Bolska kronika

alt


petak, 17. 08. 2018.


alt


alt


ZAVRŠENA ŠKOLA PLIVANJA

Četvrtak je bio zadnji dan u školi plivanja „Grancigula“, rezerviran za natjecanja. Sudjelovali su i roditelji, ali su oni mlađi pokazali više želje i radosti zbog pobjede. Na kraju su imali zajednički domjenak s podjelom medalja.
Na Martinici je bila i kamera Sportske televizije. Urednik i reporter emisije „Školska liga“ Mladen Cetinja snimio je najzanimljivije detalje i razgovarao s organizatorima „Grancigule“. Emisija će biti emitirana iduće srijede.
Sudionici škole plivanja u petak ujutro idu na izlet u Supetar. (j.e.)

(67) objavljeno  16. 08. 18. u 22:05 h 

********************


alt


alt


SV. ROKO, ZAŠTITNIK OD KUGE I KOLERE

Spominjemo se svetog Roka, sveca koji je svoj život posvetio brizi za oboljele od kuge – bolesti od koje je kasnije i sam obolio. Proglašen je zaštitnikom od kuge, ali i od ostalih zaraznih bolesti. Rođen je u francuskom gradu Montpellieru.
U četvrtak, na sam blagdan, iz Samostanske crkve krenula je procesija koju je predvodio o. Ivo Plenković uz asistenciju o. Damira Šokića. Nakon procesije služena je sveta misa.
Sutivan slavi sv. Roka kao svog zaštitnika. (j.e.)

(66) objavljeno  16. 08. 18. u 22:00 h 

********************


alt


U PETAK PROTIV KOMARACA I MUHA

Drugi put ove godine, splitsko poduzeće „Cian“ u Bolu će u petak rano ujutro zamagljivati prizemnom metodom protiv komaraca. Tim povodom prenosimo obavijest iz „Ciana“:


OBAVIJEST STANOVNICIMA BOLA
Obavještavamo Vas o izvođenju radova adulticidne dezinsekcije komaraca na području općine Bol  dana 17. kolovoza 2018. g. (petak). Dezinsekcija će se izvoditi prizemnom ULV metodom (sa vozila) s početkom u 03:00h . U slučaju nepovoljnih klimatskih prilika (kiša, vjetar) radovi će se odgoditi.
Skrećemo Vam pažnju i molimo:
    -za vrijeme zamagljivanja zatvorite vrata i prozore (posebno osobe sa zdravstvenim tegobama dišnih organa),
    -upozoravamo vozače na povećani oprez u prometu (vozilo se kreće malom brzinom i obilježeno je rotacijskim svijetlom),
    -upozoravamo pčelare da za vrijeme zamagljivanja drže pčele u košnicama dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostaci insekticidne magle.

PROTIV MUHA TAKOĐER U PETAK
„Cian“ će također tijekom petka obaviti dezinsekciju protiv muha na području općine Bol. Obradit će se prvenstveno kontejneri za smeće i njihov neposredni okoliš.
******
Bude li bure akcija „Ciana“ protiv komaraca i muha morat će se odgoditi. O novom terminu ćemo obavijestiti čitatelje ovog portala.

(65) objavljeno  16. 08. 18. u 21:55 h 

********************


alt


BANKOMAT I U MURVICI

U Murvici je sve življe, posebno u ljetnim mjesecima. Nakon asfalta i magistralnog vodovoda, stigao je i bankomat (na slici). Ostaje da se riješi problem parkirališta, posebno prije dovršenja ceste iz pravca Vele Farske. (j.p.)

(64) objavljeno  16. 08. 18. u 21:50 h 

********************


alt


alt


SVETKOVINA VELIKE GOSPE U BLACAMA

U pustinji Blaca blagdan Velike Gospe slavi se prve subote nakon 15. kolovoza. To je ove godine u subotu, 18. kolovoza.
Prijevoz do Blaca i natrag organiziran je brodom „Frane“. Iz bolske luke polazak je u 8 sati, a povratak u Bol planira se do 14 sati.
Cijena prijevoza (povratna karta) je 100 kuna, a bude li slobodnih mjesta moguće je onima koji će do Blaca pješice ili preko Vidove Gore da se vrate u Bol brodom „Frane“. Karta u jednom pravcu je 60 kuna.
Zainteresirani se trebaju javiti o. Ivi Plenkoviću ili Frani Marinkoviću (098 274 412) do petka u 18 sati kada treba utvrditi ima li zainteresiranih za Blaca.
U Blacama će za vjernike biti sveta misa i procesija. (j.e.)

(63) objavljeno  16. 08. 18. u 21:45 h 

*******************


alt


POPRAVLJENI ODVODI NA KLIMI

Na gotičkom dvorcu, u kojem su prostorije Turističke zajednice i Općinske knjižnice, riješen je u četvrtak problem sa vanjskim jedinicama klima uređaja. Tvrtka „Radolfi“ iz Sumartina, na poziv iz Ureda TZO, obavila je taj posao na zadovoljstvo zaposlenika, ali i brojnih prolaznika koji su svjedočili o raznim odvodima i kabelima. (j.e.)

(62) objavljeno  16. 08. 18. u 21:40 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: PROMETNA (NE)KULTURA

Četiri puta dnevno turistički vlakić dolazi do parkirališta na Martinici, ali skoro uvijek ima problema za okretanje zbog parkiranih automobila. Problemi su najčešće kada je neki sprovod, vjerske svečanosti ili natjecanja na Martinici.
Pokušalo se stavljanjem drvenih prepreka, ali se na to čak nisu obazirali ni domaći vozači.
Moralo se, treba to naglasiti, bolje označiti prostor za prolaz vlakića! U četvrtak je „pomogao“ vozač krivo parkiranog renault twinga koji je ostavio ključeve u autu.  Vozač vlakića je to iskoristio i privremeno preparkirao osobni automobil kako bi prošao barem preko susjednog dvorišta te nastavio vožnju u 19 sati prema Bolu.
(j.e.)

(61) objavljeno  16. 08. 18. u 21:35 h  

alt
četvrtak, 16. 08. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


PROCESIJOM OBILJEŽEN BLAGDAN VELIKE GOSPE

U Bolu, kao i u brojnim Gospinim svetištima širom Hrvatske, u srijedu je obilježen državni i vjerski praznik, blagdan Velike Gospe. Nakon svečane svete mise u Samostanskoj crkvi, točno u 20 sati, krenula je procesija. Kip Blažene Djevice Marije nosili su Doro Adurmar, Ivica Šćepanović, Matko Glasinović i Lovro Karmelić, a uz njih su od pomoći bili, i povremeno se izmjenjivali, Marin Adulmar i Josip Karmelić. Procesiju je predvodio o. Ivo Plenković.
Od Samostanske crkve krenula su 394 vjernika, neznatno manje nego prošle godine kada ih je bilo 440. Osim Boljani bilo je i podosta gostiju.
Nakon 30 minuta, procesija je prošla preko Račića i Rive, da bi desetak minuta zastala pred Župnom crkvom. Nakon molitve, vratili su se prema Samostanskoj crkvi, preko tržnice, Lože, Ulicom Hrvatskog preporoda i Šetališta A. Rabadana. (j.e.)

U ČETVRTAK SVETI ROKO
Ovog četvrtka, 16. kolovoza, slavi se sveti Roko (1295. – 1327.), hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere.
Svete mise u Bolu su samo u Samostanskoj crkvi. Ujutro u 8 sati, a u 19 sati je najprije procesije, a zatim sveta misa. (j.e.)

(60) objavljeno  15. 08. 18. u 23:05 h  

********************


alt


DANI UMJETNIČKOG FILMA

I ove godine na poziv umjetnice Renate Poljak, nastavljaju se Dani umjetničkog filma u Bolu. Ovogodišnja lokacija je kino pod zvijezdama; ljetno kino Bol, koje će u četiri dana (od 16. do 19. kolovoza) postati jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj gdje se može vidjeti suvremena i recentna kako hrvatska tako i inozemna umjetnička produkcija.
Program se otvara premijernim prikazivanjem u Hrvatskoj novog Renatinog rada „Još jedan odlazak“. U centru interesa je naracija koja se odvija na tri ekrana, a pratimo potapanje admiralskog broda Vis dok glavnu ulogu igra glumica iz Renatinog prošlog filma Partenza. Nakon razgovora slijedi novi film Igora Grubića,eksperimentalna animacija koja kroz odnos oca i sina govori o propalom sistemu, radu i tvornici, korištenjem različitih medija, na vizualno i konceptualno zanimljive načine. Nova zvijezda internacionalne scene Dane Komljen uz Jamesa Lattimera na potpuno neočekivan i poetičan način stvaraju film o nastajanju Brazilije. Dok posljednji film prvog dana izlaganjem o zvjezdanom nebu i filmskoj vrpci Davora Sanvicentija ljetnom kino dajemo novu dimenziju.
Program se održava uz potporu Centra za kulturu, Kina Mediteran i HAVC-a te su sve projekcije i popratni programi besplatni.

(59) objavljeno  15. 08. 18. u 23:00 h  

********************


alt


LJETU NIJE KRAJ

Nevrijeme sa kišom i grmljavinom, koje je u utorak zahvatilo šibensko, splitsko i dubrovačko područje, nije u Bol izazvalo nikakve probleme. Već smo javili o požaru kod Selaca zbog udara munje, ali su brački vatrogasci, među kojima su bili i Boljani, uz pomoć dva kanadera uspjeli prije noći sanirati.
Kiša je mimoišla Bol, a u srijedu su plaže ponovno bile pune kupača.
Prognoza je da će od četvrtka rasti temperatura, pa nema naznaka, barem za naše područje, da je ljetu došao kraj. (j.e.)

(58) objavljeno  15. 08. 18. u 22:55 h 

alt
srijeda, 15. 08. 2018.     ********************

alt


alt


PREDSJEDNIK VLADE U BOLU

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je oko podneva iz Splita za Hvar navratio i u Bol. Na rivi su ga pozdravili ministar Lovro Kuščević i načelnik općine Bol Tihomir Marinković. Na dočeku su bili i predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, koalicijski partner u Vijeću Tomi Fabijanović, direktor TZO Bol Markito Marinković, članovi HDZ-a iz ostalih mjesta na Braču ...
Šetnjom su prošli rivom do terase restorana Taverna Riva. Tu je održan sastanak koordinacije bračkog HDZ-a. Izvijestili su predsjednika o otočkim problemima i planovima tražeći pomoć u rješavanju pitanja vodoopskrbe otoka, polaganjem petog podmorskog cjevovoda od kopna do otoka. Bilo je razgovora o uređenju i korištenju državne imovine na otoku, gdje spada i kompleks objekata hotelskog naselja „Bijela kuća“. (j.e.)

(57) objavljeno  14. 08. 18. u 23:35 h 

********************


alt


LITNJA NOĆ IZNIMNO UTORKOM

Zbog blagdana Velike Gospe, Bolska litnja noć iznimno je organizirana dan ranije, u utorak umjesto u srijedu. Program je uobičajen: glazba i gastronomska ponuda. Zabrinuti su bili organizatori zbog mogućih vremenskih (ne)prilika, ali je sve prošlo bez problema. (j.e.)

(56) objavljeno  14. 08. 18. u 23:30 h  

********************


alt


alt


alt


BOLSKI VATROGASCI U AKCIJI

Udar munje izazvao je u utorak požar kod Selaca. Vatrogasci su dojavu dobili u 14.40 sati. U gašenju je sudjelovalo 40 vatrogasaca i 7 vozila iz DVD-a Supetar, Selca, Pučišća i Bol. U pomoć su im, do mraka, došla i dva kanadera.
- Iz Bola je na požarište bilo osam vatrogasaca i dva vozila – saznali smo od Stipe Marinkovića. – Teren je bio nepristupačan za vozila pa je trebalo pješačiti s opremom 300 do 400 metara. Zadatak je u potpunosti izvršen, a požar ugašen. Vratili smo se u Bol s vozilima do 21.30 sati. (j.e.)

(55) objavljeno  14. 08. 18. u 23:24 h 

*******************


alt


PROGRAM ŠKOLE PLIVANJA

U srijedu, iako je blagdan Velike Gospe, škola plivanja ima redovni trening na Martinici.
U četvrtak, 16. kolovoza, u 8.30 sati je okupljanje djece, a u 8.45 počinju natjecanja. Najprije će mlađi, pa onda stariji.
Završno natjecanje je 17 sati kada se na Martinici okupljaju djeca, ali i roditelji. U 17.30 sati je štafeta za djecu i roditelje, zatim potezanje konopa, a onda slijedi podjela majica i medalja.
Za petak, 17. kolovoza je predviđen sportski izlet u Supetar. Autobusom se polazi u 8 sati kod Samostana, a povratak se planira oko 12 sati – izvijestio nas je voditelj škole plivanja Boško Botica.

(54) objavljeno  14. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


„BRAČKA GRADITELJSKA BAŠTINA“

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira predavanje dr.sc. Radoslava Bužančića: „Bračka graditeljska baština od rane renesanse do baroka“ koje je znanstveni uvod u projekciju scene „Juraj Dalmatinac na Braču“, snimljene u okviru projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“, čiji su autori Jadranka Nejašmić i Šime Strikomana. Jurja Dalmatinca, koji dolazi u pučiški kamenolom po kamen za izgradnju šibenske katedrale, glumi bolski multimedijalni umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko, a njegove učenike Božo Nejašmić i Đuro Mihovilović.
Program je u četvrtak, 16. kolovoza, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.30 sati. (j.n.)

(53) objavljeno  14. 08. 18. u 23:15 h 
altutorak, 14. 08. 2018.     ********************


alt


LITNJA NOĆ U UTORAK

Bolska litnja noć, ovog tjedna, iznimno će se umjesto u srijedu organizirati u utorak (14. kolovoza). Razlog je blagdan Velike Gospe u srijedu (15. kolovoza) i večernja procesija.

