Bolska kronika

petak, 9. prosinca 2016.


alt


alt


alt


alt


BLAGDANSKO SLAVLJE U MURVICI

Misnim slavljem, a zatim domjenkom, obilježen je u četvrtak u Murvici blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i murvička fjera. Koncelebriranu misu predvodio je don Toni Plenković, župnik u Supetru i dekan Bračkog dekanata, a asistirali su mu don Milan Šarić, župnik u Selcima i Gornjem Humcu te dvojica bolskih dominikanaca o. Damir Šokić, bolski župnik i fra Mirko Jagnjić.
U svom dvorištu, nakon mise, častio je vjernike pićem i kolačima Tonči Žuljević, prvi susjed do mjesne crkve. Zatim se otišlo do kuće Jurja Pavišića, gdje se kao i ranijih godina, degustiralo i uživalo u pršutu, siru, francuskoj salati, pečenom odojku te naravno i piću, murvičkom plavcu, sokovima, kolačima … (j.e.)

(43) objavljeno  08. 12. 16. u 22:15 h 

********************


alt


alt


SVEČANOST MARIJINE LEGIJE

Članovi i prijatelji Marijine legije u Bolu, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, imali su u četvrtak u 15 sati svečano bogoslužje koje je predvodio o. Damir Šokić, duhovnik Marijine legije.
Svečanost je održana u Župnoj crkvi Gospe od Karmela, a nakon mise organizirano je druženje u prostorijama Župnog ureda. (j.e.)

(42) objavljeno  08. 12. 16. u 22:10 h 

********************


alt


IZLET  ZBOG KULTURE

Kolektiv Osnovne škole Bol bio je u četvrtak u Splitu na kazališnoj predstavi „Šest lica traži autora“, redateljice Olje Lozica. Moglo bi to biti kolektivno adventsko kulturno uzdizanje.
Nakon predstave snimljena je ova zajednička fotografija ispred zgrade HNK u Splitu.

(41) objavljeno  08. 12. 16. u 22:05 h  

********************


alt


LUTKARSKI MJUZIKL U NEDJELJU

Lutkarski mjuzikl „Kako je dječak Srećko spasio Božić“ poklon je mladim Boljanima za blagdan Svete Lucije. Ali osim predstave za sve su još osigurane krafne i sokovi.
Sve je to predviđeno dva dana ranije od blagdana koji se slavi u utorak 13. prosinca. U Bolu je predstava u nedjelju 11. prosinca u kino dvorani. Početak je u 11.30 sati. (j.e.)

(40) objavljeno  08. 12. 16. u 22:00 h 
četvrtak, 08. 12. 2016.      ********************


alt


8. PROSINCA: FEŠTA U MURVICI

Današnji blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije (četvrtak, 8. prosinca) posebno se slavi u Murvici. Taj dan je i murvička fjera. Misa je u tamošnjoj crkvi u 10.30 sati, a onda će, po starom običaju, Murvičani ugostiti svoje sumještane i goste. Na piće i kolače pozvat će Tonči Žuljević u svoje dvorište, odmah do crkve, a onda se ide na domjenak kojeg organizira u svom prostoru Juraj Pavišić.
Oni koji nemaju prijevoz do Murvice trebaju biti ispred ribarnice u 9.45 sati.
Praznik je prilika da posvetimo i nekoliko redaka iz povijesti Murvice, za one koji to možda još nisu čuli ili čitali:


Većina kuća nalazi se na 100 metara nadmorske visine, podno kraških špilja na južnim obroncima Vidove gore, dok je nekoliko novijih građevina bliže moru. Mnoge su kuće napuštene te su se tijekom vremena urušile. Raslinje je tipično mediteransko, prošarano brojnim čempresima i agavama. Uz more su šljunčane plaže, koje u sezoni privlače kupače željne intimnije atmosfere.
Malobrojno lokalno stanovništvo bavi se poljoprivredom i turizmom. Vinogradi se spuštaju od ceste pa sve do mora. Turizam je novijeg datuma i usko je povezan s proširenjem i asfaltiranjem ceste koja vodi od Bola.
Murvica je 1841. godine imala 86 stanovnika u 16 obitelji, više nego 160 godina kasnije, prema službenom popisu 2001. godine (14 stanovnika).
Postoje dokazi da je područje Murvice bilo naseljeno još u antici.
Krajem 13. stoljeća (1286. godine) pojavljuje se prvi pisani trag o ovom području, i to u darovnici bračkog plemića, koji je svome gospodaru darovao zemlju s koje je plemić dobivao vino i žitarice. Ime koje se spominje među prvima brdo je Košćun zapadno od Murvice, koje je vjerojatno nazvano prema latinskome "castrum" (dvorac). Samo ime "Murvica" novijeg je datuma i dolazi od stabla murve.
Tijekom turske najezde na Poljičku Republiku na područje Murvice izbjegli su brojni svećenici te redovnice, poznate u narodu kao picokare. U razdoblju 1416.-1512. osnovano je na Braču nekoliko pustinja, od kojih je posljednja izgrađena upravo iznad Dračeve luke, a u nju su preselili redovnici koji su ranije stanovali u Drakonjinoj špilji iznad Murvice. Redovnice picokare također su tu izgradile svoje utočište.
Samostani su posjedovali velika imanja, bilo naslijeđena ili kupljena. Zemlju su im obrađivali težaci s Brača, većinom iz Nerežišća. Naselje Murvica nastalo je kao "servisno" naselje za ovdašnje samostane te je gašenjem pustinja i ono kopnilo.
Od špilja ponad Murvice najpoznatija je Drakonjina špilja, zvana i Zmajeva spilja ili Zmajeva pećina. Ta je redovnička pustinja taj naziv dobila zbog tajanstvenog reljefa zmaja pronađenog u njoj. Spomenik je pećinskoga samostanskog života popova glagoljaša iz 15. stoljeća.
Glagoljaški misal iz 1483. godine, pronađen u Zmajevoj spilji, danas je u Dominikanskom samostanu u Bolu
Osim što se zna da su izgradili samostan iznad Dračeve luke u koji su i preselili, smatra se da su ti glagoljaši kasnije osnovali obližnju Pustinju Blaca, do koje put vodi kroz Murvicu.
Većina stanovnika, iselivši iz Murvice, nastanila se u obližnjem Bolu.

(39) objavljeno  07. 12. 16. u 23:55 h 

********************


alt

U 2017. godini planirano je 5 posto više noćenja


JOŠ VIŠE GOSTIJU - PLAN JE ZA 2017.

