Bolska kronika

LINIJE U PREKIDU ZBOG BURE

10. 12. 19. (utorak): SPLIT - BOL - JELSA (katamaran)

10. 12. 19. (utorak): SUMARTIN - MAKARSKA (trajekt)

11. 12. 19. (srijeda) JELSA - BOL - SPLIT (katamaran)


alt


utorak, 10. prosinca 2019.


alt


alt


POČELO UREĐENJE RIVE I POLJANE

Na Rivi i Poljani stigli su u ponedjeljak prvi sadržaji za skorašnje otvaranje (13. prosinca) Božićnog grada i Sportsko-zabavnog Božića.
Na Rivi kod Konzuma postavljena su dva kioska, a tijekom utorka se očekuju kućice iz Supetra i šator, koji će biti veći nego lani.
Apelira se na vozače, ako već ne poštuju prometne znakove, da barem ne parkiraju kod Konzuma jer će ometati iskrcaj kućica i montažu šatora.
Na Poljani, gdje će biti sportska natjecanja ali i organiziran doček Nove godine, počeo se u ponedjeljak montirati šator. U šatoru će biti montirano grijanje i organizirana ugostiteljska ponuda. Sve kao i ranijih godina. (j.e.)

(47) objavljeno 09. 12. 19. u 21:45 h

********************


alt


KAKO RIJEŠITI PROBLEME ZBOG APARTMANIZACIJE?

Broj postelja u privatnom smještaju posljednjih osam godina (2010. – 2018.) porastao je u Hrvatskoj 87 posto, sa 428.464 na 800.108 ležajeva. Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, rast kapaciteta u privatnom smještaju uopće nije bio predviđen, već se željelo i savjetovalo podizanje razine kvalitete postojećih kapaciteta što bi dovelo do viših cijena na tržištu.
Bila je to tema o kojoj se govorilo na savjetovanju kojeg su krajem studenog organizirali Katedra za turizam Ekonomskog fakulteta Zagreb i Institut za turizam Zagreb na temu „Privatni smještaj: dobar, loš, zao?“ Očekivano rješenje najavio je i direktor TZO Bol Markito Marinković na nedavno održanoj Skupštini TZO Bol.
Stihijska apartmanizacija pod okriljem stanogradnje u nekim destinacijama dovela do značajne degradacije prostora kao najvažnijeg turističkog resursa. Često izostaju odgovarajuća ulaganja u javnu komunalnu infrastrukturu, što za vrijeme turističke sezone rezultira brojnim problemima i nezadovoljstvom lokalnog stanovništva, ali i samih turista.
U raspravama se naglašavaju i određene manjkavosti koje se odnose na porezni tretman privatnog smještaja. Jedna nelogičnost će se ispraviti s početkom 2020. godine, kada se porezi više neće plaćati prema mjestu stanovanja vlasnika nekretnine. Spuštanje odgovornosti za određivanje poreznih paušala na lokalnu razinu zasad nije dala značajne rezultate. Vlasnici privatnih smještajnih kapaciteta i dalje imaju vrlo povoljan porezni tretman, a zajedno sa povijesno niskim cijenama kredita šalje se poruka kako se isplati ulagati u apartmane.
Nekoliko je prijedloga za potencijalno rješavanje postojećih problema:
1. Potrebno je jasno razgraničiti (I) obiteljski smještaj (tj. smještaj u domaćinstvu), kao iznimno poželjne smještajne kategorije, (II) kuće za kratkoročni najam i (III) stanove za kratkoročni najam.
2. Potrebna je viša razina odgovornosti i kontrola prilikom planiranja prostora, izdavanja građevinskih dozvola i nadzora gradnje na lokalnoj razini.
3. Potrebno je osvijestiti sve dionike na turističkom tržištu da sa rastom turističkih kapaciteta i turističke aktivnosti idu i brojne negativne posljedice koje su često ireverzibilne. Uz neobuzdan rast kapaciteta, kratkoročni pozitivni efekti za vlasnike privatnih smještajnih kapaciteta mogu prerasti u negativne u srednjem i dugom roku.

(46) objavljeno 09. 12. 19. u 21:40 h

********************


alt


UPLATE ZA ZVONO U G. HUMCU

Još traje akcija, koju smo najavili u Bolskoj kronici 25. listopada, u kojoj se prikupljaju dobrovoljni prilozi za uređenje zvona na crkvi Sv. Nikole u Gornjem Humcu. Do sada su 32 fizičke osobe uplatile župniku 15.000 kuna. Uplatitelji su mještani, ali i oni koji stalno sa svojim obiteljima žive u Bolu.
Za zvono na crkvi trebat će 70.000 kuna pa do sada prikupljena sredstva nisu dovoljna. Očekuje se da svoju donaciju uplate pravne osobe, tvrtke, obrti, općina Pučišća …
Uplatnice se mogu, prije ili nakon nedjeljne mise dobiti od o. Mirka Jagnjića.
Račun župe otvoren je u OTP banci: HR85 2407 0001 1006 2396 1, a svrha uplate je: donacija za novo zvono. (j.e.)

(45) objavljeno 09. 12. 19. u 21:35 h

********************


alt


IZBORI: ROK JE 11. PROSINCA ZA PROMJENE

Predsjednički izbori su 22. prosinca, no još je samo dva dana ostalo onim biračima koji žele promijeniti neke podatke u registru birača, na primjer, glasati izvan mjesta prebivališta. Ministarstvo uprave objavilo je upute kako građani mogu provjeriti ili dopuniti podatke registru birača. Rok za izmjene je srijeda, 11. prosinca, do 16:00 sati. Evo odgovora na ključna pitanja.

Birači koji imaju prebivalište u RH, ali na dan izbora neće biti u svom mjestu mogu zatražiti privremeni upis. Birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora. Na stranicama Ministarstva uprave nalazi se formular kojeg treba ispuniti i sa skeniranom osobnom iskaznicom poslati ga nadležnom uredu običnom poštom, a mogu ga uručiti osobno ili mailom. Na stranicama Ministarstva nalaze se i popis nadležnih ureda, njihovih adresa i brojeva telefona.
Dakle, ako imate prebivalište u Čakovcu, a na dan izbora naći će se, primjerice, u Rijeci, morate zahtjev za privremeni upis poslati uredu u Rijeci. Isto vrijedi i za one koji imaju privremeno boravište.

Nisam siguran gdje ću biti na dan izbora. Mogu li u tom slučaju glasati?
Za to treba potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta. S njom ćete moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu. Zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta birači podnose nadležnom uredu prema mjestu svog prebivališta.

(44) objavljeno 09. 12. 19. u 21:30 h

altponedjeljak, 09. 12. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


FJERA U MURVICI

Lijepo vrijeme, sunčano i toplo, pogodno je bilo da se u nedjelju navrati u Murvicu. U mjesnoj crkvi nikad više vjernika, a došli su Murvičani iz Bola, prijatelji iz drugih mjesta na Braču … Misno slavlje predvodio je župnik o. Mirko Jagnjić.
Nakon mise u svom je dvorištu, najbližem crkvi, čestitke za murvičku fjeru primao Tonči Žuljević. On je, po običaju, posjetitelje ponudio raznovrsnim kolačima, velikim izborom pića.
Do iduće godine, u ovo vrijeme, Murvica će postati veliko gradilište. U strmim uličicama ukopavat će se vodovodne cijevi, odvodnja otpadnih voda, elektrika, telefon, biološki pročistač … a to je investicija od desetak milijuna kuna. (j.e.)

(43) objavljeno 08. 12. 19. u 22:05 h

********************


alt

Ljetne razglednice bolskog turizma


TURIZAM U SDŽ: MANJE DOLAZAKA I NOĆENJA

Turistički rezultati u Splitsko-dalmatinskoj županiji u studenomu su negativni u odnosu na isti mjesec 2018. Dolazaka gostiju bilo je 44.941 (-12%), a noćenja 106.644 (-2%). Međutim, pozitivni su ukupni rezultati za jedanaest mjeseci. Zabilježeno je 3.640.416 dolazaka (+5%) i 18.041.322 noćenja (+2%).
Dolasci u studenome 2019. godine: 1. Hrvatska 12.291 (+4%), 2. Njemačka 5.255 (-67%), 3. Koreja 2.649 (-30%), 4. Kina 2.171 (+10%), 5. Tajvan 1.988 (-8%) …
Dolasci I. – XI. 2019.: 1. Nemačka 352.414 (+5%), 2. Poljska 303.408 (-3%), 3. Hrvatska 284.992 (+10%), 4. Ujedinjeno Kraljevstvo 241.664 (+5%), 5. Češka 21.911 (-5%) …
Po broju dolazaka najviše je u studenome gostiju bilo u Splitu (18.669), zatim Podgori (7.093), Makarskoj (3.701), Podstrani (3.083), Solinu (2.134) … Manje je gostiju došlo tijekom studenoga u odnosu na lani u Podstranu (-20%), Seget (-9%), Okrug (-51%), Trogir (-81%), Dugi rat (-27%), Brela (-60%), Drvenik (-30%), Milnu (-75%), Supetar (-13%), Selca (-87%), Vrbosku (-60%), Stari Grad (-19%) i Vis (-11%). U ostalim mjestima u SDŽ, pa tako i u Bolu, došlo je ove godine u studenome više gostiju nego lani. (j.e.)

(42) objavljeno 08. 12. 19. u 22:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PROMETNA (NE)KULTURA

Ovo je uobičajena slika iz samog centra Bola, na koju se pomalo navikavamo u zimskom periodu. Riječ je o (ne)poštivanju prometnih znakova. Rivom, koja je pješačka zona, vozi se sa i bez dozvole (više bez nego sa dozvolom!), a onda se parkira gdje to nije dozvoljeno.
Za vožnju rivom nadležna je policija, koja vrlo rijetko dolazi iz Supetra u Bol, a prometni redar, koji ispisuje kazne u korist općinskog proračuna, koristi izvan sezone – slobodne dane. (j.e.)

(41) objavljeno 08. 12. 19. u 21:55 h

********************alt


VRIJEME: BURA PA OPET JUGO

Ove se nedjelje (8. prosinca) u Bolu moglo uživati na suncu. Na tri se štekata, bolskih caffe barova, ispijala kava i sokovi zaboravljajući da smo zakoračili u zimski mjesec. Teško možemo povjerovati, ali je i to moguće, da ćemo uskoro iz ormara morati vaditi kapute. Temperatura je oko podneva ove nedjelje bila 18, ali na suncu, u zavjetrini, visokih 35 stupnjeva.
Novi će tjedan biti sve samo ne meteorološki dosadan. Razočarat će željne stabilnog vremena, a razveseliti one koji vole promjenljivo i raznoliko vrijeme. Kiše će gotovo posvuda biti u većinom najtopliji ponedjeljak i utorak, te ponovno u hladniji četvrtak i petak, i to obilnije na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje će je pasti u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju. Snijega će od ponedjeljka navečer do utorka ujutro biti uglavnom u gorju, a tijekom četvrtka i petka moguć je i u nekim nizinama, većinom središnje Hrvatske. Stoga je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" spominjala, između ostaloga, kako će izmjena topline i hladnoće opet zbuniti biljke i životinje, te savjetovala: "Osjetljive biljke ako možete zaštitite."
Nakon juga i jugozapadnjaka u ponedjeljak, u utorak i srijedu će probleme u prometu na Jadranu stvarati jaka i olujna bura, a u četvrtak, te posebice petak - opet jugo.

(40) objavljeno 08. 12. 19. u 21:50 h


altnedjelja, 08. 12. 2019. *****


alt


DANAS JE FEŠTA U MURVICI

Blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije posebno se slavi u Murvici. Na taj dan, ove nedjelje, u Murvici je i fjera, posljednja na Braču tijekom godine. Nedjeljna misa je u mjesnoj crkvi u 10.30 sati, a bude li pogodno vrijeme, u svojem će dvorištu Tonči Žuljević po prastarom običaju sve nakon mise počastiti kolačima i pićem.
Za ovaj Murvički praznik dobro je objaviti, a to mnogi već i znaju, da će uskoro početi radovi na komunalnom opremanju naselja. Sklopljen je ugovor između investitora Vodovoda Brač i izvođača Berice koji u tri do četiri godine treba izvesti, u složenim uvjetima, radove vrijedne desetak milijuna kuna. Hrvatske vode sudjeluju do 80 posto investicije, a ostatak Općina Bol. U komunalnom opremanju spadaju vodoopskrba i odvodnja, ukopavanje električnih i telefonskih kabela. Ugovorom je predviđena ugradnja biološkog pročistača otpadnih voda. To bi se u Murvici radilo izvan turističke sezone, u jesenskom, zimskom i proljetnom periodu, do 15. svibnja. (j.e.)

(39) objavljeno 07. 12. 19. u 22:35 h

********************


alt


USVOJENA ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

Nakon dva čitanja, na sjednici Općinskog vijeća 3. prosinca trebalo je konačno raspraviti i usvojiti prijedlog Odluke o komunalnom redu. To je obveza svih jedinica lokalne samouprave, a što je propisano Zakonom o komunalnom gospodarstvu.
Predloženom odlukom su  naročito propisane odredbe o: uređenju naselja; načinu uređenja i korištenja površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu općine za gospodarske i druge svrhe; uvjetima korištenja javnih parkirališta, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila; održavanju čistoće i čuvanju površina javne namjene; uklanjanju snijega i leda; uklanjanju protupravno postavljenih predmeta; mjerama za provođenje komunalnog reda; kaznama za učinjene prekršaje.
Prvotni prijedlog odluke o komunalnom redu je nadopunjen ili izmijenjen sukladno usvojenim prijedlozima vijećnika. Naime, napravljen je prijedlog pročišćenog teksta u koji su uvršteni prijedlozi vijećnika.
Tonči Buljan je predložio da se u članku 7. predložene Odluke uz odredbu o zabrani pisanja grafita navede i odredba „osim uz odobrenje JUO Općine Bol“. Također je predložio da se u članku 84. točka 3. uz odredbu o dugovanju korisnika javne površine navede i da se odnosi na dugovanja preko 1.000 kuna.
Vijećnici su podržali tekst predloženog čl. 90 prema kojem zakupnik kioska na šetnici i Zlatnom ratu mora obavljati djelatnost minimalno od 1. svibnja do 30. rujna svake godine.
Vijećnici su zauzeli stav da se zimski vrtovi iz čl. 96. mogu postavljati, uz zadovoljavanje ostalih uvjeta, tek nakon ishođenja suglasnosti vijeća Općine Bol.
Predložena Odluka o komunalnom redu, uz predložene nadopune, usvojena je JEDNOGLASNO, a objaviti će se u "Službenom glasniku" Općine Bol.

(38) objavljeno 07. 12. 19. u 22:30 h

*********************


alt


alt


UKLONJEN DIO STABLA NA GROBLJU

Pogodne vremenske uvjeti iskorišteni su za uklanjanje dijela stabla na starom groblju koji je prijetio da se sruši i eventualno pričini štetu na samom grublju, a možda i da nekoga ozlijedi. Osim što su angažirana dva djelatnika iz Postira koji su rezali grane, u ovoj akciji sudjelovali su članovi DVD Bol i radnici komunalne tvrtke „Grabov rat“. (j.e.)

(37) objavljno 07. 12. 19. u 22:25 h

*********************


alt


alt


KLUPE I STALCI ZA BICIKLE OD - KAMENA

Selačka firma Ufo Bianco ove je subote postavila pred glavnim ulazom u zgradu Osnovne škole kamene stalke za bicikle (na slici). Ista je tvrtka izradila i prvu kamenu klupu u Bolu (na slici). Postavljena je uz pročelje nekadašnje Vidovice, a namjera je da služi domaćicama za kraći odmor nakon obavljene spize, na povratka kući. Naravno, klupu mogu koristiti svi koji to budu željeli. Nakon što se čuju mišljenja i reakcije, moguće je da još na nekim lokacijama u Bolu budu postavljene klupe, ali od kamena. (j.e.)

(36) objavljeno 07. 12. 19. u 22:20 h

********************


alt


OKOM KAMERE: TKO ĆE UKLONITI BOLESNU PALMU?

Bolest je zahvatila i uništila dvije palme u vrtu ispred hotela „Park“ u samom centru mjesta. Nešto je uklonjeno, ali ostaci palme (na slici) ne predstavljaju sliku ugodnu za oko. Zimski period, izvan turističke sezone, vrijeme je za pospremanje mjesta. Ne samo zbog turista! (j.e.)

(35) objavljeno 07. 12. 19. u 22:15 h

********************


alt

Podijela bakalara u "Božićnom gradu" na Badnjak 2018.


alt

Zabave će biti i za odrasle: tombola se igra u šatoru


PROGRAM U „BOŽIĆNOM GRADU“

Iako tek predstoji (idućih dana) postavljanje šatora i kućica na Rivi gdje će biti od 13. do 26. prosinca BOŽIĆNI GRAD, već je objavljen prigodni program u kojem će biti za svakoga ponešto, za mlade i starije.
* Petak, 13. prosinca: (9.00 h) OTVARANJE Božićnog grada; (16:00 h) Sveta Lucija daruje djecu krafnama; za zabavu su zaduženi DJ Small Town Boy za mix pultom i Marin Klarić na saksofonu
* Subota, 14. prosinca: (15:00 h) Interaktivna božićna predstava Božićna čarolija; (18:00 h) tombola za odrasle
* Nedjelja, 15. prosinca: (16:00 h) live nastup Jukebox Band; gastro ponuda „Kuhan i pečen“
* Ponedjeljak, 16. prosinca: (16:00 h) dječja radionica božićnih ukrasa; facepainting
* Utorak, 17. prosinca: (16:00 h) dječja radionica dječjeg vrtića „Mali princ“; (18:00 h) tombola za odrasle
* Srijeda, 18. prosinca: (16:00 h) Dan društvenih igara; gastro ponuda „Kuhan i pečen“
* Četvrtak, 19. prosinca: (15:00 h) dječja tombola
* Petak, 20. prosinca: (16:00 h) edukativna radionica prve pomoći za djecu; dječja prezentacija vatrogasne vježbe; gastro ponuda „Kuhan i pečen“
* Subota, 21. prosinca: (12:00 h) gastro ponuda „Kuhan i pečen“; DJ Small Town Boy; izvlačenje dobitnika nagrade „Ajla bajla“
* Nedjelja, 22. prosinca: (12:00 h) „Olimpijada“ za djecu i odrasle; (16:00 h) live nastup Uršula i band; gastro ponuda „Kuhan i pečen“
* Ponedjeljak, 23. prosinca: (16:00 h) druženje s Djedom Božićnjakom; (19:30 h) nastup Klape „Kuroj“
* Utorak, 24. prosinca: (12:00 h) tradicionalna podjela bakalara
* Srijeda, 25. prosinca: (16:00 h) Božićna veselica
* Četvrtak, 26.prosinca: (16:00 h) party zatvaranja uz nastup Trio Dalmacija; izvlačenje nagrade „Mozak na pašu“; gastro ponuda „Kuhan i pečen“.