(52) objavljeno  13. 08. 18. u 23:35 h  

********************


alt

Prošlogodišnja procesija na Veliku Gospu ispred Samostanske crkve


BLAGDAN VELIKE GOSPE

U srijedu je državni blagdan u RH – Velika Gospa – svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Mise su u Samostanskoj crkvi u 7 i 10.30 sati, a u 19 sati je svečana sveta misa, a nakon mise procesija.
Na Veliku Gospu misa u Župnoj crkvi je samo u 9 sati.
Sutradan, u četvrtak, 16. kolovoza, je blagdan sv. Roka. U Župnoj crkvi nema mise, a u Samostanskoj crkvi misa je u 8 sati, a u 19 sati je procesija, a potom sveta misa. (j.e.)

(51) objavljeno  13. 08. 18. u 23:30 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1950. bez šumice, sa vinogradima


95 GODINA TURIZMA

Ove se godine obilježava 95 godina turizma u Bolu. Već duže vrijeme, u suradnji s Turističkom zajednicom, objavljujemo baner u desnom stupcu, a sada smo dodali i 76 starih fotografija koje svjedoče o razvoju i povijesti bolskog turizma (kliknite OVDJE). Veći dio tih fotografija objavljen je u monografiji Boljani (2011.) čiji je izdavač Press servis, a urednik Joško Egekher. (j.e.)

(50) objavljeno  13. 08. 18. u 23:25 h  

********************


alt


EUROPSKO PRVENSTVO WINDSURFERA

Na glavnom trgu, na bolskoj rivi, u ponedjeljak navečer otvoreno je Europsko prvenstvo windsurfera, po kategorijama, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sudjeluje 58 natjecatelja iz 15 zemalja: Austrije, Arube, Curcaje, Francuske, Švicarske, Njemačke, Ukrajine, Mađarske, Turske, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Svi su natjecatelji pojedinačno predstavljeni, a u ime sponzora i domaćina pozdravio ih je direktor TZO Bol Markito Marinković i načelnik općine Tihomir Marinković, koji im je poželio ugodan boravak u Bolu i povoljan vjetar za natjecanje.
Proglašenje pobjednika najavljeno je za subotu 18. kolovoza. (j.e.)

(49) objavljeno  13. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


alt


BOLJANI IGRALI U SUTIVANU

Škola malog nogometa gostovala je u Sutivanu na tradicionalnom malonogometnom turniru sv. Rok. Igrali su s domaćinima u dvije kategorije.
Odmjerili smo snage sa domaćinima u dvije kategorije.
- Bilo je to lijepo i zabavno iskustvo – rekao nam je voditelj škole Boško Botica. - Hvala DVD-u Bol što nam je ustupio kombi i njihovom članu Domagoju Marinkoviću što nas je vozio, te Martini Ostojić i Tončiju Buljanu što su izdvojili svoje osobno vrijeme i prevezli nas sa svojim automobilima. Hvala i organizatoru na pozivu i dolazimo u Sutivan i  dogodine.

(48) objavljeno  13. 08. 18. u 23:10 h  


altponedjeljak, 13. 08. 2018.     *********************


alt


U BOLU U NEDJELJU 6.066 GOSTIJU

Ovog vikenda bila je najveća smjena gostiju u jadranskim ljetovalištima. Prema neslužbenim podacima još uvijek ih je više došlo, nego otišlo. U Bolu je eVisitor, prema podacima koje smo dobili u Uredu TZO, pokazao da ih je prijavljeno ukupno 6.066. Međutim, prijavljenih turističkih kreveta ima preko 7.200, pa je sasvim očito da još ima slobodnih kapaciteta.
U privatnom smještaju trenutno boravi 2.890 gostiju, u hotelima ih je 2.470, kampovima 376, a u nekomercijalnom smještaju 330.
Prošle godine, na isti dan (12. kolovoza) bilo je u Bolu 6.105 gostiju. Najviše ih je eVisitor lani zabilježio 18. kolovoza – 6.390. (j.e.)

(47) objavljeno  12. 08. 18. u 23:00 h 

********************


alt

Roditeljski blagoslov mladomisnika od majke Margite i oca Ivana pred crkvom.


alt
Karmelići na Mladoj misi

alt
Ema, Dora i Vinko Karmelić s mladomisnikom i njegovom sestrom Katarinom


MLADA MISA PATER STANKA

Ove nedjelje, 12. kolovoza u općini Viškovo (Grad Rijeka), u župnoj crkvi sv. Mateja apostola nakon punih 98 godina služena je Mlada Misa. Služio ju je p. Stanko Perica, isusovac, a njegova je majka naša Bolka, Margita rođ. Marinković-Tomić. (v.k.)

(46) objavljeno  12. 08. 18. u 23:25 h 

*******************

alt


OKOM KAMERE: NEUREDNA KLIMA

U uskoj uličici sjeverno od ljetnikovca u kojem su Ured Turističke zajednice i Općinska knjižnica na fasadi su klima uređaji, ali ispusne cijevi za vodu u potpunom neredu. Loše slike svjesni su i u Turističkoj zajednici:
- Pozvali smo servisera – rekao nam je direktor TZO Markito Marinković – koji je obeća da će navratiti u Bolu u idućih osam dana i sanirati taj problem. (j.e.)

(45) objavljeno  12. 08. 18. u 22:55 h  

alt
nedjelja, 12. 08. 2018.     ********************


alt

Dr. Nikša Šimetović i Đurđa Eterović, koja je završila tečaj za rukovanje defibrilatorom u Uredu TZO Bol


alt

Naljepnica na vratima Ureda TZO informira da se unutra nalazi defibrilator


POZITIVNA OCJENA ZA PRVU FAZU

Zagovornik nabavke defibrilatora bio je Boljanin dr. Nikša Šimetović, koji umirovljeničke dane uglavnom provodi u San Marinu, ali je ljeti obvezno u obiteljskoj kući u Bolu. Iako nije sudjelovao u nabavci opreme, zadovoljan je što se barem u prvoj fazi realizirala njegova ideja.
- Nabavka defibrilatora značajna je u promidžbi bolske turističke ponude, ali i zbog samih mještana – komentira dr. Nikša Šimetović. – Kamo sreće da nije potrebna njegova upotreba, ali investicija se isplati ako spasimo barem jedan život. Treba znati da je potrebno stvoriti mrežu, da jedan od drugog uređaja bude barem udaljen pet minuta. U tom roku treba intervenirati, a meni se čini da bi lokacije trebale biti u 585clubu, na plaži Zlatni rat, u hotelima „Bretanide“ i „Elaphusa“, na plaži Borak te na plaži za invalide, na autobusnoj stanici, u pizzeriji Topolino, ambulanti, uredu TZO, u budućoj lučici na Račiću, na plaži ispod Bijele kuće, na Martinici, na igralištu Poljana, u školama, kampovima, na većim izletničkim brodovima … Veoma je važno da što više ljudi zna gdje se nalaze defibrilatori, a po meni bitno je odrediti i jednu osobu za koordinaciju. Educirani laici su najvažnija komponenta cijelog ovog programa. (j.e.)

(44) objavljeno  11. 08. 18. u 23:25 h  

********************


alt


NAJVIŠE GOSTIJU SU OD 45 DO 54 GODINE

Otkako imamo eVisitor znamo vrlo brzo i precizno sve potrebne podatke: dolaske, noćenja, odakle nam dolaze gosti, ali i koje su životne dobi. U sedam mjeseci najviše ih je bilo u dobi od 45 do 54 godine (18,67 posto), zatim od 25 do 36 godine (18,53 posto). Po broju noćenja u Bolu su isto tako na prvom mjestu (19,77 posto) oni od 45 do 54 godine.
Podaci samo za srpanj su nešto drugačiji. Više je došlo onih mlađih, do 24 godine, ali su najmanje u Bolu boravili oni od 25 do 34 godine. Manje je došlo u srpnju i onih starijih od 55 godina. Najviše je došlo gostiju u srpnju od 25 do 34 godine starosti (19,25 posto), a po ukupnim noćenjima prvi su oni od 45 do 54 godine (20,48 posto). Ta godišta (45 do 54 godine) u Bolu ostaju najduže, u prosjeku 6,85 dana, a najmanje oni od 25 do 34 godine, samo 4,62 dana. (j.e.)

(43) objavljeno  11. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


NOVO U PONUDI: PATKA S RAŽNJA

Mesnica „Delicates grill“, koja ima roštilj na ulazu u kamp odmorište „Zlatni rat“, na cesti Bol – Zlatni rat (Murvica), ove nedjelje (12. kolovoza) osim janjetine, odojka i piletine, ima u ponudi jednu novost: patku s ražnja. Zainteresiranima se preporuča da navrate do lokacije gdje je roštilj, a patke će se moći kupiti nakon 13 sati.
Dobro je prethodno nazvati na mob. (0)95 8187 443

(42) objavljeno  11. 08. 18. u 23:15 h
alt

subota, 11. 08. 2018.     ********************


alt

Polaznici prvog tečaja u Domu kulture


STIGLO ŠEST DEFIBRILATORA!

Bol je bogatiji za šest novih defibrilatora, uređaja koji mogu spasiti život osobama do kojih je došlo do zastoja rada srca. Bitna je pravovremena intervencija, barem u roku od 5 minuta. Zbog toga je neophodno da defibrilatora bude što više, dostupnih ljudima koji su obučeni za pružanje prve pomoći.

Tri je uređaja nabavila Općina, a po jedan Turistička zajednica, Grabov rat i hotel „Bretanide“. U petak su održani i prvi tečajevi koji će se organizirati i u rujnu.

Planirano je da se po jedan defibrilator postavi na Martinici (hotel „Sv. Križ), u Domu kulture, na autobusnoj stanici, na plaži Zlatni rat, u hotelu „Bretanide“ te u Uredu TZO. Od ranije su defibrilatore imali mjesna ambulanta, DVD i hotel „Elaphusa“.

- Ovdje je obavezno da sve sportske udruge posjeduju defibrilator – rekao nam je dr. Nikša Šimetović, inicijator njihove nabavke. - Ako svaka zgrada mora imati aparat za gašenje požara, a do požara ne mora doći skoro nikada, tako isto mislim da i defibrilatori moraju biti što difuzniji, tj. u mreži, iako njihova upotreba ne mora biti česta, ali spada u kulturu življenja, jer spasiti jedan život vrijedi više nego svi defibrilatori! (j.e.)

(41) objavljeno  10. 08. 18. u 23:20 h  

********************


alt


MONTIRANA SOLARNA KLUPA

Od petka i Bol ima pametnu solarnu klupu. Postavljena je uz zid zgrade gdje je vinski podrum, a na katu prostorije Osnovne škole. Prva solarna klupa u Hrvatskoj postavljena je u Solinu, a inovator je dvadesetogodišnji Solinjanin, Ivan Mrvoš, student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.
Klupa je otporna na udarce koja može raditi i do 10 dana bez sunčeve svjetlosti, a na kojoj se mogu napuniti mobiteli, ali i odmoriti umorne noge.

(40) objavljeno  10. 08. 18. u 23:15 h 

********************


alt


PRI KRAJU JE ŠKOLA PLIVANJA

Škola plivanja „Grancigula“ još će na Martinici raditi do četvrtka. Ove je godine bilo sedamdesetak mladih polaznika, a prvi puta su neki od njih u školi naučili plivati. U četvrtak je planirano završno natjecanje, podjela diploma sa prigodnom zakuskom.
U petak će polaznici škole „Grancigula“ na jednodnevni izlet u Supetar. (j.e.)

(39) objavljeno  10. 08. 18. u 23:10 h   


altpetak, 10. 08. 2018.     ********************


alt


RADNA VEČERA: RASPRAVA O TURISTIČKOJ SEZONI

Načelnik i predsjednik TZO Tihomir Marinković pozvao je na radnu večeru sudionike u turizmu kako bi, prvi put ove godine, zajednički raspravili tijek turističke sezone i stanje u destinaciji. Pozivu u četvrtak navečer odazvali su se, uz nekoliko isprika, predstavnici (direktori) hotela „Bretanide“, Aerodroma Brač, „Grabovog rata“, Centra za kulturu, Big Blue Sporta, „Kaurina“, hotela „Kaštil“ i Turističke zajednice.
Direktor Ureda TZO Markito Marinković iznio je statističke podatke o dolascima i noćenjima, koje smo mi već objavili, uz napomenu da je u prvih sedam mjeseci bilo 0,5 posto više dolazaka, ali minus 1,71 posto noćenja.
- Bol je ranijih godina, kazao je direktor M. Marinković, imao godišnje po 20 posto više noćenja. Zadnje dvije godine je to samo 4 posto i čega se može zaključiti da smo dostigli vrhunac, posebno u špici sezone.
Interesantan je i izvještaj o Tajnom gostu koji je u VI. i VII. mjesecu bio u Bolu i ocjenjivao ponudu i uslugu. Najlošije su ocjenjeni barovi, trgovine, suvenirnice, poštanski ured, benzinska postaja i vinarija. Imaju primjedbe i na izdavanje računa u restoranima. Prvi put se susreću, umjesto računa sa „zaključkom stola“ i „predračunom“?!
Pohvalno je o ovogodišnjim rezultatima na Aerodromu Brač govorio direktor Tonči Peović, istaknuvši povećanje zračnog prometa i četiri puta veću prodaju goriva. Prenio je primjedbe putnika o neadekvatnom ponašanju i oblačenju taksista.
Direktor „Bretanide“ Alfred Hackl kaže da su njihovim gostima interesantni izleti brodom i po otoku, traže još više pješačkih staza, ali bi bilo dobro znati u kojem smjeru ide destinacija Bol. Njihovi su planovi da ne šire kapacitete, a možda za koju godinu ih i smanje, ali žele povećati kvalitetu.
Načelnik je prihvatio prijedlog da Bol za iduću sezonu uredi prostor za prihvat prtljage gostiju. U petak bi u Bol trebali stići defibrilatori, a isti dan za 11.30 sati najavljen je i početak tečaja za osobe koje će učiti s njime rukovati. Novost je, također, što bi se kod kina trebala u petak postaviti i prva solarna klupa u Bolu.
Na sastanku su svi nazočni sudjelovali u raspravi, a nastavak uređenja plaže Zlatni rat, kao i rasprava o izmjenama i dopunama Urbanističkih planova najavljena je za jesen. (j.e.)

