Bolska kronika

subota, 25. svibnja 2024.


alt


ŠTO SE RADILO U OPĆINI BOL

Na početku svake sjednice Općinskog vijeća, a tako je bilo i na III. sjednici (23. svibnja), načelnica općine Katarina Marčić izvijestila je vijećnike o važnijim aktivnostima između dvije sjednice (II. sjednica Općinskog vijeća održana je 19. travnja):

 • * U tijeku je javna nabava za izgradnju luke. Procijenjena vrijednost je 8,5 milijuna eura. Do 7. lipnja trebali bi saznati i ime izvođača.
 • * Prvi kraju je izgradnja I. faze radova na novom groblju.
 • * Nastavljaju se radovi na uređenju krovišta na Domu kulture.
 • * Za novi Dom DVD-a trebalo je raditi nove projekte i troškovnike, a natječaj očekujemo do ljeta.
 • * Isto tako i za Kino Bol pripremaju se potrebni dokumenti.
 • * Za uređenje Ulice Ante Radića prošli tjedan smo dobili troškovnik. Parter će biti uređen od kogula i kamena kako je predviđeno projektom Nikole Popića. U ovoj ulici će biti izvršena rekonstrukcija kanalizacije, oborinskih voda i svih potrebnih instalacija. Ukupni troškovi su oko 600 tisuća eura.
 • * Završeni su radovi na ispitivanju prostora šematorija između Samostanske crkve i groblja. Očekujemo za koji dan potvrdu konzervatora na projekt popločavanja partera. Procjena je da bi radovi na uređenju partera koštali 250 do 300 tisuća eura.
 • * Projekt uređenja bujičnog kanala Borak je pred realizacijom, odnosno slijedi postupak javne nabave. Dogovorili smo sa Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama o njihovom sudjelovanju u sufinanciranju ovih radova.
 • * Postupak javne nabave proveden je i za vježbalište Borak. Radovi će započeti po završetku turističke sezone.
 • * Za dječji vrtić smo u postupku nabave opreme.
 • * U ovo doba godine krećemo u izvještavanje o turističkim rezultatima. U prvih četiri mjeseca imamo bolje rezultate nego u istom razdoblju prošle godine, a za 15 dana svibnja imamo rast od 60 posto po pitanju dolazaka i noćenja. Ove brojke su dobar pokazatelj na ulazu u glavnu turističku sezonu.

Sutra: pitanja vijećnika i odgovori načelnice. (j.e.)

(123) objavljeno 24. 05, 2024. u 20:20 h

**********************


alt


alt


alt


SLAVLJE BOLSKIH MATURANATA

Na tisuće maturanata ovog je petka pjesmom i plesom širom Hrvatske proslavilo zadnji dan nastave. Veselo je bilo i u Bolu. Maturanti nakon 4 i 3 godine školovanja, u raznobojnim majicama krenulo je iz Srednje škole Bol, a najveselije je bilo u caffe baru „Marinero“ njihovom omiljenom sastajalištu prije i nakon nastave, ali bilo ih je (ponekad) i tijekom nastave.

Iz „Marinera“ nam je rečeno da će bolski maturanti nastaviti sa slavljem u restoranu u Pučišćima. (j.e.)

(122) objavljeno 24. 05. 2024. u 20:20 h

********************

alt


USKORO SPOMENIK NA VELOM MOSTU

Vijeće općine Bol dozvoljava postavljanje natpisa “BOL“ na poziciji Veli most na čest. zem. 514/1 k.o. Bol. Natpis će činiti 3 slova izrađena od kamena, brački sivac „Avorio“, tip slova Humanist 521 bold, ukupne širine 240 cm, debljine 20 cm. Slova B i L će biti visine 80 cm, a O će biti visine 100 cm i unutar njega će biti uklesano srce koje simbolizira neslužbenu himnu bola, „Ljubav je Bol, a Bol je na Braču“.

Spomenik se postavlja sa ciljem informiranja posjetioca koji morskim putem dolaze, da dolaze upravo u Bol, ali i da bude promidžbeni photo point sa vizurom bolske Lože u pozadini. Autor spomenika je Ivica Jakšić Čokrić Puko.