(34) objavljeno 07. 12. 19. u 22:10 h

altsubota, 07. 12. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


SV. NIKOLA DONIO DAROVE

Točno u zakazano vrijeme u Župnoj crkvi došao je, na radost djece i njihovih roditelja, Sveti Nikola i podijelio 110 poklona djeci od jedne godine, do školaraca u IV. razredu Osnovne škole.
Čini se da su darovima svi bili zadovoljni ili barem većina djece i roditelja. (j.e.)

(33) objavljeno 06. 12. 19. u 22:55 h

*********************


alt


NOVOSTI OKO TURISTIČKE PRISTOJBE

Podosta je pisano u medijima o novom načinu obračuna turističke pristojbe u 2020. godini. O tome je govorio i direktor TZO Bol Markito Marinković na sjednici Skupštine TZ. Riječ je o paušalu kojeg plaćaju privatni iznajmljivači. Zakonom je određeno da minimalni paušal po krevetu bude 350 kuna, a maksimalni 1.500 kuna.
Svi su se, uz nekoliko iznimaka, odlučili za najniži iznos – 350 kn, što je ipak 5 kuna više nego do sada. Najveća novost je, međutim, što se pomoćni kreveti, za koje se do sada nije plaćao paušal, sada računaju kao kreveti u apartmanu. U Bolu ima oko 900 tzv. pomoćnih kreveta. To je 350.000 kuna, a 65 posto od tog iznosa ostaje TZO i Općini. (j.e.)

(32) objavljeno 06. 12. 19. u 22:50 h

********************


alt


BIT ĆE PROBLEMA S ODVOZOM SMEĆA?

Do sada je Bol bio primjer čistoće. Čini se da bi ubuduće moglo biti - problema. Pored nezadovoljstva novim cijenama, što nije specifično samo za našu destinaciju, uskoro bi moglo biti mnogo problema s odvozom, ali i novim poskupljenjem.
Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Marjan Marjanović je predložio organiziranje edukacije zbog podizanja svijesti kod ljudi, da ih se nauči koju dobit mogu imati od recikliranja otpada.
Načelnik je napomenuo da su domaćinstva na Braču dobila knjižicu s uputama o razvrstavanju otpada.
Pročelnik Stipe Karmelić je dodatno upozorio na moguće probleme: smeće s otoka vozit će sve bračke općine na deponij Kupinovica kod Supetra, a to je za kamione iz Bola skuplja i duža vožnja za 50 kilometara. Grad Supetar za ekološku rentu traži od bračkih općina mnogo više nego što je Bol do sada plaćao općini Pučišća za odlaganje smeća na deponiji Košer kod G. Humca. Osim toga u Ugovoru grad Supetar piše da se otpad u Kupinovici neće primati subotom i nedjeljom. U turističkoj sezoni za Bol je to neprihvatljivo. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 12. 19. u 22:45 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ZLU NE TREBALO

Zbog ranijih problema s prodorom mora u prizemlje hotela „Kaštil“, odlučili su se zaštiti od juga drvenim preprekama na ulazu u dvorište gdje se inače ljeti nalaze stolovi picerije „Topolino“.
Jugo zimi stvara velike probleme na rivi od Pumparele do autobusne postaje. (j.e.)

(30) objavljeno 06. 12. 19. u 22:40 h

********************


alt


ŠTO PIŠE I ŽELI OPĆINSKA KNJIŽNICA?

Vijećnici su dobili tri dopisa iz Općinske knjižnice, koja su na općinski protokol zaprimljena 25. studenoga 2019., u kojima ravnateljica Jadranka Nejašmić piše:


- Portal boljani.info protekle i ove godine nije objavio neka izvješća o snimljenim scenama projekta „Bročko blogo“ te članak o 20-obljetnici folklorne družine „Krejonca“ te odgodi predstavljanja knjige „Bolski glazbeni spomenar“. A portal boljani.info je to obvezan učiniti, prema mišljenju J.N. jer od općine prima mjesečnu novčanu naknadu od 3.300 kn.
• Urednik je vijećnicama na četiri stranice naveo naslove (90) članaka koji se odnose na aktivnost Općinske knjižnice u posljednje tri godine. Također je napisao i objašnjenje zbog navodnog neobjavljivanja spomenutih članaka.
J.N. najprije se javnim pismo obratila Općinskom vijeću, a ne dopisom što je učinila tek 25. studenoga. Objavila je i (nepotpisani) ugovor izdavača portala boljani.info s Općinom o novčanoj naknadi.
J.N. nije, međutim, javno objavila ugovor i informaciju koliko se plaća snimanje projekta „Bročko blogo“ i tko je to odobrio. Članak o folklornoj skupini „Krejonca“ nije aktivnost Općinske knjižnice, već osobni obračun J.N. s ravnateljicom Centra za kulturu zbog promjene imena skupine. Objavljena je obavijest o odgađanju predstavljanja knjige.
Izneseno je napisano u pisanom izvješću urednika, a neke je činjenice usmeno iznio urednik portala na sjednici Općinskog vijeća.
Vijećnici nisu postavljali pitanja niti su komentirali.
„Vijećnici su primili na znanje oba očitovanja“ – napisano je u službenom zapisniku sa 8. sjednice Općinskog vijeća.


- Općinska knjižnica suočena je s velikim problemima koje sama kao ravnateljica ne može riješiti – piše u drugom dopisu Općinske knjižnice. Moli za obilazak knjižnice i tematsku sjednicu, a teme su: nedostatak prostora, statička nestabilnost i protupožarna zaštita.
• Zgrada knjižnice nije u općinskom vlasništvu i ne mogu se poduzimati nikakvi radovi. Knjižnici je ustupljen dio prostora Turističke zajednice na II. katu, ali nije popunjen knjigama. Knjižnica, prema stručnom mišljenju, ima i mnogo više knjiga nego je to normama određeno za knjižnice u Hrvatskoj, pa se nije čuditi da nema prostora za njihov smještaj.


- Folklornu družinu, kako piše u trećem dopisu, osnovala je J.N. 4. kolovoza 1999. pod nazivom „Krejonca“. Nakon 15 godina (2004.) prestali su s radom zbog odlaska voditeljice i glazbenika.
Ravnateljica Centra za kulturu prije dvije godine (2016.) okupila je grupu bolskih osnovaca i novu folklornu družinu nazvala „Šotobraco“. J.N. traži da se vrati prvo ime – „Krejonca!.
• Zaključak je vijećnika da se od Stručnog vijeća Centra za kulturu razmotri ovo pismo J.N. i vrati staro ime folklornoj grupi. (j.e.)

(29) objavljeno 06. 12. 19. u 22:35 h

********************


alt


SPORT: DRUGA POBJEDA BOLJANA

Protiv posljednjeg na tablici MNK Bol došao je do druge pobjede i sada ima 9 bodova. Utakmica XI. kola Druge malonogometne lige: BOL – SAMO ZABAVA 5:2 (2:0). Odigrano prošlog četvrtka, 4. prosinca u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 1:0 (Boško Botica, 4'30“) / 2:0 (Branimir Klarić, 6'30“) / 3:0 (B. Botica, 20'10“) / 4:0 (B. Klarić, 21'44“) / 4:1 (27'32“) / 5:1 (B. Botica, 27'53“) / 5:2 (29'30“).

(28) objavljeno 06. 12. 19. u 22:30 h

alt
petak, 06. 12. 2019. *****


alt

Ljetna razglednica: istočna strana Zlatnog rata u srpnju 2019.


PRIHODI TZO 3,3 MILIJUNA

Turistička zajednica općine (TZO) Bol u 2020. godini imat će prihod od 3.360.000 kn, priopćeno je i usvojeno jednoglasno na sjednici Skupštine TZO održane pred neki dan u Bolu (3. prosinca).
Prihod od turističke pristojbe povećan je za 4 posto i iznosit će u 2020. godine 3 milijuna. Prihod od članarine je 300.000 kn, od oglasa u knjižici Bol info 30.000 kn, od TZ SDŽ 30.000 kn i prenesena sredstva iz 2019. god bit će 20.000 kn.
Kako će ta sredstva biti utrošena? Skupština je jednoglasno prihvatila prijedlog:
- Administrativni rashodi (plaće, doprinosi za tri stalno zaposlena i dva sezonska djelatnika, kancelarijski materijali … ) 670.000 kn:
- Sub Eco Bol, čišćenje podmorja krajem travnja – 20.000 kn;
- Potpora Bolskom kulturnom ljetu – 60.000 kn;
- March Bol open, teniski turnir za rekreativce u listopadu – 30.000 kn;
- Humanitarni kros „Đir oko Bola“ – 10.000 kn;
- Festival kulture „Imena“ – 15.000 kn;
- Bol Soul festival – 10.000 kn;
- Biciklističko natjecanje „Na 2 kola oko Bola“ – 30.000 kn;
- XCM Bluesun Epic, biciklistička utrka svjetskog kupa – 80.000 kn;
- WTA Croatia Bol Open – 375.000 kn;
- Graffiti na gradele – 10.000 kn;
- Dječja olimpijada – 10.000 kn;
- Triatlon – 20.000 kn;
- Dani Divljeg pijata, gastro manifestacija – 10.000 kn;
- Izbor Miss Adriatic Hrvatske – 30.000 kn;
- Eventi na Rivi, lipanj – rujan – 50.000 kn;
- Podrška drugim kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama u cilju obogačivanja turističke ponude – 70.000 kn;
- Sudjelovanje u financiranju projekata uređenja mjesta (fontana u parku Uz curicu, novi štandovi na rivi …) – 120.000 kn;
- Za komunikacije (online marketing, online ostale usluge, najam servera, web kamere) – 210.000 kn;
- Udruženo oglašavanje – 130.000 kn;
- Pripreme i tisak promidžbenog materijala – 80.000 kn;
- Smeđa signalizacija u mjestu – 40.000 kn;
- Ostale promocije – 30.000 kn;
- Nastupi na sajmovima – 120.000 kn;
- Posebne promocije – 40.000 kn;
- Participacija u troškovima studijskih putovanja novinara i agenata – 20.000 kn;
- Organizacija edukcija, siječanj – ožujak – 50.000 kn;
- Obilježavanje Dana Turističke zajednice – 20.000 kn;
- Reprezentacija – 30.000 kn;
- Marketinška infrastruktura – 60.000 kn;
- Transfer boravišne pristojbe Općini Bol (zakonska obveza) – 900.000 kuna.
Program rada i financijski plan bit će objavljen i na portalu Turističke zajednice općine Bol. (j.e.)

(27) objavljeno 05. 12. 19. u 22:45 h

********************


alt


USMENI IZVJEŠTAJ NAČELNIKA

Načelnik Tihomir Marinković, na početku 8. sjednice Općinskog vijeća, usmeno je izvijestio o aktivnostima između dvije sjednice:
- Imali smo uspješnu turističku sezonu, a rezultati su bolji nego 2018. godine;
- U tijeku je izrada glavnog projekta nove luke Bol, a Županijska lučka uprava radi sve ostale poslove: zahtjev za građevinsku dozvolu, natječaj za izbor izvođača …;
- U tijeku su pripreme za izbor izvođača koji će graditi novi Dom DVD-a;
- Uređenje zgrade općinske uprave na Loži ide po planu. Dobili smo i prvu situaciju za do sada izvedene radove. Završetak radova se očekuje do Uskrsa;
- U Domu kulture se radi rekonstrukcija ženskog WC-a i sanira krov koji prokišnjava;
- Lučka uprava je obaviještena o oštečenju rive zbog olujnog juga, a sada se očekuje njihov nalog za sanaciju;
- Do kraja mjeseca očekujemo građevinsku dozvolu za izgradnju novog groblja;
- Došlo je do zastoja u izradi projekta nove sportske dvorane;
- Nacrt prijedloga je pri kraju i uskoro možemo organizirati donošenje novog UPU-a;
- U reciklažnom dvorištu se od građana primaju manje količine građevinskog otpada;
- Ured Lučke kapetanije preselio je u nove općinske prostorije, Loža 5;
- Uskoro treba početi sanacija krova u Dječjem vrtiću koji prokišnjava;
- U veljači bi se trebalo nastaviti s katastarskom izmjerom. Osigurali smo prostor za geometre i suca;
- Dovršen je prijedlog Godišnjeg plana korištenja pomorskog dobra te će se uskoro zatražiti potrebna suglasnost.
Sutra: ostale odluke za sjednice Općinskog vijeća. (j.e.)

(26) objavljeno 05. 12. 19. u 22:40 h

********************


alt


U NEDJELJU FJERA U MURVICI

Iduće nedjelje (8. prosinca) na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u Murvici je fjera, posljednja ove godine na Braču. Obično je to skromna proslava, a ove će godine po svemu sudeći biti još skromnija. Uobičajena misa je u mjesnoj crkvi u 10.30 sati nakon koje će dobrodošlicu, u svojem dvorištu, poželjeti svim vjernicima, Tonči Žuljević. Na stolu će ponuditi domaće kolače i piće.
Izostat će, međutim, ove godine domjenak u kući Juraja Jukija Pavišića, koji se unaprijed zbog toga ispričava, jer se, iz zdravstvenih razloga, nije u stanju prihvatiti organizacije. (j.e.)

(25) objavljeno 05. 12. 19. u 22:35 h

********************


alt


„DIVLJI PIJAT“ KONKURIRA ZA SVJETSKU NAGRADU

Na natjecanju Gourmand World Cookbook Awards knjiga „Divlji pijat“ je u Hrvatskoj pobijedila u dvije kategorije: C05 Mediterranean i C07 eastren Europe. Knjiga se tako kvalificirala za nadmetanje za najbolju kuharicu na svijetu 2020. s pobjednicima iz drugih zemalja u istoj kategoriji.
Ove godine na natjecanju je sudjelovalo ukupno 225 zemalja. Ono što je u filmskoj industriji - nagrada Oscar, u gastronomiji je Gourmand Award. Ova prestižna nagrada se svake godine, između ostalog, dodjeljuje knjigama o hrani i vinu, a osnovao je 1995. godine Edouard Cointreau. Inspirirana je olimpijskim igrama i njihovim duhom. Jedino je takvo međunarodno natjecanje u sektoru, besplatno je i otvoreno za sve jezike.
Rezultati i pobjednici bit će poznati sredinom iduće godine u Macau (Azija).

• Knjiga „Divlji pijat“ promovira samoniklo dalmatinsko bilje, a rezultat je terenskih radionica učenika Srednje škole Bol o samoniklom bilju i njegovoj primjeni u lokalnoj mediteranskoj kuhinji. Nakon terenskih radionica na kojima su se učenici upoznavali s divljim zeljem priređena je gastro radionica u školskom kabinetu. Na radionici su učenici spremali jela od samoniklog bilja, a sve to pod vodstvom profesorice Ade Seferagić koja je osmislila jela predstavljena u knjizi. Fotografkinja Berislava Picek je sve to zabilježila fotografijama, a tu je pomogla i novinarka Matea Domitrović ali i urednica i koautor knjige Maja Duka. Izdavač knjige je Srednja škola Bol.

(24) objavljeno 05. 12. 19. u 22:30 h

********************


alt


POČELA PREDIZBORNA KAMPANJA

U četvrtak je i službeno krenula predizborna kampanja. Prvi krug izbora je 22. prosinca, a na izbornim listama je 11 kandidata.
Naš portal dobio je obavijest o predizbornim skupovima Zorana Milanovića u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji:
• Petak, 6. prosinca u 18 sati, Dom kulture u Pločama;
• Subota, 7. prosinca u 11 sati, Dom HV-dvorana Lora u Splitu;
• Subota, 7. prosinca u 17:15 sati, hotel „Petka“ u Dubrovniku;
• Nedjelja, 8. prosinca u 10:45 sati, na Trgu kralja Tomislava 1 u Sinju.

