Bolska kronika

alt


utorak, 15. listopada 2019.


alt


alt


NAKON LISTOPADA NEMA MINUSA?

U Uredu TZO Bol saznali smo da je do 12. listopada u Bolu bilo noćenja koliko u cijelom mjesecu listopadu prošle godine. To znači da je realno očekivati kako će se, do kraja mjeseca, smanjiti, a najvjerojatnije i poništiti, minus od 912 noćenja u rujnu (prema podacima TZ SDŽ).
Prema istom izvoru, u Bolu je u prvih devet mjeseci bilo ukupno 107.665 dolazaka, a godinu ranije 100.417. Međutim, minus je u noćenjima: 6.442 manje noćenja za devet mjeseci ove godine, u odnosu na 2018. (j.e.)

(85) objavljeno 14. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


POČELA SEZONA GRAĐENJA, ALI …

Sezona za građevinare je počela 1. listopada, kada su općinskom odlukom dozvoljeni grubi građevinski radovi, iskopi i betoniranja konstrukcije. Odnosno radovi koji mogu stvarati buku … Osim nedjeljom i praznikom!
Neka gradilišta, koja su privremeno zbog turističke sezone, zatvorena 1. lipnja, tek se trebaju ponovno aktivirati.
Očekuje se, međutim, otvaranje novih gradilišta. Najčešće su to novi apartmani, a manje stambeni objekti za obitelji koji žive u Bolu cijelu godinu.
Otvoreno je, na primjer, novo gradilište na rivi (Ulica Vladimira Nazora 28) gdje bi trebalo na mjestu starog izgraditi novi objekt sa prizemljem, dva kata i dvostrešnim krovištem. Važeću građevinsku dozvolu, na žalbu susjeda, poništio je 5. rujna 2019. Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje (Ispostava Supetar) u kojem je u rješenju napisano: Dopušta se obnova postupka izdavanja građevinske dozvole od 28. 5. 2018.; Odgađa se izvršenje rješenja protiv kojeg je obnova dopuštena; Poništava se klauzula pravomoćnosti.
Sve su to napisali u Supetru 5. rujna, ali su radovi na rušenju počeli 1. listopada. Na supetarsko rješenje, saznajemo, žalio se investitor, ali se pitamo: da li rješenje i žalbe - odgađaju radove ili se može graditi i bez važeće građevinske dozvole?! (j.e.)

(84) objavljeno 14. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


NA DJEČJOJ OLIMPIJADI 15 MEDALJA ZA BOLJANE

Boljani su na 5. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi (13. Listopada) bili dobri domaćini. Sudjelovalo je i četrdeset djece iz bolske Unisport škole višestranog razvoja, a na kraju su prema osvojenim medaljama bili treći u konkurenciji sedam sportskih škola iz Hrvatske, BiH i Crne Gore.
Natjecalo se u tri sportske discipline (sprint na 60 m, skok u dalj, poligon s preprekama), a bolski natjecatelji osvojili su 15 medalja: 5 zlatnih, 6 srebrnih i 4 brončane.
Po broju osvojenih medalja najuspješniji su bili Luka Baković i Maro Marinković.
Tko su bolski dobitnici medalja?
2011. godište: Duje Karninčić (srebro u sprintu, zlato u poligonu prepreka), Tara Ratković (srebro u skoku u dalj) i Laura Marinković (bronca u skoku u dalj);
2012 godište: Luka Baković (srebro u sprintu, zlato u poligonu prepreka, srebro u skoku u dalj);
2013/2014 godište: Maro Marinković (srebro u sprintu, srebro u poligonu prepreka, bronca u skoku u dalj), Iva Marčić (zlato u sprintu), Ema Žuvić (bronca u sprintu, zlato u poligonu prepreka), Frančeska Vrsalović (zlato u skoku u dalj) i
Stela Palavra (bronca u skoku u dalj).
Bol je najuspješniji bio na 3. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi kada je bio ekipno najbolji, a te su godine (2016.) osvojili 33 medalje. (j.e.)

(83) objavljeno 14. 10. 19. u 22:15 h

alt


ponedjeljak, 14. 10. 2019. *****


alt


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju, 13. listopada u 13:30 sati: ne posustaju kupači, ali ni jedriličari


JOŠ IMA KUPAČA I GOSTIJU

Ljetno vrijeme nas prati, barem ovdje u Bolu, i nakon ljeta. Temperatura zraka u nedjelju u 13 sati, prema DHMZ, bila je 25, a mora 22 stupnja. Na suncu, u zavjetrini, mnogo toplije, čak 42 stupnja.
Na plaži Zlatni rat pružatelji usluga posustali su prije samih kupača. Ne rade restorani u Marjan centru i Zlatni rat na samoj plaži. Demontiran je Vodeni park, a od 17 kućica na plaži, u nedjelju je bilo otvoreno samo četiri.
Štekat „Grabovog rata“ otvoren je još idući tjedan, do 20. listopada, a cocktail bar „Auro“ radit će do 25. listopada. Sanitarni čvor (WC i tuševi) na plaži može se koristiti do kraja mjeseca.
U Bolu je u nedjelju evidentirano 940 gostiju. (j.e.)

(82) objavljeno 13. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


ODLAGANJE OTPADA: NOVO RADNO VRIJEME

Odlagalište otpada ili zeleni otok ili reciklažno dvorište, kako smo to donedavno nazivali, od ovog ponedjeljka (14. listopada) ima novo radno vrijeme. Nakon primjedbi korisnika, koncesionar za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ odredio je da rad počinje sat ranije, a radit će se dvokratno:
ponedjeljak do petak od 7 do 12 i 16 do 19 sati a subotom 7 do 12 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno. (j.e.)

(81) objavljeno 13. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


ODRŽANA DJEČJA OLIMPIJADA

Zajedničkim ručkom u hotelu „Bonaca“, a prije toga podjelom medalja i pokala na centralnom teniskom stadionu, završena je 5. Međunarodna dječja olimpijada u Bolu. Sudjelovalo je 200 djece iz sedam sportskih škola, a osim Boljana došli su djeca iz Supetra, Splita, Herceg Novog, Trebinja, Bara i Mostara.
Natjecanje je organizirano u tri discipline: sprint na 60 metara, poligon s preprekama i skok u dalj. Natjecanje je trajalo tri sata, a djeca su bila raspoređena po godištima rođenja, od 2008. do 2014.
Ekipni pobjednik, sa najviše osvojenih medalja, je Atletskog kluba Sanja iz Bara. Drugo mjesto je osvojila Škola zabavne atletike iz Trebinja, a treći su bili Boljani, domaćini iz Unisport škole višestranog razvoja Bol.
Medalje najboljim sportašima su uručili načelnik općine Bol Tihomir Marinković, direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković, predsjednik Splitskog sveučilišnog sportskog saveza Toni Gamulin te tajnik Splitskog sveučilišnog saveza Toni Batinić.
Svi sudionici su za uspomenu dobili i medalju od bračkog kamena čiji je vizualni identitet osmislio Ivica Jakšić Čokrić Puko.
Za uspjeh 5. Međunarodne dječje olimpijade zaslužni su vrijedni organizatori, suci i domaćini, ali su i vremenske prilike bile idealne za organizaciju, natjecanje i boravak u Bolu. (j.e./m.š.)

(80) objavljeno 13. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: TAJANSTVENI PUTOKAZI

Desetak, a možda i više dana, na više prometnih putokaza u Bolu, netko je nepoznati nalijepio strelice. Tko je to učinio i zbog čega, nismo saznali, a mnoge smo od „odgovornih“ pitali. Čudi nas međutim da nitko o tome ne brine!
Ako zbog nekog natjecanja treba postaviti putokaze onda treba dobiti i suglasnost općinskih službi ili Hrvatskih odnosno Županijskih cesta.
Trebalo bi znati tko će i kada te putokaze ukloniti? (j.e.)

(79) objavljeno 13. 10. 19. u 21:50 h

alt
nedjelja, 13. 10. 2019. *****


alt


POČELO JE BRANJE MASLINA

Nakon berbe grožđa, vrijeme je i branja maslina. Među prvima, a možda su i prvi na ovom području, u subotu su u svojim maslinicima bili Vojmir Cvitanić, Nikica Bodlović i Jakša Cvitanić Borovina sa svojim pomagačima. Od ponedjeljka će s berbom početi Zdravko Karmelić Pirčić. Ta su četvorica, po mnogima, vodeći maslinari u Bolu.

Svoje masline nose na obradu u različite uljare. Uglavnom u Pučišća, Supetar i Selca. (j.e.)

(78) objavljeno 12. 10. 19. u 22:55 h

********************


alt


ZATVARA SE „STUDENAC“ – ZBOG PREUREĐENJA

Market „Studenac“ na Bračkoj cesti još će raditi ove nedjelje (13. listopada) do 21 sat, a onda se od ponedjeljka zatvara zbog preuređenja. Planirano je da radovi budu dovršeni do 22. listopada, ali je moguće da to potraje i koji dan duže.
Oni koji su kupovali u „Studencu“ mogu to nastaviti u drugoj njihovoj trgovini, u zgradi Dječjeg vrtića. (j.e.)

(77) objavljeno 12. 10. 19. u 22:50 h

********************


alt


ISKLJUČENA TREĆA LIVE KAMERA

Iako bi možda nekoga interesiralo kako izgleda plaža Zlatni rat kada u zimskom periodu zapuše jugo, to se sada neće vidjeti. Treća live kamera koja je prikazivala istočnu stranu Zlatnog rata je – isključena. Za rad kamere potrebna je struja, koja je isključena, jer više ne radi obližnji restoran.
U planu je da se do iduće sezone postavi optički kabel, što bi omogućilo kvalitetniju sliku, a pretpostavlja se i manje – prekida.
Našim čitateljima ne preostaje nego nedjeljom otvoriti rubriku PLAŽA ZLATNI RAT i vidjeti zapadnu stranu plaže oko 13.35 sati, u vrijeme prolaska katamarana iz Bola za Split. (j.e.)

(76) objavljeno 12. 10. 19. u 22:50 h

********************


alt


UKLONJENE PLUTAČE NA PLAŽAMA

Završetkom sezone uklonjene su zaštitne plutače uokolo Zlatnog rata, ali i na ostalim bolskim plažama. Sada nema prepreka da se malim barkama dođe na samo žalo. Naravno to ne preporučamo.
Plutače su nekoliko dana bile na rivi jer se čekalo da ih se opere od soli. Sada su već u skladištu. Do idućeg ljeta. (j.e.)

(75) objavljeno 12. 10. 19. u 22:45 h

********************


alt


alt


OTVORENA PETA DJEČJA OLIMPIJADA

Na Studencu, u subotu predvečer (u 18.30 sati), službeno je otvorena 5. Međunarodna dječja olimpijada. Sudjeluje oko 200 mladih, od 5 do 12 godina starosti, iz Hrvatske, BiH i Crne Gore (Bol, Supetar, Split, Herceg Novi, Bar, Trebinje i Mostar).
Prije otvaranja za mlade natjecatelje i njihove roditelje, u dva je turnusa organizirana panoramska vožnja brodom „Frane Bol“.
Natjecanje na Dječjoj olimpijadi počinje u nedjelju u 10.30 sati na centralnom stadionu teniskog centra Bluesun hotela. Tri su discipline: sprint 60 metara, poligon s preprekama i skok u dalj.
Domaćin natjecanja je bolska Unisport škola višestranog razvoja. (j.e.)

(74) objavljeno 12. 10. 19. u 22:40 h

********************


alt

Sumrak u Bolu: subota, 12. listopada u 18:15 sati


BIT ĆE JOŠ TOPLIJE

Bablje ljeto i dalje traje iako smo „dohvatili“ polovinu listopada. U nedjelju i početkom sljedećeg tjedna – kažu meteorolozi – bit će još toplije, uz najvišu temperaturu uglavnom između 20 i 25 °C, a i jutra će biti manje svježa. Od sredine tjedna povećava se i vjerojatnost za mjestimičnu kišu.
Uz obilje sunca te i dalje ugodno toplo more, temperature od 20 do 22 °C, bit će sigurno i kupača, a s pritjecanjem još toplijeg zraka sljedećih dana svi ćemo moći uživati u ovom dašku ljeta sredinom listopada, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.
Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je ovih dana i prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu. Prema njihovim modelima, veći dio Europe čeka zima toplija od prosjeka.
Meteorolozi ipak napominju kako se radi o ranim modelima koje nikako ne treba shvaćati previše doslovno i kako to ne znači da će cijela zima u Europi biti iznadprosječno topla.

(73) objavljeno 12. 10. 19. u 22:35 h

alt


subota, 12. 10. 2019. *****


alt

Ljetna razglednica: bazeni hotela Bonaca


ZATVARAJU SE HOTELI

Ove nedjelje (13. listopada) zatvaraju se hoteli „Bretanide“ i „Bonaca“. Ranije, od 30. rujna, ne radi hotel „Borak“.
Hotel „Elaphusa“ ostaje otvoren do 27. listopada, a kako je zbog kongresa najavljen dolazak većeg broja gostiju, moguće je da na nekoliko dana ponovo otvore „Bretanide“ i „Borak“. (j.e.)

(72) objavljeno 11. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt

Ministar turizma RH sa bolskim čelnicima na Danima hrvatskog turizma


ČESTITKA MINISTRA TURIZMA

U povodu Dana Turističke zajednice, ministar turizma Gari Cappelli uputio je prigodno pismo-čestitku:
„Poštovane dame i gospodo, cijenjeni načelniče, direktore ureda TZO Bola, dragi stanovnici Bola i otoka Brača, ovim putem želim vam čestitati Dan TZO-a Bol i zahvaliti na svemu što činite kako bi se turizam u Bolu nastavio neprestano kvalitetno i učinkovito razvijati i što svojom inovativnošću, kreativnošću i brigom za svakog gosta omogućujete da se gosti kod vas osjećaju dobrodošlo …
… Na kraju, čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima priznanja za doprinos boljitku u destinaciji, zahvaljujem se na zajedništvu i suradnji svim gospodarstvenicima, svim predstavnicima javnog i privatnog sektora, svim turističkim djelatnicima i svim građanima. Bez zajedništva i suradnje ni rezultati u turizmu Hrvatske ne bi bili ovakvi, a Bol ne bi rastao i bio ono što danas jest – simbol Jadrana.
ministar turizma, Gari Cappelli“

(71) objavljeno 11. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


ŠTRAJK I U BOLU: HVALA NA PODRŠCI

Ovog je četvrtka u Hrvatskoj započeo štrajk u osnovnim i srednjim školama. Prosvjetari traže povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto, dok Vlada nudi četiri posto u dva navrata do lipnja sljedeće godine.
Štrajk će biti proveden cirkularno što znači da je prvoga dana cijela Hrvatska bila u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija. Splitsko-dalmatinska županija, a time i Osnovna škola Bol, u štrajku je sudjelovala i ovog petka.
U Osnovnoj školi Bol nastava će se u ponedjeljak održati prema ustaljenom rasporedu sati.
- Štrajkaški odbor i djelatnici Osnovne škole Bol iznimno su zadovoljni odazivom i rezultatima štrajka, a posebno podrškom učenika i roditelja. Stoga se ovim putem želimo zahvaliti svim roditeljima koji su stali uz učitelje i prosvjetne djelatnike u borbi za njihova prava i status u društvu. Hvala Vam od srca! – napisala nam je Ana Bodlović u ime Štrajkaškog odbora.