Vijećnici su dobili na uvid grafički prikaz natpisa BOL (vidi sliku), a prethodno je zatražena i dobivena suglasnost od Konzervatora i Lučke uprave SDŽ.

Natpis bi se postavio na parapetu Velog kosta kod zastava.

Vijećnik Tihomir Marinković je pitao koliko će to koštati i koliko dobiva autor za ideju i skicu. Načelnica općine Katarina Marčić odgovorila je da se računa na ukupni trošak od 10.000 eura.

Od prisutnih osam vijećnika njih sedam je prihvatilo prijedlog o postavljanju kamenog natpisa, dok je jedan vijećnik (T. Marinković) bio protiv. (j.e.)

(121) objavljeno 24. 05. 2024. u 20:15 h

*********************


alt


SREBRNA MEDALJA IZ BERLINA

Ulje sa OPG Nikole Bodlovića dobilo je još jedno međunarodno priznanje. Nakon New Yorka MI OLIVE je dobio srebrnu medalju u Berlinu.

Ovo maslinovo ulje se dobije isključivo od plodova levantinke. Ova vrsta daje superiorno ulje sa finim gorkim okusom umjerenom sačinjenošću i mirisom svježe trave.

Prodavaonica ulja nalazi se uz cestu od rotora prema tenis igralištima (Put Zlatnog rata 67) a radno vrijeme je od 16 do 20 sati.

(120) objavljeno 24. 05. 2024. u 20:10 h

*********************


alt


MALI BOLSKI RAZGOVORI

Vinko Brešković opet piše! Za ovaj je vikenda zapisao razgovor naših prijatelja iz kafića. Tema razgovora je bila ljubomora. Zašto su ljudi ljubomorni, koji je osnovni razlog ljubomore i kad ona prestaje. To su pitanja na koja su naši prijatelji Bepo i Duje lomili koplja.

Za novi nastavak (101) Malih bolskih razgovora kliknite OVDJE.

(119) objavljeno 24. 05. 2024. u 20:05 h

**********************


alt


PRVO MJERENJE KAKVOĆE MORA

Nastavni zavod za javno zdravstvo obavio je prva ovogodišnja mjerenja kakvoće mora. U Bolu su uzorci mora uzeti 21. svibnja i to na plažama Zlatni rat (istočni i zapadni dio), Borak i Martinica. U izvještaju piše da je puhao jugo-istočni vjetar, a temperatura zraka bila je 20 i mora 19,5 stupnjeva. Ono najvažnije: uzorci mora u Bolu na spomenute tri lokacije dobilo je najvišu ocjenu – izvrsno za kupanje.

Na hrvatskom Jadranu prvi uzorci su uzeti na 1.073 lokacije. „Izvrsno“ je bilo na 1020, „dobro“ na 32, „zadovoljava“ na 9 i „nezadovoljava“ na 12 lokacija. (j.e.)

(118) objavljeno 24. 05. 2024. u 20:00 h

********************


alt


alt


TENISKI ITF TURNIR U BOLU

Najveća nada hrvatskog tenisa i glavna zvijezda bolskog ITF turnira, Mili Poljičak, je u prilično neizvjesnom meču ipak pobijedio brazilskog tenisača Gabriela Decampsa, inače trećeg nositelja turnira.

Mili je loše krenuo u meč te je gubio sa brejkom. U nastavku seta stabilizirao je igru te napravio preokret i uzeo prvi set rezultatom 7-5. U drugom setu su stvari sjele na svoje mjesto te je Mili pokazao klasu i stabilnom igrom došao do 6-3 protiv iskusnijeg protivnika kojemu je najbolji doseg karijere 262. mjesto na ATP ljestvici.

Ovom pobjedom Mili Poljičak je ušao u polufinale bolskog turnira koji se igra u subotu u 11:00 sati na terenu br. 3. Igrat će protiv prvog nositelja s Talijanom Pennafortiem.

Miliju će trebati podrška publike.

Prije polufinalnog meča u 10:00 sati održat će se kids dey odnosno druženje tenisača i tenisačica sa djecom. Organizator poziva roditelje i djecu u što većem broju. Očekuju vas i neka iznenađenja. (a.t.)