(23) objavljeno 05. 12. 19. u 22:25 h

altčetvrtak, 05. 12. 2019. *****


alt


OSTVARENA NOĆENJA I STRUKTURA GOSTIJU

Članovi Skupštine turističke zajednice dobili su brojčani i grafički prikaz ostvarenih noćenja i strukturu gostiju u 2019. kao i usporedbu sa prošlom godinom.
Ukupno je u periodu I. – XI. ostvareno u Bolu 631.695 noćenja (lani 631.701). Na domaće goste to otpada 51.363 (8%), a strane goste 579.732 noćenja (92%).
Od I. do VI. mjeseca registrirano je 152.937 noćenja, VII. – VIII. 363.187, a IX. do XI. 115.571 noćenje.
Hotelski smještaj imao je I. – XI. 330.398 noćenja, privatni smještaj 257.888, nekomercijalni smještaj 26.182, a kampovi 17.227 noćenja.
Struktura gostiju po noćenjima: 1. Njemačka (80.940), 2. Francuska (66.944), 3. Austrija (65.857), 4. Skandinavske zemlje (63.668), 5. Hrvatska (51.963), 6. V. Britanija (39.821), 7. Italija (38.003), 8. Slovenija (35.367), 9. Poljska (19.659), 10. Češka (18.795) … Prošle godine na prvom mjestu je bila Francuska, a druga Njemačka. Manje su noćenja ove godine ostvarili gosti iz Francuske, Austrije, Skandinavskih zemalja i V. Britanije. Ostali su u plusu u odnosu na 2018. godinu.
Nešto je malo drugačiji redoslijed prema dolascima: 1. Njemačka (11.573 gosta), 2. Skandinavske zemlje (11.463), 3. Hrvatska (10.770), 4. Francuska (10.609), 5. Austrija (9.331), 6. V. Britanija (8.837), 7. Italija (7.265), 8. Slovenija (4.413), 9. Poljska (2.932), 10. Češka (2.518) …
Ukupno su agencijski gosti ostvarili 316.918 noćenja, a individualni gosti 314.777 noćenja.
Broj turista prema godinama starosti: 1. 35 – 54 godine 39.980, 2. 18 – 34 god 33.543, 3. 55+ 21.561, 4. 0 – 17 god 17.893. (j.e.)

(22) objavljeno 04. 12. 19. u 23:10 h

********************


alt


VIJEĆNICI PITAJU – NAČELNIK ODGOVARA

Trećinu vremena (52 minute) utrošeno je na 8. sjednici Općinskog vijeća za pitanja vijećnika i odgovore načelnika:
- Kada će se aktivirati Odbor za hortikulturu? (M. Škrbić)
- Hoće li Općina sudjelovati u uređenju mjesne zdravstvene ambulante, posebno postavljanje novih ulaznih vrata, jer to je zbog naših Boljana, ali i ugleda kod stranaca koji traže pomoć liječnika i zubara? (M. Škrbić)
- Kada će se urediti potporni zid na Blatu i premjestiti vodovodnu cijev koja je tamo privremeno postavljena? (K. Marčić)
- Može li naš predstavnik u Vodovodu Brač objasniti detaljnije o nedavnom reizboru direktora? (K. Marčić)
- Zna li se kolike će biti isplate božićnica? (K. Marčić)
- Kada se očekuje proširenje građevinske zone u Bolu? (K. Marčić)
- Hoće li na sjednicu doći donačelnik i objasniti razloge ostavke? (K. Marčić)
- Govori se o odlasku komunalnog redara, kako se to misli riješiti? (K. Marčić)
- Kada se očekuje građevinska dozvola za novo groblje i kada se može očekivati početak radova? (I. Šćepanović)
- Što je s restoranom na Vidovoj gori? (I. Šćepanović)
- Kemijsko biološki pročistač trebao bi biti prioritet. Kada će početi ugradnja? (I. Šćepanović)
- Postoji li projekt za konačno uređenje sadašnje makadamske ceste koja vodi do budućeg groblja? (I. Šćepanović)
- Planira li se urediti Ulica Domovinskog rata i preostali dio Rudine? (N. Paleka Jakšić)
- Podupirači potpornog zida na Blatu smetaju ljudima, ali i vozilima prve pomoći, vatrogascima. Kada se to misli srediti? (T. Buljan)
- Što se poduzima jer navodno prokišnjava u novoizgrađenom dijelu Dječjeg vrtića? (T. Buljan)
- Ima li novosti u vezi gospodarenja otpadom? (M. Marjanović)
- Zapuštene hotela Park i Bijela kuća trebalo bi konačno urediti da služe turizmu. (I. Šćepanović)

Na pitanja i primjedbe vijećnika odgovorio je načelnik Tihomir Marinović:
- Vijeće je imenovalo tri člana, a njima će se priključiti dvije stručne osobe iz Parkova i nasada. Ovdje je predsjednik Odbora (M. Marjanović), a ja ću urgirati da se taj prvi sastanak što prije održi.
- Treba utvrditi tko je u obvezi održavanja zgrade gdje su ambulante i ljekarna. Nitko od nas nije tražio pomoć, ali kada to bude aktualno sigurno će i Općina sudjelovati u financiranju.
- Predviđena su sredstva u proračunu za uređenje potpornog zida u Blatu.
- Pozvat će se na sjednicu naš predstavnik u Vodovodu Brač (Boris Škrbić) koji će izvijestiti o izboru direktora.
- Uskoro bi trebalo biti aktualno proširenje građevinske zone, ali i neka ograničenja kako bi se zaustavila apartmanizacija.
- Donačelnik je u pismenoj ostavci naveo da to čini iz osobnih razloga.
- Idućih dana će se raspisati natječaj za komunalnog redara, ako on ostane pri namjeri da nastavi raditi kao privatnik.
- Za biološko kemijski pročistač očekujemo sredstva iz EU fondova, a teren smo već kupili.
- Ovog mjeseca se čeka građevinska dozvola za groblje, a do 1. Ožujka znat će se izvođač. Nadam se da bi radovi počeli prije ljeta.
- U veljači je ročište na sudu zbog spora sa PD „Mosor“. Pokušali smo izvansudsku nagodbu, ali oni to ne prihvaćaju.
- Put do budućeg groblja se postupno uređuje i nekadašnju poljsku stazu proširilo se na 5 metara, postavljaju se temelji za kandelabre … Predstoji još doprojektirati za konačno uređenje pristupne ceste.
- Na dijelu Rudine za sada se neće postavljati kamene ploče, ali će se sanirati problem sa lošom odvodnjom. Svake godine uredimo dio ulica, pa će sigurno doći na red i Ulica Domovinskog rata.
- Do kraja godine dolaze poklopci na poluukopne kontejnere, pa će od 1. Veljače za odlaganje (otvaranje poklopca) trebati kartica. Smeće će se uskoro odvoziti na deponij iznad Supetra. Oni traže od općina mnogo veću naknadu nego što smo sada plaćali za deponij kod Gornjeg Humca.
- Sanirat će se stanje sa zgradom dječjeg vrtića. Izvođač je pozvan da to uradi, a mi mu još nismo platili zadnju situaciju. (j.e.)

(21) objavljeno 04. 12. 19. u 23:05 h

********************


alt

Sveti Nikola iskoristio je lijepo vrijeme i u Bol je 6. prosinca 2017. došao - brodom


SVETI NIKOLA DOLAZI U PETAK

Sveti Nikola sa torbom punih darova dolazi u Bol u petak, 6. prosinca. Darivat će bolsku djecu u Župnoj crkvi prema sljedećem rasporedu: 9.30 sati djeca iz jaslica (1 do 3 godine), u 10.30 sati djeca iz Dječjeg vrtića (3 do 6 godina), a u 11.30 sati dolaze školarci (I. do IV. razred).
Pravo na dar ima 110 mladih Boljana. (j.e.)

(20) objavljeno 04. 12. 19. u 23:00 h

********************


alt


OKIĆENA JELKA NA RIVI

Velika jelka na rivi u srijedu je okićena. Time je završena praznična dekoracija, a na tom poslu najviše su radila dva električara iz „Grabovog rata“. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 12. 19. u 22:55 h

********************


alt


MOGUĆA JE KIŠA, ALI I MANJE HLADNO

Na Jadran u četvrtak dolazi sve više oblaka, a prema večeri na uz jugo može pasti i malo kiše, koje će u petak povremeno biti duž cijele obale, ponegdje u Dalmaciji moguće i obilnije. I subota će biti promjenljiva, ali ipak uz rjeđu i slabiju kišu te sjeverozapadni vjetar. Nakon stabilnije nedjelje u ponedjeljak s jačanjem juga vjerojatno nam dolazi izraženija promjena vremena praćena mjestimice i obilnijom kišom - prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.
Prema sedmodnevnoj prognozi na stranici DHMZ-a, u subotu bi dnevna temperatura u većini gradova trebala biti iznad prosječna za ovo doba godine.

(18) objavljno 04. 12. 19. u 22:50 h


alt
srijeda, 04. 12. 2019. *****


alt


alt


SKUPŠTINA TZO - JEDNOGLASNO

Skupština Turističke zajednice, na sastanku koji je održan u utorak (3. prosinca), jednoglasno je prihvatila sve predložene izvještaje i planove: Izvještaj o radu Turističkog vijeća; Analizu ostvarenih noćenja i strukture gostiju; Realizaciju programa rada TZO za 2019.; Realizaciju i rebalans Financijskog plana za 2019. te Program rada s financijskim planom za 2020.
Na sjednici je bilo 13 članova, a predsjedavao je Tihomir Marinković, načelnik općine koji je po funkciji i predsjednik Skupštine TZO Bol.
- Ovogodišnji turistički rezultati, kada su u pitanju noćenja, na razini su prošlogodišnjih, a više smo imali dolazaka – komentirao je načelnik Tihomir Marinković. – Dežurni kritičari su posebno bili glasni u svibnju. Tada je zbog loših vremenskih prilika bilo manje dolazaka i noćenja, ne samo u Bolu nego i u ostalim destinacijama. Vjerujem da će u 2020. biti makar još malo bolje. Trenutno je u preslagivanje u tvrtki Bluesun hoteli, ali se nadam realizaciji njihovih planova i hotelu sa 5 zvjezdica. Imat ćemo jednog dana sjednicu u takvom hotelu što Bol i zaslužuje. Čuo sa za izjavu župana da će izgradnja luke na Račiću početi na proljeće. Cijelu organizaciju preuzela je Županijska lučka uprava, pa naša Općina više nema utjecanja na izgradnju. Lučka uprava dogovara i ugovara radove i rokove. Na Zlatnom ratu će i za iduću sezonu Općina, uz suglasnost županije, davati koncesijska odobrenja. Računamo da bi u jesen 2020. počelo uređenje plaže od početka šetnice do Malog rata. Moramo se angažirati po pitanju sidrenja oko plaže Zlatni rat jer je to zaštićeno područje, a podmorje se ugrožava nedozvoljenim sidrenjem. Rivu kod Vinskog podruma, koju je oštetilo jugo, uredit ćemo nakon dogovora sa Lučkom upravom, jer je u pitanju pomorsko dobro …
Direktor TZO Bol Markito Marinković bio je izvjestitelj o turističkim rezultatima, financijskim planovima, a u raspravi, od članova Skupštine, sudjelovale su samo Zdravka Marinković i Karin Dubravčić, obije iz hotela „Bretanide“.
Sutra: analiza ostvarenih noćenja i strukture gostiju u 2019. (j.e.)

(17) objavljeno 03. 12. 19. u 23:30 h

********************


alt


TROSATNA SJEDNICA VIJEĆA

Osma sjednica Općinskog vijeća, održana u utorak predvečer pod predsjedanjem Matka Bakovića, trajala je tri sata, a osim uobičajenog uvodnog dijela (zapisnik sa 6. sjednice, usmenog izvještaja načelnika, vijećničkih pitanja) raspravljalo se o izmjenama i dopunama Prostornog plana zbog namjere investitora da dogradi i proširi objekt Marijan centra; govorilo se o prijedlogu prihoda i rashoda proračuna za 2020. godinu; glasovalo se o odluci o komunalnom redu; bilo je i rasprave o zahtjevima Hrvatske čitaonice; a glasovalo se i o Odluci o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke.
O molbi za storniranje dijela računa ZOO station 2 rasprava je odgođena za iduću sjednicu.
Sjednici je prisustvovalo osam vijećnika, a opravdano su bili odsutni Tonči Kukoč, Mate Petrić i Sani Bodlović.
Opširnije izvješće u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(16) objavljeno 03. 12. 19. u 23:25 h

********************


alt


NEMA POZITIVNOG ODGOVORA

Investitor i vlasnik Marijan centra iznad Zlatnog rata zatražio je od Općinskog vijeća izmjenu Prostornog plana jer se sada objekt ugostiteljsko-turističkih namjena nalazi izvan granice obuhvata naselja. Taj objekt investitor namjera rekonstruirati i nadograditi. Na prvi objekt, bliže šetnici, dogradilo bi se kaskadno još jedan kat i nadgrađe, a u drugom objektu još dva kata. Preuredilo bi se sadašnjih 20, ali bi se dogradnjom dobilo još 22 sobe.
Projektantica, koja je bila na sjednici, objasnila je kako je namjera dobiti objekt sa 5 zvjezdica.
U raspravi su sudjelovali vijećnici Ivica Šćepanović, Katarina Marčić, Tomi Fabijanović, Tonči Buljan i načelnik Tihomir Marinković.
Vijećnici nisu baš povjerovali u objašnjenja, ne zaboravljajući probleme oko izgradnje Marijan centra, pa nisu posve sigurni hoće li sve biti izgrađeno kako je i projektom predviđeno. Zbog toga je i očekivana jednoglasna odluka Općinskog vijeća da još nema uvjeta za proširenje građevinskog područja. (j.e.)

(15) objavljeno 03. 12. 19. u 23:20 h

********************


alt

Načelnik Tihomir Marinković, voditeljica računovodstva Nives Mošić (Serventi) i predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković


OPĆINSKI PRORAČUN 26,8 MILIJUNA

Vijećnici su na 8. sjednici raspravljali o prijedlogu prihoda i rashoda proračuna općine Bol za 2020. godinu s projekcijom za 2021. i 2022. Prihodi su planirani 26,8 milijuna, a isto toliko i rashodi. Prijedlog je za vijećnike da svoje primjedbe dostave pismeno do petka, a usvajanje proračuna bit će na sjednici koja se planira za 17. prosinca.
Bilo je pitanja i traženja objašnjena, a u raspravi su sudjelovali Ivica Šćepanović, Katarina Marčić, Nataša Paleka Jakšić, Marjan Marjanović i Tonči Buljan.
Prijedlog Proračuna za 2020. bio je na javnom savjetovanju, od 25. studenog do 2. prosinca, objavljen na službenim stranicama općine Bol. Međutim, nije stigla ni jedna primjedba – izvijestio je pročelnik Stipe Karmelić Rade. (j.e.)

(14) objavljeno 03. 12. 19. u 23:15 h

********************


alt


FINA U NOVIM PROSTORIMA

Ispostava FINE već dva dana radi u novim, mnogo većim prostorima. Ostali su u istoj ulici (Frane Radića) samo tri ulaza zapadnije. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 7.30 do 14.30 sati, a subotom, nedjeljom i praznikom je zatvoreno. (j.e.)

(13) objavljeno 03. 12. 19. u 23:10 h
altutorak, 03. 12. 2019. *****


alt


UČENICI OD UTORKA PONOVNO U KLUPE

Nakon postignutog dogovora sindikata i Vlade, štrajk se u osnovnim i srednjim školama – prekida. Bolski učenici se nakon 14 kalendarskih dana izostanka vraćaju ovog utorka (3. prosinca) u školske klupe.
Dodajmo ovome da će štrajk biti plaćen, a nadoknade nastave neće biti dodatno plaćene, pojasnili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i sindikati.
Predstavnika sindikata Preporod Željka Stipića, koji se s ostalim sindikatima sukobio oko toga treba li ovu vladinu ponudu dati na izjašnjavanje članstvu, nije bilo za govornicom u vladinoj dvorani. On je najavio da će njegov sindikat glasati o ponudi. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 12. 19. u 21:05 h

********************


alt


TURIZAM: VIŠE NOĆENJA U STUDENOM

Prema informaciji iz Ureda TZO Bol, u Bolu je eVisitor zabilježio u studenom 615 noćenja. Prošle godine u studenomu zabilježeno je 395 noćenja.
Prošlog mjeseca najviše su noćenja imali gosti iz Italije (180 noćenja), slijede ih gosti iz BiH (121), Srbije (77), Norveške (57), Njemačke (39), Albanije (38), Hrvatske (25), Engleske (17), Austrije (16), SAD (10) …
U hotelima je ostvareno 14 noćenja, u privatnom smještaju 449 i nekomercijalnom smještaju 152 noćenja. U kampovima nije bilo gostiju u studenome. (j.e.)

(11) objavljeno 02. 12. 19. u 21:00 h

*********************


alt


„DOSTA JE APARTMANA, GRADIT ĆE SE VILE“

Oni koji imaju zemljišta za prodaju zainteresirani su, sasvim sigurno, sa gradnjom novih apartmana i proširenje građevinske zone. Većina ipak žele zaustaviti apartmanizaciju kojom Bol gubi identitet mirnog obiteljskog odmorišta, ali ozbiljno ugrožava i njihovu egzistenciju. U vlasništvu Boljana, koji stalno žive u Bolu, svega je trećina apartmana koji se ljeti izdaju turistima. Ukupno je u Bolu 8.400 turističkih kreveta (hoteli i privatni smještaj), a najveći broj kreveta koji je bio zauzet u jednom danu (24. srpnja) bio je - 6.534. Prazne krevete uglavnom su imali Boljani!
Interesantan je članak kojeg je „Jutarnji list“ objavio u jučerašnjem izdanju (2. prosinca), a gdje je objavljena i izjava bolskog načelnika Tihomira Marinkovića:
„Zakon kaže da smijemo pripremati nove građevinske zone kada postojeće iz prostornih planova dođu do razine 80% izgrađenosti. Kako smo vrlo blizu tog postotka, općina će uskoro morati pronaći nove građevinske zone unutar kojih ćemo dopuštati izgradnju, no kako ne želimo da nam ta područja dožive sudbinu apartmanizacije, Općina ima mogućnost uvjete gradnje prilagoditi pojedinim tipovima gradnje koju smatramo deficitarnom“, kaže Marinković.
Tu se misli na stanove za radnike, posebno turističke koji dolaze u Bol raditi. Drugi oblik gradnje su luksuzne vile sa prizemljem i maksimalno jednom etažom, ali bi bile locirane na većim zemljišnim česticama. (j.e.) Opširnije pročitajte ovdje.

