaže Zlatni rat pod snijegom


alt

Istočna strana Zlatnog rata


alt

Snijega je bilo i u šumici iznad plaže Zlatni rat


alt

Zimski ugođaj u bolskom portu


alt

Izletnički brod "Frane" čeka - proljeće


alt

Na bolskoj tržnici nema kupaca, a jedini štand je - zatvoren


alt

Pogled na Bol sa autobusne postaje


alt

Snijeg u samom centru, ispred Župne crkve i Poštanskog ureda


alt

Ulica Ruđera Boškovića pod snijegom  (snježne snimke, nastale 26. veljače od 14 do 16 sati, snimili su Sretna Kusanović i Dino Egekher)


SNIJEG PREKRIO ZLATNI RAT

Veći dio Hrvatske bio je u ponedjeljak pokriven snijegom. Snježne pahuljice ponovo su, nakon 11 sati, došle i do Bola. Snijeg je prekrio i plažu Zlatni rat, a zbog hladnoće i problema s nabavom, na tržnici je ostao zatvoren jedini štand. Na bračkim cestama je otežan promet, pa je odlučeno da u utorak ujutro neće biti nastave u Srednjoj školi.
Ekipa MNK Bol nije otputovala za Split jer su otkazali susret kojeg su trebali odigrati u ponedjeljak na Gripama u 16.55 sati.
Oko 14 sati, nakon 17 sati vožnje, sretno su stigli u poljski grad Bielsko-Biala vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske županije, među kojima su i četvorica iz Bola: Goran Jekić, Nikola Topalović, Stipe Marinković i Zlatko Radić. Oni će tijekom utorka posjetiti tvornicu koja proizvodi vatrogasnu opremu.
U Bolu je u ponedjeljak u 7 sati, na mjernoj stanici, bila temperatura -1 stupanj Celzija.
Idućih dana očekuje se još problema s niskim temperaturama. DHMZ posebno upozorava na vrlo veliku opasnost koja prijeti iduće srijede Zagrebu, Karlovcu, Gospiću i – Splitu.
*****
Neki savjeti za ove hladne dane
Hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Pravilnim postupanjem i pripremom se mogu spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti.
Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.
Obvezni kapa, šal i rukavice
Ako morate izaći iz kuće, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka.
Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.
Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.
Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.
Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

(94) objavljeno  26. 02. 18. u 19:45 h 
   

ponedjeljak, 26. 02. 2018.     ********************


alt

Snijeg nadomak plaže Zlatni rat (25. veljače)


alt

Pogled na istočni dio Bola, 25. veljače oko 11.30 sati


alt

Cesta prema Gornjem Humcu


alt

Kuzmanići na snijegu


alt

Ljubičice pod snijegom


alt

Snjegović na vidikovcu (foto: Z. Buktenica, D. Marinković, J. Pratljačić, H. Kuzmanić)


HLADNOĆA, BURA, SNIJEG …

Hladnoća i snijeg nisu nas iznenadili. Zabijelilo je i u Bolu, a temperatura je blizu nule. Za sada ima struje, pa nema problema s grijanjem. Prohodna je cesta do Supetra, a nije iznenađenje što nema katamarana koji u bolsku luku ne dolazi ni po mnogo manjem nevremenu.
Zbog ostataka snijega treba biti oprezan jer je na ulicama moguća poledica.
Prema najavama mogu se očekivati još niže temperature. Međutim, već od četvrtka poboljšanje vremena i porast temperature. (j.e.)

(92) objavljeno  25. 02. 18. u 20:40 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: ZRAČNI KABELI

Nekada su električni i telefonski vodovi išli isključivo zračnim putem. Onda je počelo s ukopavanjem, ali se još nađe i starih primjera. Za vjetrovitog vremena znaju se žice i dodirivati. Ima i primjera zračnih vodova i nesvakidašnjih rješenja, na primjer: kako se netko dosjetio produžiti drveni stup. (j.e.)

(90) objavljeno  25. 02. 18. u 20:30 h  

nedjelja, 25. 02. 2018.     ********************


alt

Direktor Hotela Zlatni rat d.d. Dino Sokol (desno) uručio je ček predsjedniku DVD Bol Goranu Jekiću (lijevo)


HOTELI ZLATNI RAT URUČILI ČEK ZA DVD

Direktor Hotela Zlatni rat d.d. Dino Sokol u subotu je navratio u barake gdje su smješteni bolski vatrogasci i predsjedniku DVD Bol Goranu Jekiću uručio ček na iznos od čak 100 tisuća kuna za nabavku novog vatrogasnog vozila. U akciji prikupljanja sredstava za nabavku vatrogasne opreme, koju je upravo inicirao Goran Jekić, donacija bolskih hotela je najveća, do sada primljena uplata. Hoteli Zlatni rat, koji ove godine obilježavaju 70 godina postojanja, mnogo su puta pomagali i dokazali da su sastavni dio Bola s kojim su uvijek bili jedna cjelina. (j.e.)

