Bolska kronika

LINIJE U PREKIDU

ponedjeljak, 18. 11. 19. u 6:25 sati: BOL - SPLIT (katamaran)

informacija iz "Jadrolinije"


alt


ponedjeljak, 18. studenoga 2019.


alt


alt


alt

Molitva u crkvici Sv. Ante na Loži


alt

Sudionici moto karavane “Od Prevlake do Vukovara” Marijo, Zoran, Jakov i Dasen, u nedjelju su bili u Osijeku


NA MOLITVU KIŠI USPRKOS

U vrijeme previđeno za paljenje svijeća na Loži, ispred crkvice Sv. Ante, na Bol se sručila kiša, a čula se i grmljavina. Oni koji su došli na Ložu morali su se skloniti u crkvicu i tamo zapaliti svijeću, a molitvu za poginule u Vukovaru i Škabrnji izmolio je o. Ivo Plenković.
Nije nam bilo ugodno zbog kiše, grmljavine i juga, ali to je ništa prema patnjama kojima su prošli, prije 28 godina, u Vukovaru i Škabrnji.
Nisu ovih dana Boljani samo u mislima s Vukovarom i Škabrnjom. Sigurni smo da će tijekom ponedjeljka u Vukovaru biti i četvorica naših motorista koji su prošle srijede krenuli kao sudionici moto karavane od Prevlake do Vukovara.
Osnovna i Srednja škola Bol obilježit će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem svijeća i prigodnim programom na Loži u jutarnjim satima u ponedjeljak. (j.e./foto: m.škrbić)

(88) objavljeno 17. 11. 19. u 21:55 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt

Bol po jugu (nedjelja 17. studenoga, snimljeno od 10 do 13.30 sati)


NAJAVLJENO SMIRIVANJE VREMENA

Ove je nedjelje bilo juga i kiše, ali nije bilo katamarana. Nisu plovili dio dana ni trajekti, pa je Brač ostao izoliran od kopnenog dijela Hrvatske. Nismo u Bol stigao ni dnevni tisak.
Srećom, za ponedjeljak se predviđa smirivanje vremena. Ukinut je crveni meteoalarm! Možda i krene katamaran u 16 sati iz Splita za Bol i Jelsu. Nismo ga vidjeli od četvrtka popodne. (j.e.)

(87) objavljeno 17. 11. 19. u 21:50 h

*********************


alt


NASTAVA, PA - ŠTRAJK

U ponedjeljak je normalna nastava u svim hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Prvi put je to nakon 9. listopada da će svi biti u klupama, ali već dan poslije, u utorak 19. studenoga, ponovno nema nastave jer je najavljen – opći štrajk. (j.e.)

(86) objavljeno 17. 11. 19. u 21:45 h

********************


alt


MOŽE LI TRŽNICA IMATI PRIMJERENIJI IZGLED?

Raspravljajući o novom komunalnom redu, na 6. sjednici Općinskog vijeća, spomenuta je potreba primjerenijeg izgleda bolske tržnice. „Postojeća situacija je katastrofalna“ – smatra vijećnik Ivica Šćepanović, pa pita: ima li alternativa postojećem stanju?
Načelnik Tihomir Marinković ponovio je već jednom izneseni plan. To je preseljenje tržnice i ribarnice u prizemlje budućeg hotela „Park“. Sa investitorom je to načelno dogovoreno, ali treba pričekati uređenje postojećeg objekta. Prije toga treba izgraditi u Podbarju smještaj za radnike, pa tek onda slijedi rušenje i izgradnja reprezentativnog hotela „Park“, gdje su sada smješteni radnici Bluesun hotela, a u čijem bi se prizemlju smjestila tržnica i ribarnica. (j.e.)

(85) objavljeno 17. 11. 19. u 21:40 h


altnedjelja, 17. 11. 2019. *****


alt

Upaljene svijeće na Loži (foto iz arhive)


SJEĆANJE NA PATNJE VUKOVARA I ŠKABRNJE

Dozvole li vremenske (ne)prilike, danas će (nedjelja, 17. studenoga) Boljani na Loži, ispred crkvice Sv. Ante zapaliti svijeće u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu. Paljenje svijeća planirano je u 17.30 sati, a zatim bi se zajedno išlo na večernju misu u Župnu crkvu.
Učenici Osnovne i Srednje škole pripremaju prigodni program kojeg će izvesti u ponedjeljak tijekom jutra, na sam Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a taj dan od iduće godine postaje državni praznik i neradni dan.

*****

* Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U borbama u Vukovaru je poginulo oko 900 branitelja grada, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima još njih oko 600. Još oko 1.000 hrvatskih branitelja izginulo je u borbama na širem području oko Vukovara, koje su također predstavljale dio bitke. Poginulo je i oko 1.000 civila, a oko 7.000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, gdje su pretežno bili izloženi zlostavljanjima, u nekim slučajevima vrlo svirepim.
* Pokolj u Škabrnji je bio srpski ratni zločin iz doba srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku. Izveli su ga domaći pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA 18. studenog 1991. Za posljedicu je imao ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, odnosno, svako domaćinstvo u Škabrnji je nakon tog napada bilo "zavijeno u crno".
Zbog svoje domoljubnosti, i činjenice da je bilo čisto hrvatsko selo, bez ijednog srpskog stanovnika, Škabrnja je kao takva bila trnom u oku svima koji su propagirali taj kraj kao srpski. Škabrnja je, marljivošću svojih seljana, postalo najvećim, među najljepšima i najbogatijim selima u tom kraju, za razliku od susjednih sela sa srpskom većinom.

(84) objavljeno 16. 11. 19. u 22:00 h

********************


alt


DODATNE STANICE AUTOBUSA?

Problem je u Bolu sa dodatnim autobusnim stanicama, posebno kada je u pitanju dolazak iz Supetra. O tome je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (13. studenoga) govorio vijećnik Marjan Marjanović. Neki se vozači, na traženje putnika, zaustavljaju kod upravne zgrade „Zlatnog rata“ u Podbarju, a neki to odbijaju učiniti jer nema – ugibališta za zaustavljanje.
Načelnik Tihomir Marinković obećao je da će to biti riješeno, a ugibališta bi se osim u Podbarju napravila i kod Srednje škole, jer svakodnevno učenici-putnici s otoka prolaze autobusom pored škole i voze se do autobusne stanice, a onda se pješice (i po kiši) moraju vraćati na Bijenačicu. (j.e.)

(83) objavljeno 16. 11. 19. u 21:55 h

********************


alt


OBJAVLJEN RED PLOVIDBE ZA 2020.

Objavljen je red plovidbe za 2020. godinu za katamarane i trajekte „Jadrolinije“. Kada su u pitanju linije Bol – Split te Supetar – Split i Sumartin – Makarska nema promjena u odnosu na ovu godinu. Zimski red plovidbe vrijedi od 1. siječnja do 28. svibnja te od 28. rujna do 31. prosinca 2020. godine. Sezonski red plovidbe je od 29. svibnja do 27. rujna.
U sezoni će katamaran iz Bola svakodnevno (radnim danom, nedjeljom i blagdanom) polaziti u 6.30, a iz Splita za Bol i Jelsu u 16.30 sati.
Trajekt iz Supetra za Split izvan sezone isplovljava 9 puta (nedjeljom i praznikom 7 puta), od 29. svibnja do 2. srpnja isplovljava 12 puta, a u glavnoj sezoni, od 3. srpnja do 30. kolovoza čak 14 puta. (j.e.)

(82) objavljeno 16. 11. 19. u 21:50 h

*********************


alt


NA KAVU U DOM KULTURE

Sve je više Boljana (ali i gostiju) koji dolaze na kavu ili piće u Dom kulture gdje je šank otvoren od 4. studenoga u režiji „Grabovog rata“. Na kavu redovito dolaze ujutro, nakon spize, i bolske domaćice.
Tijekom dana se može pogledati TV program, ali i pročitati dnevne novine, Slobodna Dalmacija i Jutarnji list. Cijene su nešto niže nego u sličnim lokalima u Bolu. Radno vrijeme šanka je od 8 do 11 te od 16 do 19 sati. (j.e.)

(81) objavljeno 16. 11. 19. u 21:45 h

*********************


alt

Bolska riva u subotu, 16. studenoga u 16:45 sati


VRIJEME: U NEDJELJU JUGO I KIŠA

Pojačani udari juga na srednjem Jadranu i u subotu navečer stvarali su mjestimično višemetarske valove te su i dalje u prekidu sve katamaranske linije koje Split povezuju s otocima, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.
"Jugo povremeno na srednjem Jadranu dostiže brzinu i do 80 kilometra na sat te u poslijepodnevnim satima subote nije isplovio trajekt na liniji Sućuraj - Drvenik," rekla je za Hinu Jelena Ivulić, voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu.
Dodala je kako zbog pojačanih udara juga u subotu u 19 sati nije isplovio niti trajekt na liniji Trogir - Drvenik Mali - Drvenik Veli.
Katamaran „Vida“ je privezan u splitskoj luci, a u Bol ga nismo vidjeli od četvrtka popodne. Moguće je, temeljem vremenske prognoze, da iz Splita za Bol i Jelsu krene tek u ponedjeljak u 16 sati.

(80) objavljeno 16. 11. 19. u 21:40 h


altsubota, 16. 11. 2019. *****


alt


ČISTA ENERGIJA NA OTOCIMA

Otočni forum za čistu energiju Europskih otoka u organizaciji Tajništva za otoke održati će se od 20. do 22. studenog u Splitu i Hvaru. Na forumu će se prikazati niz dobrih primjera i praksi te potaknuti dijalog između različitih aktera koji sudjeluju u procesu energetske tranzicije Europskih otoka. Dodatno će se treći dan foruma sudionicima predstaviti i različita tehnološka rješenja. Dosadašnji otočni forumi za čistu energiju održani su u različitim državama Europske unije - Grčka, Španjolska, Švedska, a za četvrti otočni forum izabrana je Hrvatska, točnije Split i Hvar. Forum će otvoriti gospođa Ditte Juul-Jørgensen, generalna direktorica Europske komisije za energiju i ministar energetike i zaštite okoliša gospodin Tomislav Ćorić.
Programi otočnih foruma fokusiraju se na razmjenu iskustava i konkretnih praktičnih koraka prema dekarbonizaciji otoka Europske unije, predstavljaju različita tehnološka rješenja i inspirativne primjere uključivanja zajednice. Rasprave uključuju sve razine upravljanja i odlučivanja, od lokalne do europske. Sudjelovanje na Forumu u Hrvatskoj potvrdile su sve razine institucija, jedinice lokalne i regionalne samouprave, predstavnici ministarstva, članovi Europske komisije te razni drugi dionici iz cijele Europe. No jednako je važno da će se Forumu priključiti i predstavnici više od 20 europskih otoka koji se nalaze u procesu tranzicije na čistu energiju. Cilj foruma jest umrežavanje otočnih dionika iz cijele Europe te poticanje dijaloga s predstavnicima svih razina odlučivanja kako bi se kreirala zajednička vizija tranzicije otoke te postavili temelji za njezinu buduću realizaciju.
U sklopu foruma biti će predstavljene strategije energetske tranzicije otoka koje je Tajništvo početkom godine odabralo kao pilot projekte. Naime, šest europskih otočnih zajednica posljednjih je 9 mjeseci aktivno razvijalo Strategije za prelazak na čistu energiju sa snažnim naglaskom na važnost uključivanja svih relevantnih dionika te stavljanje građana u centar energetske tranzicije. Otoci koji će svoje Strategije predstaviti u sklopu programa na Hvaru su: Aranski otoci (Irska), Cresko-lošinjski arhipelag (Hrvatska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija) i Sifnos (Grčka). amj

(79) objavljeno 15. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt


PRAZNICI I SPOMENDANI U 2020.

Iduće godine imat ćemo novi raspored praznika. Ukupno ih je 13 (Nova godina, Sveta tri kralja, Uskrs, Uskrsni ponedjeljak, Praznik rada, Dan državnosti, Tijelovo, Dan antifašističke borbe, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Velika Gospa, Svi sveti, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Božić i Sv. Stjepan), neradni su dani, ali je jedan blagdan uvijek u nedjelju (Uskrs).
Novi je datum za Dan državnosti (30. svibnja), a novi je praznik (18. studenoga) Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Hrvatski sabor je usvojio i prijedlog Spomendana. Ukupno ih je pet, ali su radni dani.
Popis praznika i Spomendana objavljujemo na početnoj stranici našeg portala.

(78) objavljeno 15. 11. 19. u 21:20 h

********************


alt

Jugo u pojačanju: bolski porat 15. studenoga u 10 sati


VRIJEME: PONOVNO NAM PRIJETI JUŽINA

Nakon kratkotrajnog smirivanja, ponovno nas očekuju južina i kiša. Upaljen je crveni meteoalarm, a već u petak su katamarani ostali u splitskoj luci. Najava je da će za vikend biti vjetrovito i kišovito.
Jugo neće divljati kao početkom tjedna, ali meteorolozi najviše kiše najavljuju za nedjelju.
Stabilizaciju vremena možemo očekivati tek od srijede. (j.e.)

(77) objavljeno 15. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


PITANJA I PRIMJEDBE VIJEĆNIKA

Na pisani izvještaj načelnika o polugodišnjem radu u općini, vijećnici su na 6. sjednici (13. studenoga) imali dopunskih pitanja i primjedbi. Tonči Buljan je, na primjer, pitao kada će se ugraditi rama za dječja kolica na prilazu (stepenice) od Ulice Hrvatskih domobrana do Težačkog puta (načelnik: Radi se na realizaciji tih zahvata na više lokacija u Bolu); Ivica Šćepanović je pohvalio ažurnost Grabovog rada u sanaciji posljedica olujnog nevremena, ali je kritizirao nerad bolskog Lučkog kapetana kojeg nije bilo na terenu za vrijeme olujnog juga, a od koga se očekivalo da upozorava i savjetuje vlasnike brodica. Isti je vijećnik upozorio na potrebu veće žurnosti oko izgradnje novog groblja. (načelnik: Intenzivno se radi na realizaciji izgradnje novog groblja); Ivica Šćepanović je također pitao je li nađeno rješenje da mještani mogu u reciklažno dvorište donositi manju količinu građevinskog otpada? (načelnik: Donesen je općinski cjenik za odlaganje građevinskog šuta nakon manjih građevinskih zahvata, a to će Općina naplaćivati 5 kn po vreći volumena do 30 litara); Katarinu Marčić je interesiralo hoće li se i kada u potpunosti asfaltirati i urediti ulice na Kupini, npr. Pučiška ulica? (načelnik: Planira se uređenje novih ulica, ali dinamika ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i financijskih mogućnosti Općine); Nataša Paleka Jakšić upozorila je na loše izveden prijelaz popločenog i starog dijela ulice na Rudini, zbog čega se zadržava voda. (načelnik: Napravljen je kanal za otjecanje vode, ali ga treba češće čistiti od lišća, što ću upozoriti „Grabov rat“).
Vijećnici su sa 5 glasova „za“ i 3 „suzdržana“ prihvatili izvještaj načelnika o radu od siječnja do lipnja 2019. (j.e.)

(76) objavljeno 15. 11. 19. u 21:05 h

********************


alt


OPĆI ŠTRAJK U UTORAK

Štrajkovi u školama počeli su 10. listopada. Ponekad nastave nije bilo istog dana u svim osnovnim i srednjim školama, a u ostale dane štrajk se organizirao po županijama. Međutim, prvi put nakon 9. listopada, nastava će u ponedjeljak 18. studenoga biti u svim školama u Hrvatskoj. Ali samo taj dan, jer već za sutradan, u utorak 19. studenoga, ponovo su sindikati najavili opći štrajk u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. (j.e.)