Planom rada za 2017. godinu, koji je usvojila Skupština TZO, računa se povećanje broja noćenja od 5 posto. Za tu realizaciju predviđen je detaljan plan, od sajmova, posebnih prezentacija, tiskanja promidžbenih materijala, oglašavanja … Prihodi od boravišne pristojbe, članarine i drugih aktivnosti iznosit će, prema planu, 2.635.000 kuna. Dio tih sredstava, 30 posto od boravišne pristojbe (680.000 kn), ide Općini Bol, ali i ta sredstva treba utrošiti za poboljšanje uvjeta boravka turista.
Gdje se i koliko troše prihodi? TZO financijski pomaže razne manifestacije koje se tijekom sezone organiziraju u Bolu: SUB ECO BOL, akcija čišćenja luke i plaža krajem travnja – 30.000 kn, potpora Bolskom litu – 80.000 kn, teniski turnir Bol Senior Open u listopadu – 50.000 kn, kros 1. svibnja „Đir oko Bola“ - 30.000 kn, Windsurfing u lipnju – 75.000 kn, WTA Bol Open – 375.000 kn, te za ostale manifestacije rezervirano je 70.000 kuna.
Priprema i tiskanje promidžbenih materijala koštat će 80.000 kuna, a za razne edukacije privatnih iznajmljivača u Bolu rezervirano je 35.000 kuna.
Bol će 2017. sudjelovati i na sajmovima u Helsinkiju, Milanu, Pragu, Beogradu, Berlinu i Napulju, a posebne prezentacije planiraju se u Oslu i Poljskoj.
Svi ti planovi, naravno i financijski troškovi, imaju za cilj povećanje broja gostiju i njihov što ugodniji i duži boravak u Bolu. (j.e.)

(38) objavljeno  07. 12. 16. u 23:50 h 

********************


alt


PONOVNO JASLICE POD LOŽOM

Od petka u 17.30 sati, pa u subotu cijeli dan u Domu kulture će se i za ovaj Božić raditi eko jaslice. Oni koji žele pomoći, dobro su došli – kaže nam ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić.
Planira se da pripreme i sam rad na jaslicama budu završeni do utorka, kada bi se ponovno, kao i lani, postavili Pod Ložom, na blagdan sv. Lucije.
Sjećate se bolskih jaslica u Loži lani i njihovog nastanka također u Domu kulture uz akademskog kipara Roberta Jozića i pomagače? (j.e.)

(37) objavljeno  07. 12. 16. u 23:45 h 

********************


alt

Bračka liga malog nogometa igra se u Supetru (foto: brac online)


BOL JE BOLJI OD SUPETRA

Naslov se odnosi na malonogometnu utakmicu, Bračke lige malog nogometa, koja je odigrana u srijedu u Supetru. Vodeći MNK Bol pobijedio je drugoplasiranu ekipu Supetar rezultatom 5:3. Strijelac svih pet pogodaka za Boljane je Boško Botica.
MNK Bol sada ima 13 bodova i ostaje, nakon V. kola, na prvom mjestu kao jedina ekipa bez poraza. (j.e.)

(36) objavljeno  07. 12. 16. u 23:40 h  
srijeda, 07. 12. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


SV. NIKOLA DARIVAO BOLSKU DJECU

Nikad toliko darovnih paketa Sveti Nikola nije donosio u Bol. Ove godine je razveselio 200 mališana, od jedne godine starosti do učenika IV. razreda. Zbog velikog broja darova, dijelilo se u dvije grupe. Oni najmlađi i najbrojniji došli su u Župnu crkvu u utorak u 10 sati (zajedno s nekim od starijih), a školarci u 15 sati.
Prije uručivanja darova, prva i druga grupa organizirala je prigodni program.

Danas su mali Boljani dobili darove, a slijedeće nedjelje, na predstavi povodom sv. Lucije, čekaju ih krafne i sokovi. (j.e.)

(35) objavljeno  06. 12. 16. u 23:10 h   

********************


alt


alt


TURIZAM U BOLU: NAJBOLJA SEZONA!

Ostvareni rezultati, realizacija programa i financijskog plana u 2016. te program rada i financijski plan za 2017. godinu, bile su teme dnevnog reda o kojima je raspravljala Skupština Turističke zajednice općine Bol na sjednici održanoj ovog utorka (6. prosinca).
Sastanku je predsjedavao Tihomir Marinković, predsjednik Skupštine TZO, a o rezultatima i planovima izvještavao je Markito Marinković, direktor Ureda TZO. Od 19 članova, na sastanku je bilo 11 članova Skupštine. Svi su zaključci usvojeni jednoglasno. U raspravi su sudjelovala, osim Tihomira Marinkovića i Markita Marinkovića, i tri člana Skupštine.
- Ovo je sasvim sigurno najuspješnija turistička sezona u Bolu, a prvi put je registrirano i preko 100 tisuća dolazaka gostiju – rekao je u uvodnom dijelu Tihomir Marinković. – U dobre rezultate svakako treba spomenuti uvrštavanje Bola u finale izbora Destinacije godine, gdje su još bili nominirani Poreč i Rovinj. Zoran Kojdić iz Murvice je djelatnik godine, najbolji turistički vodič u Hrvatskoj.
- Koliko je za dobre rezultate zaslužna naša strategija ili događanja u okruženju? – pitala je Zdravka Marinković.
- Ostali su kao i Bol imali istu priliku, ali Bol je ostvario porast noćenja od 12 posto, više od prosjeka Hrvatske i naše županije – odgovorio je predsjednik Skupštine T. Marinković.
Ukupno je u jedanaest mjeseci zabilježeno 666.484 noćenja, 57 posto u glavnoj sezoni, a 43 posto u predsezoni i posezoni. Domaći gosti sudjelovali su u noćenjima 6 posto, a inozemni 94 posto. Najveći porast noćenja zabilježio je privatni smještaj (26%), zatim hoteli (5%), pa kampovi (4%).
Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke (14%), Francuske (13%), Austrije (12%), Hrvatske (6%) … Po broju dolazaka najbrojniji su Francuzi (12.228), zatim Nijemci (11.194), Austrijanci (10.803) …
Najveći porast noćenja 2016. zabilježen je u ožujku pa u listopadu. U srpnju je bilo više noćenja nego u kolovozu.
Posredstvom agencija u Bol je došlo 58%, a individualno 42% gostiju.
U ovoj godini prihodi Turističke zajednice od boravišne takse, članarine i drugih aktivnosti iznosili su 2.593.369 kuna.


U sutrašnjem nastavku: što se planira za 2017. godinu? (j.e.)

(34) objavljeno  06. 12. 16. u 23:05 h  

********************


alt


OBAVIJEST ZA VINOGRADARE

Svake godine u ovo vrijeme Bol poljoprivredna zadruga obavještava proizvođače grožđa i vina, a koji su upisani u vinogradarski registar, da su dužni do 15. siječnja 2017. podnijeti izjavu o berbi i izjavu o proizvodnji grožđa. Te se izjave šalju Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Splitu, Mažuranićevo šetalište 24b.
Svi „mali proizvođači jakog bezalkoholnog pića“ (rakije) dužni su Carinskom uredu – Služba za trošarine i posebne poreze (Split, Put sjeverne luke bb) podnijeti: a) godišnji izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića (rok 1. do 20. siječnja) i b) izvršiti uplatu trošarine, 200 kuna, u korist Državnog proračuna, od 1. do 31. siječnja.
Obrazci i pomoć pri popunjavanju može se dobiti u Uredu zadruge u Bolu. Tekst obavijesti objavljen je i u našoj rubrici  OBAVIJESTI I OGLASI.