(10) objavljeno 02. 12. 19. u 20:55 halt


ponedjeljak, 02. 12. 2019. *****


alt


UPALJENA PRVA ADVENTSKA SVIJEĆA

Prva adventska električna svijeća upaljena je ove nedjelje na Loži. Time je i simbolično počela u Bolu priprava za Božić – Kristovo rođenje. Mnogi su Boljani prvu od četiri svijeće zapalili u svojim domovima.
Adventsko razdoblje ili došašće, kako se naziva u liturgiji, vrijeme je pripreme za sam Božić odnosno Isusovo rođenje. Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, u sebi krije određenu simboliku te navodi na to što bismo trebali osvijestiti u sebi tih dana. No neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, advent pruža dobru priliku da pobliže upoznamo sami sebe.
Paljenje prve svijeće simbolizira nadu i vjeru, paljenje druge: mir, treće: ljubav, a paljenje posljednje svijeće simbol je radosti.

(09) objavljeno 01. 12. 19. u 22:30 h

********************


alt


NASTAVE NEMA NI U PONEDJELJAK

Nastavlja se štrajk koji je u osnovnim i srednjim školama počeo 10. listopada, a to znači da ni ovog ponedjeljka neće biti nastave. Sindikalisti s Vladom razgovarali su i u nedjelju, a ponovno će se sastati i u ponedjeljak. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 12. 19. u 22:25 h

********************


alt

Prvi adventski razgovor Brački dekanat organizira u Dračevici, ove srijede u 19 sati


TRI VEČERNJA RAZGOVORA U TRI ŽUPE

Brački dekanat organizira adventske razgovore, tri večernja susreta u tri bračke župe, a zamišljeni su kao obogaćivanje hoda kršćana i svih ljudi dobre volje prema većoj zrelosti vjere i odgovornosti.
Prvi razgovor „Nemam vremena“ održat će se u srijedu 4. prosinca u Društvenom domu u Dračevici. Početak je u 19 sati . Gost je don Anton Šuljić i drugi.
Drugi razgovor „Zaborav odgoja“ je u četvrtak, 12. prosinca u 19 sati u dvorani hotela „Porat“ u Pučišćima, a gost je prof. Nikola Kuzmičić i drugi.
Treći razgovor „Bog u kojeg (ne)vjerujem“ planiran je u petak, 20. prosinca, u Pastoralnom centru Postira s početkom u 19 sati. Gost je fra Ante Vučković i drugi.

Večernji razgovori su zamišljeni kao večernji susreti u trajanju od dva sata s kraćom stankom i molitvenim završetkom. Uz glavnog gosta na svakom susretu će sudjelovati još dva gosta s Brača.

(07) objavljeno 01. 12. 19. u 22:20 h

********************


alt


PIZZA ZA 40 KUNA

Tijekom ovog mjeseca u caffe baru i pizzeriji KALA poseban je popust ako se naruči pizza. Bez obzira na vrstu naplaćivat će se 40 kuna po komadu. Popularna i jedinstvena cijena određena je kao dar KALE Boljanima, odnosno svima koji dođu u KALU tijekom prosinca.
Radno vrijeme je od 17 do 02 sata.

(06) objavljeno 01. 12. 19. u 22:15 h

********************


alt


SAZVANA 8. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općinsko vijeće, na 8. sjednici, koju je sazvao Matko Baković za utorak, 3. prosinca, raspravljat će o prijedlogu prihoda i rashoda proračuna općine Bol za 2020. godinu. Na dnevnom redu je rasprava i donošenje odluke o komunalnom redu te rasprava i odluka po molbi o storniranju dijela računa za ZOO station 2, a raspravit će se i o dopisima Hrvatske čitaonice. (j.e.)

(05) objavljeno 01. 12. 19. u 22:10 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1. prosinca 2019. u 13.30 sati


VRIJEME: PONOVNO JUGO PA BURA

Vrijeme prvog dana prosinca bilo je više nego ugodno. Na suncu se moglo uživati na jednom od tri trenutno otvorena štekata u Bolu. Međutim, za ponedjeljak poslije podne najavljena je promjena: oblačno, kišovito i vjetrovito. U unutrašnjosti će uz zahladnjenje kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorskim područjima te Međimurju i Hrvatskom zagorju, a od sredine dana i u drugim kopnenim predjelima. Lokalno će biti obilne oborine u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te osobito na sjevernom Jadranu gdje su moguće nevere. Vjetar u unutrašnjosti umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni, u gorju prijepodne jugozapadni.
Na Jadranu će jugo poslijepodne okretati na buru koja će u noći jačati. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna od 4 do 9 na kopnu te između 14 i 18 °C na obali i otocima.

(04) objavljeno 01. 12. 19. u 22:05 h


alt

nedjelja, 01. 12. 2019. *****


alt


KOMUNALNE NAKNADE OSTAJU PO STAROM

Komunalne naknade ostaju i u 2020. godini kao do sada. Vijećnici na izvanrednoj sjednici u subotu navečer nisu prihvatili prijedloge o povećanju komunalne naknade za poslovne prostore u I. zoni (Zlatni rat, Bretanide, Marijan centar, Mali raj i Club 585) kako bi se nadoknadio očekivani manji prihod u općinskom proračunu za 530 tisuća kuna koji neće uplatiti Bluesun hoteli na ime poreza na dobit. Naime, taj iznos nakon premještanja sjedišta tvrtke Hoteli Zlatni rat iz Bola u Zagreb, uplaćuje se jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi sjedište firme.
Vijećnicima su imali tri prijedloga, a morali su o tome odlučivati zadnji dan, prema Zakonu, ako bi se nešto mijenjalo za 2020. godinu. Od sadašnje komunalne naknade koja u I. zoni iznosi 1.20 kn/m2 bila su vijećnicima ponuđena tri prijedloga: 1,65 kn/m2, 1,71 kn/m2 ili 1,80 kn/m2. Od 9 prisutnih vijećnika, pet ih je za svaki prijedlog glasovalo „protiv“. Najmanji iznos (1,65) dobio je 4, a ostala dva po tri glasa „za“ i po 1 „suzdržani“.
Zakon daje lokalnoj samoupravi pravo odlučivanja o visini komunalne naknade, a i predložene nove naknade su bile s popustom od 50 posto.
U jednosatnoj raspravi žučljivo su se suprostavili prijedlogu o povećanju naknada vijećnici Ivica Šćepanović, Katarina Marčić, Sani Bodlović i Nataša Paleka Jakšić. Oni su mišljenja da treba za 530.000 kuna smanjiti rashode u općinskom proračunu za iduće godinu. O prijedlogu proračuna raspravljati će se već u utorak na 8. sjednici Općinskog vijeća. (j.e.)

(003) objavljeno 30. 11. 19. u 22:10 h

********************


alt


KATAMARAN: ZA IZOSTANKE KRIVO JE JUGO

U studenome katamaran u Bol nije dolazio 20 puta. Uvijek je razlog bilo jugo zbog čega je katamaran ostajao privezan u Jelsi (8 puta) ili Splitu (12 puta).
Veze iz Bola za Split nije bilo 11, a iz Splita za Bol 9 puta.
Prošle godine u studenome katamaran u Bol nije dolazio 4 puta, a cijelu ovu godinu (u jedanaest mjeseci) izostao je ukupno 66 puta. (j.e.)

(002) objavljeno 30. 11. 19. u 22:05 h

********************


alt

Idućih dana iz ormara će se uzimati toplija odjeća


VRIJEME: OČEKUJE NAS ZAHLAĐENJE

Tijekom ponedjeljka će kiša biti sve češća, gdjegod i obilnija, a u drugom dijelu dana u mnogim će krajevima padati i snijeg - u gorju sigurno, a vrlo vjerojatno i u barem nekim nizinama, makar pomiješan s kišom. Naravno, pritom će temperatura zraka biti osjetno niža nego prošlih dana, a još hladnije će biti nakon manje oblačnih noći od utorka do četvrtka, kada se temperatura u gorju može spuštati i ispod -10°C.
"Nakon razvedravanja tijekom noći, nedjeljno jutro će u unutrašnjosti biti hladno, ponegdje i maglovito, uz čest mraz. Danju djelomice sunčano. U ponedjeljak oblačno i kišovito, a uz pad temperature zraka poslijepodne će kiša prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, zatim i u nizinama. Do utorka ujutro moguće je stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorju. Od utorka smirivanje vremena, uz mjestimičnu jutarnju maglu i mraz te osjetno hladnije nego u ovome tjednu", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

(001) objavljeno 30. 11. 19. u 22:00 h

altVažnije vijesti objavljene u studenom 2019.:


subota, 30. 11. 2019. *****


alt


BOL NIJE OGRANIČIO RAST APARTMANA

U „Jutarnjem listu“, u broju od petka, mogli smo u izvještaju sa Okruglog stola „Privatni smještaj: dobar, loš, zao?“ pročitati kako je Općina Bol na Braču prva koja je donijela odluku o ograničenju rasta broja apartmana.
Istina je da se o tome razgovaralo na Općinskom vijeću, ali takve odluke još nema.
Kada je u pitanju apartmanizacija obale – izvještava „Jutarnji list“ sa spomenutog okruglog stola kojeg je organizirao Ekonomski fakultet – pomoćnica ministra graditeljstva Sanja Šaban otkrila je da apartmanizaciju omogućavaju prostorni planovi jedinica lokalnih samouprava koji su svi doneseni u skladu sa zakonom, ali koji gradnju privatnih apartmana bilježe kao stambenu iako su to u naravi nekretnine koje u puno većoj mjeri opterećuju infrastrukturu.

(144) objavljeno 29. 11. 19. u 21:55 h

********************


alt


alt


alt


UPALJENA DEKORATIVNA RASVJETA

Dio praznične svjetleće dekoracije upaljen je još u četvrtak, a ostatak u petak predvečer. Centar mjesta, posebno Loža, primjerno su dekorirani, a vjerujemo da će, kao i lani, neki Boljani ukrasiti svoje vrtove i balkone. Šteta da nije bilo inicijative da se dekorativni parangali postave na zgradi škole, hotelu „Kaštil“, na ostatku zgrade gdje je smješten „Konzum“ …
Na Rivi je došla i jelka, koja će idućih dana biti ukrašena.
Prva adventska električna svijeća na Loži bit će upaljena u nedjelju. (j.e./m.š.)

(143) objavljeno 29. 11. 19. u 21:50 h

*******************


alt


RAZGOVORI O WTA TURNIRU

O organizaciji tenis turnira WTA Croatia Open, koji je na programu 1. do 7. lipnja 2020., razgovaralo se u petak u Zagrebu u Ministarstvu turizma RH. Državni tajnik Tonči Glavina primio je direktora turnira Feliksa Lukasa, a s njim su bili načelnik općine Bol Tihomir Marinković i direktor TZ Markito Marinković. (tzo)

(142) objavljeno 29. 11. 19. u 21:45 h

********************


alt

Najprije smo snimili dugu (foto: ivana kusanović), a onda ...


alt

uslijedili su kiša, grmljavina krupa


VRIJEME: DUGA, KIŠA, KRUPA …

Putnici u katamaranu kojim su u petak putovali iz Bola za Split nisu, zbog valova, imali ugodno putovanje. U Bolu je bilo, do poslijepodneva, sasvim ugodno s obzirom na doba godine, ali je poslije podne (od 15.45 do 16 sati) bilo kiše, grmljavine i krupe.
Kiša se najavljuje u noći od petka na subotu, ali je moguća i u ponedjeljak tijekom jutra kada nam stižu zimski uvjeti.
Već u petak navečer temperatura je za desetak stupnjeva niža nego dan ranije. (j.e.)

(141) objavljeno 29. 11. 19. u 21:40 hpetak, 29. 11. 2019. *****alt


alt


VIŠE REDA U PLAKATIRANJU

Na 8. sjednici Općinskog vijeća, koja je sazvana za utorak 3. prosinca, raspravljat će se treći put o predloženoj Odluci o komunalnom redu. Izvjesno je da će biti i glasovanje, ali je neizvjesno koliko će se to poštivati.
Neke odluke postoje i od ranije, ali se – nisu poštivale. Na primjer: plakatiranje. Mnogo je poziva, obavijesti i reklamnih poruka, izvan prostora predviđenog za plakatiranje. Lijepi se gdje tko želi. Citiramo dio odredbi iz Odluke o komunalnom redu:

• Plakati, oglasi i druge slične objave bez odobrenja se mogu postavljati samo na oglasnim stupovima, oglasnim pločama, oglasnim ormarićima i drugim oglasnim prostorima koje je na površinu javne namjene postavila općina ili po općini ovlaštena osoba, a služe isključivo za tu namjenu.
Zabranjeno je lijepljenje i postavljanje plakata na drveće, pročelja zgrada, ograde, plinske podstanice, trafostanice, energetske ormariće, stupove javne rasvjete i druga mjesta koja nisu za to namijenjena. Prekršajnu odgovornost, troškove uklanjanja plakata i čišćenje površina na kojima nisu smjele biti istaknute, snosi organizator priredbe ili manifestacije, odnosno pravna osoba, fizička osoba obrtnik ili fizička osoba čija se priredba, proizvod ili manifestacija oglašava.
Osoba koja je postavila plakate, oglase i druge slične objave dužna je iste ukloniti po isteku roka na koje je imala odobrenje, a površine na kojima ih je postavila očistiti i urediti. Ukoliko osoba koja je postavila plakate, oglase i druge slične objave iste ne ukloni odnosno ne uredi i očisti površine na način i u vrijeme iz prethodnog stavka, općina će to učiniti po drugoj osobi, a za nastale troškove teretit će se organizator priredbe ili manifestacije, odnosno pravna osoba, fizička osoba obrtnik ili fizička osoba čija se priredba, proizvod ili manifestacija oglašava.
Odredbe ovog članka odnose se i na oglašavanje za potrebe izborne promidžbe.

• Za prekršitelje je predviđena i novčana kazna, i to: od 500 do 10.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, novčanom kaznom od 300 do 5.000 kuna kaznit će se počinitelj prekršaja fizička osoba obrtnika i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koji je počinila u vezi obavljanja njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti, a novčanom kaznom od 100 do 2.000 kuna kaznit će se fizička osoba.

(137) objavljeno 28. 11. 19. u 22:15 hčetvrtak, 28. 11. 2019. *****alt

Stručni žiri odlučuje 2018. o Vinskom Oscaru


VINSKI OSCAR PO DRUGI PUT

U sklopu manifestacije Sportsko-zabavni Božić, koji će se održati na Poljani od 13. prosinca do 1. siječnja, organizirat će se po drugi put ocjenjivanje domaćih vina (plavac mali) iz vinogorja Bola i Murvice. Lani je stiglo devet uzoraka, a za ocjenjivanje su bila zadužena dva žirija: stručni i žiri publike.
Apsolutni pobjednik i dobitnik prvog Vinskog Oscara bio je Nikša Baković, koji je dobio najviše bodova od publike.
Organizatori su objavili početak prijava za ovogodišnje ocjenjivanje. Zainteresirani se trebaju javiti Tonču Buljanu, mob. 091 604 7423. (j.e.)

(134) objavljeno 27. 11. 19. u 21:15 h


srijeda, 27. 11. 2019. *****alt


POTRES SE OSJETIO I U BOLU

U Bolu su mnogi, kao i u cijeloj Dalmaciji, u utorak u 10.19 sati osjetili potres, a na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je vrlo jak potres s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini.
Magnituda potresa iznosila je 5.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VI-VII stupnja.
Prema prvim informacijama, potres s epicentrom u BiH, nije tzv. aftershock potresa u Albaniji budući da su im epicentri udaljeni više od 200 kilometara, no moguće je da je uzrokovan njime.

(130) objavljeno 26. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


TKO ĆE U BIRAČKE ODBORE?

Izborno povjerenstvo Općine Bol objavilo je poziv za rad u biračkim odborima za provedbu izbora za predsjednika RH koji će se održati 22. prosinca 2019. Prijave će se zaprimati u Općinskom uredu, Uz Pjacu 2, od 28. studenoga do 6. prosinca, radnim danom od 8 do 12 sati.
U općini Bol su dva biračka mjesta, a u svakom odboru imenuju se po tri člana i tri njihova zamjenika.
Članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici ne mogu biti članovi ni jedne političke stranke.

(129) objavljeno 26. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


TREĆA ANTENA NA KROVU „STUDENCA“

Na krovu objekta „Studenac“ u Podbarju postavlja se treća antena. Naravno to se čini uz suglasnost Hotela Zlatni rat koji su vlasnici objekta.
- Antena se montira umjesto one na sadašnjoj, obližnjoj upravnoj zgradi – potvrdio nam je direktor Dino Sokol. – Kada se uredi novi objekt za smještaj radnika, onda se planira na krovu tog zdanja premjestiti sadašnje tri antene iznad „Studenca“. (j.e.)