(38) objavljeno 10. 08. 18. u 00:05 h 

********************


alt


VIŠA TURISTIČKA PRISTOJBA U 2019.

Vlada RH donijela je Uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2019. godinu. U Bolu (A razred) će se u glavnoj sezoni naplaćivati 10 kuna po noći (ove godine 8 kuna), predsezoni i posezoni 8 kuna, a izvan sezone 7 kuna. U kampovima je ta pristojba nešto niža: u glavnoj sezoni 8, u predsezoni i posezoni 6, a izvan sezoni 5 kuna.
Boravišna pristojba za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu plaćat će paušalno 345 kuna po krevetu i kamp jedinici (ove godine 300 kuna).
Vlasnici kuća ili stana za odmor (iz EU) mogu za sebe i članove uže obitelji plaćati turističku pristojbu u paušalnom iznosu, a cijena se ne mijenja u 2019. godini: za dvije osobe 60 kuna, a za svaku slijedeću osobu 25 kuna. (j.e.)

(37) objavljeno  10. 08. 18. u 00:00 h 

********************


alt

Tri palme snimljene 9. kolovoza 2018.


alt

Iz naše arhive


IMA LI NADE ZA PALMU?

S nevjericom su mnogi pročitali informaciju u Bolskoj kronici, osobno su mogli vidjeti jednu od tri palme na rivi koja je u samo nekoliko dana potpuno propala. Prijeti li opasnost i palmi na Loži?
Do sada je na poziv iz „Grabovog rata“, zagrebačka firma „id90“ tri puta tretirala palme u Bolu: 28. ožujka, 14. lipnja i 20. srpnja.
- Obavijestili smo firmu koja je do sada radila na zaštiti palmi – saznali smo od Franke Marinković, voditeljice komunale u „Grabovom ratu“. – Pretpostavljaju da bi to moglo biti zbog velike suše ili nametnika ili reakcija na tretiranje. Istu su reakciju imali prošli tjedan u Dubrovniku i nakon dodatnog tretiranja, palma se oporavila. Zbog godišnjih odmora u Bol dolaze idući tjedan i ponovno će ih tretirati.
Do tada se  nadajmo da Bol neće ostati bez palme koja je posađena 1965. godine. (j.e.)

(36) objavljeno  09. 08. 18. u 23:55 h  

********************


alt


POZNATI NA ODMORU: ZVONE BOBAN

Tijekom ljeta u Bolu dolaze brojne domaće i inozemne ličnosti: političari, gospodarstvenici, bankari, pjevači, liječnici, glumci, sportaši … Zvonimira Bobana i ne bi trebali svrstati u goste jer u Murvici ima obiteljsku kuću. U četvrtak je sa svojim brodom došao do bolske luke i jutarnju kavu popio u cocktail baru Varadero. Tu su ga pozdravili vlasnik Varadera Ivan Ivančić Bosa i direktor TZ Bol Markito Marinković.
Zvonimir Boban je bivši nogometaš, a za reprezentaciju je odigrao 51 utakmicu. Nastupao je za Dinamo, AC Milan, A.S. Bari i Celtu Vigo. Trenutno je na dužnosti glavnog savjetnika predsjednika FIFE Giannia Infantina. (j.e.)

(35) objavljeno  09. 08. 18. u 23:50 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: TKO ĆE ME OPRATI?

Vapaj sa šetnice: Ljudi, molim vas operite me, ovo mi je obraz! (Š. Henjak)

(34) objavljeno  09. 08. 18. u 23:45 h  

********************


alt


OBAVIJEST ZA VINOGRADARE

Svi proizvođači grožđa i vina, upisani u vinogradarski registar, dužni su do 10. rujna podnijeti Izjave o zalihama vina na dan 31. srpnja.
To, međutim, ne trebaju učiniti proizvođači kojima je u vinogradarskom registru upisana samo aktivnost  proizvodnje grožđa i čitav su urod isporučili vinariji.
Potreban obrazac i pomoć pri popunjavanju „Izjave“ mogu se dobiti u Uredu zadruge BOL. Više u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(33) objavljeno  09. 08. 18. u 23:40 h 


altčetvrtak, 09. 08. 2018.     ********************


alt


BLAGDAN SV. DOMINIKA

Hvarsko-bračko-viški biskup u miru Slobodan Štambuk u srijedu je na blagdan svetog Dominika predvodio misno slavlje u Samostanskoj crkvi u Bolu. U koncelebraciji su bili don Stanko Jerčić, generalni vikar biskupije i o. Damir Šokić, starješina bolskog samostana.
*****
Dominik Guzman rođen je oko 1171. u Caleruegi u Kastilji (Španjolska) kao potomak plemićke obitelji. Godine 1216. papa Honorije III. potvrđuje osnutak Reda Propovjednika. 1217. iz Toulousea u južnoj Francuskoj šalje svoju braću, jedne u Pariz, druge u Španjolsku, razdvajajući još uvijek nejaku zajednicu. U Palenciji u Španjolskoj Dominik studira filozofiju i teologiju. Već u to vrijeme pokazuje svoju veliku ljubav prema siromasima. Kad je zavladala strašna glad, Dominik prodaje svoje skupocjene knjige i pomaže ljudima u nevolji, jer kako sam kaže, nije mogao učiti iz mrtvih koža dok oko njega živi ljudi umiru od gladi.
Sveti Dominik nije ostavio gotovo ništa napisano, ali se njegov duh osjeća u djelima njegovih učenika i duhovnih sinova koji prenose baštinu Utemeljitelja Reda propovjednika. To izvrsno potvrđuju i djela bl. Jordana Saskog, Dominikova prvog suradnika i prvog nasljednika u upravi Reda, autora Knjižice o počecima Reda propovjednika, Molitve sv. Dominiku i Pisama. Jordan Saski ocrtao je povijest Dominikova djela u Knjižici o počecima Reda propovjednika.
Dominik umire u Bologni  6. kolovoza 1221. u 51. godini života. Dvanaest godina kasnije, 1233., papa Grgur IX. proglašava ga svetim.

*****
Bol i dominikanski samostan ne mogu se promatrati odvojeno – zapisano je u monografiji Boljani (izdanje 2011.). Od 1475., kada su prije 543 godine dominikanci došli u Bol, do danas traje prisna obiteljska povezanost i suživot. U sudbonosnim trenucima samostan je ostao uz narod i pomagao narodu.
Kada su Talijani u kolovozu 1943. počeli paliti kuće u Bolu, gotovo svi mještani sklonili su se u samostan na Glavici gdje su dobili hranu, smještaj i zaštitu.
Liječničke usluge i nakon rata pružao je Boljanima o. Anđeliko Rabadan. Vlasnici popaljenih kuća u II. svjetskom ratu dobili su od dominikanaca željezne krevete i drugu opremu iz svoje bivše gimnazije koja je bila prestala s radom zbog ratnih (ne)prilika.
Među dominikancima bilo je i 79 fratara rođenih u Bolu.
Dominikanci su 1828. dio svog vrta ustupili za sadašnje groblje, gdje su ukopi počeli 1830.
Dominikanska gimnazija iz Dubrovnika u Bol preselila je 1907. Pravo javnosti dobili su niži razredi 1928., a to pravo su 1940. dobili i viši razredi dominikanske klasične gimnazije. Tu su školu pohađali i mnogi Boljani. S kraćim prekidima dominikanska gimnazija u Bolu djeluje sve do 1973. godine. (j.e./d.m.)

(32) objavljeno  08. 08. 18. u 23:55 h 

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Zbog velike vrućine ili nekog drugog razloga ove srijede nije na rivi bilo gužve, kao da nije špica sezone, a u Bolu, sa mještanima, ima preko sedam tisuća ljudi. Slične zabave organiziraju se i u drugim turističkim središtima na Jadranu, pa nije teško nešto od toga prenijeti i organizirati u Bolu. Imali smo ranijih godina u Bolu razna natjecanja: potezanje konopa, penjanje uz konop, trke u vrećama, plesna natjecanja …
Za iduće ljeto trebalo bi osmisliti i organizirati nešto kvalitetno i gostima interesantno. Zbog gostiju se sve to i radi. Zar ne? (j.e.)

(31) objavljeno  08. 08. 18. u 23:50 h  

********************


alt

Dvorana SC Gripe u Splitu


PRVA LIGA MALOG NOGOMETA OD 9. RUJNA

Točno za mjesec dana, 9. rujna, počinje natjecanje u 10 malonogometnih liga koje u Splitu organizira Udruga za mali nogomet. Četvrtu sezonu ekipa BOL je u I. ligi, a sve će se prvoligaške utakmice igrati ponedjeljkom u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu.
Sve ekipe do 31. kolovoza moraju platiti I. ratu u iznosu od 4.000 kuna, a oni koji to ne učine neće biti u ždrijebu natjecanja. (j.e.)

(30) objavljeno  08. 08. 18. u 23:45 h 

********************


alt


alt


IZ SAD U BOL NA VJENČANJE

Dvoje mladih iz Irvine (SAD) došli su u Bol sklopiti brak. U parku Dominikanskog samostana, pred matičarom Franom Marinkovićem i sudskom prevoditeljicom za engleski jezik Zdenkom Petek brak su u srijedu poslije podne sklopili Sarah Ann Richard (1987.), državljanka SAD-a i Marin Runje (1982.), hrvatski državljanin, oboje s prebivalištem u Irvine, SAD.
Ovo je sedmi brak koje ove godine sklapa brački matičar, a mladenci su stranci. (j.e.)

(29) objavljeno  08. 08. 18. u 23:40 h 

********************


alt


ZBOG UTAKMICE U MARINERA

Ovog četvrtka, 9. kolovoza, Hajduk prvu utakmicu III. predkola Europske lige igra u Splitu. U goste mu stiže ekipa FCSB iz Rumunjska. Početak susreta je u 20.45 sati, a izravni TV prijenos je na MAX TV-u. Oni navijači Hajduka koji neće na Poljud, sigurno će TV prijenos pratiti u caffe baru Marinero gdje je i okupljalište navijača „bijelih“. (j.e.)

(28) objavljeno  08. 08. 18. u 23:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: TRI ILI DVIJE PALME?

Davno se prostor na rivi kod samoposluge Konzuma naziva: KOD TRI PALME. One su tamo posađene 1965. kada je Bol prvi put proglašen šampionom turizma na Jadranu. Sa jednom od tri posađene palme nešto se zadnjih dana dešava. Pred sumrak smo snimili onu najistočniju palmu koja je ostala bez vrha. Je li je moguće spasiti, da je ne izgubimo? (j.e.)

(27) objavljeno  08. 08. 18. u 23:30 h 


altsrijeda, 08. 08. 2018.     ********************


alt


IZBJEGAVAJTE BORAVAK NA SUNCU!

Potrošnja struje, zbog upaljenih klima uređaja, još nije dostigla rekord od 4. kolovoza prošle godine. Najteže je onima koji moraju raditi na suncu, a liječnici savjetuju da treba izbjegavati izlaganje suncu. Velike vrućine posebno su opasne starijima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. Preporuča se piti što više vode.
Bez obzira na visoke temperature, oni koji su došli na more, moraju izbjegavati sunčanje na Zlatnom ratu.
Nije lako ni putnicima koji po suncu čekaju na Velom mostu dolazak katamarana kako bi otputovali iz Bola.
(j.e.)

(26) objavljeno  07. 08. 18. u 21:40 h 

********************


alt


IZLOŽBA: HOTEL „VITAR“

U Bolu je 21. srpnja otvoren novi hotel koji je dobio ime „Vitar“. Vlasnik mu je MS Brač turist d.o.o. u čijem je sastavu i hotel „Bol“ te turistička agencija „Adria tours“. Novi hotel ima 27 smještajnih jedinica, a na četvrtom katu, na terasi je i bazen.
Ovih dana su popunjeni svi hotelski kapaciteti, a znatiželjnicima jedino preostaje otvoriti našu rubriku IZLOŽBA gdje, zahvaljujući susretljivošću vlasnika, objavljujemo 11 fotografija novoizgrađenog zdanja. Ili kliknite OVDJE.

(25) objavljeno  07. 08. 18. u 21:35 h  

********************


alt


OTKAZANA POETSKA VEČER

Poetska večer „Insula ultima“ planirana za četvrtak, 9. kolovoza, u dvorištu knjižnice, otkazuje se s isprikom i obrazloženjem samog pjesnika i znanstvenika  dr.sc. Joška Božanića:


„U Komižu dolazi Tore Friis Olsen iz Osla, predsjednik Forbundet Kysten, kulturne ustanove za maritimnu baštinu. Na festivalu mora na Islandu u srpnju on je prezentirao projekt gradnje vikinškog broda koji je UNESCO zaštitio kao svjetsku baštinu. Ja sam predložio da paralelno gradimo repliku vikinškog broda na Visu. On dolazi na Vis da bi razgovarali o toj mogućnosti.
Procijenio sam da bi moj gubitak, a i gubitak za opći interes, bio neusporedivo veći negoli će biti gubitak otkaza ili odgode mog nastupa u Bolu 9. kolovoza.
Ispričavam se zbog otkaza mog nastupa i spreman sam nastupiti drugom prilikom ako nisam potpuno potrošio vaše povjerenje.“

(24) objavljeno  07. 08. 18. u 21:30 h  

********************


alt


MISA ZADUŠNICA ZA PERU

Misa zadušnica za Peru Zeleniku (14.5.1950. – 4.8.2018.) održat će se u Samostanskoj crkvi u četvrtak, 9. kolovoza u 9 sati.
Pero Zelenika bio je stanar u Domu za starije u Bolu gdje je umro 4. kolovoza.