(33) objavljeno  06. 12. 16. u 23:00 h  

********************


alt


BLMN: SUSRET VODEĆIH

Dvije prvoplasirane momčadi u Bračkoj ligi malog nogometa (BLMN), MNK Bol i Supetar, igraju međusobno ove srijede (7. prosinca) u Supetru. Susret je to 6. kola. MNK Bol je vodeći sa 10 bodova, a Supetar ima bod manje.
Susret počinje u 17.45 sati. (j.e.)

(32) objavljeno  06. 12. 16. u 22:55 h 
utorak, 06. 12. 2016.     ********************


alt


alt


KLUPE S POGLEDOM NA NUDISTE

Sa uređivanjem pristupnog puta i stepeništa na plažama zapadno od Zlatnog rata, počelo se još prošle godine. Sada su nastavljeni radovi koje izvodi „Grabov rat“. Izgrađen je kameni potporni zid u dužini od 130 metara. Čini nam se da bi to trebala biti dužnost vlasnika zemljišta čiji teren zid podupire, ali je to sada sigurno ljepše od dosadašnje gomile koja se postupno urušavala.
Jedino je malo čudno, čime neće biti oduševljeni tamošnji kupači, od reda nudisti, jer su iznad nekoliko plaža postavljene klupe (na gornjoj slici). Tu se po danu sada mogu zaustavljati vojeri, a onda bi im trebalo, zbog boljeg pogleda, ugraditi i panoramske dalekozore. (j.e.)

(31) objavljeno  05. 12. 16. u 22:25 h   

********************


alt


BUVLJAK NASTAVLJA S RADOM

Humanitarni buvljak koji je, na inicijativu Centra za kulturu, otvoren u Domu kulture, nastavit će prodajom i nakon 6. prosinca. Prikupljeno je podosta robe i drugih predmeta i šteta bi bilo sada sve to negdje uskladištiti ili donirati. Boljani još uvijek kupuju, a dolaze i iz ostalih mjesta na Braču.
Za sada je sigurno da će buvljak biti otvoren do 15. prosinca. Prihod od prodaje bit će doniran Udruzi Brački pupoljci i za liječenje 10-godišnjeg Davida Babca. Radno vrijeme je od 9 do 13 i od 15 do 19 sati. (j.e.)

(30) objavljeno  05. 12. 16. u 22:20 h 

********************


alt


DOBRA PONUDA RIBE

U ponedjeljak je, zahvaljujući bolskom ribaru Pravdanu Katiću, na ribarnici je bilo kvalitetne i svježe ribe. Prodavala se tek ulovljena riba: moli (50 – 70 kn/kg), trilje (120 kn), škarpina (120) … Ukupno je ponuđeno oko 15 kg ribe ulovljene u mrižicama. Nije prošlo mnogo vremena i sve je bilo prodano. (z.b.)

(29) objavljeno  05. 12. 16. u 22:15 h 

********************


alt


BALOTE: TURNIR „ZA DAVIDA“

Grupa sportskih entuzijasta iz Bola i Murvice odlučila je organizirati boćarski turnir u Murvici, a cilj mu je prvenstveno humanitarni: financijski pomoći mladom Davidu Babcu u liječenju.
Početak turnira je planiran već iduće subote, 10. prosinca, a zainteresirani se mogu prijaviti na mobitele: 099 786 93 49 ili 091 547 55 87.
Planirani su nastupi muških i ženskih ekipa. (j.e.)

(28) objavljeno  05. 12. 16. u 22:10 h 

********************


alt

Bol - Garaža Pujanke (foto: jakša sabbioncello)


MALI NOGOMET: NOVI PORAZ

MNK Bol u natjecanju u I. ligi malog nogometa ili pobjeđuje ili gubi. U X. kolu je zabilježen novi poraz: Bol – Garaža Pujanke 2:7. Rezultat je dva puta bio izjednačen (1:1 i 2:2), a onda su Boljani ostali bez snage i primili pet golova. Oba gola za Bol postigao je Boško Botica.
U dosadašnjih 10 odigranih utakmica Bol je tri puta pobijedio, a sedam susreta izgubio. Za ovogodišnje slabe rezultate krivo je i to što Bol još uvijek nema trenera. Dosadašnji trener Pjer Malvasija opravdano je odsutan do kraja godine. (j.e.)

(27) objavljeno  05. 12. 16. u 22:00 h  

********************


alt


HAJDUK DOBIO „NAVIJAČKI DRES“

U sezoni 2017/18, službena 3. garnitura dresa HNK Hajduk biti će crna! Rezultat je to dva kruga glasovanja, u kojem su donatori koji će se naći utkani na tom dresu, glasovali između 3 ponuđene varijante dresa. Glasovanje je bilo jedna od privilegija donatorima iznosa od 1911 kn i više u sklopu projekta „Ili jesmo ili nismo!“.
Crni dres dobio je većinu glasova, odnosno 66% glasača opredijelilo se za ovu varijantu. U dresu će biti utkana imena preko 2.000 članova koji su donirali 1911 kn i više Udruzi Naš Hajduk za stjecanje dionica. Tako će crni biti pravi 'navijački' dres koji će zamijeniti postojeću 3. garnituru - 'maskirni' sivi dres.  Članovi su uspjeli već prvim projektom otplatiti cijelu godišnju ratu poduzeću Tommy, koja iznosi 3,5 milijuna kuna.

(26) objavljeno  05. 12. 16. u 21:55 h  

 ponedjeljak, 05. 12. 2016.     ********************


alt


UPALJENA I DRUGA SVIJEĆA

U nedjelju, druge nedjelje došašća, upaljena je na Loži, ispred crkvice Sv. Ivana i druga od četiri svijeće. To isto su mnogi vjernici učinili i u svojim kućama.
Kršćani četiri svijeće pale već više od 150 godina. Mnogi su možda zaboravili, a svaka od njih ima svoje značenje. Prva svijeća je svijeća nade, druga svijeća, tj. nedjelja, je simbol mira, treća radosti, a četvrta ljubavi.
U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

(25) objavljeno  04. 12. 16. u 22:05 h  

********************


alt

I prošle je godine Sveti Nikola darivao u Župnoj crkvi


DOLAZI SVETI NIKOLA

Sveti Nikola dolazi ovog utorka (6. prosinca) u Župnu crkvu Gospe od Karmela i donosi pune torbe darova za djecu iz Bola i Murvice.
Darovi će se preuzimati u dvije grupe. Oni najmlađi, stariji od jedne godine, predškolskog uzrasta, po darove dolaze – u pratnji roditelja – u 10 sati. Za njih će biti 112 darova.
Polaznici od 1. do 4. razreda Osnovne škole, njih 63, darove će od Svetog Nikole dobiti u 15 sati. (j.e.)