(128) objavljeno 26. 11. 19. u 21:30 hutorak, 26. 11. 2019. *****


alt


ZABRANA ISPIJANJA ALKOHOLA, ALI …

Usvoje li vijećnici predloženu Odluku o komunalnom redu, bit će zabranjeno na javnim površinama ispijanje alkoholnog pića. To se do sada moglo u Bolu uočiti ispred trgovina prehrambenom robom, na javnim površinama uokolo večernjih zabavnih centara, a mladi se vole okupljati na Velom mostu, konzumirati alkohol i slušati glazbu iz cocktail bara „Varadero“.
Dozvoljeno je ispijanje alkohola u restoranima i štekatima, a tek iznimno, dozvolit će se ispijanje alkoholnog pića na javnoj površini prilikom organiziranja raznih manifestacija kao što je fjera, Bolska litnja noć odnosno za vrijeme javnog okupljanja radi ostvarivanja gospodarskih, vjerskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa …
Predviđena je i novčana kazna u iznosu od 500 kn za fizičke osobe ako konzumiraju alkoholna pića na javnim površinama, u prolazima zgrada i drugim površinama koje se koriste kao javne…
Za otkrivanje prekršitelja i kažnjavanje, zadužen je – komunalni redar. Može li, da i hoće, uspješno djelovati? Komunalni redar ima radno vrijeme do 15 sati, a vikendom ne radi. A realno možemo očekivati da nakon Nove godine komunalni redar napusti to radno mjesto. (j.e.)

(126) objavljeno 25. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt


PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

U Srednjoj školi Bol na inicijativu profesorice Ines Kraljević, obilježen je u ponedjeljak
popodne Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Trend je takav da se položaj žena popravlja, ali je pred nama još dalek put do potpune ravnopravnosti. O lošem položaju žena u povijesnom kontekstu govori činjenica da je tek 1893. godine Novi Zeland bila prva država koja je dala ženama pravo glasa.
Učenici Srednje škole sudjelovali su u panel diskusiji vezanoj za položaj žena, kako u hrvatskom, tako i u svjetskom kontekstu. Pisali su eseje na temu života velikih žena u povijesti, a najbolji radovi bit će objavljeni u školskom listu „To!“ kojega već četvrt stoljeća uređuje profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ljubica Kusanović. (m. škrbić)

(125) objavljeno 25. 11. 19. u 21:35 h

******************


alt


alt


DEKORACIJA ČEMPRESA NA LOŽI

Sunčano vrijeme i bez vjetra, električari „Grabovog rata“ iskoristili su za postavljanje svjetleće dekoracije (parangala) na dva čempresa na Loži. Za taj posao koristili su specijalnu auto košaru, koja je dovezena iz Zagreba.
Praznična dekoracija zasvijetlit će u subotu navečer, uoči prve nedjelje adventa. (j.e.)

(123) objavljeno 25. 11. 19. u 21:25 h


ponedjeljak, 25. 11. 2019. *****


alt

Istočna strana Zlatnog rata u nedjelju 24. studenoga. Vidljivi su tragovi do kuda su dosezali valovi juga


alt

Jugo se 13.45 sati malo stišalo ...


alt

Osim kamenja i granja, jugo je na Studencu izbacilo i jednu tenisicu


ZBOG JUGA 20 IZOSTANAKA KATAMARANA

Jugo s kišom ponovno je pokvarilo vikend i planove za odmor, šetnju ili posljednje dane u maslinicima. Ali zbog juga su u nedjelju, u splitskom okružju, bile u prekidu katamaranske veze. Zbog juga katamaran je u nedjelju ostao u Jelsi pa je u prekidu bila veza u 13.25 za Split i u 16 sati iz Splita za Bol i Jelsu. S ova dva prekida došli smo do brojke od 20 izostanaka u studenome. To je neslavni rekord za studeni od 2012. godine, od kada vodimo evidenciju (ne)dolazaka katamarana u bolsku luku. Godine 2013. katamaran je u studenome izostao 18 puta, a najviše ga nije bilo iste godine (2013.) ali u ožujku kada katamaran nije došao u Bol – 30 puta.
Prema vremenskoj prognozi ima nade da katamaran dođe u ponedjeljak ujutro iz Jelse i preveze putnike za Split.
Ponedjeljak i utorak trebali bi biti bez kiše, ali je ponovno najavljena od srijede. Jugo će stvarati nove probleme u pomorskom prometu u petak. (j.e.)

(122) objavljeno 24. 11. 19. u 21:50 h

********************


alt


KONCESIJE NA ZLATNOM RATU PO STAROM

Općina Bol će i iduće sezone izdavati koncesijska odobrenja na Zlatnom ratu. O tome se razgovaralo i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, a na pitanje vijećnika Marjana Marjanovića, odgovorio je načelnik Tihomir Marinković:
- Županija je prepustila općini upravljanje plažom Zlatni rat i u idućoj godini, a time i pravo na izdavanje koncesijskih odobrenja na plaži. Naime, čeka se pravomoćno sudsko rješavanje upravnog spora o dodjeli koncesije tvrtki Sport B iz Zagreba, nakon čega će se moći raspisati natječaj za dodjelu višegodišnje koncesije na plaži Zlatni rat.
Tonči Buljan je predložio osvjetljavanje plaže Zlatni rat, te je istaknuo da bi kafić Grabovog rata, nakon toga, mogao raditi i u večernjim satima.
Katarina Marčić je istaknula potrebu uređenja WC-a na plaži Zlatni rat. Postojeće stanje je nezadovoljavajuće, te zahodi zahtijevaju hitna ulaganja.
Načelnik je objasnio kako su zahodi vlasništvo RH, ali da će Općina postepeno početi sa njihovim uređenjem, jer je teško od Republike Hrvatske očekivati da investira u uređenje sanitarnog čvora na Zlatnom ratu. Eventualno, može se nakon uređenja tražiti sufinanciranje uređenja zahoda. (j.e.)

(120) objavljeno 24. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


ZABORAVILI (?) OTOČNE ISKAZNICE

U bolskom Poštanskom uredu ponovno se povećao broj otočnih iskaznica, za osobe i automobile, koje bi trebali preuzeti oni koji su to i tražili. Naime, nakon isteka četiri godine, otkako su u listopadu 2015. uvedene otočne iskaznice, trebalo je obnoviti zahtjeve. Oni koji su to učinili trebaju pričekati 20 dana. Za neke je prošao taj rok, a nisu navratili u Poštanski ured da ih preuzmu.
Trebali bi to učiniti što prije, osim možda onih koji ne putuju, jer u zimskim mjesecima i ne žive u Bolu. (j.e.)

(119) objavljeno 24. 11. 19. u 21:30


nedjelja, 24. 11. 2019. *****


alt


alt


MNOGO JE DOGAĐANJA U PROSINCU

Još tjedan dana trebamo biti strpljivi s jugom i kišom, a onda smo u prosincu, mjesecu kada se mnogo toga organizira i događa. Prvog dana prosinca trebala bi se upaliti svjetleća dekoracija u centru mjesta i prva adventska svijeća u parku ispred crkvice Sv. Ante na Loži. Nadamo se, da će više nego lani, i domaćinstva dekorirati svoja dvorišta i fasade zgrada.
Dolazi onda sv. Nikola koji će u Župnoj crkvi darovima obradovati najmlađe.
Prema svojim mogućnostima proslavit će se 8. prosinca fjera u Murvici.
Bit će darivanja i za sv. Luciju, a taj se dan otvara na rivi Božićni grad (do 26. prosinca), a na Poljani počinje „Sportsko-zabavni Božić“ (do 1. siječnja).
Umirovljenici stariji od 80 godina dobit će novčanu pomoć od 300 kuna, a neki (invalidi) i nešto više. Svi na Badnja mogu dobiti kuhani bakalar, a časti Općina.
Bit će svečano na paljenju badnjaka na Poljani 24. prosinca, a onda će vjernici na Ponoćku u dvije bolske crkve.
Od 13. prosinca na Poljani se organiziraju sportska i kviz natjecanja, a fešte na Poljani završavaju organiziranim dočekom Nove godine pod šatorom.
Raspored događanja objavit ćemo na satnicama na našem portalu. Sve će se znati, a kakvo će biti vrijeme možemo samo pretpostavljati.
Treću godinu na Rivi će biti „Božićni grad“ u nešto većem šatoru nego lani, a dolaze iste kućice iz Supetra. Inicijativa Božićni grad, u kojem je 17 Bolki, uputila je pismo u kojem mole za pomoć. Pismo objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(118) objavljeno 23. 11. 19. u 22:45 h

*******************


alt


UREĐUJE SE HOTEL „BRETANIDE“

Gosti su napustili, završetkom ljetne sezone, hotel „Bretanide“, ali su sada tamo radnici splitske građevinske tvrtke „Morović marking“ d.o.o. čiji je zadatak unutrašnje uređenje paviljona 4. Oni su u naselju „Bretanide“ radili i prošle zime, a ove moraju, do 1. travnja, urediti 56 soba sa sanitarnim čvorom. (j.e.)

(117) objavljeno 23. 11. 19. u 22:40 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ČETIRI KOŠA ZA SMEĆE

Iako su palme poodavno posječene, još uvijek zgradu na Rivi, gdje je trenutno trgovina „Konzum“, zovemo TRI PALME. Posađene su 1965. prilikom proslave proglašenja Bola za najbolje turističko mjesto na Jadranu. Nakon 54 godine su, zbog bolesti, posjećene, ali su ostali – korijeni. Jedna nam je čitateljica (S.D.) predložila da iniciramo prikupljanje donacija za posaditi tri nove palme. Općinsko vijeće je imenovalo tri člana, a treba im se priključiti dva stručnjaka iz „Parkova i nasada“, koji trebaju predložiti što treba na Rivi posaditi: palme ili nešto drugo.
Mislimo da umjesto TRI PALME to nazovemo ČETIRI KOŠA. Istina ima ih, malo dalje, još četiri, ali ova sa naše slike su najuočljivija. U njima se inače odlaže smeće. Ova četiri ne treba kupovati, a ni zalijevati. (j.e.)

(115) objavljeno 23. 11. 19. u 22:30 h


subota, 23. 11. 2019. *****


alt


alt


IMA SE I ZIMI GDJE JESTI I SPAVATI!

U zimskim mjeseci, za razliku od ranijih godina, u Bolu gosti imaju gdje ručati i spavati. U kaskadnim objektima na adresi Hrvatskih domobrana 83 nalaze se za smještaj apartmani „Villa Azzurra“ i u istom objektu i restoran „Argento“.
- Snizili smo ljetne cijene za 40 posto – kaže nam vlasnik objekta Petar Šošić – ali svakodnevno u restoranu nudimo i nekoliko gotovih jela. Na primjer: teleće ili svinjsko pečenje, grah sa suhim mesom, gulaš … Cijena gotovog jela, sa salatom, je 50 kuna. Može se, po želji, naručiti i neko jelo iz menija.
Radno vrijeme restorana „Argento“ je od 11 do 22 sata, a zainteresirani mogu zakupiti restoran za proslave rođendana, godišnjice, manja vjenčanja… U restoranu ima mjesta za 50 osoba.
Interesantna je i ponuda za noćenje u „Villi Azzurro“ …
- Trenutno je zauzeto 8 apartmana, uglavnom su tu poslovni ljudi – nastavlja Petar
Šošić. – Naši su kapaciteti 70 kreveta, a cijena jednog apartmana, za 2 osobe, je 450 kuna. Pet apartmana ima i vanjski jakuzi.
Zainteresirani mogu za rezervaciju ili dodatne informacije nazvati telefon restorana i recepcije: 021 635-037 ili vlasnika na mobitel 091 55 33 119. (j.e.)

(114) objavljeno 22. 11. 19. u 22:45 h

********************


alt


IZBORI: POČELO PRIKUPLJANJE POTPISA

U petak je počela utrka u prikupljanju 10.000 potpisa potrebnih za predsjedničku kandidaturu. Zoran Milanović krenuo je iz Pule, Škoro iz Zagreba, Grabar Kitarović iz Zadra...
Potpise trebaju prikupiti u 12 dana i to samo na obrascima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), svaki birač potpisom može poduprijeti samo jednog kandidata, a valjanost potpisa provjeravat će se pri predaji kandidature.
Rok za kandidature je do ponoći, 3. prosinca. DIP potom ima 48 sati za njihovu provjeru i objavu liste kandidata za predsjednika, kad to učini i službeno će krenuti izborna promidžba.
Još nema najave kada i hoće li se uopće u Bolu prikupljati potpisi za nekog od kandidata za predsjednika RH. Nitko još nije od općinskih službi zatražio dozvolu za korištenje javnog prostora gdje bi se prikupljali potpisi.
Prvi krug izbora je 22. prosinca (nedjelja), a drugi krug 5. siječnja. (j.e.)

(113) objavljeno 22. 11. 19. u 22:40 h

*********************alt


REZERVACIJE ZA VOZILA NA NEKIM LINIJAMA

Rezervacija karata za vozila za određeno vrijeme polaska uvedena je na državnim trajektnim linijama Makarska - Sumartin, Split – Vis, Split - Stari Grad, Split - Rogač i Trogir – Drvenik Veli – Drvenik Mali, te na linijama Zadar - Mali Lošinj, Zadar - Ist, Zadar – Brbinj, Zadar - Bršanj, Šibenik - Žirje i Valbiska - Lopar.
Time putna karta ujedno postaje rezervacija za mjesto na trajektu i garantira polazak u željeno vrijeme. Moguć je i direktan ulazak na trajekt s Jadrolinija2Go karticom ili otočnom iskaznicom za korisnike prepaid ili postpaid usluge, ukoliko ima dovoljno slobodnog kapaciteta prilikom Vašeg dolaska na ukrcaj. Budući isto ne osigurava siguran ukrcaj na željenom polasku ipak preporuča se: kupite kartu na prodajnom mjestu ili putem weba (moguće je plaćanje putem prepaid/postpaid računa) ili instalirajte mobilnu aplikaciju mJadrolinija za bržu i jednostavniju kupnju.
U zimskom periodu, kada se ne očekuje pojačan promet, potrebno je doći 30 minuta prije polaska trajekta. Ukoliko prevozite teret potrebno je doći 40 minuta prije polaska trajekta. Dolaskom u luku, lučki redari osigurat će nesmetani ulazak na trajekt sukladno putnoj karti odnosno rezervaciji.

(111) objavljeno 22. 11. 19. u 22:30 h

********************


alt

Jozo je prvi uzeo puhalicu, a Savici je ostala metla i škovacjera


OKOM KAMERE: ČISTI SE RIVA

Radnici „Grabovog rata“, zaduženi za čistoću ulica, trgova i rive, nemaju posla samo ljeto dok je u Bolu i preko 12.000 ljudi, uglavnom turista. Posla ima i sada, ponajviše zbog jeseni i kiša. U petak su čistili na Studencu.
One ulice podalje od centra prepuštene su (za čišćenje) tamošnjim stanovnicima. „Grabov rat“ nema ništa protiv. (j.e.)

(110) objavljeno 22. 11. 19. u 22:25 h


petak, 22. 11. 2019. *****


alt


KOLIKO GOSTI OSTAJU NA ODMORU?

Nije to kao nekada da gosti na odmoru ostanu u jednoj destinaciji dva tjedna. Mlađi turisti tijekom boravka u Hrvatskoj vole vidjeti što više pa se na jednom mjestu zadržavaju samo par noći. Pregledali smo statistiku o dolascima i noćenjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji za deset mjeseci 2019., a prema objavi TZ SDŽ.
• Najviše gostiju bilo je u našoj županiji iz Njemačke (347.136), zatim iz Poljske (303.139), Hrvatske (272.688), Ujedinjenog Kraljevstva (241.236), Češke (213.887), BiH (197.590), SAD (180.818), Francuske (169.789), Švedske (134.648), Slovenije (103.258), Slovačke (100.636), Norveške (92.550), Italije (92.025), Mađarske (85.141) …
Najduže u našoj županiji ostaju na odmoru gosti iz Češke (prosjek 7,57 dana), zatim Slovačke (7,40), Poljske (7,27), Slovenije (6,88), Norveške (6.21) … Najkraće se zadržavaju gosti iz SAD-a (prosječno 2,57 dana) koji se u Splitu na proputovanju za Međugorje …
• Interesiralo nas je koliko gosti ostaju u 44 destinacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ako gledamo turistička središta u kojima je došlo u deset mjeseci preko 90.000 gostiju, onda su u prosjeku najduže boravili u Okrugu (7,18 dana), iako je po broju dolazaka Okrug na 14-om mjestu. Split je najposjećeniji (908.056 dolazaka), ali najlošiji po boravku – u prosjeku svega 2,95 dana.
U Baškoj Vodi gosti su u prosjeku boravili 6,50 dana, u Omišu 6,32 dana, u Gradacu 6,27 dana, u Tučepima 6,14 dana, u Makarskoj 5,75 dana … Bol je osmi sa 5,40 dana, a Hvar 12-i sa 3,42 dana prosječnog boravka.
• Zanimljivi su podaci sa Brača u čije destinacije dolazi manje od 9.000 gostiju, osim u Bolu. Tamo su zabilježeni vrlo dobri rezultati u dužini boravka gostiju. Najduže ostaju u Selcima (8,09 dana), zatim Sutivanu (7,59), Postirima (7,31), Milni (7,07), Supetru (6,75), Pučišćima (6,65), a najkraće su boravili u Bolu – u prosjeku 5,40 dana. (j.e.)

(109) objavljeno 21. 11. 19. u 23:15 h

********************


alt


alt

Pored starog puta Bol - Murvica, prije prilaza na asfaltnu cestu, netko je "deponirao" građevinski šut. To je vidljivo i sa ceste. Nepoznatom počinitelju možda nije jasno da je u prekršaju i da je zagadio okoliš. Važno mu je da se rješio šuta i da je uštedio 5 ili 10 kuna, koliko bi trebao platiti za deponiranje u Reciklaćnom dvorištu-


GRAĐEVINSKI ŠUT: VREĆA 5 KUNA

Dobro je ponoviti za one koji još nisu pročitali na našem portalu: riješeno je pitanje odlaganja građevinskog šuta nakon manjih adaptacija u stanovima ili zgradama. Otpad treba staviti u 30-litarskim vrećama i donijeti u Reciklažno dvorište u Podbarje.
Djelatnik tvrtke „Michieli-Tomić“ će evidentirati broj vreća, ali i zapisati ime, prezime, adresu i OIB donositelja. To je potrebno kako bi Općina ispostavila račun: 5 kn po jednoj kesi. Ovaj trošak nije uključen u cijenu paušala kojeg mjesečno plaća svako domaćinstvo u Bolu.
U Reciklažno dvorište ne prima se građevinski otpad tvrtki i obrtnika. Oni trebaju naručiti veliki kontejner od tvrtke „Michieli-Tomić“.
Radno vrijeme Reciklažnog dvorišta je od 7 do 12 i od 16 do 19 sati, a subotom samo kroz jutro, od 7 do 12 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno. (j.e.)