(23) objavljeno  07. 08. 18. u 21:25 h  


altutorak, 07. 08. 2018.     ********************


alt


alt


STATISTIKA: VIŠE SE TRAŽI PRIVATNI SMJEŠTAJ

Prema podacima eVisitora, koje objavljuje Ured TZO Bol, u srpnju je došlo 28.070 gostiju, a noćenja je bilo 179.007. U odnosu na isti mjesec prošle godine dolazaka je 3,5 posto manje, a noćenja  - 2,3 posto. Ima neke razlika, ali ne bitne, u odnosu na podatke koje je objavila TZ SDŽ o dolascima i noćenjima.
Najviše noćenja u srpnju zabilježeno je u privatnom smještaju, 84.660 (-5,1 posto u odnosu na srpanj 2017.), zatim u hotelima 79.398 (- 2,3 posto), u mekomercijalnom smještaju 9.310 ( +3,4 posto) i kampovima 5.639 (-0,7 posto).
Najviše je u Bolu u srpnju bilo gostiju iz Francuske 3.170 (21.012 noćenja), zatim iz Švedske 2.981 (17.223 noćenja), Austrije 2.395 (18.086 noćenja), Njemačke 1975 (15.630 noćenja), Hrvatske 1.926 (12.355 noćenja), Norveške 1.918 (12.951 noćenja), Velike Britanije 1.849 (8.699 noćenja), Slovenije 1.211 (12.100 noćenja) …
Ponekad objavljujemo i prosječni broj dana koliko gosti ostaju u Bolu. U srpnju su na prvom mjestu Slovenci (9.99 dana boravka), zatim Nijemci (7,91), Austrijanci (7.55), a najkraće su boravili u Bolu gosti iz Velike Britanije (4,7 dana).
U sedam mjeseci ove godine bilo je 0,5 posto više dolazaka (58.644) nego u istom periodu 2017. Međutim, noćenja je 1,7 posto manje nego lani odnosno 340.433. Hoteli bilježe pad noćenja od 3,9 posto, privatni smještaj minus od 1,6 posto, kampovi također minus od 3,3 posto, ali je porastao broj noćenja u nekomercijalnom smještaju za čak 46 posto. (j.e.)

(22) objavljeno  06. 08. 18. u 22:30 h 

********************


alt


KAKVE SU OCJENE TAJNOG GOSTA?

Agencija Heraklea, kao Tajni gost, ocjenjivala je treću godinu za redom bolsku ponudu, usluge, gostoljubivost … Iako je ovogodišnja prosječna ocjena (75,71 posto) u odnosu na prošlu godinu (74.42) nešto povoljnija, opći je dojam da su neki, kao na primjer trgovine i suvenirnice te barovi, potpuno podbacili.
Tajni gost je u lipnju obišao 35 lokacija, a svoje ocjene i komentare pismeno dostavio Uredu Turističke zajednice. Detalji ipak neće biti javno objavljeni, jer zbog novog zakona o zaštiti podataka, trebalo bi dobiti njihovu suglasnost da se to javno sazna. Ostaje da zainteresirani navrate u Ured TZO i zatraže na uvid pismeno izvješće Tajnog gosta pa da pročitaju što se o njima misli. Loši se, sasvim sigurno, neće složiti s ocjenom i teško da će nešto promijeniti (na bolje) za slijedeću sezonu.
Maksimalnu ocjenu dobilo je osoblje recepcije za prihvat gostiju, ali i oproštaj na njihovom odlasku. Isto su ocjenjene sobe i hotelski prostor.
Bolju ocjenu (95,69) nego lani ima smještaj, ali i Turistički informativni centar (86,59).
Visoku ocjenu (81,63 posto) dobile su telefonske rezervacije, a restorani, pizzerije i barovi su lošije ocjenjeni (67,65  posto). Barovi su dobili ocjenu 33,33 posto, trgovine i suvenirnice 28,57 posto (lani 75 posto), a vinarije 25,00 posto.
Grafikon ocjenjivanja objavljen je na portalu Turističke zajednice u rubrici Informacije iz Ureda TZ. (j.e.)

(21) objavljeno 06. 08. 18. u 22:25 h 


altponedjeljak, 06. 08. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


DAN OPĆINE I BOLSKA FJERA

• Fešta na Dan bolske općine počela je u 10 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomenik palim za Domovinu. Vijenac su položili načelnik Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković.
• Cvijeće i svijeća postavljeni su i pred spomen bistu Joze Bodlovića koji je poginuo na bolsku fjeru prije 75 godina. Ubijen je u napadu bračkih partizana na talijansku vojnu postrojbu koja je bila stacionirana u Bolu, na Rudini.
• U Domovinskom ratu sudjelovao je 101 Boljanin, ali nitko nije stradao. Branitelji općine Bol prisjetili su se svojih suboraca koji su naknadno umrli i posljednje im je počivalište u Bolu: Jurica Šćepanović Goro, Ante Vuleta, Zdravko Jakšić Popić i Frane Jakšić. Nakon svečane mise u Samostranskoj crkvi položili su cvijeće i zapalili svijeće uz centralni križ na mjesnom groblju. Spomenuli su se i umrlih sumještana čiji su grobovi izvan Bola: Matko Eterović Šale, Stipe Prlić i Branko Mikulić.
• Predvečer je gastronomsko-glazbeni program organiziran na rivi. Boljane i brojne goste zabavljali su Mia Dimšić, Giuliano i Bend Diktatori. (j.e.)

(20) objavljeno  05. 08. 18. u 23:40 h 

********************


alt


U BOLU VIŠE OD 6.000 GOSTIJU

Prvi vikend u kolovozu, po broju pristiglih gostiju, smatra se špicom turističke sezone. Zbog obveze da se gosti moraju prijaviti u eVisitor u roku od 24 sata po dolasku, moguće je da je u Bolu u nedjelju ujutro bilo više gostiju nego je objavljeno.
U privatnom smještaju je boravilo 2.706 gostiju, u hotelima 2.435, u kampovima 498, a u nekomercijalnom smještaju 372 ili ukupno 6.011 gostiju. (j.e.)

(19) objavljeno  05. 08. 18. u 23:35 h 

********************


alt


PREDAVANJE O POMORSKOJ BAŠTINI

U dvorištu Općinske knjižnice ovog ponedjeljak (6. kolovoza) u 21.30 sati je  predavanje  dr. sc. Jakova Karmelića o pomorskoj nematerijalnoj baštini „Ne doj muoru da hi poguco“. Saznat ćemo o drvenoj brodogradnji i tradicijskim zanatima, običajima prilikom porinuća, ukrašavanju barki, mašćenju mreža, ždrijebanju (bruškitu) za ribolovne pošte, pozdravljanju brodova, religioznim običajima pomoraca...
Ujedno će ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić predstaviti snimke scene blagoslova ribara, mreža i brodova na Tijelovo, snimatelja i redatelja Šime Strikomana. To je deseta snimljena scena u sklopu projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“. (j.n.)

(18) objavljeno 05. 08. 18. u 23:30 h 

alt


nedjelja, 05. 08. 2018.     ********************


alt


alt


alt

Dio uglednih gostiju na svečanosti u hotelu "Elaphusa"


alt

Govori načelnik općine Tihomir Marinković


alt

Tri generacije Bodlović: Marija (žena Mate), Nikica (sadašnji vlasnik) i sin Mate (nasljednik)


alt

Nagradu je Nikici Bodloviću uručio načelnik Tihomir Marinković


alt


alt

Ministar Lovro Kuščević čestitao je Boljanima u ime predsjednika Vlade i svoje osobno


alt


UZ DAN OPĆINE: SVEČANA SJEDNICA VIJEĆA

Nakon otpjevane državne himne, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj u subotu u povodu Dana općine u hotelu „Elaphusa“, predsjedavajući Matko Baković pozvao je prisutne da se minutom šutnje odaje počast svima koji su položili život za domovinu Hrvatsku, kao i preminulim građanima općine Bol.

- Poštovane dame i gospodo – nastavio je Matko Baković - otvaram ovu svečanu sjednicu vijeća općine Bol koju održavamo povodom  sutrašnjeg blagdana Gospe od sniga i Dana općine Bol. Sutra također slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Sutra diljem Hrvatske slavimo 23-tu obljetnicu slavne, oslobodilačke vojnoredarstvene akcije Oluja, kojom je konačno slomljena agresija Srbije na našu Domovinu. Posebnu zahvalnost izražavamo našim braniteljima. Svima ovdje nazočnima i svim mještanima  i gostima općine Bola, čestitam sutrašnji blagdan.
Predsjednik Općinskog vijeća poimenično je pozdravio goste koji su došli na sjednicu: Darinka Kosora (u ime predsjednika Sabora), Lovru Kušćevića (u ime predsjednika Vlade RH) te Danicu Baričević (u ime župana). Svečanoj sjednici prisustvovali su i gradonačelnici Supetra, Hvara i Starog Grada, načelnici Jelse i Nerežišća, donačelnik Pučišća, direktori komunalnih poduzeća na Braču …
Izvješće na sjednici podnio je načelnik bolske općine Tihomir Marinković:

IZLAGANJE NAČELNIKA OPĆINE BOL
Poštovane dame i gospodo, dragi gosti, poštovani vijećnici i predsjedniče vijeća!
Čestitam vam sutrašnji blagdan: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Na dobro vam došla bolska fjera.
Od prošle godine do danas nastavili smo sa poboljšavanjem uvjeta za kvalitetan život naših mještana i gostiju:
-    Obavljeni su geoistražni radovi kao preduvjet za dobivanje građevinske dozvole za novu luku otvorenu za javni promet na Račiću.
-    Sklopljen je ugovor sa izvođačem radova za uređenje potkrovlja dječjeg vrtića, gdje će se dobiti prostor za još jednu jasličnu skupinu djece. Radovi će započeti nakon turističke sezone.
-    Uz potporu općine Bol, splitsko-dalmatinske županije i glavnih turističkih tvrtki iz Bola, ispunjeni su uvjeti da se na Benačici ove godine otvori Đački dom Srednje škole Bol, a to je rezultiralo upisom čak 47 đaka u prve razrede Srednje škole Bol.
-    Bolska Osnovna škola ovu školsku godinu započinje sa nastavom u školi na Rudini, a općina Bol financijski pomaže uređenju škole i kompletno će opremiti jednu učionicu za informatiku. Nakon mnogo godina naši đaci će osnovnu i srednju školu pohađati samo u jutarnjem terminu.
-    Napravili smo iskope za temelje novog Vatrogasnog doma. U njemu će dio podruma koristiti naše komunalno poduzeće za skladištenje materijala i opreme. Općina Bol će sufinancirati nabavku jednog novog vatrogasnog vozila, čija je ukupna cijena oko milijun kuna.
-    Napravljeno je novo dječje igralište i uređena je šumica kod Doma staraca kao susretište djece i korisnika doma za stare i nemoćne.
-    Početkom lipnja ove godine održan je treći WTA Croatia Bol open turnir koji je dobio potporu Hrvatske vlade i Ministarstva turizma što nam daje sigurnost da će ovaj turnir imati dugogodišnju tradiciju.
-    I ove godine smo nastavili sa čišćenjem šumskih područja na području općine Bol. Naravno da to nije ni izdaleka dovoljno u odnosu na stanje u prostoru. Privatna imanja su potpuno zapuštena te ovim putem apeliram na vlasnike zemljišta da pristupe uređenju svojih površina. Upućujem zamolbu svima da sačuvamo prirodu u kojoj tako rado boravimo i od koje zapravo pristojno živimo.
-    Provedena je procedura javne rasprave o prijedlogu urbanističkog plana uređenja zone Bluesun hoteli. Radi se o mogućnosti rušenja starog i izgradnje novog hotela Borak. Zaprimljeno je 108 primjedbi, prijedloga i mišljenja, ali odgovori još nisu u potpunosti definirani. Službena tijela općine Bol će još jednom raspraviti o prijedlogu UPU-a i o svim primjedbama, te će se na temelju konačnih odgovora napraviti konačni prijedlog prostornog plana. Taj konačni prijedlog prostornog plana treba dobiti suglasnost državnih i županijskih službi, prije nego što vijeće općine Bol bude o njemu glasovalo.
-    Ove godine smo imali namjeru nivo usluge na plaži Zlatni rat podići na višu razinu. Naše poduzeće Grabov rat je nabavilo nove suncobrane, ležaljke, baldekine i prateću komunalnu opremu. Općina Bol je provela postupak javne nabave i zaključila ugovor o nabavci 17 tipskih montažnih objekata iz kojih će se pružati ugostiteljsko-trgovačke usluge. Do sada je ukupno utrošeno nešto manje od tri milijuna kuna. Započeli smo sa uređenjem šumice na plaži Zlatni rat ali smo od toga plana odustali. Postoji više razloga za privremeno odustajanje: od kašnjenja u izvođenju radova i kašnjenja u proizvodnji montažnih objekata do prave medijske hajke popraćene naslovima: Kaos u Bolu ili Napredak za nečiji džep. Dok je rad općine podložan kontroli različitih državnih inspekcija i državnog odvjetništva, dezinformiranje javnosti od strane privatnih portala nitko ne kontrolira, te ponekad virtualna stvarnost zasjeni realnu sliku uređenja šumice na Zlatnom ratu. A realna slika će se vidjeti nakon konačnog uređenja, nažalost nakon ovogodišnje turističke sezone.
-    Općina Bol redovno prati  potrebe svojih stanovnika te sufinanciramo kulturne i športske događaje, pomažemo socijalno ugroženim osobama i bolesnima, našoj djeci nudimo mogućnost bavljenja mnogobrojnim vanškolskim aktivnostima.
-    Niz manjih i većih projekata koji su u pripremi bit će prezentirani u planu rada za narednu godinu i verificirani kod donošenja proračuna za 2019. godinu.
-    Na kraju zahvaljujem svima, pojedincima i tvrtkama, koji su doprinijeli da je općina Bol jedna od financijski najodrživijih općina u Hrvatskoj što rezultira visokom kvalitetom života na Bolu. Ali, kako se kaže da uvijek može biti i bolje, otvoreni smo za sve prijedloge i dobronamjerne kritike koje ćemo rado saslušati i raspraviti  zajedno sa vijećnicima općine Bol.
Sutra u 10 sati kod crkvice Sv. Ivana postavljamo vijenac svima koji su dali svoj život za Domovinu Hrvatsku.
Molim sve nazočne da svojim prisustvom uveličamo taj događaj i tako odamo počast onima koji su najviše dali za Domovinu Hrvatsku.

