Bolska kronika

alt


srijeda, 17. siječnja 2018.


alt


DOLAZE SADNICE VINOVE LOZE

Bol poljoprivredna zadruga rezervirala je 600 sadnica vinove loze. Njih će dobiti bolski vinogradari, a u financiraju, po jednu trećinu, sudjeluju Županija i Općina Bol, a za svoje članove Bol poljoprivredna zadruga.
Ovo je nastavak prakse nabavke sadnica, a ima zainteresiranih i za sadnice maslina. (j.e.)

(54) objavljeno  16. 01. 18. u 21:50 h  

********************


alt


UKLANJAJU SE IZGORJELA STABLA

Šest mjeseci nakon požara iznad plaže Zlatni rat, počelo je uklanjanje izgorjelih stabala. Na tim su poslovima angažirani radnici komunalne tvrtke „Grabov rat“, a uz njih i dvojica Boljana koja su se javila na natječaj za javne radove. Tražilo ih se 15, a javilo – šest. Na kraju su ostala samo dvojica i oni sada rade na saniranju posljedica od požara. (j.e.)

(53) objavljeno  16. 01. 18. u 21:45 h 

********************


alt


NASTAVLJA SE BOLSKA LIGA

Natjecanje u Bolskoj ligi malog nogometa nastavlja se u nedjelju, 21. siječnja na Poljani, utakmicama III. kola. Sljedeći su parovi: Big Blue/Ranč – Taverna Riva, CB Marinero – Ferali by Grabov rat.
Prvo je kolo odigrano 3. prosinca, a drugo kolo 10. prosinca. Na tablici je u vodstvu Big Blue/Ranč sa 6 bodova i bez poraza, drugi je CB Marinero sa 3 boda, toliko bodova je osvojila i ekipa Ferali by Grabov rat, a četvrta je Taverna Riva trenutno bez boda.
*****
Organizatori sportskih natjecanja najavljuju za nedjelju početak teniskog turnira. Igrat će se na jednom od terena u Teniskom sportskom centru Bluesun hotela. (j.e.)

(52) objavljeno  16. 01. 18. u 21:40 h  

********************


alt


STIPE MANDALINIĆ UČLANIO SE U HAJDUK

Vojsci hajdukovih navijača koja je iz dana u dan sve brojnija, a koja je u dva tjedna od početka nove godine dosegla brojku veću od 11 tisuća, u utorak se priključio i rukometni reprezentativac Stipe Mandalinić.
Fetivi Splićanin na privremenom radu u Berlinu tako je uoči susreta sa Švedskom postao najnoviji član splitskog kluba.
Navijači se u klub mogu učlaniti svakim radnim danom u Odjelu za članstvo na Poljudu koji radi od 8 do 20 sati, u svim Društvima prijatelja Hajduka, preko opće uplatnice ili putem web stranice www.hajduk.hr.

(51) objavljeno  16. 01. 18. u 21:35 h  
alt
utorak, 16. 01. 2018.     ********************


alt

Bol ima jednu od rijetkih atrakcija, a možda i jedinu u svijetu: Kuća u kući


ISKUSTVA DRUGIH: KOLIKO POZNAJEMO SVOJE MJESTO?

Dobro je ponekad poslušati tuđe iskustvo, posebno ako može i drugima biti od koristi. Preporučili bi iskustvo iz Makarske gdje je organizirana besplatna tura vođenja kroz grad Makarsku. Njih tridesetak, u pratnji stručnih vodiča, prošetalo je Makarskom i čulo nešto detaljnije o desetak najvažnijih građevina, znamenitosti i spomenika.
Znaju li Boljani (i koliko) o povijesti i zanimljivostima svojeg mjesta: fenomenu plaže Zlatni rat, povijesti rimske piscine na Zlatnom ratu, priči vezanoj uz Kuću u kući, stepenicama koje su izgrađene zbog posjeta cara Franje Josipa, bolskom Romeu i Juliji, zašto su izgrađeni potoci za oborinske vode, o bolskim pomorcima, ribarima i težacima …
Koliko njih može gostima objasniti značenje imena bolskih ulica? Zašto je jedna ulica dobila ime: David cesta?
(j.e.)

(50) objavljeno  15. 01. 18. u 21:45 h 

********************


alt

Boljani u napadu


alt

Izvođenje penala: lopta je u golu, a strijelac je Boško Botica


LIGA KUP: BOL IDE DALJE

U utakmici II. kruga Liga kupa, koja je odigrana u ponedjeljak navečer u Splitu, MNK Bol je boljim izvođenjem penala svladao drugoligaša Samo Spinut rezultatom 4:3. U regularnom vremenu bilo je 1:1. U 9. minuti golom B. Botice poveli su Boljani, a izjednačenje je postignuto u 28. minuti.
Na penala je bilo 3:2. Strijelci za Bol bili su S. Mikulić, M. Bodlović i B. Botica.
U III. krugu Liga kupa igrat će Bol – Strožanac. (j.e. – foto: j. sabbioncello)

(49) objavljeno  15. 01. 18. u 21:40 h  


altponedjeljak, 15. 01. 2018.     ********************


alt


OPOMENE, PA ONDA KAZNE

Turistička inspekcija, prema novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu, najprije će prekršitelje opomenuti, a obrtnicima i turističko-ugostiteljskim tvrtkama dati rok do kada su obvezni ukloniti uočeni propust. Opomena se daje za prekršaj koji ranije nije inspekcija evidentirala. Međutim, ukoliko se propust ne otkloni ili ponovi, Turistička inspekcija će novčano kažnjavati i podnositi prekršajne prijave kao i do sada.
Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim je obuhvaćeno oko 87 tisuća iznajmljivača u Hrvatskoj te oko 20 tisuća ugostitelja, još je u proceduri izmjena i dopuna, ali se može očekivati da će to biti usvojeno do početka turističke sezone.
Važno je da ugostitelji i privatni iznajmljivači znaju koje su im obveze. Prije par godina bila je praksa u Kaštelima da se organizira javna tribina sa predstavnicima Policije, inspekcijskih službi i Turističke zajednice. Neznanje nije opravdanje za prekršitelje, a dobro je znati što sve treba imati u apartmanu ili ugostiteljskom objektu. Na žalost, u Bolu do sada nije bilo naročitog interesa kada bi neke slične sastanke organizirala Turistička zajednica. (j.e.)

(48) objavljeno  14. 01. 18. u 21:30 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: OPASNOST NA CESTI

Dobro bi bilo obići prometnice na području naše općine i utvrditi oštećenja koja bi mogla biti uzrok nesrećama. Jedna „crna“ točka je i na cesti koja vodi pored disco kluba 585 do parkirališta iznad plaže Zlatni rat (vidi sliku).

(47) objavljeno  14. 01. 18. u 21:25 h 

********************


alt


POČINJU PILATES I FITNESS

Početkom II. polugodišta počinje pilates i total fitness. Vježba se u velikoj dvorani Doma kulture.
Pilates je utorkom i petkom u 18 i 19 sati, a Total fitness utorkom, srijedom i petkom u 20 sati.

(46) objavljeno  14. 01. 18. u 21:20 h 

********************


alt


IGRA SE LIGA KUP

U ponedjeljak malonogometni klub BOL igra utakmicu LIGA KUPA, a protivnik im je drugoligaš SAMO SPINUT. Trenutno su u II. ligi na šestom mjestu i imaju 22 boda. To je utakmica II. kruga, a igra se u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu s početkom u 18.25 sati. U I. krugu igrali su 23. studenoga BOL – MNK ŠOLTA 8:1
Ukoliko pobjede, Boljanima je u III. krugu protivnik STROŽANAC, član I. lige malog nogometa. (j.e.)

(45) objavljeno  14. 01. 18. u 21.15 h 
alt


nedjelja, 14. 01. 2018.     ********************


alt

Ukrcaj u katamaran, subota 13. siječnja u 12:25 h


alt

Katamaran je isplovio iz Bola sa 14 putnika. Koliko će ih doputovati u ponoć iz Splita? (Malo iza ponoći - kako nam je javio Zoran Buktenica - iz katamarana se u Bolu iskrcalo sedam putnika. Kažu da im je dugo bilo čekati partencu u 23 sata.)


KRENULA NOVA LINIJA SUBOTOM

Ove smo subote (13. siječnja) svjedočili dolasku i odlasku iz bolske luke katamarana „Novalja“ na novouspostavljenoj liniji Jelsa – Bol – Split i natrag. Izvan sezone, do 31. svibnja i nakon 1. listopada, katamaran će iz Bola subotom za Split polaziti u 12.25 sati, a povratak iz Splita je isti dan u 23 sata.
Prve subote u katamaran se u Bolu ukrcalo 14 putnika, a dvoje su kupili povratne karte. (j.e.)

(44) objavljeno  13. 01. 18. u 22:10 h 

********************


alt

Nakon izgradnje novog groblja, što se planira sa sadašnjim grobljem?


alt

Lokacija za novo groblje istočno od crkvice Sv. Lucije


ČEKANJE DUGO 128 GODINA

Na sadašnjem groblju ukopi su počeli 1830. godine, a 60 godina kasnije, od 1890. razgovara se i planira preseljenje posljednjeg počivališta na neku drugu lokaciju. Je li kraj čekanju dugom 128 godina?
Načelnik je najavio početak radova još ove godine. Ali prije početka izgradnje treba utvrditi prodajnu cijenu, odrediti izvođača, osigurati početna financijska sredstva …
Treba međutim, po nama, utvrditi i neke bitne činjenice pa i odgovarajuće odluke vezane za staro groblje.
U planu je da se, izgradnjom novog groblja, konzervira sadašnje groblje i onemoguće ukopi čak i u privatnim grobovima. Dobro bi bilo objasniti kakva je praksa po tom pitanju u ostalim mjestima u Dalmaciji i kakve su zakonske odredbe.
Čini nam se da to mora jasno biti određeno prije raspisivanja ankete i početka predbilježbe za ukopna mjesta na novoj lokaciji. (j.e.)

(43) objavljeno  13. 01. 18. u 22:00 h 

********************


alt


KAO DA ZIME (JOŠ) NEMA

U subotu se moglo uživati na suncu ispijajući kavu ili sokove na štekatu Taverne Riva, jedinom otvorenom štekatu u Bolu u ovo doba godine. U kaputu je bilo prevruće, a u 11 sati izmjerili smo na suncu u zavjetrini 34 stupnja.
Meteorolozi najavljuju idućih dana buru i zahlađenje, a od utorka ponovno jugo i porast temperature.
Lani u ovo doba godine bilo je izuzetno hladno. Rekordna potrošnja struje i opterećenje od čak 499,96 megavoltampera zabilježeno je 10. siječnja. Osam dana kasnije, 18. siječnja, bila je 24 sata potpuna blokada otoka. Nisu plovili katamarani, ali ni trajekti. Vodovod Brač imao je u Bolu preko 300 intervencija, a zamijenjeno je 80 vodomjera.
(j.e.)