(70) objavljeno 11. 10. 19. u 22:10 h

********************


alt


DJEČJA OLIMPIJADA U SUBOTU I NEDJELJU

Unisport škola višestranog razvoja Bol po peti će ovog vikenda ugostiti male sportaše iz Hrvatske, BiH i Crne gore, na Međunarodnoj dječjoj olimpijadi koja se u nedjelju 13. listopada sa početkom u 10:30 sati održava na Bluesun centralnom tenis terenu. Natjecanje će se kao i prethodnih godina održati u tri discipline: sprint 60 m, poligon s preprekama i skok u dalj, raspoređenom po godištima od 2008. do 2014.
Natjecanju će prethoditi panoramski izlet brodom Frane za sve sudionike natjecanja prije svečanog otvaranja Olimpijade koje je na rasporedu u subotu 12. listopada sa početkom u 18:30 sati na bolskom Studencu. Na samom otvaranju prisutne će zabaviti akrobatski duo Crowd control uz fire show, a male sportaše DJ ErW na partiju dobrodošlice.
- Ovom prilikom pozivamo sve naše otočane da nam se pridruže i podrže naše male sportaše na ovom natjecanju koje za svrhu ima promicanje sporta i zdravog načina života među djecom i mladima a samim time i daljnje unapređenje sporta, kako u Bolu, tako i na cijelom otoku - istaknuo je Toni Batinić, glavni tajnik Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, organizatora navedenog natjecanja.

(69) objavljeno 11. 10. 19. u 22:05 h

********************


alt

Radi se elaborat za nadohranu plaža od Bilina kuće prema zapadu


DONACIJA IZ ŽUPANIJE

Prema obavijesti objavljenoj na službenoj Internet stranici Općine Bol, odlukom župana Boženka Bobana, Općina Bol je dobila 15.000 kuna za sufinanciranje projekta izrade elaborata nadohrane dijela plaža u Bolu.
Sredstva su odobrena iz Programa sufinanciranja projekta na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu. (j.e.)

(68) objavljeno 11. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


U GASTRO MAXIMUMU 40% POPUSTA

Utorak, 15. listopada, zadnji je radni dan u trgovini GASTRO MAXIMUM na Račiću. Kao i lani, a prema odluci vlasnika Drage Eterovića, svi će se artikli zadnja tri dana (nedjelja, ponedjeljak i utorak) prodavati po 40 posto nižoj cijeni.
Market Gastro Maximum je otvoren od 10 do 22 sata. (j.e.)

(67) objavljeno 11. 10. 19. u 21:55 h


alt

petak, 11. 10. 2019. *****


alt


NOVI KALENDAR PRAZNIKA

Svi su mediji tijekom četvrtka objavili novi kalendar državnih praznika (neradnih dana) za iduću godinu, pa nećemo ni mi biti iznimka. Ostaje isti broj neradnih dana (13), ali se ipak nešto mijenja. Najveća je novost što će se Dan državnosti ponovo slaviti 30. svibnja (umjesto 25. lipnja), a novi je praznik 18. studenoga. To će biti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Dosadašnji državni praznik 8. listopada postaje spomen dan (ali radni dan) – Dan Hrvatskog sabora.
Radni dani su (ostali spomen dani): Dan međunarodnog priznanja i Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja (15. siječnja); Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom (9. svibnja); Dan neovisnosti (25. lipnja); Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima (23. kolovoza) te Dan Hrvatskog sabora (8. listopada).
Ostali državni praznici (i neradni dani) su: Nova godina (1. siječnja), Sveta tri kralja (6. siječnja), Uskrs (iduće godine 12. travnja), Uskrsni ponedjeljak (iduće godine 13. travnja), Praznik rada (1. svibnja), Tijelovo (iduće godine 11. lipnja), Dan antifašističke borbe (22. lipnja), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (5. kolovoza), Velika Gospa (15. kolovoza), Svi sveti (1. studenoga), Božić (25. prosinca) i Sveti Stjepan (26. prosinca).

(66) objavljeno 10. 10. 19. u 22:40 h

********************


alt


ŠTRAJK I U PETAK

U četvrtak u osnovnim i srednjim školama, zbog štrajka, nije bilo nastave u Hrvatskoj. Ministarstvo je priopćilo da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u štrajku bilo u osnovnim školama bilo 63,18 posto, a u srednjim školama 61,73 posto. Na nivou Hrvatske to je: 68,37 posto u osnovnim školama i 65,07 posto nije radilo u srednjim školama.
Štrajk se nastavlja i u petak, ali u samo u četiri županije: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

(65) objavljeno 10. 10. 19. u 22:35 h

********************


alt


VETERINAR DOLAZI U BOL

U subotu tijekom jutra u Bolu će dežurati veterinar Mate Čule iz Supetra. Tijekom boravka u prizemlju hotela „Park“, u prostoru kojeg koristi „Grabov rat“, obavljat će zahvate na kućnim ljubimcima (u sklopu toga je i sterilizacija napuštenih životinja i ljubimaca koju, kao dio zakonskih obveza, zadnjih nekoliko godina financira Općina Bol).

(64) objavljeno 10. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


„ZIMSKI ĐIR“ U KONOBI „DALMATINO“

Po ustaljenom običaju, konoba „Dalmatino“, na kraju glavne sezone, uvodi „Zimski đir“. Od ove subote, 12. listopada, pa sigurno do kraja mjeseca, koliko se planira da će ove godine biti otvorena konoba „Dalmatino“, posebna je ponuda, ali i cijena.
Tri slijeda jela te vino ili pivo trebat će platiti 200 kn, a dva slijeda s vinom ili pivom – 160 kuna.

(63) objavljeno 10. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


POČINJE DJEČJA OLIMPIJADA

Ove godine, u subotu i nedjelju, Bol je domaćin 5. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi. Prošle godine to je natjecanje odgođeno zbog ranijeg zatvaranja hotela. Očekuje se dolazak oko 250 mladih, od 5 do 12 godina starosti, iz Splita, Supetra, Herceg Novog, Mostara, Bara i naravno Bola.
Svečano otvaranje je ove subote, 12. listopada u 18.30 sati na Rivi.
Natjecanje se održava na centralnom teniskom stadionu Bluesun, a početak je u nedjelju u 10.30 sati. Završetak natjecanja i proglašenje pobjednika predviđa se u 13.30 sati. (j.e.)

(62) objavljeno 10. 10. 19. u 22:20 halt


četvrtak, 10. 10. 2019. *****


alt


ŠTRAJK U ŠKOLAMA, A GDJE ĆE UČENICI?

Propao je u srijedu postupak mirenja između vlade i školskih sindikata. Predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, nakon sastanka s ministrom rada i pomoćnicima drugih ministara, izjavili su da štrajk počinje u četvrtak, 10. listopada.
Međutim, u petak neće sve škole biti u štrajku, nego samo neke, i to po županijama. Točan popis škola u kojima će se u petak održavati štrajk bit će poznat u četvrtak u podne.
U petak bi se trebala obavijestiti javnost o tome koje će škole biti u štrajku u ponedjeljak. Način oblika štrajka bit će proveden kao cirkularni štrajk. To znači da će prvoga dana, u četvrtak, cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija - objasnio je Mihalinec za Indeks.
Ravnatelji u osnovnoj i srednjoj školi obvezni su osigurati brigu o djeci i odgojno-obrazovnom radu u školi.
Roditelji sami moraju odlučiti hoće li se solidarizirati s učiteljima, nastavnicima i profesorima i djecu ostaviti kod kuće.
Sigurno je, da će se tijekom četvrtka ujutro znati mnogo više. (j.e.)

(61) objavljeno 09. 10. 19. u 23:10 h

********************


alt

Bolsko smeće u Gornji Humac ili Supetar?


GDJE ĆE BITI ODLAGALIŠTE SMEĆA?

Nakon inspekcijskog nadzora zaštite okoliša i odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike, na sjednici supetarskog Gradskog vijeća, koja se održala u srijedu navečer, raspravljalo se o odlaganju otpada sa cijelog otoka na jedino odlagalište, ono Kupinovica kod Supetra. Supetrani, kako neslužbeno saznajemo, smatraju da na Braču i dalje trebaju opstati dva odlagališta: ono kod Supetra i drugo kod Gornjeg Humca gdje se odlaže i otpad iz Bola. Tvrtka „Michieli-Tomić“ predlaže, ako Supetrani ne žele smeće pored svojih kuća, da se onda ono dovozi na Košer kod Gornjeg Humca.
Bolu nije svejedno gdje će biti centralno odlagalište. Ako mora biti kod Supetra, kako traži Ministarstvo zaštite okoliša, onda to znači da će Boljanima sigurno i biti veća cijena zbog 50 kilometara duže vožnje kamiona. Moguće je da i naknada za zbrinjavanje kod Supetra bude veća nego je sada izračunata i naplaćena. (j.e.)

(61) objavljeno 09. 10. 19. u 23:05 h

********************


alt


alt


PLAKATIRANJE NA JAVNIM POVRŠINAMA

Ovo je treći nastavak odredbi prijedloga Odluke o komunalnom redu, o čemu će raspravljati i odlučiti vijećnici na sljedećoj sjednici. Ovaj se dio odnosi na javno oglašavanje, odnosno isticanje plakata i sličnih obavijesti na oglasnim pločama, ali i na površinama gdje im nije mjesto.
*****
Zabranjeno je ljepljenje i postavljanje plakata na drveće, pročelja zgrada, ograde, plinske podstanice, trafostanice, energetske ormariće, stupove javne rasvjete i druga mjesta koja nisu za to namijenjena – prenosimo iz Odluke o komunalnom redu.
Prekršajnu odgovornost, troškove uklanjanja plakata i čišćenje površina na kojima nisu smjele biti istaknute, snosi organizator priredbe ili manifestacije, odnosno pravna osoba, fizička osoba obrtnik ili fizička osoba čija se priredba, proizvod ili manifestacija oglašava.
Uredno postavljane plakate zabranjeno je prljati, oštećivati ili uništavati. Osoba koja je postavila plakate, oglase i druge slične objave dužna je iste ukloniti po isteku roka na koje je imala odobrenje, a površine na kojima ih je postavila očistiti i urediti. Ukoliko osoba koja je postavila plakate, oglase i druge slične objave iste ne ukloni odnosno ne uredi i očisti površine na način i u vrijeme iz prethodnog stavka, općina će to učiniti po drugoj osobi, a za nastale troškove teretit će se organizator priredbe ili manifestacije, odnosno pravna osoba, fizička osoba obrtnik ili fizička osoba čija se priredba, proizvod ili manifestacija oglašava.
Odredbe ovog članka odnose se i na oglašavanje za potrebe izborne promidžbe.
Bacanje propagandnih i drugih letaka iz aviona ili drugih letjelica dopušteno je samo uz odobrenje i pod uvjetima koje odredi načelnik.

Zvučno oglašavanje nije dopušteno.

(60) objavljeno 09. 10. 19. u 23:00 h

*********************


alt

Plaža Zlatni rat u srijedu 9. listopada u 16 sati


U ČETVRTAK (MOŽDA) MALO KIŠE

Bablje ljeto još uvijek traje. Barem u Bolu. U srijedu (9. Listopada) još je bilo kupača, a još ih je više uživalo na suncu. Temperatura zraka u 13 sati, prema DHMZ, bila je 21, a mora 22 stupnja.
Za četvrtak meteorolozi najavljuju u Srednjoj Dalmaciji mogućnost kiše kroz jutro, a već od petka ponovno sunčano i još toplije. (j.e.)

(59) objavljeno 09. 10. 19. u 22:55 h

alt
srijeda, 09. 10. 2019. *****


alt


POČELA JE SEZONA GRAĐENJA

Općinskom odlukom od 1. listopada dozvoljavaju se građevinski radovi. Zabrana je na snazi i dalje nedjeljom i državnim praznicima.
O početku građevinske sezone svjedoči i novootvoreno gradilište na Rivi (na slici) u Ulici Vladimira Nazora. Porušena je prizemnica i susjedna jednokatnica …
Po običaju na gradilištu nema informativne table na kojoj bi se moglo pročitati ime investitora i projektanta, broj građevinske dozvole, ime izvođača … Ako je na tu zakonsku obvezu zaboravio investitor, morao bi znati nama nepoznati izvođač. Za taj nemar je predviđena i novčana kazna!
Ovdje nije adekvatno napravljena ni signalizacija (putokaz) za pješake, iako je kompletnu širinu trotoara zauzelo gradilište. (j.e.)

(58) objavljeno 08. 10. 19. u 21:25 h

********************


alt


USKORO CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Početkom sljedećeg mjeseca, kao i lani, počet će cijepljenje protiv gripe. Objavljeno je kako je nabavljeno 360 tisuća doza četverovalentnog cjepiva, a pružalo bi zaštitu od virusa A, virusa B i to B Victoria i B Yamagata.
Besplatno će se, kao i do sada, cijepiti stariji od 65 godina, kronični bolesnici, djeca i zdravstveni radnici.
Cjepivo se u ljekarni može dobiti za 85 kuna, ali treba imati recept obiteljskog liječnika.
Ovaj će portal pravovremeno izvijestiti o početku cijepljenja u bolskoj ambulanti. (j.e.)

(57) objavljeno 08. 10. 19. u 21:20 h

********************


alt


PRODAJA PLINA OD 14 DO 16 SATI

Već smo objavili, a sada još jednom ponavljamo: od ove srijede (9. listopada) u Bolu je prodaja plina po zimskom rasporedu. Prodaja je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 16 sati, a subotom ostaje „ljetna“ satnica, od 9 do 10 sati. (j.e.)