(117) objavljeno 24. 05. 2024. u 19:55 h

********************


alt


RIBE ĆE BITI U SUBOTU UJUTRO

„Svjetlica“ je u 18 sati bila kod Kabala i na ekranu smo vidjeli da plovi prema Bolu. To znači da će u subotu ujutro svježa riba, ulovljena u blizini otoka Visa, biti u prodaji na bolskoj tržnici. (j.e.)

(116) objavljeno 24. 05. 2024. u 19:50 h

altpetak, 24. svibnja 2024.


alt


TREĆA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Treća ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, kojom je predsjedavala Nataša Paleka Jakšić, održana je u četvrtak navečer i u sat i pol vremena (od 19:00 do 20:30 sati) razmatralo se 14 točaka dnevnog reda. Kvorum je bio prisutan, uz konstataciju da je opravdao izostanak jedan vijećnik (Jakov Okmažić).

Vijećnici su jednoglasno prihvatili dnevni red koji je u odnosu na prijedlog koji su dobili u pozivu, dopunjen: davanje suglasnosti Rotary klubu za spomenik na Vidovoj gori.

Načelnica općine Katarina Marčić usmeno je izvijestila o aktivnostima u općini između druge i treće sjednice (8 min), a odgovarala je i na vijećnička pitanja (T. Marinković i A. Selak).

Većinom glasova (sedam ih je bilo „za“, a jedan „suzdržan“) usvojeni su izvještaj u izvršenju proračuna općine Bol u 2023., raspodjela rezultata poslovanja te izvješća o izvršenju programa gradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture.

Jednoglasno su prihvaćene odluke o davanju suglasnosti na proračun Centra za kulturu, Općinske knjižnice, Dječjeg vrtića i DVD Bol. Šest je vijećnika bilo „za“, a dvoje „protiv“ suglasnosti na proračun „Grabovog rata“.

Vijećnici su prihvatili uz jedan glas protiv postavljanje spomenika na Velom mostu, a jednoglasno je prihvaćen prijedlog Rotari kluba Brač o postavljanju spomen obilježja na Vidovoj gori. Jednoglasno je prihvaćena i Odluka o redu na pomorskom dobru.

Opširniji izvještaj sa sjednice objavljujemo u Bolskoj kronici u subotu, nedjelju … (j.e.)

(115) objavljeno 23. 05. 2024. u 21:25 h

********************


alt


alt


EVAKUACIJA USPJELA, ALI …

Vježba bolskih vatrogasaca održana u srijedu u zgradi Osnovne škole ocjenjena je najvišom ocjenom. Cilj je bio uvježbati postupak evakuacije i spašavanje iz ugroženog objekta te pravilno kretanje. Korišten je i potražni pas iz DVD Pučišća, pružena je pomoć unesrećenim osobama, a bila je to prilika za educiranje vatrogasaca, nastavnika u školi i djece o postupcima u iznenadnim situacijama. O tome se razgovaralo u sportskoj dvorani nakon vježbe.

- Ovaj put je to bila samo vježba, a sutra može biti realnost – kaže zapovjednik DVD Bol Stipe Marinković. – Koristim ovu priliku da se zahvalim ravnatelju i osoblju Osnovne škole, ali i svim učenicima koji su pažljivo i disciplinirano pratili događanja na ovoj vježbi. Posebno veliko hvala našem Andri Eteroviću iz DVD Pučišća i našem K9 potražnom psu Nanu. Moramo istaknuti i probleme na koje smo naišli tijekom izvođenja vježbe, a odnose se na prilaz vatrogasnih vozila lokaciji na kojoj se vježba održavala i to je nešto na čemu ćemo morati poraditi.

Vatrogasna kola su, naime, teško prolazila kroz Kalu Vužića (Ulica Frane Radića) i preko Rudine zbog štekata i parkiranih automobila. U sličnim situacijama, kada se stvarno čeka na pomoć vatrogasaca i hitne pomoći, minute mnogo znače za spas objekata i život ljudi. (j.e.