(107) objavljeno 21. 11. 19. u 23:00 h

********************


alt


DOLAZI JOŠ DOZA ZA BESPLATNO CIJEPLJENJE

Službeno je potvrđena pojava gripe u Hrvatskoj. Dva su slučaja zabilježena u Zagrebu, a dva oboljela su u Splitu. Riječ je o osobama od 10 do 30 godina starosti, bez komplikacije bolesti.
Gripa se inače očekuje krajem studenoga i početkom prosinca, a njezin vrhunac je u prosincu i siječnju.
"Ohrabruje to što se pojavnost gripe smanjuje kod starijih od 65 godina jer se oni više cijepe, ali zato raste kod djece koja se malo cijepe, i to je dokaz koliko je cijepljenje korisno", rekao je za HINU virusolog iz Nacionalnog centra za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Draženović.
Može da raduje informacija koju smo dobili od dr. Vesne Tomić iz bolske ambulante: „Krajem ovog mjeseca ili početkom prosinca dobit ćemo dodatnih 30 doza cjepiva koje smo još ranije tražili, jer smo 100 doza potrošili za besplatno cijepljenje.“
Za starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstvene radnike i trudnice, cijepljenje besplatno. Oni koji kupe cjepivo u ljekarni (po cijeni od 80 kuna) moraju ga što prije koristiti.
Ove je godine nabavljeno za cijelu Hrvatsku 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a prvi put je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone, rekli su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

(106) objavljeno 21. 11. 19. u 22:55 h

********************


alt


BAZEN I DALJE NA RUDINI

U četvrtak u 12.15 sati nije se moglo prijeći, bez da se zagazi u vodu, sa asfaltnog dijela Rudine na popločeni dio. Mali (čini se i premali) kanal za odvod vode nije uspijevao isprazniti novonastali bazen nakon kiše. Srećom što je štrajk, pa nije bilo problema i za učenike iz obližnje Osnovne škole. Očito je da se treba nacrtati rješenje, a onda sanirati ovaj neugodni problem prije nego što djeca dođu na nastavu mokrih nogu. (j.e.)

(105) objavljeno 21. 11. 19. u 22:50 h


četvrtak, 21. 11. 2019. *****alt


„ZA INOZEMNE LETOVE JOŠ NAM TREBA VREMENA“

Još moramo biti strpljivi da bi saznali iz kojih će europskih destinacija na brački aerodrom slijetati avioni. U tijeku su, naime, intenzivni razgovori, pisanje ponuda i čekanja na odgovore. Jedino je „Croatia Airlines“ potvrdila dolazak njihovih aviona utorkom i subotom, a čeka se i na traženje Aerodroma Brač da se uvedu još dvije domaće linije i to petkom i nedjeljom.
- Mi neslužbenih najava imamo, ali treba to i potvrditi – kaže nam direktor Aerodroma Brač Tonči Peović. – Bluesun hoteli nisu obnovili ugovore o dolasku gostiju iz Francuske, pa su u upitni i letovi TUI aviona s kojima su do sada dolazili. Zna se međutim da je TUI uzeo kapacitete Thomassa Coooka za Milnu i Supetar. Za pretpostaviti je da će dolaziti avionom na brački aerodrom.
- Ima li nade da se Luxair vrati na Brač?
- Njihovi avioni dovoze goste koji ljetuju na Braču, ali preko splitske zračne luke. Oni koriste veće avione, koje mi ne možemo za sada prihvaćati, dok se ne produži pista.
- Što je s pregovorima sa Srbijom i Ukrajinom?
- Mi se nadamo uspješnim dogovorima. Nedavno smo na sajmu u Valenciji razgovarali s predstavnicima Air Srbija. Imamo kontakte i sa Sundair-om iz Njemačke, a razgovaramo intenzivno i sa poljskim Lot-om. Nastojimo avionima, također, dovoziti na Brač goste iz Skandinavskih zemalja i Velike Britanije. Mislimo da bi mogli biti interesantni i za transfere preko ovog aerodroma za odmor na Hvaru, ako se nađe odgovarajući brzi prijevoz morem iz Bola. (j.e.)

(103) objavljeno 20. 11. 19. u 22:50 h

********************alt

Svjetleća dekoracija u Ulici F. Radića (arhiva)


POSTAVLJA SE SVIJETLEĆA DEKORACIJA

Na kandelabrima postavlja se praznička svjetleća dekoracija koja će se upaliti prve nedjelje adventa. Postavljanje je otežano zbog kiše, ali radnici „Grabovog rata“ uspijevaju u montaži. Nove dekoracije neće biti, ali i prošlogodišnji svjetleći ukrasi bit će dodatak prazničkom ugođaju. (j.e.)

(101) objavljeno 20. 11. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


alt


OKOM KAMERE: OPASNE PREPREKE NA CESTI

Opće je pravilo za vozače, da trebaju prilagoditi brzinu uvjetima na cesti. To znači oprezniju i sporiju vožnju. Ali na cesti ima i prepreka koje nastaju poslije obilne kiše. Primjer je cesta od Bola do Murvice, koja ima status županijske ceste, pa bi prepreke trebale uočiti njihove ophodnje i organizirati, naravno, uklanjanje.
Na spomenutoj cesti, prilikom naše neslužbene ophodnje u srijedu, na pet smo mjesta uočili nanose na asfaltnoj cesti sa pristupnih makadamskih putova. Na odvojku ceste prema hotelskom naseljuu poveća je lokva vode, a tu je svaki put nakon jače kiše. (j.e.)

(100) objavljeno 20. 11. 19. u 22:35 hsrijeda, 20. 11. 2019. *****
alt


NEŠTO MANJE OD OČEKIVANOG

Zračna luka Brač zabilježila je ukupno ove sezone 25.200 putnika i 1.150 letova. Te su brojke nešto manje nego se očekivalo, ali je u porastu promet privatnih poslovnih mlažnjaka i očekuje se da će taj trend rasti idućih godina.
- Otvaranje nekih tržišta, sigurno je imalo utjecaja i na poslovanje ove zračne luke na Braču – kaže direktor Tonči Peović. – Angažirali smo se na pripremi za radove koje nas očekuju: produženje piste sa 1.800 na 2.400 metara i njeno proširenje sa 30 na 45 metara. Lokacijsku dozvolu očekujemo za mjesec dana, a završena je i izrada studije utjecaja na okoliš. Preuredit će se i sadašnja putnička zgrada za veći prihvat putnika, a na platformi će biti mjesta za prihvat i otpremu tri zrakoplova. U planu je rad tijekom jeseni 2020. i proljeća 2021., a to znači izvan glavne sezone. Nama treba za produženje piste nasuti oko 1,5 milijun kubika materijala, ali se to može raditi i tijekom ljetnih mjeseci.
- Zadržimo se u ovom prvom izvješću na domaćoj liniji Zagreb – Brač – Zagreb …
- Mi smo naš prijedlog uputili u Zagreb da se uvedu još dvije linije – nastavlja direktor T. Peović. – U sezoni se tražila karta više za Zagreb, a mi predlažemo, osim utorka i subote, još dva leta manjim avionom, petkom i nedjeljom.
- Kako riješiti prijevoz od aerodroma do Bola ili Supetra?
- Agencije koje dovode goste domaćim ili čarter linijama, to rade organizirano – kaže Tonči Peović. – Za individualne goste mora se iznaći neko rješenje. Bilo je pritužbi nekih putnika koji su morali platiti više za prijevoz taksijem od aerodroma do Supetra, nego avionom od Zagreba do Brača. (j.e.)

(97) objavljeno 19. 11. 19. u 22:05 h

********************


alt


NORVEŠKI ORDEN ZA T. PEOVIĆA

Direktoru Zračne luke Brač Dubrovniku Tončiju Peoviću uručen je u Dubrovniku orden Kraljevski norveški red za zasluge, koji mu je za njegovu izvanrednu službu dodijelio norveški kralj Harald V. Naime, T. Peović je počasni konzul Norveške, a medalju i diplomu uručio mu je na svečanoj ceremoniji veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg.
„Prepoznato je da sam Norveškoj bio na usluzi, Norvežanima na području od Šibensko-kninske do Dubrovačko-neretvanske županije. Najčešće su to problemi s gubitkom osobnih dokumenata, kao i prometne nesreće, bolnica pa i smrtni slučajevi. Danas su odnosi dviju država izuzetno dobri i prijateljski, jer dijelimo iste povijesne i kulturne vrijednosti. Prijateljstvo seže još iza Drugog svjetskog rata, u turističkoj sezoni imamo puno gostiju iz Norveške, a zbog naše krize u Norvešku je preselilo mnogo Hrvata“, izjavio je Peović.
Veleposlanik Blankenborg opisao je Peovića je kao 'važan most između Norveške i Hrvatske' te istaknuo njegovu vrijednost za Norvežane, posebno one koji posjećuju Hrvatsku.
„Norvežani su zahvalni na vašem doprinosu. Za nas u Veleposlanstvu niste samo počasni konzul, već i savjetnik. Uvijek tražite rješenja i konkretne rezultate. Niste samo personifikacija počasnog konzula, već ste nama Norvežanima institucija“, poručio je Peoviću veleposlanik Blankenborg.
Tonči Peović je od 2009. godine počasni konzul Kraljevine Norveške za Dalmaciju, a od 2015. godine počasni konzul Kraljevine Švedske za Dubrovačko-neretvansku županiju.

(96) objavljeno 19. 11. 19. u 22:00 h

********************


alt


STATISTIKA: ŽUPANIJA JE U PLUSU

Podaci eVisitora za deset mjeseci ove godine, uglavnom su turistički rezultat za 2019. godinu. Bilo je tijekom ljeta negativnih najava i veoma loših prognoza, ali je turistička sezona u našoj županiji bolja nego lani. Dolazaka je bilo 6 posto više, a noćenja dva posto više.
Iako je ukupni rezultat (za 10 mjeseci) pozitivan, neke od 48 turističkih zajednica imaju manje dolazaka i noćenja gostiju. Po broju dolazaka u minusu su TZ Sinj (-14%), Supetar (-4%), Omiš (-3%), Postira (-1%), Sutivan (-1%), Selca (-5%), Sućurac (-3%), Vrboska (-19%), Stari Grad (-5%) i Vrgorac (-6%). Nešto je više, međutim, TZ u našoj županiji koji su ostvarili manje noćenja nego prošle godine. To su TZ Dugopolje (-15%), Omiš (-2%), Baška Voda (-1%), Podgora (-1%), Igrane (-2%), Drvenik (-2%), Supetar (-6%), Postira (-3%), Sutivan (-3%), Selca (-5%), Sućuraj (-4%), Vrboska (-12%), Stari Grad (-3%), Hvar (-2%) i vrlika (-9%).
Po broju dolazaka gostiju u deset mjeseci Bol je na 11. mjestu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Više gostiju došlo je u Split, Makarsku, Hvar, Bašku Vodu, Seget, Omiš, Trogir, Podstranu, Tučepe i Kaštela. Po broju noćenja Bol je također 11-i, a iste su TZ ispred kao i kod dolazaka. (j.e.)

(95) objavljeno 19. 11. 19. u 21:55 h
utorak, 19. 11. 2019. *****alt

Traži se veća briga za vidikovac


VIJEĆNICI O KOMUNALNOM REDU

Iako je rasprava, ali i konačna odluka o komunalnom redu odgođena za sljedeću sjednicu (3. prosinca), čuli smo i zabilježili neka zapažanja vijećnika sa 6. sjednice.
Predlaže se brisanje člana kojim se zabranjuje vješanje i sušenje rublja na pročeljima vidljivim sa ulice; trebalo bi standardizirati veličinu i oblik reklamnih panoa na javnim površinama; tende na javnim površinama trebalo bi također standardizirati; izvan kioska na javnim površina ne treba dozvoliti postavljanje hladnjaka i ledenica; redovno bi trebalo organizirati čišćenje i održavanje zelene površine na vidikovcu; ne treba dozvoliti prodaju sa kamiona izvan tržnice; omogućiti besplatno korištenje javnih površina školama, vrtiću i DVD-u.
Pitalo se vijećnike što oni misle o zabrani konzumiranja alkohola na javnim površinama, osim u vrijeme svečanosti, fjere, Bolskog lita … Vijećnici su podržali zabranu, ali je pitanje tko će tu, ali i druge zabrane – sankcionirati? (j.e.)

(92) objavljeno 18. 11. 19. u 22:00 h

********************alt


BOLSKI VINARI BEZ MEDALJA

Na 29. Međunarodnom susretu vinogradara i vinara „Sabatina“, koji je održan u Medenoj kod Trogira, ali nitko od Boljana za svoja vina nije dobio medalju. To ne znači da ima boljih vina od bolskog Plavca. Razlog je što se ni jedan bolski vinar ove godine nije prijavio za natjecanje.
Sa prošlogodišnje „Sabatine“ u Bol su došle tri medalje: jedna zlatna i dvije srebrne. (j.e.)

(90) objavljeno 18. 11. 19. u 21:50 h

*******************alt


alt


alt


alt


alt

Bol po jugu (nedjelja 17. studenoga, snimljeno od 10 do 13.30 sati)


NAJAVLJENO SMIRIVANJE VREMENA

Ove je nedjelje bilo juga i kiše, ali nije bilo katamarana. Nisu plovili dio dana ni trajekti, pa je Brač ostao izoliran od kopnenog dijela Hrvatske. Nismo u Bol stigao ni dnevni tisak.
Srećom, za ponedjeljak se predviđa smirivanje vremena. Ukinut je crveni meteoalarm! Možda i krene katamaran u 16 sati iz Splita za Bol i Jelsu. Nismo ga vidjeli od četvrtka popodne. (j.e.)

(87) objavljeno 17. 11. 19. u 21:50 h

*********************


alt


OBJAVLJEN RED PLOVIDBE ZA 2020.

Objavljen je red plovidbe za 2020. godinu za katamarane i trajekte „Jadrolinije“. Kada su u pitanju linije Bol – Split te Supetar – Split i Sumartin – Makarska nema promjena u odnosu na ovu godinu. Zimski red plovidbe vrijedi od 1. siječnja do 28. svibnja te od 28. rujna do 31. prosinca 2020. godine. Sezonski red plovidbe je od 29. svibnja do 27. rujna.
U sezoni će katamaran iz Bola svakodnevno (radnim danom, nedjeljom i blagdanom) polaziti u 6.30, a iz Splita za Bol i Jelsu u 16.30 sati.
Trajekt iz Supetra za Split izvan sezone isplovljava 9 puta (nedjeljom i praznikom 7 puta), od 29. svibnja do 2. srpnja isplovljava 12 puta, a u glavnoj sezoni, od 3. srpnja do 30. kolovoza čak 14 puta. (j.e.)

(82) objavljeno 16. 11. 19. u 21:50 h

*********************


alt


NA KAVU U DOM KULTURE

Sve je više Boljana (ali i gostiju) koji dolaze na kavu ili piće u Dom kulture gdje je šank otvoren od 4. studenoga u režiji „Grabovog rata“. Na kavu redovito dolaze ujutro, nakon spize, i bolske domaćice.
Tijekom dana se može pogledati TV program, ali i pročitati dnevne novine, Slobodna Dalmacija i Jutarnji list. Cijene su nešto niže nego u sličnim lokalima u Bolu. Radno vrijeme šanka je od 8 do 11 te od 16 do 19 sati. (j.e.)

(81) objavljeno 16. 11. 19. u 21:45 h

*********************


alt

Bolska riva u subotu, 16. studenoga u 16:45 sati


VRIJEME: U NEDJELJU JUGO I KIŠA

Pojačani udari juga na srednjem Jadranu i u subotu navečer stvarali su mjestimično višemetarske valove te su i dalje u prekidu sve katamaranske linije koje Split povezuju s otocima, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.
"Jugo povremeno na srednjem Jadranu dostiže brzinu i do 80 kilometra na sat te u poslijepodnevnim satima subote nije isplovio trajekt na liniji Sućuraj - Drvenik," rekla je za Hinu Jelena Ivulić, voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu.
Dodala je kako zbog pojačanih udara juga u subotu u 19 sati nije isplovio niti trajekt na liniji Trogir - Drvenik Mali - Drvenik Veli.
Katamaran „Vida“ je privezan u splitskoj luci, a u Bol ga nismo vidjeli od četvrtka popodne. Moguće je, temeljem vremenske prognoze, da iz Splita za Bol i Jelsu krene tek u ponedjeljak u 16 sati.