(56) objavljeno 08. 10. 19. u 21:15 h

********************


alt

Sudionci biciklističkog uspona na Vidovu goru: natjecatelji, organizatori, motoristi i HGSS


USPON NA VIDOVU GORU I DOGODINE

Bez treće nema sreće, kaže poslovica, a tako je, čini se, mislila i obitelj Garbajs (Tomaž, Leona, Šime i Maria) pa su nakon šest prvosvibanjskih krosova „Đir oko Bola“ i tri biciklističke trke „Na dva kola oko Bola“, odlučili organizirati i treću sportsku (rekreativnu) priredbu: I. uspon na Vidovu goru.
Prošle nedjelje njih 25, među kojima je bilo i troje djece, krenuli su u koloni sa Zlatnog rata do Murvice gdje je bio start. Nakon 23 kilometra došli su (uglavnom) makadamskom cestom (80 posto puta) i nešto manje asfaltom (20 posto) do samog vrha Vidove gore.
- To je bila biciklistička trka otvorenog tipa, zamišljena kao rekreacija – objašnjava nam Tomaž Garbajs. – Imali smo povoljne vremenske prilike pa je lakše bilo svladati uspon. Sve je prošlo u najboljem redu, bez incidenata. Nije, srećom, bilo posla ni za dežurnog liječnika. Dan ranije smo imali nekoliko probušenih guma, što smo i očekivali jer je na makadanskom putu bilo oštrog kamenja.
U organizaciji osim Big Blue Sporta sudjelovao je i Klub jedriličara na dasci iz Bola. Hoće li uspona na Vidovu goru biti i dogodine?
- Naravno – potvrđuje Tomaž Garbajs. – Mislim da će biti još više biciklista rekreativaca. I Boljana naravno. (j.e.)

(55) objavljeno 08. 10. 19. u 21:10 halt


utorak, 08. 10. 2019. *****


alt


DAN NEOVISNOSTI

Dan neovisnosti je blagdan u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.
*****
Na praznik, ovog utorka, u Bolu ne rade Uredi Općine, Pošta, Fina, Ljekarna, Grabov rat, trgovina Berica, ali je otvorena benzinska postaja od 7 do 12 sati. Trgovina prehrambenom robom Konzum radi do 12 sati.
Katamaran, trajekti i autobusi prometuju kao nedjeljom. Dnevne novine u Bol dolaze oko 12 sati jer je prvi trajekt iz Splita za Supetar u 9 sati. (j.e.)

(54) objavljeno 07. 10. 19. u 22:40 h

********************


alt

Izložba turističkih priznanja koje je Bol dobio od 1965.


DAN TURISTIČKE ZAJEDNICE

Za Dan Turističke zajednice općine Bol odabran je 8. listopada, datum kada je 1954. (prije 65 godina) registrirano Turističko društvo Bol. Odlukom Skupštine TZO Bol dozvoljava se Vijeću TZO da odredi eventualno i neki drugi datum u listopadu kada će se obilježiti taj jubilej i dodijeliti turistička priznanja.
Odlukom Vijeća TZO ove će godine to biti 19. listopada. (j.e.)

(53) objavljeno 07. 10. 19. u 22:35 h

********************


alt


SLAB INTERES ZA TRIBINU O OTPADU

Mnogo smo rasprava mogli čuti o novim pravilima gospodarenja komunalnim otpadom, a posebno o visini računa koje smo dobili od koncesionara, tvrtke „Michieli-Tomić“, pa je pomalo iznenađujuće i razočaravajuće što je svega tridesetak zainteresiranih došlo u ponedjeljak na Javnu tribinu organiziranu u kino dvorani.
Skup je otvorio i nazočne pozdravio bolski načelnik Tihomir Marinković. Kratko je obrazložila razloge okupljanja Dijana Šćepanović iz Poduzetničkog centra Aktiva, a onda su govorili Zoran Marinelić, direktor tvrtke „Michieli-Tomić i Nela Kovačević iz splitske Udruge zaštite potrošača. To je trajalo 50 minuta, a sljedeći sat vremena je utrošeno za pitanja, savjete i odgovore. U raspravi je sudjelovalo 14 posjetitelja.
• Na temelju zakonom određenih formula došlo se do paušalnog iznosa koji je za sada jednak za sve korisnike, bilo redovne žitelje Bola ili vikendaše. U taj paušal uključene su i neke druge usluge, a ne samo odvoz i zbrinjavanje kućnog otpada. Netko treba isprazniti poluukopne kontejnere, odvesti smeće sa javnih površina i iz reciklažnog dvorišta. Tu su uračunati troškovi hladnog pogona u zimskom periodu.
• Zimi u Bolu ima nešto malo više od 1.000 stanovnika, a ljeti ih je deset puta više, pa i nekoliko tisuća izletnika koji također odlažu smeće.
• Dnevno se ljeti iz Bola na deponij odveze sa tri velika i dva mala kamiona oko 50 kubnih metara komunalnog otpada, a to je preko 35 tona. Izgradnjom nove luke na Račiću tog će smeća biti još više.
• U objektima gdje ima više stanova planira se postaviti poluukopne kontejnere sa magnetskim karticama i znat će se tko je koliko puta otvorio poklopac. (Nije međutim rečeno kada će se to dogoditi.)
• Oni koji smatraju da su im računi preveliki, trebaju se dogovoriti s koncesionarom i prilagoditi organizaciju odvoza i time eventualno smanjiti troškove.
• Sada se nema gdje sa građevinskim otpadom nakon, na primjer, adaptacije u kupaonici. Najgore bi bilo rješenje to deponirati po ledinama ili uz cestu, pa je načelnik obećao vrlo brzo u Bolu naći adekvatno rješenje za taj problem.
• Predloženo je da se zainteresiranim domaćinstvima ponudi aparati za kompostiranje i odgovarajuća obuka za rad.
• Raspored odvoza za sada ostaje svaki dan od 1. svibnja do 30. rujna, a tri puta tjedno od 1. listopada do 30. travnja.
• Nastavit će se podjelom novih kanti (spremnika) za kućni otpad, ali i čipiranjem kanti koji se već koriste. (j.e.)

(52) objavljeno 07. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


ZABRANA PALJENJA VATRE DO 15. LISTOPADA

Odlukom županijskog vatrogasnog zapovjednika – kako su nas izvijestili iz DVD Bol – zabrana paljenja vatre na otvorenom produžena je do 15. listopada (utorak).
Nakon tog datuma obveza je onih koji žele paliti na otvorenom da to prijave u DVD Bol na tel. 635-582.
Tko to ne učini prijeti fizičkim osobama kazna od 500 do 1.000 kn, a pravnim osobama od 2.000 do 10.000 kn. Međutim, oni koji izazovu požar mogu biti kažnjeni od 15.000 do 150.000 kn ili kaznom zatvora do 60 dana. (j.e.)

(51) objavljeno 07. 10. 19. u 22:25 h

alt

ponedjeljak, 07. 10. 2019. *****


alt


BRAČ: U RUJNU MANJE DOLAZAKA I NOĆENJA

Statistika o turističkom prometu na Braču, koju je objavila Turistička zajednica SDŽ, ukazuje na neke brojke koje se različito mogu tumačiti. U devet mjeseci bilo je više dolazaka (+6.694), ali manje noćenja u odnosu na isti period prošle godine (-27.480). U rujnu su oba rezultata negativna: dolazaka je manje (-983), ali i noćenja (-552).
• U rujnu najviše je gostiju došlo u Bol (16.173, +3%), zatim u Supetar (9.354, -13%), Milnu (2.651, +5%), Postira (1.877, -10%), Sutivan (1.498, -2%), Selca (966, -12%) i Pučišća (515, +36%)
Ukupno su u rujnu na Brač došla 33.034 gosta, a noćenja je bilo 218.270.
Najlošiji rezultat je svakako ostvaren u Supetru, a raduje pozitivan postotak u Pučišćima, ali bez većeg utjecaja na ukupan broj dolazaka na Brač jer je tamo turizam tek u začetku.
Isti je redoslijed i kada su u pitanju noćenja u rujnu, uz napomenu da su pozitivan rezultat zabilježili u Milni, Pučišćima i Sutivanu, a ostale četiri destinacije na Braču imaju manje noćenja nego lani, od 1 do 5 posto.
• Devetomjesečni rezultati mogu se smatrati turističkim uspjehom ili neuspjehom cijele sezone iako ima najava da bi se nešto pozitivno moglo dogoditi u listopadu, posebno kada su u pitanju Bol i Supetar.
Dolasci gostiju: Bol 107.665 (+7%), Supetar 77.850 (-4%), Milna 21.835 (+14%), Postira 17.412 (-2%), Sutivan 15.492 (-2%), Selca 12.998 (-5%) i Pučišća 5.146 (+23%). Ukupno na Braču: 258.398 dolazaka.
Noćenja: Bol 583.780 (-1%), Supetar 529.583 (-4%), Milna 154.213 (+12%), Postira 129.896 (-4%), Sutivan 117.967 (-4%), Selca 105.127 (-6%) i Pučišća 34.335 (+9%). Ukupno na Braču noćenja: 1.654.901. (j.e.)

(50) objavljeno 06. 10. 19. u 23:40 h

********************


alt


alt


alt


PROCESIJA NA BLAGDAN GOSPE OD RUZARIJA

Blagdan Gospe od Ruzarija u Bolu je u nedjelju predvečer obilježen procesijom od Samostanske crkve do Ulice T. Ujevića i natrag. Nakon toga održana je svečana sveta misa koju je predvodio o. Ivo Plenković.
Kip Blažene Djevice Marije nosili su Lovro Karmelić, Nikica Bodlović, Stipe Karmelić i Matko Glasinović. (j.e./m.š.)

(49) objavljeno 06. 10. 19. u 23:35 h

********************


alt


NEDJELJOM I PRAZNIKOM U 13:25

Ove nedjelje (6. listopada) katamaran „Vida“ je prvi put (na slici), prema zimskom redu plovidbe, iz Jelse krenuo poslije podne (13.00 sati), a iz Bola za Split u 13.25 sati. Tako će biti svake nedjelje, ali i praznikom do kraja svibnja iduće godine.
Poslijepodnevni odlazak katamarana iz Bola za Split je već u utorak kada je državni praznik – Dan neovisnosti.
Izletnička linija brodara „Kapetan Luka“ (Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag) završila je ovogodišnju sezonu u nedjelju navečer. (j.e.)

(48) objavljeno 06. 10. 19. u 23:30 h

********************


alt


alt


alt


BICIKLISTI PO MAKADAMU DO VIDOVE GORE

U Prvom usponu na Vidovu goru sudjelovala su u nedjelju 22 biciklista, ali i jedna žena i troje djece. Krenuli su u grupi sa Zlatnog rata u 10.30 sati do Murvice gdje je bio start. Najbrži je bio Zoran Perić iz BK Kairos kome je od Murvice do vrha Vidove gore trebalo 1:06:47, a prešao je makadamskom cestom i planinarskim putem u ukupnoj dužini od 21 km.
U ovom natjecanju sudjelovala su u dva Boljanina: Tonči Šeparović je u svojoj kategoriji dobio medalju za II. mjesto (1:25:20), a Ivica Pavišić je bio III. u drugoj kategoriji (1:44:46). Jedinoj ženi, Lidiji Zubac (BK Kamešnica), inače sezonskoj radnici u Bluesun hotelima u Bolu, trebalo je 1:39:57 od Murvice do cilja.
Nakon uručivanja medalja i pokala na vrhu Vidove gore, dogovoreno da se ponovo nađu dogodine na Drugom usponu. (j.e./m.š.)

(47) objavljeno 06. 10. 19. u 23:25 h

********************


alt


alt


REKREATIVCI TENIS IGRALI I NOĆU

Teniski turnir završio je pod reflektorima u nedjelju tek u 21.30 sati. Igrao se tenis u Teniskom centru Bluesun hotela od jutra, u 9 sati. Igrom mix parova završeno je dvodnevno Prvo tenisko natjecanje rekreativaca HUT TOUR 1000 turnira Match Bol Open 2019. Organizator je bilo Sportsko društvo Bol. U natjecanju je sudjelovalo 46 tenisača rekreativaca.
U nedjelju tijekom jutra stara vozila Oldtimer kluba iz Imotskog bila su parkirana na glavnom bolskom trgu, na rivi.
Rezultati-pobjednici: gospoda 55+ Mario Kukoč; gospoda 45+ Alen Politeo;
gospoda 35+ Ivica Gulić; gospoda -35 Srđan Fundup; dame 45+ Marija Kusanović; dame -45 Tea Karanušić; parovi -45 Ivica Gulić/Bruno Radić; parovi 45+ Ivan Domazet/Željko Šćepanović; mix parovi Ana Kovač/Viktor Rešetar. (j.e./m.š.)

(46) objavljeno 06. 10. 19. u 23:20 h

********************


alt


TRIBINA O GOSPODARENJU OTPADOM

Ukoliko želite poslušati planove, kazati svoje prijedloge ili postaviti pitanje, imati priliku to učiniti ovog ponedjeljka (7. listopada) na Tribini o gospodarenju otpadom koja će se održati u Kino dvorani u Bolu.
Početak je u 18 sati.

(45) objavljeno 06. 10. 19. u 23:15 h

alt

nedjelja, 06. 10. 2019. *****


alt


STATISTIKA: BOL JE 11. PO BROJU DOLAZAKA

Po broju gostiju koji su došli u destinaciju, Bol je na 11. poziciji u našoj županiji. Došlo ih je u devet mjeseci 107.665, a više je dolazaka eVisitor registrirao u Splitu (837.721), Makarskoj (254.236), Hvaru (197.192), Baškoj Vodi (159,643), Segetu (150.324), Omišu (147.786), Trogiru (137.967), Podstrani (121.361), Tučepima (120.417) i Kaštelima (109.033).
U Splitsko-dalmatinskoj županiji u devet mjeseci bilo je 2% više noćenja nego lani u isto vrijeme. Međutim, eVisitor je zabilježio manje noćenja u Vrboskoj (13%), Selcima (6%), Supetru (4%), Postirima (4%), Sutivanu (4%), Starom Gradu (3%), Sućurju (3%), Hvaru (2%), Omišu (2%), Podgori (2%), Igranima (2%), Drveniku (2%), Baškoj Vodi (1%), Komiži (1%) i Bolu (1%).
Sutra: turistički rezultati na Braču u rujnu i za devet mjeseci 2019. (j.e.)