(88) objavljeno  24. 02. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Prizor s utakmice Marinero - Ferali by Grabov rat


BLMN: SVI PO ŠEST BODOVA

Utakmica Bolske lige malog nogometa (BLMN) odigrana je u subotu, 24. veljače na Poljani: Marinero – Ferali by Grabov rat 7:1 (2:0).
Suci: N. Cvitanić i Z. Buktenica.
Strijelci: 1:0 Z. Marić, 2:0 I. Trutanić, 3:0 T. Šeparović, 4:0 T. Mikulić, 5:0 T. Mikulić, 6:0 K. Trutanić, 7:0 T. Mikulić, 7:1 P. Šćepanović
Nakon ove pobjede Marinera, sve tri ekipe imaju po 6 bodova. Za igru nije bio potpuno spreman Boško Botica (Ferali), pa je neko vrijeme bio na golu, ali je nakon visokog vodstva Marinera pokušao pomoći ulaskom u igru. Nije dugo igrao i do kraja susreta ostao je uz rub igrališta. U 18. minuti ozlijedio se Emil Buktenica (Marinero) i na poluvremenu ga je brat Zoran, inače sudac na utakmici, autom odvezao kući. Zbog toga je II. poluvrijeme počelo nekoliko minuta kasnije.
Ekipa Ferali i nije bila toliko podređena kako bi se moglo zaključiti po rezultatu.
Uvjeti za igru bili su idealni. Po sunčanom vremenu, uz laganu buru, uživali su i gledatelji koji su došli na Poljanu. (j.e.)

(87) objavljeno  24. 02. 18. u 22.20 h  


alt

Prošlog ljeta na izletničkoj liniji iz Dubrovnika dolazio je katamaran "Vida"


PONOVNO IZLETNIČKA LINIJA IZ DUBROVNIKA

Jadrolinija će i ovog ljeta, treću godinu za redom, imati izletničku liniju katamaranom Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i isti dan natrag. O tome je izvijestila Grabov rat, koncesionara zaduženog za privez plovila u bolskom portu. Novost je što će katamaran na toj liniji ploviti puna četiri mjeseca. Počinje ranije, već 1. lipnja, a završava 1. listopada.
Polazak iz Dubrovnika bit će u 7 sati, a u Bol katamaran dolazi u 11.40 sati. Za Split nastavlja 11.55 sati. Povratak iz Splita je 30 minuta kasnije nego lani - u 16.15 sati.
Cijena prijevoza od Bola do Splita je 80 kuna, 10 kuna skuplje nego lani. (j.e.)

(84) objavljeno  23. 02. 18. u 21:35 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA VINOGRADARE

Consulting project plus d.o.o. iz Kalnika (048 270 787) uputilo je općinama, gradovima i županijama obavijest o otvaranju natječaja 4.1.1. za sektor biljne proizvodnje. Prvi je takav natječaj od ulaska RH u EU i prvi nakon neslavnog natječaja iz 2015. Naglasak je na financiranju poljoprivredne mehanizacije i opreme. Oni su spremni organizirati zainteresiranima kratku prezentaciju i upute o tome kako dobiti bespovratna novčana sredstva. Kod nas u Bolu na ovaj natječaj mogu sudjelovati vinogradari.
Osnovni uvjeti prihvatljivosti jednaki su onima iz prošlogodišnjih natjecanja podmjere 4.1.:
• Prijavitelji moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednika dulje od godinu dana i poslovati barem dvije godine (u protivnom su početnici s potporom do 100.000 eura)
• Fizičke osobe (OPG i obrti) moraju biti upisane u RPO godinu dana te plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje
• Poduzeća moraju imati barem jednog zaposlenika u prethodnoj godini.