(80) objavljeno 16. 11. 19. u 21:40 h
petak, 15. studenoga 2019. *****


alt


NAČELNIKOV POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ O RADU

Za 6. sjednicu Općinskog vijeća svi su vijećnici dobili pisani izvještaj načelnika Tihomira Marinkovića o radu u prvih šest mjeseci 2019. godine:


U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine održane su tri sjednice općinskog vijeća općine Bol. Na svakoj sjednici sam izvješćivao vijećnike o radu, a vijećnici su redovno postavljali pitanja i dobivali odgovore radi bolje informiranosti. Na 1/2019 vijeća, dana 30. siječnja 2019., raspravljalo se o prošlogodišnjem WTA Bol open teniskom turniru, te se raspravljalo o radu i programu Centra za kulturu općine Bol. Na istoj sjednici je donesena odluka o visini paušalnog poreza po krevetu te je izmijenjena odluka o koeficijentima za plaću sezonskih službenika i namještenika.
Na 2/2019 sjednici, dana 20. ožujka 2019. Godine, raspravljalo se o predloženom cjeniku sakupljanja otpada, donesena je odluka o komunalnim djelatnostima na području općine Bol, donesena je odluka o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru i za korištenje javnih površina na području općine Bol. Na istoj sjednici je donesena odluka o imenovanju ulica Put Zlatnog rata i Put Murvice, te je izmijenjena odluka o komunalnom doprinosu tako da se Boljanima i za gradnju druge kuće daje popust. Donesena je odluka o kupnji dijela vrta u teatrinu Dva ferala i donesena je odluka o koeficijentu za obračun plaće pročelnika. Raspravljalo se o pristiglim molbama.
Na 3/2019 sjednici, dana 28. svibnja 2019.godine, raspravljalo se o izvršenju proračuna općine Bol za 2018. godinu. Donesena je odluka o kratkoročnom zaduženju općine Bol, donesena je odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, donesena je odluka o odvodnji otpadnih voda na području općine Bol, te o mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina. Na istoj sjednici raspravljalo se o stanju u prostoru općine Bol sa naglaskom na zaustavljanje daljnje apartmanizacije.
Donesena je odluka o regulaciji plaće ravnateljice Centra za kulturu i Općinske knjižnice, te je donesena odluka o sufinanciranju nabavke nadgrobne ploče Anti Radiću. Raspravljalo se i o prijedlogu financiranja sistematskog pregleda za stariju populaciju.
Konačno je uređena šumica na plaži Zlatni rat u kojoj se pruža ugostiteljska i trgovačka usluga iz 17 novih montažnih objekata. Plaža Zlatni rat je i ove godine dobila jedno od mnogobrojnih priznanja kao najljepša plaža na svijetu, ovog puta od svjetske turističke platforme Big 7 travel.
Završili smo sa uređenjem dječjeg vrtića koji sada može primiti još jednu jasličnu skupinu djece, čime doprinosimo demografskoj obnovi naše općine. Uredili smo novu pješačku zonu u centru Bola i to na Rudini kod Osnovne škole, čime smo zaštitili naše đake, a građanima dali novi kvalitetni prostor za šetnju i druženje.
Preuređeno je prizemlje zgrade Loža 5, tako da je u zapadnoj prostoriji smješteno bolsko odjeljenje glazbene škole a u istočnoj prostoriji su uređene dvije kancelarije.
Županijska lučka uprava je izabrala najpovoljnijeg izvođača za izradu izvedbenog projekta dogradnje luke na Račiću, ali se odmah nastavno projektira i druga faza luke, tj. produženje Velog mosta i produženje mostića kod benzinske postaje.
Općina Bol redovno prati potrebe svojih stanovnika: pomažemo socijalno ugroženim osobama i bolesnima, našoj djeci nudimo mogućnost bavljenja mnogobrojnim vanškolskim aktivnostima.
Općina Bol je redovno financirala rad Dječjeg vrtića, Centra za kulturu, općinske knjižnice, DVD-a Bol... Općina je prema svojim mogućnostima pomagala socijalno ugrožene osobe. Održavao sam kontakte sa odgovornim osobama u SDŽ, te u državnim institucijama.
načelnik Tihomir Marinković

(72) objavljeno 14. 11. 19. u 21:45 h

*********************


alt

Najbolji financijski izvještaj u prvom polugodištu ima DVD Bol


IZVRŠENJE PRORAČUNA U OPĆINSKIM FIRMAMA

Na dnevnom redu 6. sjednice Općinskog vijeća, održane 13. studenoga, bile su i odluke o prihvaćanju izvješća o izvršenju proračuna za prvo polugodište 2019. Radi se o općinskim firmama koje su izvan proračunski korisnici.
DVD je u razdoblju siječanj-lipanj realizirao prihode u iznosu od 304.526, a rashodi su bili 428.966 kuna. Iz toga proizlazi da je manjak poslovanja u iznosu od 124.440 kn, ali je višak iz prethodnih godina iznosio 789.641 kn pa rezultat poslovanja za siječanj-lipanj je višak od 665.201 kunu.
Općinska knjižnica u prvom polugodištu imala je prihod od 179.309,41 kn, a rashode 169.353,75 kn, pa je višak poslovanja 9.956,66 kn. Međutim, tom iznosu treba pridodati višak iz prethodnih godina (3.115,37) pa je ukupni višak poslovanja u Općinskoj knjižnici 13.071,03 kn.
Centar za kulturu u razdoblju siječanj-lipanj imao je prihode u iznosu od 345.606,33 kn, a rashode u iznosu od 391.951,66 kn, pa proizlazi da je manjak poslovanja 46.345,33 kn. Manjak iz prethodnih godina je 38.865,51 kn, što znači da je ukupni manjak poslovanja u Centru za kulturu 85.210,84 kune.
Dječji vrtić Mali princ imao je od siječnja do lipnja prihod su imali 1.204.304,64 kn, a rashod 1.195.762,98 kn, iz čega proizlazi da je višak prihoda bio 8.541,66 kn. To ipak treba umanjiti za manjak iz prethodne godine za 3.737,96 kn te je konačni višak poslovanja 4.803,70 kn.
• Izvještaji o izvršenju proračuna bit će objavljeni u Službenom glasniku općine Bol. (j.e.)

(71) objavljeno 14. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt


TRŽNICA DO NOVE GODINE!

Vjerovali ili ne, ali potvrđena je informacija da Mikulići prestaju s prodajom na bolskoj tržnici. U ovim mjesecima, izvan sezone, to je jedini štand gdje se prodaje na tržnici voće, povrće, cvijeće, ulje …
To je spomenuto i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (13. studenoga), a mi smo sutradan pitali o tome Veselka Mikulića,najstarijeg iz obitelji Mikulić:
- Točno je da odlazimo i nećemo više raditi na tržnici nakon Nove godine.
Za rad u ljetnim mjesecima bit će, sigurni smo, zainteresirani, a hoće li to netko raditi kada odu Mikulići? (j.e.)

(68) objavljeno 14. 11. 19. u 21:25 hčetvrtak, 14. 11. 2019. *****


alt

Jugo je puntu Zlatnog rata okrenulo prema zapadu


alt

Članovi DVD Bol uz pomoć pile su oslobodili pristup Putu oleandra


alt

"Grabov rat" na autobusnoj postaji


alt

Čišćenje rive je u tijeku


alt

Gromade kamenja ispred Vinskog podruma


alt

Prevrnuti čamac rent a boata


alt

Dizalica je izvadila barku na suho


alt

Bolski porat u srijedu, 13. studenoga u 16.30 sati


NAKON OLUJNOG JUGA - BONACA

Trebalo je preživjeti strahote orkanskog juga, ali se u srijedu poslije podne, prema najavama meteorologa, sve smirilo. Vrijeme je bilo posve ugodno i toplo za ovo doba godine. Uklonjeni su tragovi nevremena, pa ostaje da prepričamo jednu lošu epizodu življenja na otoku, koji je neko vrijeme potpuno bio odsječen od kopna. U prekidu je još uvijek katamaranska linija Split – Bol, prvi trajekt iz Splita za Supetar krenuo je u srijedu u 9 sati, a u prekidu je bila trajektna veza Sumartin – Makarska i katamaranska linija Split – Milna – Vis.
Od ranog jutra su djelatnici „Grabovog rata“ čistili rivu od kamenja i granja, članovi DVD Bol su prepilili stablo na šetnici i oslobodili prilaz Putu oleandra, vrh Zlatnog rata jugo je okrenulo prema zapadu, iz luke je izvađena rent a boat barka, a jedan se Boljanin u utorak navečer poskliznuo pri ulasku u barku i prisilno okupao u moru … (j.e.)

(66) objavljeno 13. 11. 18. u 23:40 h

********************


alt


ODGOĐENA ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

Večerašnja, 6. po redu sjednica Općinskog vijeća, razlog je što kasnije objavljujemo vijesti u Bolskoj kronici. Sjednica je počela u 18.30, a završena je u 21 sat. Uz predsjedavajućeg Matka Bakovića, bilo je prisutno još sedam vijećnika: Ivica Šćepanović, Milan Škrbić, Marjan Marjanović, Nataša Paleka Jakšić, Katarina Marčić, Tonći Buljan i Sani Bodlović. Opravdano su bili odsutni Tonči Kukoč Bager, Mate Petrić i Tomi Fabijanović.
Iznimno je ovaj put izostalo usmeno izvješće načelnika, koji je neposredno prije sjednice stigao sa službenog puta. Iz istih razloga nije bilo ni vijećničkih pitanja. Nadoknadit će se to na sljedećoj sjednici koja će se održati 3. prosinca.
• Vijećnici su dobili pismeni izvještaj o radu načelnika u prvom polugodištu 2019. kojeg ćemo objaviti u sutrašnjoj Bolskoj kronici.
• O prijedlogu Odluke o komunalnom redu, na ovoj sjednici nije se glasovalo, pa će se to učiniti 3. prosinca. Do tada treba riješiti još neke dileme, a čini se da je najveća: tko će provoditi odluke o komunalnom redu?
• Vijećnici su podržali prijedlog Tonča Buljana da se preciznije odrede neka pravila korisnicima koncesijskih odobrenja na plaži Zlatni rat. Prvenstveno kada počinje i završava sezona rada na plaži, tko i što se nudi gostima …
• Vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog o određivanju imena jednoj ulici koja počinje od David ceste prema sjeveru, ukupne dužine 235 metara. Ta će ulica imati ime: Put Postinja.
• Za zgradu javne namjene na lokaciji Velo polje, zapadno od budućeg Doma DVD-a Bol, kupit će se dio nekretnine (zemljišta) površine 501 kvadratni metar. Tu se planira izgradnja zdravstvenog objekta, kako je vijećnicima objasnio načelnik, s namjerom da se Tim2 Hitne pomoći preseli iz Gornjeg Humca u Bol, ali da se eventualno osigura stalna medicinska ekipa posebno u turističkoj sezoni. Za ovu odluku bilo je 5 vijećnika „za“, dvoje „protiv“, a jedan „suzdržan“.
• Bez mnogo rasprave prihvaćeni su polugodišnji proračuni DVD-a Bol (8 za/0 suzdržani/0 protiv), Općinske knjižnice (8/0/0), Centra za kulturu (6/1/1) i Dječjeg vrtića (8/0/0).
• Općinski vijećnici bili su jednoglasni u odluci o davanju suglasnosti da DVD Bol može dogovoriti sa „Grabovim ratom“ zajednička ulaganja u izgradnju novog Doma. Podrumski dio novog zdanja koristio bi „Grabov rat“ kao svoje skladište.
• Raspravljajući o pristiglim molbama, vijećnici su za iduću sjednicu odgodili odluku o traženju tvrtke ZOO station2, jednoglasno su odbili traženje ugostiteljskog obrta ATD koji ima kiosk na šetnici iznad plaže Bijenačica, a prihvatili su traženje tvrtke „Sicuro“ da im se umanji koncesijsko odobrenje na Zlatnom ratu jer koriste manji prostor nego lani (6/2/0).
• Na traženje Udruge za bolji Bol, Općina je odobrila cca 15m2 prostora kod Reciklažnog dvorišta gdje će se locirati kućice za smještaj napuštenih životinja. Osim dosadašnjeg iznosa koji su dobila za medicinsku brigu, iz proračuna će im se odobriti dio sredstava za prehranu tih životinja.
Sutra: opširniji izvještaj sa sjednice Općinskog vijeća. (j.e.)

(65) objavljeno 13. 11. 19. u 23:30 h
srijeda, 13. 11. 2019. *****


alt

Valovi juga išli su i preko Velog mosta


alt

More se izlijevalo po pločniku rive


alt

Plima! More je do samog ruba rive


alt

Jugo je slomilo granu sa stabla na tržnici


alt

Bilo je svakojakog otpada po kolniku


alt

Kućicu Lučke uprave jugo je premjestilo malo sjevernije


alt

Valovi su zaklonili vidik na Studenac


alt

More je potpuno prekrilo Veli most

alt

Studenac na direktnom udaru juga


alt

Zapadna strana Zlatnog rata. Nakon smirivanja juga špica plaže bit će okrenuta na zapad


alt

Stablo na šetnici kod Puta oleandra


alt

Mostić na plaži Bijenačica. Skulptura Mala Mare odolila je naletima juga


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat


alt

Totem na Studencu u okruženju mora


alt

Pogled na orkanske valove juga


alt

Jugo je premjestilo auto sa parkirališta na kolnik kod benzinske postaje


alt

Jugo je premjestilo i kiosk na šetnici


JUGO, KAO NIKADA DO SADA

Iako je jugo bilo najavljeno, ipak nas je iznenadilo svojom žestinom. Najveći udari juga, prema izvještaju DHMZ, bili su u 12 sati na Marjanu do 134, a u Dubrovniku do 142 km/sat. Poslije podne bilo je još gore …
U utorak katamaran iz Jelse nije ni pokušao doći u Bol. Izravno je otplovio za Split. Poslije podne je tamo i ostao, pa katamaranske linije iz Bola za Split neće biti, bez obzira na vremenske prilike, ni u srijedu ujutro.
„Jadrolinija“ je objavila da je u prekidu trajektna linija Sumartin – Makarska, a nisu svi trajekti išli ni iz Splita prema Supetru.
Orkansko jugo u Bolu ipak nije učinilo veće štete. Barem nam se tako čini nakon poslijepodnevnog obilaska bolskih dužobalnih prometnica. Jedno je stablo oboreno na šetnici i prepriječilo je prolaz Ulicom Put oleandra. Jugo je prevrnulo jedan kiosk na šetnici te pomaklo kućicu Lučke uprave bliže autobusnoj postaji.
More je polijevalo preko rive sve do na Rudinu. Pomaknuti su (ponovno) i rubni kameni na rivi ispred Vinskog podruma. Zabilježili smo i plimu zbog čega su odvodni slivnici sa rive ostali ispod razine mora, pa je na dijelu rive nastao svojevrsni bazen.
Tijekom dana u ophodnji je bilo i vozilo DVD-a ali nije bilo poziva, pa ni potrebe za njihovim intervencijama.
Olujno jugo najavljeno je i tijekom srijede ujutro. Poslijepodne će oslabiti, ali će juga biti u četvrtak, petak i subotu. U nedjelju su mogući ponovno olujni udari juga.

(j.e. / foto: j. kusanović, i. radić, m. škrbić, v. kevesić i j. egekher)

(62) objavljeno 12. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


TURIZAM: KAKO VRATITI GOSTE?

Statistički podaci mogu nam poslužiti i kao usmjerenja u kojem pravcu treba krenuti kako bi vratili neke goste do kojih nam je stalo. Naravno, treba analizirati zbog čega nam više ne dolaze.
Prema objavljenim podacima TZ Splitsko-dalmatinske županije za deset mjeseci 2019. godine, a to su uglavnom pokazatelji za cijelu sezonu, manje nam je turista, u odnosu na godinu ranije, došlo iz Bugarske (-3%), Češke (-5%), Malte (-10%), Poljske (-3%), Slovačke (-3%), Švedske (-6%), Argentine (-3%), Hong Konga (-4%), Japana (-4%), Jordana (-2%), Katara (-17%), Tajlanda (-1%) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (-14%).
Iako su postoci relativno mali, ipak bi se trebali zamisliti, zašto nam je manje gostiju došlo u županiju iz Poljske, Češke, Švedske …
Naravno, za pozitivan rezultat u dolascima, moralo ih je doći više iz nekih drugih zemalja: Cipar (+56%), Indonezija (+41%), Čile (+47%), BiH (+16%), Danska (+8%), Francuska (+7%), Italija (+3%), Nizozemska (+7%), Njemačka (+9%), Rusija (+16%), Slovenija (+4%), Ujedinjena Kraljevina (+5%), Ukrajina (+43%), SAD (+12%), Brazil (+21%), a trena nagrasiti da je i domaćih gostiju bilo 10% više nego u deset mjeseci 2018. (j.e.)

(61) objavljeno 12. 11. 19. u 21:20 h

********************


alt

Nastavak radova očekuje se od lipnja 2018. godine


NEŠTO KONKRETNO ZA NOVI DOM DVD-a

Dopunjen je dnevni red 6. sjednice Općinskog vijeća koju je za ovu srijedu (13. studenoga) sazvao Matko Baković. Naime, vijećnici trebaju raspraviti i usvojiti Odluka o usvajanju izvješća o provedbi plana upravljanja imovinom za 2018.godinu. Ova se odluka, prema Zakonu, mora donositi za svaku godinu. Druga bi nas dopuna dnevnog reda trebala više interesirati: Suglasnost DVD-u Bol za davanje prava građenja podruma u novom Vatrogasnom domu komunalnom društvu „Grabov rat“. Iskopi podrumskog dijela novog doma počeli su 22. svibnja 2018. godine, a završili su iste godine 20. lipnja. Onda je uslijedio zastoj jer se čekalo na odluke dvaju natječaja za sredstva iz EU fondova. Kako nije bilo pozitivnih odgovora, ponovo je aktivirana prva inicijativa da se gradi novi dom za DVD, ali da dio podrumskog prostora financira „Grabov rat“ za svoje potrebe. Vjerujemo, kako će nakon sjednice Općinskog vijeća biti mnogo jasnije kada će bolski vatrogasci napokon dobiti adekvatni prostor. (j.e.)

(60) objavljeno 12. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ŠTO UMJESTO PALMI?