(44) objavljeno 05. 10. 19. u 23:15 h

********************


alt


NAGRADA NASTAVNICI ŠPACAL

Lucija Špacal iz Osnovne škole Bol jedna je od 510 nagrađenih odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj. Prvi put Ministarstvo obrazovanja nagradilo je najbolje odgojiteljice i odgojitelje, učiteljice i učitelje, nastavnice i nastavnike te profesore i profesorice te izdvojilo iz državnog proračuna 5,1 milijuna kuna. Svaki nagrađeni dobio je uz priznanje i novčani dio nagrade u iznosu od deset tisuća kuna bruta.
Lucija Špacal nagrađuje se za mentorstvo učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima, izvannastavni rad s darovitima te uređivanje školskih mrežnih stranica. (j.e.)

(43) objavljeno 05. 10. 19. u 23:10 h

********************


alt


BLAGDAN GOSPE OD RUZARIJA

Ove se nedjelje (6. listopada) blagdan Gospe od Ruzarija obilježava u Samostanskoj crkvi procesijom u 18 sati, a nakon toga je svečana sveta misa.
U Župnoj crkvi misa je samo ujutro, u 9 sati, a krunica-molbenica u 11.30 sati.
Mise su ujutro, kao i svake nedjelje, u Samostanskoj crkvi u 7 i 10.30 sati. (j.e.)

(42) objavljeno 05. 10. 19. u 23:05 h

********************


alt


DOBRODOŠLICA: DIREKTOR KAO VODIČ

U Bol je u subotu stigla grupa gostiju iz Švedske koja će u hotelu „Bretanide“ boraviti do 12. listopada. Dobrodošlicu im je poželio direktor hotela Alfred Hackl koji je goste zatim poveo u šetnju oko hotela (na slici) i upoznao ih sa znamenitostima Bola, prvenstveno s jedinstvenom plažom na svijetu – plažom Zlatni rat.
U hotelu „Bretanide“ je trenutno 370 gostiju iz Austrije, Njemačke (gdje su trenutno jesenski školski praznici), Švedske … (j.e.)

(41) objavljeno 05. 10. 19. u 23:00 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


NAJMASOVNIJE NATJECANJE BICIKLISTA

Treće natjecanje biciklista „Na dva kola oko Bola“, do sada najmasovnije sa 103 natjecatelja, raspoređenih u 15 kategorija, uspješno je održano u subotu na Zlatnom ratu (start i cilj) i okolnim terenima. Vremenski uvjeti ove su godine bili idealni, a kada se spomene da su glavni u organizaciji bili članovi obitelji Garbajs, onda ne treba posebno isticati da su svoj posao odradili sa najvišom ocjenom.
„Na dva kola oko Bola“ bilo je ujedno i završno natjecanje za Kup Hrvatske. Startalo se u tri termina (10, 11.30 i 13.30 sati), a nakon ručka u restoranu „Zlatni rat“ na samoj plaži, obavljeno je proglašenje pobjednika i tri prvoplasirana u svakoj kategoriji dobili medalje od kamena.
Neki od biciklista ostaju u Bolu i u nedjelju kada je na programu I. uspon na Vidovu goru. Start je na Zlatnom ratu u 10.30 sati. Organizatori računaju da će biti najmanje 15 natjecatelja. Prijave su moguće i tijekom nedjelje ujutro. (j.e./m.š.)

(40) objavljeno 05. 10. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


PRVI TURNIR TENISAČA REKREATIVACA

Na prvom teniskom natjecanju rekreativaca HUT TOUR 1000 turnira Match Bol Open 2019. prijavilo se 46 natjecatelja. Raspoređeni su, prema godinama starosti, u 8 kategorija. Najviše ih je do 35 godina, 14 muškaraca i četiri žene.
Natjecanje se nastavlja u nedjelju nakon 9 sati na teniskim terenima Sportskog centra Bluesun hotela.
U subotu su u teniski centar došli iz imotskog Oldtimer kluba sa svojih 17 automobila, uglavnom mercedesima. U popodnevnim satima pridružili su im se i članovi Moto kluba Brač.
U subotu navečer u konobi Vallum, u hotelu Elaphusa, organiziran je sportski pub kviz, uz muziku uživo i zabavu dugo u noć. (j.e.)

(39) objavljeno 05. 10. 19. u 22:50 h


alt


subota, 05. 10. 2019. *****


alt


alt


U ŽUPANIJI MANJE DOLAZAKA, A U BOLU NOĆENJA

Prema statističkim podacima koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, u našoj županiji u rujnu je bilo 432.058 dolazaka (-1 posto u odnosu na rujan 2018.) i noćenja 2.185.857 (+3 posto).
Prema istim izvorima u Bolu je bilo 16.173 dolazaka (+3 posto) i 90.405 noćenja (-1 posto).
U županiji su pozitivni rezultati za devet mjeseci: dolazaka 3.401.927 (+5 posto), a noćenja 17.287.817 (+2 posto). Bol je u prvih 9 mjeseci zabilježio 107.665 dolazaka (+7 posto), a noćenja 583.780 (-1 posto).
U rujnu je najviše gostiju u ljetovališta SDŽ došlo iz Njemačke (52.957), slijede Ujedinjeno Kraljevstvo (39.697), SAD (31.708), Poljska (31.436), Hrvatska (23.590), Češka (22.208), Francuska (21.455) …
Interesantni su podaci za devet mjeseci iz koje je lako isčitati odakle nam dolaze gosti, iz koji ih je država došlo manje, a odakle više.
Gosti iz Njemačke su u devet mjeseci najbrojniji po dolascima: došlo ih je 316.489. Drugi su Poljaci (300.056), ali po noćenjima su ispred gostiju iz Njemačke (Poljaci imaju 2.186.992 noćenja, a Nijemci 2.052.668). U istom periodu, u odnosu na prošlu godinu, manje je gostiju došlo iz Malte (11%), Švedske (10%), Češke (5%), Poljske (4%), Slovenije (3%), Austrije (3%), Norveške (3%) … Ima, međutim, država odakle nam je, u našu županiju, došlo više gostiju nego lani: Ukrajina (42%), Tajvan (31%), Kina (27%), Brazil (22%), Grčka (21%), Rusija (17%), Španjolska (15%), Kanada (14%), Francuska (8%) …
Sutra: Koje su destinacije u našoj županiji u plusu, a koje u minusu?

(38) objavljeno 04. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


ZNANSTVENI SKUP U „ELAPHUSI“

U hotelu „Elaphusa“ od 6. do 11. listopada održava se konferencija Ultrafast Optics XII. na kojoj se očekuje više od 150 vodećih znanstvenika iz područja ultrabrzih lasera. Najavljen je i dolazak Gerarda Mouroua, dobitnika Nobilove nagrade za fiziku 2018. godine. (j.e.)

(37) objavljeno 04. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


MEĐUNARODNI JE DAN ŽIVOTINJA

Osnovnu školu su u petak posjetili lovac Franko Marinković i vlasnik dvaju pasa Rexa i Belle, Pero Kraljević. Povod je bio Međunarodni dan životinja kada ih se treba prisjetiti jer su zaštićene ili ugrožene.
Lovac je pričao djeci o lovu na male životinje (ptice, zečevi, fazani) i o brizi da se u prirodu vrati onoliko životinja koliko ih se izlovi. Čuli smo i zanimljivosti o divljoj svinji, kada se što lovi i kako se moraju čuvati naše šume.
Glavna i jedina poruka koju su prenijeli naši gosti je: čuvajte prirodu i životinje koje žive u njoj! (m.b.)

(36) objavljeno 04. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


ZIMSKI ORAR ZA PLIN

Za prodaju plina zimsko radno vrijeme je od srijede 9. listopada: ponedjeljkom, srijedom i petkom prodaja je od 14 do 16 sati, a subotom kao i do sada, od 9 do 10 sati. (j.e.)

(35) objavljeno 04. 10. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


BICIKLISTI SU NA ZLATNOM RATU

Sunčan dan iskoristili su organizatori biciklističkih utrka „Na dva kola oko Bola“ kako bi označili i uredili staze za subotnje natjecanje. „Berica“ je kao i lani izgradio drvene mostove.
Start je na Zlatnom ratu u 10, 11.30 i 13.30 sati, a proglašenje pobjednika je u 15.00 sati.
U nedjelju je za bicikliste I. uspon na Vidovu goru. Start je u 10.30 sati također sa Zlatnog rata. (j.e.)

(34) objavljeno 04. 10. 19. u 22:05 h

********************


alt


TENISKI TURNIR REKREATIVACA

Teniski tereni u centru Bluesun hotela spremni su za mečeve prvog izdanja
HUT TOUR 1000 turnira Match Bol Open 2019. Ni kiša nije stvorila veće probleme, a prvi susreti se igraju već u subotu ujutro.
Oko 12 sati u Teniski centar dolaze gosti iz imotskog Oldtimer kluba sa svojim mercedesima. U popodnevnim satima pridružit će se i članovi Moto kluba Brač.
U subotu navečer u konobi Vallum u hotelu Elaphusa organizira se sportski pub kviz, na koji se pozivaju Boljani, uz muziku uživo i zabavu dugo u noć.
Pobjednici teniskog turnira osim pokala dobit će i poklon pakete tvrtke Silvan kozmetike. Njihove proizvode pogledajte klikom na donji link.

https://silvan.hr

(33) objavljeno 04. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


alt

Plaža Zlatni rat 4. listopada u 14 sati


VRATILI SE KUPAČI

Nakon prohladnog i kišovitog četvrtak, kupači su ponovno u petak došli na plažu. Temperatura zraka u 14 sati bila je 22, a u moru je bilo još toplije, 23 stupnja.
Na Zlatnom ratu nije ponuda kao u ljetnim mjesecima, ali se uvijek može dobiti kava, sokovi, kokteli, sladoled i ponešto za prezalogajiti. (j.e.)

(32) objavljeno 04. 10. 19. u 21:55 h

alt
petak, 04. 10. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt

Bol 3. listopada 2019. od 14 do 14.20 sati


POGORŠANJE: KIŠA I HLADNIJE

U četvrtak predvečer trebali su dugi rukavi. Bura je nešto oslabila, a najjača je bila oko 14 sati. Prije toga bilo je i kiše.
Pogoršanje vremena s kišom i grmljavinom počelo je na bolskom području u srijedu u 21 sat. Vrijeme se primirilo tijekom četvrtka ujutro pa je bilo posjetitelja na štekatima. Međutim, oko podnevna je počela kiša i – bura. Oko 14.30 se razvedrilo, pa se čak ukazalo i sunce. Navečer je ipak postalo osjetno hladnije.
Smirivanje bure očekuje se tijekom subote.
Novo pogoršanje moguće je u ponedjeljak. (j.e.)

(31) objavljeno 03. 10. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


OVAJ VIKEND: TENIS I BICIKLIZAM

Ovog vikenda, u subotu i nedjelju, u Bolu se organiziraju dva sportska događanja. Prema najavama meteorologa ne bi trebalo biti većih problema i odgađanja.
• U subotu ujutro na tenis terenima tvrtke Bluesun počinju mečevi prvog izdanja HUT TOUR 1000 turnira Match Bol Open 2019. Očekuje se 50-ak sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Srbije.
Zanimljivo će biti na tenis centru i kada oko 12 sati dođu gosti iz Imotskog Oldtimer kluba sa svojim Mercedesima. U popodnevnim satima pozdraviti će ih i članovi Moto kluba Brač.
• Bez obzira na vremenske uvjete, čak ako bude i kišilo, natjecat će se i biciklisti. Bit će to treće po redu „Na dva kola oko Bola“, a natjecanje je planirano na terenima oko Zlatnog rata. Sutradan, u nedjelju je „Prvi uspon na Vidovu goru“. Start je na Zlatnom ratu u 10.30, a dolazak na Vidovu goru planira se oko 11.40 sati. (j.e.)

(30) objavljeno 03. 10. 19. u 22:50 h

********************


alt

Katamaran brodara "Kapetan Luka" dolazi iz Dubrovnika u Bol


KATAMARAN OSTAO U SPLITU

Zbog bure „Jadrolinija“ je u četvrtak otkazala katamaransku liniju Split – Bol – Jelsa, ali i zbog nemogućnosti priveza u alternativnoj luci Stari Grad. Katamaran „Vida“ je ostao u Splitu, pa nema ni katamaranske veze u petak ujutro Jelsa – Bol – Split.
• Prema zimskom redu plovidbe katamaran petkom i subotom iz Splita polazi za Bol i Jelsu u 16.30 sati. Subotom iz Bola za Split katamaran isplovljava u 7.25, a nedjeljom (i praznikom) u 13.25 sati.
• Izletničkoj liniji brodara Kapetan Luka zadnji dan je u nedjelju, 6. listopada. Naime, tijekom zimskih mjeseci nema izletničke linije Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag. (j.e.)

(29) objavljeno 03. 10. 19. u 22:45 h

********************


alt


NACIONALNE OZNAKE KVALITETE

Srednja škola Bol i ove godine nagrađena je s Nacionalnom oznakom kvalitete za 5 eTwinning projekata. Nagrađene su nastavnice Lucija Carević-Brešković, Rovena Trivanović i Petra Kokeza, te učenici koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima.
Projekti koji su nagrađeni Nacionalnom oznakom kvalitete su: SID 2019, Let's Empower our communication skills, Words, words, words..., National holidays in Europe i The European day of Languages (p.k.)

(28) objavljeno 03. 10. 19. u 22:40 h

********************


alt


BEZ ZAPREKA NA VELOM MOSTU!

Zapreke na parkiralištima na Velom mostu, o čemu smo pisali u jučerašnjoj Bolskoj kronici, uklonjene su u četvrtak tijekom jutra. Tri su parkirna mjesta bila do 30. rujna zakupljena i rezervirana, ali je zapreke 1. listopada trebalo – ukloniti. Urađeno je to tri dana kasnije.
Ostaje da se to učini i na parkiralištu kod Dječjeg vrtića. (j.e.)

(27) objavljeno 03. 10. 19. u 22:35 h

********************


alt


FINA NE RADI SUBOTOM

Ispostava FINE u Bolu nakon 1. listopada ima novi raspored radnog vremena. Tijekom tjedna, od ponedjeljka do petka, radi se kao i do sada, od 7.30 do 14.30 sati, ali od ove subote, 5. listopada, ne rade, kao ni nedjeljom i državnim praznikom. (j.e.)