(42) objavljeno  13. 01. 18. u 21:55 h 

********************


alt


SPORT: NASTAVAK 22. SIJEČNJA

Nakon mjesec dana pauze, natjecanje u I. ligi malog nogometa, nastavlja se drugi ponedjeljak, 22. siječnja. Na rasporedu su utakmice 13. Kola, a u 21.45 sati u dvorani na Gripama u Splitu igrat će Bol – L.C.M. Python.
Bol je trenutno na 12. mjestu sa 11 bodova, a L.C.M. Python je drugi na tablici sa 28 bodova.
Posljednji put su Boljani na Gripama igrali 18. prosinca, utakmicu u 12. kolu. (j.e.)

(41) objavljeno  13. 01. 18. u 21:55 h 

********************


alt


NAŠI NA RUKOMETNOM PRVENSTVU

Europsko rukometno prvenstvo EHF EURO 2018 najznačajniji je sportski događaj koji se ove godine održava u Republici Hrvatskoj. Hrvatski rukometni savez je povjerenje za organizaciju navedenog natjecanja koje se od 12. do 16. siječnja održava u Splitu dodijelio Unisport timu koji iza sebe ima iskustvo organizacije Svjetskog rukometnog prvenstva održanog 2009. godine. Na poziv tajnika ureda Lokalnog organizacijskog odbora Europskog rukometnog prvenstva Tonija Batinića, svoj doprinos uspješnoj organizaciji dati će i naša sumještanka Kate Pavišić koja je dosadašnje volontersko iskustvo stekla na nizu sportskih manifestacija u organizaciji Unisporta. Za Katu će ovo natjecanje biti idealna prilika za nadogradnju već stečenih znanja i vještina kao i prilika za upoznavanje niza poznatih osoba iz svijeta sporta. (t.b.)

(40) objavljeno 13. 01. 18. u 21:50 h 

alt
subota, 13. 01. 2018.     ********************


alt

Školska zgrada na Rudini


ZAVRŠAVAJU ZIMSKI PRAZNICI

U ponedjeljka će učenici Osnovne i Srednje škole ponovo u klupe. Počinje drugo polugodište, a nastava počinje najprije srednjoškolcima. Oni u školu trebaju u 7, a osnovci u 14 sati.
Jedni i drugi nastavljaju i II. polugodište na Bjenačici. Radovi u zgradi na Rudini (na slici) još nisu završeni. U tijeku je sanacija oštećenja od potresa, a u zgradi nema nastave još od 9. prosinca 2016. godine. (j.e.)

(39) objavljeno  12. 01. 18. u 21:50 h 

********************


alt


OTOČANIMA NIJE POJEFTINILO

Vijest o pojeftinjenju uvijek je interesantnija nego o poskupljenju, stoga su mnogi, koji i ne misle putovati, sa simpatijom pročitali o pojeftinjenju prijevoza trajektom za 20 posto vikendom od 19. siječnja do 18. ožujka.
Ovo pojeftinjenje, međutim, ne odnosi se na otočane koji imaju otočne iskaznice i cijele godine putuju jeftinije. Niže cijene mogu koristiti oni koji planiraju na otoke vikendom.
Sigurno je da će ipak biti zainteresiranih, najviše kod onih otočana koji žive na kopnu, a mnogo manje kod izletnika i turista. Na otocima je u ova dva zimska mjeseca praktično sve zatvoreno. (j.e.)

(38) objavljeno  12. 01. 18. u 21:45 h 

********************


alt


ČIŠĆENJE NAKON POŽARA

Od ponedjeljka počinju javni radovi na čišćenju opožarenih terena. Općina je za ovaj posao tražila, javnim oglasom, 15 radnika, a javilo ih se – šestorica. Neki su naknadno odustalih pa je ugovor potpisan s dvojicom koji imaju pravo na mjesečnu naknadu od 3.839 kuna bruto. Javni radovi će trajati do 6 mjeseci.
Dvojici prijavljenih radnika, pomoći će u sanaciji opožarenih terena i djelatnici komunalne tvrtke „Grabov rat“. (j.e.)

(37) objavljeno  12. 01. 18. u 21:40 h 

********************


alt

Vinograd u Murvici


IZJAVA O BERBI I PROIZVODNJI VINA I RAKIJE

Iako vjerujemo da su proizvođači grožđa i vina već ispunili svoju obvezu, o čemu ih je obavijestila BOL poljoprivredna zadruga putem ovog portala, još jednom podsjećamo da trebaju do 15. siječnja podnijeti (a) izjavu o berbi i (b) izjavu o proizvodnji grožđa.
To se šalje Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Mažuranićevo šetalište 24b u Splitu.
Svi „mali proizvođači jakog alkoholnog pića“ (rakije), a koji su upisani u Registar trošarinskih obveznika dužni su Carinskom uredu u Splitu, Službi za trošarine i posebne poreze (Kopilica 27) podnijeti godišnje izvješće o ukupnoj proizvedenoj količini rakije za vlastite potrebe. To su obvezni učiniti do 20. siječnja. Ako je proizvodnja bila manja od 20 litara nisu obvezni podnositi izvješće.

(36) objavljeno  12. 01. 18. u 21:35 h 

altpetak, 12. 01. 2018.     *******************


alt

Gosti su 2017. u Bolu u prosjeku boravili 6,15 noći, a u Županiji 5,30


KOLIKO GOSTI OSTAJU NA ODMORU?

Oni stariji sigurno se sjećaju da su smjene gostiju prije 40-ak godina bile svake druge subote. Danas je, uvjeravaju nas dobri poznavatelji turističkih trendova, nešto sasvim drugačije. Mnogo se više putuje, a oni mlađi obilaze turistička mjesta nastojeći da tijekom odmora vide što više. Obiteljski turisti s malom djecom ostaju uglavnom na jednoj lokaciji.
U našoj županiji u 2017. bilo je turista iz stotinjak zemalja. Preko 100 tisuća dolazaka evidentirano je iz 10 zemalja (Poljska, Njemačka, Češka, Ujedinjena Kraljevina, BiH, Francuska, Švedska, SAD, Slovačka i Slovenija), a njima treba pridodati i domaće goste. Najbrojniji su bili, a to smo već i objavili, gosti iz Poljske. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ljetovalo ih je prošle godine 313.079.
Više od sedam dana odmarali su se gosti iz Češke (7,54), Slovačke (7,42), Poljske (7,35) i Njemačke (7,12). Gosti iz SAD-a (129.856) boravili su u prosjeku 2,61 dan, domaći gosti 4,10 dana, Francuzi 4,41 dan …
Sve nam više gostiju u našu županiju, točnije Split, dolazi iz Koreje (86.088 gostiju), Indije (15.150), Kine (30.830) … Njihov prosjek boravka je svega 1,16 do 2,46 noćenja. (j.e.)

(35) objavljeno  11. 01. 18. u 22:20 h  

********************


alt


KATAMARAN SUBOTOM

Od ove subote (13. siječnja) ne treba rano ujutro žuriti na katamaran za Split. Prema redu plovidbe, koji vrijedi od 1. siječnja, katamaran će umjesto u 6.25 sati za Split subotom polaziti iz Bola u 12.25 sati. Povratak je iz Splita tek u 23.00 sata.
Ukoliko zbog pogoršanja vremenskih prilika bude otkazan večernji povratak katamaranom, putnici iz Bola mogu trajektom do Supetra u 23.59 sati, a onda će taksijem do Bola ili će netko od rodbine morati doći osobnim automobilom po njih u Supetar.
Izmjene u redu plovidbe katamaranom subotom izvan sezone (do 31. svibnja i nakon 1. listopada) tražila je Općina Jelsa, a to je podržalo i Općinsko vijeće Bola. (j.e.)

(34) objavljeno  11. 01. 18. u 22:15 h 

********************


alt


JEFTINIJI PRIJEVOZ VIKENDOM?

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet  preporučilo je brodarima na trajektnim linijama smanjenje cijene karata u iznosu od 20 posto od izvansezonske cijene karata u dane vikenda (od petka do nedjelje). Mjera bi se primjenjivala u razdoblju od 19. siječnja do 18. ožujka za sljedeće kategorije: putnike, djecu od 3 do 12 godina, osobne automobile do 5 i preko 5 metara dužine, motocikle, mopede, motocikle s prikolicom, tricikle, četverocikle i bicikle.
Po isteku navedenog probnog razdoblja, ovisno o učincima provedbe ove preporuke, razmotrit će se mogućnost nastavka primjene, a osobito uzimajući u obzir pokazatelje povećanja iskoristivosti kapaciteta brodova te financijski efekt primjene preporuke.

(33) objavljeno  11. 01. 18. u 22:10 h 

alt
četvrtak, 11. 01. 2018.     ********************


alt

U Bol turisti ne dolaze samo zbog odmora. Sve je više onih koji u Bolu sklapaju brak


U ŽUPANIJI POLJACI, U BOLU FRANCUZI

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u prošloj godini bilo je 2.200.123 gosta (stranaca 2.956, domaćih 243.628) što je porast od 17 posto u odnosu na 2016. Noćenja su porasla za 12 posto.
U našoj županiji su bili najbrojniji gosti iz Poljske (313.079), zatim Njemačke (295.124), Skandinavskih zemalja (270.038), Hrvatske (243.628), Češke (231.000), BiH (156.845), Francuske (138.249) …
U Bolu su najbrojniji gosti iz Francuske , zatim iz Skandinavije (Švedska, Norveška i Finska), Njemačke, Velike Britanije, Hrvatske …
Iz svih zemalja, čiji građani dolaze u našu županiju, povećan je broj dolazaka, osim iz Albanije. Međutim, manje noćenja imaju gosti iz Italije, Kosova, Makedonije, Slovačke i Meksika u odnosu na godinu ranije.
Zbog usporedbe s podacima iz Bola, zbrojili smo u županijskoj statistici goste iz Skandinavskih zemalja: Švedske (132.958 dolazaka), Norveške (92.141) i Finske (44.942).
Na Braču je u 2017. godini došlo 251.237 gostiju, najviše u Bolu, pa u Supetru, Postirima, Milni …
Po broju gostiju Bol je u županiji na desetom mjestu. Više gostiju imali su Split, Makarska, Hvar, Baška Voda, Seget, Omiš, Trogir, Podstrana i Tučepi. (j.e.)

(32) objavljeno  10. 01. 18. u 21:40 h  

********************


alt

Katamaran Novalja na ulazu u bolsku luku 10. siječnja u 17.05 sati (foto: j.e.)


STIGAO JE KATAMARAN!

U srijedu (10. siječnja) u 17.05 u bolsku luku je uplovio katamaran „Novalja“ na liniji Split – Bol – Jelsa. To zaslužuje barem par rečenica i sliku, jer je katamaran došao nakon 8 (osam) izostanaka. Zbog juga nije ga bilo od subote (Sveta tri kralja) u 13.25 sati kada je iz Bola krenuo za Split, a prema redu plovidbe za blagdane!
U siječnju je do sada katamaran izostao 12 puta, a neslavni rekorde smo zabilježili u siječnju 2014. i 2017. kada ga u Bolu nije bilo po 20 puta. (j.e.)