(24) objavljeno 04. 12. 16. u 22:00 h

********************  


alt


TRI NOVE MINISTRANTICE

Tri mlade Bolke, primljene su na nedjeljnoj misi u Župnoj crkvi, u ministrante. To su Marija Lena Pavišić, Natalie Andrić i Karla Klapež. One su prvi put na misi pomagale bolskom župniku  o. Damiru Šokiću.

(23. 12. 16. u 21:55 h)  

********************


alt


alt


JOŠ IMA KUPAČA

Na plaži Zlatni rat ove nedjelje, 4. prosinca, neki su u kupaćim kostimima uživali na suncu. Snimili smo i jednog kupača u 13.35 sati, a neki su nam javili da ih je kasnije bilo i nekoliko.
Temperatura zraka u 14 sati bila je 17, a mora 18 stupnjeva. Međutim, na suncu, u zavjetrini, bilo je mnogo toplije, pomalo i vruće. Izmjerilo smo 39 stupnjeva. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 12. 16. u 21:50 h  
nedjelja, 04. 12. 2016.     ********************


alt

Kada će se urediti Ulica Domovinskog rata?


KOMUNALNI DOPRINOSI: NEDOSTAJE POLA MILIJUNA

Vijećnicima je na posljednjoj sjednici (30. studenog) ponuđeno na prvo čitanje prijedlog odluke o novom obračunu komunalnih naknada. Taj novi prijedlog znači i povećanje cijena, jer treba nadoknaditi razliku od oko 500 tisuća kuna. Toliko naime nedostaje od iznosa koji se naplati (1.900.000 kn) do potrebnih 2.500.000 kuna za održavanje ulica, parkova, javne rasvjete i čišćenje javnih površina.
Prijedlog je da se Bol podijeli u dvije zone. U prvoj bi bilo hotelsko naselje i oni bi plaćali 1,50 kn/m2, a sada plaćaju 0,72 kn/m2. U drugoj zoni bi svi poslovni prostori plaćali 0,75 kn/m2 (sada plaćaju 0,72), a za stambene i garažne prostore plaćalo bi se 0,50 kn/m2 (sada se plaća 0,48 kn/m2).
Prijedlog nije naišao na odobravanje vijećnika! Mnogima je zasmetalo što bi hoteli, ovom odlukom, komunalije plaćali 100 posto više nego do sada, a za ostale bi to bilo minimalno povećanje. Iako nije bilo predviđeno glasovanje, očekivala se barem suglasnost vijećnika za utvrđivanje vrijednosti boda. Rok je bio kraj studenoga kako bi se mogao planirati proračun općine Bol za 2017. godinu. Odbijanje vijećnika da prihvate povećanje naknada može značiti reduciranje nekih komunalnih usluga ili preraspodjelu unutar proračuna. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 12.16. u 01:50 h   

********************


alt

Kućice u kampu na OPG-u


alt

Čudno dizajnirana tabla, kao da je Kamp na OPG-u  vlasništvo Ministarstva turizma


alt

Potporni zidovi počeli su se urušavati ...


BOL NE ŽELI MOBILNE KUĆICE

Kontejneri, kamp prikolice i slični objekti, nova su pošast uokolo turističkih destinacija, pa ni Bol nije iznimka. Općinski vijećnici i stručne službe u bolskoj općini nastoje to spriječiti, a već postavljene – ukloniti. Najviše problema u posljednje vrijeme u Bolu imaju sa kamp prikolicama koje je na svom zemljištu, iznad plaže Zlatni rat, dovezao Semir Sam Osmanagić, po majci Boljanin, a javnosti poznat po tvrdnji postojanja Bosanskih piramida kod Visokog (BiH).
Osmanagić je dobio rješenje Ureda za gospodarstvo u Supetru da na svom OPG-u može pružati usluge kampa za 30 osoba. Ali … Za postavljene mobilne kućice ima i pravomoćno rješenje Općine o uklanjanju.
Mobilne kućice, a ni drugi objekti koji su izgrađeni, nemaju ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu Ureda za graditeljstvo, a Prostornim planovima uređenja općine Bol nigdje nije predviđena zona T3 – kamp.
Snalažljivi i uporni uvijek traže neku rupu u zakonu, ali je očito što ni zakonski propisi kod nas nisu posve usklađeni. Događa se, na primjer, da Ministarstvo turizma zagovara jedno, a Ministarstvo graditeljstva to negira i zabranjuje.
Semir Osmanagić se za pomoć obratio Predsjednici RH, raznim ministarstvima, tražeći zaštitu kako bi nastavio realizacijom svoje namjere za OPG s kampom na zemljištu iznad plaže Zlatni rat.
Što je Općina Bol napisala u odgovoru Uredu predsjednice i ministarstvima može se pročitati ako kliknete OVDJE.

(20. 12. 16. u 01:45 h 

********************


alt


PARKIRALIŠTA ZA CIJELU GODINU

Sedam je porodica koje stanuju na Rudini uputilo molbu Općinskom vijeću da se za njihova vozila budu rezervirana parkirališta cijelu godinu, a ne samo tijekom četiri ljetna mjeseca. Njihovoj molbi je udovoljeno i oni će uz plaćanje 1.000 kuna po parkirnom mjestu imati rezerviran prostor za svoj automobil tijekom cijele godine.
Također će na traženje obitelji Radić jedno parkirno mjesto biti rezervirano i označeno za invalida. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 12. 16. u 01:40 h  

********************


alt


PAUK STIGAO U BOL!

Domagoj Marinković pisao je Općinskom vijeću i predložio Općini poslovnu suradnju. Od nedavno on je vlasnik pauk kamiona registriranog za prijevoz automobila, dopuštene nosivosti 2520 kilograma. Vozilo je opremljeno za premještanje nepropisno parkiranih vozila, vuču automobila, plovila i drugog tereta. Može se koristiti za uklanjanje oštećenih vozila sa prometnice ili odvoz auto olupina do reciklažnog dvorišta.
Vijećnici smatraju da ima interesa, ali za uvođenje pauk službe potrebno je prethodno tu aktivnost regulirati kako to traži Zakon o sigurnosti   prometa na cestama. (j.e.)

(18) objavljeno  04. 12. 16. u 01:35 h  

********************


alt


MALI NOGOMET: IGRA SE 10. KOLO    

U ponedjeljak 5. prosinca igraju se u Splitu utakmice 10. kola Prve lige malog nogometa. U 16.45 sati u Velikoj dvorani SC Gripe igrat će Bol i Garaža Pujanke.
Iako mi priželjkujemo pobjedu Boljana, moguća su sve tri rezultata. Garaža Pujanke ima 11 bodova i osmi su na tablici, a Bol je jedanaesti sa dva boda manje. (j.e.)

(17) objavljeno  04. 12. 16. u 01:30 h  
subota, 03. 12. 2016.     ********************


alt

Vrača li se željezna ograda na Studenac?