(26) objavljeno 03. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


ZA ŠKOLARCE 4 DANA ODMORA

Učenici u bolskoj Osnovnoj i Srednjoj školi u petak nakon jutarnje nastave imat će kraće odmor od četiri dana. Ponovo će u školske klupe u srijedu, 9. listopada. Za ponedjeljak je odlučeno da nema nastave, a u utorak je državni praznik – Dan neovisnosti. (j.e.)

(25) objavljeno 03. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


UKLANJA SE VODENI PARK

Unatoč lošim vremenskim uvjetima na Zlatnom se ratu u četvrtak radilo na uklanjanju i pranju od soli elemenata vodenog parka prije skladištenja. Vodenim parkom najviše su se koristili mlađi kupači, a zbog početka školske godine sve ih je manje na kupalištu. (j.e.)

(24) objavljeno 03. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


JEFTINIJE 30 POSTO

U trgovini GASTRO MAXIMUM na Račiću, u prva dva vikenda (subota i nedjelja) ovog mjeseca za Boljane je popust od 30 posto. Vjerujemo da će to mnogi iskoristiti već ove subote i nedjelje, uz napomenu da je radno vrijeme od 11 do 20 sati – obavijestio nas je vlasnik trgovine Drago Eterović. (j.e.)

(23) objavljemo 03. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt

Slika 1: biciklistička utrka "Na dva kola oko Bola"


alt

Slika 2: biciklistički uspon Bol - Vidova gora


MOGUĆE SU TEŠKOĆE U CESTOVNOM PROMETU

Zbog održavanja biciklističkih utrka u subotu i nedjelju, 5. i 6. listopada, koristit će se županijske ceste. Javnost se obavještava zbog mogućih zastoja i prekida prometovanja.
1.
Naziv: 3. biciklistička utrka "Na dva kola oko Bola”
Vrsta natjecanja: XCO biciklistička utrka za Hrvatski cup
Termin: subota, 05.10.2019, 10.00 - 15.00 h
Lokacija: (vidi sliku 1) županijska cesta poviše plaže Zlatni Rat (u dužini cca 300m, traka ceste u smjeru prema Bolu)
2.
Naziv: 3. biciklistička utrka "Na dva kola oko Bola”
Vrsta natjecanja: biciklistički uspon Bol-Vidova gora
Termin: nedjelja, 06.10.2019, 10.30 - 12.30 h
Lokacija: (vidi sliku 2) plaža Zlatni rat,Bol - Murvica - Obršje - Visoka - makadamom i planinarskim putem (Bol-Postira) do Vidove gore
Dužina trase:21km

(22) objavljeno 03. 10. 19. u 22:10 h

alt

četvrtak, 03. 10. 2019. *****


alt


PALJENJE VATRE UZ NAJAVU

Paljenje vatre na otvorenom dozvoljeno je nakon 1. listopada, ali …

Dogovoreno je na sastanku svih DVD-ova na Braču da se za svako paljenje vatre, bez prethodne najave, podnose prekršajna prijava – informirani smo u bolskom DVD-u, ali je to, na žalost, na bolskom području uobičajena pojava, čak u 95 posto slučajeva.Paljenje od 1. listopada do 30. travnja treba prethodno prijaviti DVD-u Bol (tel. 635-582). Ukoliko se utvrdi da paljenje, odnosno loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja se izdaje prekršajni nalog. To je ujedno zajednički stav svih DVD-a na Braču. Predviđene se novčane kazne samo za paljenje vatre bez najave, a kreću se za fizičku osobu od 500 do 1.000 kn, odnosno 2.000 do 10.000 kn za pravnu osobu, odnosno 1.000 do 5.000 kn za fizičku osobu obrtnika. Uz spomenute novčane kazne, Zakon o zaštiti od požara također propisuje oštre kazne za osobe koje izazovu požare. Građaninu koji izazove požar prijeti kazna od od 15.000 do 150.000 kn ili kazna zatvora do 60 dana.

Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije na temelju pravomoćne sudske presude.

(21) objavljeno 02. 10. 19. u 22:40 h

********************alt


STATISTIKA: MANJE PUTNIKA NEGO LANI

Ove se godine od 1. siječnja do 30. rujna, prema evidenciji Lučke kapetanije, u bolskoj luci manje iskrcalo i ukrcalo putnika nego u istom periodu prošle godine.
Susretljivošću lučkog kapetana Drage Jerkina, saznali smo da je u prvih devet mjeseci registrirano 2.954 uplovljavanja i isto toliko isplovljavanja raznih brodova. Tu nisu uključene jedrilice.
U bolskom portu na katamaranima brodara „Jadrolinija“, „Kapetan Luka“ i „Adriatic Fast Ferries“ te izletničkim brodovima: ukrcao se 192.691 putnik (lani 254.369), a iskrcalo ih se 217.025 (lani 276.996). j.e.

(20) objavljeno 02. 10. 19. u 22:35 h

*******************


alt


„ZELENI OTOK“ SE ZATVARA U 15 SATI

Ulaz na „zeleni otok“ ili reciklažno dvorište, kako smo to do sada nazivali, zatvara se od 15, a otvara u 8 sati. To je novi raspored rada od 1. listopada, ali je moguće da se nešto promijeni već od ponedjeljka, 7. listopada.
Ima primjedbi da bi prijem otpadaka trebalo primati ranije, a ne čekati 8 sati. Oni koji su zaposleni predlažu da „zeleni otok“ radi dvokratno, kako bi poslije podne mogli donijeti stare stvari.
Izmjene radnog vremena su moguće, a novom radnom vremenu izvijestit ćemo kada dobijemo službenu obavijest i tvrtke „Michieli-Tomić“. (j.e.)

(19. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


NOVA LINIJA NEDJELJOM

Arriva je od 1. listopada objavila novi red vožnje autobusa po Braču. Za Bol je jedina novost što sada ima nedjeljom i blagdanom jedna linija više, ukupno četiri. Novi je polazak iz Bola za Supetar u 16.30 sati.
• Čitateljica D.K. pisala nam je prošlog ponedjeljka o problemima koje je imala s prijevozom autobusom od Bola do Supetra. Traži da ispravimo u redu vožnje satnicu u 13.45 jer, prema njezinoj izjavi, taj autobus danima već ne prometuje.
Vozni red kojeg objavljujemo dobili smo od Arrive i tamo je upisano da autobus u 13.45 ide iz Bola, osim subotom. Zašto nije taj dan bilo autobusa, pa je naša čitateljica morala taksijem u Supetar, nije naš problem. Možda je u pitanju prometna nezgoda, kvar autobusa ili možda obustava rada vozača. Kasnio je, isti dan, i đački autobus u 14.15 sati. Tražili smo objašnjenje od odgovornih u Supetru. Nismo, možda i pretpostavljate, dobili traženi odgovor. (j.e.)

(18) objavljeno 02. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ZABORAVNOST ILI NEMAR?

Možda će netko to pravdati zaboravnošću, a neki misliti da je u pitanju nemar. Radi se o tri parkirna mjesta na Velom mostu koja su rezervirana i plaćena do 30. rujna. Međutim, na njima su, i dva dana u listopadu, još uvijek prepreke (na slici)!
Parkirališta kod Studenca i Dječjeg vrtića nakon 1. listopada također moraju biti slobodna, a jedino su ona na Loži rezervirana do 30. travnja 2020. godine. (j.e.)

(17) objavljeno 02. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


REZULTATI ČITANJA U RUJNU

U rujnu smo imali 49.878 posjeta našem portalu ili u prosjeku dnevno 1.662. Najviše je čitatelja registrirano 17. rujna (1.888), a najmanje 28. rujna (1.169).
Objavili smo u prošlom mjesecu 135 vijesti koje su ilustrirane sa 196 fotografija.
Najčitanija je rubrika Bolska kronika, zatim slijede Umjesto čestitke, Umrli, Rođeni, Red plovidbe, Live camera, Sjećanja i zahvale, Bolski „likovi“, Boljani po svijetu, Autobusi …
Osim u Hrvatskoj, ovaj portal čitaju (redoslijed prema broju otvaranja) u SAD-u, Ukrajini, Švedskoj, Njemačkoj, Sloveniji, BiH, Rusiji, Srbiji, Austriji … (j.e.)

(16) objavljeno 02. 10. 19. u 22:15 h

alt
srijeda, 02. 10. 2019. *****


alt


LISTOPAD U BOLU

Listopad znači kraj turističke sezone pa je manje i događanja koja se organiziraju u Bolu. Uglavnom pišemo o zatvaranju ugostiteljskih objekata, hotela …
Katamaran za Split i trajekt iz Supetra plove od 30. rujna po zimskom redu plovidbe. Zadnji izletnički katamaran brodara Kapetan Luka prestaje s plovidbom u nedjelju 6. listopada. Ukida se 26. listopada (subota) i avionska linija Zagreb – Brač – Zagreb, a sutradan, u nedjelju 27. listopada, počinje zimsko računanje vremena.
Za ostale sezonske usluge nemamo točnih podataka, ali možemo navesti kako je bilo lani:
Šankovi „Grabovog rata“ na Zlatnom ratu prestali su radom 12. listopada, a restoran „Pumparela“ nije radio od 18. listopada. Turistički vlakić je prestao s vožnjom 21. listopada, a parkiranje se kod benzinske postaje prestalo naplaćivati 23. listopada. Pizzerija „Topolino“ i cocktail bar „Varadero“ nisu radili nakon 25. listopada, a caffe bar „Barka“ zatvoren je dva dana kasnije. (j.e.)

(15) objavljeno 01. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

Druga ovogodišnja akcija DDK-a, organizirana ovog utorka (1. listopada) ocijenjena je najvišom ocjenom. Ne samo zbog organizacije, već i zbog činjenice da je prikupljeno 50 doza krvi, a njih četvero ih je krv dalo prvi put: Romana Baković, Ana-Maria Psenner, Veda Saliji i Petar Koljatić.
U travnju je prikupljeno 45, a prošle godine u listopadu 41 doza krvi. (j.e.)

(14) objavljeno 01. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


SAMO JEDAN IZOSTANAK KATAMARANA

U rujnu je katamaran izostao samo jedan put. Zbog bure, 20. rujna (petak) iz Jelse je „Vida“ otplovila direktno za Split. Prošle godine u rujnu katamaran u Bol nije dolazio šest puta.
U listopadu 2018. katamaran nije dolazio u Bol također šest puta, a kada se to dogodi onda je za Boljane jedina alternativa putovati autobusom do Supetra i nastaviti trajektom do Splita. Nakon 7. listopada ove godine prestaje ploviti jedini izletnički katamaran, brodara Kapetan Luka. (j.e.)

(13) objavljeno 01. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


ZAHVALNICE DVD-a BOL

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Bol osim javne zahvale koju su uputili poimenično svima koji su im pomogli u organizaciji Prvog natjecanja vatrogasaca (VALLUM FEST 2019), ovih dana dodjeljuju i Zahvalnice. Osobno ih uručuje predsjednik DVD-a Goran Jekić. (j.e.)

(12) objavljeno 01. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


LJEKARNA SAMO UJUTRO

U bolskoj ljekarni je novo radno vrijeme. Ljekarna je otvorena od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, a subotom od 8 do 13 sati.
Nedjeljom i praznikom je zatvoreno.

(11) objavljeno 01. 10. 19. u 22:10 h

********************


alt


BESPLATNI PREGLED STOPALA

U prostorijama DVD Bol ove se srijede (2. listopada) od 9 do 14 sati organizira besplatni pregled stopala i vertebralnog sustava. Pregledom će se utvrditi stanje stopala i kralježnice.

(10) objavljeno 01. 10. 19. u 22:05 h

alt
utorak, 01. 10. 2019. *****


alt

Kupači na Zlatnom ratu 29. rujna


TURIZAM U ZADNJEM TJEDNU RUJNA

U zadnjem tjednu mjeseca rujna, od 23. do 29., zabilježeno je 3.179 dolazaka gostiju i 18.776 noćenja. Prošle godine u isto vrijeme u Bol je došlo 3.297 gostiju, a eVisitor je registrirao 19.266 noćenjima.
Najviše je gostiju – 2.951 – bilo u ponedjeljak, 23. rujna.
Po noćenjima najviše je gostiju bilo u hotelima (13.952 noćenja), pa u privatnom smještaju (4.246).
U Bolu je najviše gostiju iz Njemačke, pa Austrije, Francuske, Švedske, Slovenije … (j.e.)

(09) objavljeno 30. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt

Tomo Dešković posljednji put (ove sezone) vezuje katamaran "Jelenu"


alt

Čini nam se da je strma rampa jedini problem za putnike u Bolu


ZADNJA IZLETNIČKA PLOVIDBA

Katamaran „Jelena“ koji je tijekom ljeta plovio na izletničkoj liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag, u ponedjeljak je posljednji put ove sezone došao u Bol. Na Velom mostu se iskrcalo 18 putnika, koji su, sudeći po koferima, u Bol došli na više dana. Za Split ih je u 12 sati otputovalo 84.
Ovogodišnja plovidba katamarana „Jelena“ donijela je novu kvalitetu u ponudi, jer nije bilo kašnjenja i čekanja i po sat vremena po suncu za odlazak u Split. Kod turista je ova linija bila veoma popularna. Umjesto ustajanja rano ujutro na katamaran u 6.30, mogli su spavati malo duže, pa čak se možda još jedan put okupati prije odlaska.
Jedinu zamjerku putnici (sa koferima) imali su za strmu rampu koja je naporna za izlazak ili ulazak na katamaran. Naravno da ima rješenje za taj problem, kao što su učinili u Hvaru, i izgradili dodatni pult na rivi. Možda se to učini i u Bolu. Dogodine, naravno. (j.e.)

(08) objavljeno 30. 09. 19. u 22:35 h

********************


alt


alt


ZAŠTITA NA KROVU ZGRADE

Radnici „Grabovog rata“ tijekom ponedjeljka postavili su žičanu zaštitu na rubu krova zgrade na adresi Loža 3. To je učinjeno zbog zaštite prolaznika od kupa koja prijete sa krova objekta. U prizemlju zgrade je odnedavno i Glazbena škola pa su mladi glazbenici sada mnogo sigurniji u dolasku i odlasku iz učionice. (j.e.)

(07) objavljeno 30. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


BESPLATNO PARKIRANJE

Za parkiranje na Martinici, kod Samostanske crkve, sada ne treba plaćati 7 kuna po satu. Nakon Velog mosta, besplatno je parkiranje i na prostoru kod plaže Martinica.
Parkiranje kod benzinske postaje naplaćivat će se i tijekom listopada. (j.e.)