Jedna od važnijih razlika u odnosu na prošlogodišnje natječaje je svakako visina potpore koja ne može biti veća od zbroja prihoda/primitaka u posljednje tri godine, odnosno maksimalnih 300.000 EUR.
Evo primjera: oko ste tijekom zadnje 3 godine uprihodili ukupno 150.000 EUR, to vam je i
maksimalno visina potpore koju možete zatražiti.
Rok za podnošenje zahtjeva za potporu počinje teći 15. ožujka, a završava 16. travnja u 12 sati.
Savjetujemo da osim spomenutoj tvrtki (Consulting project plus) mišljenje možete zatražiti od LAG Brač u Supetru (677 393)

(83) objavljeno  23. 02. 18. u 21:30 h


petak, 23. 02. 2018.     ********************


alt

Trajekt Jadrolinije na ulazu u supetarsku luku


NAJVIŠE PUTNIKA ZA SUPETAR 

Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila je podatke o broju prevezenih putnika i vozila na državnim linijama u 2017. godini. Ukupno je prevezeno 13.506.173 putnika (+4,3 posto) i 3.294.172 vozila (+6,2 posto).
Na 25 trajektnih linija bilo je 10.899.630 putnika i 3.294.172 vozila, na 16 brzobrodskih linija bilo je 1.020.472 putnika te na 12 klasičnih linija 1.586.071 putnik.
Najviše putnika bilo je na trajektnoj liniji Supetar – Split – Supetar (1.965.373), a na drugom mjestu je linija Valbiska – Merag (1.126.089). Najviše je automobila prevezeno na liniji Valbiska – Merag i natrag (449.352), a na drugom mjestu je Supetar – Split – Supetar (387.074).
Na brobrodskim linijama najviše je putnika bilo na liniji Lastovo – Vela Luka – Hvar – Split  i natrag (134.639), zatim Korčula – Prigradica – Hvar – Split i natrag (125.566), te Zadar – Sali – Zaglav – Bršanj i natrag (100.454).
Na četvrtom je mjestu, od ukupno 16 linija, Jelsa – Bol – Split i natrag. Prevezeno je 75.992 putnika, ali je to za 1.379 manje nego godinu dana ranije. U izvještaju Agencije se ne navodi, ali smo mi evidentirali u 2017. godini, pa dodajemo ovom izvješću podatak: 91 nedolazak katamarana u Bol! Da su katamarani dolazili, prevezli bi i više putnika!
Na državnim linijama bilo je angažirano 12 brodara. Najviše je posla obavila Jadrolinija (87 posto), zatim Rapska plovidba (6,3 posto), a ostalih deset svega 6,7 posto. (j.e.)

(82) objavljeno 22. 02. 18. u 21:45 h  

četvrtak, 22. 02. 2018.     ********************


alt


DEFIBRILATORI: VRIJEME JE ZA OBUKU

O potrebi nabavke defibrilatora, koje mogu život za neke da znače, već smo pisali. Načelnik je obećao da ćemo ih u Bolu do ljeta imati barem pet komada. Naravno, uz dva koja već imaju Vatrogasci i mjesna ambulanta.
Ne sumnjamo u načelnikovo obećanje iako smatramo da o nabavci ne treba da brine samo Općina već i ostali subjekti, posebno oni u turizmu. Za nabavku, ako računamo samo na sezonu, još ima vremena, iako ga mogu trebati i mještani. Međutim, upravo je vrijeme za obuku ljudi koji će rukovati tim aparatima. Od 2013. godine Pravilnikom o uvjetima za provođenje programa javno dostupne defibrilacije dopuštena je upotreba i laicima, osobama koje nisu medicinske struke.
U Bolu bi defibrilatori trebali biti gdje ima mnogo ljudi, a ljeti su to plaže Zlatni rat, Potočine, Borak, autobusni kolodvor, gradska luka, hoteli …
Defibrilatori mogu spasiti život osobi zbog iznenadnog zastoja srca. Ako se intervenira u roku od 5 minuta moguće je očekivati pozitivan učinak do 70 posto. Veći broj defibrilatora ima i propagandnog efekta kod gostiju koji nam dolaze na izlet ili odmor. Zbog toga bi više učešća u akciji nabavke ovih uređaja trebalo očekivati od Turističke zajednice.
U našoj županiji, prema podacima koje je objavila „Slobodna Dalmacija“, ima 37 automatskih vanjskih defibrilatora. Na Jadrolinijinim brodovima ih je 14, tri u vozilima DVD-a, po jedan u HNK Hajduk, na info pultu City centra One, na željezničkom kolodvoru, aerodromu u Resniku, na splitskoj Rivi, a dva u hotelu „Lav“ … (j.e.)