VIJEĆNICI DOBILI ODGOVORE

Na svakoj sjednici Općinskog vijeća, pa tako i na 5. održanoj 31. studenoga, vijećnici su postavljali pitanja, a uglavnom je na njih odgovarao načelnik Tihomir Marinković. Tek neka objašnjenja ili dopune čuli su vijećnici od pročelnika JUO Stipe Karmelića i Svjetlane Baković, pravnice u Općini.


HOĆE LI SE UKLANJATI MOBILNE KUĆICE? Posljednji je slučaj sa tzv. OPG-om Semira Osmanagića koji je dovezao mobilne kućice, ali postoji i pravomoćno rješenje za njihovo uklanjanje. To se nalazi izvan građevinskog područja naselja, iznad plaže Zlatni rat, a Prostornim planom uređenja općine Bol nigdje nije predviđena zona T3 – kamp. Osmanagić je tražio zaštitu od Predsjednice RH i nekoliko ministarstava, žaleći se na postupke koje protiv njega vodi Općina Bol. Uslijedio je odgovor Općine na iste adrese, a prepisku možete pročitati na ovom portalu tijekom nedjelje.


PROČIŠĆIVAĆ: Urbanističkim planom uređenja, koji je u izradi,  predviđena je lokacija za pročišćivać otpadnih voda na općinskom terenu kod Reciklažnog dvorišta. Tamo se predviđaju i prostori za skladišta i radionice. Usvajanjem plana počet će projektiranje pa onda traženje građevinske dozvole. Vodovod Brač će financijska sredstva za te radove tražiti od europskih fondova.


GROBLJE: Svi su ugovori s vlasnicima zemljišta potpisani. Općina je zatražila uknjižbu u posjed, jer se tek nakon toga može zatražiti građevinska dozvola. U Fondu za financiranje kapitalnih projekata ima sredstava za isplatu prve rate za otkup zemljišta. Kreditom i otkupom grobnica financirat će se građevinski radovi.


ROTOR I VIDIKOVAC: Općina je osigurala zemljište za vidikovac, platila projekte i zatražila građevinsku dozvolu. Poslove oko izgradnje vode Hrvatske ceste koje su već odabrale izvođače građevinskih radova.


ŠIMATORIJ: Ranije je odlučeno da se stare kamene ploče sa Studenca ugrade na šimatorij, ispred Samostanske crkve i ulaza u staro groblje. Načinjen je konzervatorski elaborat i uređenje šimatorija planira se zajedno sa Spomen parkom palima za Domovinu, koje je predviđeno južno od crkvice Sv. Ivana, a zapadno od starog groblja.


OGRADA NA STUDENCU: Radi sigurnosti prolaznika postavit će se željezna ograda oko nekadašnjeg zdenca.


POS-ovi STANOVI: Za dobivanje građevinske dozvole najprije je trebalo projektirati širi pristupni put, a onda se tražila veća udaljenost objekta od međa. U III. izmjenama UPU-a i to je predviđeno, a nakon usvajanja moguće je očekivati građevinsku dozvolu. Moglo bi to potrajati i do jeseni 2017.


KONCESIJA ZA ZLATNI RAT: Dosadašnja 12-godišnja koncesija istekla je 31. srpnja, ali se nastavilo raditi po starom. Sada predstoje razgovori sa SDŽ, što i kako regulirati to pitanje ubuduće. Tko će odlučivati o koncesiji i na koji rok?


RESTORAN NA VIDOVOJ GORI: U tijeku je projektiranje uređenja i izrada troškovnika, pa onda slijedi raspisivanje natječaja.


USLUGE U DOMU KULTURE: Trebati će riješiti pitanje aktiviranja šanka u Domu kulture kako bi posjetitelji mogli dobiti barem kavu i sokove. Sadašnji prostor koriste umirovljenici, ali i svi oni koji dolaze na vježbanje, izložbe, koncerte, a ljeti i na predstave u Teatrinu Dva ferala. Vijećnici su mišljenja da bi taj posao trebao preuzeti Grabov rat, koji ima iskustva i osoblje. (j.e.)

(16) objavljeno  02. 12. 16. u 23:35 h

********************


alt


TAXI: NOVA PRAVILA

Općinsko vijeće usvojilo je jednoglasno 30. studenog na 5. sjednici novu Odluku o autotaksi prijevozu. Novost je što će ubuduće vozači morati biti uniformirani, da na bočnim stranama vozila i na staklima ne smiju biti nikakve reklame i obavijesti. Broj dozvola za rad nije ograničen, a u vozilu mora putniku biti vidljiv cjenik te fotografija vozača s njegovim imenom i prezimenom te brojem dozvole…
Putnik ne mora koristiti autotaksi koji je prvi u redu, a uvest će se i mogućnost da se korisnik usluge može žaliti preko interneta.
Izvan sezone, nakon 31. listopada do 1. travnja, listu dežurstva određuje načelnik općine.
Prijedlog da jedan obrt može imati samo jedno vozilo nije prihvaćen, ali će se još razmotriti mogućnost da vozači autotaksija polažu ispit osnovnog znanja o znamenitostima  i povijesti Bola. Ideja je također da se uvede jedinstveni broj za poziv autotaksija. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 12. 16. u 23:30 h

******************** 


alt


GDJE SU GRANICE MURVICE?

Općina Nerežišća pokrenula je inicijativu za promjenu međusobnih granica s Općinom Bol, ali samo po pitanju groblja koje sada pripada općini Nerežišća. Općinsko vijeće je mišljenja da se pitanje groblja treba rješavati zajedno sa ostalim spornim i neriješenim graničnim pitanjima. Pred Vladinim povjerenstvom taj se spor vodi već 19 godina. U Bolu su mišljenja da općini Bol pripadne naselje zajedno sa cijelim murvičkim konfinom ili da općini Nerežišće pripada i naselje Murvica zajedno sa okolnim zemljištem. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 12. 16. u 23:25 h  

********************


alt


ROTOR DO SEZONE?

Prije početka radova za izgradnju rotora na ulazu u Bol treba će izvršiti izvlaštenje zemljišta. Zbog toga su u petak, na toj lokaciji, bili predstavnici Općine, vlasnika zemljišta te geodetski sudski vještaci i predstavnici Hrvatskih cesta.
Radovi moraju biti završeni do početka turističke sezone. (z.b.)

(13) objavljeno 02. 12. 16. u 23:20 h  

********************


alt


CESTA DO GROBLJA: MOŽE LI I UŽE?

Do novog groblja trebat će urediti i pristupnu cestu. Projektirana je širine 5 metara, a na nekim dionicama su izvršena proširenja. Međutim, ima i slučajeva da se cesta – sužava. Na samom početku zemljanog puta uređuje se objekt ali i ogradni kameni zid (na slici) gdje je za cestu do groblja ostavljeno samo 3,80 (!?) metara širine. (j.e.)