(06) objavljeno 30. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


INA DVOKRATNO

Benzinska postaja INE u Bolu od utorka (1. Listopada) ima tzv. zimsko radno vrijeme. Radit će se dvokratno, od ponedjeljka do subote, od 7 do 12 i 16 do 19 sati. Nedjeljom i praznikom benzinska postaja je otvorena samo tijekom jutra, od 7 do 12 sati. (j.e.)

(05) objavljeno 30. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt

Marijo Čepek dolazi u Bol ...


PRIJAVE ZA KUHARSKU RADIONICU

Bolski vlasnici restorana, zainteresirani za obuku svojih kuhara, mogu se do 25. listopada javiti Uredu TZO Bol ili na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i prijaviti po jednog kuhara. Radi se o namjeri organiziranja kuharske radionice u suradnji sa Marijom Čepekom, renomiranim konzultantom u restoranima i vlasnikom firme Oblizeki.
Radionica bi se održala od sredine ožujka do sredine travnja, u Bolu naravno, a eventualna kotizacija ovisi o broju prijavljenih. (j.e.)

(04) objavljeno 30. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


DOLAZE TENISAČI REKREATIVCI

Ovaj vikend (subota i nedjelja) Bol će biti domaćin tenis turnira iz HUT TOUR SERIJE 1000 - Match Bol Open 2019. HUT (Hrvatska unija tenisača) je krovna organizacija tenisača rekreativaca koja okuplja preko 2.000 članova iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije u čijem kalendaru je više od 60 ovakvih turnira godišnje.
Organizator natjecanja je Športsko društvo Bol uz pomoć tvrtke Bluesun, a pod pokroviteljstvom Općine Bol i Turističke zajednice Općine Bol.
- Uspjeli smo dogovoriti ovaj termin jer smatramo da je produženi vikend na početku listopada idealno vrijeme za sportske aktivnosti i razgledavanje Brača, a još uvijek je toplo i za kupanje - objašnjava nam Tonči Buljan u ime organizatora.
Službeni dio turnira počinje u subotu ujutro na tenis centru Bluesun gdje organizatori imaju posebno iznenađenje za sve Boljane i Bračane. U goste dolaze članovi Oldtimer kluba Imotski koji će dovesti 20 oldtimer Mercedesa posebno ukrašenih za ovaj turnir. Prilika je to svima da dođu na tenis centar, razgledaju povijesna vozila i uživaju u tenisu.
U subotu navečer u konobi Vallum u hotelu Elaphusa organizira se sportski pub kviz, na koji se pozivaju Boljani, uz muziku uživo i zabavu dugo u noć.
Nastavak tenis natjecanja je u nedjelju, a zainteresirani mogu vojnim vozilima na razgledavanje unutrašnjosti otoka Brača.
Prijave za turnir su otvorene do petka kada će biti izvučen ždrijeb po dobnim kategorijama i određen raspored igranja. Više informacija o turniru na http://www.napravibreak.com.

(03) objavljeno 30. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt

Najmlađi biciklisti na prošlogodišnjem natjecanju


BICIKLOM OKO BOLA I DO VIDOVE GORE

Sportski vikend uveličat će, osim tenisača, još i biciklisti. Po treći put se u subotu održava NA DVA KOLA OKO BOLA, a sutradan, u nedjelju, uspon na Vidovu goru.
• Subotnja vožnja se računa kao Kup Hrvatske, na kružnoj stazi od 4.200 m. Utrka se vozi bez obzira na vremenske uvjete.
Start je na Zlatnom ratu u 10, 11.30 i 13.30 sat, a proglašenje pobjednika se predviđa u 16.30 sati.
• Rekreativna utrka „1. Uspon na Vidovu goru“ je u nedjelju. Start je također na Zlatnom ratu, ali u 10.30 sati. Vozi se preko Murvice, a prvi se biciklista na cilj, na Vidovoj gori, očekuje u 11.40 sati.
• Detaljnije u prilogu. Za pristup kliknite na donji link:


http://www.boljani.info/images/pdf/uspon.pdf

(02) objavljeno 30. 09. 19. u 22:10 h

*********************

alt


NAKON SRIJEDE: KIŠA, BURA, HLADNIJE …

Bablje ljeto je u punom jeku i nastavit će se do sredine tjedna, kada slijedi jaka promjena vremena – pročitali smo na portalu Indeks.
Sunčanog će vremena biti i nakon nje, ali u drugom dijelu tjedna ne i ovakve iznadprosječne topline kao do srijede. Osim velike promjene u srijedu Zoran Vakula u prognozi za HRT najavljuje još jednu - već danas.
Osim pada temperature zraka, od srijede poslijepodne do četvrtka poslijepodne u mnogim mjestima unutrašnjosti i za oko 10°C, padat će i kiša, često u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, a ponegdje će vjerojatno biti i olujnog nevremena. I jaka bura s olujnim udarima je neprijeporna - u četvrtak na većem dijelu Jadrana, osobito na sjevernom, gdje se ne smiju isključiti ni orkanski udari, a u petak i na jugu.
Do srijede još toplo, pa hladnije, uz obilniju kišu, jaku buru...
U utorak na sjevernom Jadranu ponegdje malo kiše, a u Dalmaciji sunčanije. Zatim jače naoblačenje uz kišu i grmljavinu, te obilnije pljuskove, najprije na sjevernom, a u četvrtak na srednjem i južnom. Jugo će u srijedu pojačati, a zatim okrenuti na jaku, podno Velebita i olujnu buru koja u četvrtak donosi pad temperature. Od petka stabilnije, ali i dalje razmjerno svježe uz buru, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

(01) objavljeno 30. 09. 19. u 22:05 h
alt
Važnije vijesti objavljene u rujnu 2919.
alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Na bolskim plažama bilo je u nedjelju kupača, iako smo na samom kraju mjeseca rujna. Temperatura zraka bila je u 13 sati 26, a mora 23 stupnja. Međutim, na suncu smo, u zavjetrini, izmjerili čak 40 stupnjeva!
„Grabov rat“ postupno uklanja ležaljke i suncobrane, a dvije kućice su u nedjelju bile – zatvorene.
Osim kupača uokolo Zlatnog rata i dalje je veliki broj jedrilica i mini kruzera. (j.e.)

(134) objavljeno 29. 09. 19. u 22:45 h


subota, 28. 09. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


VELIKI INTERES ZA „DIVLJI PIJAT“

Prava tema i dobra organizacija, preduvjeti su da se zainteresira publika i nakon glavne turističke sezone. A tome smo svjedočili u petak navečer na poziv Srednje škole Bol na prezentaciju knjige „Divlji pijat“, ali i zbog mogućnosti da se probaju neka jela o kojima se piše u spomenutoj knjizi.
Zakrčen je bio prolaz pješacima rivom ispred Vinskog podruma „Jako vino“. Tamo su učenici Srednje škole Bol prodavali na stolovima izložena razna jela od samoniklih biljaka. Najviše smo čuli da se hvali sarma od raštike … Mogla se nabaviti i knjiga „Divlji pijat“ po promotivnoj cijeni, te večeri, od 100 kuna.
U svečanoj dvorani Vinarije, tijekom promocije knjige, za sve nije bilo mjesta. Najprije je sve prisutne, među kojima je bio i načelnik općine Tihomir Marinković, pozdravila ravnateljica škole Sani Bodlović, a potom je profesorica Ada Seferagić govorila o projektu kojeg je vodila i realizirala s učenicima. Oni su, naime, brali samoniklo bilje i pripremali ih za večernju degustaciju. O njihovom trudu svjedočanstvo je napisano i opisano u knjizi „Divlji pijat“. (j.e.)

(127) objavljeno 27. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


ERASMUS+: KAKO JE BITI DOMAĆIN?

Zahvaljujući projektu Be a Responsible Citizen in the Digital world of tomorrow, 13 učenika i učenica Srednje škole Bol te profesorice Lucija Carević Brešković, Petra Kokeza i Rovena Trivanović su otkrili nove dimenzije sebe u profesionalnom i osobnom smislu.
Partnere iz Finske, Poljske, Italije, Grčke i Njemačke su dočekali u ponedjeljak u Splitu i zajedno se uputili prema Sinju kako bi se podsjetili na našu kulturnu baštinu i našim gostima približili dio naše povijesti.
Na imanju Mustang bili su na ručak, a oni hrabriji su se okušali i u jahanju konja.
Isti dan su iz Splita katamaranom došli u Bol.
Sa radom u školi počeli su u utorak. Najprije su gostima izrazili dobrodošlicu na engleskom, finskom, grčkom, njemačkom, talijanskom, poljskom i hrvatskom jeziku, a potom podijelili učenike u međunarodne grupe i započeli sa radom na digitalnim alatima Socrative (izrada kvizova), Piktochart (izrada plakata) i Sway (prezentacija) na temu Alke i komunikacije.
U srijedu ih je čekao uspon do Zmajeve špilje, jedine u Europi s tim imenom i koja ima reljef u obliku zmaja. U školu su se vratili oko podne, ručali i u 13.30 počeli sa online radionicom o komunikaciji sa našim dragim Šveđanima, Sussan Öster i Urbanom Norlingom.
Četvrtak je bio posvećen izradi digitalnih plakata, Socrative kviza i Sway prezentacije na temu Zmajeve špilje i komunikacije u tom kontekstu. Nakon ručka, slijedila je još jedna online radionica sa našim švedskim vjetrom u leđa koja nas je povezala i pomogla nam osvijestiti važnost sigurnosti na Internetu, pristojne komunikacije, konstruktivne kritike, pozitivne povratne informacije, razvoju autentičnosti i zdravoga društva.
Zahvaljujući trudu i radu tijekom tjedna, u petak su mogli dopustiti malo odmora i lagano se spremati za prezentaciju onoga što su naučili tijekom ovog sastanka, što su i napravili nakon ručka.
- Na kraju, želimo se zahvaliti svima koji su nas podržali ovaj tjedan i doprinijeli ovako profesionalno i privatno savršenom tjednu – napisala nam je profesorica Petra Kokeza. - Hvala roditeljima naših učenika koji su primili učenike naših partnera i brinuli se za njih pet dana, ali i mamama, bakama i nonama koje su nas počastile izvrsnim kolačima. Naši švedski prijatelji Sussan Öster i Urban Norling donirali su svoj honorar u iznosu od 400 eura udruzi Brački pupoljci. Hvala im što su nam omogućili da zajedno uljepšamo dan našoj djeci.

(125) objavljeno 27. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt


alt


OSTAO JEDAN ŠTAND NA TRŽNICI

Na bolskoj tržnici, od tri štanda sa voćem i povrćem, koliko ih je bilo tijekom ljeta, ostao je samo jedan. Navikli smo da obitelj Mikulić jedina ostaje na tržnici, osim u siječnju, kada koriste – odmor.
Čuli smo da se priča kako i Mikulići planiraju napustiti bolsku tržnicu. Pokušali smo provjeriti informaciju, ali nismo dobili ni potvrdan ni negativan odgovor. Umjesto toga, zamoljeni smo da ništa o tome ne pišemo.
Boljani koji zimu provode u Bolu, ne žele da se to dogodi! (j.e.)

(124) objavljeno 27. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


PROGRAM U KULTURI I SPORTU ZA 2020. GOD

Općina Bol objavila je Natječaj za program javnih potreba u kulturi te program javnih potreba u sportu i tehničkoj kulturi za 2020. godinu.
Ispunjene obrasce sa detaljnim opisom programa treba dostaviti u ured Općine do 21. listopada.
Obrasci i detaljnije informacije mogu se dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine.
Natječaj će tijekom petka biti objavljen i na našem portalu u rubrici Obavijesti i oglasi. (j.e.)

(121) objavljeno 26. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


DESETI PUT: IZVRSNA KAKVOĆA MORA

Zadnje mjerenje kakvoće mora, koje je 23. rujna obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ponovno je potvrdio, kao i onih prethodnih devet, da se kupamo u moru izvrsne kakvoće.
Mjerena su obavljena, kao i obično, na Zlatnom ratu, Borku i Martinici.
Deseto ispitivanje kakvoće mora obavljeno je na 299 lokacija. Većina (283) dobila je ocjenu „izvrsno“, nešto manje (14) je „dobro“, a samo su na dvije lokacije ocjene „zadovoljavajuće“. Nitko nije dobio negativnu ocjenu: „nezadovoljavajuće“. (j.e.)

(120) objavljeno 26. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt

Maturanti u školskoj godini 2018/19 na završnoj svečanosti u hotelu "Elaphusa"


MATURANTI ZA BRAČKE PUPOLJKE

Maturanti Srednje škole Bol, koji su školovanje završili ovoga ljeta, novčanim su prilozima pomogli udrugu Brački pupoljci. Prikupili su 3.000 kuna, a taj su iznos uplatili pomogli udruzi koja brine o bračkoj djeci s posebnim potrebama.
Brački pupoljci su dobitnici županijske skupne nagrade za osobit doprinos poboljšanju kvalitete života djece s teškoćama u razvoju. Nagrada će im biti uručena na Dan županije, u ponedjeljak 30. rujna. (i.r./j.e.)

(116) objavljeno 25. 09. 19. u 22:10 h
srijeda, 25. 09. 2019. *****


alt


OBAVIJEST ZA ODLAGANJE OTPADA

Uprava Michieli-Tomić, koncesionara za odvoz smeća, obavještava korisnike svojih usluga o novom rasporedu i načinu rada.
Na „zeleni otok“, kojeg smo ranije nazivali Reciklažno dvorište, može se odvajati otpad iz miješanog komunalnog otpada, od 1. Listopada:
• Ponedjeljak – petak od 8 do 15 sati
• Subotom od 8 do 12 sati
• Nedjeljom i praznikom bit će – zatvoreno.