(75) objavljeno 15. 11. 19. u 21:00 h

********************


alt


SPORT: DOBRO JE POČELO, ALI …

Druga malonogometna liga, 9. kolo, odigrano 14. studenoga u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu: Parna mastiona – Bol 5:2 (2:2).
Semafor: 0:1 (Boško Botica, 1'50“), 1:1, 1:2 (Boško Botica, 12'48“), 2:2, 3:2, 4:2, 5:2.

(74) objavljeno 15. 11. 19. u 20:55 h

********************


alt


50.000 GLEDATELJA U KINU BOL

Na filmsku projekciju za djecu, došao je ove godine 50.000-ti gledatelj. To je Danijel Čamber sa članovima obitelji koji je dobio prigodni poklon kojeg mu je u ime Kina Mediteran uručio voditelj bolskog kina Tomislav Dešković.

(73) objavljeno 15. 11. 19. u 21:40 h
alt
petak, 15. studenoga 2019. *****


alt


NAČELNIKOV POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ O RADU

Za 6. sjednicu Općinskog vijeća svi su vijećnici dobili pisani izvještaj načelnika Tihomira Marinkovića o radu u prvih šest mjeseci 2019. godine:


U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine održane su tri sjednice općinskog vijeća općine Bol. Na svakoj sjednici sam izvješćivao vijećnike o radu, a vijećnici su redovno postavljali pitanja i dobivali odgovore radi bolje informiranosti. Na 1/2019 vijeća, dana 30. siječnja 2019., raspravljalo se o prošlogodišnjem WTA Bol open teniskom turniru, te se raspravljalo o radu i programu Centra za kulturu općine Bol. Na istoj sjednici je donesena odluka o visini paušalnog poreza po krevetu te je izmijenjena odluka o koeficijentima za plaću sezonskih službenika i namještenika.
Na 2/2019 sjednici, dana 20. ožujka 2019. Godine, raspravljalo se o predloženom cjeniku sakupljanja otpada, donesena je odluka o komunalnim djelatnostima na području općine Bol, donesena je odluka o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru i za korištenje javnih površina na području općine Bol. Na istoj sjednici je donesena odluka o imenovanju ulica Put Zlatnog rata i Put Murvice, te je izmijenjena odluka o komunalnom doprinosu tako da se Boljanima i za gradnju druge kuće daje popust. Donesena je odluka o kupnji dijela vrta u teatrinu Dva ferala i donesena je odluka o koeficijentu za obračun plaće pročelnika. Raspravljalo se o pristiglim molbama.
Na 3/2019 sjednici, dana 28. svibnja 2019.godine, raspravljalo se o izvršenju proračuna općine Bol za 2018. godinu. Donesena je odluka o kratkoročnom zaduženju općine Bol, donesena je odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, donesena je odluka o odvodnji otpadnih voda na području općine Bol, te o mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina. Na istoj sjednici raspravljalo se o stanju u prostoru općine Bol sa naglaskom na zaustavljanje daljnje apartmanizacije.
Donesena je odluka o regulaciji plaće ravnateljice Centra za kulturu i Općinske knjižnice, te je donesena odluka o sufinanciranju nabavke nadgrobne ploče Anti Radiću. Raspravljalo se i o prijedlogu financiranja sistematskog pregleda za stariju populaciju.
Konačno je uređena šumica na plaži Zlatni rat u kojoj se pruža ugostiteljska i trgovačka usluga iz 17 novih montažnih objekata. Plaža Zlatni rat je i ove godine dobila jedno od mnogobrojnih priznanja kao najljepša plaža na svijetu, ovog puta od svjetske turističke platforme Big 7 travel.
Završili smo sa uređenjem dječjeg vrtića koji sada može primiti još jednu jasličnu skupinu djece, čime doprinosimo demografskoj obnovi naše općine. Uredili smo novu pješačku zonu u centru Bola i to na Rudini kod Osnovne škole, čime smo zaštitili naše đake, a građanima dali novi kvalitetni prostor za šetnju i druženje.
Preuređeno je prizemlje zgrade Loža 5, tako da je u zapadnoj prostoriji smješteno bolsko odjeljenje glazbene škole a u istočnoj prostoriji su uređene dvije kancelarije.
Županijska lučka uprava je izabrala najpovoljnijeg izvođača za izradu izvedbenog projekta dogradnje luke na Račiću, ali se odmah nastavno projektira i druga faza luke, tj. produženje Velog mosta i produženje mostića kod benzinske postaje.
Općina Bol redovno prati potrebe svojih stanovnika: pomažemo socijalno ugroženim osobama i bolesnima, našoj djeci nudimo mogućnost bavljenja mnogobrojnim vanškolskim aktivnostima.
Općina Bol je redovno financirala rad Dječjeg vrtića, Centra za kulturu, općinske knjižnice, DVD-a Bol... Općina je prema svojim mogućnostima pomagala socijalno ugrožene osobe. Održavao sam kontakte sa odgovornim osobama u SDŽ, te u državnim institucijama.
načelnik Tihomir Marinković

(72) objavljeno 14. 11. 19. u 21:45 h

*********************


alt

Najbolji financijski izvještaj u prvom polugodištu ima DVD Bol


IZVRŠENJE PRORAČUNA U OPĆINSKIM FIRMAMA

Na dnevnom redu 6. sjednice Općinskog vijeća, održane 13. studenoga, bile su i odluke o prihvaćanju izvješća o izvršenju proračuna za prvo polugodište 2019. Radi se o općinskim firmama koje su izvan proračunski korisnici.
DVD je u razdoblju siječanj-lipanj realizirao prihode u iznosu od 304.526, a rashodi su bili 428.966 kuna. Iz toga proizlazi da je manjak poslovanja u iznosu od 124.440 kn, ali je višak iz prethodnih godina iznosio 789.641 kn pa rezultat poslovanja za siječanj-lipanj je višak od 665.201 kunu.
Općinska knjižnica u prvom polugodištu imala je prihod od 179.309,41 kn, a rashode 169.353,75 kn, pa je višak poslovanja 9.956,66 kn. Međutim, tom iznosu treba pridodati višak iz prethodnih godina (3.115,37) pa je ukupni višak poslovanja u Općinskoj knjižnici 13.071,03 kn.
Centar za kulturu u razdoblju siječanj-lipanj imao je prihode u iznosu od 345.606,33 kn, a rashode u iznosu od 391.951,66 kn, pa proizlazi da je manjak poslovanja 46.345,33 kn. Manjak iz prethodnih godina je 38.865,51 kn, što znači da je ukupni manjak poslovanja u Centru za kulturu 85.210,84 kune.
Dječji vrtić Mali princ imao je od siječnja do lipnja prihod su imali 1.204.304,64 kn, a rashod 1.195.762,98 kn, iz čega proizlazi da je višak prihoda bio 8.541,66 kn. To ipak treba umanjiti za manjak iz prethodne godine za 3.737,96 kn te je konačni višak poslovanja 4.803,70 kn.
• Izvještaji o izvršenju proračuna bit će objavljeni u Službenom glasniku općine Bol. (j.e.)

(71) objavljeno 14. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt

Za nedjelju su najavljeni jugo i kiša


CRVENI METEOALARM U DALMACIJI

Dva dana smirivanja nevremena, mnogi su to iskoristili za saniranje šteta i čišćenje. U Bolu nije bilo većih problema pa su neki u srijedu i četvrtak nastavili s branjem maslima. Ponovno smo, prvi put nakon ponedjeljka popodne, dočekali u četvrtak u 17.10 sati katamaran iz Splita.
Kako navode meteorolozi, nakon predah od olujnog vjetra i kiše, već se od petka mogu se očekivati novi problemi, a jugo bi moglo početi jačati već noćas.
Kako navodi Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske pomorske analize i prognoze DHMZ-a za HRT, na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, kao i na krajnjem jugu Hrvatske, povremena kiša bi se ponegdje mogla pretvoriti u pljusak, a jugo će prema kraju dana jačati pa se može očekivati i promjena prilika u pomorskom prometu.
Vrijeme će se pogoršavati od petka, a isto se očekuje i za vikend i početak tjedna.
U subotu će oborine biti obilnije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u gorju, a bit će ih i u središnjoj Hrvatskoj, dok se u nedjelju obilnija kiša očekuje u Dalmaciji.
Za četvrtak nije bilo ozbiljnih upozorenja, no već je za petak izdan crveni meteoalarm za Kvarner i cijelu Dalmaciju.

(70) objavljeno 14. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


PREKO BAZENA DO ŠKOLE?!

Nakon uređenja pločnika na Rudini, ali za kišnih dana, pojavi se mali bazen na rubu kamenog pločnika i asfalta. Istina, napravljen je mali kanal, ali širine tek dva centimetra, kojim bi se voda trebala odlijevati u obližnju kanalizaciju. Međutim, zbog lišća, taj kanalić ubrzo ne služi svojoj svrsi. Vaš je novinar tri put vrhom kišobrana uklanjao lišće, ali to je vrlo kratko bilo od neke pomoći.
Trebat će bolje rješenje za sanaciju ovog neugodnog problema, najviše zbog djece koja ponekad kroz vodu moraju prolaziti do škole.
- Hoće li se i kada nastaviti sa popločavanjem na Rudini? – pitala je vijećnica Nataša Paleka Jakšić na sjednici Općinskog vijeća.
- Nije planirano popločavanje ostalog dijela Rudine. Tamo će biti asfalt – odgovorio je načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(69) objavljeno 14. 11. 19. u 21:30 h

*******************


alt


TRŽNICA DO NOVE GODINE!

Vjerovali ili ne, ali potvrđena je informacija da Mikulići prestaju s prodajom na bolskoj tržnici. U ovim mjesecima, izvan sezone, to je jedini štand gdje se prodaje na tržnici voće, povrće, cvijeće, ulje …
To je spomenuto i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (13. studenoga), a mi smo sutradan pitali o tome Veselka Mikulića,najstarijeg iz obitelji Mikulić:
- Točno je da odlazimo i nećemo više raditi na tržnici nakon Nove godine.
Za rad u ljetnim mjesecima bit će, sigurni smo, zainteresirani, a hoće li to netko raditi kada odu Mikulići? (j.e.)

(68) objavljeno 14. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


STUDENTICA BEZ NOVČANE POMOĆI

Vijećnici su na 6. sjednici dobili pismo odvjetnice Ivanke Šamije koja u prilog dostavlja prigovor studentice Estere Mihaele Peruzović u svezi odluke o jednokratnoj pomoći studentima i učenicima od 16. travnja 2019. Na popisu odobrenih pomoći nema E.M.Peruzović iako je, prema njenim navodima, dostavila svu potrebnu dokumentaciju.
Na sjednici je načelnik Tihomir Marinković, kao potpisnik odluke o pomoćima studentima i učenicima, objasnio da je razlog izostavljanja spomenute studentice, to što njena obitelj više nema stalni boravak u Bolu. (j.e.)

(67) objavljeno 14. 11. 19. u 21:20 h


alt

četvrtak, 14. 11. 2019. *****


alt

Jugo je puntu Zlatnog rata okrenulo prema zapadu


alt

Članovi DVD Bol uz pomoć pile su oslobodili pristup Putu oleandra


alt

"Grabov rat" na autobusnoj postaji


alt

Čišćenje rive je u tijeku


alt

Gromade kamenja ispred Vinskog podruma


alt

Prevrnuti čamac rent a boata


alt

Dizalica je izvadila barku na suho


alt

Bolski porat u srijedu, 13. studenoga u 16.30 sati


NAKON OLUJNOG JUGA - BONACA

Trebalo je preživjeti strahote orkanskog juga, ali se u srijedu poslije podne, prema najavama meteorologa, sve smirilo. Vrijeme je bilo posve ugodno i toplo za ovo doba godine. Uklonjeni su tragovi nevremena, pa ostaje da prepričamo jednu lošu epizodu življenja na otoku, koji je neko vrijeme potpuno bio odsječen od kopna. U prekidu je još uvijek katamaranska linija Split – Bol, prvi trajekt iz Splita za Supetar krenuo je u srijedu u 9 sati, a u prekidu je bila trajektna veza Sumartin – Makarska i katamaranska linija Split – Milna – Vis.
Od ranog jutra su djelatnici „Grabovog rata“ čistili rivu od kamenja i granja, članovi DVD Bol su prepilili stablo na šetnici i oslobodili prilaz Putu oleandra, vrh Zlatnog rata jugo je okrenulo prema zapadu, iz luke je izvađena rent a boat barka, a jedan se Boljanin u utorak navečer poskliznuo pri ulasku u barku i prisilno okupao u moru … (j.e.)

(66) objavljeno 13. 11. 18. u 23:40 h

********************


alt


ODGOĐENA ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

Večerašnja, 6. po redu sjednica Općinskog vijeća, razlog je što kasnije objavljujemo vijesti u Bolskoj kronici. Sjednica je počela u 18.30, a završena je u 21 sat. Uz predsjedavajućeg Matka Bakovića, bilo je prisutno još sedam vijećnika: Ivica Šćepanović, Milan Škrbić, Marjan Marjanović, Nataša Paleka Jakšić, Katarina Marčić, Tonći Buljan i Sani Bodlović. Opravdano su bili odsutni Tonči Kukoč Bager, Mate Petrić i Tomi Fabijanović.
Iznimno je ovaj put izostalo usmeno izvješće načelnika, koji je neposredno prije sjednice stigao sa službenog puta. Iz istih razloga nije bilo ni vijećničkih pitanja. Nadoknadit će se to na sljedećoj sjednici koja će se održati 3. prosinca.
• Vijećnici su dobili pismeni izvještaj o radu načelnika u prvom polugodištu 2019. kojeg ćemo objaviti u sutrašnjoj Bolskoj kronici.
• O prijedlogu Odluke o komunalnom redu, na ovoj sjednici nije se glasovalo, pa će se to učiniti 3. prosinca. Do tada treba riješiti još neke dileme, a čini se da je najveća: tko će provoditi odluke o komunalnom redu?
• Vijećnici su podržali prijedlog Tonča Buljana da se preciznije odrede neka pravila korisnicima koncesijskih odobrenja na plaži Zlatni rat. Prvenstveno kada počinje i završava sezona rada na plaži, tko i što se nudi gostima …
• Vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog o određivanju imena jednoj ulici koja počinje od David ceste prema sjeveru, ukupne dužine 235 metara. Ta će ulica imati ime: Put Postinja.
• Za zgradu javne namjene na lokaciji Velo polje, zapadno od budućeg Doma DVD-a Bol, kupit će se dio nekretnine (zemljišta) površine 501 kvadratni metar. Tu se planira izgradnja zdravstvenog objekta, kako je vijećnicima objasnio načelnik, s namjerom da se Tim2 Hitne pomoći preseli iz Gornjeg Humca u Bol, ali da se eventualno osigura stalna medicinska ekipa posebno u turističkoj sezoni. Za ovu odluku bilo je 5 vijećnika „za“, dvoje „protiv“, a jedan „suzdržan“.
• Bez mnogo rasprave prihvaćeni su polugodišnji proračuni DVD-a Bol (8 za/0 suzdržani/0 protiv), Općinske knjižnice (8/0/0), Centra za kulturu (6/1/1) i Dječjeg vrtića (8/0/0).
• Općinski vijećnici bili su jednoglasni u odluci o davanju suglasnosti da DVD Bol može dogovoriti sa „Grabovim ratom“ zajednička ulaganja u izgradnju novog Doma. Podrumski dio novog zdanja koristio bi „Grabov rat“ kao svoje skladište.
• Raspravljajući o pristiglim molbama, vijećnici su za iduću sjednicu odgodili odluku o traženju tvrtke ZOO station2, jednoglasno su odbili traženje ugostiteljskog obrta ATD koji ima kiosk na šetnici iznad plaže Bijenačica, a prihvatili su traženje tvrtke „Sicuro“ da im se umanji koncesijsko odobrenje na Zlatnom ratu jer koriste manji prostor nego lani (6/2/0).
• Na traženje Udruge za bolji Bol, Općina je odobrila cca 15m2 prostora kod Reciklažnog dvorišta gdje će se locirati kućice za smještaj napuštenih životinja. Osim dosadašnjeg iznosa koji su dobila za medicinsku brigu, iz proračuna će im se odobriti dio sredstava za prehranu tih životinja.
Sutra: opširniji izvještaj sa sjednice Općinskog vijeća. (j.e.)