(31) objavljeno  10. 01. 18. u 21:35 h  

********************


alt


PLAN ZA 2018. – 600.000 OTVARANJA

Plan nam je, budemo li pisali cijele godine, da u 2018. ostvarimo barem 600.000 posjeta. Lani se naš portal otvarao 555.553 puta, čak 15.553  puta više nego smo priželjkivali. Čitanost u 2017. povećala se u odnosu na 2016. za 70.841 put.
Zadovoljni smo i podacima za prvih deset dana u ovoj godini. Naš portal (boljani.info) otvarao se 13.723 puta (podaci do 21.20 sati 10. siječnja), a najviše nas se čita zadnja dva sata (22 do ponoći) i ujutro od 7 do 9 sati.
Imamo i podatke gdje su nas sve čitali ovih deset dana. Navedeno je 25 država, a redoslijed je po broju posjeta: Hrvatska, Švedska, SAD, Njemačka, BiH, Slovenija, Rusija, Austrija, Poljska, Srbija, Ukrajina, Mađarska, Švicarska,Italija, Kanada, Češka, Velika Britanija, Španjolska, Irska, Crna Gora, Norveška, Tajland, Nizozemska, Australija i Makedonija, ali je otvoreno u ovih deset dana još 556 stranica našeg portala u nama nepoznatim državama u svijetu. (j.e.)

(30) objavljeno  10. 01. 18. u 21:30 h  
alt
srijeda, 10. 01. 2018.     ********************


alt

Pojedinačno, najviše sredstava TZO će izdvojiti za WTA teniski turnir u Bolu


ŠTO TURISTIČKA ZAJEDNICA PLANIRA 2018.?

Za aktivnosti vezano za turistički razvoj Bola i što ugodniji boravak gostiju, svojim planom rada Turistička zajednica je planirala 2018. uprihoditi i zatim utrošiti 2.780.000 kuna. Najviše će se uprihoditi od boravišne pristojbe (2.390.000 kn), zatim članarine (310.000 kn), te ostalih prihoda (60.000 kn) i prenesenog dijela iz 2017. (20.000 kn).
Detaljno je razrađeno gdje će taj novac biti i utrošen.
Novost je što će se organizirati i sufinancirati biciklistička utrka Bluesun Bol race, utrka koja je uvrštena u svjetski kup i boduje se, a koja je dogovorena za 5. svibnja u dužini od 90 kilometara. Vozilo bi se od Bola prema istoku do Novih Sela i natrag. Računa se da već prve godine dolazi u Bol 300 biciklista, a sa pratnjom će početkom svibnja biti do 500 osoba.
Svakako je zanimljiva i odluka TZO da objavi u ožujku interni natječaj za financiranje zabavno-sportskih manifestacija i za to je planirano 100 tisuća kuna.
Nadalje, Bol samostalno sudjeluje na sajmu Vakanz – Luxemburg od 11. do 15. siječnja, a razlog je uvođenje izravne avionske linije  Luxemburg – Brač. U dogovoru sa Aerodromom Brač, TZO će sudjelovati i u prezentacijama u Ljubljani, ali i na sajmovima u Milanu, Napulju, Berlinu …
• Značajna sredstva, čak 375.000 kuna, izdvojit će se za teniski WTA turnir u lipnju.
Od 2.780.000 kuna prihoda, TZO treba, prema zakonskoj obvezi, u proračun Općine Bol uplatiti 30 posto prihoda, a to je 710.000 kuna.
Za plaće i doprinose troje stalno zaposlenih te dvoje sezonskih radnika planirano je  525.000 kuna.
• TZO će kao i ranijih godina novčano podržavati organizaciju raznih manifestacija:
- Čišćenje podmorja SUB ECO Bol (5.000 kn);
- Potpora Bolskom litu (80.000 kn);
- Bol Senior Open, teniski turnir u listopadu (20.000 kn):
- Humanitarni kros utrka Đir oko Bola (10.000 kn);
- IFCA Grand Prix Windsurfing u srpnju (40.000 kn) …
• TZO će sufinancirati i realizaciju projekata na uređenju mjesta: fontana u parku Na curici (50.000 kn), prostor pred ulazom u Ured TZ (20.000 kn) …
• Za online komunikacijske aktivnosti rezervirano je 120.000 kn, za udruženo oglašavanje (TUI, Gruber, Bluesun) 170.000 kn.
Tiskat će se promotivni materijali: Vodič Bola, Plan Bola, Biciklistička karta Brača, obnoviti panoi kod Dugopolja i na prilazu Bolu, smeđa signalizacija …
• Dio sredstava rezerviran je za obilježavanje 95 godina turizma u Bolu i 70 godina tvrtke Zlatni rat (20.000 kn) te razne druge aktivnosti među kojima je i akcija Tajni gost.


Plan rada i financijski plan odobrila je Skupština Turističke zajednice Općine Bol i uskoro će svi ti materijali biti javno objavljeni i na Internet stranici TZO. (j.e.)

(29) objavljeno  09. 01. 18. u 21:40 h 


altutorak, 09. 01. 2018.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat 15. rujna


alt

Mladi u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu


DOLAZE NAM UGLAVNOM STRANI GOSTI

Nakon iskorištenih kolektivnih odmora, dok su još uvijek neki na krstarenjima ili skijalištima, vrijeme je, barem za one koji su ostali u Bolu, da se počne barem pričati o pripremama za novu turističku sezonu. Turizam, naime, za mnoge u Bolu život znači.
Prije nego što napišemo o planovima koje nam je pripremio Ured Turističke zajednice, trebamo iznijeti i neke turističke brojke o godini koja je ostala iza nas.
Susretljivošću direktora TZO Bol Markita Marinkovića dobili smo statističke podatke i grafikone za 2017. godinu:
• Noćenja je, prema eVisitoru, bilo u prošloj godini 650.055 ili 2 posto više nego rekordne 2016. godine. U sezoni je ostvareno 56, a u predsezoni i posezoni 44 posto noćenja. Manje je noćenja nego 2016. bilo u ožujku, svibnju i listopadu, a više ih je registrirano u travnju (plus 41%), lipnju i srpnju.
• U hotelskom smještaju je ostvareno 356.819 noćenja (4% domaćih, 96% stranih), u privatnom smještaju 254.973 noćenja (7% domaćih, 93% stranih), u nekomercijalnom smještaju 20.905 noćenja (33% domaćih i 67% stranih) te u kampovima 17.364 (4% domaćih i 96% stranih).
Porast noćenja bio je u hotelima 2 posto, ali u privatnom smještaju 2 posto manje, a u kampovima 3 posto manje. Međutim, u značajni je porastu evidentiran u nekomercijalnom smještaju (vikendice i stanovi za odmor koji su odjavili kategorizaciju) od čak 155 posto. Uostalom, i to su gosti koji se prijavljuju i uredno plaćaju boravišnu pristojbu. Jedan dio njihovih noćenja može se pribrojiti privatnom smještaju.
• Najviše noćenja ostvarili su Francuzi 100.624 (porast od 17 posto), Nijemci 87.169 (minus 2%), Skandinavci 82.975 (plus 1%), Austrijanci 76.891 (plus 1%), Hrvati 37.782 (minus 11%). Slijede gosti iz Velike Britanije (plus 9%), Slovenije (minus 8%), Italije (minus 9%), Češke (minus 10%), Poljske (minus 3%) …
• U dolasku najviše je bilo Francuza (plus 18% u odnosu na 2016.), gostiju iz Skandinavskih zemalja (plus 5%), ali je Hrvata na odmor došlo u Bol 25 posto manje nego godinu dana ranije.
• Posredstvom agencija u Bolu je boravilo 9 posto, a individualno je došlo 17 posto od ukupnog broja gostiju.
• Najduže su na odmoru, od prvih pet, boravili Nijemci (7,57 dana), zatim Austrijanci (7.30 dana), Francuzi (6,97), Skandinavci (6,13), a Hrvati najmanje, svega 5.43 dana. (j.e.)

Sutra: što se planira za 2018. godinu?

(28) objavljeno  08. 01. 18. u 22:10 h 

********************


alt

Branka Koljatić na radnom mjestu u FINI


ŠINJORINA FINA

Jo u FINA-u: „Di je?“ piton Borovinu.
„Nimo ti je već, išla je u mirovinu!“
A ča ću von govorit, uz muža, ćier i sina,
bila i ostala šinjorina fina!
Drogo naša Branka,
bez obzira na tvoju diverziju,
želimo ti veliku penziju
i na Račić:
ligonj pun sić!

(Pjesmica kao obavijest, a umjesto u Bolskim „likovima“ objavljujemo, s razlogom, u Bolskoj kronici)

(27) objavljeno  08. 01. 18. u 22:05 h   
altponedjeljak, 08. 01. 2018.     ********************


alt

Plastične ili drvene ležaljke na Zlatnom ratu?


alt

Kućice će sigurno biti zamijenjene i premještene


alt

Sidrenje je zabranjeno, a hoće li se legalizirati?


ULJEPŠAVA SE ZLATNI RAT?

U tijeku je projektiranje uređenja plaža na zapadnom dijelu Bola, od početka šetnice do Zlatnog rata. Navodno bi nešto od toga trebalo biti vidljivo već idućeg ljeta. Javnost posebno interesira kako se planira uređenje plaža. Idejnim projektom predviđene su neke promjene, ali na sve te novosti treba dati suglasnost Ministarstvo zaštite okoliša.
Ono što se zna je da će se ukloniti sadašnje kućice postavljene uglavnom uz istočni rub šumice. Predviđaju se nove kućice u centru šumice koje bi bile locirane u krugu, pa bi u sredini bio svojevrsni trg. Nešto treba učiniti i po pitanju ležaljki i suncobrana, jer nadležno Ministarstvo ograničava površinu gdje će se ležaljke postavljati. Na Internet stranici Grada Hvara, tamošnji gradonačelnik je odredio da svi koncesionari na plažama moraju plastične plažne ležaljke zamijeniti drvenim, a suncobrani moraju biti od prirodnog materijala, poput trske ili slično ili od tkanine.
Trebat će riješiti i privezište za čamce kojima dolaze turisti na plažu, jer dosadašnje pontone treba – ukloniti.
Mnogi traže zabranu sidrenja jahti i drugih brodica uokolo plaže.
Mora se također ograničiti i broj posjetitelja na Zlatnom ratu. Prije ili kasnije naplaćivat će se ulaz na Zlatnom ratu. Ima prijedloga da besplatno ili nižu cijenu na kupanje mogu turisti koji u Bolu plaćaju boravišnu pristojbu, kao i mještani, a ostali bi – plaćali ulaznicu. (j.e.)

(26) objavljeno  07. 01. 18. u 21:40 h  

********************


alt

Bolski porat u 13.25 u vrijeme kada je trebao (a nije) doploviti katamaran

alt

Lanterna (svjetionik) na Velom mostu, a uokolo "uzburkano" more zbog juga


MUKE PO KATAMARANU I 2018.