(12) objavljeno  02. 12. 16. u 23:15 h 
petak, 02. 12. 2016.     ********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE: ŠTO PITAJU VIJEĆNICI

Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je, na 5. sjednici Općinskog vijeća,  o aktivnostima Općine u periodu između dvije sjednice. Naglasio je najbolje do sada ostvarene rezultate u turističkoj sezoni, prvi put da je u Bolu zabilježen 100-tisućiti gost u jednoj godini, Bol je bio u finalu s Rovinjom i Porečom za destinaciju godine, postavljena je svjetleća dekoracija u mjestu, uređen je dio pred crkvom u Murvici, dobili smo konačnu sudsku odluku o vlasništvu Općine na dio terena gdje je izgrađen teniski centar, a što se čekalo 15 godina … Načelnik je rekao kako nije primjereno za vodeću turističku destinaciju da sada ima praktično zatvorene restorane …
Matko Baković je pitao kada će se ukloniti montažne kućice uokolo Bola, a Tomi Fabjanović predlaže da i Općina odvoji dio sredstava za Vodotoranj u Vukovaru. Ivica Šćepanović zamjera što je mnogo vremena prošlo između dvije sjednice Vijeća, a pitao je i tražio pismeni odgovor za izgradnju pročišćivaća na Bilina kući, izgradnju novog groblja, rotora i vidikovca, uređenje šimatorija i postavljanje ograde na Studencu.
Tomislava Marčića je interesiralo što je sa POS-ovim stanovima i koncesijom za plažu Zlatni rat. Doro Adulmar je također spomenuo groblje, a pitao je i za restoran na Vidovoj gori i uređenje kupaonice u Domu za starije. Boris Škrbić traži da se riješi pitanje posluživanja kave i sokova u Domu kulture gdje se u večernjim satima okupljaju umirovljenici, a smatra da treba što prije uredi i Ulica Domovinskog rata koja je prepuna oštećenja na kolniku kao i pristupni put do crkve u Murvici.
Za ovu točku dnevnog reda utrošeno je punih sat vremena. Nemoguće je sve napisati u nekoliko redaka, pa odgovore i objašnjenja pročitajte u Bolskoj kronici u subotu. (j.e.)

(11) objavljeno  01. 12. 16. u 23:55 h  

******************** alt


AKCIJA: „POKRENI SRCE – SPASI ŽIVOT“

Vijećnici su dobili i pisani prijedlog našeg sumještanina dr. Nikše Šimetovića, koji umirovljeničke dane provodi u San Marinu i Bolu, da se organizira uspostavljanje mreže rane defibrilacije u cilju spašavanja i očuvanja ljudskog života i zdravlja. Riječ je o uređajima koji bi se nalazili na više, možda i desetak, lokacija u Bolu gdje se okuplja veliki broj ljudi, posebno u ljetnim mjesecima. Ti uređaji, defibrilatori, ako se koriste u roku od pet minuta  povećavaju mogućnost preživljavanja za više od 50 posto. Iznenadni srčani zastoji mogu se desiti bilo kome od nas, mladim i starijim osobama.
Imati defibrilatori znači ozbiljnost destinacije i značajan propagandni efekt na turističkom tržištu kao briga za sigurnost gostiju ali i domaćeg stanovništva.
U Bolu su dva defibrilatora. Jedan je u ambulanti, a drugi u DVD-u. To je premalo, jer treba mnogo vremena, ako netko doživi srčani zastoj na plaži Zlatni rat, što je bio slučaj ovoga ljeta s gostom iz Mađarske.
Imajući sve to u vidu, na prijedlog načelnika, Općina će nabaviti dva uređaja, jedan za plažu Zlatni rat, a drugi će biti u Uredu TZO. Međutim, organizirat će se akcija da istovremeno defibrilatore, za svoje goste, nabave Marjan centar, hotel Bretanide, Bluesun hoteli, hotel Kaštil … (j.e.)

(10) objavljeno 01. 12. 16. u 23:50 h 

********************


alt


UTJECAJ IZGRADNJE NA OKOLIŠ

Kakav utjecaj na okoliš ima izgradnja luke u Bolu, razlog je što se u Bolu u četvrtak okupilo Državno povjerenstvo. Pod vodstvom Vesne Montan iz Ministarstva zaštite okoliša, bili su i svi oni koji su sudjelovali u izraditi projektne dokumentacije buduće luke. Već je izrađena i  elaborirana Studija utjecaja što je bila podloga za pitanja, objašnjenja i primjedbe.
Ovo je tek prva sjednica Povjerenstva, a kada se usuglase u svojim stavovima, izradit će se konačni dokument koji će biti na javnoj raspravi krajem siječnja ili početkom veljače. Sve to treba biti završeno do početka travnja kada će Studija biti priložena uz ostalu projektnu dokumentaciju za dobivanje građevinske dozvole.
Studijom utjecaja na okoliš obuhvaćene su sve tri faze izgradnje na lučkom području, od nove luke, produženja Velog mosta do obalnog dijela kod Bilina kuće. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 12. 16. u 23:45 h 


alt


GOSTIJU JE BILO I U STUDENOME

Iako su hoteli i restorani uglavnom zatvoreni, u Bolu je turista bilo i u studenome. Ured TZO Bol objavio je, na temelju podataka sa eVisitora, da je u studenome prijavljeno 27 dolazaka i 218 noćenja. Domaći gosti su imali 74, a inozemni 144 noćenja: iz Srbije 40, BiH 39, Slovenije 20, Mađarske 16, Francuske 10, Njemačke 7, Italije 6, Makedonije 4 i Nizozemska 2 noćenja.
Prošle godine, u istom mjesecu, kada nije bilo eVisitora, u Bolu je evidentira 1 (jedan) gost. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 12. 16. u 23:40 h  

********************


alt


alt


altMALI PRINC ZA PUPOLJKE

Tradicionalna božićna radionica održana je ovog četvrtka (1. prosinca) u prostoru dječjeg vrtića "Mali princ". U organizaciji i pod vodstvom odgojiteljica svih skupina, radionici je prisustvovalo desetak roditelja i nešto manji broj djece, ali su vrijedne ruke napravile ukrasa dovoljno da se narednih dana ponude na javnu prodaju. Ovo je bila humanitarna radionica, a cijeli prihod od prodaje ide Udruzi djece s teškoćama "Brački pupoljci". (b.m.)

(07) objavljeno  01. 12. 16. u 23:35 h 

********************


alt


LJEKARNA U SUBOTU DO 10 SATI

Iznimno ove subote (3. prosinca) ljekarna u Bolu umjesto od 8 do 13 sati radit će tri sata kraće – od 8 do 10 sati. Razlog je inventura u ljekarni, pa iz Ljekarne Škoko mole za razumijevanje. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 12. 16. u 23:30 h 

********************


alt


NOVO U PONUDI: GOVEDINA I SVINJSKE POLOVICE

U mesnici "Provjereni" u sklopu prodajnog centra "Studenac" na Bračkoj cesti, uvjeravaju nas u povoljnu ponudu i to već od ovoga petka: svježa govedina (ispod noža) 30 kn/kg i sinjska polovica 18,90 kn/kg. Kao sredstvo plaćanja, osim gotovine, mogu biti i kartice.