(65) objavljeno 13. 11. 19. u 23:30 h

********************


alt


POTROŠENO BESPLATNO CJEPIVO

U bolskoj ambulanti potrošene su, u šest dana, sve dobivene doze cjepiva protiv gripe. Stiglo je naime 100 doza, kao i lani, za one koji imaju pravo na besplatno cijepljenje: stariji od 65 godina, kronični bolesnici, medicinsko osoblje …
- Zatražili smo naknadno još 30 doza cjepiva – saznali smo od bolskog liječnika dr. Markice Tomića – ali nam je naknadno javljeno da to neće biti moguće.
Oni koji se žele cijepiti trebaju najprije od liječnika dobiti recept i cjepivo kupiti u ljekarni po cijeni od 80 kuna. (j.e.)

(64) objavljeno 13. 11. 19. u 23:25 h

********************


alt


BOLJANI IDU U VUKOVAR

Povodom obilježavanja dvadeset i osme godišnjice stradanja Vukovara, Moto Klub KORČULA u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i moto klubovima iz cijele Hrvatske, organiziraju tradicionalnu karavanu bikera pod imenom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“. Kreće se motorima od Prevlake (13. studenoga) do Vukovara (18. studenoga).
Unatoč vremenskim neprilikama, član moto kluba Brač Marijo Eterović, te Dasen Arbunić otputovali su u utorak prema Korčuli, gdje će s organizatorima krenuti na put dug 1700 km. Sretno momci! (i.e.)

(63) objavljeno 13. 11. 19. u 23:20 h


altsrijeda, 13. 11. 2019. *****


alt

Valovi juga išli su i preko Velog mosta


alt

More se izlijevalo po pločniku rive


alt

Plima! More je do samog ruba rive


alt

Jugo je slomilo granu sa stabla na tržnici


alt

Bilo je svakojakog otpada po kolniku


alt

Kućicu Lučke uprave jugo je premjestilo malo sjevernije


alt

Valovi su zaklonili vidik na Studenac


alt

More je potpuno prekrilo Veli most

alt

Studenac na direktnom udaru juga


alt

Zapadna strana Zlatnog rata. Nakon smirivanja juga špica plaže bit će okrenuta na zapad


alt

Stablo na šetnici kod Puta oleandra


alt

Mostić na plaži Bijenačica. Skulptura Mala Mare odolila je naletima juga


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat


alt

Totem na Studencu u okruženju mora


alt

Pogled na orkanske valove juga


alt

Jugo je premjestilo auto sa parkirališta na kolnik kod benzinske postaje


alt

Jugo je premjestilo i kiosk na šetnici


JUGO, KAO NIKADA DO SADA

Iako je jugo bilo najavljeno, ipak nas je iznenadilo svojom žestinom. Najveći udari juga, prema izvještaju DHMZ, bili su u 12 sati na Marjanu do 134, a u Dubrovniku do 142 km/sat. Poslije podne bilo je još gore …
U utorak katamaran iz Jelse nije ni pokušao doći u Bol. Izravno je otplovio za Split. Poslije podne je tamo i ostao, pa katamaranske linije iz Bola za Split neće biti, bez obzira na vremenske prilike, ni u srijedu ujutro.
„Jadrolinija“ je objavila da je u prekidu trajektna linija Sumartin – Makarska, a nisu svi trajekti išli ni iz Splita prema Supetru.
Orkansko jugo u Bolu ipak nije učinilo veće štete. Barem nam se tako čini nakon poslijepodnevnog obilaska bolskih dužobalnih prometnica. Jedno je stablo oboreno na šetnici i prepriječilo je prolaz Ulicom Put oleandra. Jugo je prevrnulo jedan kiosk na šetnici te pomaklo kućicu Lučke uprave bliže autobusnoj postaji.
More je polijevalo preko rive sve do na Rudinu. Pomaknuti su (ponovno) i rubni kameni na rivi ispred Vinskog podruma. Zabilježili smo i plimu zbog čega su odvodni slivnici sa rive ostali ispod razine mora, pa je na dijelu rive nastao svojevrsni bazen.
Tijekom dana u ophodnji je bilo i vozilo DVD-a ali nije bilo poziva, pa ni potrebe za njihovim intervencijama.
Olujno jugo najavljeno je i tijekom srijede ujutro. Poslijepodne će oslabiti, ali će juga biti u četvrtak, petak i subotu. U nedjelju su mogući ponovno olujni udari juga.

(j.e. / foto: j. kusanović, i. radić, m. škrbić, v. kevesić i j. egekher)

(62) objavljeno 12. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


TURIZAM: KAKO VRATITI GOSTE?

Statistički podaci mogu nam poslužiti i kao usmjerenja u kojem pravcu treba krenuti kako bi vratili neke goste do kojih nam je stalo. Naravno, treba analizirati zbog čega nam više ne dolaze.
Prema objavljenim podacima TZ Splitsko-dalmatinske županije za deset mjeseci 2019. godine, a to su uglavnom pokazatelji za cijelu sezonu, manje nam je turista, u odnosu na godinu ranije, došlo iz Bugarske (-3%), Češke (-5%), Malte (-10%), Poljske (-3%), Slovačke (-3%), Švedske (-6%), Argentine (-3%), Hong Konga (-4%), Japana (-4%), Jordana (-2%), Katara (-17%), Tajlanda (-1%) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (-14%).
Iako su postoci relativno mali, ipak bi se trebali zamisliti, zašto nam je manje gostiju došlo u županiju iz Poljske, Češke, Švedske …
Naravno, za pozitivan rezultat u dolascima, moralo ih je doći više iz nekih drugih zemalja: Cipar (+56%), Indonezija (+41%), Čile (+47%), BiH (+16%), Danska (+8%), Francuska (+7%), Italija (+3%), Nizozemska (+7%), Njemačka (+9%), Rusija (+16%), Slovenija (+4%), Ujedinjena Kraljevina (+5%), Ukrajina (+43%), SAD (+12%), Brazil (+21%), a trena nagrasiti da je i domaćih gostiju bilo 10% više nego u deset mjeseci 2018. (j.e.)

(61) objavljeno 12. 11. 19. u 21:20 h

********************


alt

Nastavak radova očekuje se od lipnja 2018. godine


NEŠTO KONKRETNO ZA NOVI DOM DVD-a

Dopunjen je dnevni red 6. sjednice Općinskog vijeća koju je za ovu srijedu (13. studenoga) sazvao Matko Baković. Naime, vijećnici trebaju raspraviti i usvojiti Odluka o usvajanju izvješća o provedbi plana upravljanja imovinom za 2018.godinu. Ova se odluka, prema Zakonu, mora donositi za svaku godinu. Druga bi nas dopuna dnevnog reda trebala više interesirati: Suglasnost DVD-u Bol za davanje prava građenja podruma u novom Vatrogasnom domu komunalnom društvu „Grabov rat“. Iskopi podrumskog dijela novog doma počeli su 22. svibnja 2018. godine, a završili su iste godine 20. lipnja. Onda je uslijedio zastoj jer se čekalo na odluke dvaju natječaja za sredstva iz EU fondova. Kako nije bilo pozitivnih odgovora, ponovo je aktivirana prva inicijativa da se gradi novi dom za DVD, ali da dio podrumskog prostora financira „Grabov rat“ za svoje potrebe. Vjerujemo, kako će nakon sjednice Općinskog vijeća biti mnogo jasnije kada će bolski vatrogasci napokon dobiti adekvatni prostor. (j.e.)

(60) objavljeno 12. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ŠTO UMJESTO PALMI?

Uskoro će godina dana da je Općinsko vijeće (27. studenoga 2018.) imenovalo Odbor za hortikulturu, a još se ni jednom nisu sastali. Od njih se očekuje da predlože koje borove treba ukloniti i što posaditi. Posebno je postala aktualna zamjena za tri uklonjene palme na rivi koje su, zbog bolesti, posjećene 7. veljače 2019.
Vrijeme nam nije saveznik, a ne treba ni očekivati da će iz ostataka korijena izrasti nove palme. (j.e.)

(59) objavljeno 12. 11. 19. u 21:10 h

alt

utorak, 12. 11. 2019. *****


alt

Dan ranije, u nedjelju 17. studenoga, na Loži će se zapaliti svijeće i lampioni


SJEĆANJE NA ŽRTVE VUKOVARA I ŠKABRNJE

Sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježit će se u Bolu kao i svih ovih godina molitvom i paljenjem svijeća na Loži, ali i nedjeljnom misom za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, a posebno u Vukovaru i Škabrnji.
Tako će se u nedjelju, 17. studenoga, dan uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., ispred crkvice Sv. Ante na Loži u 17.30 sati odati bolska počast velikoj žrtvi, a u sklopu akcije "I u mom gradu Vukovar svijetli..." .
Nakon molitve, pjesme i paljenja svijeća, krenut će se prema Župnoj crkvi gdje će biti misa za sve stradale.
Osnovna i Srednja škola Bol obilježit će Dan sjećanja paljenjem svijeća i prigodnim programom na Loži u jutarnjim satima u ponedjeljak. (i.b.i.)

(58) objavljeno 11. 11. 19. u 21:45 h

********************


alt

Prošlog ljeta došlo je u Bol i na Zlatni rat gostiju, izletnika i - jedrilica


STATISTIKA: TKO JE U MINUSU U ŽUPANIJI

Dobili smo na javni uvid turističke brojke u našoj županiji za deset mjeseci ove godine. Znamo da je u SDŽ bilo ukupno više dolazaka i noćenja ove godine, nego u istom periodu lani, ali nam otkrivaju da ima i TZ kod kojih je rezultat – negativan. Od 42 turističkih zajednica manje je dolazaka bilo u Sinju (-14%), Omišu (-3%), Supetru (-4%), Postirima (-1%), Sutivanu (-1), Selcima (-5%), Sućurju (-3%), Vrboskoj (-19%), Starom Gradu (-5%) i Vrgorcu (-6%).
Osim manje dolazaka, neki su imali i manje noćenja: Omiš (-8), Supetar (-6), Postira (-3%), Sutivan (-3%), Selca (-5%), Sućuraj (-4%), Vrboska (-12%) i Stari Grad (-3%). Imali su neki više dolazaka, ali manje noćenja: Dugopolje (-1%), Baška Voda (-1%), Podgora (-1%), Igrane (-2%), Drvenik (-2%), Hvar (-2%) i Vrlika (-9%).


Sutra: kojih je gostiju manje došlo u našu županiju 2019.? (j.e.)

(57) objavljeno 11. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt


„KAPETAN LUKA“ NAJAVIO LINIJU 2020.

Od tri komercijalne brzobrodske linije koje su prošlog ljeta povezivale Bol sa Splitom, dvije su sigurne i idućeg ljeta. Već smo objavili red plovidbe „Jadrolinije“ od Dubrovnika do Splita, preko Korčule, Hvara i Bola (29. svibnja do 28. rujna), a to isto je sada učinio i brodar „Kapetan Luka“. Njihov će katamaran već od 25. svibnja pa do 3. listopada kretati iz Splita u 7.30 u pravcu Dubrovnika s pristajanjem u Bolu (8.20), Makarskoj (9.05), Korčuli (10.20), Sobri na Mljetu (11.15). Povratak iz Dubrovnika je u 16 sati, a u isto vrijeme kao i prošlog ljeta, u 20 sati će iz Bola za Split.
Cijena prijevoza na ovoj komercijalnoj liniji Bol – Split je 100 kn, Bol – Korčula 130 kn, a Bol – Dubrovnik 230 kn. Cijena prijevoza Bol – Dubrovnik katamaranom „Jadrolinije“ je 15 kn jeftinije.
Treći brodar „Adriatic express“ još nije objavio svoj red plovidbe, a prošlog ljeta je njihov katamaran povezivao Stari Grad – Bol – Split – Aerodrom Resnik. (j.e.)

(56) objavljeno 11. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


alt


PAPIR KOJI SLIKA I MIRIŠE (III.)

U Srednjoj školi Bol održala se treća likovna radionica u sklopu projekta Papir koji slika i miriše, pod vodstvom prof. Ines Kraljević. U protekle dvije radionice, učenici su se upoznali s tehnikama papercutting te paper engineering. Ovaj put je zadatak bio izrada božićnih ukrasa u jednoj od tih tehnika, na temu mediteranske flore i faune. Kako su na ovoj radionici sudjelovali učenici prvog razreda, koji nisu sudjelovali u prve dvije radionice, odabrana je tehnika papercuttinga, koja je jednostavnija i brže se savladava. Učenici su za motive uzeli morsku faunu, odnosno raznovrsne ribe mediterana, poput srdele, zubaca, arbuna, morskog konjica, hobotnice i dr., koje su izradili uz pomoć kartona, papira, skalpela, ljepila, tempera i vodenih boja. Radionica je trajala tri sata, a sudjelovalo je 12 učenika. (i.k.)

(55) objavljeno 11. 11. 19. u 21:30 h

********************


alt

Katamaran "Vida" u bolskoj luci prije odlaska za Jelsu (ponedjeljak, 11. XI. u 17:10 h)


JUGO PRIVEZAO KATAMARAN, OPREZ ZA BRODICE U BOLU!

Na Jadranu će u sljedeća dva dana biti česte kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a oborine će biti uglavnom obilne – najavili su meteorolozi u svojoj najavi za utorak i srijedu. Uz to će puhati jako i olujno jugo, na sjevernom dijelu i istočnjak i bura pa su zbog nepovoljnih vremenskih prilika mogući problemi u pomorskom prometu, ali i bujične poplave.
Tijekom četvrtka sunčana razdoblja, a ujutro u unutrašnjosti moguća magla i niski oblaci. Vjetar slab, na istoku i umjeren jugoistočni. Na Jadranu će jako i olujno jugo u srijedu malo oslabjeti i prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bez veće promjene.

*****

Ostvare li se najave meteorologa onda će katamaran u utorak ostati u Jelsi. Vrlo vjerojatno katamaranske veze sa Splitom neće biti ni u utorak, ali ni u srijedu. Crveni alarm je upaljen za ovo područje, pa bi i vlasnici brodica u bolskoj luci trebali biti na oprezu. (j.e.)

(54) objavljeno 11. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


LUČKA KAPETANIJA U LOŽI 5

Novi ured Ispostave Lučke kapetanije u Bolu, na adresi Loža 5, postupno se oprema i prema najavi, počet će radom sa strankama za 15-ak dana. Ured nije daleko od ranije lokacije, a ulazna vrata su odmah do prostorija Glazbene škole. (j.e.)