NAGRADA GRB OPĆINE BOL
- Poštovane dame i gospodo na današnji dan dodjeljujemo javna priznanja onima koji su u proteklom razdoblju postigli rezultate od značaja za općinu Bol – rekao je M. Baković. -  Vijeće općine Bol je na 7. sjednici dana 25. srpnja 2018. godine donijelo odluku o dodjeli jednog javna priznanja i to: Grb općine Bol obiteljskom obrtu Bodlović, a povodom 100-te godišnjice kontinuiranog djelovanja.
Obrazloženje odluke pročitao je Stipe Karmelić, pročelnik Upravnog odjela:

OBRAZLOŽENJE UZ NAGRADU OBRTU BODLOVIĆ
Obrt Bodlović, posluje u Bolu već 100 godina. Današnji vlasnik obrta je Nikica Bodlović, koji je naslijedio obiteljsku tradiciju od svoga djeda Nikole i od svoga oca Mate.
Pokojni Nikola Bodlović je rođen 1898. godine, a za kotlara i kovača se školovao u Zadru od 1914. do 1918. godine, te je nakon povratka u Bol otvorio svoju kotlarsko-kovačku radionu. U početku je radiona bila u srednjem prostoru na Studencu, ispod Rudine. Kasnije se radiona preselila iza župne crkve gdje je danas vjeronaučna dvorana. Godine 1959.  radiona je bila uz obiteljsku kuću na rivi koja je kasnije srušena, a danas je na tom mjestu ugostiteljski objekt Varadero.
Do završetka Drugog svjetskog rata uglavnom su se izvodili kotlarski i kovački radovi, tj. popravljanje kotlova za rakiju, izrada sjekira, motika, mašklina, potkova i sl.
Od 1945. godine posao se proširio na izradu kuhinjskih špahera na drva (peći), koristeći ostatke vojnih mesinganih čahura.
Izrađivale su se svjetiljke na garbit-cintalene. Od 1956. godine, prilikom elektrifikacije otoka izrađivali su se razni nosači, vrata za trafostanice i ostala bravarija.
Pokojni Mate Bodlović je rođen 1931. godine, a od 1968. godine je nastavio obiteljski bravarsko-limarski-vodoinstalaterski obrt. Uz proširenje djelatnosti izgradio je novu radionu u vrtu iza nove obiteljske kuće u ulici Ante Radića u kojoj se i danas radi.
Mate Bodlović je u dva navrata napravio željeznu kupolu sa pumpama na izvoru vode na Studencu.
Najviše se bavio vodo instalacijama i limarskim radovima.
Nikica Bodlović je rođen 1957. godine te je kao dječak učio zanat kod svoga oca. Nakon očevog odlaska u mirovinu i završetka Domovinskog rata otvara svoj bravarsko-vodoinstalaterski obrt.
Danas se obrt uglavnom bavi vodoinstalacijama, razvodom centralnog grijanja i montažom solarnih panela za pripremu tople vode u manjim objektima.
U ovih 100 godina obitelj Bodlović je izučila 30-tak šegrta i pomoćnih radnika koji su se osposobili za zvanje majstora u ovim djelatnostima. Ovo je rijedak primjer održavanja obiteljskog obrta neprekidno 100 godina.

Grb općine Bol, pismeno priznanje i novčanu nagradu u iznosu od 6.000 kuna uručio je načelnik Tihomir Marinković vlasniku obrta Bodlović Nikici Bodloviću.

POZDRAV GOSTIJU
Prisutne na sjednici pozdravili su Lovro Kuščević, u ime predsjednika Vlade RH,  Darinko Kosor, u ime predsjednika Sabora i Danica Baričević, u ime Splitsko-dalmatinskog župana.
Na kraju sjednice prigodni program izvela je dječja klapa „Veras“, a zatim je  predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković pozvao prisutne na prigodno druženje u restoranu hotela „Elaphusa“. (j.e.)

(17) objavljeno  04. 08. 18. u 22:10 h  altsubota, 04. 08. 2018.     ********************

alt


PROGRAM ZA DAN OPĆINE BOL

U Bolu se 5. kolovoza osim Dana općine, blagdana Gospe od sniga i fjere, slave i dva državna praznika: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
• Fešta počinje već u subotu, 4. kolovoza, kada se u hotelu „Elaphusa“ održava svečana sjednica Općinskog vijeća. Na sjednici koja počinje u 11.30 sati dodijelit će se i općinska priznanja.
• U nedjelju, 5. kolovoza, položit će se u 10 sati vijenac i zapaliti svijeće pred spomenik palim za Domovinu.
Svečana sveta misa je u 10.30 sati u Samostanskoj crkvi.
Već u poslijepodnevnim satima na Rivi će na štandovima biti ponuđena riblja, a iznimno ovaj put i mesna jela, te kolači, piće … Glazbeni program je od 21 sat.
Vatromet je planiran u 23.59 sati.

(16) objavljeno  03. 08. 18. u 23:10 h 

********************


alt


MANJE TURISTA U SRPNJU

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema objavljenim podacima TZ SDŽ, u srpnju je bilo ove godine manje dolazaka gostiju nego lani u istom mjesecu. Došao je ove godine 908.801 gost (-1 posto), ali ostvarili su više noćenja: 5.385.443 (+2 posto).
Najviše je u srpnju došlo gostiju iz Poljske (107.149), zatim Češke (78.759), Njemačke (67.050), BiH (50.724), a domaći su peti (46.407).
Osim u Selcima sve ostale destinacije na Braču su zabilježile manje gostiju nego u srpnju prošle godine. Ukupno ih je na Brač došlo 74.079 gostiju. Najviše u Bolu (27.530), zatim Supetru (22.536), Milni (5.997), Postirima (5.619), Selcima (5.422), Sutivanu (5.370) i Pučišćima (1.605).
Za dan-dva i Ured TZO Bol objavit će rezultate za srpanj i prvih sedam mjeseci ove godine. (j.e.)

(15) objavljeno  03. 08. 18. u 23:05 h 

********************


alt


VJENČANJE PRI ZALAZU SUNCA

U petak je u predvečer na Zlatnom ratu matičar Frane Marinković vjenčao dvoje britanskih državljana. Mladenka je Natalie Sarah Ryan (1979.), a mladoženja Harry Joshua David Petrushkin (1981.). Osim svjedoka i rodbine, vjenčanju je prisustvovala i Zdenka Petek, ovlaštena sudska prevoditeljica za engleski jezik.
Mladenci su poželjeli da se tijekom vjenčanja vidi sunce na zapadu, pa je zbog toga dogovorena satnica u 20.30 sati. To međutim nije bilo moguće realizirati jer je bilo - oblačno. (j.e.)

(14) objavljeno  03. 08. 18. u 23:00 h 

********************


alt


JANJETINE ĆE BITI DOVOLJNO

Mesnica „Delicates grill“od četvrtka nudi pečenu janjetinu, odojak i piletinu. Ražanj je na platou uz cestu prema plaži Zlatni rat, nasuprot ulaza u kamp odmorište „Zlatni rat“ gdje je i kiosk u kojem se može kupiti ili naručiti pečenje. U Bolu je tradicija da se za fjeru peče i jede janjetina.
Cijena nam se čini prihvatljivom: janjetina 180 kn/kg, odojak 100 kn/kg i piletina 50 kn/kom.
Tko naruči telefonom ima dodatnih 10 posto popusta. Treba nazvati:
00385 (0) 95 8187 443 ili 00385 (0)21 341 098.
Naručeno pečenje se može dobiti dostavom ili ga preuzeti kod kampa „Zlatni rat“ ili u mesnici na Rudini.
- Uzeli su mi ono što sam najviše volio, ali nisu ono što sam sanjao. Za moje prijatelje janjetina je 150 kuna – rekao nam je vlasnik mesnice Dražen Skelin Dika.

(13) objavljeno  03. 08. 18. u 22:55 h 


altpetak, 03. 08. 2018.     ********************


alt

Grob Frane Radića u Bolu


alt

Cvijeće su položili i svijeće zapalili: rodbina, Jadranka Nejašmić i predstavnici Općine Jakov Okmažić, zamjenik načelnika i Matko Baković, predsjednik Gradskog vijeća


alt


alt


alt


U SPOMEN NA FRANU RADIĆA

Frane Radić, istaknuti Boljanin, zasluženo je dobio spomen ploču na fasadi kuće u kojoj je živio, danas hotelu „Kaštil“, u ulici koja je po njemu dobila ime. Rodio se 1857. u Bolu gdje je završio osnovnu školu, a školovanje je nastavio u Zadru i Splitu. Dvije je godine proveo na studiju arhitekture u Beču, ali je kao učitelj radio u Makarskoj, a 24 godine je u Korčuli proveo kao stručni učitelj. Nastavio je u Dubrovniku, a u Bol se vraća 1914. gdje je umro 1933. u 76. godini života.
Zahvaljujući inicijativi Općinske knjižnice i upornosti Jadranke Nejašmić, uz financijsku pomoć Općine Bol, realizirana je u četvrtak navečer ideja o postavljanju spomen ploča, ali i da se čuje o aktivnosti i zaslugama ovog velikana duha, kulturnom i javnom djelatniku. O tome su govorili Jadranka Nejašmić, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ i dr. sc. Jakov Karmelić, koji je za ovu priliku doputovao iz Rijeke. Na putu, pred sam Split, imao je prometni udes sa totalnom štetom na autu, bez svoje krivnje, ali i bez ozljeda došao u Bol i vrhunski odradio svoj zadatak. Šezdesetak posjetitelja u Teatrinu Dva ferala, mnogo je zanimljivosti saznalo iz života i stvaralaštva Frane Radića, a mogli su vidjeti, prvi put javno prikazanu, najstariju sliku panorame Bola iz 1870. godine.
Frane Radić bio je stručni učitelj ali i prevoditelj s njemačkog i talijanskog, priučeni arheolog … Sa svojim učenicima iz Korčule načinio je ulazni portal na Domu za stare, kamenu kupolu na studencu 1885. …
Prije predavanja na bolskom groblju položeno je cvijeće i zapaljene svijeće na njegov grob.
Spomen ploču otkrila je Radićeva pranećakinja Katarina Pavešić, a brončani odljev na kamenoj podlozi rad je Frane Šituma, magistra kiparstva iz Splita. (j.e./l.e.)

(12) objavljeno  02. 08. 18. u 23:50 h 

********************


alt


VATROMET NA DAN OPĆINE

U nedjelju, na državni praznik (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja) ali i na blagdan Gospe od sniga, Dana općine i bolske fjere, bit će u 23.59 sati – vatromet. Organizator završnog dijela bolske fešte je Turistička zajednica. (j.e.)

(11) objavljeno  02. 08. 18. u 23:45 h  

********************


alt


POČAST  UMRLIM BRANITELJIMA

Čestitajući mještanima i ostalim građanima Hrvatske Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Udruga bolskih branitelja uz čestitku je uputila i slijedeću obavijest:
* Pozivamo mještane i goste da nam se u što većem broju pridruže na svečanoj svetoj misi u Samostanskoj crkvi, u nedjelju 05. kolovoza, s početkom u 10:30 sati. Nakon mise, počast ćemo odati našim preminulim suborcima: Zdravku Jakšiću, Frani Jakšiću i Anti Vuleti, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na njihovim vječnim počivalištima.
                                                                                                Za Udrugu Pero Nevistić

(10) objavljeno  02. 08. 18. u 23:40 h  

********************


alt

Gitaristi u klasi prof. Anders Miolin (Švedska)


JAZZ RADIONICA U BOLU

Krajem mjeseca, od 23. do 30. kolovoza, u Bolu se i ove godine održavaju ljetne glazbene radionice u organizaciji Međunarodne ljetne glazbene škole iz Pučišća.
U svojoj dugogodišnjoj tradiciji (23 godine) škola je postala najveći međunarodni edukativno – kulturno – turistički projekt u Europi glazbeno odgojivši više od 4.000 polaznika te kroz 80 glazbenih događanja godišnje Pučišća pozicionirao kao prepoznatljiv svjetski brand turističke i kulturne destinacije. Upravo su brojni polaznici ove međunarodne glazbene škole kasnije upisali studij glazbe, postigli velike uspjehe i sada su prisutni, kako u diskografiji, tako i na značajnim mjestima u glazbenim institucijama.
Program Međunarodne glazbene škole Pučišća i Jazz radionica Bol namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola, studentima glazbenih akademija i samoukim glazbenicima koji, bez obzira na stupanj dosadašnjeg znanja i glazbene naobrazbe žele aktivno provesti svoj ljetni odmor na jednom od najljepših hrvatskih otoka.

(09) objavljeno  02. 08. 18. u 23:35 h 

********************


alt


alt


PEČENA JANJETINA, ODOJAK …

Od četvrtka poslijepodne počela se pripremati na ražnju janjetina, odojak i piletina. Taj 24-satni posao u petak, subotu i nedjelju, s dostavom na kućnu adresu radi mesnica „Delicates grill“. Ražanj je na platou ispred ulaza u kamp odmorište „Zlatni rat“ na cesti Bol – Zlatni rat (Murvica).
Cijena pečene janjetine je 180 kn/kg, odojka 100 kn/kg, a pečene piletine 50 kn/kom.
Tko naruči telefonom ima dodatnih 10 posto popusta. Treba nazvati:
00385 (0) 95 8187 443 ili 00385 (0)21 341 098.
Naručeno pečenje se može dobiti dostavom ili ga preuzeti kod kampa „Zlatni rat“ ili u mesnici na Rudini.