Kada je u pitanju problematika katamarana u 2018. ostaje sve po starom. Ista su plovila, Veli most je isti još od Austro-ugarske, a odluku o pristajanju u bolsku luku i dalje se donosi prema – slobodnom uvjerenju kapetana katamarana. Dokaz je to i najnoviji „slučaj“ od ove nedjelje (7. siječnja) kada je „Jadrolinija“, ni pola sata prije polaska iz Jelse (13.00 sati), obavijestila na svojim službenim Internet stranicama da se putuje direktno iz Jelse za Split bez pristajanja u luku Bol!
Na našim fotografijama dobro se vidi da nema razloga ne doći u Bol po putnike. Nije se čak ni pokušalo, pa je njih desetak umjesto katamaranom u Split moralo autobusom i trajektom preko Supetra.
U nedjelju u 16 sati katamaran je ostao u Splitu pa se u ponedjeljak ujutro u 6.30 neće moći iz Bola u Split. Bit će to osmi izostanak u samo osam dana u novoj godini. (j.e.)

(25) objavljeno  07. 01. 18. u 21:35 h 

********************


alt

Boljani po dolasku u Stubičke Toplice


ROBOTIČARI DOPUTOVALI NA PRIPREME

Bolski robotičari s mentoricom Lucijom Špacal tijekom nedjelje stigli su u Stubičke Toplice gdje će se tijekom tjedna pripremati za Svjetsko prvenstvo od 16. Do 22. Lipnja u kanadskom gradu Montrealu. I dugotrajno putovanje od Bola do Stubičkih Toplica, gdje su promijenili nekoliko prijevoznih sredstava, dio su priprema za dugi put do Kanade. Istina, Kanada je mnogo dalje, ali će avionom biti lakše i brže.

(24) objavljeno  07. 01. 18. u 21:30 h  

altnedjelja, 07. 01. 2018.     ********************


alt

Ovako je rotor izgledao u subotu


alt

Mikseri se peru na platou parkirališta iznad rotora


alt

Otpadne vode, slobodnim padom, krenu preko trotoara na cestu


„BIJELI ROTOR“

Oni koji su ovih dana odlučili na skijanje, kažu da je ovo „bijeli tjedan“. Boljani, ovaj tjedan, imaju - „bijeli rotor“. Mikseri se peru od ostataka beton na parkiralištu iznad rotora, a onda slobodnim padom to krene preko rotora ostavljajući bijeli trag.
Zna se tko je to učinio, ali ih nema tko upozoriti ni intervenirati da se pokuša očistiti (isprati). Općinske službe su na kolektivnom odmoru pa tek mogu, eventualno, u ponedjeljak utvrditi činjenično stanje.
Pitat ćemo ih: na koji način će „bijeli rotor“ dobiti svoju prirodnu boju? (j.e.)

(23) objavljeno  06. 01. 18. u 22:45 h 

********************


alt


LJUBIČICE, SIMBOLI PROLJEĆA I LJUBAVI

U siječnju je Jerkica Pratljačić u Blatu između kućnog broja 22 i 24 snimila ljubičice. U razdoblju stare Grčke ljubičice su bile poznate kao simboli proljeća, vječnog života i ljubavi.

(22) objavljeno  06. 01. 18. u 22:40 h  

********************


alt


VREMEPLOV: ZLATNI RAT 2016.

Na današnji dan prije dvije godine (7. siječnja 2016.) tramontana je okrenula vrh plaže Zlatni rat i na samom špicu nastao je bazen u kojeg se okupao Tonči Kukoč Bager 13. siječnja.

Video film kojeg je za naš portal snimio Frane Marinković možete pogledati u rubrici VIDEOTEKA. Snimku od 7. siječnja do sada je pogledana 292.944 puta, a kupanje Bagera 14.872 puta.

(21) objavljeno 06. 01. 18. u 23:15 h 

alt


subota, 06. 01. 2018.     ********************


alt


BLAGDAN SVETA TRI KRALJA

Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; u Bibliji se ne navode imena.
Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.
***
U Hrvatskoj su Sveta tri kralja i državni praznik.
U bolskim crkvama su svete mise u subotu kao i nedjeljom, ali se također sveta misla služi i u crkvici u Murvici. Početak mise je u 10.30 sati. (j.e.)

(20) objavljeno  05. 01. 18. u 23:55 h 

********************


alt


RADNO VRIJEME TRGOVINA

U subotu, na blagdan Sveta tri kralja, prodavaonice prehrambenom robom rade tijekom jutra, a neki i duže. Konzum i Kupinica su otvoreni do 12, a Tommy i Studenac do 20 sati.
Benzinska postaja radi kao nedjeljom, do 12 sati.
Zatvoreni su Poštanski ured, Splitska banka, Fina i trgovina Berica.
Katamarani i autobusi voze prema nedjeljnom rasporedu. (j.e.)

(19) objavljeno  05. 01. 18. u 23:50 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt

foto: m. katić i j. egekher

KOLENDA ZA DOMINIKANCE

Po prastarim običajima, pa tako i ovoga petka uoči blagdana Sveta tri kralja, tridesetak Boljana došlo je pred samostan dominikanaca da im pjesmom (kolendom) čestita božićne i novogodišnje blagdane.
Dominikanci su im otvorili svoja vrata i pozvali ih da zajednički blaguju i pjevaju. Na čestitki im je zahvalio starješina samostana padre Damir Šokić, ali se ispričao što se ne može ostati s njima jer je tek prebolio virozu (gripu).
S čestitarima su do kraja ostali župnik padre Mirko Jagnjić i padre Ivo Plenković. Pjesmu su predvodili Frane Lukšić i Vinko Karmelić, a pjevali su svi zajedno.
(j.e.)

(18) objavljeno  05. 01. 18. u 23:40 h 

********************


alt

Vremenske prilike u Bolu 5. siječnja u 17:45 sati


KATAMARAN NIJE DOŠAO

U petak, uoči blagdana i nedjelje, svi koji su namjeravali u Bol morali su putovati trajektom i autobusom. „Jadrolinija“ je (navodno) zbog juga odlučila da katamaran iz Splita u 16.30 isplovi za Jelsu, bez pristajanja u luci Bol.
Po nama, a to se vidi i po slici, mogao je katamaran doći i u Bol!
Međutim, odluku donosi „Jadrolinija“ na temelju vremenske prognoze. Pitanje je koliko će puta biti otkazan povratak katamarana kada po novom redu plovidbe subotom (od 13. siječnja) bude povratak iz Splita u 23 sata? Postoji alternativa da putnici u 23.59 krenu iz Splita trajektom za Supetar, a onda …
Autobusne veze više nema u to doba dana, pa im ostaje taksi ili pozvati nekoga od rodbine ili prijatelja da dođu po njih u 1 sat iza ponoći u Supetar.
(j.e.)

(17) objavljeno  05. 01. 18. u 23:35 h 

********************alt


ROBOTIKA: PRIPREME ZA KANADU

Posljednji tjedan zimskih praznika bolski će robotičari provesti u Stubičkim Toplicama na priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se od 16. do 22. lipnja održati u Montrealu (Kanada).
Pod vodstvom mentorice Lucije Špacal u nedjelju ujutro iz Bola će u Stubičke Toplice otputovati Frane Radić, Ante Kraljević, Mia Pivčević, Nicol Lovrić i Lucija Ivičić, pobjednici natjecanja održanog u Zagrebu 18. i 19. studenoga prošle godine. (j.e.)

(16) objavljeno 05. 01. 18. u 23:30 h  

altpetak, 05. 01. 2018.     *******************


alt


ZATVARA SE JEDINI ŠTAND NA TRŽNICI

Ovaj petak (5. siječnja) zadnji je radni dan štanda obitelji Mikulić na bolskoj tržnici. Neko vrijeme, sigurno do kraja mjeseca, a možda i do 30 dana, ostat će Boljani bez jedinog štanda na tržnici u zimskom periodu. Mikulići imaju pravo na odmor, a nama koji smo tamo kupovali voće, povrće, pršut, sir, cvijeće i slično, može biti samo žao što se privremeno zatvara.
Možda zadnjeg dana rada bude i neke rasprodaje. (j.e.)

(15) objavljeno  04. 01. 18. u 21:45 h  

********************


alt


RED PLOVIDBE: U SUBOTU KAO NEDJELJOM

Prema novom redu plovidbe, po kojem katamarani i trajekti plove od 1. siječnja, u subotu i nedjelju, raspored je kao nedjeljom.
Subotom je predviđeno, na prijedlog Općine Jelsa, da katamaran umjesto ujutro iz Bola za Split isplovljava u 12.35 sati, a iz Splita se umjesto u 16 sati, vraća u 23 sata.
Po tom rasporedu katamaran će ploviti tek od 13. siječnja, jer je ove subote blagdan Sveta tri kralja pa se po redu plovidbe (izvan sezone) plovi na praznik kao nedjeljom. (j.e.)

(14) objavljeno  04. 01. 18. u 21:40 h 

********************


alt


KADA ĆE PRVA PRINOVA?

Mediji su već objavili imena prvorođenih u 2018. godini. U Bolu ćemo na tu vijest još morati pričekati, iako se i Bolke porađaju u splitskom rodilištu. Svih ovih godina, otkako izdajemo ovaj portal (od 2011.) prvorođenih je uvijek bilo u siječnju.
Sara Kusanović rođena je već 1. siječnja 2014., a Sara Peradinović prošle godine 4. siječnja. Ostali najmlađi Boljani rođeni su 6., 10., 14., 19. i 26. siječnja.
(j.e.)

(13) objavljeno  04. 01. 18. u 21:25 h  

alt

četvrtak, 04. 01. 2018.     ********************


alt


GRIPE U BOLU JOŠ NEMA

Cijepljenje protiv gripe počelo je 3. studenoga u Hrvatskoj, ali i u Bolu. Međutim, prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj zabilježeni su 15. studenoga, mjesec i pol dana ranije nego je uobičajeno. U Bolu gripe još nema – potvrdili su nam u srijedu u bolskoj ambulanti.
Istina, ima slučajeva viroze, ali to nije gripa.
***
Gripa ili influenca akutna je virusna zarazna bolest s visokom temperaturom i bolnim simptomima koji prevladavaju nad respiratornim simptomima. Uzrokovana je virusom koji oštećuje sluznicu dišnog trakta uzrokujući bol u grlu i suhi kašalj. I premda se virus ne širi po tijelu već ostaje lokaliziran u dišnim organima, bolest karakterizira pojava općih simptoma poput visoke temperature, treskavice, glavobolje, bolova u mišićima i opće slabosti organizma.
U Hrvatskoj sezona gripe traje najmanje 4 mjeseca, i to uglavnom od Božića do Uskrsa. Gripa nije obična prehlada već bolest koja može izazvati i teške komplikacije.
Gripa se prenosi udisanjem čestica zraka u kojima se nalazi virus gripe nakon kihanja i kašljanja oboljelih osoba, izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili indirektno, dodirom zaraženih predmeta (rukohvati, kvake, telefonske slušalice, tipkovnice). Obzirom da virus u zraku preživi oko sat vremena, dovoljno je biti blizu osobe koja kiše ili kašlje da se zarazite. Zaražena osoba virus širi i prije početka pojave prvih simptoma što dodatno pospješuje širenje virusa.
Koja je razlika između prehlade i gripa?
Simptomi kod klasične gripe nastupaju naglo za nekoliko sati, s visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, te jakom iznemoglošću. Glavna razlika između gripa i prehlade (osim u uzročnicima) leži u intenzitetu bolesti.
Simptomi gripe su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Osim nekoliko dana izostanka s posla ili iz škole, glavni problem kod gripe su komplikacije od kojih je dosta česta i opasna upala pluća.
Osim u rijetkim slučajevima, ljudski organizam ima mehanizme - imunitet kojima se sam može izboriti protiv virusa prehlade i gripe. No, zbog psihičkog stresa, neispavanosti, loše ishrane ili nekog drugog razloga, organizam ponekad u tu borbu s virusom ulazi s dosta oslabljenim imunitetom i mi zapažamo simptome prehlade. Klasični savjeti kod prehlade glase: piti puno tekućine, često uz gubitak apetita i mirovati.