(79) objavljeno  21. 02. 18. u 21:05 h 

********************


alt


DONACIJA IZ AUSTRIJE

Srednja škola Bol dobila je vrijednu donaciju od prijateljske Škole za obrazovanje u ugostiteljstvu St. Barbara iz Štajerske. Iz Austrije su dobili 22 klupe za dvije učionice. Prije dvije godine dobili su 34 stolice.
- Ovim putem  zahvaljujemo upravi Škole St. Barbara, a posebno gospodinu Wolfgangu Luegeru – rekla nam je ravnateljica Srednje škole Bol Sani Bodlović u ime Nastavničkog vijeća.

(78) objavljeno  21. 02. 18. u 21:00 h    

srijeda, 21. 02. 2018.     ********************


alt


OTVORENA POLJOLJEKARNA

Od utorka ponovno je otvorena u Bolu poljoljekarna. U objektu na samom ulazu u Bol sada je to trgovina Sandi čija je vlasnica Sandi Jelinčić iz Postira. Radno vrijeme je od 8 do 12 sati, a nedjeljom i praznikom je zatvoreno.
Osim uobičajene ponude na prodaji je sjemenski krumpir u pakovanjima po 10 i 25 kilograma. Nudi se i organsko gnojivo.

(77) objavljeno  20. 02. 18. u 21:10 h 

petak, 16. 02. 2018.     ********************


alt

Dio dvorane u Domu kulture tijekom izlaganja Anamarije Cicarelli


VELIKI INTERES ZA EDUKATIVNU RADIONICU

Iznenađujuće i neuobičajeno za bolske prilike, ali trebalo je donositi dodatne stolice na edukativnoj radionici održanoj u četvrtak prije podne u Domu kulture za privatne iznajmljivače. Njih četrdesetak došlo je poslušati Anamariju Cicarelli iz Interliga, savjetovališta za obiteljski smještaj.
Puna tri sata nazočni su pažljivo slušali mnoge zanimljivosti, ali i savjeta vezano za punjenje apartmana. Čuli smo, na primjer, da nam 48 posto gostiju dolazi s partnerom, a tek 4,3 posto su samci. Više puta  vraćaju se u istu destinaciju, njih 50 posto, a najviše ih dolazi, 44 posto, putem interneta …
Za Internet oglašavanje bitno je voditi računa o kvaliteti slike, kako bijela posteljina ostavlja bolji dojam, snimati treba po sunčanom vremenu, koristiti panoramske kamere, da promotivni filmovi nisu duži od jedne minute …
Nemamo dovoljno prostora da bi prenijeli sve savjete, a govorilo se i o zakonskim obvezama iznajmljivača. Čini nam se da su mnogo propustili oni što nisu došli u Dom kulture.
- Mi smo kao organizatori iznenađeni velikom posjetom, a to nas veseli i obvezuje da nastavimo sličnim edukativnim radionicama – priznao nam je nakon sastanka direktor TZO Bol Markito Marinković. (j.e.)

(66) objavljeno  15. 02. 18. u 21:40 h 

********************


alt


MANJE REZERVIRANIH PARKINGA

Prošlog ljeta određena su u Bolu četiri lokacije na kojima se za 1.000 kuna moglo zakupiti parkirno mjesto na godinu dana. Međutim, nakon godine dana iskustva čini se da će se nešto ipak mijenjati. Povjerenstvo za promet već je odlučio da se na Rudini ne može rezervirati parkiralište pa se počelo uklanjanjem zaštitnih barijera.
Čuli su se na sjednicama Općinskog vijeća i prijedlozi da se to isto učini i sa parkiralištem kod zgrade Dječjeg vrtića prvenstveno zbog roditelja koji dovoze i dolaze po djecu.
Saznajemo da se razmatra i mogućnost zabrane pristupa vozilima Ulicom Domovinskog rata do Rudine. Naravno, osim vlasnicima vozila koji imaju garažu. (j.e.)

(65) objavljeno  15. 02. 18. u 21:35 h  

********************


alt


2CELLOS: 2,5 MILIJUNA PREGLEDA

U osam mjeseci, od 16. lipnja do danas, glazbeni spot 2CELLOS-a, pogledan je više od 2,5 milijuna puta, točnije 2.505.515. Spot je snimljen uglavnom na plaži Zlatni rat 2. travnja prošle godine. Režiju spota potpisuje Darko Drinovac, a ekipa je ovoga puta snimala video za prepoznatljivu Vangelisovu glazbenu temu  iz filma “Chariots of Fire” (Vatrene kočije) iz 1981. Luka Šulić i Stjepan Hauser su na svojim violončelima i u svojim aranžmanima izveli glazbenu temu koja u filmu prati dvojicu atletičara koji su se natjecali na Olimpijskim igrama 1924. godine.
Kao i posljednjih nekoliko spotova, i ovaj video uradak je prekrasna razglednica i promocija hrvatskog Jadrana, konkretno Zlatnog rata.