Na „zeleni otok“, bez naknade, mogu se odlagati:
- Uredski papir, karton, plastika, staklo, metal, otpadna tkanina;
- Elektronski otpad, televizori, kompjutori, baterije, stari akumulatori;
- Otpadna motorna ulja i ulja iz kuhinja, te zauljena tkanina;
- Glomazni otpad - stari namještaj, prozori, vrata, bijela tehnika iz kućanstva.
Građevinski otpad i materijali iz iskopa ne smiju se odlagati u „zelenom otoku“!
Za vrijeme rada dvorišta djelatnik tvrtke „Michieli-Tomić“ će kontrolirati i voditi evidenciju donesenog otpada i davati upute u koji kontejner otpad treba odložiti.
Svi korisnici imaju pravo jednom godišnje koristiti uslugu odvoza glomaznog otpada (do 4m3) sa kućnog praga. Svaki slijedeći odvoz glomaznog otpada iz kućanstva naplaćivat će se po cjeniku davatelja usluge.
Obavijest tvrtke Michieli-Tomić objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(113) objavljeno 24. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


JAVNA ZAHVALA DVD-a BOL

Jedno veliko hvala svim našim sponzorima koji su sudjelovali u pripremi natjecanja: novčanim sredstvima, pripremom hrane i kolača te smještajem!
Mira Alpeza, Motoklub Brač, Jerko Restović, Domogradnja d.o.o., Yekom d.o.o., Vodeni Bol, Nautic Center Bol, obitelj Lozar, Bruno Milički, Joško Martinić, restoran Pumparela, Boris Čubrilo, caffe bar Marinero, Tonći Cvitanić Bilić, Obrt Dodo, Pero Šćepanović, U.O. Lex Vukota, Paradise Park, Zlatko Vojvoda, Jakov Okmažić, Slavko Šimić, Obrt Palavra, Konoba Dinko, Kruno Marić, Smiljan i Matić, Mroz Zbigniew, Woitech Dobija, Agencija Fetiva, Goran Jekić, obitelj Škrbić, obitelj Ivelić, obitelj Okmažić, agencija Bol Tours, agencija Adria Tours, obitelj Topalović, Centar Marjan, Đani Jerčić, Hrvoje Baković, Obrt Jazz Ba, Restoran Santo, Pizzeria Navis, Taverna Riva, Pekara Bol, Mesnica Tino, Gogy Pizza, restoran Ribarska kućica, Konoba Pusa, caffe bar Barka, cocktail bar Varadero, caffe bar Big Blue, restoran Ranč, Pizzeria Skalinada, Jako Vino, BlueSun hoteli, Obrt Frane, Boško Botica, Tonči Buljan, Roni Marinković, Vinko Kale, Tonći Gospodnetić, Vivatip d.o.o., CZK Bol, Grabov rat, Općina Bol i Turistička zajednica Bol
Medijski pokrovitelji: Radio Dalmacija, Bol Info i Boljani.info
Veliko hvala svim našim članovima, našim ženama, curama, natjecateljima, gostima i svim mještanima koji su nas podržali u realizaciji projekta VALLUM FEST 2019.
Ukoliko smo nekoga izostavili ispričavamo se! - piše u javnoj zahvali bolskog DVD-a.

(111) objavljeno 24. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


IZVRSNA JE KAKVOĆA MORA

Deveta ovogodišnja akcija ispitivanja kakvoće mora potvrdila je dosadašnje rezultate: kupamo se u moru izvrsne kakvoće. Uzorci mora uzeti su 9. rujna na četiri lokacije na Zlatnom ratu, po jedan na plaži Borak i dva uzorka na Martinici.
Oko 25. rujna uzimat će se deseti, posljednji put ove godine, uzorci mora na jadranskim plažama. (j.e.)

(108) objavljeno 23. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: STABLO KOJE PRIJETI

Nekoliko borova ozbiljno prijete da se sruše na prometnicu ili plažu. Zadatak je Komisije za hortikulturu da utvrdi činjenično stanje po pitanju zelenila, a u dogovoru sa stručnim osobama, predloži koja bi stabla trebalo ukloniti. Mislimo da je kandidat i stablo s naše slike kojeg smo snimili istočno od ex hotela „Bijela kuća“.
Komisija bi trebala požuriti da se izvade korijeni uklonjenih palmi ispred Konzuma i na Loži. (j.e.)

(105) objavljeno 23. 09. 19. u 22:00 h
ponedjeljak, 23. 09. 2019. *****


alt


ZLATNI RAT: VIŠE REDA U PRODAJI

Nakon uređenja centralnog dijela plaže „Zlatni rat“ stvoreni su preduvjeti za nešto drugačije uvjete koje trebaju poštivati korisnici prostora koji tijekom sezone nude svoju robu. Vijećnik Tonči Buljan zatražio je raspravu o ovoj temi na idućoj sjednici Općinskog vijeća.
Pismeno je predložio i neke teme za odluke:
• Na plaži treba odrediti jedinstveno radno vrijeme, nešto kraće u predsezoni i posezoni;
• Treba se znati datum početka i završetka sezone na plaži;
• Ukoliko se nositelj koncesijskog odobrenja ne pridržava radnog vremena, Općinsko vijeće bi trebalo donijeti odluku o izvanrednom prekidu koncesije;
• Nositelj koncesijskog odobrenja treba na početku sezone dostaviti listu artikala koja se prodaje u kućicama na plaži;
• Komunalni redar treba nadzirat prodaju na plaži i kontrolirati da li se prodaje ono što je odobreno;
• Ponovo razmotriti visinu naknada koju će plaćati najmoprimci.

(104) objavljeno 22. 09. 19. u 22:00 hnedjelja, 22. 09. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt


FEŠTA ANTIFAŠISTA U SUPETRU

Centralna svečanost obilježavanja 75-godišnjice oslobađanja Brača održana je u subotu u Supetru. Završne vojne operacije za oslobađanje Brača dogodile su se u rujnu 1944. godine. Oslobođenjem dobro utvrđenog Sumartina (18. rujna 1944.), na krajnjem istoku otoka, značile su završetak borbi na Braču.
U Drugom svjetskom ratu poginula su 492 bračka borca, ali je život izgubilo i 275 civila. Njih 108 su postali ratni invalidi. Osmero djece je ostalo bez oba roditelja…
Danas su na Braču još živa tri sudionika NOB-a: Zdravko Zlatar i Luka Jakšić iz Supetra te Mima Guerieri iz Škripa.
• Dvjestotinjak ih je došlo u 11 sati na gradsko groblje u Supetru da odaju počast poginulima u II. svjetskom i Domovinskom ratu. Osim Bračana, u Supetar su došli i predstavnici Trogira, Kaštela, Splita i Makarske. Došao je u Supetar i dožupan Luka Brčić, saborski zastupnici …
Vijence su položili Savez antifašističkih boraca, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata, Grad Supetar, bračke općine, razne udruge s otoka, a vijence su donijeli iz Trogira, Kaštela, Splita i Makarske.
Supetarski župnik don Pavao izmolio je molitvu za poginule, sve žrtve rata i nasilja.
• Svečanost je nastavljena u kongresnoj dvorani obližnjeg hotela. Govorili su Juraj Krstulović, predsjednik Udruženja antifašista otoka Brača, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, saborski zastupnici Arsen Bauk i Ranko Ostojić, a program su uveličali učenici osnovne škole iz Pučišća i Supetra. Na skupu su urečena i priznanja Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske. Osim trojice živih boraca NOB-a, još su priznanja dobili, za zasluge u razvijanju i unapređenju antifašizma, 12 Bračana, a jedan od njih je i načelnik općine Bol Tihomir Marinković. Gradonačelnici Supetra Ivani Marković uručena je Povelja.
- Izražavam zadovoljstvo da je na današnju svečanost prvi put došao i predstavnik crkve – rekao je Juraj Krstulović i predložio: - Ne čekajmo pet godina za novo druženje, predlažem da se svake godine obilježava ovaj događaj i da domaćin svaki put bude druga lokalna jedinica.
Skup je završio partizanskim ručkom i glazbom u izvođenju Trija Dalmacija. (j.e.)

(99) objavljeno 21. 09. 19. u 23:50 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


USPJEŠNO NATJECANJE VATROGASACA

Prvo natjecanje vatrogasaca Bol 2019. održano je na pet lokacija ove subote u Bolu. Sudjelovalo je 10 muških i tri ženske ukipe vatrogasnih društava iz Zagreba, Supetra (2 ekipe), Selaca, Jelse, Starog Grada, Komiže, Omiša, Marčane i Maribora. Ženske ekipe su bile iz Zagreba, Marčane i zajednička ekipa Bola i Pučišća.
Bolski vatrogasci nisu prijavili ekipu, ali su kao pravi domaćini brinuli o organizaciji, natjecanju, a bili su i – suci natjecanja.
Pobjednici su vatrogasci iz Jelse, drugi su Mariborčani, a treći druga ekipa DVD Supetar. Najbolja ženska ekipa su članice DVD Bol i DVD Pučišća, koji su nastupile zajedno.
Predvečer su na bolskoj rivi svoje znanje i vještine pokazali i najmlađi članovi DVD Bol. Nešto prije 20 sati proglašeni su pobjednici, a prve tri ekipe dobile su pokale i medalje.
Natjecanje je završeno glazbenim nastupom tamburaša iz Slavonije.
Organizaciju je umnogome olakšalo lijepo vrijeme, a i prije službene analize, mora se odati priznanje naporima i snalažljivosti članova bolskog DVD-a. Promatrači smatraju da zaslužuju najvišu ocjenu i preporuku da i do godine budu domaćini natjecanju vatrogasaca. (j.e.)

(98) objavljeno 21. 09. 19. u 23:35 h

********************


alt


UMIROVLJENICI IDU U CAVTAT

Susret umirovljenika Dalmacije ove se godine organizira od 25. do 27. listopada, a ide se u Cavtat.
Programom je predviđen polazak autobusom iz Splita u petak, 25. listopada u 7.45 sati (trajekt iz Supetra u 6.45 sati). Dolazak u Cavtat planiran je u 13 sati, a umirovljenici će biti smješteni u hotelu „Epidaurus“ ili „Albatros“.
Nakon ručka je razgledanje Cavtata u pratnji vodiča. Isti dan je večera i ples.
U subotu, nakon doručka, ide se u Konavle, a nakon ručka na Srđ. Svečana večera s plesom je u hotelu.
U nedjelju, nakon doručka, planiran je u 9 sati odlazak prema Splitu gdje je dolazak predviđen do 16.30 sati.
Cijena izleta je 900 kuna po osobi (prijevoz autobusom, dva pansiona, piće uz obroke, svečana večera), a za prijavu zainteresirani se trebaju javiti Klari Petrić. Rok za uplatu je 10. listopada. (j.e.)

(97) objavljeno 21. 09. 19. u 23:30 h
subota, 21. 09. 2019. *****


alt


alt


HOĆE LI SE MIJENJATI CJENIK ODVOZA SMEĆA?

Završetkom turističke sezone, za mnoge nema odmora jer slijedi berba grožđa, a odmah zatim i branje maslina. Međutim, mnogo će se vremena ove jeseni utrošiti na raspravi o naplati odvoza smeća što se naplaćuje od 1. lipnja iako nisu ispunjeni neki preduvjeti. Na primjer, podjela kanti svim korisnicima, čipiranje „starih“ kanti, edukacija korisnika usluga …
Na dnevnom redu Općinskog vijeća o novim cijenama razgovaralo se na II. sjednici (20. ožujka) kada je rečeno da će ubuduće cijene odvoza otpada za većinu korisnika – biti manje. Bilo je vijećnika koji su mislili drugačije, a pročelnik Stipe Karmelić je prognozirao da će cijene biti 80 do 100 posto veće. S tom ocjenom nije se složio direktor koncesionara Zoran Marinelić iz tvrtke Michieli-Tomić, smatrajući je – nerealnom.
Usluga koncesionara ostala je, zbog turističke sezone, na prošlogodišnjem nivou. Smeće se u Bolu svakodnevno prikupljalo (praznile kante i čak odnosile plastične vreće i vrećice pored njih), ali bi se to trebalo promijeniti nakon 30. rujna. Ono što će ostati to su uplatnice iz Gornjeg Humca koje treba platiti. A neki smatraju da im se naplaćuje mnogo više nego prije 1. lipnja.
Na 5. sjednici Općinskog vijeća, održane 9. rujna, vijećnik Marjan Marjanović je upozorio na neke nelogičnosti u novom Cjeniku i primjedbe brojnih vikendaša koji moraju mjesečni paušal plaćati cijele godine po 74 kune. Nataša Paleka Jakšić potkrijepila je svoju raspravu konkretnim primjerima iz kojih je vidljivo da sada vlasnici kafića i restorana moraju plaćati mnogo više.
Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković je obećao pozvati predstavnika tvrtke Michieli-Tomić na jednu od sljedećih sjednica Vijeća od koga će tražiti dodatna pojašnjenja važećeg Cjenika. (j.e.)

(96) objavljeno 20. 09. 19. u 23:25 h

********************


alt


BESPLATNI PRIJEVOZ ZA ZADRUGARE

Bol poljoprivredna zadruga dogovorila je, kao i ranijih godina, za svoje članove prijevoz grožđa s obrtom Bilić. Zainteresirani članovi Zadruge kojima je potreban prijevoz grožđa od vinograda do vinarije Jako vino, trebaju se javiti Tonču Cvitaniću, vlasniku obrta Bilić, na mobitel 098 265 370.
Službenu obavijest objavili smo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(93) objavljeno 20. 09. 19. u 23:25 h

********************


alt


POLICIJA UPOZORAVA NA OPASNOSTI U PODRUMIMA

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa je policija preventivno upozorila građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljikovim dioksidom.
Alkoholno vrenje je, pišu iz policije, proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljikov dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.
Stoga podrume treba prozračivati te se ne preporučuje samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljikovim dioksidom udisaji postaju sve dulji jer organizmu nedostaje kisika pa može doći do gubitka svijesti, pa i smrti.
Prisutnost ugljikovog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se odmah, znak je da u podrumu ima više ugljikovog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu, pišu iz policije.

(90) objavljeno 20. 09. 19. u 23:10 h

********************


alt


alt


alt


alt


SJEĆANJE NA POGINULE BOLJANE

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Spomen parku kod crkvice Sv. Ivana obilježena je u Bolu 75-godišnjica oslobođenja otoka Brača. Vijenci su položeni na spomen obilježima palim u NOB-u u svim bračkim općinskim središtima i u Gradu Supetru kao i pred spomenikom poginulima u Domovinskom ratu na Golom brdu kod Sutivana.
Boljana je u II. svjetskom ratu poginulo 58. Njih 40 bili su pripadnici NOB-a, a 18 je bilo civilnih žrtava. Tijekom komemoracije u bolskom Spomen parku pročitana su, prvi put, imena svih 58 poginulih iz Bola.
Bolski poginuli antifašistički borci u prosjeku su bili stari 24 godine. Najmlađa žrtva je imala 16, a najstariji 38 godina. Među civilnim žrtvama bilo je i dvoje djece, od 11 i 8 godina. (j.e.)