(53) objavljeno 11. 11. 19. u 21:20 halt

ponedjeljak, 11. 11. 2019. *****


alt

Ljetni motivi


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA, MANJE NOĆENJA

Na temelju turističkih rezultata za deset mjeseci 2019., koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije, može se govoriti kakvu smo sezonu imali. Sljedeća dva mjeseca samo će kod nekih destinacija nešto malo promijeniti.
Tijekom ljetnih mjeseci mogli smo pročitati najave o lošijim rezultatima, izostanku gostiju i noćenjima.
U našoj županiji realizirano je više dolazaka (6 posto) i noćenja (2 posto).
U jučerašnjoj Bolskoj kronici objavili smo i brojke o dolasku turista i noćenjima na Braču u listopadu.
U deset mjeseci eVisitor je zabilježio 267.776 dolazaka, a to je 9.572 više nego u istom periodu prošle godine. Međutim, brojka o noćenjima je – negativna.
Ostvareno je 1,794.306 noćenja, a to je 25.864 noćenja manje nego 2018. godine.
• U Bol je došlo 112.107 gostiju (+10%), slijede Supetar 80.942 dolaska (-4%), Milna 22.212 (+14%), Postira 18.350 (-1%), Sutivan 15.777 (-1%), Selca 13.146 (-5%) i Pučišća 5.252 (+24%).
• Bol je ostvario 605.488 noćenja (na nivou prošle godine, odnosno +1.194), Supetar 546.584 (-6%), Milna 157.098 (+12%), Postira 134.179 (-3%), Sutivan 119.777 (-3%), Selca 106.324 (-5%) i Pučišća 34.856 (+10%).
• Ako usporedimo dvije vodeće destinacije na Braču, a to su Bol i Supetar, onda imamo podatak da je u deset mjeseci Bol imao 9.884 više dolazaka, a Supetar 3.259 manje, da je u Bolu ostvareno 1.194 noćenja više, a u Supetru 33.973 noćenja manje. (j.e.)

(52) objavljeno 10. 11. 19. u 22:00 h

********************


alt


„TOMMY“ RADI SAT KRAĆE

Odlaskom turista, a dolaskom zimskih dana (hladnih i kišovitih), istina ne zatvaraju se kao hoteli i restorani, ali trgovine skraćuju radno vrijeme. Od ovog ponedjeljka (11. studenoga) sat kraće radit će market „Tommy“ u Ulici Hrvatskih domobrana. Novo radno vrijeme, svaki radni dan, nedjeljom i praznikom, bit će od 7 do 20 sati. (j.e.)

(51) objavljeno 10. 11. 19. u 21.55 h

********************


alt


VRIJEME: SLIJEDI KIŠNI PERIOD

Ove nedjelje bilo je sunca i kiše, ali uglavnom oblačno. Temperatura zraka u 13 sati, prema izvještaju DHMZ, bila je 16,6 a mora 20 stupnjeva. Na Zlatnom ratu nije bilo kupača, ali to ne znači da ih do kraja godine više neće biti. Lani smo kupače na Zlatnom ratu snimili 13. studenoga, ali i 23. prosinca. Snijega je preko Brača bilo 17. prosinca.
Prognoza je da će čitav slijedeći tjedan biti kišovito. Moguć je mali predah uz nešto i sunca u ponedjeljak prvog dijela dana, ali u drugom dijelu je najavljeno oblačno pa čak i kiša.
Od utorka ponovno kišna epizoda koja će potrajati i u srijedu. U četvrtak je moguće smirivanje.
Idućih dana bit će slabog do umjerenog juga. (j.e.)

(50) objavljeno 10. 11. 19. u 21:50 haltnedjelja, 10. 11. 2019. *****


alt

Šetnica, ovaj put bez biciklista i automobila


TURIZAM NA BRAČU: BOL NAJBOLJI, A SUPETAR U MINUSU

Turistički rezultati u našoj županiji za listopad, ali i za deset mjeseci, su pozitivni, odnosno veći nego su zabilježeni u isto vrijeme prošle godine. Kakvi su rezultati ostvareni na Braču, a prema podacima koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije?
U listopadu imamo ukupno na otoku više dolazaka i noćenja, ali su u nekim destinacijama na Braču brojke manje nego u listopadu 2018.
Bol je vodeća turistička destinacija na otoku u listopadu sa 4.435 dolazaka (+147%) i noćenja 21.698 (+55%). Ovaj rezultat je posljedica dužeg rada Bluesun hotela, za razliku od prošle godine kada su ranije zatvoreni hoteli u očekivanju planirane izgradnje novih kapaciteta. Drugi je Supetar sa 3.085 dolazaka (-12%) i 16.950 noćenja (-36%). Slijede ih Postira sa 925 dolazaka (+34%) i 4.133 noćenja (+16%), Milna sa 359 dolazaka (+29%) i 2.852 noćenja (-5%), Sutivan sa 281 dolaskom (+29%) i 1.773 noćenja (+25%), Selca sa 148 dolazaka (+83%) i 1.197 noćenja (+91%) te Pučišća sa 85 dolazaka (+118%) i 466 noćenja (26%).
Ukupno je na Braču u listopadu bilo 9.318 dolazaka (lani 6.618) i 49.069 noćenja (lani 48.003).

Sutra: analiza brojki u prvih deset mjeseci 2019. (j.e.)

(49) objavljeno 09. 11. 19. u 21:05 h

********************


alt


INA NEDJELJOM NE RADI

Za one koji možda nisu pročitali prije dva dana informaciju o novom radnom vremenu benzinske postaje INE u Bolu, ponavljamo da se nedjeljom ne radi! Gorivo se neće točiti iduće tri nedjelje (10., 17. i 24. studenoga) jer, zbog korištenja godišnjih odmora, benzinska postaja radi samo kroz jutro, od 7 do 13 sati, a nedjeljom je zatvoreno. Taj raspored rada je na snazi do 29. studenoga. (j.e.)

(48) objavljeno 09. 11. 21:00 h

********************


alt


BRANJE MASLINA IZ AUTA!

Mnogi su obrali svoje masline, ali neki to ne mogu - zbog kiše. Ipak, neki i za to imaju svoje rješenje. Automobilom su ušli u maslinik i kroz prozor na auto brali masline, koliko su mogli dohvatiti. (foto: i. baković)

(47) objavljeno 09. 11. 19. u 20:55 h

********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA U SRIJEDU

Šesta sjednica Općinskog vijeća održat će se u srijedu 13. studenoga. Osim uobičajenog uvoda: usmenog izvještaja načelnika te pitanja vijećnika, njihovih prijedloga i pohvala, na dnevnom redu je i pismeni izvještaj načelnika o radu od siječnja do lipnja. Vijećnici trebaju raspraviti i donijeti odluku o komunalnom redu, a raspravit će inicijativu vijećnika Tonča Buljana o novim uvjetima dodjeljivanja koncesija na plaži Zlatni rat. Na dnevnom redu je, također, imenovanje nove ulice (Put Postinja) i kupnja čestice zemlje 595/3 (površine 835 m2) te rasprava i usvajanje polugodišnjeg proračuna (I.-VI. 2019.) za DVD, Općinsku knjižnicu, Centar za kulturu i Dječji vrtić Mali princ.
Vijećnici će raspravljati o tri molbe za storniranje dijela računa, a u materijalima za VI. sjednicu svi su vijećnici dobili i pismo Udruge za bolji Bol o problemu organizirane brige za napuštene životinje. (j.e.)

(46) objavljeno 09. 11. 19. u 20:50 h


altsubota, 09. 11. 2019. *****


alt

Ljetna razglednica Bola iz 2019. (foto: t. buljan)


TURIZAM U ŽUPANIJI: VIŠE NEGO 2018.

Ured TZ Splitsko-dalmatinske županije na svojem je portalu objavio turističke rezultate ostvarene u listopadu, ali i za prvih deset mjeseci. Sve te brojke, prema eVisitoru, govore nam da je bilo više dolazaka turista i noćenja nego u istom periodu prošle godine.
• U listopadu u našoj županiji evidentirano je 191.569 (+15%) dolazaka turista i 637.937 noćenja (+9%). Najviše ih je došlo iz Njemačke (dolazaka 30.461, noćenja 157.744), zatim iz Hrvatske (23.347/53.144), iz SAD-a (14.566/34.270), iz Ujedinjene Kraljevine (14.404/73.238), iz Kine (8.366/14.043), iz Tajvana (6.762/7.043), iz Austrije (6.762/7.043) … Kod svih navedenih država došlo je više gostiju nego u listopadu 2018., osim iz Kine (-2%) i Tajvana (-5%).
• U deset mjeseci u našoj županiji bilo je 3.595.239 dolazaka (+6%) i 17.937.467 noćenja (+2%). Prvi su po dolascima gosti iz Njemačke (dolazaka 347.136/ noćenja 2.212.081), slijede gosti iz Poljske (303.139/2.204.524), iz Hrvatske (272.688/1.063.904), iz Ujedinjenog Kraljevstva (241.236/1.126.796), iz Češke (213.887/1.618.210) …
Manje je došlo gostiju iz Poljske (-3%) i Češke (-5%). Karakteristično je za goste iz dalekih zemalja što ih dolazi veliki broj, ali ostaju mnogo kraće nego, na primjer, gosti iz Poljske, Njemačke …

Sutra: turistički rezultati ostvareni na Braču u listopadu i prvih deset mjeseci. (j.e.)

(45) objavljeno 08. 11. 19. u 21:20 h

*********************


alt


„DALMATINO“ JOŠ DVA DANA

Konoba „Dalmatino“, prije zimske pauze, otvorena je još dva dana: subotu i nedjelju. U tijeku je akcija Zimski đir po kojem se tri slijeda nudi za 200, a dva slijeda po 150 kuna. Naravno, moguće je odabrati i nešto iz jelovnika.
Ponovno otvaranje planira se pred Uskrs 2020. godine. (j.e.)

(44) objavljeno 08. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


PRESELILA LUČKA KAPETANIJA

Radnici „Grabovog rata“ ovog su petka preselili namještaj iz dosadašnje bolske ispostave Lučke kapetanije na novu lokaciju, Loža 5, pored prostorija Glazbene škole. Poznato je, a već smo o tome izvijestili, zgrada gdje je do sada bio prostor Lučke kapetanije, preuređuje se za službe Općine Bol. (j.e.)

(43) objavljeno 08. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt


alt


ZABRANJENO, ALI MOŽE S DOZVOLOM

„Pod Ložom osim automobila, sada prolaze (petak, 8. studenoga u 9.35) i kamioni. Možda će uskoro i avioni“ – piše nam čitateljica V.K. koja nam je poslala i dvije slike sa „kamionima“ (čitaj: furgonima) u vožnji.
Jedno je vozilo ukrcalo velike slike iz Galerije Dešković nakon izložbe Joška Eterovića, a drugo je ukrcalo predmete koji su bili u trgovini (suvenirnici) Uje.
- Slike su velikog formata – objasnio nam je kustos Galerije Tino Vuković – pa smo tražili od komunalnog redara Zdravka Bartulovića i voditeljice komunale „Grabovog rata“ Franke Marinković dozvolu za pristup vozilu.
Ovo nam je objašnjene potvrdio i komunalni redar, ali njega nitko ništa nije pitao iz suvenirnice Uje. (j.e./v.k.)

(42) objavljeno 08. 11. 19. u 21:05 h

********************


alt


SPORT: NOVI PORAZ BOLJANA

Protiv vodeće momčadi na tablici, nije se mogao očekivati bolji rezultat, osim časnog poraza. Utakmica VIII. kola Druge malonogometne lige, odigrana je prošlog četvrtka u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu: Grm i tunj – Bol 3:2 (0:1).
Semafor: 0:1 (Boško Botica, 4'55“), 1:1, 2:1, 2:2 (Matej Bodlović, 25'03“), 3:2.
Bol je trenutno na tablici 13-i sa 5 bodova: jedna pobjeda, dva neriješena rezultata i pet poraza. (j.e.)

(41) objavljeno 08. 11. 19. u 21:00 h

alt
petak, 08. 11. 2019. *****


alt

Dnevno je katamaranom "Jelena" dolazilo stotinjak putnika, a isto toliko i odlazilo iz Bola. Svi su imali problema sa strmom rampom. Hoće li tako biti i 2020. godine?


IZLETNIČKA LINIJA I 2020. GODINE

Već su u prodaji karte za komercijalnu brzobrodsku liniju Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag koja će biti uspostavljena 29. svibnja do 28. rujna 2020. godine. Satnica ostaje ista: iz Dubrovnika katamaran polazi u 7.00 sati, u Bolu je u 11.40, a za Split nastavlja nakon 15 minuta, gdje dolazi u 12.55 sati. Povratak iz Splita je u 15.30 sati.
Cijena prijevoza Split – Bol je 100 kuna, 10 kuna više nego prošlog ljeta. Za prijevoz prtljage plaćat će se 50 kuna bez obzira na relaciju.
Ukoliko na ovoj komercijalnoj liniji bude katamaran „Jelena“, dužnost nam je upozoriti na problem iskrcaja i ukrcaja putnika u bolskoj luci. Zbog strme rampe teško je s prtljagom izlaziti i ulaziti u katamaran. U hvarskoj luci postavljeno je posebno postolje, ali u Bolu to nije učinjeno. Za to učiniti ima sedam (7) mjeseci! (j.e.)

(40) objavljeno 07. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


U PONEDJELJAK NEMA NASTAVE

Štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja. U ponedjeljak je dvadesetdrugi dan štrajka, a nastave neće biti u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.
Bolski učenici i nastavnici, prema najavi sindikata, imat će tzv. produženi vikend: nastave neće biti u subotu, nedjelju i ponedjeljak.
Od dosadašnja 21-og dana štrajka, u Bolu nije pet dana bilo nastave. Tri puta zbog općeg štrajka u cijeloj Hrvatskoj, a dva puta zbog štrajka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U ponedjeljak, ne bude li nekih dogovora i promjena, bit će šesti dan u Bolu bez nastave u Osnovnoj i Srednjoj školi. (j.e.)

(39) objavljeno 07. 11. 19. u 21:10 h

*********************


alt


INA SAMO UJUTRO, A NEDJELJOM ZATVORENO

Od ovog petka (8. studenoga) pa do 29. studenoga, benzinska postaja INE u Bolu radit će samo tijekom jutra, od 8 do 13 sati. Nedjeljom je – zatvoreno. Razlog za novo radno vrijeme je korištenje godišnjih odmora zaposlenika na benzinskoj postaji. (j.e.)

(38) objavljeno 07. 11. 19. u 21:05 halt
četvrtak, 07. 11. 2019. *****


alt


POČELO CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Prvog dana cijepljenja protiv gripe, u bolskoj ambulanti je cijepljeno 15 osoba iz tzv. rizične skupine, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici … U četvrtak je u planu cijepljenje 24 osobe u Domu za starije osobe.
U Bol je stiglo 100 cjepiva, a lani je došlo najprije 80, ali je naknadno zatraženo i došlo još 35 doza.
Ovogodišnje cjepivo je četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata).
To ne znači da je četverovalentno cjepivo „jače“ ili „bolje“, već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.
Za besplatno cijepljenje treba se javiti u bolsku ambulantu, ali od liječnika trebaju dobiti recept i oni koji žele kupiti u ljekarni cjepivo protiv gripe. (j.e.)