(08) objavljeno  02. 08. 18. u 23:30 h  


altčetvrtak, 02. 08. 2018.     *********************


alt


SRIJEDOM JE FEŠTA NA RIVI

Na bolskoj rivi je i ove srijede organizirana manifestacija Bolska litnja noć uz glazbeni program i gastronomsku ponudu. Tako će biti svake srijede u kolovozu, osim 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, kada će se Bolska linja noć održati dan ranije, u utorak 14. kolovoza.

Tijekom večeri može se uživati u ponudi morskih specijaliteta, domaćim kolačima, domaćem vinu, pivu …

(07) objavljeno  01. 08. 18. u 23:25 h  

********************


alt


PREDAVANJE O F. RADIĆU

Frane Radić (1857. – 1933.) jedan je od bolskih velikana kojem će ovog četvrtka Bol, na inicijativu Općinske knjižnice, postaviti spomen obilježje na fasadi zgrade u kojoj je živio, danas hotelu „Kaštil“, u ulici koja nosi njegovo ime.
Predstavljanje života i djela bolskog velikana duha počet će u 21 sat u Teatrinu Dva ferala gdje će govoriti Jadranka Nejašmić i dr. sc. Jakov Karmelić.

(06) objavljeno  01. 08. 18. u 23:20 h  

********************


alt


OPASNOST ZA MASLINIKE

Hrvatsko poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba SDŽ obavijestila je maslinare kako je zabilježen let 2. generacije maslinine muhe srednjeg do vrlo jakog intenziteta. Obavijest potpisuje Silvija Marušić, dip. Ing. agr.
Od maslinara se zahtjeva poduzimanje mjera zaštite radi očuvanja plodova jer je već sada vidljiva šteta i opadanje plodova.
Kako se zaštititi i koje preparate se treba koristiti navedeno je u Obavijesti savjetodavne službe koju u cijelosti objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(05) objavljeno  01. 08. 18. u 23:15 h   
alt


srijeda, 01. 08. 2018.     ********************


alt


alt

Oliver je u Bolu uvijek rado bio viđen. U društvu je sa Zdenkom Petek i Željanom Cvitanić iz Bluesun hotela


OPROŠTAJ OD OLIVERA

Bol se isticanjem zastava na pola koplja u utorak pridružio ostalim gradovima i općinama u Hrvatskoj koji su se oprostili od Olivera Dragojevića. „Svjetlica“ i još nekoliko brodica krenulo je iz Bola ususret katamaranu „Vida“ na kojem je bio lijes sa posmrtnim ostacima glazbenog velikana koji će u srijedu u 18 sati biti sahranjen na groblju u rodnoj Veloj Luci.

Stariji Boljani se sjećaju Olivera koji je sa „Batalima“ nastupao na plesnim večerima na plaži Borak. Nastupao je i na koncertima u hotelu „Elaphusa“.

Općina Bol će umjesto vijenca uplatiti prilog u Fond Lige za borbu protiv raka, a brzojav sućuti uputio je načelnik općine Tihomir Marinković. (j.e.)

(04) objavljeno  31. 07. 18. u 22:25 h 

*********************


alt


SUD PONIŠTIO RJEŠENJE MINISTARSTVA

Presudom Upravnog suda u Splitu poništeno je rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture iz travnja prošle godine – kako piše „Slobodna Dalmacija“ – kojim je poništena odluka o dodjeli koncesije na Zlatnom ratu zagrebačkoj tvrtki Sport B d.o.o.
Sud je naložio Ministarstvu da ponovno provede postupak.
Sudu su tužbe podnijeli Sport B i Kamen sreće d.o.o. iz Bola. Tvrtka Sport B tražila je od suda poništenje odluke Ministarstva, ali i potvrdu odluke o dodjeli koncesije.
Na odluku suda utjecala je činjenica što je Ministarstvo donijelo odluku u tijeku trajanja roka za žalbe.

(03) objavljeno  31. 07. 18. u 22:20 h  

********************


alt


DVA IZOSTANKA KATAMARANA

Dva je puta u srpnju izostao katamaran. Jednom nije došao iz Splita (11. srpnja), a jednom nije iz Bola krenuo za Split (27. srpnja). Razlog oba izostanka je bio kvar na katamaranu „Vida“.
U srpnju 2017. i 2016. katamaran je izostao po jedan put.
Ove godine, u sedam mjeseci, katamaran nije u Bol dolazio 58 puta. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 07. 18. u 22:15 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: KOTLOVINA U DVD-u

Ove sezone nisu u Bol „uvezena“ samo četiri vatrogasca iz Zagreba (i jedno vozilo) već i tamošnji specijalitet – kotlovina. Umijeće kuhara demonstrirao je Damir Pelesk iz DVD Hrašće koji u utorak pripremio ukusnu večeru za četrdesetak vatrogasaca. (j.e.)

(001) objavljeno  31. 07. 18. u 22:10 h 


altVažnije vijesti objavljene u srpnju 2018.

utorak, 31. 07. 2018.     ********************


alt


SJEDNICA TURISTIČKOG VIJEĆA

Druga redovna sjednica Turističkog vijeća TZO Bol održana je prošlog ponedjeljka (30. srpnja)  na kojoj se raspravljalo o više aktualnih tema. Raspravu i zaključke objavljujemo na temelju priopćenja kojeg smo dobili iz Ureda TZO Bol:
• Direktor WTA turnira Feliks Lukas istaknuo je da je ovogodišnji turnir odrađen sa najmanjim budžetom do sada (3.200.000 kuna), te da se nada da će idući turnir biti podržan i od strane Središnjeg ureda za sport Vlade RH čija je podrška ove godine izostala. Osim u Bolu turniri istoga ranga ove godine održali su se u Newport Beach, Indian Wells, Chicago (USA), Limoges (Francuska), Mumbai (Indija), te tri destinacije u Kini.
• U osvrtu na tijek turističke sezone 2018., Markito Marinković, direktor TZO Bol izvijestio je članove Turističkog vijeća da je u prvih 7 mjeseci ostvaren pad od 8.000 noćenja od toga 7.000 u hotelskom te 1.000 u privatnom smještaju.
• Tajni gost u destinaciji Bol (prvo mjerenje) , izvijestio je Markito Marinković, utvrdio je da su ostvareni rezultati i ove godine najlošiji u grupaciji barova i trgovina te da će potpuno izvješće biti objavljeno do kraja ovog tjedna putem weba i društvenih mreža.
• Govoreći o nedavnim događanjima u vezi sa provođenjem plana uređenja plaže Zlatni rat, načelnik općine Tihomir Marinković,  istaknuo da se radi o neprimjerenom ponašanju grupe građana Bola sa namjerom da se destabilizira stanje u Bolu te da se napravi šteta Općini Bol. Zbog svega toga održana je sjednica Općinskog vijeća općine Bol gdje je prezentirano i dokumentirano da Općina Bol izvodi potpuno legalne aktivnosti za što ima sve propisane dozvole na plaži Zlatni rat, te da će  nastavak ovih radova na uređenju plaže biti na jesen.

(127) objavljeno  30. 07. 18. u 22:55 h 

********************


alt


ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA O ZLATNOM RATU

Na Aktualnom satu 14. sjednice Županijske skupštine, koja je održana u ponedjeljak (30. srpnja) bilo je vijećničkih pitanja vezano za nedavna događanja na plaži Zlatni rat.
O tome izvještava portal Dalmacija Danas.
Vijećnik Ante Renić (Pametno) je pitao:
- Svjedoci smo neovlaštenih uklanjanja stabala, postavljanja ležaljki, izgradnje zidića. Temeljem čega se to izvodi, je li Bol upozoren na to? Jesmo li odluku o koncesiji prepustili Općini da bi ona to nezakonito dodjeljivala? Jesmo li donijeli pravilnik koji je neprimjenjiv?
Odgovorio je Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo:
- Koncesija mora biti dodijeljena do kraja godine. Prošlog tjedna smo dobili dopis Općine Bol u kojem nas mole za produljenje roka. Imamo svog predstavnika za koncesijska odobrenja koji izvještava oko svih aktivnosti na području Bola. Vezano uz gradnju zidića i uklanjanje stabala, pratimo sve što se događa. Dogodile su se stvari koje se nisu trebale dogoditi. Moram naglasiti da se Općina trudi oko ovih problema, načelnik dolazi u Županiju, nažalost stvari ne idu tokom koji bi oni sami htjeli.
Mi možemo vršiti pritisak da Općina Bol i sve ostale općine rade po zakonu. Puno dobrih efekata smo imali ove godine zbog novog pravilnika i strožeg nadzora. Za općine koje se nisu držali pravila ove godine nisu odobrena sredstva za korištenje pomorskog dobra od strane Županije. Onaj tko se ne drži pravila, neće dobiti sredstva iz županijskog proračuna. Tako će biti i s Općinom Bol ako sve ne bude kako treba. Još ima vremena, očekujemo njihovu reakciju – kazao je Stipe Čogelja, a mi prenijeli s portala Dalmacija Danas.

(126) objavljeno  30. 07. 18. u 22:50 h 

*********************


alt


TKO PRAVI PROBLEME SA OTPADOM?

Odlaganje smeća postaje sve aktualnije kako se približava zakonski rok (1. studenog) od kada bi se trebao primjenjivati novi obračun za usluge odvoza smeća, ali i drugačije ponašanje onih koji „proizvode“, sortiraju i odlažu smeće.
U poluukopne kontejnere u Ulici Hrvatskih domobrana, nedaleko trgovine Tommy, ubacuje se otpad iz nekih restorana, a kese sa smećem pored kontejnera su svakodnevna pojava.
Radnici koncesionara koji prazni kontejnere, nisu obvezni čistiti uokolo, ali moraju obavijestiti kada uoče otpad kojemu tamo nije mjesto. Otpad iz restorana nije iz obližnjeg „Ranča“, kako se utvrdilo izvidom, jer oni uredno odlažu u svoje dvije kante, pa se sada želi utvrditi tko onečišćava okoliš. Tvrtka Michieli-Tomić, zadužena za odvoz smeća, moli za pomoć i tko otkrije prekršitelja ili pošalje fotografiju, može očekivati novčanu nagradu. Ne bude li rezultata, postavit će se – nadzorne kamere. (j.e.)

(125) objavljeno  30. 07. 18. u 22:45 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ZAŠTITNA OGRADA NA PLAŽI

Na kupalištu za invalide na Bjenačici postavljene su zaštitne plutače. Upozorenje su za kupače da se previše ne udaljavaju od obale, ali isto tako da onemoguće  malim brodicama da dolaze sasvim blizu kupača. (j.e./l.e.)

(124) objavljeno  30. 07. 18. u 22:40 h

********************


alt

Cesta Bol - Murvica asfaltirana je 2013. u dužini od 2,8 km za 10,5 milijuna kuna


CESTA OD NEREŽIŠĆA DO MURVICE  

Županijska uprava za ceste planirala je u 2018. godini 123,6 milijuna kuna izgradnju novih cesta. Za nas je interesantno da će se nastaviti radovi na cesti Nerežišće – Vela Farska – Murvica – Bol. Završeni su radovi donjeg stroja i zaštita pokosa III. dionice u geotehnički izuzetno složenim uvjetima. Ove godine završio bi se gornji stroj, odbojna ograda i signalizacija. Rade se idejni projekti za dionicu Vela Farska – Murvica.
U planu je rekonstrukcija opasnih krivina između Supetra i Splitske, izgradnja ceste Pučišća – Povlja, za koju se ima građevinska dozvola.
Na području SDŽ ima autocesta 122 km, državnih cesta 770 km, a županijskih i lokalnih cesta 1.749 km. Godine 1998. bilo je u županiji oko 300 km neasfaltiranih cesta, a danas oko 40 kilometara. (j.e.)

(119) objavljeno  28. 07. 18. u 21:40 h 

*****************


alt

Kuhar iz Indije s voditeljem u restoranu na Zlatnom ratu Tomijem Fabijanovićem


alt

Manoj, kuhar iz Indije, na radnom mjestu


UVOZ RADNIKA IZ INDIJE

Naslušali smo se i načitali o nedostatku radne snage potrebne hotelskim kućama i drugim subjektima koji opslužuju turističku privredu. Država je odobrila i uvoz radne snage i uglavnom nam konobari, kuhari, sobarice i čistači dolaze iz susjednih država, BiH i Srbije. Stižu nam, međutim, i iz udaljenih država, sa drugih kontinenata.
Za potrebe Bluesun hotela u Hrvatskoj, došlo je i pet radnika - iz Indije. U Bolu je ove subote (28. srpnja) prvi radni dan bio za Manoja Prasada iz daleke Indije, koji će raditi u kuhinji restorana na plaži Zlatni rat. (j.e.)

(116) objavljeno  28. 07. 18. u 21:25 h 

********************


alt


ZAMJENA PROSTORA

Općinsko vijeće odobrilo je 25. srpnja dogovor o zamjeni prostora između Općine Bol i Bol poljoprivredne zadruge. Općinske službe (računovodstvo Općine i blagajna, računovodstvo Dječjeg vrtića i Centra za kulturu) napustile bi prostorije na I. katu zgrade, južno od Župne crkve. Oni bi preselili, zajedno sa ostalim općinskim službama, u zgradu na Loži, koju prethodno treba adaptirati.
Općina dobiva prizemlje zgrade Uz pjacu 2 gdje je sada kao podstanar općinska firma Grabov rat. U planu je da Grabov rat preseli na kat, gdje su sada prostorije općinske uprave.
U prizemlju bi, umjesto Grabovog rata, uselila FINA kojoj ističe ugovor o najmu u Ulici Frane Radića.
Realizacija ovih zamjena očekuje se tijekom 2019. a umnogome ovisi o rokovima za adaptaciju zgrade na Loži. (j.e.)