(62) objavljeno  15. 02. 18. u 21:20 h 

********************


alt


NOVČANE POMOĆI I NAGRADE

Općina je objavila u uobičajeno vrijeme natječaj za dodjelu bespovratne novčane pomoći i nagrade srednjoškolcima i studentima. Rok prijave je do 16. ožujka.
Pomoć od 1.000 kuna dobit će srednjoškolci koji se školuju izvan općine u školskim programima kojih nema na području općine Bol.
Na pomoć od 2.000, 3.000 ili 4.000 kuna mogu računati redovni studenti ovisno o uspjehu u prethodnoj školskoj godini.
Osim pomoći srednjoškolci i studenti mogu računati i novčane nagrade. Srednjoškolci koji se školuju izvan općine Bol, a završe odličnim uspjehom školsku godinu 2017/2018. dobit će 1.000 kuna. Po 1.000 kuna dobit će također i studenti sa završenim preddiplomskim sveučilišnim studijem (prvostupnik) u 2018. godini. Studenti sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij (magistar) u 2018. godini  dobit će 2.000 kuna.
Studenti sa završenim akademskim  stupnjem doktor znanosti ili doktor umjetnosti u 2018. godini dobit će 10.000 kuna.
Kompletan tekst natječaja objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(54) objavljeno  13. 02. 18. u 20:30 h 

********************


alt


LETAK S PRAVILIMA ODVAJANJA OTPADA

Kako se pripremiti do 1. studenoga kada počinje obveza sortiranja otpada i donos plastičnih spremnika (kanti) na javne površine po kojih će dolaziti koncesionar (kod nas u Bolu Michieli-Tomić d.o.o.)? Uskoro bi trebali dobiti letak s točnim uputama u koje sve kategorije otpad treba razvrstavati. Bit će u početku nejasnoća i pitanja, ali je očito da se trebamo postupno privikavati na ono što se od nas očekuje.
Boljanima je možda nešto lakše, u odnosu na druga mjesta na Braču, jer već godinama imamo poluukopne kontejnere, ukupno ih je u Bolu 35 komada, gdje se odlaže staklo, PET ambalaža, papir i kućni otpada. Bol ima i reciklažno dvorište gdje se može, bez naknade, donositi krupni otpad: stari namještaj, TV prijemnici …
Sigurno je, prema dosadašnjim najavama, da će domaćinstva dobiti jednu ili čak dvije kante. Njih će trebati nakon 22 sata donijeti na javnu površinu, gdje imaju pristup vozila Michieli-Tomića, kako bi do 8 sati ujutro ispraznili kante i kompjutorski očitali čipove i na temelju toga slali mjesečne račune. Osim usluge pražnjenja, sva će domaćinstva dobiti i cijenu fiksnih troškova. Fiksna cijena pokriva troškove tzv. hladnog pogona. Vozila koncesionara moraju obilaziti ulice bez obzira ima li na javnim površinama kanti sa smećem.
Korisnici ovih usluga se pitaju:
-    Kako će stariji ljudi donositi kante ako stanuju u uskim ulicama gdje vozila ne dolaze?
-    Tko će plaćati kazne ukoliko netko od prolaznika u kantu ubaci nerazvrstani otpad?
-    Kome će se naplatiti cijena otpada u kesama koje se ostave pored kanti više vlasnika?
-    Što sa smećem koji netko od prolaznika, nakon pražnjenja, ubaci u kantu koja još nije vraćena u kuću ili dvorište?
-    Zašto je za Bol najavljeno da u kućama sa više stanova (Blato, na primjer) neće biti, kao u gradovima, zajedničkih kontejnera, već će svaki stan dobiti po jednu ili dvije kante?
-    Tko će plaćati i razvrstavati otpad koji se ubacuje u košare po ulicama, trgovima i plažama?
-    Imaju li svi stanovi u Bolu prostor gdje će držati kante za kućni otpad?

U očekivanju odgovora, dobro bi bilo znati ima li još pitanja i dilema. Pišite nam na naš e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(47) objavljeno 10. 02. 18. u 22:50 h


četvrtak, 08. 02. 2018.     ********************


alt

Nerežišća: sastanak predstavnika sedam bračkih općina


ŠTO DONOSI NOVI SUSTAV ODLAGANJA OTPADA?