(37) objavljeno 06. 11. 19. u 21:30 h

********************


alt


SUSRET VINOGRADARA I VINARA U „MEDENOJ“

Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2019. održat će se po 29. put od 7. do 10. studenog u Hotelu Medena u Segetu Donjem kod Trogira. Tko će sve iz Bola sudjelovati, nije nam poznato, ali će u „Medenoj“ sigurno biti upravitelj Bol poljoprivredne zadruge Ivica Vlahović i zadrugar Mate Šćepanović.
U petak navečer uručit će se priznanja za kvalitetu otvorenih i mladih vina, a u subotu dobit će vinari priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda. Prošlogodišnji dobitnici priznanja na Sabatini u Malom Lošinju bili su iz Bola Denis Barhanović (Zlatna medalja) i Smiljko Pavišić (dvije Srebrne medalje).

Sabatinu svake godine posjećuju vinogradari, vinari, vinarske zadruge i tvrtke, stručnjaci, sommelieri, trgovci, ugostitelji, proizvođači i distributeri vinogradarsko-vinarske opreme, predstavnici resornih ministarstava, mediji i drugi sudionici vezani uz vinogradarstvo i vinarstvo iz Hrvatske i inozemstva.
Prilika je za razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje te nove poslovne kontakte i razgovore, a prepoznata je po dinamičnom programu koji, osim stručne edukacije i rasprava u okviru znanstveno-stručnih skupova, uključuje i vođene degustacije vina, praktične radionice, prezentacije u vinogradu, predstavljanje projekata, inovacija i sl.
Program ovogodišnje Sabatine sadrži dvije posebne radionice posvećene temama “Zaštićena oznaka izvornosti” i “Kultura pijenja vina”, koje će se održati u petak 8. studenog. (j.e.)

(36) objavljeno 06. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


BOL BEZ KOMUNALNOG REDARA?

Sadašnji komunalni redar namjerava napustiti taj posao u općinskoj upravi do kraja ove godine?! Koji su razlozi nije nam poznato, ali je sigurno da je komunalni redar itekako potreban. Općina je prije ljeta (5. lipnja) objavila natječaj za sezonsko zapošljavanje komunalnog redara, ali se – nitko nije javio.
Aktualni komunalni redar u radnom je odnosu s Općinom od kolovoza 2012. godine. (j.e.)

(35) objavljeno 06. 11. 19. u 21:20 h

********************


alt


BOLJANI PO SVIJETU

Često pišemo o službenim i privatnim putovanjima naših Boljana po svijetu. Na kraju svake sezone zaposlenici hotela „Bretanide“ zajednički otputuju na jednodnevni ili višednevni izlet. Lani su u listopadu brodom „Frane Bol“ bili u Omišu, a ove su godine otputovali avionom u - Španjolsku. (j.e.)

(34) objavljeno 06. 11. 19. u 21:15 h

alt
srijeda, 06. 11. 2019. *****


alt


RADOVI NA OPĆINSKOJ ZGRADI NA LOŽI

Počelo je i s uređenjem zgrade na Loži gdje će preseliti općinske službe. Izvođač radova je bolska tvrtka „Bilić“ d.o.o. koja je s Općinom ugovorila posao s rokom dovršenja od 6 mjeseci.
Općinske službe, odnosno zaposlenici, trenutno su na tri lokacije. (j.e.)

(33) objavljeno 05. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


UREĐUJE SE NOVI PROSTOR ZA FINU

Prostor u Ulici F. Radića, koji je u vlasništvu Bol poljoprivredne zadruge, uređuje se i prema našim saznanjima do kraja ovog mjeseca tu bi trebala preseliti Ispostava FINE.
Te je prostorije donedavno koristila Splitska banka odnosno OTP banka. Pitat ćemo odgovorne u FINI hoće li se proširiti usluge FINE u novom prostoru, a kako je pred nekoliko mjeseci bilo najavljeno. (j.e.)

(32) objavljeno 05. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt

Hoćemo li u srijedu dočekati katamaran iz Splita?


KATAMARAN PRENOĆIO U SPLITU

Nakon dva dana i tri noći mirovanja u luci Jelsa, u utorak ujutro je katamaran krenuo iz Bola za Split. Međutim, zbog jakog juga, nije se poslije podne vratio iz Splita, pa neće biti ni u srijedu iz Bola za Split.
U šest dana studenoga katamarana u Bol nije bilo šest puta. Lani je katamaran izostao u mjesec dana četiri puta, a rekord smo zabilježili u studenom 2013. kada nije dolazio u Bol 18 puta.

*****

Kako prognozira DHMZ, na Jadranu i u predjelima uz njega mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom te lokalno obilna oborina, osobito u Dalmaciji. Takvo će vrijeme potrajati najmanje do srijede, a budući da se očekuju velike količine kiše, Meteoalarm je za područje Jadrana izdao više upozorenja.
"Ponegdje jaki, moguće i olujni udari juga te južnog i jugozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra > 55 km/h. Ponegdje obilna kiša. Moguće bujične poplave. Količina oborine > 50 mm", stoji u upozorenju Meteoalarma.
"Približavanje ciklone sa zapadnog Sredozemlja dovest će do podizanja nestabilnih zračnih masa u središnjem Sredozemlju. Oluje se počela stvarati u utorak ujutro na zapadu Italije, a brzo se proširila prema istoku, praćena velikim količinama kiše i munjama. Ovo će rezultirati trajnim kišama koje mogu dovesti do poplava", prognoziraju meteorolozi ESTOFEX-a.
Što nas čeka u idućim danima?
U Dalmaciji u noći i srijedu ujutro mjestimice još obilnija kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Tijekom dana će kiše biti rjeđe, a vrijeme promjenljivo. Jak i olujan južni vjetar će u noći slabjeti i danju većinom biti umjeren. I more u smirivanju na valovito pa umjereno valovito.
I u nastavku tjedna promjenjivo...
Na Jadranu će i u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega biti povremene kiše, u većini mjesta vjerojatno ponajviše tijekom subote, a najmanje u drugom dijelu četvrtka i prvom dijelu petka, kada će biti najviše sunčanog vremena. Jugozapadnjak i jugo u četvrtak i vjerojatno nedjelju će biti umjereni, a u ostale dane opet često jaki, u petak ponegdje na udare i olujni. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

(31) objavljeno 05. 11. 19. u 21:05 h

*********************


alt


OVE SRIJEDE NEMA NASTAVE

Učenici Osnovne i Srednje škole u Bolu, kao i njihovi vršnjaci u ostalim školama u Hrvatskoj, ove srijede neće na nastavu. Sindikati su najavili kolektivni štrajk, a za bolske učenike je u četvrtak i petak redovna nastava. (j.e.)

(30) objavljeno 05. 11. 19. u 21:05 h

********************


alt


KONOBA „DALMATINO“ JOŠ U NEDJELJU

Popularna konoba „Dalmatino“ još će raditi pet dana. U nedjelju je zadnji radni dan, a onda slijedi zatvaranje do proljeća 2020. godine.
Kako nas je informirao vlasnik konobe Drago Eterović, u „Dalmatinu“ je u tijeku Zimski žir. Nude se tri slijeda po 200 kn, a dva slijeda se naplaćuje 150 kn. Naravno može se naručiti nešto i sa jelovnika. (j.e.)

(29) objavljeno 05. 11. 19. u 21:00 h

alt

utorak, 05. 11. 2019. *****


alt


OD SRIJEDE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Cijepljenje protiv gripe ove godine započeti će u Bolu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, od srijede, 6. studenoga, i to cjepivom koje se centraliziranim postupkom nabavlja i distribuira zdravstvenim ustanovama za cijepljenje osoba s povećanim rizikom od komplikacija.
Svake godine nakon sezone gripe prikupljaju se s terena procjene potreba za cijepljenje osoba za koje je cijepljenje snažno preporučeno i besplatno (temeljene na odazivu na cijepljenje u protekloj sezoni), na temelju njih se naručuje cjepivo i distribuira prema tim procjenama. Ove je godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani.
Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno, za sljedeće kategorije stanovništva: osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.), djeca i adolescenti (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu).
U slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
Besplatno je cijepljenje, također, za radnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstvene radnike i trudnice.
Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite.
• Krajem studenog će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama.
• Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme. Cjepivo protiv gripe, oni koji nisu u rizičnim skupinama, nabavljaju i plaćaju u ljekarni ali uz recept kojeg dobiju od liječnika u bolskoj ambulanti.
• Za one koji se nikako ne žele (ili ne mogu) cijepiti: podsjetimo kako vlastitim ponašanjem smanjiti mogućnost zaraze, odnosno koje mjere predostrožnosti daju rezultate?
Prvenstvenom čestim pranjem ruku, izbjegavanjem dodirivanja oči, nosa i usta rukama, izbjegavanjem prenapučenih zatvorenih prostora u sezoni gripe, umjerenom tjelesnom aktivnošću i uravnoteženom prehranom.
• Prošle sezone prijavljeno je 61.206 oboljelih od bolesti slične gripe, te 107 smrtnih slučajeva.

(28) objavljeno 04. 11. 19. u 21:20 h

********************


alt


OTVOREN ŠANK U DOMU KULTURE

Prema najavi „Grabov rat“ je otvorio šank u prizemlju Doma kulture. Prvi gosti bile su bolske domaćice koje su nakon spize navratile na jutarnju kavu. Tijekom ljetnih mjeseci one su se sastajale na terasi restorana „Santo“, ali nakon zatvaranja, preselili su preko puta, u Dom kulture.
Radno vrijeme je dvokratno, od 8 do 11 i od 16 do 19 sati.
Cijene su, kao i prošle sezone, nešto niže nego u sličnim lokalima u Bolu: kava 7 kn, kava s mlijekom 8 kn, bijela kava 10 kn, topla čokolada 10 kn, kakao 10 kn, čaj 8 kn, travarica, pelinkovac i orahovac 8 kn, johnnie walker, vodka 10 kn, karlovačko pivo 0,25 10 kn, karlovačko pivo 0,5 15 kn, bijelo ili crveno vino 0,18 10 kn, bijelo ili crveno vino 1 l 60 kn, ledeni čaj 10 kn, coca-cola 10 kn, fanta 10 kn, gazirana voda 8 kn …
Besplatno se može pročitati dnevni tisak: Slobodna Dalmacija i Jutarnji list. (j.e.)

(27) objavljeno 04. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


KATAMARAN OD SUBOTE U JELSI

Dva dana, u nedjelju i ponedjeljak, u prekidu je katamaranska linija Jelsa – Bol – Split i obratno. Od subote navečer katamaran „Vida“ je privezan uz rivu u Jelsi, a očekuje se da bi se katamaranom moglo u utorak ujutro iz Bola za Split. Naravno, ukoliko se ne pogoršaju vremenske prilike.
Razlog problemima u pomorskom prometu je jako jugo, odnosno veliki valovi na otvorenom, pa tako i u Splitskim vratima. U Bol je zbog juga mogao dolaziti katamaran. (j.e.)

(26) objavljeno 04. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt

Dio objekata Srednje škole Bol na Bijenačici


U BOLU NEMA NASTAVE U SRIJEDU

Ovog tjedna, osim u srijedu, nastava se odvija u bolskim školama bez zastoja. U srijedu nastave nema u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, pa tako i u Bolu.
U utorak nastave nema u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. U četvrtak su bez nastave, prema najavi iz sindikata, u Istarskoj te Šibensko-kninskoj županiji, dok u petak nema nastave u školama u Vukovarsko-srijemskoj te Karlovačkoj županiji. (j.e.)

(25) objavljeno 04. 11. 19. u 21:10 h

alt

ponedjeljak, 04. 11. 2019. *****


alt

Zapadna strana plaže Zlatni rat (3. studenoga u 13:35 h)


alt

Istočna strana Zlatnog rata, izložena valovima juga


alt

Centralni trg na plaži: zatvoreni kiosci, bez publike, ali se pojavilo malo sunca


alt

Ostala je zastava na jarbolu. Čini nam se da je i za nju završila sezona.


alt

Kada se ukaže sunce, onda je na Zlatnom ratu sasvim ugodno i lijepo


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Ove nedjelje u 13.30 sati nismo na Zlatnom ratu zatekli ni jednog kupača (osim trojice šetača), a nismo vidjeli ni katamaran koji je trebao, po redu plovidbe, proći pored plaže.
Kupača nije bilo zbog oblačnog vremena i povremene kiše, iako su postojali drugi uvjeti: temperatura zraka i mora po 21 stupanj.
Katamaran je ostao u Jelsi jer su bili veliki valovi od juga u Splitskim vratima.
Plaža je bila posve pusta, što se najbolje vidi na našim fotografijama. (j.e.)

(24) objavljeno 03. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt

Bolski porat u vrijeme kada se očekivao katamaran. Jugo u Bolu očito nije bio razlog što nije bilo katamarana. Problem su bili valovi u Splitskim vratima


U PREKIDU KATAMARANSKA LINIJA

Katamaran „Vida“ ostao je u nedjelju u Jelsi, pa nije bilo linije u 13.25 za Split, ali ni u 16.00 sati iz Splita. Razlog je jugo koje je posebno otežavalo plovidbu u Splitskim vratima, između Šolte i Brača. Iz istih razloga u nedjelju je bila u prekidu katamaranska linija iz Lastova i Visa prema Splitu.
Ima nade da u ponedjeljak u 6.00 sati katamaran krene iz Jelse, a iz Bola u 6.25 sati. Ukoliko bude velikih valova u Splitskim vratima, isplovit će "Vida" zaobilazno, sa istočne strane Brača do Splita. (j.e.)

(23) objavljeno 03. 11. 19. u 21:05 h

*********************


alt


UREĐENJE ZGRADE NA LOŽI

Uređenje (adaptacija) zgrade na Loži, gdje će useliti službe Općinske uprave, počinje ovog mjeseca. Odabran je najpovoljniji izvođač, a to je bolska tvrtka „Bilić“ d.o.o.
Rok izgradnje je šest mjeseci. (j.e.)

(22) objavljeno 03. 11. 19. u 21:00 h

********************


alt


RASPORED ODVOZA SMEĆA

Odvoz kućnog smeća nakon zatvaranja hotela i odlaska gostiju, odvija se po tzv. zimskom rasporedu. Velikim vozilom kante se prazne i otpad odvozi na deponij u Gornji Humac ponedjeljkom, srijedom i petkom, a manje vozilo (bijeli) to isto radi svaki drugi dan, ali utorkom, četvrtkom i subotom. (j.e.)

(21) objavljeno 03. 11. 19. u 20:55 h

********************


alt


OKOM KAMERE: OPASNOST S KROVA

Na jugo-istočnom dijelu krova zgrade, gdje je Osnovna škola i Vinski podrum, odvojila se kupa koja prijeti prolaznicima na Rivi. Dobro bi bilo, prije možebitne nezgode, da se auto-košarom ili na neki pogodniji način ukloni opasnost sa krova. (j.e.)

(20) objavljeno 03. 11. 19. u 20:55 h

********************


alt


BOLJANI U VII. KOLU BEZ BODOVA

U VII. kolu Druge malonogometne lige igrali su prošlog četvrtka u Splitu Bili 9 i Bol, a rezultat je 7:1 (4:0).
Semafor: 1:0 (autogol), 2:0, 3:0, 4:0, 5:0, 6:0, 6:1 (Boško Botica u 28'47“), 7:1.
U službeni zapisnik bilo je upisano za ekipu Bol samo 7 igrača. Crveni karton dobio je Antonio Karmelić u 26'29“ kod rezultata 5:0. Sam početak nije obećavao dobro. Bili 9 poveli su autogolom Mateja Bodlovića.
U VIII. kolu, 7. studenoga, u Splitu igraju Grm i tunj (vodeći na tablici sa 19 bodova, bez poraza) i Bol, koji je 12-i na tablici sa 5 bodova. (j.e.)