(114) objavljeno 23. 05. 2024. u 18:30 h

********************


alt


ZAVRŠENO KVIZ NATJECANJE

Prošle srijede (22. svibnja) završeno je kviz natjecanje - za ovu sezonu. Nastavit će se, sasvim sigurno, na jesen. Zbog malog broja prijavljenih od postojećih ekipa formirano ih je nekoliko sa samo jednim natjecateljem. Pobijedio je Zoran Kojdić, a pitanja je za natjecatelje pripremio Mario Carević iz Selaca. (i.b.)

(113) objavljeno 23. 05. 2024. u 18:00 h

********************


alt


alt


BOLSKI OSNOVCI NA NATJECANJU IZ ENGLESKOG

Na međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika (Hippo English Language Olympiad 2024) Osnovnu školu Bol u polufinalnom natjecanju održanom u Veneciji su predstavljale učenice: Luce Radostić, Marta Baković, Maja Ivelić i Gabriela Lozić pod mentorstvom učiteljice Zdravke Koljatić.

Učenica drugog razreda Gabriela Lozić je osvojila 3.mjesto u kategoriji Hippo Baby.

Ovo je 12-a godina kako se održava natjecanje Hippo language without borders i ovu godinu je sudjelovalo 88.238 djece iz cijeloga svijeta. Učenice su provele tri nezaboravna dana družeći se s djecom iz Armenije, Bugarske, Albanije, Češke, Cipra, Mađarske, Španjolske, Turske, Moldavije, Slovenije, Italije, Makedonije, BiH, Srbije, Estonije, Kosova, Latvije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Ukrajine, Crne Gore i Hrvatske.

Osim natjecanja posjetili su i razgledali Veneciju, Tropicarium, Tvornicu znanosti i Acquarium.

Učenica 1. razreda Sara Peradinović direktno se plasirala u svjetsko finale koje će se održati u Assisi (Italiji) od 22. do 26. rujna ove godine.

- Zahvaljujem se od srca predsjedniku DVD-a Bol Goranu Jekiću na osiguranom prijevozu, zapovjedniku Stipi Marinkoviću za logistiku, zamjeniku zapovjednika Tomi Stipičiću na sigurnoj i ugodnoj vožnji, načelnici općine Katarini Marčić koja je prepoznala uspjeh i financirala putovanje, roditeljima Matei, Sanji i Ivi za pomoć, potporu i druženje – zaključila je svoj izvještaj Zdravka Koljatić.

(112) objavljeno 23. 05. 2024. u 17:55 h

********************


alt


PREDAVANJE I RADIONICA

Zdenka Pantić, psiholog i psihoterapeut te Matko Petrić, slobodni umjetnik i psihoterapeut održat će ovog petka (24. svibnja) uvodno predavanje u Centru za kulturu s početkom u 20:00 sati.

Sutradan, u subota (25. svibnja) je radionica od 10 d0 13 te od 15 do 18 sati.

Ulaz je besplatan. Broj polaznika na radionici u subotu je ograničen, a prijave za predavanje u petak je obavezno. (i.b.)

(111) objavljeno 23. 05. 2024. u 17:50 h

********************


alt

Sa prošlogodišnje norijade


OVOG PETKA JE NORIJADA

Za maturante u Hrvatskoj je dan službeni rastanak od školskih klupa. Ovog petka će to obilježiti norijadom, a to isto će učiniti i maturanti Srednje škole u Bolu. Saznali smo da će njih 37 od škole preko rive prošetati, a slavlje nastaviti u Pučišćima.

Trogodišnje školovanje završava 9 učenika (kuhari), a četverogodišnje školovanje njih 28 (gimnazijalci i THK programa).

(110) objavljeno 23. 05. 2024. u 17:45 h

*******************


alt


KADA DOLAZI „SVJETLICA“?

Boljani i turisti s nestrpljenjem očekuju i pitaju kada dolazi „Svjetlica“? Kočarica je u srijedu ujutro isplovila iz Bola prema Visu, ali se još ne zna kada se vraćaju u bolsku luku. Neslužbeno saznajemo da ih ne treba očekivati prije petka navečer pa prodaje na bolskoj tržnici neće biti prije subote ujutro.