(114) objavljeno  27. 07. 18. u 22:50 h 

********************


alt


USPUT ZABILJEŽENO

Na sjednicama ima ponekad izjava ili događanja koja ostanu nezabilježena u novinarskim izvještajima ili službenim zapisnicima. Tri smo crtice izdvojili sa posljednje sjednice Općinskog vijeća, 25. srpnja:
HLAČE BERMUDA
Predsjednik Vijeća i načelnik upozorili su dvojicu gostiju na sjednici da ubuduće ne dolaze u bermuda hlačama, jer im neće biti dozvoljeno da budu na sjednici.
Hlače ispod koljena nisu primjerene na službenim sjednicama.
SJEČA STABALA
Četiri posjećena stabla razlog su prosvjeda na Zlatnom ratu o čemu je vijećnicima govorio, u ime prosvjednika, Josip Bačić. Predsjednik vijeća Matko Baković upitao ga je zna li i kako komentira da je u šumici na Borku posjećeno deset stabala kako bi  njegov otac montirao zabavni park.
„UMJETNIČKA“ IMENA
Vijećnica Katarina Marčić zamjerila je načelniku što je organizatoricu prosvjeda na Zlatnom ratu umjesto imenom nazvao „glavnom glumicom“, a na ranijoj sjednici jednog Boljanina: „čevapčić umjetnik“.
Načelnik je odgovorio kako je rekao onako kako misli o njima.

(113) objavljeno  27. 07. 18. u 22:45 h 

*****************

 

alt


ODRŽANA VII. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općinsko vijeće, pod predsjedanjem Matka Bakovića, u srijedu navečer odlučivalo je o 13 točaka dnevnog reda, a rasprava je trajala od 20 do 23 sata. Na sjednici je bilo 10 vijećnika, a Tonči Kukoč Bager je opravdao svoj izostanak.
Prije početka rasprave prema dnevnom redu, predsjednik Vijeća je obavijestio vijećnike da su na sjednici prisutni Siniša Soljačić (Udruga za bolji Bol) i Josip Bačić (Pokret otoka) koji su tražili da iznesu vijećnicima primjedbe njihovih udruga vezano za buku i radova na plaži Zlatni rat.
Pred ulazom u općinsku zgradu, prije početka sjednice, unatoč najavama, nije bilo nikakvog okupljanja.
Gostima je rečeno da za svoja izlaganja imaju 15 minuta, ali je rasprava trajala punih sat vremena.
• U nastavku sjednice raspravljalo se i odlučivalo po predloženom dnevnom redu:
- Prihvaćen je zapisnik sa 6. sjednice vijeća;
- Načelnik je usmeno izvijestio  o radu u općini između dvije sjednice;
- Vijećnici su postavljali pitanja, prijedloge i pohvale, a načelnik je odgovarao;
- Većinom glasova potvrđena je dosadašnja odluka o zaštiti od buke po kojoj glazba na otvorenom može biti do 1 sat iza ponoći, a do 2 sata može se svirati, ali tiho;
- Korisniku izgorenog kioska te dvojici koncesionara koji su prvi put dobili suglasnost za rad, privremeno će se postaviti tri nova kioska u postojećem nizu objekata;
- Vijećnici su bili suglasni s prijedlogom odluke o jednoj nekretnini, na lokaciji budućeg groblja;
- Odobrena je obitelji Santo kupnja općinske čestice s otplatom na rok od pet godina;
- Suglasni su bili vijećnici sa zamjenom nekretnine između Općine Bol i Bol poljoprivredne zadruge;
- Dva nova parkirna mjesta u Ulici Hrvatskog preporoda prepustit će se bez naknade na korištenje Domu za stare i nemoćne, a dva će se ponuditi okolnim stanarima pod istim uvjetima kao na ostalim parkiralištima u Bol;
- Nisu prihvaćeni prigovori na naknadu za komunalnu infrastrukturu.

(105) objavljeno  26. 07. 18. u 00:55 h 

****************

 

alt


alt


alt


IMAJU LI PROSVJEDI NEKU POZADINU?

Dva su razloga u kratko vremenu bila povod prosvjedima bolskih udruga. Udruga za bolji Bol prosvjedovala je zbog namjere izgradnje novog hotela „Borak“, a onda se javila neka nova udruga, nazvana Inicijativa mještana (Bol je naš) zbog uklanjanja četiri bora na Zlatnom ratu i postavljanja novih 17 kućica za ugostiteljsku ponudu i prodaju suvenira. Na prosvjednim skupovima bila su uvijek ista lica uz dolazak nekih nama nepoznatih, ali koji su očito pozvani i došli kao podrška prosvjednicima.
Općina, točnije načelnik Tihomir Marinković uputio je portalima službeno objašnjenje uz kopije suglasnosti županijske službe, Ministarstva okoliša i Lučke kapetanije.
Prosvjednici tvrde da to nisu nikakve dozvole i odobrenja nadležnih institucija.
Kome treba vjerovati?
Načelnika pitamo za neka pojašnjenja:


- Nadležnim službama u Županiji i Ministarstvu dostavili smo i projekte po kojima namjeravamo urediti plažu. Izradi projekata prethodio je krajem prošle godine poziv svima koji su davali usluge na pomorskom dobru da sudjeluju svojim prijedlozima u poboljšanju postojećih ili predviđanju novih sadržaja na Zlatnom ratu. Ono što smo primili, to smo proslijedili projektantu.
• Je li trebalo za radove ishoditi građevinsku dozvolu?
- Nije trebala građevinska dozvola – odgovara načelnik. – Mi smo izgradili neke potporne zidiće kako bi izravnali teren na budućem trgu gdje će se postaviti kućice. Za te zidiće koristio se kamen kao na ostalim zidićima, a za niveliranje isti materijal kao na ostalom dijelu plaže uokolo borova. Zbog sigurnosti i smetnji za postavu novih kućica uklonjena su četiri bora. Dva su bila nagnuta, a dva skoro potpuno suha. Procjena je da će na području cijelog Zlatnog rata trebati ukloniti 100 borova. Republički Zavod za zaštitu prirode izradio je još 1989. godine elaborat, kojeg potpisuje Eugen Draganović, dipl.inž. biologije, koji za šumu na Zlatnom ratu tvrdi da je biološki degradirana izostankom prorjeđivanja i čišćenja, bez šumskog reda u održavanju. Pješački prolazi pored stabala, piše u elaboratu, još pogoršavaju stanje.
- Nasipanjem zbog niveliranja još smo učvrstili stabla, jer je poznato da borovi imaju plitko korijenje, a na mnogim mjestima su i iznad površine zemlje.

• Zašto je uklanjanje stabala obavljeno pod zaštitom mraka?
- Grabov rat je početkom lipnja dobio nalog da ukloni stabla koje je označio tehnički direktor tvrtke koja treba isporučiti nove kućice. Oni ni nakon mjesec dana čekanja nisu to obavili jer su neki radnici odbili to učiniti. Morali smo zatražiti ponude, dogovoriti da to netko drugi uradi i oni su izvršili zadatak. Poslali su općini račun na 8.000 kuna plus PDV, kojeg ćemo prefakturirati Grabovom ratu jer je taj posao učinio netko umjesto njih. Plan je bio što više posla napraviti kada na plaži nema turista. Tu je spadala sjeća stabala, dovoz i montaža kućica, a nikakav tajanstveni rad po noći.
• Kako su se dijelila koncesijska odobrenja?
- Općina je objavila natječaj za korištenje kućica i druge aktivnosti na pomorskom dobru - odgovara načelnik. – Dogovorili smo da prednost imaju oni koji su do sada to radili, ukoliko su poštivali uvjete iz prethodnog ugovora. Stigle su samo dvije žalbe koje smo proslijedili nadležnom ministarstvu, kao drugostupanjskom organu.
Neki, pod izlikom brige za Bol, sada rade velike probleme. Pozivajući medije, građane pa i čelnike drugih lokalnih jedinica na otoku zbog potpore, učinili su nesagledivu štetu općini Bol, njegovim žiteljima, svima onima koji žele da nam Bol bude ljepši i kvalitetniji u pružanju usluga gostima. Možda nas žele prikazati da nismo u stanju upravljati pomorskim dobrom, da bi to netko drugi radio bolje. Znat ćemo se zaštititi od onih koji pretendiraju na naše prostore, ili im u tome pomažu, te ćemo i dalje ostati svoji na svome!
(j.e.)

(101) objavljeno 24. 07. 18. u 22:55 h 

********************


alt

Mons. Slobodan Štambuk na misi u bolskoj Župnoj crkvi 2016. godine. Uz njega su o. Ivo Plenković (lijevo) i o. Damir Sokić (desno)


ŽUPANIJSKA NAGRADA S. ŠTAMBUKU

U našoj županiji 13 će pojedinaca i grupa dobiti nagrade 30. rujna, na Dan Splitsko-dalmatinske županije. Nama je posebno interesantno što će nagradu za životno djelo dobiti Slobodan Štambuk, donedavni hvarsko-bračko-viški biskup.
Slobodan Štambuk je rođen u Selcima, a biskup je bio od 1989. do 2018. godine. (j.e.)

(100) objavljeno  24. 07. 18. u 22:50 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: KULTURA STANOVANJA

Još tri mjeseca i trebala bi se primjenjivati nova pravilna po pitanju odlaganja i odvoza kućnog i ostalog smeća. Hoćemo li se do tada naučiti (kultivirati) drugačijem ponašanju i prizorima koje smo danas snimili u centru Bola?

(98) objavljeno  24. 07. 18. u 22:40 h  

********************

alt


OKOM KAMERE: BAZEN, LEŽALJKE I ŽALO

Posjetitelje na otvaranju hotela „Vitar“ posebno je oduševio panoramski pogled sa IV. kata prema plaži Zlatni rat. Divili su se i bazenu na terasi krova. A ljetni ugođaj dočaran je ležaljkama i pravim morskim žalom. (j.e.)

(95) objavljeno 23. 07. 18. u 21:30 h   

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


OTVOREN HOTEL „VITAR“

Za manje od 10 mjeseci izgrađen je novi hotel u vlasništvu MS Brač turist. Novo je zdanje dobilo ime VITAR i izgrađeno je na samom ulazu u Bol, pored rotora. Među uzvanicima u subotu navečer bio je i načelnik bolske općine Tihomir Marinković, a prisutne je pozdravio vlasnik Stanko Kvesić koji je u Bolu od 1977. godine. U sastavu tvrtke MS Brač turist su hotel „Bol“, agencija Adria tours, a u zakupu još 250 smještaj jedinica raznih kategorija. Ima i vila s bazenima …
Za novi hotel „Vitar“ utrošeno je tri milijuna eura, a u novom objektu bit će 20 zaposlenika. Osim 27 smještajnih jedinica u hotelu je recepcija, kuhinja, garažni prostor, a na četvrtom katu terasa sa bazenom. (j.e.)

(91) objavljeno  21. 07. 18. u 23:10 h  

********************


alt


DVD DEŽURA U BARAKAMA

Je li zbog promjene plana ili smo mi pogrešno razumjeli i krivo objavili, noćno dežurstvo ekipe DVD-a nije na Zlatnom ratu, već u prostorijama društva. Za intervenciju, bude li potrebno, uvijek su spremni jedno vozilo i dva vatrogasca. (j.e.)

(90) objavljeno  21. 07. 18. u 23:05 h 

********************


alt


alt

Na slikama su dva od četiri posjećena stabla na Zlatnom ratu


alt

Pet od sedam sadnica koje će se posaditi prema stručnom rješenju


alt

Tri nove kućice još su na kamionu


alt

Prostor u sredini šumice uređen za buduće kućice


alt

Dio novouređenog prostora na Zlatnom ratu


IMA I ONIH KOJI SU PROTIV

Poodavno se može čuti kritički komentari na šarenilo ugostiteljskih kućica na istočnom rubu šumice na Zlatnom ratu. Neki to nazivaju ciganskom čergom, a onda je Općina odlučila ponešto urediti. Projektirano je novo ugostiteljsko naselje u sredini šumice gdje će se smjestiti 17 identičnih kućica.
Obavljeni su pripremni radovi, uređeni pristupi, postavljena vodovodni dovod i odvod otpadnih voda…
Zbog novih kućica trebalo je ukloniti nekoliko stabala (4) koje su poodavno trebali biti uklonjeni, ali je i dovezeno sedam novih sadnica koje će se tek zasaditi. U utorak oko 17 sati dopremljene su kamionom prve tri kućica.
Naravno, po običaju, uvijek ima onih koji su protiv novoga. Desetak njih se „spontano“ okupilo kod kamiona parkiranog na cesti iznad Zlatnog rata, uzvikujući protiv namjere postavljanja novih kućica. Isti su tijekom jutra obavijestili i policijsku ispostavu u Supetru zbog sječe stabala.
U Bolu je tijekom pripreme sezone posječeno nekoliko desetaka zdravih stabala borovine, ali nije bilo prosvjeda. Možda, jer je to bilo podalje od plaže Zlatnog rata. Boljani su dokazali ljubav prema toj plaži, a to bi trebao (možda) biti i razlog protivljenju nekim promjenama na plaži. Treba, međutim, znati da su stručnjaci poodavno najavili potrebu uklanjanja borovine koja je posađena prije 60-ak godina. Istina, nezamisliv nam je Zlatni rat bez zelenila, ali će, prije ili kasnije, trebati borovinu ukloniti i posaditi nešto drugo. O tome bi trebali odlučiti oni koji su stručnjaci za taj posao. (j.e.)