(19) objavljeno 03. 11. 19. u 20:50 h

********************


alt


TRAŽI SE NAJBOLJI REGIONALNI PORTAL

Krenuo je po drugi (2.) put neovisan izbor za najbolji regionalni online news portal 2019. godine koji Media daily provodi od 1.11. do 30.11.2019. godine. U najuži krug ušlo je 30 portala na području šest zemalja (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija).
Izbor se provodi anketom među čitateljima portala i bodovanjem žirija. Čitatelji i posjetitelji portala svoj glas u anketi mogu dati bilo kada pritiskom na tipku s imenom portala kojeg smatraju najboljim. Prošle godine anketu je ispunilo gotovo 6500 čitatelja, a pobjednik je bio slovenski portal 24ur.
Pobjednika za 2019. proglašava se 10. prosinca u 12 sati.
Ovim izborom Media daily, jedini specijalizirani portal za medije u JI Europi, želi podići još više razinu kvalitete i međusobnog komparativnog vrednovanja na tržištu regije i Europe te podizanje profesionalnih standarda. Izborom najboljih među najposjećenijim portalima dobiva se priznanje čitatelja i priznanje struke.

Glasovanje izvršite ovdje.


(18) objavljeno 03. 11. 19. u 20:45 h
altnedjelja, 03. 11. 2019. *****


alt


CVIJEĆE I SVIJEĆE ZA UMRLE

Cvijeće, lampioni i svijeće zakrčili su prilaze bolskim grobovima, ali nitko se zbog toga nije ljutio. I na Dušni dan mnogi su došli odati počast svojima koji su ovdje našli svoj mir.
Živi su ipak pitali kada ćemo napokon dobiti novo groblje, primjerenije Bolu i posljednjem počivalištu. Na 5. sjednici Općinskog vijeća pitao je Ivica Šćepanović načelnika: može li se znati datum početka gradnje novog groblja? Citiramo odgovor iz službenog zapisnika sa sjednice: „Datum početka gradnje groblja ovisi o datumu ishođenja građevinske dozvole i dužini procedure javne nabave za izbor najpovoljnijeg izvođača, ali će se od projektanta zatražiti izrada hodograma aktivnosti kojim će izvijestiti zainteresiranu javnost“.
Ranije je bilo najavljeno da su osnovni građevinski troškovi za grobnicu biti oko 1.000 eura po ležaju. Očekuje se i najavljena anketa o zainteresiranosti za kupnju novih grobnica, točna cijena, dinamika plaćanja, rokovi izgradnje …
Možda će se više znati prije Dušnog dana iduće godine?! (j.e.)

(17) objavljeno 02. 11. 19. u 22:25 h

********************


alt


VIŠE JE DOLAZAKA, A NOĆENJA KAO I LANI

Prema podacima eVisitora, a koje smo dobili na uvid u Uredu TZO Bol, u listopadu je u Bolu evidentirano 4.447 dolazaka (prošle godine 1.819) i 22.218 noćenja (lani 14.526).
Za deset mjeseci brojke su za dolaske u porastu, u odnosu na prošlu godinu, a po noćenjima smo sustigli prošlogodišnju brojku. Dolazaka je bilo 112.990 (lani I. – X. 103.209), a noćenja 631.693 (lani 8 noćenja više: 631.701).
Moguće je da idućih dana TZ županije objavi rezultate koji su nešto bolji za Bol, jer oni ne računaju nekomercijalni smještaj.
Manje je noćenja bilo u hotelima (-3,1 posto), kampovima (-1 posto) i nekomercijalnom smještaju (-4,3 posto), dok je u plusu privatni smještaj (+5 posto).
Po noćenjima ove godine na prvom mjestu su gosti iz Njemačke (80.504), slijede ih gosti iz Francuske (66.946), Austrije (64.859), Hrvatske (51.965), Velike Britanije (39.825), Italije (38.015), Slovenije (35.393), Švedske (31.932), Norveške (21.237), Poljske (19.659) … Iste države su i lani bili među prvih deset, ali u nešto drugačijem redoslijedu. Najviše su noćenja 2018. imali Francuzi, drugi su Nijemci, slijede Austrijanci, Hrvati …
Više su noćenja ove godine ostvarili gosti iz Njemačke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Poljske, a manje iz Francuske, Austrije, Velike Britanije, Švedske i Norveške. (j.e.)

(16) objavljeno 02. 11. 19. u 22:20 h

********************


alt


DVIJE LINIJE MANJE ZA SUPETAR

U subotu (2. studenoga) desetak je putnika uzaludno došlo na autobusnu stanicu u Bolu da bi u 10.45 sati otputovali za Supetar. Taj autobus, po novom redu vožnje, ne prometuje. Na samoj stanici je izvješen novi red vožnje koji vrijedi (tako barem piše) „od 1. studenoga 2019. do 31. svibnja 2020“. Sigurni smo, međutim, da će se mijenjati već za Uskrs.
Na našem portalu pisalo je da je polazak autobusa u 10.45, jer nam nitko iz Arrive nije poslao obavijest o izmjenama!
Putnici su s pravom bili nezadovoljni, a ljutili su se na urednika portala zbog netočne informacije!
Prepisali smo sa autobusne stanice novi red vožnje autobusa i objavili ga u rubrici Autobusi. Novost je što nema više radnim danom vožnje iz Bola do Supetra u 10.45 i 17.50. Nedjeljom i praznikom ostaje ista satnica. (j.e.)

(15) objavljeno 02. 11. 19. u 22:15 h

********************


alt


KOLIKI JE POREZNI DUG BOLJANA?

Porezna uprava objavila je tzv. „listu srama“ na kojoj su po županijama navedena imena dužnika i iznosi koje duguju na dan 31. listopada. Ukupno su tri liste: (1) fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, a duguju više od 100.000 kn, (2) pravne osobe sa dugom većim od 300.000 kn te (3) ostali porezni obveznici koji duguju više od 15.000 kn.
Među pravnim osobama nema ni jednog dužnika, ali je u prvoj grupi njih 7 sa ukupnim dugom od 1.824.801 kn. U trećoj grupi su navedena 22 imena i iznos duga je 2.143.716. Ukupno je znači iz Bola 29 dužnika sa ukupnim dugom od 3,9 milijuna kuna.
U prvoj grupi bolski rekorder duguju 616.875 kn, a u trećoj grupi dužnik je „težak“ 457.331 kunu.
Dug Boljana, odnosno osoba koji su prijavljeni u Bolu sa stalnim mjestom boravka, se smanjuje. Godine 2016. iznosio je 11.043.109 kuna, a prošle godine 5.085.639 kuna. Sada je 3.968.517 kn.
Dug Poreznoj upravi je zbog neplaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza i prireza na dohodak, poreza na obvezna osiguranja, trošarina, poreza na promet nekretnina ili carinskog duga. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 11. 19. u 22:10 h

********************


alt


BOLJANIN U RTL EMISIJI

U popularnoj TV emisiji „Tri, dva, jedan – kuhaj“, koja je na programu RTL-a od ponedjeljka do četvrtka u 21.15 sati nastupa i jedan naš Boljanin: Ivan Živković. Zajedno nastupa s još jednim Ivanom, ali Klaićem iz Zagreba.
Dvojica imenjaka do susreta u studiju „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ nisu se poznavala, ali nakon audicije na neviđeno, žiri ih je odlučio spojiti.
Ivan Živković (36) ima dvoje djece, dolazi iz Bola na Braču, trenutno je nezaposlen pa zato većinu vremena provodi u kuhinji jer obožava pripremati jela i kaže da mu je to posebna strast. Organiziran je, odgovoran i željan novih znanja, što bi mu, vjeruje, moglo koristiti i u daljnjem poslu jer želi raditi u gastronomiji. Voli pripremati neobična i moderna jela.
Njegov partner u showu Ivan Klaić ima 26 godina, a kuhati je počeo kada se iz rodnog Novog Vinodolskog doselio u Zagreb na studij. Voli putovati i upoznavati nove kulture, što je svakako doprinijelo tome da mu je najdraže pripremati azijsku hranu. U show se prijavio kako bi upoznao nove ljude, stekao nova iskustva, ali se i zabavio.
Nakon ovih nekoliko rečenica ne preostaje nego otvoriti RTL u 21.15 sati. (j.e.)

(13) objavljeno 02. 11. 19. u 22:05 h

********************


alt


OTVARA SE ŠANK U DOMU KULTURE

„Grabov rat“ otvara od ponedjeljka (4. studenoga) šank u prizemlju Doma kulture. Radit će se dvokratno, od 8 do 11 i od 16 do 20 sati. Cijene su, kao i lani, nešto niže nego u drugim bolskim caffe barovima. Posjetitelji će besplatno moći pročitati dnevne novine („Slobodna Dalmacija“ i „Jutarnji list“).
Detaljnije u utorak, nakon prvog dana rada. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 11. 19. u 22:00 h

alt
subota, 02. 11. 2019. *****


alt


alt


alt


MOLITVA ODRJEŠENJA

Iako je Dušni dan (Dan mrtvih) u subotu, većina je grobove svojih najmilijih ukrašavala cvijećem i lampionima još od prošlog vikenda. Najviše je ljudi na bolsko groblje došlo u petak, iskoristivši državni i vjerski praznik – neradni dan. Nakon mise u Samostanskoj crkvi o. Ivo Plenković, zajedno s bolskim vjernicima i župnim zborom, izmolio je odrješenje za pokojne.
Bolsko groblje, gdje je posljednji počinak našlo preko 2.500 ljudi, prepuno je ovih dana cvijeća i lampiona, ali je očito da je premalo i neadekvatno potrebama Boljana.
Prisjetimo se ukopanih na bolskom groblju u posljednjih godinu dana, između dva Dušna dana: Antun-Dudek Severović, Marija Brešković, Nikica-Nikola Marinković, Vjekoslava-Slava Marinković, Lovro Marinković, Danica Rittinghaus, Jadrana Škrbić i Juraj-Zorko Barhanović. Na posljednji počinak u Murvici ispratili smo u istom periodu Mariju Žuljević, Matu Žuljevića i Nikolu Pavišića.
U subotu, 2. studenoga, na Dušni dan, misa je u Velikoj (Samostanskoj) crkvi u 8 sati, a svečana sveta misa u 16 sati. U Župnoj crkvi misa je samo ujutro, u 9 sati. (j.e.)

(11) objavljeno 01. 11. 19. u 20:50 h

********************


alt


PARKIRALIŠTE JOŠ DVA DANA

Parkiranje automobila kod benzinske i autobusne postaje naplaćivat će se još dva dana: subotu i nedjelju. Od ponedjeljka, 4. studenoga, to će se moći (parkirati) – besplatno.
Lani, zbog ranijeg zatvaranja hotela, parkiranje se nije naplaćivalo od 23. listopada.
Ukidanjem parkiranja i uklanjanjem rampi, ne znači da je dozvoljen promet vozilima preko rive. Voziti mogu samo oni s dozvolom i motorkotači od 6 do 9 sati. (j.e.)

(10) objavljeno 01. 11. 19. u 20:45 h

********************


alt


IMA RJEŠENJA ZA GRAĐEVINSKI ŠUT

Od ponedjeljka 4. studenoga, domaćinstva mogu građevinskih šut u vrećama deponirati u Reciklažno dvorište. Preuzimat će se manje količine, nakon adaptacija u kućama, ali od domaćinstava. Građevinari i obrtnici morat će za svoj otpad tražiti od komunalne tvrtke „Michieli-Tomić“ poseban kontejner, kao i do sada.
Kod predaje vreća sa građevinskim šutom, dežurnom u Reciklažno dvorište, treba dati osnovne podatke (ime donosioca, adresa, OIB) a Općina će za tu uslugu – dostaviti račun. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 11. 19. u 20:40 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PARKIRANJE NA PLOČNIKU

U petak smo snimili parkirano vozilo na Rudini, ali se vozaču činilo da je to bolje i čistije uraditi na pločniku. Pretpostavljamo da se to ne bi usudio učiniti u Sloveniji, posebno ne u pješačkoj zoni.
Računa možda „naš gost“ da je praznik, a prometni redar koristi slobodne dane. Nije mislio da je uvijek dežurna (i praznikom) kamera našeg portala. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 11. 19. u 20:35 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1. studenoga 2019. u 14:30 sati


alt

Predvečerje u Bolu (1. studenoga 2019. u 16.40 sati)


VRIJEME: JOŠ IMA KUPAČA

Iako su prognoze najavljivale loše vrijeme, u petak je, barem u Bolu, bilo sunčano i toplo. Na Zlatnom ratu su mnogi uživali na suncu, ali i u kupanju. Kao da nije 1. studenoga.
Od subote se, kažu meteorolozi, valja prilagoditi južini, iznadprosječnoj toplini i kiši. Vikend na moru će biti oblačan uz povremenu kišu. Tlak zraka će padati, ponegdje će se do ponedjeljka spustiti i ispod 1000 hPa. Nepovoljne biometerološke prilike, prema prognozi Zorana Vakule mogle bi potrajati cijeli slijedeći tjedan, možda i dulje.
Idući tjedan na moru će biti vjetrovitije nego na kopnu, uz umjereno i jako jugo, u nedjelju mjestimice vjerojatno i olujno jugo i oštro - južni vjetar, a u ponedjeljak je prolazno moguć i lebić - jugozapadnjak.

*****

Upozorenje vozačima i da od 1. studenoga moraju paliti svjetla i po danu, a kako je propisano novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Onima koji voze bez upaljenih svjetala po danu prijeti novčana kazna od 300 kuna.

(07) objavljeno 01. 11. 19. u 20:30 h


alt


petak, 01. 11. 2019. *****


alt


ŠTO SLAVIMO ZA SVE SVETE I DUŠNI DAN?

Prvoga dana u studenome obilježavamo blagdan Svih svetih, a dan nakon toga još jedan važan dan – Dušni dan koji mnogi greškom nazivaju Dan mrtvih.
Što slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan? Što zapravo znači kada kažemo da vjerujemo u »općinstvo svetih«?
Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.
Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.
Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.


*****
Na blagdan Svih svetih mise su u Bolu: u Župnoj crkvi samo ujutro, u 9 sati, a u Samostanskoj crkvi u 10.30 sati, a svečana sveta misa je u 16 sati. Nakon mise je ophod na mjesnom groblju.
Na Dušni dan, u subotu, misa je u Župnoj crkvi u 9, a u Samostanskoj crkvi u 8 i 16 sati.

(06) objavljeno 31. 10. 19. u 21:45 h

********************


alt


SVI SVETI: TKO (NE)RADI

Iako je državni praznik u petak, na blagdan Svih svetih, radit će trgovine prehrambenom robom. „Konzum“ je otvoren do 12, „Studenac“ do 19, a „Tommy“ do 20 sati.
Benzinska postaja INE radi samo kroz jutro, od 7 do 12 sati.
Na tržnici štand obitelji Mikulić (voće, povrće, cvijeće ...) radit će u petak i subotu do 12 sati.
Autobusi, katamarani i trajekti plove po redu vožnje (plovidbe) kao nedjeljom.
U petak nema dnevnog tiska, a ne rade: trgovina „Berica“, FINA, ljekarna, Poštanski ured i općinska uprava. (j.e.)