(05) objavljeno  02. 12. 16. u 08:15 h 

********************


alt


TRIBINA: HUDA JAMA – RUDNIK UŽASA

Barem dio istine stravičnih događanja iz 1945. moguće je saznati na javnoj tribini koja će se održati ove subote (3. prosinca) u Supetru, u kino dvorani s početkom u 19 sati. Uz projekciju dokumentarnog filma „Huda Jama, strogo čuvana tajna“ govorit će Roman Leljak, istraživač i autor filma, Josip Jurčević, povjesničar i Slobodan Štambuk, hvarsko-bračko-viški biskup.
Huda Jama je naselje u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda Jama. U sklopu rudnika je Barbarin rov u kojemu je 2009. godine pronađena masovna grobnica sa više od 800 posmrtnih ostataka ubijenih slovenskih domobrana, hrvatskih i njemačkih vojnika. Zna se da su živi sazidani posljednje nedjelje u svibnju 1945. godine.
Komemorativni pokop održan je 27. listopada ove godine na groblju Dobrina kod Maribora. (j.e.)

(04) objavljeno  01. 12. 16. u 23:25 h 
četvrtak, 01. 12. 2016.     ********************


alt


VIJEĆE PRIHVATILO OBRAČUN I REBALANS

S malo dužom pauzom, od 27. srpnja, u srijedu je održana 5. sjednica Općinskog vijeća. Bilo je to u drugom pokušaju, jer prošlog četvrtka (24. studenog) nije bilo kvoruma. Ovaj put bilo je prisutno osam vijećnika.
Nakon uobičajenog uvodnog dijela (prihvaćanje zapisnika sa 4. sjednice, usmenog izvještaja načelnika o radu općine Bol između dvije sjednice te vijećničkih pitanja) u tijeku četiri sata rada (od 18 do 22 sata) odrađeno je 16 točaka dnevnog reda.
Prihvaćeni su izvještaj o izvršenju proračuna općine Bol u prvih šest mjeseci 2016. i drugi rebalans proračuna za 2016. godinu. Vijećnici su prihvatili i odluke o izradi UPU-a polazne stanice za Žičaru i UPU-a uređenja plaže Potočine – Borak.
Srednja škola Bol oslobođena je dijela plaćanja komunalnog doprinosa za objekte na Bjenačici, ali vijećnici nisu dali podršku prijedlogu o većem komunalnom doprinosu, komunalnoj naknadi pa ni o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade.
Prihvaćena je odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata za Općinsko vijeće.
Usvojena je nova odluka, s manjim korekcijama u odnosu na prijedlog, o taksi prijevozu, ali nije prihvaćen prijedlog općine Nerežišća o mijenjanju općinskih granica kod murvičkog groblja.
Bilo je i pisanih zahtjeva koji su upućeni Općinskom vijeću. Većina je dobila pozitivan odgovor, ali ćemo opširnije o zaključcima i raspravi pisati u Bolskoj kronici u petak i subotu. (j.e.)

(03) objavljeno  01. 12. 16. u 00:25 h

********************

 

alt


KATAMARAN: 12 IZOSTANAKA

Po broju izostanaka katamarana, u studenom su bile lošije vremenske prilike nego u listopadu. Katamaran u Bol, iz Jelse (Starog Grada) ili Splita nije dolazio 12 puta. Pet je puta razlog bila bura, a sedam puta jugo.
Za ovu godinu je interesantno da je katamaran svaki mjesec izostao, barem jedan put (srpanj), a ukupno u jedanaest mjeseci u Bol nije dolazio 84 puta.
Najveći broj izostanaka bio je 2014. godine – 93 puta, ali se vrlo lako može dogoditi da ova godine bude po izostancima – rekordna. (j.e.)

(02) objavljeno  01. 12. 16. u 00:20 h 

********************


alt


BLMG: SAMO JEDAN BOD

U V. kolu Bračke lige malog nogometa (BLMN), koje je odigrano ove srijede u Supetru, MNK Bol i MNK Milna igrali su bez pobjednika – 2:2. Boljani su odigrali četiri utakmice, jer su u III. kolu bili slobodni, a tri su puta pobijedili i sada odigrali neriješeno. Ukupno imaju 10 bodova.
Sljedeće kolo igra se u srijedu 7. prosinca. (j.e.)

(01) objavljeno 01. 12. 16. u 00:15 h   VAŽNIJE VIJESTI IZ LISTOPADA 2016.
alt

Poljana u prosincu 2015.


PROSINAC U BOLU: OBILJE DOGAĐANJA

Studeni je bio, po pitanju događanja u Bolu, kao mali predah za sve ono što nas očekuje u prosincu. Do 6. prosinca nastavlja se Humanitarni buvljak u Domu kulture, a onda će na svetog Nikolu najmlađi dobivati poklone. Bit će darivanja i za svetu Luciju (13. prosinca), ali i priredba u kino dvorani.
Murvica 8. prosinca (četvrtak) slavi blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, a taj dan je i murvička fjera.
Na Poljani 15. prosinca počinje poseban sportsko-zabavni program.
„Na dobro nam Božić dojde“ naziv je tradicionalnog koncerta koji se organizira u Župnoj crkvi 22. prosinca (četvrtak), dok će se 27. prosinca (utorak), na blagdan sv. Ivana, u Samostanskoj crkvi održati koncert na orguljama.
Na badnjak (24. prosinca) oko podneva servirat će se Boljanima i gostima bakalar u Domu kulture, a pred večer na Poljani zapaliti „badnjak“, što je običaj koji traje više od 40 godina. Na Badnjak je u Samostanskoj crkvi misa bdijenja, a u Župnoj crkvi ponoćka.
Školarci će na zimski odmor 23. prosinca (petak), a u klupe se vraćaju 12. siječnja (četvrtak)
Bolski umirovljenici, stariji od 80 godina, pred Božić će dobit po 300 kuna iz općinskog proračuna.
Na Staru godinu na Poljani se na otvorenom i pod šatorom organizira doček 2017. godine. (j.e.)

(109) objavljeno  29. 11. 16. u 21:35 h   

********************


alt


alt


HUMANITARNI BUVLJAK: PRAVI POGODAK

Za svaku je pohvalu ideja i organizacija Humanitarnog buvljaka u prizemlju Doma kulture. Iznad očekivanja je zaprimljena roba koju su donirali Boljani kao pomoć Udruzi Brački pupoljci i obitelji Babac iz Zadra za operaciju i liječenje 10-godišnjeg Davida. Veliki je interes i kod ljudi da pregledaju izloženu robu i predmete, pronađu nešto korisno za sebe i uz minimalnu naknadu od 20 do 30 kuna pomognu humanitarnu akciju. Do sada je, u utorak navečer, prikupljeno 6 tisuća kuna.
Ima prijedloga da se buvljak nastavi i nakon 6. prosinca. Do tada je buvljak otvoren radnim danom od 9 do 13 i od 15 do 19 sati. (j.e.)