(85) objavljeno 18. 09. 19. u 23:35 h

********************


alt


SPAŠAVANJE IZNAD ZMAJEVE ŠPILJE

HGSS Stanica Split dobila je obavijest da su dvije strane državljanke (29 i 30 godina) zapele u stijeni, 150 metara iznad Zmajeve spilje na južnoj strani Brača – piše Dalmatinski portal.
Nedugo nakon dojave djevojke su locirane i u kratkom vremenu pronađene vidno iscrpljene i dehidrirane. Nakon što su zbrinute, spašavatelji su ih dopratili do vozila i prebacili u Bol.
Ivica Plenković iz HGSS nazvao je u 14.33 bolski DVD i zajedno sa dvojicom vatrogasaca, Stipom Marinkovićem i Markom Ujčićem, krenuli su u potragu i nakon 45 minuta pronašli dvije mlade gošće.

(84) objavljeno 18. 09. 19. u 23:30 h

********************


alt


alt


alt


KAKO ZAŠTITITI PLAŽU ZLATNI RAT?

O problemu sidrenja jahti, mini kruzera i sličnih plovila uokolo plaže Zlatni rat pisao je i tjednik „Nacional“. Klikom na donji link može se pročitati cijeli tekst, a mi napominjemo, po tko zna koji put, ono što piše u pomorskom zakonu:
Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske (članak 48) te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom (Narodne novine br. 79/13, 140/14 i 57/15) propisano je da se brodovi, jahte, brodice i hidroavioni prilikom plovidbe unutarnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske ne smiju približavati obali i to: brodovi i hidroavioni na udaljenost manjoj od 300 metra, jahte na udaljenost manjoj od 150 metara, a motorne brodice i jedrilice na udaljenost manjoj od 50 metara, s time da u odnosu na morske plaže, jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 metara od ograde uređene plaže, odnosno 150 m od obale prirodne plaže …
Osim uništavanja podmorja zbog sidrenja, brodovi su stalna opasnost za zagađenje. Od ograde plaže moraju ploviti 50 metara, a svjedoci smo da se neka plovila i vezuju za ogradu!
Očito je da će nešto trebati dogovoriti i nači rješenje tijekom zimskih mjeseci. Do tada nam preostaje samo pročitati što piše „Nacional“.
Klikom na donji link možete pročitati:
‘Ministarstvo prometa ne shvaća ozbiljno najezdu glisera i kruzera na Zlatni rat’

(80) objavljeno 17. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


UGROŽENA JE SIGURNOST ŠKOLARACA!

Početkom školske godine još je aktualnija tema poštivanja prometnih znakova. Rudinom, na dijelu pored ulaza u Osnovnu školu, vidljivo je prometnim znakovima označena PJEŠAČKA ZONA, a to znači zabrana prometovanja za sva vozila, uključivo i motore.
Svjedoci smo svakodnevno koliko se to poštuje. Najnovije je pismo koje potpisuje ravnatelj Osnovne škole koji moli vozače da poštuju propise zbog sigurnosti djece ne samo pri dolasku i odlasku iz škole, već i za vrijeme odmora.

Pismo ravnatelja Osnovne škole Bol:

Poštovani mještani, gosti, vikendaši,
počela je još jedna nova školska i nastavna godina za skoro pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. U mnoštvu učenika je i veliki broj prvašića, djece koja upravo s polaskom u školu postaju i samostalni sudionici u prometu.
Naša škola, kako i sami znate, nalazi se u centru mjesta na adresi Rudina 1. Ulaz u školsku zgradu je sa sjeverne strane iz ulice Rudina koja je nedavno dijelom popločana te je odgovarajućom prometnom signalizacijom zabranjen promet motornim vozilima.
Budući da Škola nema školsko dvorište ni školsko igralište, ulica Rudina ujedno je jedini prostor na kojem učenici mogu boraviti za vrijeme velikog odmora, te je isto tako jedini prilaz školskoj zgradi u kojoj svakodnevno nastavu pohađa 124 učenika kao i dvadesetak zaposlenika škole. Ove školske godine u školske klupe je po prvi put sjelo 18 učenika prvog razreda.
Unatoč postavljenoj prometnoj signalizaciji i zabrani prometa i parkiranja, ulicom svakodnevno prometuju motorna vozila, uglavnom motocikli i mopedi, te ozbiljno ugrožavaju sigurnost učenika i njihovih učitelja.
Slijedom navedenog, ovim putem Vas najljubaznije molim da poštujete zabranu prometa ulicom Rudina kako ne bi ugrozili sigurnost naših učenika, a vaše djece, unuka i nećaka.
S poštovanjem,
Ravnatelj škole
Bartul Bakulić, dipl.ing.

(79) objavljeno 17. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


UPOZORENJE KORISNICIMA VEZOVA U LUCI

Grabov rat je kao koncesionar u luci Bol, sigurno ne bez razloga, upozorio u ime Županijske lučke uprave, na poštivanje Ugovora o komunalnom vezu, posebno na odredbe u članu 8 Ugovora:
- Korisnik je dužan Lučkoj upravi, odnosno od nje ovlaštenoj osobi, izbivanje plovila ako je duže od jednog dana;
- Korisnik ne smije koristiti u komercijalne svrhe niti jedan dio luke, objekt i plovila;
- Ako je korisnik prodao plovilo, tijekom trajanja ugovora, Lučka uprava zadržava pravo jednostranog raskida ugovora;
- Korisnik ne smije ni trajno ni privremeno ustupati vez na korištenje drugim osobama;
- Ako korisnik zanemari plovilo, na način da je ugroženo samo plovilo ili plovilo u njegovoj blizini, Lučka uprava može poduzeti radnje kojima će spriječiti potencijalnu opasnost, a za nastale troškove teretiti korisnika.

(74) objavljeno 16. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt


BESPLATNO NA VELOM MOSTU

Od ovog ponedjeljka (16. rujna) besplatno se mogu parkirati automobili na Velom mostu. To je dva tjedna ranije nego lani.
Ostaje naplata parkiranja kod benzinske postaje i kod plaže Martinica.
Prošle godine kod benzinske postaje parkiranje se naplaćivalo do 21. listopada. (j.e.)

(73) objavljeno 16. 09. 19. u 22:10 h

********************


alt


HOTEL BRETANIDE NUDI POSAO

Hotel Bretanide Resort d.o.o. traži za tim stalnih radnika osobe koje su prisutne na ovom prostoru cijelu godinu.
Traži se i nudi ugovor o radu na neodređeno vrijeme:
• Administrativni referent
• Mesar
• Vrtlar
• Kućni majstor
• Voditelj wellnessa.
Detaljnije u oglasu koji je objavljen u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(72) objavljeno 16. 09. 19. u 22:05 h

********************


alt

Boljani u kućici BioManie, do kraja sezone, mogu koristiti popust od 40 posto


alt

Dario Kožul sa gostima koji su puni hvale za jela


alt


alt


BIOMANIA: SPECIJALNA PONUDA ZDRAVE HRANE

Na plaži Zlatni rat, na novo uređenom trgu sa 17 kućica, gdje se nudi za svakoga ponešto, od mesnih jela, hamburgera, pizza, pomfrita, kukuruza, sladoleda, voća, kolača … ima jedna posebna kućica. Sam natpis dade naslutiti ponudu: BioMania. Posjetiteljima se nudi veganski i vegetarijanski meni, organski i bez glutena. Cijena jelima je od 45 do 90 kuna.
- Ovo nam je prva godina u Bolu – kaže nam vlasnik Dario Kožul. – Za sada smo zadovoljni mi ali, što je mnogo važnije, i gosti. Najviše su nam dolazili turisti iz Skandinavskih zemalja, zatim Amerikanci i Englezi, a sve je više i Nijemaca. U planu nam je sličan restoran otvoriti i u Bolu.
Na portalu TripAdvisor, prema ocjeni posjetitelja, BioMania je prvi restoran od 35 koliko ih ima u Bolu. Čitamo komentare posjetitelja: Skriveni dragulj ukusnosti, Vegan konačno, Fantastično ukusna hrana …
- Želja nam je da ovdje dolazi i što više Boljana. Od danas, nakon objave na portalu boljani.info, pa do kraja ove sezone za Boljane je popust: 40 posto – priopćio nam je vlasnik Dario Kožul. (j.e.)

(71) objavljeno 16. 09. 19. u 22:00ponedjeljak, 16. 09. 2019. *****


alt


DOŠLO 100 TISUĆA GOSTIJU

Ove godine, 14 dana ranije nego lani, stigao je u Bol 100-tisućiti gost. To je gošća iz engleskog grada Islewortha AMY CAROLINE HARDACRE. Drugi put je sa suprugom došla u Bol, a prvi put je bila prije tri godine.
Dobrodošlicu, čestitke i prigodne suvenire uručio joj je direktor TZO Bol Markito Marinković.
Ovo je četvrta godina kako u Bolu dolazi više od 100 tisuća gostiju. Prvi put je to zabilježeno 19. listopada 2016. godine. (j.e.)

(70) objavljeno 15. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


alt


KARNEVALSKA POVORKA NA BOLSKOJ RIVI

Nakon Supetra, karnevalisti su u nedjelju navečer u povorci prošli bolskom rivom, od Velog mosta do benzinske postaje, da bi se na glavnom trgu predstavili publici. Lijepa večer i brojni gosti, zajedno sa domaćinima, pogodovali su uspjehu prezentacije sudionika 12. Međunarodnog ljetnog karnevala.
Karnevalista je u Bol došlo iz sedam zemalja, a raspoređene u 17 grupa bile su ove godine 272 maske.
Predstavljanje grupa publici je bilo olakšano praćenjem na velikom video ekranu. (j.e.)

(69) objavljeno 15. 09. 19. u 22:35 h
nedjelja, 15. 09. 2019. *****


alt


KOLIKE SU TURISTIČKE PRISTOJBE U ŽUPANIJI?

Županijski vijećnici, tri dana prije roka, potvrdili su nove iznose turističkih pristojbi za 2020. godinu, a koje je predložilo 49 gradova i općina iz naše županije. Izbor bolskog Turističkog vijeća, kojeg smo već objavili, ali smo sada u mogućnosti da saznamo kako su ostali odlučili.
Turistička pristojba može iznositi u glavnoj sezoni, od 1. travnja do 30. rujna, 10 do 20 kuna. Bol, ali i većina u županiji, odlučila se za 10 kuna. Gosti u Podstrani, međutim, plaćat će 15 kuna. U ostali dio godine turistička pristojba može biti nešto niža, od 7 do 14 kuna. Bol je odlučio, kao i većina, da to bude 7 kuna, ali u Splitu i Podstrani će gosti plaćati 10, a u Komiži 8 kuna...
U kampovima turistička pristojba može biti u glavnoj sezoni 8 – 15 kuna, a u ostali dio godine 5 do 10 kuna. Bol je odlučio, kao i većina, da to bude 8 u sezoni, odnosno 5 kuna izvan sezone. U Makarskoj 10 (7), Brelima 10 (7), Baškoj Vodi 10 (5), Podstani 10 (8), Vrboskoj 9 (5), Jelsi 9 (5), Splitu 8 (8) kuna …
Za domaćinstva je godišnji paušal predviđen 350 do 1.000 kuna po krevetu. Bol i većina u županiji, odlučili se za 350 kn.
U OPG-u paušal može biti od 200 do 500 kuna. U Bolu se Turističko vijeće odlučilo za 200 kn, a u Hvaru 350 kuna…
Novi su paušali, nešto veći nego do sada, za vikendaše i osobe u nekomercijalnom smještaju, a povećani su u 14 destinacija. Prvi i drugi član može plaćati godišnji paušal 60 do 250 kn, a ostali članovi 25 do 100 kuna. Bol je, međutim, odlučio da taj paušal bude za prvog i drugog člana po 250 kn, a za svakog sljedećeg člana 100 kn. Isti iznosi je u Baškoj Vodi (250, 250 i 100 kn), a u Jelsi 100, 100 i 50 kn, u Drveniku 250, 150 i 150, u Makarskoj 200, 200 i 50 kn, u Hvaru 150, 150 i 50 kn, Brelima 200, 200 i 50 kn, u Tučepima 200, 200 i 70 kn … (j.e.)

(66) objavljeno 14. 09. 19. u 22:45 h

petak, 13. 09. 2019. *****


alt

Odluka o komunalnom redu zabranjuje preskakanje zaštitne ograde


alt

Nije dozvoljen deponij građevinskog materijala ni na privatnom zemljištu


USKORO ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

Bolski su vijećnici uz poziv za 5. sjednicu dobili i nacrt Odluke o komunalnom redu. Na spomenutoj sjednici nije se mnogo raspravljalo, jer mnogi od vijećnika nisu dobro ni pročitali što bi trebali usvojiti, pa im je rečeno da je to tek prvo čitanje. Idućih dana mogu pismene primjedbe dostaviti u kancelariju Općine ili na e mail predsjedniku Vijeća.
Sigurno je, barem je tako najavljeno, da će se o ovom raspravljati i glasovati za desetak dana kada će biti sazvana 6. sjednica Općinskog vijeća.
Odluka o komunalnom redu ima preko 30 stranica i 160 članaka. Pored uobičajenih općih odredbi, precizno je određeno kako bi trebali izgledati vanjski dijelovi zgrada, okućnice, balkoni, ograde uz zgradu, oglasne ploče, reklamni panoi, tržnica, kolodvor, parkiralište … Naravno, kao i svaka odluka, i ova predviđa novčane kazne.
Prije usvajanja odluke, vijećnici mogu dostaviti primjedbe, a mi se pitamo hoće li i ova odluka biti usvojena samo radi ispunjenja obaveza, a bez ikakvog učinka na stvarni život i kulturu našeg ponašanja. (j.e.)

(58) objavljeno 12. 09. 19. u 22:05 hčetvrtak, 12. 09. 2019. *****


alt


alt


PRVAŠIMA TABLET-RAČUNALA

Ove je školske godine u Srednjoj školi u prvi razred upisano 46 učenica i učenika. Načelnik općine Bol uručio je prvašima 46 tablet-računala, koja im je poklonila Općina Bol. Ona su im potrebna za učenje, a u slobodno ih vrijeme mogu koristiti i za igru.
Načelnika je učenicima predstavila ravnateljica Srednje škole Bol Sani Bodlović, a načelnik Tihomir Marinković je svima poželio uspješnu školsku godinu. (j.e.)

(55) objavljeno 11. 09. 19. u 22:25 h


*********************


(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"