(05) objavljeno 31. 10. 19. u 21:40 h

********************


alt


alt


alt


U DVD BOL STIGLO NAVALNO VOZILO

Bolski su članovi DVD-a u četvrtak, nešto prije 13 sati, priredili svečani doček prinovi u svojem voznom parku. Oglasile su se vatrogasne sirene, upaljene su bengalke, a uključena su i dva vodena topa. Iz Zagreba je stiglo navalno vozilo kapaciteta 2500 litara vode, istina već korišteno (od 2000. godine) u Njemačkoj, ali je preuređeno u tvrtki MV vozila.
U svibnju je DVD Bol dobio kombi, a sredstva za nabavku ovih dvaju vozila osigurao je DVD od donacija fizičkih i pravnih osoba uz pomoć Općine Bol. (j.e.)

(04) objavljeno 31. 10. 19. u 21:35 h

********************


alt


T. TRUTANIĆ NASTAVLJA KAO DIREKTOR

Na IV. sjednici Skupštine društva „Vodovod Brač“, koja je održana u četvrtak, ponovno je za direktora društva izabrala Tonča Trutanića, koji je na toj dužnosti već 27 godina (od 1. srpnja 1992.). Na sjednici su osim članova Skupštine, ali bez prava glasa, bili gradonačelnica Supetra i načelnici općina Sutivan, Nerežišća, Postira i Pučišća.
Za radno mjesto direktora „Vodovoda Brač“ pristigle su dvije molbe: Marko Radić (rođ. 1984.) u „Vodovodu Brač“ zaposlen kao voditelj odjela odvodnje otpadnih voda i Tonči Trutanić (rođ. 1958.) dosadašnji direktor društva „Vodovod Brač“.
Za izbor direktora je trebalo dobiti najmanje 8 glasova. Najprije se, po abecednom redu, glasovalo o molbi Marka Radića koji je dobio 5 glasova, a Tonči Trutanić, kao drugi kandidat, dobio je 9 glasova.
Tonči Trutanić izabran je na mandat od četiri godine i nastavlja s vođenjem društva „Vodovod Brač“. (j.e.)

(03) objavljeno 31. 10. 19. u 21:30 h

********************


alt


KATAMARAN NIJE DOŠAO DVA PUTA

Samo dva puta u listopadu katamaran nije dolazio u Bol. Razlog je bila bura, a 3. listopada (četvrtak) katamaran je ostao u Splitu. Zbog toga nije sutradan, u petak, mogao ni krenuti iz Jelse preko Bola za Split.
Prošle godine u listopadu katamarana u Bolu nije bilo 6 puta, a najviše je izostanaka (9) bilo u listopadu 2016. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 10. 19. u 21:25 h

********************


alt


U SRIJEDU OPĆI ŠTRAJK?

Nakon produžnog vikenda, zbog Svih svetih, bolski će učenici u ponedjeljak i utorak morati na nastavu. U štrajku su u ponedjeljak osnovne i srednje škole u Osječko-baranskoj i Ličko-senjskoj županiji, a u utorak štrajkaju Primorsko goranska i Zadarska županija.
"U srijedu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će biti i prosvjed upravo pred vladom", kazala je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja. "Zahvaljujem i roditeljima i učenicima jer pokazujemo da cijenimo nositelje obrazovanja", zaključila je. (j.e.)

(01) objavljeno 31. 10. 19. u 21:20 h


alt
Važnije vijesti objavljene u listopadu 2019.:


********************


alt


TREBA PREUZETI OTOČNE ISKAZNICE!

Otočne iskaznice za osobe i automobile, a koje su zatražene prije 20 i više dana, čekaju u Uredu pošte u Bolu da ih preuzmu vlasnici ili opunomoćene osobe.
Za ovu obavijest zamoljeni smo u Uredu pošte, jer im veliki broj nepreuzetih otočnih iskaznica stvara probleme.
Agencija za obalni linijski pomorski promet savjetuje da se zahtjevi za produženje valjanosti otočnih iskaznica predaju najranije 90 dana, a najkasnije tjedan dana prije isteka valjanosti. Na novu se otočnu iskaznicu čeka oko 20 dana. (j.e.)

(160) objavljeno 30. 10. 19. u 21:55 h


utorak, 29. 10. 2019. *****


alt

Gdje će se odlagati smeće iz Bola, u Gornji Humac ili Supetar?


SMEĆE JE ZAJEDNIČKI PROBLEM BRAČA

Boljani nisu i ne mogu biti po strani dok se vodi rasprava o odlaganju otpada s Brača. Hoće li to biti kod Supetra ili Gornje Humca ili možda, što je manje za vjerovati, na obije lokacije?
Supetar nerado prihvaća odluku Ministarstva zaštite okoliša da se u njihovoj blizini deponira smeće sa cijelog otoka. Ako se tako bude moralo raditi, znači li to da Boljane očekuje nova cijene za odvoz smeća. Kamioni će, naime, morati voziti 50 kilometara duže (od G. Humca do Supetra i natrag), a pitanje je koliko će trebati Supetru plaćati za deponiranje. Saznali smo da Supetar traži 300 kuna po toni, a Gornji Humac bi to obavio za 200 kn.
- Deponiranje smeća je zajednički problem svih bračkih općina i grada Supetra – kaže nam Zoran Marinelić, direktor komunalne tvrtke "Michieli-Tomić". – Stranke i ego treba ostaviti po strani. Trebamo razgovarati i dogovoriti najbolje rješenje. Netko je odredio da na Braču bude samo jedan deponij, a taj možda nije nikada ni bio na našem otoku. Već za koju godinu bit će problem gdje deponirati otpad sa cijelog otoka, jer kod Supetra nema prostora za to. Povećane troškove, a njih će sigurno biti, platit će korisnik usluge. (j.e.)

(152) objavljeno 28. 10. 19. u 21:50 h

********************


alt


alt

Branje maslina u vrtu vikend kuće dr. Mate Škegre: na podu je najlon za prikupljanje maslina


BRANJE MASLINA SE NASTAVLJA

Lijepo vrijeme, ali i zbog najave pogoršanja, mnogi su i ponedjeljak proveli u maslinike. U okućnici vikendice dr. Mate Škegre također ima maslina, ali u odsutnosti vlasnika, za branje su zaduženi Vinko i Dalibor.
Koliki je urod? – interesiralo nas je.
Dovoljno će biti ulja za ljetnu spizu: bakalar i ribu – dobili smo odgovor. (j.e.)

(148) objavljeno 28. 10. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt

Plaža Zlatni rat u ponedjeljak, 28. listopada u 15 sati


ČEKA NAS PROMJENA VREMENA

Dalmacija još uvijek uživa u ljetnim temperaturama. U ponedjeljak je u Bolu bilo i kupača. Međutim, ubrzo nas, prema najavama meteorologa, čeka promjena vremena.
Na Jadranu, gdje će od utorka navečer do petka prijepodne osjet hladnoće zbog pada temperature dodatno pojačavati bura - umjerena i jaka, posebice podno Velebita i olujna, barem na udare, koji će onemogućavati normalno prometovanje.
No, već za vikend je sve veća vjerojatnost južine i novog porasta temperature iznad prosječnih vrijednosti za početak studenoga, javlja HRT
Na Jadranu će kiše, ponegdje i grmljavine u utorak najprije biti na sjeveru, a u noći na srijedu doći će i do juga. U utorak navečer podno Velebita će zapuhati jaka i olujna bura, koja će se u srijedu proširiti duž cijele obale te donijeti probleme u prometu, ali i pojačavati osjet hladnoće.
U petak bura slabi, a kiša je moguća uglavnom na jugu. No, već u subotu će kišovitije vjerojatno opet biti duž cijele obale.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

(147) objavljeno 28. 10. 19. u 21:20 h


ponedjeljak, 28. 10. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Posljednje listopadske nedjelje na Zlatnom ratu još je bilo kupača, posebno na istočnoj strani, ali su svi kiosci i štekati bili – zatvoreni. Jedino je još bio otvoren javni WC i tuš.
Temperatura na suncu u zavjetrini bila je 42 stupnja, a službena temperatura zraka bila je u 13 sati 23, a mora 22 stupnja.
Je li ovo zadnja nedjelja kada smo uživali na suncu, a neki i u kupanju? (j.e.)

(146) objavljeno 27. 10. 19. u 21:20 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


SOLIDARNOST I POMOĆ ZA PRIJATELJA

U nedjeljno jutro u masliniku iznad restorana Mali raj okupilo se 17 prijatelja (i prijateljica) koji su došli pomoći Tonču Kukoču Bageru, koji se oporavlja nakon operacije, te umjesto njega obrali masline, a on im je za ručak poklonio janje s ražnja.
Radilo se udarnički od 8 do 13 sati, a u uljaru će u ponedjeljak odnijeti 1,5 tonu maslina. (j.e.)

(145) objavljeno 27. 10. 19. u 21:10 h

********************


alt

Bolski umirovljenici pred ulazom u stari Dubrovnik


VRATILI SE UMIROVLJENICI

U nedjelju nešto prije 17 sati kući se vratilo 17 bolskih umirovljenika koji su za vikend bili u Cavtatu. Iz Bola su otputovali u petak ujutro, a u hotelu im je organiziran smještaj, ali i – ples. Bili su u Konavle, a uspeli su se i na Srđ, odakle su vidjeli Dubrovnik iz ptičje perspektive.
Za umirovljenike se obično godišnje organiziraju dva izleta, u proljeće i jesen. (foto: m. katić)

(144) objavljeno 27. 10. 19. u 21:05 h
nedjelja, 27. 10. 2019. *****


alt


alt


ZADNJI LET AVIONOM ZA ZAGREB

Sezona domaćih avio letova na Aerodromu Brač počela je 2. travnja (utorak), a završila je ove subote (26. listopada). Posljednjim letom iz Zagreba došlo je 14, a sa Brača ih je otputovalo 15 putnika.
Zadnjim letom iz Zagreba prvi put je avionom na Brač putovao Tonči Kukoč Bager, a među putnicima u odlasku prepoznali smo vlasnika hotela „Villa Giardino“, te dvoje sezonskih radnika, konobara iz caffe bara „Barka“ i konobaricu iz caffe bara Taverna Riva, koja će iz Zagreba nastaviti za Beograd.
Ove godine bilo je ukupno 30 letova Zagreba – Brač, a isto toliko i u povratku za Zagreb. Ni jedan let nije bio otkazan. (j.e.)

(142) objavljeno 26. 10. 19. u 22:35 h

********************


alt


NAŠA POSLA: AUTOM POD LOŽU

Ponekad, otkako je popločena riva od Velog mosta do Konzuma, prođe poneki motorkotač. Naravno da je to prometnim znakovima zabranjeno. Ali smo u subotu svjedočili da ima i onih koji misle da rivom pod Ložu mogu i - automobilom.
Junak naše priče najprije je popio kavu u caffe baru Big Blue, a onda je autom krenuo preko rive. Došao je do Konzuma ali zbog zapreka na cesti nije mogao dalje. Kad je već tu, odlučio je navrati u Konzum po spizu. Pa kada je to obavio, krenuo je natrag. Istim (zabranjenim) putem. Zastao je ispred ljekarne, kupio lijek, pa nastavio do Velog mosta, pa preko Račića do svoje kuće.
Susjed mu je prometni redar pa zna da je na slobodnim danima, a nije redar ni ovlašten zaustavljati vozila. To može samo policija.
Boljanima, koji su svjedočili ovoj nesvakidašnjoj vožnji, ne preostaje nego se čuditi ponašanju ovog našeg (povremenog) sumještanina.
Tko nam ne vjeruje, da je sve ovo moguće, neka pogleda sliku ili dođe u nedjelju pod Ložu. Možda se ponovo ukaže naša spodoba s crvenim vozilom. (j.e.)

(138) objavljeno 26. 10. 19. u 22:20 h


KRIV SAM: Ja sam taj Ivica Karninčić-Koloč koji je u subotu prošao autom ispod Lože gdje je zabranjen saobračaj. KRIV SAM. BIo sam u Bolu samo jedno jutro da bih otišao na groblje i u buduču galeriju donio neke slike i skulpture. Kako me kod pumpe stanice nisu htjeli pustiti, najprije sam otišao na groblje i tada su mi prijatelji javili da svratim na kavu u Bog Blue. Da bih odnio slike i skulpture u buduču galeriju koje su mi bile teške za nositi a i žurilo mi se, svijesno sam napravio prekršaj i zato me treba kazniti. Platiti ću 1.000 kuna potrebitima ili onima kojima se to mora platiti samo nek mi NETKO pošalje broj računa, i izvinjavam se svima koji su tada bili ispod Lože.
Split, 26.10.2019.god. Ivica Karninčić-Koloč

(primljeno 26. 10. 19. u 23:57 h / objavljeno 27. 10. 19. u 6:50 h)


********************


alt


TRI VJENČANJA U JEDNOM DANU

Ni najstariji mještani ne pamte da su u istom danu u Bolu održana tri vjenčanja. A to se ipak dogodilo ove subote (26. listopada) kada su svoje sudbonosno DA izrekli dvije Bolke i jedan Boljanin. Bolke su Ivana Marinković i Mirna Martinić, a njihovi bračni partneri Josip Sabo i Ivan Vitez. Boljanin je Šime Eterović-Sorić, a životna suputnica je Margareta Medić.
Naša čestitka mladim parovima, a njihove fotografije objavljujemo u rubrici UMJESTO ČESTITKE ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(137) objavljeno 26. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA

Ispod zgrade apartmana „Belvedere“ odavno je prolaz, a netko je samoinicijativno ili na nečiji nagovor, pored tog prolaza postavio betonske vaze i posadio cvijeće. Kako to nisu vaze susjednih trgovina, o njima bi trebao brinuti onaj koji brine i o ostalim zelenim (cvjetnim) površinama u mjestu. Ali se to nije činilo pa je cvijeće – uvelo. Mi smo to snimili i objavili 23. srpnja. Netko je iščupao osušenu sadnicu, ali nije zasađeno ništa novo.
Sada je netko od susjeda posadio nekakav aranžman, kojem će povremeno trebati dodati i malo vode. (j.e.)

(135) objavljeno 26. 10. 19. u 22:00 hsubota, 26. 10. 2019. *****


alt


TKO TO PALI VATRU?

Dva se dana, uzastopno, mogao vidjeti dim sa Račića. Oba puta je isti čovjek palio vatru u svojem dvorištu, a da to prethodno nije najavio u DVD Bol.
Zna se da je to kažnjivo, ali se ne zna (!?) tko bi trebao napisati prijavu.
- U zadnjem nam vrijeme mnogi javljaju namjeru paljenja na otvorenom – saznali smo od Stipe Marinkovića, zapovjednika bolskog DVD-a. – Ima međutim podosta i onih koji to ne čine, a kada krene po zlu, onda nas se zove.
Pred neki dan, također bez prethodne najave, palila se vatra u masliniku između Bobovišća i Ložišća. Izbio je požar i morala su intervenirati dva kanadera i 30 bračkih vatrogasaca sa 10 vozila. Sve je to nešto koštalo porezne obveznike: kanader je 6.000 dolara po satu (došao je do Brača iz Zemunika), a brački vatrogasci su utrošili 120 sati (ili 150 kn po satu), cijenu za vozila da i ne računamo … (j.e.)