(12) objavljeno  03. 01. 18. u 22:10 h 

********************


alt


DESTINACIJA ZA ODMOR ILI IŽIVLJAVANJE (2)

Udruga za bolji Bol, odnosno njezine predstavnice Ana Marija Botteri i Ceda Marinković, iznijele su na 8. sjednici Općinskog vijeća (16. rujna) svoje mišljenje o  „alarmantnom stanju sigurnosti ljudi i okoliša na području općine Bol“. Podsjetimo na njihove primjedbe o kojima smo opširnije pisali u Bolskoj kronici, izvještavajući sa spomenute sjednice:
• Općina je produžila koncesiju objektima na Zlatnom ratu koji već šest godina imaju rješenje o uklanjanju; Buku stvaraju po danu izletnički brodovi, poslijepodne bar Auro na Zlatnom ratu, navečer Varadero i noćni bar 585; Noćna vožnja vlakićem od Zlatnog rata do mjesta stvara dodatnu buku, a putnici odbacuju opuške što može izazvati požar; Medicinsku ekipu iz Gornjeg Humca ljeti bi trebalo stacionirati u Bolu; Nije baš lijepo u sezoni vidjeti na rivi pripadnike interventne policije; Sramota je kako se (ne)brine o piscini na Zlatnom ratu; Treba zabraniti sidrenje uokolo plaže Zlatni rat; Zbog malog broja hidranata u slučaju požara u opasnosti je šuma na Zlatnom ratu; Bol umjesto destinacije za odmor postaje mjesto iživljavanja …

O navodima iz predstavke Udruge za bolji Bol odgovorio je načelnik Tihomir Marinković, tri mjeseca kasnije (21. prosinca) na 13. sjednici Općinskog vijeća:
- Na Zlatnom ratu je tijekom rada 585 cluba bilo organizirano noćno dežurstvo DVD-a,
- Postoji hidrantska cijev u staroj cesti od Bola do Murvice, ali će se do ljeta poboljšati stanje i na Zlatnom ratu,
- Do početka iduće sezone Grabov rat će očistiti suhe grane u šumi i proširiti protupožarni koridor,
- U novom hotelu Borak bit će predviđen i prostor za medicinsko osoblje.

O ovoj temi na sjednici je potrošeno 9 minuta. Ostaje da se vidi i čuje, koliko je Udruga za bolji Bol zadovoljna iznesenim odgovorima. (j.e.)

(11) objavljeno  03. 01. 18. u 22:05 h 

alt


srijeda, 03. 01. 2018.     ********************


alt


ŠTO OČEKUJEMO U 2018. GODINI?

U svojevrsnoj inventuri događanja 2017. godine, o čemu smo pisali u jučerašnjoj Bolskoj kronici, nismo spominjali probleme, a njih je sigurno bilo. Poželimo da se nešto od toga ne ponovi u 2018.
Godina koja je pred nama bit će karakteristična po graditeljskim zahvatima. U proljeće bi trebala (napokon) početi izgradnja Vatrogasnog doma. Gradit će se, sasvim sigurno, tijekom proljeća i novi apartmani!
Do sredine lipnja treba završiti novi hotel „Vitar“.
Na jesen, nakon završetka turističke sezone, planira se gradnja objekta za smještaj sezonskih radnika Bluesun hotela.
Počet će rušenje pa izgradnja novih hotela „Borak“ i „Park“. Možda se raspiše i natječaj za prodaju kompleksa „Bijele kuće“.
Očekuje se nastavak izgradnje nove luke na Račiću.
Najavljen je tijekom godine i početak gradnje novog groblja!
Trebao bi se otvoriti novouređeni muzej u sklopu Dominikanskog samostana.
Pretpostavljamo da će se realizirati, barem prva faza, nabavke defibrilatora, uređaja za spas onih koji imaju problema sa srcem.
Ove će se godine prigodnim manifestacijama obilježiti i 70-obljetnica osnivanja hotelskog poduzeća „Zlatni rat“.
Poželimo da na tribini teniskog centra bude više gledatelja tijekom održavanja WTA ženskog teniskog turnira.
Poželimo također da se organizira barem dio potrebne ponude za posjetitelje na Vidovoj gori … (j.e.)

(10) objavljeno  02. 01. 18. u 22:00 h 

********************


alt


RADITI SE MORA

Prvi radni dan u 2018. godini i radnici su ponovno na gradilištu novog hotela „Vitar“ kod rotora. Izvođač je splitska tvrtka A3, a investitor MB Brač turist d.o.o. Imali su graditelji kraći odmor od Badnjaka, ali za dužu pauzu nema vremena. Morali su se vratiti jer gosti u novi hotel stižu sredinom lipnja 2018.
Betonirani su zidovi podruma i prizemlja, a treba još podignuti tri etaže. Ukupno će u novom hotelu biti 28 soba te ostali prateći sadržaji (recepcija, kuhinja, bazen na krovu hotela …).

(09) objavljeno  02. 01. 18. u 21:55 h 

********************


alt

U šatoru 1. siječnja u 04 sata


alt

Utorak, 2. siječnja u 11.30 sati


JOŠ IMA POSLA NA POLJANI

Tonči Buljan i Boško Botica, organizatori manifestacije Sportsko zabavni Božić, i 2. siječnja još su imali posla na Poljani. Demontirani su šatori, a trebalo je i vratiti posuđenu opremu. Uz pomoć nekolicine svojih prijatelja oni su to uspješno obavili tijekom utorka, a ostalo je još nešto malo posla za srijedu ujutro.
Inače, opća je ocjena da je organizacija bila uspješna, a posjeta za doček Nove godine još masovnija nego lani. Zbog nedostatka sredstava nije organiziran najavljeni dječji doček Nove godine, u nedjelju u podne. Nastojat će se to učiniti za najmlađe Boljane na Staru godinu 2018. (j.e.)

(08) objavljeno  02. 01. 18. u 21:50 h  

********************alt


VREMEPLOV: DOČEK 2008. GODINE

U Bolu su ranijih godina organizirani dočeci Nove godine u hotelima „Kaštil“, „Bijela kuća“ i „Elaphusa“. Zadnje tri godine Boljani, a naročito oni mlađi, imaju priliku ispratiti Staru i dočekati Novu u šatoru na Poljani.
Prije točno 10 godina u hotelu „Elaphusa“ organiziran je bal i svečana večera ali i poseban doček za djecu i mlade. U velikoj kongresnoj dvorani dva dana prije dočeka Nove godine nastupili su Arsen Dedić i Oliver Dragojević, a na Novu godinu 2008. održan je novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra po ravnanjem Alana Bjelinskog
Objavljujemo nemontiranu snimku događanja u Bolu i hotelu „Elaphusa“ od 28. prosinca 2007. do 1. siječnja 2008. Trajanje snimke je 107 minuta, a snimatelj je Joško Egekher.


Kliknite na donji link ili otvorite VIDEOTEKU

http://www.boljani.info/videoteka/2008-doek-nove-godine

(07) objavljeno  02. 01. 18. u 21:45 h    
alt


utorak, 2. siječnja 2018.

utorak, 02. 01. 2018.     ********************


alt


DOGAĐANJA KOJA SU OBILJEŽILA 2017. GODINU

Ima razloga da budemo zadovoljni ostvarenim rezultatima i događanjima u Bolu tijekom 2017. godine. Općina je, na primjer, izdašno izdvajala i pomagala bolesne, invalide, novorođene, studente, umirovljenike (Božićnica, Uskrsnica, izleti) … Znači da Općina ima sredstava, uostalom nije bez razloga po razvijenosti prva u županiji i 14. u Hrvatskoj.
Po turističkim rezultatima, dolasci i noćenja gostiju, ponovo su zabilježene veće brojke u odnosu na rekordnu 2016. godinu. Na Danima hrvatskog turizma u Malom Lošinju priznanje je dobio hotel „Elaphusa“ kao najbolji wellness hotel u Hrvatskoj.

NOVI ROTOR, VIDIKOVAC …
Izgrađeni su tijekom godine i neki komunalni objekti: rotor na ulazu u Bol i vidikovac, montiran je lift za invalide na plaži Bjenačica, postavljen je i novi WC objekt u šumici na Borku …
Uspostavljena je nova svakodnevna ljetna izletnička katamaranska linija Split – Bol – Dubrovnik i natrag. Na drugoj liniji, iz Dubrovnika, Jadrolinijin katamaran oko podneva ne ostaje u Bolu već nastavlja za Split odakle se u 15.45 vraća prema Bolu i dalje za Hvar, Korčulu i Dubrovnik. Sa ove dvije linije i redovitom katamaranskom vezom Jelsa – Bol – Split, u ljetnim mjesecima Bol je tri puta dnevno povezan sa Splitom.
Godine 2017. imali smo izbore na kojima je Tihomir Marinković (SDP) dobio, voljom birača, četvrti mandat za načelnika. Prvi put nakon osam godina načelnik ima i većinu u Općinskom vijeću zahvaljujući dogovoru (koaliciji) sa HDZ-om.

KONCESIONARA ODREĐUJE OPĆINA BOL
Mnogo je prosvjeda bili u Bolu, Supetru i Splitu zbog koncesije na Zlatnom ratu. Na kraju se može smatrati da je Bol dobio ono što je i tražio: koncesionara će određivati Općina Bol, a prema odluci Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.
Na Poljani je postavljena umjetna trava na malonogometnom igralištu, a u prosincu je izgrađen i teren za balote. Na susjednoj lokaciji uređeno je dječje igralište.
Na bračkom aerodromu produžena je pista sa 1440 na 1760 metara, a u listopadu je počela izgradnja novog hotela „Vitar“ kod rotora na ulazu u Bol.
Otvoren je iznad plaže Zlatni rat 585 club za večernju i noću zabavu.
Bolski su robotičari imali značajne uspjehe na natjecanjima u Sinju, Zagrebu, Sloveniji i Austriji. U I. razred osnovne škole upisano je 12 đaka.
Početkom srpnja požar je zaprijetio šumi uokolo plaže Zlatni rat, ali je intervencijom bolskih i bračkih vatrogasaca i uz pomoć dva kanadera spriječena katastrofa. Vatrogasci su pokrenuli, nakon toga, akciju prikupljanja pomoći za nabavku jednog navalnog vozila. Odazvalo se do kraja godine 64 pravnih i 130 fizičkih osoba koji su uplatili 317 tisuća kuna.
U dvije akcije darivanja krvi prikupljene su 84 doze krvi, a evidentirano je devet novih članova.
Pored crkvice sv. Ivana podignut je spomenik poginulima za domovinu, a u prosincu je osnovana Udruga bolskih branitelja.
Na križnom putu Priko poja ove je godine križonoša bio Tomi Fabjanović, a križ golubicu nosila je Matea Radostić.