Odlaganje i recikliranje otpada bila je u srijedu (7. veljače) tema razgovora na sastanku u Nerežišćima gdje su prisustvovali načelnici ili njihovi pomoćnici i komunalni redari iz sedam bračkih općina. Općinu Bol predstavljali su pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Stipe Karmelić i komunalni redar Zdravko Bartulović.
Organizatori su bili Michieli-Tomić d.o.o. i sesvetska tvrtka Gradatin čiji su predstavnici objasnili način i evidenciju prikupljanja otpada. Dobro je da se i o tome razgovaralo, jer treba znati što će se i kako evidentirati preuzeti kućni otpad.
Sada se zna, kako će se voditi elektronska evidencija preuzetog otpada, a taj se sustav na tržištu u Europi primjenjuje već 25 godina. Kod nas u Hrvatskoj, prvi su počeli u Crikvenici. U vozilima će biti instalirana oprema koja automatski identificira posudu koja se prazni te ispisuje datum i vrijeme. Jedno vozilo može tijekom radnog dana isprazniti 400 posuda (spremnika, kanti). U centrali koncesionara se u svakom trenutku vidi gdje se trenutno ta vozila nalaze.
Domaćinstva će dobiti besplatno dvije posude (možda za prvo vrijeme samo jednu), u kojoj će se odlagati miješani i biorazgradivi otpad. Ostalo treba odvajati: papir, karton, staklo, plastiku, metal … i to se nosi na tzv. zeleni otok, a to su u Bolu poluukopni kontejneri. Krupni otpad se odvozi u Reciklažno dvorište.
Odvajanjem otpada, smatra se da će u ljetnim mjesecima biti dovoljno tri puta tjedno odvoziti kućni otpad, ali oni koji imaju veći broj apartmana moći će tijekom turističke sezone zadužiti i više posuda.
Sve posude koje se zateknu na javnoj površini, bez obzira jesu li pune ili poluprazne, radnici koncesionara (Michieli-Tomić) će ih isprazniti i to naplatiti. Nakon 8 sati na javnoj površini ne smije  biti ni jedna posuda!
Do 1. studenoga ostaje sve kao do sada, ali do tog roka treba čipirati posude,  ugovoriti cijenu i ugraditi opremu u vozila.
Najavljeno je da će ubuduće, nakon 1. studenoga, domaćinstva plaćati fiksnu cijenu, a  varijabilna cijena ovisi o broju pražnjenja. Hoće li to biti skuplje ili možda čak nekima jeftinije nego do sada, znat će se kad počne primjena i počnu stizati prvi računi.
Za poštivanje pravila odlaganja smeća zaduženi su, prema Zakonu - komunalni redari. Oni su i sada preopterećeni, jer kako smo čuli, zaduženi su za sve poslove koje nitko drugi neće da radi, osim - rastava. Koliko će trebati komunalnih redara, treba tek utvrditi, ali to netko treba i platiti. Već sada  su u Postirima dvojica.
Sva domaćinstva će dobiti letke o pravilima odvajanja, ali i izjave u kojima trebaju navesti koju veličinu spremnika žele. Sve to treba ispuniti u roku od 90 dana. (j.e.)

Naš portal će redovito, barem jednom tjedno, informirati o novom načinu odvajanja otpada. Pitanja za Općinu ili koncesionara možete dostavljati na naš e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , a vaše komentare, ako to želite, ćemo objavljivati u rubrici „Ja tako mislim“. 

(33) objavljeno  07. 02. 18. u 22:10 h 


srijeda, 07. 02. 2018.     ********************


alt


KRIŽONOŠA JE JAKOV MLADINEO

Na ovogodišnjoj procesiji Priko poja, na Veliki petak, 30. ožujka, križonoša će biti 24-godišnji student Jakov Mladineo. Imena nositelja križa znaju se do 2049., a Golubice do 2044. godine.
Procesija Priko poja, na Veliki petak, kreće iz Samostanske crkve u 7 sati, a završava iza 11 sati u Župnoj crkvi. (j.e.)

(32) objavljeno  06. 02. 18. u 22:30 h 


utorak, 06. 02. 2018.     ********************


alt


KOME TREBA POMOĆ?