(71) objavljeno  17. 07. 18. u 22:15 h  

********************


alt

More na plaži iza Velog mosta u utorak u 9.30 nakon odlaska jahti sa Račića


KAKVOĆA MORA ZA KUPANJE?

Otkako pratimo analize mora od strane Nastavni zavoda za javno zdravstvo SDŽ, već tri sezone pišemo da je more u Bolu izvrsne kakvoće. Mjeri se svakih 15 dana na plažama Martinica, Borak i na dvije lokacije na Zlatnom ratu (istočna i zapadna strana).
Međutim, imali smo ove godine primjedbi na pojavu nečistoće, ili nam se tako činilo, na površini mora. Ribari nam kažu da je u pitanju uobičajena pojava cvjetanja mora. Mnoge bi umirio službeni izvještaj o dodatnom ispitivanju uzetih uzoraka mora izvan standardne tri lokacije. Na primjer na Račiću ili Bjenačici …
Dobro bi bilo znati i tko je nadležan za red i čistoću na bolskim plažama. Neke imaju svoje koncesionare i pretpostavljamo da su oni zadužen i odgovorni na tim plažama za čistoću i red. (j.e.)

(70) objavljeno  17. 07. 18. u 22:05 h 

********************


alt


AERODROM POTIČE RAZVOJ TURIZMA

Ne tako davno, prije pet godina, čitali smo ili slušali o mogućnosti zatvaranja zračne luke Brač. Razlog je bio sve manji broj letova, gubici koje većinski vlasnik nije želio ili nije mogao pokrivati. Danas je situacija sasvim drugačija. Na mjesto direktora došao je čovjek sa iskustvom, nakon rada na dubrovačkom i zagrebačkom aerodromu. U međuvremenu je produljena pista koja omogućava slijetanje zrakoplova na mlazni pogon do 150 sjedala. Sada se govori o novim ulaganjima i značaju aerodroma u turističkom razvoju otoka.
- Otok Brač po svojoj površini nudi mnogo veće mogućnosti – kaže nam direktor Aerodroma Brač Tonči Peović. – Brač je veći od Malte, a tamo avionima godišnje dolazi tri milijuna putnika. Mi ove godine računamo sa 40.000 putnika, ali za pet do deset godina bit će ih i do 150 tisuća. Prije produljenja piste na Brač su dolazili manji avioni iz Austrije, Njemačke i Italije. Ove godine imamo avio vezu iz 10 europskih destinacija i dvije linije, utorkom i subotom, sa Zagrebom. Mi želimo kvalitetnije goste, a oni nam sada dolaze iz udaljenijih zemalja. Da smo krenuli ispravnim pravcem dokaz su podaci iz Supetra gdje gosti prihvaćaju ponudu 10 posto skuplju. Subotom na brački aerodrom avionima dolazi oko 800 putnika.
• Razmišlja li se i o dolascima putnika za Makarsku, Hvar …
- Splitski aerodrom u ovim ljetnim mjesecima je preopterećen. Sa Brača bi se mnogo brže i jednostavnije moglo na Makarsku rivijeru ili na otok Hvar. Međutim, to je stvar agencija koje prodaju turističke aranžmane i biraju najpovoljnije i najjeftinije transfere. Na brački aerodrom slijeće i po 30 privatnih, poslovnih zrakoplova. Morat ćemo proširiti zbog njih i parking pozicije jer trenutno možemo osigurati 20 mjesta za te avione.
Očito, neka su sada druga razmišljanja i planovi o važnosti zračne luke Brač na razvoj turizma na Braču. Vjeruje se kako se stvaraju uvjeti za kvalitetniju ponudu gostima bolje platežne moći. Uskoro bi, zahvaljujući i avio gostima, trebala početi revitalizacija zapuštenih bračkih baština u centralnom dijelu otoka. Osim toga, gosti koji dolaze avionom, njih barem 50 posto traži rent a car vozila za obilazak i razgledanje otoka. Malih, poslovnih aviona sve više dolazi na Brač, a u Europi ih je registrirano 43.000.
- Imajmo na umu da dolazak 2.000 putnika generira jedno novo radno mjesto – čuli smo optimističku prognozu i najavu od direktora Aerodroma Brač Tonča Peovića s kojim smo razgovarali u petak u cocktail baru Bolero. (j.e.)

(58) objavljeno  13. 07. 18. u 23:25 h  

********************


alt

Objekti na Bjenačici gdje se nalazi Srednja škola i đački dom


alt

Jedna od soba u đačkom domu


SREDNJA ŠKOLA: 47 PRVAŠA

Petak, iako je uz to bio i 13., čini se sretan početak za Srednju školu u Bolu. Lani ih se upisalo 8, a za školsku godinu 2018./19. – čak 47. Trogodišnje školovanje bit će za 10 kuhara i isto toliko konobara. Četverogodišnje školovanje za Turističko hotelijerske komercijaliste upisat će u prvi razred 15, a u Opću gimnaziju 12 učenika. U đački dom ih je primljeno 27 iako je bilo planirano primiti 20.
- U jesenskom roku bit će još mjesta za THK i Opću gimnaziju, ali mjesta više nema u đačkom domu – rekla nam je ravnateljica Srednje škole Sani Bodlović. (j.e.)

(56) objavljeno  13. 07. 18. u 23:15 h 

********************


alt


alt


alt


KAKVA SE IZGRADNJA PLANIRA NA BORKU?

BLUESUN HOTELI uputili su medijima detaljna objašnjena svojih planova vezano za izgradnju hotel „Borak“. Zbog dužine teksta izdvojili smo jedan dio koji nam se činio najzanimljivijim, ali i kao odgovor na iznesene kritike tijekom javne rasprave o izmjenama Urbanističkih planova.
Kompletan tekst je u prilogu, a potrebno je kliknuti na donji link.
*****
• Kapacitet cijelog kompleksa Bluesun hotela u Bolu trenutno je 1.599 kreveta u 726 smještajnih jedinica. Od toga je svega 612 kreveta kategorije 4*, dok su ostali kapaciteti kategorije 3*. S novim projektom naš kapacitet u Bolu će biti 2.143 kreveta (1.046 soba)i svi će oni  biti kategorije 4* i 5*.
Radi usporedbe,  potrebno je napomenuti da je 1989.-e u Bolu kapacitet u hotelskom smještaju i odmaralištima  bio 3.080 kreveta, a danas svi bolski hoteli raspolažu sa 2.348 kreveta.
• Novi hotel koncipiran je kao hotel visoke kategorije (5*) s ponudom usmjerenom na obiteljski turizam. U skladu s tim, nova zgrada zamišljena je kao funkcionalna cjelina s najraznovrsnijim sadržajima (ugostiteljskim, zabavnim, rekreacijskim i uslužnim).
Zgrada je poluukopana, kaskadnog volumena i katnosti Po+Su+Pr+4, te je funkcionalno podijeljena u nekoliko zona.
• Veći dio smještajnih jedinica orijentiran je prema jugu, s pogledom na more. Sobe na završecima volumena koji se protežu u smjeru sjever-jug najveće su i najkvalitetnije sobe s velikim terasama i zelenim krovovima, dok sobe na najnižoj etaži zapadnog i srednjeg volumena imaju vlastiti bazen ispred sobe, tzv. swim-up. 
• Gornja kota građevine prati visinu postojećeg hotela Borak.
• Novim rješenjem hortikulture sve slobodne površine planiraju se oplemeniti visokokvalitetnim zelenilom lokalnog karaktera i klime. Zelene površine tako će zauzimati više od 40% ukupne površine zone. Dodatno, arhitektonskim rješenjem oblikovanja pojedinih krovova u obliku „zelenih krovova“ dodatno se doprinosi povećanju prirodne vegetacije i stvaranju lokalnog ambijenta.
• Za potrebe kompleksa Bluesun kao i novog hotela u sklopu kompleksa, predviđa se izvedba sustava desalinizacije za sve postojeće i buduće potrošače pitke sanitarne vode. Procesom desalinizacije osigurat će se sigurna opskrba objekta pitkom sanitarnom vodom čime će se znatno poboljšati dosadašnja vodoopskrba naselja Bol kao i ostalih potrošača na postojećem magistralnom cijevovodu.
• Crpljenje morske vode će se koristiti i za toplinske pumpe potrebne za grijanje i hlađenje građevine što predstavlja napredno zeleno ugljiko-prijateljsko rješenje.
Višak vode od ispiranja filtera i površinskih oborinskih voda će se filtrirati i koristiti kao tzv. „tehnološka voda“, i koristit će se za navodnjavanje.
• Dakle, osim što se i u pogledu svih sustava povezanih sa vodom minimalno koristi postojeća i planirana infrastruktura Bola, ovim se mjerama ona dodatno rasterećuje u odnosu na trenutno stanje postojećih potrošača u samoj zoni. Možemo sa sigurnošću tvrditi da projekt budućeg hotela predstavlja najzeleniji hotel u široj regiji.
• Električna energija dodatno će se proizvoditi putem fotonaponskih folija na ravnom krovu zgrade, i time, u ljetnim mjesecima omogućiti samoodrživost, što pozitivno utječe na uštedu energije na razini naselja i cijelog otoka.
• TUI Grupa vodeća je svjetska kompanija u području turizma koja pruža usluge za 30 milijuna kupaca, a zapošljava 77 tisuća ljudi u 130 zemalja. Ključne su odrednice korporativne kulture TUI Grupe globalna odgovornost prema ekonomiji, okolišu i društvu, što se odražava i kroz dugogodišnju strategiju održivog turizma.
• Bluesun hoteli se prilagođavaju zahtjevima tržišta i sukladno tome, u novom hotelu planiraju se nuditi sve vrste usluga. Iskustvo iz naših ostalih hotela, u kojima imamo sličan koncept kazuje nam da su različite vrste usluge zastupljene ovisno o tržištu i sezoni dolaska gostiju na sljedeći način: očekuje se do 40% gostiju koji će koristiti usluge polupanisiona, 30% koristit će uslugu noćenja i doručka,  a 30% all inclusive uslugu.
• Tradicionalno, najvjerniji  i najbrojniji gosti ove destinacije i dalje se očekuu s njemačkog tržišta. Ciljane skupine su klijenti visoke platežne moći, koji putuju više puta godišnje i troše prosječno 2-3 puta više u destinaciji od gostiju koji su trenutno klijenti naših hotela.
• Plaža ispred hotelskog naselja nije predmet ovog projekta, niti se izgradnjom novog hotela   prejudicira budući izgled plaže ili njeno uređenje u budućnosti.
Projekt novog hotela obuhvaća izgradnju 5 grijanih zatvorenih i otvorenih bazena ukupne vodene površine 2000 m2 što će rezultirati rasterećenjem plaže u tom smislu.
• Ukupna vrijednost ove investicije je cca. 55 mil. EUR. Uvjereni smo da će ona polučiti višestruke koristi za lokalnu zajednicu. Općina Bol njome, samo od komunalne naknade ostvaruje financijsku korist od 14 milijuna.kuna.
• Planira se zapošljavanje još 200 ljudi što će sasvim sigurno potaknuti gospodarski razvoj Bola i  pozicionirati ga u vodeću jadransku odmorišnu destinaciju visoke kategorije.
Jedan od strateških ciljeva ovog projekta je produljenje turističke sezone za više od 40 dana u odnosu na sadašnje stanje.
• Ovaj projekt je važan i sa aspekta Zračne luke Brač jer predstavlja jedan od  temelja za produženje piste što će, kao rezultat imati letove iz svih važnijih europskih emitivnih tržišta direktno za Brač, čime se otvaraju neslućene mogućnosti za daljnji razvoj otoka i dobrobit svih njegovih stanovnika.

*****
(Kompletno objašnjenje Bluesun hotela je u prilogu. Kliknite na donji link.)

http://boljani.info/images/pdf/TUI%20MAGIC%20LIFE%20priop%e6enje.pdf

(44) objavljeno  10. 07. 18. u 21:35 h 

********************


alt


BOLJANI IMAJU TREĆINU APARTMANA?!

Brojke uvijek nam nešto govore, ako se znaju i žele pročitati. Na primjer, koliko bolskih obitelji ima koristi od izdavanja apartmana i soba? Ukupno je u Bolu 757 obveznika koji imaju odobrenja za smještaj gostiju. Boljana, sa stalnim boravkom cijele godine u Bolu, je 316 ili 41,7 posto. Neka domaćinstva imaju i do četiri odobrenja, pa se može objaviti da se tek trećina bolskih domaćinstava bavi iznajmljivanjem!
Tko su ostali: prijavljeni, ali ne žive u Bolu (58), pravne osobe sa sjedištem u Bolu (20), prave osobe sa sjedištem izvan Bola (15), pravne osobe izvan Hrvatske (2), fizičke osobe prijavljene u drugim mjestima u Hrvatskoj (188) i stranci (7).
Među ukupno 757 obveznika nalazi se i 151 rješenje za tzv nekomercijalni smještaj. Tu pogodnost koriste najčešće strani državljani koji imaju apartmane u Bolu (63), hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Bolu (51), ali i Boljani kojima tijekom ljeta dolazi rodbina (37).  Oni u nekomercijalnom smještaju ne naplaćuju noćenja, ali plaćaju boravišnu pristojbu, paušalno ili u punom iznosu.
Nema zakonske mogućnosti da se zainteresiranima izvan Bola onemogući izgradnja apartmana u Bolu. Boljani uostalom slobodno kupuju stanove u Zagrebu i Splitu, a apartmanizaciju svjesno ili slučajno omogućili su oni koji su prodavali građevinske parcele. Tome su pogodovale i općinske odluke po kojima se u objektu umjesto šest može graditi devet apartmana. Odlukom je omogućena i viša katnost objekta … Sve je to dovelo do ove situacije: prevelika apartmanizacija koja je 2/3 u vlasništvu pravnih osoba i onih koji žive podalje od Bola, čak i u inozemstvu. (j.e.)

(33) objavljeno  08. 07. 18. u 23:05 h 

********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"