PRVI PUT PREDSJEDNICA U BOLU
Bol je prvi put posjetila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je prisustvovala znanstvenom skupu „Izazovi Europe“. Bol je u rujnu službeno dobio novog župnika. To je padre Mirko Jagnjić
U siječnju smo imali izuzetno niske temperature. Zabilježeno je i -7 stupnjeva, ledile su se vodovodne cijevi, pucali vodomjeri, nestalo je struje … Sredinom siječnja Brač je zbog loših vremenskih prilika bio 24 sata u potpunoj pomorskoj blokadi. Nije bilo katamarana, ali nisu plovili ni trajekti.
U siječnju je građevinska inspekcija uklonila 5 nelegalno postavljenih kućica.
Na rivi je pred Božić otvoren Božićni grad, a na Poljani je održan Sportsko-zabavni Božić i treći put organiziran doček nove godine pod šatorom.

VIŠE ROĐENIH NEGO UMRLIH
U 2017. godini ponovno je u Bolu bilo više rođenih nego umrlih. Rođeno je 21 dijete, a umrlo je 17 Boljana. Iako je svaka smrt tužna i bolna za obitelj i prijatelje, ipak ćemo spomenuti neke čija je smrt mnoge iznenadila, a bili su svojevrsne legende Bola: Lovro  Cvitanić, Luka Jugović, Vedran Nemec, Branko Mikulić, Joško Šćepanović, Matko Eterović Šale …


(O spomenutim događanjima opširnije smo pisali u Bolskoj kronici, a može se pročitati u rubrici Kronika-arhiv. Ukupno je 2017. objavljeno 1.489 vijesti ilustriranih sa 2.109 fotografija.)

Sutra u Bolskoj kronici: što očekujemo u 2018. godini?

(06) objavljeno 01. 01. 18. u 22:00 h 

********************


alt

Ivica Brešković Gučor, djelatnik benzinske postaje, radio je na Novu godinu od 7 do 12 sati


alt

Vidova gora skrivena u oblacima (1. siječnja u 10.30 sati)


alt

Veli most u 13.30 sati: katamaran ne dolazi u Bol zbog juga


KIŠOVITI POČETAK

Prvi dan nove godine osvanuo je, barem nama u Bolu, oblačan i s jugom. Oblaci su potpuno zaklonili Vidovu goru, a iza 11 sati počela je i kiša.
Godina nam je započela i bez katamarana. „Jadrolinija“ je objavila da će u ponedjeljak (1. siječnja) katamaran u 13 sati isploviti iz Jelse za Split bez pristajanja u luci Bol. Nešto kasnije objavili su, na svojim službenim Internet stranicama, da je linija Split – Bol – Jelsa s polaskom u 16 sati u prekidu. To znači da ni u utorak ujutro, bez obzira na vremenske uvijete, nema katamarana iz Bola za Split.
Trgovine su, prema najavi, na Novu godinu zatvorene. Od 7 sati jedino je u Bolu otvorena benzinska postaja. Prva mušterija je u 9.44 kupila dvije kutije cigareta, a po gorivo je došao vozač u 10.04 sati.
Kafići su otvoreni tek u 9 sati.
Vremenski uvjeti su bili idealni da se ostane ujutro kod kuće, u krevetu. (j.e.)

(05) objavljeno  01. 01. 18. u 21:50 h  

altponedjeljak, 01. 01. 2018.     ********************


alt

Štekat caffe bara Taverna Riva na Staru godinu u 10.30 sati


alt

Plaža Zlatni rat u 13:36 sati


alt

Odgovorni za uslugu u šatoru: Boško Botica, Martina Ostojić, Tina Roglić i Tonči Buljan


alt

Šator je od 21.30 bio spreman za feštu koja će potrajati do jutra


alt


alt

Doček Nove godine uz komin


alt


ADIO 2017. – DOBRO NAM DOŠLA 2018.

Zadnjeg dana 2017. na bolskoj rivi bila je uobičajena gužva nedjeljom. Taverna Riva je jedini caffe bar na otvorenom, a ljeti ih ima deset. Ali to je životna istina na skoro svim našim otocima. Sunčano jutro je mnoge izmamilo iz kuće. Neki su odsutni. Oni što su formalno, radi beneficija, prijavljeni u Bolu, zatim oni što su krenuli prema Splitu, Zagrebu, ili na krstarenje, pa čak u neku od susjednih, nama nekad bratskih republika.
Na Zlatnom ratu ima šetača, ali ne i kupača. Temperatura zraka je u 13 sati bila 12, a mora 14 stupnjeva.
U šatoru na Poljani sve je u 21.30 bilo spremno za feštu. Posjetitelji se očekuju iza 23 sata, a najviše njih dolazi iza ponoći. U šatoru će ostati do zore.
Noć je tiha, bez vjetra, relativno topla za ovo doba godine.
Do 23 sata ispaljena je tek poneka petarda. (j.e.)

Sutra u Bolskoj kronici: događanja koja su obilježila 2017. i što nas očekuje u novoj godini.

(04) objavljeno  31. 12. 17. u 23:20 h 

********************


alt


U PROSINCU 21 IZOSTANAK

Možda ne bi pogriješili kada bi napisali naša razmišljanja o razlozima zašto katamaran ne dolazi u bolsku luku čak i u ljetnim mjesecima. Je li zbog lokacije, kapetana, plovila ili vremenskih prilika? Ostavimo za sada komentare, ali možemo iznijeti činjenice.
U prosincu katamaran u Bol nije došao 21 put! Kvar na motorima razlog je za tri nedolaska, zbog bure ga nije bilo 7, a zbog juga 11 puta.
Isti broj izostanaka (21) zabilježili smo u prosincu 2012. godine.
U 2017. katamaran u Bol nije došao 91 put, što je jedan izostanak manje nego 2016. (j.e.)

(03) objavljeno  31. 12. 17. u 23:10 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: KAKVO ĆE VRIJEME?

Ne treba slušati vremensku prognozu na radiju ili TV. Mnogo je jednostavnije prošetati Ulicom Domovinskog rata i pogledati ulaz u dvorište kuće na broju 15. Ako će biti kiše onda će Dalibor Pavošević na ulaznim vratima postaviti prepreku (blažujku) kako bi spriječio oborinske vode da razbiju vrata. Za većih kiša, oborinske vode se sa cijele Kupine slijevaju niz Ulicu Ruđera Boškovića do ulaza u objekt na broju 15. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 12. 17. u 23:05 h

********************


alt


OSMA GODINA PORTALA BOLJANI.INFO

Sedam smo godina zajedno! To je 2.556 dana, a samo četiri puta nismo ništa napisali. Od Nove godine ulazimo u osmu godinu. Jedino nam je zadovoljstvo i motiv za daljnji rad, kada svakodnevno oko 21.30 sati možemo pogledati statistiku i vidjeti koliko nas se taj dan čitalo, koji vas prilozi interesiraju i iz kojih su država naši čitatelji.
Prema nepotpunim podacima (jer još treba pribrojiti i one koji će otvoriti naš portal od 21.30 do 24 sata) u prosincu smo imali 44.494 posjetitelja. U odnosu na isti mjesec prošle godine to je povećanje od 6.945 posjeta.
U prosincu smo objavili 133 vijesti u Bolskoj kronici što smo ilustrirali sa 225 fotografija. Ukupno je 2017. objavljeno u Bolskoj kronici 1.489 vijesti i 2.109 fotografija. Objavljivali smo i druge informacije, a naše je čitatelje nakon Bolske kronike, najviše interesiralo pročitati Umjesto čestitke, Umrli, Bolski „likovi“, Boljani po svijetu, Rođeni, Live camere, Obavijesti i oglasi, Red plovidbe …
Na početku 2017. napisali smo na naslovnoj stranici da očekujemo 540.000 posjeta. Sada možemo objaviti da je naš portal u godinu dana otvoren 555.553 puta ili 15.553 puta više nego smo prognozirali!

(01) objavljeno  31. 12. 17. u 23:00 h   
alt
Važnije vijesti objavljene u prosincu 2017.:alt


GRADI SE NOVI HOTEL „BORAK“

Općinsko vijeće na XIII. sjednici 21. prosinca dalo je suglasnost o izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Općine Bol. Radi se o području Borak-Potočine tzv. Bluesun zoni gdje se nalaze hoteli „Elaphusa“, „Borak“, „Bonaca“, paviljoni i teniski sportski centar. Namjene koje se nalaze na tom području nisu u skladu s vlasničkim granicama ni sa izvedenim (stvarnim) stanjem u prostoru.
Za javnost bi mogao biti interesantan podatak da se planira hotel „Borak“, otvoren 1976. godine, potpuno srušiti i na njegovom mjestu izgraditi novi hotel sa 5 zvjezdica.
To se planira učiniti odmah po završetku turističke sezone 2018. (j.e.)

(132) objavljeno  30. 12. 17. u 22:25 h

********************


alt


alt


PRESELILI ZLATNI RAT - U GRČKU?!

Jedan čovjek sa četiri imena (Ivica Jakšić Čokrić Puko) uz pomoć „Šušura“ i podršku mještana organizirao je premještanje 2002. godine plaže Zlatni rat izvan domašaja birokratskih struktura. Otimanje plaže spriječeno je drugi put i ovog proljeća (2017.), ali se čini da su nam plažu Zlatni rat sada preselili – u Grčku.
Pretražujući interenet stranice, na portalu booking.com, tražeći povoljan smještaj u Grčkoj, naišao je naš čitatelj V.P. ponudu za vilu u Kavali: 4 noćenja za 4 osobe za 3.588 kuna. Pažnju našem čitatelja, međutim, privukla je ilustracija uz oglas: slika plaže Zlatni rat! Istina, ne piše koliko je plaža udaljena od vile koja se nudi turistima za smještaj.
Mi smo provjerili: plaža Zlatni rat u subotu je još uvijek bila u Bolu. Općina tek treba raspisati natječaj za koncesiju, a odluku o koncesionaru donijeti do kraja 2018. godine. Što znači slika Zlatnog rata na oglasu smještaja u Grčkoj?
(j.e.)

(129) objavljeno  30. 12. 17. u 21:50 h 


subota, 30. 12. 2017.     ********************


alt


alt


alt


NAPOKON POČINJE GRADNJA DOMA ZA DVD!