U prosincu smo objavili koliko je Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu odobrio sredstava za bolesne i socijalno ugrožene. Vijećnici su na posljednjoj sjednici, 31. siječnja, pitali: ima li možda i onih koji su potrebiti, a pomoć nisu dobili?
Boljani trebaju znati da se iz proračuna izdvajaju značajna sredstva i kako se vodi računa o onima kojima ta pomoć treba, ali se zna da ima i onih koji ne žele, bez obzira na financijske probleme, tražiti pomoć.
Pravo na pomoć imaju bolesni i socijalno ugroženi, ali i oni koji zbog pregleda i pretraga moraju putovati, a zdravstvenu pomoć tražiti i od ne baš jeftinih privatnih klinika i specijalističkih ambulanta.
Oni kojima pomoć treba, ali i susjedi koji znaju za te probleme, trebaju barem usmeno kontaktirati sa nekim članom Odbora (Marjan Marjanović, Boris Škrbić, Neda Kraljević, Željko Eterović, Breza Marinković, Matko Baković i Ivona Radić) ili se obratiti u Jedinstveni upravni odjel općine Stipi Karmeliću. (j.e.)

(27) objavljeno  05. 02. 18. u 21:55 h 

********************


alt

Kuća u kući: urediti ili pustiti da propada?


alt

Rijetki su posjetitelji koji mogu uči u objekt


TREBA LI UREDITI KUĆU U KUĆI?

Osim plaže Zlatni rat – pitao je vijećnik Tonči Kukoč Bager – ima li u Bolu još znamenitosti koje bi trebalo pokazati turistima? Spomenu je i Kuću u kući, jedinstveni objekt koji datira iz XIX. stoljeća, a nismo sigurni ima li sličnih primjera u svijetu.
Do pred nekoliko godina tamo je „Šušur“ organizirao predstave, nastupale su i klape … Zbog opasnosti za posjetitelje od urušavanja zidova, ljetna pozornica je preseljena u Dva ferala, pored Doma kulture.
Ipak, Općina je nastavila voditi brigu o ovoj turističkoj atrakciji. Financirala je ugradnju rasvjete, sa vrata i prozora uklonila kamene pregrade i postavila rešetke kako bi posjetitelji mogli vidjeti što više.
Vanjske zidove bi trebalo osigurati od urušavanja, a unutrašnji objekt urediti (na primjer) u muzej bolskih težaka i restoran za posjetitelje.
Jedna obitelj je većinski vlasnih (60 posto), a njih stotinjak na preostalih 40 posto.
Za dobivanje sredstava iz EU fondova, što su dobili za sličnu investiciju u Šibeniku, potrebno je da se riješi pitanje vlasništva.
Poznavatelji sličnih investicijskih zahvata, savjetuju kako treba napisati pismo namjere. Pitanje je, treba li to učiniti većinski vlasnik koji prodaje Kuću u kući ili Općina koja to namjerava kupiti i urediti? (j.e.)

(26) objavljeno 05. 02. 18. u 21:45 h 

********************


alt

Novoosnovano poduzeće uselilo je 17. listopada 1948. u zgradu pansiona Vidošević


JUBILEJ TVRTKE „ZLATNI RAT“

Ovo godine u Bolu bi trebalo obilježiti dva turistička jubileja: 95 godina turizma i 70 godina rada tvrtke Hoteli Zlatni rat.
Godine 1923. u Bol su stigli ferijalci iz Sarajeva koji su boravili u zgradi Osnovne škole i to se smatra početkom turizma u našem mjestu.
Godine 1948. formirana je tvrtka „Zlatni rat“, perjanica bolskog turizma, ali i razvoja Bola i njenih žitelja. Taj će jubilej biti obilježen nizom manifestacija, a o programu će poslovodstvo Bluesun hotela i Hotela „Zlatni rat“ d.d. uskoro obavijestiti javnost.
O povijesti hotelske tvrtke „Zlatni rat“ pisat ćemo i na našem portalu u novoj rubrici 70 GODINA HOTELA ZLATNI RAT. Svakog petka objavljivat ćemo nove priloge, tekstove, fotografije i grafikone, ali i druge informacije od interesa za hotelske i bolske goste kao i same Boljane.
Za pristup informacijama o jubileju Hotela Zlatni rat kliknite OVDJE.

(12) objavljeno 02. 02. 18. u 22:20 h  

********************


alt

Većina traženih sezonskih radnika bit će raspoređena na plaži Zlatni rat


„GRABOV RAT“ TRAŽI SEZONSKE RADNIKE

Društvo „Grabov rat“ objavilo je natječaj za zapošljavanje 37 sezonskih radnika. Osim plaće osiguran im je smještaj, topli obrok i putni troškovi. Natječaj je otvoren od 5. Veljače do popune svih traženih mjesta. Oglas je osim na oglasnoj ploči objavljen i na našem portalu u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.
Traže se konobari (3), šankeri (4), slastičari (2), pomoćno osoblje u ugostiteljstvu (4), iznajmljivači plažnih rekvizita (6), spasioci na plaži (4), privezivači plovila – redari u luci (5) i komunalni radnici (9).
Osim za komunalne radnike, za ostale se traži znanje engleskog jezika i završena srednja škola. Radilo bi se šest mjeseci, od travnja do kraja rujna.