Bude li vremenskih problema moguće je da se ribolov produži za još jedan dan pa bi se u tom slučaju riba prodavala tek u nedjelju ujutro.

Čim saznamo točan dan prodaje svježe ribe objavit ćemo na ovom portalu. (j.e.)

(109) objavljeno 23. 05. 2024. u 17:40 h
alt
četvrtak, 23. svibnja 2023.


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


VJEŽBA: EVAKUACIJA IZ OSNOVNE ŠKOLE

Koristeći zvučna upozorenja i svjetlosnu signalizaciju bolski je DVD ove srijede odradio vježbu evakuacije iz zgrade Osnovne škole na Rudini. Sve je bilo planirano kao da se događa u stvarnosti: u jednoj od kancelarija Osnovne škole izbio je požar. Dima je bilo po učionicama i hodnicima. Uz pomoć učiteljica i nastavnika učenici, od prvog do osmog razreda, su ubrzo napustili učionice i prije dolaska vatrogasaca.

Četiri vozila i 10 vatrogasaca stiglo je pred zgradu škole i počela je akcija gašenja požara. Provjeravalo se je li netko još ostao u požarom zahvaćenom prostoru. Pronađena je jedna osoba, a uz pomoć psa tragača, kojeg je vodio vatrogasac iz Pučišća, pronađena je i druga osoba koja je na nosilima iznesena iz školske zgrade.

Cijelu su vježbu evakuacije pratili i mali osnovci.

- Vježba je u potpunosti uspjela – kratko nas je izvijestio zapovjednik DVD Bol Stipe Marinković. – Zahvaljujemo ravnatelju i nastavnicima Osnovne škole na suradnji, ali pohvaljujemo i učenike koji su s pažnjom i disciplinirano pratili našu aktivnost. (j.e.)

(108) obja vljeno 22. 05. 2024. u 20:20 h

********************


alt


POSTIRA SARDI: DVA PUTA PRVACI

Drugu godinu za redom mlađi pioniri kluba POSTIRA SARDI pobijedili su u dalmatinskoj ligi. U zadnjem kolu, odigranom prošlog vikenda, pobijedili su vršnjake iz Vinjana visokim rezultatom 13:1. Strijelci su bili Viktor Dubravčić, Leon Buktenica, Luka Baković (svi iz Bola), Darijo Drpić, Luka Barbarović, Frane Pivalica i Bepo Bižaca. Svi ostali igrači iz Bola su kvalitetno odigrali utakmicu, a odlično je branio Antonio Plenković. Postira Sardi su natjecanje završili samo s jednim porazom i gol razlikom 120:15.

Mlađe pionire međutim očekuje još dva susreta. Naime, trebaju odigrati dvije utakmice s pobjednikom druge grupe - za prvaka Dalmacije. Prvi susret igra se iduće subote (25. svibnja) u Hvaru, a drugi u Postirima (1. lipnja).

U subotu se u Hvar ide katamaranom iz Milne. (i.b.)

(107) objavljeno 22. 05. 2024. u 20:15 h

********************


alt


U PETAK JE NORIJADA

U četvrtak je zadnji dan nastave za maturante u Srednjoj školi. Istina, u petak će ponovno u školu, ali samo formalno. To je službeno zadnji dan nastave, a onda u cijeloj Hrvatskoj kreće NORIJADA. Bolski će maturanti, kako neslužbeno saznajemo, krenuti iz škole na kavu i piće u caffe bar Marinero, a onda u Pučišća na zabavu.

U Srednjoj školi Bol, nakon III. razreda nastava završava za 9 kuhara, a u IV. razredu je 14 gimnazijalaca i 14 ih je polaznika turističko-hoteljerskog komercijalnog smjera. (j.e.)

(106) objavljeno 22. 05. 2024. u 2024. u 20:10 h

********************


alt


ZAMJENA KATAMARANA

Brodar Krilo Shipping company u srijedu je zamijenio katamaran na izletničkoj liniji Split – Bol – Jelsa i natrag. Umjesto katamarana KSC Jaffa u Bol je iz Splita ujutro došao katamaran „Naranča“. Isti je katamaran i predvečer (u 19:00 sati) krenuo iz Bola za Split. (j.e./t.d.)