Novi vatrogasni dom, nakon deset godina čekanja, počet će se graditi u proljeće ove godine – rečeno je na 5. izvanrednoj Skupštini DVD-a, koja je u nazočnosti četrdesetak članova održana u petak navečer. Tu je informaciju članovima potvrdio i načelnik općine Tihomir Marinković objasnivši da bi se gradilo u dvije faze. Odmah bi se gradila I. faza jer u svibnju ističe valjanost građevinske dozvole. Do ljeta 2018. planira se u I. fazi izgraditi podrum i prizemlje, a s gradnjom bi se nastavilo na jesen.
Podrumski dio, ne dobiju li se sredstva iz EU fondova, financiralo bi i koristilo komunalno poduzeće „Grabov rat“ za svoje skladište. U prizemlju i na katu bili bi vatrogasci, ali bi dvije prostorije bile rezervirane za policijsku postaju čiji su djelatnici tijekom ljeta  stacionirani u Bolu.
Predsjednik DVD-a Goran Jekić, izvijestio je o prikupljenim sredstvima bolskih firmi i pojedinaca za kupnju novog vozila. Općina će pripomoći sa još 500 tisuća kuna kako bi se ta nabavka i realizirala.
Članovi su jednoglasno usvojili financijski plan i Plan rada za 2018. godinu. Društvo će raspolagati sa 1.019.120 kuna, a ta će sredstva dobiti od Općine (400.000 kn), te od pružanja usluga vlastitom opremom i materijalno tehničkim sredstvima, namjenskih sredstava od premija osiguranja od požara, sredstava Hrvatskih šuma i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, iz proračuna Vatrogasne zajednice SDŽ …
Načelnik Tihomir Marinković zahvalio je na angažiranosti vatrogasaca i kvalitetnom radu.
- Idemo u izgradnju Doma – zaključio je svoje uvodno izlaganje, što su nazočni popratili aplauzom.
U raspravi su sudjelovali Pero Škrbić, Viktor Marinković, Nikša Bjelobradić, Dragutin Kale, Jozo Bošnjak, Ivona Radić i Joško Marinković. Oni nisu bili posve oduševljeni što će u budućem domu biti još korisnika, smatrajući da za sve nema dovoljno prostora, ali je to nužnost kako bi se dom ipak nakon toliko godina planiranja i čekanja ipak izgradio. Sredstva iz EU fondova su još uvijek upitna, a ukoliko bi se ona dobila, onda bi se dom gradio samo za vatrogasce. (j.e.)

(128) objavljeno 29. 12. 17. u 22:35 h 

subota, 23. 12. 2017.      ********************


alt


MEĐUŠKOLSKI PROBLEMI PRED OPĆINSKIM VIJEĆEM

Bol ima dvije škole: Osnovnu i Srednju. Obije koriste isti prostor, onaj u objektima na Bjenačici. Tamo su otkako su napustili „staru“ školsku zgradu na Rudini koja je oštećena u potresu i sada je u tijeku sanacija za koju je županija odobrila 400 tisuća kuna.
Vijećnici su dobili dopise u kojima su svoje stavove iznijeli oboje ravnatelja. Na sjednici su dodatna objašnjenja mogli dobiti samo od ravnateljice Srednje škole Sani Bodlović koja je i vijećnik, dok je ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić svoj nedolazak na sjednicu opravdao, u isto vrijeme neodgodivim obvezama.
Davno je postojala ideja da se u Bolu izgradi nova školska zgrada za obije škole. Kako se to nije realiziralo, Srednja škola je samostalno ulagala napore i sredstva da se urede objekti na Bjenačici, planirajući i prostore za stanovanje đaka koji dolaze izvan otoka sa željom da steknu srednjoškolsko obrazovanje. Osnovna škola u ničemu im nije pomagala, osim što je njihov bivši ravnatelj dozvolio dvojici mještana da usele u prostor na Bjenačici, a za njihovo iseljenje vodio se sudski spor dug 10 godina. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je rješenje 18. svibnja 2017. za nastavak rada učeničkog doma. Plan je Srednje škole u idućoj školskoj godini upisati po jedan razredni odjel za zanimanje konobar i kuhar.
Osnovna škola, odnosno njezin ravnatelj, imaju nešto drugačije planove. Oni bi radije ostali na Bjenačici, sada kada je tamo mnogo toga uređeno, a plan im je uvesti dnevni boravak za djecu i koristiti prostor kuhinje koji je Srednja škola planirala za svoj rad u nastavi i za učenički dom.
Na sjednici Općinskog vijeća izrečene su i primjedbe na loše međuljudske odnose u Osnovnoj školi, fluktuaciju nastavničkog kadra …
Vijećnici su, oni koji su sudjelovali u raspravi, mišljenja da je sasvim logično da Osnovna škola bude na Rudini, jer to je nekako u sredini mjesta, podjednako udaljena učenicima iz istočnog i zapadnog dijela Bola. Mnogo je praktičnije za dolazak ili dovoz djece nego na Bjenačici.
Na Bjenačici bi Srednja škola imala uvjete za rad i boravak učenika u domu na jednoj lokaciji.
Fizičkim razdvajanjem ovih dviju škola omogućio bi se također i rad samo u jutarnjem turnusu, jer sada se radi u dvije smjene, a jutarnja nastava počinje već u 7 sati. To je, mislimo, jedinstven slučaj u županiji, potpuno neprimjeren za učenike koji dolaze svakodnevno autobusom na nastavu iz Selaca, Sumartina, Pučišća …
Osnivač škola je županija i njezina će odluka biti konačna. Mislimo da se ne može i neće zanemariti ni mišljenje općine Bol. Gdje će se nastava održati u drugom polugodištu? Pitanje je hoće li do sredine siječnja biti gotovi radovi na sanaciji škole na Rudini. Osnovna škola je preko učenika obavijestila da 15. siječnja dođu u 14 sati u školsku zgradu na Bjenačici. U pismu upućenom Općinskom vijeću ravnatelj Osnovne škole spominje i mogućnost preseljenja (?!) osnovaca u Selca gdje bi imali bolje uvjete za rad nego u Bolu.
Očito će trebati mnogo strpljenja i uvjeravanja da se razriješe ovi nesporazumi. U interesu je to i samih učenika ali i njihovih roditelja. (j.e.)

P.S. Bude li potrebno, radi bolje informiranosti roditelja, spremni smo objaviti mišljenja i planove ravnatelja jedne i druge škole.

(104) objavljeno  22. 12. 17. u 23:55 h 


četvrtak, 21. 12. 2017.     *******************


alt


BOL JE NAJRAZVIJENIJI, ALI …

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Bol je po razvijenosti u Hrvatskoj 14., a u Splitsko-dalmatinskoj županiji – prvi. To je podatak koji bi trebao značiti zadovoljstvo za one koji vode i žive u tako uspješnoj općini. Ali nije baš tako. Biti uspješan, može donositi i neke probleme. Na primjer, u natjecanju za sredstva iz EU fondova obično razvijeni za svoje projekte ne dobivaju – ništa. Objašnjenje je da sredstva trebaju za siromašnije općine i gradove. A istina je da Bol ne može samostalno financirati izgradnju vatrogasnog doma, proširenje dječjeg vrtića, obnovu javne rasvjete, izgradnju sportske dvorane …
Što donosi bodove koji odlučuju o redoslijedu? Uzima se u obzir dohodak po stanovniku, izvorni prihodi, nezaposlenost, kretanje stanovništva, indeks starenja i stupanj obrazovanja. To je Bol uvrstilo u osmu, najuspješniju grupu. U Hrvatskoj redoslijed je prvih deset razvijenih gradova i općina: Kostrena, Medulin, Grad Zagreb, Dubrovnik, Omišalj, Malinska, Funtana, Poreč, Krk, Fažana, Punat, Rovinj, Župa Dubrovačka, Bol … Ostala mjesta na Braču su mnogo niže na tablici razvijenosti, ali su svi unutar prve četiri grupe: 17. Sutivan (VIII. grupa), 43. Supetar (VIII.), 73. Postira (VII.), 96. Milna (VII.), 184. Pučišća (VI.), 186. Nerežišća (VI.) i 220. Selca (V.)
U Splitsko-dalmatinskoj županiji Bol je najrazvijeniji!  Redoslijed u županiji: 1. Bol, 2. Sutivan, 3. Hvar, 4. Makarska, 5. Baška Voda, 6. Supetar, 7. Podstrana, 8. Brela, 9. Split, 10. Tučepi …
Oni koji su se našli od IV. do I. grupe (305 općina i gradova) smatraju se nerazvijenim i imaju status potpomognutih područja. (j.e.)

(91) objavljeno  20. 12. 17. u 22:45  

*******************


alt


UREĐUJE SE HOTEL „KAŠTIL“

Vrata hotela „Kaštil“ ostala su otvorena i nakon turističke sezone. Razlog su radovi na preuređenju kuhinjskog prostora gdje će nakon građevinskih radova biti instalirani novi kuhinjski uređaji, frižideri, pultovi, ali i suvremena ventilacija. Zbog ventilacije, koja je kompletno ugrađena u stropu, trebalo je pod u kuhinji ukopati pedesetak centimetara.
Iako je riječ o obimnim radovima uvjeravaju nas na gradilištu da će sve biti završeno do otvaranja hotela za novu sezonu, tijekom ožujka 2018. godine. (j.e.)

(90) objavljeno  20. 12. 17. u 22:40 h 

********************


alt


CRVENI KRIŽ DARIVAO – JABUKE

U srijedu su vozilom Crvenog križa iz Supetra u Bol dovezene jabuke, koje su kao donacija došle iz Velike Gorice. Sve su jabuke podijeljene u svim naseljima na Braču, a prvi su ih dobili Domovi za starije i nemoćne osobe, dječji vrtići … Na bolskom trgu je osobno jabuke dijelio predsjednik Društva Crvenog križa Brač Pavao Bonačić-Proti. (j.e.)

(89) objavljeno  20. 12. 17. u 22:35 h 
 


srijeda, 20. 12. 2017.     ********************


alt

Prvu liniju 2018. uspostavit će 31. ožujka Croatia Airlines


AVIONOM NA BRAČ IZ 16 DESTINACIJA

Aerodrom Brač u 2017, godini zabilježio je 2.400 letova i pet redovnih (sezonskih) linija: Zagreb, Bruxelles (Belgija), Deauville (Francuska), Salerno (Italija) i Bari (Italija). Za 2018. godinu već je potvrđeno 11, a za još tri linije pregovori se privode kraju.
- Do sada su dogovoreni letovi iz Barija, Berna, Brusellesa, Deauvillea, Graza, Insbrucka, Linza, Ljubljane, Luxembourga, Rotterdama, Salerna, Vienna i Zagreba – izvijestila je Petra Bonačić-Sargo, pomoćnica direktora Aerodroma Brač. – Vjerujemo da će na Brač slijetati i avioni iz Dusseldorfa, Munchena i Zuricha.
Početak sezone otvorit će avioni Croatia Airlinesa i to 31. ožujka koji će do 30. listopada letjeti kao i do sada utorkom i subotom. Dva puta tjedno, srijedom i subotom, Brač će biti povezan sa Ljubljanom od 28. travnja do 27. listopada.
Većina ostalih letova počinje od 12. svibnja i to subotom: Brussels, Deauville, Graz, Insbruck, Linz, Luxemburg, Rotterdam i Vienna.
Prvi let iz Berna je 2. lipnja (subotom), iz Barija od 31. srpnja srijedom i subotom, a iz Salerna od 4. kolovoza također subotom.
Na aerodromsku pistu slijetat će avioni sa 50, 70, 76, 86 i 112 sjedećih mjesta. (j.e.) 