Uskoro će godina dana da je Općinsko vijeće (27. studenoga 2018.) imenovalo Odbor za hortikulturu, a još se ni jednom nisu sastali. Od njih se očekuje da predlože koje borove treba ukloniti i što posaditi. Posebno je postala aktualna zamjena za tri uklonjene palme na rivi koje su, zbog bolesti, posjećene 7. veljače 2019.
Vrijeme nam nije saveznik, a ne treba ni očekivati da će iz ostataka korijena izrasti nove palme. (j.e.)

(59) objavljeno 12. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt

Prošlog ljeta došlo je u Bol i na Zlatni rat gostiju, izletnika i - jedrilica


STATISTIKA: TKO JE U MINUSU U ŽUPANIJI

Dobili smo na javni uvid turističke brojke u našoj županiji za deset mjeseci ove godine. Znamo da je u SDŽ bilo ukupno više dolazaka i noćenja ove godine, nego u istom periodu lani, ali nam otkrivaju da ima i TZ kod kojih je rezultat – negativan. Od 42 turističkih zajednica manje je dolazaka bilo u Sinju (-14%), Omišu (-3%), Supetru (-4%), Postirima (-1%), Sutivanu (-1), Selcima (-5%), Sućurju (-3%), Vrboskoj (-19%), Starom Gradu (-5%) i Vrgorcu (-6%).
Osim manje dolazaka, neki su imali i manje noćenja: Omiš (-8), Supetar (-6), Postira (-3%), Sutivan (-3%), Selca (-5%), Sućuraj (-4%), Vrboska (-12%) i Stari Grad (-3%). Imali su neki više dolazaka, ali manje noćenja: Dugopolje (-1%), Baška Voda (-1%), Podgora (-1%), Igrane (-2%), Drvenik (-2%), Hvar (-2%) i Vrlika (-9%).


Sutra: kojih je gostiju manje došlo u našu županiju 2019.? (j.e.)

(57) objavljeno 11. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt


„KAPETAN LUKA“ NAJAVIO LINIJU 2020.

Od tri komercijalne brzobrodske linije koje su prošlog ljeta povezivale Bol sa Splitom, dvije su sigurne i idućeg ljeta. Već smo objavili red plovidbe „Jadrolinije“ od Dubrovnika do Splita, preko Korčule, Hvara i Bola (29. svibnja do 28. rujna), a to isto je sada učinio i brodar „Kapetan Luka“. Njihov će katamaran već od 25. svibnja pa do 3. listopada kretati iz Splita u 7.30 u pravcu Dubrovnika s pristajanjem u Bolu (8.20), Makarskoj (9.05), Korčuli (10.20), Sobri na Mljetu (11.15). Povratak iz Dubrovnika je u 16 sati, a u isto vrijeme kao i prošlog ljeta, u 20 sati će iz Bola za Split.
Cijena prijevoza na ovoj komercijalnoj liniji Bol – Split je 100 kn, Bol – Korčula 130 kn, a Bol – Dubrovnik 230 kn. Cijena prijevoza Bol – Dubrovnik katamaranom „Jadrolinije“ je 15 kn jeftinije.
Treći brodar „Adriatic express“ još nije objavio svoj red plovidbe, a prošlog ljeta je njihov katamaran povezivao Stari Grad – Bol – Split – Aerodrom Resnik. (j.e.)

(56) objavljeno 11. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


alt


PAPIR KOJI SLIKA I MIRIŠE (III.)

U Srednjoj školi Bol održala se treća likovna radionica u sklopu projekta Papir koji slika i miriše, pod vodstvom prof. Ines Kraljević. U protekle dvije radionice, učenici su se upoznali s tehnikama papercutting te paper engineering. Ovaj put je zadatak bio izrada božićnih ukrasa u jednoj od tih tehnika, na temu mediteranske flore i faune. Kako su na ovoj radionici sudjelovali učenici prvog razreda, koji nisu sudjelovali u prve dvije radionice, odabrana je tehnika papercuttinga, koja je jednostavnija i brže se savladava. Učenici su za motive uzeli morsku faunu, odnosno raznovrsne ribe mediterana, poput srdele, zubaca, arbuna, morskog konjica, hobotnice i dr., koje su izradili uz pomoć kartona, papira, skalpela, ljepila, tempera i vodenih boja. Radionica je trajala tri sata, a sudjelovalo je 12 učenika. (i.k.)

(55) objavljeno 11. 11. 19. u 21:30 h

********************


alt


LUČKA KAPETANIJA U LOŽI 5

Novi ured Ispostave Lučke kapetanije u Bolu, na adresi Loža 5, postupno se oprema i prema najavi, počet će radom sa strankama za 15-ak dana. Ured nije daleko od ranije lokacije, a ulazna vrata su odmah do prostorija Glazbene škole. (j.e.)

(53) objavljeno 11. 11. 19. u 21:20 h


ponedjeljak, 11. 11. 2019. *****


alt

Ljetni motivi


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA, MANJE NOĆENJA

Na temelju turističkih rezultata za deset mjeseci 2019., koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije, može se govoriti kakvu smo sezonu imali. Sljedeća dva mjeseca samo će kod nekih destinacija nešto malo promijeniti.
Tijekom ljetnih mjeseci mogli smo pročitati najave o lošijim rezultatima, izostanku gostiju i noćenjima.
U našoj županiji realizirano je više dolazaka (6 posto) i noćenja (2 posto).
U jučerašnjoj Bolskoj kronici objavili smo i brojke o dolasku turista i noćenjima na Braču u listopadu.
U deset mjeseci eVisitor je zabilježio 267.776 dolazaka, a to je 9.572 više nego u istom periodu prošle godine. Međutim, brojka o noćenjima je – negativna.
Ostvareno je 1,794.306 noćenja, a to je 25.864 noćenja manje nego 2018. godine.
• U Bol je došlo 112.107 gostiju (+10%), slijede Supetar 80.942 dolaska (-4%), Milna 22.212 (+14%), Postira 18.350 (-1%), Sutivan 15.777 (-1%), Selca 13.146 (-5%) i Pučišća 5.252 (+24%).
• Bol je ostvario 605.488 noćenja (na nivou prošle godine, odnosno +1.194), Supetar 546.584 (-6%), Milna 157.098 (+12%), Postira 134.179 (-3%), Sutivan 119.777 (-3%), Selca 106.324 (-5%) i Pučišća 34.856 (+10%).
• Ako usporedimo dvije vodeće destinacije na Braču, a to su Bol i Supetar, onda imamo podatak da je u deset mjeseci Bol imao 9.884 više dolazaka, a Supetar 3.259 manje, da je u Bolu ostvareno 1.194 noćenja više, a u Supetru 33.973 noćenja manje. (j.e.)

(52) objavljeno 10. 11. 19. u 22:00 hnedjelja, 10. 11. 2019. *****


alt

Šetnica, ovaj put bez biciklista i automobila


TURIZAM NA BRAČU: BOL NAJBOLJI, A SUPETAR U MINUSU

Turistički rezultati u našoj županiji za listopad, ali i za deset mjeseci, su pozitivni, odnosno veći nego su zabilježeni u isto vrijeme prošle godine. Kakvi su rezultati ostvareni na Braču, a prema podacima koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije?
U listopadu imamo ukupno na otoku više dolazaka i noćenja, ali su u nekim destinacijama na Braču brojke manje nego u listopadu 2018.
Bol je vodeća turistička destinacija na otoku u listopadu sa 4.435 dolazaka (+147%) i noćenja 21.698 (+55%). Ovaj rezultat je posljedica dužeg rada Bluesun hotela, za razliku od prošle godine kada su ranije zatvoreni hoteli u očekivanju planirane izgradnje novih kapaciteta. Drugi je Supetar sa 3.085 dolazaka (-12%) i 16.950 noćenja (-36%). Slijede ih Postira sa 925 dolazaka (+34%) i 4.133 noćenja (+16%), Milna sa 359 dolazaka (+29%) i 2.852 noćenja (-5%), Sutivan sa 281 dolaskom (+29%) i 1.773 noćenja (+25%), Selca sa 148 dolazaka (+83%) i 1.197 noćenja (+91%) te Pučišća sa 85 dolazaka (+118%) i 466 noćenja (26%).
Ukupno je na Braču u listopadu bilo 9.318 dolazaka (lani 6.618) i 49.069 noćenja (lani 48.003).

Sutra: analiza brojki u prvih deset mjeseci 2019. (j.e.)

(49) objavljeno 09. 11. 19. u 21:05 h
subota, 09. 11. 2019. *****


alt

Ljetna razglednica Bola iz 2019. (foto: t. buljan)


TURIZAM U ŽUPANIJI: VIŠE NEGO 2018.

Ured TZ Splitsko-dalmatinske županije na svojem je portalu objavio turističke rezultate ostvarene u listopadu, ali i za prvih deset mjeseci. Sve te brojke, prema eVisitoru, govore nam da je bilo više dolazaka turista i noćenja nego u istom periodu prošle godine.
• U listopadu u našoj županiji evidentirano je 191.569 (+15%) dolazaka turista i 637.937 noćenja (+9%). Najviše ih je došlo iz Njemačke (dolazaka 30.461, noćenja 157.744), zatim iz Hrvatske (23.347/53.144), iz SAD-a (14.566/34.270), iz Ujedinjene Kraljevine (14.404/73.238), iz Kine (8.366/14.043), iz Tajvana (6.762/7.043), iz Austrije (6.762/7.043) … Kod svih navedenih država došlo je više gostiju nego u listopadu 2018., osim iz Kine (-2%) i Tajvana (-5%).
• U deset mjeseci u našoj županiji bilo je 3.595.239 dolazaka (+6%) i 17.937.467 noćenja (+2%). Prvi su po dolascima gosti iz Njemačke (dolazaka 347.136/ noćenja 2.212.081), slijede gosti iz Poljske (303.139/2.204.524), iz Hrvatske (272.688/1.063.904), iz Ujedinjenog Kraljevstva (241.236/1.126.796), iz Češke (213.887/1.618.210) …
Manje je došlo gostiju iz Poljske (-3%) i Češke (-5%). Karakteristično je za goste iz dalekih zemalja što ih dolazi veliki broj, ali ostaju mnogo kraće nego, na primjer, gosti iz Poljske, Njemačke …

Sutra: turistički rezultati ostvareni na Braču u listopadu i prvih deset mjeseci. (j.e.)

(45) objavljeno 08. 11. 19. u 21:20 h
petak, 08. 11. 2019. *****


alt

Dnevno je katamaranom "Jelena" dolazilo stotinjak putnika, a isto toliko i odlazilo iz Bola. Svi su imali problema sa strmom rampom. Hoće li tako biti i 2020. godine?


IZLETNIČKA LINIJA I 2020. GODINE

Već su u prodaji karte za komercijalnu brzobrodsku liniju Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag koja će biti uspostavljena 29. svibnja do 28. rujna 2020. godine. Satnica ostaje ista: iz Dubrovnika katamaran polazi u 7.00 sati, u Bolu je u 11.40, a za Split nastavlja nakon 15 minuta, gdje dolazi u 12.55 sati. Povratak iz Splita je u 15.30 sati.
Cijena prijevoza Split – Bol je 100 kuna, 10 kuna više nego prošlog ljeta. Za prijevoz prtljage plaćat će se 50 kuna bez obzira na relaciju.
Ukoliko na ovoj komercijalnoj liniji bude katamaran „Jelena“, dužnost nam je upozoriti na problem iskrcaja i ukrcaja putnika u bolskoj luci. Zbog strme rampe teško je s prtljagom izlaziti i ulaziti u katamaran. U hvarskoj luci postavljeno je posebno postolje, ali u Bolu to nije učinjeno. Za to učiniti ima sedam (7) mjeseci! (j.e.)

(40) objavljeno 07. 11. 19. u 21:15 hsrijeda, 06. 11. 2019. *****


alt


RADOVI NA OPĆINSKOJ ZGRADI NA LOŽI

Počelo je i s uređenjem zgrade na Loži gdje će preseliti općinske službe. Izvođač radova je bolska tvrtka „Bilić“ d.o.o. koja je s Općinom ugovorila posao s rokom dovršenja od 6 mjeseci.
Općinske službe, odnosno zaposlenici, trenutno su na tri lokacije. (j.e.)

(33) objavljeno 05. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


OTVOREN ŠANK U DOMU KULTURE

Prema najavi „Grabov rat“ je otvorio šank u prizemlju Doma kulture. Prvi gosti bile su bolske domaćice koje su nakon spize navratile na jutarnju kavu. Tijekom ljetnih mjeseci one su se sastajale na terasi restorana „Santo“, ali nakon zatvaranja, preselili su preko puta, u Dom kulture.
Radno vrijeme je dvokratno, od 8 do 11 i od 16 do 19 sati.
Cijene su, kao i prošle sezone, nešto niže nego u sličnim lokalima u Bolu: kava 7 kn, kava s mlijekom 8 kn, bijela kava 10 kn, topla čokolada 10 kn, kakao 10 kn, čaj 8 kn, travarica, pelinkovac i orahovac 8 kn, johnnie walker, vodka 10 kn, karlovačko pivo 0,25 10 kn, karlovačko pivo 0,5 15 kn, bijelo ili crveno vino 0,18 10 kn, bijelo ili crveno vino 1 l 60 kn, ledeni čaj 10 kn, coca-cola 10 kn, fanta 10 kn, gazirana voda 8 kn …
Besplatno se može pročitati dnevni tisak: Slobodna Dalmacija i Jutarnji list. (j.e.)

(27) objavljeno 04. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: OPASNOST S KROVA

Na jugo-istočnom dijelu krova zgrade, gdje je Osnovna škola i Vinski podrum, odvojila se kupa koja prijeti prolaznicima na Rivi. Dobro bi bilo, prije možebitne nezgode, da se auto-košarom ili na neki pogodniji način ukloni opasnost sa krova. (j.e.)

(20) objavljeno 03. 11. 19. u 20:55 h

********************


alt


KOLIKI JE POREZNI DUG BOLJANA?

Porezna uprava objavila je tzv. „listu srama“ na kojoj su po županijama navedena imena dužnika i iznosi koje duguju na dan 31. listopada. Ukupno su tri liste: (1) fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, a duguju više od 100.000 kn, (2) pravne osobe sa dugom većim od 300.000 kn te (3) ostali porezni obveznici koji duguju više od 15.000 kn.
Među pravnim osobama nema ni jednog dužnika, ali je u prvoj grupi njih 7 sa ukupnim dugom od 1.824.801 kn. U trećoj grupi su navedena 22 imena i iznos duga je 2.143.716. Ukupno je znači iz Bola 29 dužnika sa ukupnim dugom od 3,9 milijuna kuna.
U prvoj grupi bolski rekorder duguju 616.875 kn, a u trećoj grupi dužnik je „težak“ 457.331 kunu.
Dug Boljana, odnosno osoba koji su prijavljeni u Bolu sa stalnim mjestom boravka, se smanjuje. Godine 2016. iznosio je 11.043.109 kuna, a prošle godine 5.085.639 kuna. Sada je 3.968.517 kn.
Dug Poreznoj upravi je zbog neplaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza i prireza na dohodak, poreza na obvezna osiguranja, trošarina, poreza na promet nekretnina ili carinskog duga. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 11. 19. u 22:10 h

********************


alt


IMA RJEŠENJA ZA GRAĐEVINSKI ŠUT

Od ponedjeljka 4. studenoga, domaćinstva mogu građevinskih šut u vrećama deponirati u Reciklažno dvorište. Preuzimat će se manje količine, nakon adaptacija u kućama, ali od domaćinstava. Građevinari i obrtnici morat će za svoj otpad tražiti od komunalne tvrtke „Michieli-Tomić“ poseban kontejner, kao i do sada.
Kod predaje vreća sa građevinskim šutom, dežurnom u Reciklažno dvorište, treba dati osnovne podatke (ime donosioca, adresa, OIB) a Općina će za tu uslugu – dostaviti račun. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 11. 19. u 20:40 h

********************


alt


alt


alt


U DVD BOL STIGLO NAVALNO VOZILO

Bolski su članovi DVD-a u četvrtak, nešto prije 13 sati, priredili svečani doček prinovi u svojem voznom parku. Oglasile su se vatrogasne sirene, upaljene su bengalke, a uključena su i dva vodena topa. Iz Zagreba je stiglo navalno vozilo kapaciteta 2500 litara vode, istina već korišteno (od 2000. godine) u Njemačkoj, ali je preuređeno u tvrtki MV vozila.
U svibnju je DVD Bol dobio kombi, a sredstva za nabavku ovih dvaju vozila osigurao je DVD od donacija fizičkih i pravnih osoba uz pomoć Općine Bol. (j.e.)

(04) objavljeno 31. 10. 19. u 21:35 h

********************


alt


T. TRUTANIĆ NASTAVLJA KAO DIREKTOR

Na IV. sjednici Skupštine društva „Vodovod Brač“, koja je održana u četvrtak, ponovno je za direktora društva izabrala Tonča Trutanića, koji je na toj dužnosti već 27 godina (od 1. srpnja 1992.). Na sjednici su osim članova Skupštine, ali bez prava glasa, bili gradonačelnica Supetra i načelnici općina Sutivan, Nerežišća, Postira i Pučišća.
Za radno mjesto direktora „Vodovoda Brač“ pristigle su dvije molbe: Marko Radić (rođ. 1984.) u „Vodovodu Brač“ zaposlen kao voditelj odjela odvodnje otpadnih voda i Tonči Trutanić (rođ. 1958.) dosadašnji direktor društva „Vodovod Brač“.
Za izbor direktora je trebalo dobiti najmanje 8 glasova. Najprije se, po abecednom redu, glasovalo o molbi Marka Radića koji je dobio 5 glasova, a Tonči Trutanić, kao drugi kandidat, dobio je 9 glasova.
Tonči Trutanić izabran je na mandat od četiri godine i nastavlja s vođenjem društva „Vodovod Brač“. (j.e.)

(03) objavljeno 31. 10. 19. u 21:30 h

********************(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"