(134) objavljeno 25. 10. 19. u 22:05h

********************


alt

Crkva Sv. Nikole u Gornjem Humcu


DONACIJE ZA ZVONO U G. HUMCU

Nužno je zamijeniti zvono na crkvi Sv. Nikole u Gornjem Humcu. O tome će nešto više na nedjeljnoj misi reći i o. Mirko Jagnjić, koji je župnik u Bolu, ali i u Gornjem Humcu.
Procjena je da će taj posao koštati 70.000 kuna. Zbog toga će se župnik za pomoć obratiti tamošnjim vjernicima, pravnim i fizičkim osobama, ali i prijateljima Gornjeg Humca koji žive u drugim krajevima Hrvatske ili čak u inozemstvu.
Tiskane su uplatnice, a račun župe je otvoren u OTP banci (HR85 2407 0001 1006 2396 1) a svrha uplate je: donacija za novo zvono. Uplatnice su kod župnika, a može se donirati i gotovina.
Ovaj portal, koji podržava ovu župnikovu akciju, objavljivat će imena donatora, kao i ukupan iznos uplata. (j.e.)

(130) objavljeno 25. 10. 19. u 21:55 h


petak, 25. 10. 2019. *****


alt


POŽAR GASILI KANADERI I BOLJANI

Dva kanadera upućena su u četvrtak u akciju gašenja požara na području Bobovišća-Ložišća na otoku Braču, priopćilo je Ministarstvo obrane. U MORH-u kažu kako je ovo treći požar u listopadu na kojemu su angažirane zračne protupožarne snage.
Osim kanadera u Bobovišću su bila i tri člana DVD Bol: Stipe Marinković, Toma Stipičić i Zlatko Radić. Dojavu o požaru su dobili u 13:39, a u Bol su se vratili u 18 sati.
Na opožarenom području bilo je 30 vatrogasaca sa Brača s 10 vozila. (j.e.)

(126) objavljeno 24. 10. 19. u 21:55 hčetvrtak, 24. 10. 2019. *****


alt


BEZ BANKOMATA NA RAČIĆU

Bankomat Privredne banke Zagreb na Račiću više nije u funkciji. Nakon isteka najma, a za novi nema suglasnosti, bankomat više ne radi i sigurno to neće biti po volji korisnika usluga ove banke.
U centru mjesta PBZ nema bankomata, a nije nam poznato ima li ga još negdje u Bolu. (j.e.)

(122) objavljeno 23. 10. 19. u 21:00 hsrijeda, 23. 10. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


OTVOREN PREUREĐENI „STUDENAC“

Ne uvode se u Bolu pogodnosti samo uoči turističke sezone. Ovog su utorka (22. listopada) Boljani i malobrojni gosti dobili novouređeni prostor marketa „Studenac“ na Bračkoj cesti 13. Svaki je kupac prvog dana, na otvaranju, dobio ukusnu kavu po izboru.
Do srijede 30. listopada u preuređenoj prodavaonici mogu se dobiti brojni artikli uz popust od 20 do 40 posto.
Interijer je nakon preuređenja dobio niže police pa sve izgleda mnogo prostranije, ali to nisu jedine novosti … (j.e.)

(120) objavljeno 22. 10. 19. u 21:40 h

********************


alt

Redakcija 24ur (Slovenija), pobjednik iz 2018. (foto: aljoša kravanja)


NAJBOLJI REGIONALNI NEWS PORTAL?

Media Daily, prvi specijalizirani regionalni portal za medije od 01. do 30. studenoga provesti će po drugi (2.) put neovisan izbor najboljeg među 30 najčitanijih news portala na području regije, odnosno na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.
Iz svake države u konkurenciji će se naći broj portala razmjeran broju stanovnika, pa je tako određeno da Srbija ima deset predstavnika, Hrvatska sedam, Bosna i Hercegovina šest, Slovenija i Makedonija po tri i Crna Gora jednog predstavnika.
U najuži krug od 30 portala u ovogodišnji izbor po prvi put ušlo je osam novih portala dok je 24 portala bilo i u prošlogodišnjoj konkurenciji.
Izbor vrše čitatelji glasanjem u anketi, koja će biti dostupna na www.mediadaily.biz od 1. 11. i tako se može skupiti 40% bodova. Prošle je godine tako glasovalo više od 6500 čitatelja. Preostalih 60% bodova dodjeljuje međunarodni žiri od 7 članova. Odluku o pobjedniku 2. izbora za najbolji regionalni news portal objavit će se 10. prosinca.
Koji su kandidati na listi za izbor najboljeg portala u regiji? To su: Indeks promocija, 24sata, Hanza medija, RTL Hrvatska, Večernji list, Nova tv i Hrvatski telekom.
Više o načinu glasovanja 1. studenoga.

(117) objavljeno 22. 10. 19. u 21:25 h

********************


alt


GDJE SA GRAĐEVINSKIM OTPADOM?

Onaj koji namjerava nešto preuređivati (adaptirati) u stanu, nije dovoljno da kupi potreban materijal, već se mora potruditi da osigura i odgovarajućeg majstora. Ali ipak ono najteže ga tek očekuje. Gdje deponirati građevinski otpad, otkopane pločice?
U Reciklažnom dvorištu to ne primaju ni uz novčanu naknadu. Na sastanku u kino dvorani (7. listopada) načelnik je obećano da će u reciklažnom dvorištu „Michieli-Tomić“ donijeti veliki kontejner za građevinski otpad. To još nije učinjeno!
Što će naš sumještanin sa 8 vreća građevinskog šuta? Čekati kontejner, ako se ikada pojavi, ili možda sadržaj vreća istresti negdje pored ceste? (j.e.)

(114) objavljeno 21. 10. 19. u 21:45 h

********************


alt


OKOM KAMERE: GORI VATRA NA RAČIĆU

U ponedjeljak je netko naložio, na Račiću, vatru na otvorenom. Provjeravali smo u DVD Bol, ali njima nitko nije prijavio da će ložiti. A morao je, jer za neprijavljivanje prijeti fizičkim osobama kazna od 500 do 1.000 kn, a pravnim osobama od 2.000 do 10.000 kuna.
U DVD Bol su nam pohvalili nekolicinu Boljana koji su dan ranije uredno prijavili paljenje na otvorenom, kod teniskih terena i kod dječjeg vrtića. Za Račić nitko nije zvao! (j.e.)

(112) objavljeno 21. 10. 19. u 21:35 hnedjelja, 20. 10. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


OBILJEŽEN DAN TURISTIČKE ZAJEDNICE

Dan Turističke zajednice Bol, umjesto 8. listopada, obilježio se ove subote (19. listopada) u salonu hotela „Elaphusa“. Zbog slabog odaziva pozvanih, umjesto svečane atmosfere, kako i priliči za ovakve fešte, bilo je pomalo otužno vidjeti polupraznu dvoranu. Osim tri zaposlenika TZO i općinskog načelnika koji je po funkciji predsjednik Skupštine TZO, na svečanoj sjednici bilo je još samo 12 osoba i tri predstavnika medija. Razlog je, pretpostavljamo, što su mnogi po lijepom vremenu otišli u berbu maslina.

PONOVIT ĆEMO PROŠLOGODIŠNJE REZULTATE
Članove Skupštine Turističkog vijeća i Nadzornog odbora te uzvanike i predstavnike medija, pozdravio je direktor TZO Bol Markito Marinković:
- Iza nas je jedna iznimno izazovna turistička sezona u kojoj ćemo u konačnici ponoviti prošlogodišnje turističke rezultate, 630 tisuća noćenja. Međutim, ova sezona je pokazala glavnu boljku bolskog turizma, a to je nedostatak visoko kvalitetnog hotelskog smještaja. Očekujemo da će iduća godina biti još teža i izazovnija te samo sinergijom svih dionika u destinaciji možemo lakše prebroditi nove izazove suvremenih turističkih trendova.
Nazočnima u dvorani obratio se općinski načelnik i predsjednik Skupštine TZO Bol Tihomir Marinković:
- O radu Turističke zajednice moglo bi se ovdje puno toga kazati, no izdvojit ćemo ono najvažnije: izradili smo novu image brošuru; završen je projekt digitalne destinacije; imamo 90.000 pratitelja na društvenim mrežama; prezentacija destinacije i WTA turnira u Milanu, rezultiralo je znatnim povećanjem turista iz Italije; nastupom u zajedničkoj prezentaciji u Berlinu postignut je daljnji porast gostiju sa tog emitivnog tržišta; podaci koji govore o dolascima i noćenjima kazuju da će u konačnici rezultati biti na nivou prošle godine iako je početkom sezone to bilo teško očekivati.
Sezonom na odlasku možemo biti zadovoljni. Međutim, potrebno je već sada intenzivirati pripreme za sljedeću sezonu 2020.
Potrebno je u destinaciji Bol povećati kvalitetu smještajnih jedinica u hotelima kao i obiteljskom smještaju. Na žalost, objekti koji nisu obnovljeni slabije konkuriraju na tržištu.
Potrebno je pristupiti edukaciji građana kako bi lakše primjenjivali nove alate i kanale prodaje svojih kapaciteta.
Treba povećati kvalitetu usluge u svim vidovima ponude. Posebno bih naglasio da u gastro ponudi ima jako puno prostora za napredovanje.
Sva događanja na sportskom i kulturnom polju potrebno je dodatno obogaćivati.
Posebno moram zahvaliti službama u komunalnom sektoru, vatrogascima, zdravstvenoj službi, voditeljima kulturnih ustanova, sigurnosnim službama na vrlo dobro odrađenoj sezoni. Hvala i medijskim pratiteljima.
Svim građanima veliko hvala što su svojim radom doprinijeli da se destinacija Bol i dalje nalazi u samom vrhu u našoj lijepoj domovini Hrvatskoj.

PRIZNANJA ZA KONTINUIRANI RAD I VJERNOST BOLU
U povodu Dana TZO Bol, Turističko vijeće dodijelilo je dva priznanja za kontinuirani dugogodišnji rad u ugostiteljstvu Bola te šest priznanja za posebnu vjernost Bolu gdje nam gosti dolaze na odmor 30 i više godina.
• Za kontinuirani dugogodišnji rad u ugostiteljstvu Bola: Zdravka Katica Marinković, na prijedlog hotela “Bretanide”, (ali je odbila primiti priznanje “zbog svojih osobnih stavova i uvjerenja”) i Pero Nevistić, na prijedlog Bluesun hotela.
• Za posebnu vjernost Bolu, jer dolaze preko 30 godina, a neki od njih i dva puta godišnje, priznanja su dobili: GISBERT i HANNELORE KONIG (Austrija), MIRJANA VANKOVA i KAREL VANEK (Češka), ERNST FEY (Njemačka), MIRJANA i URS MOSER (Švicarska), WALTER i PAULA GRUBER (Austrija) te ZRINKA VRABEC MOJZEŠ (Hrvatska).
• Priznanja su, za inozemne goste, preuzeli njihovi domaćini, a u ime nagrađenih zahvalila se Zrinka Vrabec Mojzeš, inače kolumnistica i novinarka političkog magazina „Nacional“.
Nakon završetka sjednice svi su pozvani na zajednički ručak (domjenak) u restoran hotela „Elaphusa“. (j.e.)

(106) objavljeno 19. 10. 19. u 21:15 h

********************


alt


STUDENAC NAGRAĐUJE

U trgovini Studenca, Uz pjacu 13 ("kod vrtića") održano je u subotu ujutro nagradno izvlačenje. Uz djelatnice Studenca izvlačenju su prisustvovala i dva kupca. Dobitnice poklon bonova su: Marija Šarić, Berta Bjelobradić, Ana Kraljević, Ilijana Matić, Anđa Perić, Jadranka Karmelić, Ivana Karmelić i Sanja Trempetić.
Dobitnice nagrade će biti telefonski obaviještene, a nagradu mogu preuzeti u roku od 30 dana. (m.š.)

(104) objavljeno 19. 10. 19. u 21:00h

*********************


alt


NADOGRADNJE NA POKLOPCIMA KONTEJNERA

Na tri je adrese Općina Bol tražila ponudu za nabavku nadogradnji na 12 poluukopnih kontejnera, ali i 400 kartica sa elektroničkim sustavom za kontrolu odlaganja kućnog smeća. Za ovu opremu Općina je planirala utrošiti 180 tisuća kuna.
Rok za dostavu ponuda je 28. listopada (ponedjeljak).
Montažom ove opreme, na poklopcima postojećih kontejnera, riješilo bi se pitanje odlaganja kućnog otpada u objektima sa više stanova ili gdje je nemoguć ili otežan pristup kamionima za odvoz smeća. (j.e.)

(102) objavljeno 18. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


NEMA ZIME: BIT ĆE OTVORENIH RESTORANA

Tijekom zimskih mjeseci u Bolu će ipak biti otvoreni neki restorani, ali i mogućnost noćenja. Osim restorana „Pusa“ na Račiću, koji je bio otvoren i prošle godine, od Petra Šošića saznali smo da će u zimskom periodu raditi i objekti u njegovom vlasništvu: restoran „Argento“ i „Villa Azzurra“, na Zaobilaznici (Hrvatskih domobrana 83).
U restoran će svakodnevno u ponudi biti najmanje dva gotova jela. (j.e.)

(100) objavljeno 18. 10. 19. u 21:50 h

petak, 18. 10. 2019. *****


alt


alt


RADOVI U DOMINIKANSKOM MUZEJU

Privode se (konačno) kraju radovi u Dominikanskom muzeju, koja se „preuređuje“ od 2011. godine. U četvrtak smo snimili postavu ormara i stalaža u prostoru Muzeja, a to će – kako smo saznali od voditelja radova – do subote biti u potpunosti završeno. Nakon toga slijedi postava eksponata, a onda – otvaranje. (j.e.)

(97) objavljeno 17. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


VATRA NA OTVORENOM!

U četvrtak je u 11 sati lako bilo uočiti crni dim od zapaljenog materijala – na otvorenom. Kako je nakon 15. listopada dozvoljeno paljenje vatre, ali uz prethodnu najavu DVD-u, nazvali smo dežurnog u DVD-u i pitali gdje to gori?
Odgovor nas nije zadovoljio, jer nitko nije prethodno prijavio namjeru paljenja vatre!
Kasnijom provjerom smo saznali da je to vatra i dim sa jednog bolskog gradilišta. Hoće li palitelji biti kažnjeni, kako smo napisali nedavno u Bolskoj kronici: „tko to ne učini prijeti fizičkim osobama kazna od 500 do 1.000 kn, a pravnim osobama od 2.000 do 10.000 kuna?
U DVD-u su nam kazali da prijavu treba napisati - komunalni redar?! (j.e.)

(96) objavljeno 17. 10. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


NOVI PRIVEZ NA ZLATNOM RATU?

Zbog toplih dana u listopadu još na plažama ima kupača. Ali i jedrilica. Ovog četvrtka (17. listopada) na samo žalo Zlatnog rata došla je i ova jedrilica (na slici) koju je skiper i – privezao. Nisu dugo ostali jer je intervenirao Ante Selak, iz Grabovog rata, odgovorna osoba na plažnom štekatu.
- Nakon što sam im ih upozori i objasnio im zabranu, poslušali su i odvezali plovilo s plaže – kazao nam je Ante Selak. (j.e.)

(95) objavljeno 17. 10. 19. u 22:05 h

********************


alt


ODLAGANJE OTPADA: NOVO RADNO VRIJEME

Odlagalište otpada ili zeleni otok ili reciklažno dvorište, kako smo to donedavno nazivali, od ovog ponedjeljka (14. listopada) ima novo radno vrijeme. Nakon primjedbi korisnika, koncesionar za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ odredio je da rad počinje sat ranije, a radit će se dvokratno:
ponedjeljak do petak od 7 do 12 i 16 do 19 sati a subotom 7 do 12 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno. (j.e.)

(81) objavljeno 13. 10. 19. u 22:15 h

********************(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"