(85) objavljeno  19. 12. 17. u 23:15 h
 


utorak, 19. 12. 2017.     ********************


alt

U poluukopne kontejnere uskoro se neće odlagati kućni otpad


alt

Uz pomoć čipa znat će se vlasnik kante i njemu će se zaračunati odvoz otpada u vrećama


KUĆNI OTPAD POSTAJE PROBLEM?

Razvrstavanje kućnog otpada već je trebalo zaživjeti u praksi. Stoga odvojeno prikupljanje otpada za nešto manje od dva mjeseca postaje obvezno. Uz to i drugačiji način odvoza kućnog otpada, a možda i veća cijena?
Što mogu očekivati kućanstva u Bolu? Znamo da su vikendaši negodovali što odvoz smeća plaćaju cijelu godinu, a u kućama borave najviše nekoliko mjeseci. Međutim, prema planu koji će se provoditi od veljače iduće godine, plaćat će se broj pražnjenja kućnih kanti. Svaka bi kuća trebala imati barem dvije kante. Jedna je za biorazgradivi otpad, a to je otpad iz kuhinje, a u drugoj kanti bi se odlagao miješani komunalni otpad. Ova druga kanta, budu li mještani taj otpad odvozili u poluukopne kontejnere, neće (možda) biti potrebna.
Sve će kanta imati čip koji će se očitavati prilikom pražnjenja kante, bila ona puna ili poluprazna. Ta će se usluga i naplaćivati prema broju pražnjenja.
Što sa onima kojih nema u kući tijekom zime? Oni neće plaćati pražnjenje (odvoz) ali će sva domaćinstva plaćati paušalno neki mjesečni iznos za tzv. hladni pogon koncesionara, a odvoz se naplaćuje kao dodatak.
Hoće li to biti skuplje ili jeftinije od dosadašnje cijene? Lokalna zajednica mora osigurati kante za sva domaćinstva i financirati čipiranje kanti. Veći dio tih sredstava (80 posto) daje država, ali i ostatak od 20 posto nije mali izdatak.
Zatvaraju se poluukopni kontejneri u koje su neki odlagali kućni otpad. Poluukopni kontejneri postaju tzv. zeleni otoci gdje će se odlagati (odvojeno) staklo, papir, plastika …
Što je sa kućnim otpadom u plastičnim vrećicama? Koncesionar za odvoz smeća, kada te vrećice nađe pored kante, registrirat će to i dodatno naplatiti od vlasnika kante, bez obzira tko je to ostavio. Već se zna da će biti zbog toga problema, posebno u ljetnoj sezoni, a koncesionar smatra da vlasnik kante mora voditi o tome računa, a komunalni red bi trebao ustanoviti prekršitelje.
Najavljene novosti u odvozu i naplati tih usluga, sigurno će u početku stvoriti nervozu. Možda bude i kućnog smeća po ulicama, parkovima, šumici …
Očito je da će trebati mnogo strpljenja i samodiscipline. Edukacije prije svega! (j.e.)

(78) objavljeno  18. 12. 17. u 22:55 h 


ponedjeljak, 18. 12. 2017.     ********************


alt


ŽUPANOVE SUGESTIJE ZA KONCESIJU

Županijska skupština, na prijedlog župana Blaženka Bobana, dala je Općini Bol mogućnost da odlučuje o koncesionaru na plaži Zlatni rat za 2019. godinu. Natječaj treba biti objavljen do kraja lipnja, a konačna odluka do kraja 2018. godine. Do tada će se za plažu izdavati koncesijska odobrenja, kao što je bilo i prošlog ljeta.
Već smo objavili izjavu Maje Jurišić, predsjednice Pokreta otoka, a koju smo pročitali na portalu Dalmacija Danas:
– Sada je na lokalnoj zajednici da pokaže što to znači odgovorno upravljanje. Znamo da do sada to nije bilo ni blizu onoga što bi mi kao Pokret otoka mogli podržati. Stojimo na raspolaganju za potencijalno osnivanje stručne skupine koju preporučujemo Općinskom vijeću. Mudro bi bilo uključiti stručnjake u cijelu priču, odnosno ljude s iskustvom u upravljanju javnim dobrima.
Važno je i mišljenje samog župana koji je u razgovoru s novinarkom Slobodne Dalmacije Sandrom Barčot rekao:
- Točno je i to da su oni (Grabov rat) bili dosadašnji koncesionari, ali točno je i to da nismo zadovoljni kako su dosad gospodarili tom koncesijom. Zato  želim iskoristiti ovu priliku i sugerirati da se otvore prema javnosti i udrugama iz civilnog sektora, da budu transparentni, upravo kako smo to i mi učinili na županijskoj razini.

(74) objavljeno  17. 12. 17. u 22:00 h  

********************


alt

Osvajači Liga kupa: malonogometna ekipa CB Marinero


alt

Djeca igrača iz pobjedničke momčadi preuzeli su medalje i čestitke od načelnika


alt

Unatoč hladnoći bilo je i publike u gledalištu na Poljani


CB MARINERO OSVOJIO LIGA KUP

Liga kup osvojio je CB Marinero pobijedivši ekipu Ferali by Grabov rat rezultatom 4:1 (1:1). U utakmici za III. mjesto Taverna Riva je rezultatom 3:2 (0:0) bila bolja od ekipe Big Blue/Ranč.
Pokale i medalje trima prvoplasiranim ekipama uručio je načelnik općine Tihomir Marinković.

TAVERNA RIVA – BIG BLUE/RANČ 3:2 (0:0)
Utakmica za III. mjesto
Suci: Boško Botica i Jurica Eterović
Strijelci: 1:0 Stanko Mikulić, 2:0 Marin Adulmar, 2:1 Nikola Topalović, 2:2 Ante Trutanić i 3:2 Ivo Trutanić.

CB MARINERO – FERALI BY GRABOV RAT 4:1 (1:1)
Finale Liga kupa
Suci: Domagoj Radoslavić i Stanko Mikulić
Strijelci: 0:1 Tonči Buljan, 1:1 Tomislav Mikulić, 2:1 Tomislav Mikulić, 3:1 Jurica Eterović, 4:1 Josip Galić
Crveni karton: Nikola Bodlović (Ferali) kod rezultata 3:1

Na Poljani se unatoč hladnoći i buri okupilo pedesetak gledatelja. Bilo je mnogo uzbuđenja i neizvjesnosti posebno na utakmici za III. mjesto. Tek završetkom finalnog susreta, u istočnom dijelu Bola upalila se javna rasvjeta i reflektori na igralištu. O tome trebaju voditi računa organizatori sportskih natjecanja na Poljani jer nije ugodno igrati u polumraku, a javna rasvjeta u centru Bola i na zapadnom dijelu pali se mnogo ranije. (j.e.)

(72) objavljeno  17. 12. 17. u 21:50 h  


nedjelja, 17. 12. 2017.     ********************


alt


GRADNJA OBJEKATA I UREĐAJA U 2018.

Za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture predviđeno je uprihoditi tri milijuna kuna iz komunalnog doprinosa, a u 2018. godini predviđeno je Programom utrošiti:
• Potporni zid na putu za sv. Luciju (400.000 kn);
• Odvodni kanal na Gnjilici (70.000 kn);
• Uređenje Vukovarske ulice (100.000 kn), ulice na Kupini 2 (300.000 kn) i ceste u R3 zoni (200.000 kn);
• Gradnja puta uz Rape-Martinica (100.000 kn);
• Javna rasvjeta do Zlatnog rata (100.000 kn) i na cesti do sv. Lucije (30.000 kn);
• Za gradnju novog groblja planira se utrošiti 57 posto sredstava (1.700.000 kn).
Od ostalih radova koja bi se izvodili u općini Bol tijekom 2018. spomenimo:
• Održavanje Doma kulture (70.000 kn), održavanje knjižnice (10.000 kn), održavanje općinske zgrade (10.000 kn), održavanje dječjeg vrtića (20.000 kn), održavanje Doma staraca (40.000 kn), održavanje zgrade kina (170.000 kn), održavanje zgrade Zavičajnog muzeja (10.000 kn), održavanje odvodnje atmosferskih voda (40.000 kn), održavanje nerazvrstanih cesta (140.000 kn),  održavanje starog groblja u Bolu i Murvici (70.000 kn), održavanje ulica, cesta i šetnica (Novi put 250.000 kn, Sv. Lucija – Šilovac – Ratac 100.000 kn, šetnica 150.000, Podborje 90.000 kn, kod TZO 70.000 kn, kod Marinera 150.000 kn) te za održavanje poljskih putova, biciklističkih i penjačkih staza (30.000 kn)

(069) objavljeno  16. 12. 17. u 23:25 h  


subota, 16. 12. 2017.     ********************


alt


KOJE SE JAVNE POVRŠINE ČISTE I PERU?

U svim anketama Bol dobiva najvišu ocjenu za čistoću. Primjerna je čistoća ulica, pražnjenje koševa i pranje rive, ali samo kada je u pitanju strogi centar mjesta. Za ostali dio Bola uglavnom brinu sami stanari koji moraju čistiti ispred svojih dvorišta, a neki i dobar dio ulice.
Općina je za održavanje čistoće na javnim površinama u 2018. godini planirala 330.000 kuna iz komunalne naknade:
• Ručno i mehaničko čišćenje Rive od Bilina kuće do Velog mosta, Bračke ceste od Bilina kuće do Karelovića, Rudine, tržnice i Ulice F. Radića jedan put dnevno u razdoblju svibanj – listopad, a tri puta tjedno u ostalim mjesecima;
• Pražnjenje košarica za smeće na području rive i šetnice od Zlatnog rata do Martinice, na Rudini, u Ulici F. Radića, tržnici, Loži, na Trgu i Studencu svakodnevno cijele godine, a u turističkoj sezoni više puta dnevno;
• Ručno čišćenje i pražnjenje košarica za smeće na ostalom području općine jedan put tjedno;
Svakodnevno čišćenje plaže Grabov rat, Martinica, Portić, Bjeninovo more, Račić, Veli most, Studenac, Benačica, Borak, Potočine i Drasin u turističkoj sezoni, a generalno čišćenje plaža prije početka turističke sezone;
• Mehaničko pranje Ulice F. Radića, trga ispred crkve i tržnice dva puta na tjedan u razdoblju svibanj – rujan.
Ovim planom predviđeno je i čišćenje zelenih površina: ručno obrezivanje i održavanje svih stabala na javnim površinama, redovna košnja trave mehaničkom kosilicom i čišćenje javnih parkova.
Dobro je da obveznici, oni koji izdvajaju za komunalnu naknadu, znaju koliko to košta i što je obuhvaćeno tim troškovnikom. Koliko se od toga realizira? (j.e.)

(65) objavljeno  15. 12. 17. u 22:50 h 


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"