(108) objavljeno  29. 11. 16. u 21:30 h 

********************


alt


STRANKAMA 60 TISUĆA KUNA

Za rad političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, prema broju zastupnika u Općinskom vijeću, rasporedit će se 60 tisuća kuna. Ta su sredstva planirana u proračunu za 2016. godinu, a Općinsko vijeće formalnu Odluku o raspoređivanju sredstava mora donijeti svake godine. Sredstva se doznačuju na žiro račun ogranka političke stranke i nositelja nezavisne liste. Isplate su tromjesečno u jednakim ratama.
SDP će za četiri člana u Vijeću dobiti 21.600 kuna i dodatnih 540 kuna za jednog ženskog člana. Lista grupe birača Doro Adulmar dobit će za tri člana 16.200, HDZ za dva člana 10.800, HSLS za jednog člana 5.400, a lista Ivice Šćepanovića za jednog člana također 5.400 kuna. To je ukupno 59.340 kuna. (j.e.)

(106) objavljeno  28. 11. 16. u 22:55 h 

********************


alt


PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

U nedjelju je počelo Došašće ili Advent, a to je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine.
U Došašću, izrađuje se i stavlja u kućama na stol adventski vijenac sa četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje Došašća. U nedjelju je upaljena prva svijeća, a od nedjelje poslije podne gori u Bolu i svjetleća svijeća na Loži, ispred crkvice Sv. Ante.
Adventski vijenac plete se od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat.
Čine ga dva temeljna simbola – krug i svijeće odnosno svjetlo. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

(103) objavljeno  27. 11. 16. u 22:55 h 

********************


alt

Na našem portalu u rubrici Obavijesti i oglasi objavljuje se prodaja kuće s okolnim maslinikom


ŠTO ZANIMA NAŠE ČITATELJE?

Obično na kraju mjeseca objavljujemo podatke o čitanosti našeg portala, ali ovaj put činimo iznimku i dajemo neke statističke podatke sa stanjem na dan 26. studenoga. Po broju posjetitelja studeni će biti nešto lošiji od prethodnih „ljetnih“ mjeseci. Očekujemo da smo na nivou svibnja.
Najviše nas se čita, naravno, u Hrvatskoj. Do 26. studenog otvoreno je 110.406 stranica ili u prosjeku dnevno 4.246, a u ostalim državama otvoreno je 26.657 naših stranica ili u prosjeku dnevno 1.025 stranica.
Imamo dnevni uvid gdje nas se sve čita a po posjetima nakon Hrvatske najviše nas otvaraju u Švedskoj, zatim Njemačkoj, SAD, Sloveniji, Rusiji, Ukrajini, Austriji, BiH, Srbiji, Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Češkoj, Japanu, Irskoj, Crnoj Gori, San Marinu, Norveškoj, Španjolskoj, Finskoj, Slovačkoj …
Najviše se čita Bolska kronika, zatim rubrike Umjesto čestitke, Bolski „likovi“, Osmrtnice, Boljani po svijetu, Rođeni, Red plovidbe, Obavijesti i oglasi, Live camere, Ja tako mislim, Zanimljivosti …
Od 2011. aktivan je ovaj portal i većinu objavljenih materijala ne brišemo nego su i dalje dostupni. Zbog toga je lako uspoređivati podatke, na primjer, o rođenima i umrlima. Prvi put ove godine, nakon 2011. u Bolu je do 26. studenog više umrlih (14) u Bolu nego rođenih (8). Do sada, ove godine, davno u Bolu nije bilo toliko malo novorođene djece.

(99) objavljeno  27. 11. 16. u 22:35 h  

********************


alt


POSVUDA GRADILIŠTA

Iako ove zime nema većih investicija, kakve smo imali prošlih godina (kanalizacija, vezovi na Račiću, rasvjeta na šetnici …) u Bolu se  ipak posvuda radi. Grade se novi stambeni objekti (i apartmani), uređuju se fasade, adaptiraju stanovi … Od objekata od općeg interesa spomenimo noćni klub iznad plaže Zlatni rat.
Pitanje je grade li svi po propisima. Svako gradilište, naime, mora imati istaknutu tablu s vidljivim podacima: tko je investitor, što se gradi, broj građevinske dozvole, ime projektanta i nadzornog organa. Tabla je obvezna i za legalnu gradnju, a tko nema tablu na gradilištu - u prekršaju je. Tablu neće postaviti, jer nema što napisati, ni onaj koji gradi bespravno.
Ima li u Bolu bespravnih graditelja? I ranije se govorilo da se gradi po propisima, a kod nedavne legalizacije samo je za Bol podneseno 700 zahtjeva za legalizaciju. Pola od toga su oni koji nemaju mjesto stalnog boravka u Bolu.
Kada pišemo o obvezama investitora, podsjetimo na općinsku odluku da su zabranjeni građevinski radovi i iskopi nedjeljom i praznikom tijekom cijele godine! (j.e.)

(97) objavljeno  26. 11. 16. u 23:05 h  

********************


alt

Bolska riva tijekom ljeta. Je li među njima i "tajni gost"?


ŠTO KAŽE TAJNI GOST?

Već smo pisali o zapažanjima „Tajnog gosta“ koji je prošlog ljeta u Bolu tri puta snimao stanje i ocjenjivao gostoljubivost, ponudu, sadržaje … Govorilo se javno o tome na sjednici Skupštine Turističke zajednice krajem listopada, a sada se detaljno izvješće može pročitati na službenom portalu TZO Bol u rubrici „Informacije iz ureda TZ“. Tamo je mnogo toga, na 19 stranica, konkretnog napisano, a za očekivati je – kao što je i najavljeno – da će Ured TZO Bol organizirati tijekom ove zime javnu raspravu o uočenim nedostacima, kao pripremu za novu sezonu.
Prije toga, savjetujemo da pročitate što je „Tajni gost“ sve zapazio u Bolu. (j.e.)

(96) objavljeno  26. 11. 16. u 23:00 h  

  ********************


alt


alt

Južni dio teniskog stadiona (gornja slika) je na općinskom zemljištu, a geometar je u četvrtak označio granice. Na donjoj slici je sjevero-istočni kut općinskog terena.


TENISKI STADION NA OPĆINSKOM TERENU!

Predstavnici Suda i geometar u četvrtak su uveli Općinu Bol u posjed zemljišta površine 8.952 kvadratna metra. Zbog vlasništva tog terena vodio se sudski spor s Hotelima Zlatni rat d.d. punih 15 godina. Radi se o zemljištu na kojem su dijelom izgrađeni teniski stadion i još dva terena.
Po sudskoj odluci sada je južna polovina stadiona na općinskom zemljištu, sa istočne strane je granica potok, na jugu su dva teniska terena također dijelom na općinskom zemljištu. (j.e.)

(91) objavljeno  24. 11. 16. u 22:00 h 

********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"