(11) objavljeno  02. 02. 18. u 22:15 h 

********************


alt

Na sjednicu Općinskog vijeća pozvan je i ravnatelj Osnovne škole


ŠKOLSTVO U BOLU: POZIV NA DIJALOG

Drugi put je Općinsko vijeće, u roku od samo mjesec dana, raspravljalo o navodnim problemima između Osnovne i Srednje škole u Bolu. Ovaj put, prošle srijede, na sjednici je bio i ravnatelj OŠ Bartul Bakulić, dok je ravnateljica Srednje škole Sani Bodlović na sjednici prisutna kao vijećnica.
Rasprave, diskusije, a ponekad i povišeni tonovi, trajali su punih 90 minuta.
Ravnatelj Bartul Bakulić najprije je demantirao neke navode i zaključke sa prošle sjednice: sredstva za saniranje štete od potresa na zgradi na Rudini odobrena su 11. prosinca, a ugovor sa izvođačem je potpisan 13. prosinca. Ugovoreni rok za izvršenje tog posla je dva mjeseca. Prosvjetna inspekcija bila je 1. prosinca, po prijavi jednog nastavnika, ali  nije utvrdila nikakve nepravilnosti. Nema govora o fluktuaciji radne snage. Ove školske godine potpisali smo četiri, a Srednja škola šest ugovora. Četiri je dopisa ravnatelj OŠ uputio u Općinu, ali ni na jednoga nije odgovoreno. Tražila je OŠ neka sredstva za uređenje školskog dvorišta, rasvjetu, prometnu signalizaciju, dnevni boravak učenika u školi … Nisu dobili odgovor, žali se ravnatelj OŠ, a uobičajenu donaciju dobili su manju nego godinu ranije. Prostor na Bjenačici zajednički je Osnovne i Srednje škole, ali ravnatelj Bakulić pita, zašto se odustalo od gradnje nove školske zgrade i dvorane, jer ni prostor na Rudini, pa ni onaj na Bjenačici, ne udovoljava pedagoškim standardima.
Mnogi smatraju da bi trebalo prostor na Rudini odrediti za jednu, a onaj na Bjenačici za drugu školu. Tada bi bilo moguće organizirati nastavu u jednoj smjeni.
Ravnateljica Srednje škole smatra da je Bjenačica pogodnije za Srednju školu jer je tamo uređen i prostor za đački dom …
Ravnatelj Bartul Bakulić smatra da nema uvjeta da se ove školske godine bilo tko preseli na Rudinu.
- Pozivam odgovorne iz Općine, načelnika i predsjednika Vijeća, da nakon završetka radova na Rudini, sredinom veljače, navrate u taj prostor – poziv je ravnatelja Bakulića. – Trebat će urediti krovište, a procjena je da to košta 1,7 milijuna plus PDV. Što odluči Županija o korištenju prostora, jer oni su naši osnivači, to će OŠ i poštivati. Treba riješiti etažiranje objekta na Rudini. Ove smo godine prvi put dobili dio prihoda od izdavanja kućica na Bjenačici, a mi smo taj prostor dobili zajednički, Osnovna i Srednja škola. Od suda ću tražiti zaštitu zbog izrečenih kleveta i neistina, navedenih u zapisniku sa prošle sjednice.
U raspravi su sudjelovali osim Bartula Bakulić i načelnik Tihomir Marinković, pročelnik Stipe Karmelić, vijećnici Sani Bodlović, Tomi Fabijanović, Ivica Šćepanović, Katarina Marčić, Mate Petrić, Matko Baković, Nataša Paleka Jakšić, Milan Škrbić
Dojam je da Općina želi pomoći jednoj i drugoj školi, a to je činjeno i do sada. Dodatni se napori čine zbog Srednje škole kako bi upisali što više učenika i time nastavili s radom. Trebat će svakako više razumijevanja i rješavanja problema u njihovom međusobnom radu i suradnji posebno dok se ne riješi pitanje korištenja prostora. Za svađu uvijek trebaju dvoje, a barem isto toliko za suradnju i dogovor. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 02. 18. u 22:35 h 


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"