(105) objavljeno 22. 05. 2024. u 20:05 h
altsrijeda, 22. svibnja 2023.


alt

Biračko mjesto u Osnovnoj školi Bol na izborima za Europski parlament (26. 05. 2019.)


IMENOVANJE BIRAČKIH ODBORA

Najkasnije do ponoći, 24. svibnja županijska izborna povjerenstva, trebaju imenovati biračke odbore za europske izbore koji se održavaju u nedjelju, 9. lipnja, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Članove biračkih odbora određuju političke stranke zastupljene u Hrvatskome saboru na dan njegova konstituiranja, 16. svibnja 2024., na način da po dva člana i njihove zamjenike određuje većinska, odnosno oporbena politička stranka, odnosno stranke.

Članovi biračkih odbora ne smiju biti kandidati niti promatrači na izborima, stoji u uputama DIP-a.

DIP podsjeća da općinska i gradska izborna povjerenstva predlažu imenovanje biračkih odbora za područje svoje općine odnosno grada, a iste imenuju županijska izborna povjerenstva za svoje područje.

Biračka mjesta ista kao na parlamentarnim izborima.

Birački odbor imenuje se za svako biračko mjesto, a njih će na lipanjskim europskim izborima biti 6.651, dvjestotinjak više nego prije pet godina. Adresar tih mjesta s pripadajućim područjem objavljen je na mrežnoj stranici DIP-a.

Redovnih je biračkih mjesta 6.538, a posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, pomorci, zatvorenici i birači u ustanovama socijalne skrbi, 113.

Biračka mjesta su u pravilu ista kao na parlamentarnim izborima.

Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta.

Birač s prebivalištem u Hrvatskoj koji će na izborni dan biti izvan svog prebivališta ili u inozemstvu, također će moći glasovati ako do 29. svibnja nadležnom upravnom tijelu županije ili Grada Zagreba podnese zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju, odnosno za potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda). Može ju zatražiti u nadležnom upravnom tijelu kod kojeg je upisan u registar birača, bez navođenja mjesta u kojemu će biti na izborni dan.

Privremeni upis tražit će ako zna drugo mjesto u Hrvatskoj u kojemu će se 9. lipnja zateći. (hina)

(104) objavljeno 21. 05. 2024. u 19:15 h

********************


alt


NOVI KVIZ OVE SRIJEDE U 20:30 SATI

Kviz natjecanje nastavlja se i ove srijede (22. svibnja). Centar za kulturu općine Bol ovo sve popularnije natjecanje organizira u Domu kulture s početkom u 20:30 sati. Pitanja za novi kviz radi Mario Carević iz Selaca. (i.b.)

(103) objavljeno 21. 05. 2024. u 19:10 h

********************


alt


ZABA PRELAZI S VISE NA MASTERCARD

Zagrebačka banka (Zaba) objavila je da njezin kartični portfelj migrira na Mastercard, pa će tako u slijedećim mjesecima oko dva milijuna novih debitnih kartica stići na adrese klijenata banke.

Zaba je dio Unicredit grupe, a na Mastercard će migrirati cijela ta grupacija, pa će tako u 12 zemalja biti izdano oko 20 milijuna novih debitnih kartica.

Migracija korisnika privatnih kartica trajat će do prvog dijela 2025., dok će migracija korisnika poslovnih kartica početi u lipnju.

Za klijente je sve u potpunosti besplatno, pri čemu će se kartice moći aktivirati i na bankomatu, jednostavnim umetanjem kartice i unošenjem PIN-a, koji ostaje isti. Naravno, za aktivaciju kartica na raspolaganju će biti i m-zaba i e-zaba, a aktivacija će bit moguća i pozivom na broj kontakt-centra te dolaskom u poslovnicu Zabe. (hina)

(102) objavljeno 21. 05. 2024. u 19:05 halt
utorak, 21. svibnja 2024.


alt


alt


JUBILEJ OSNIVANJA LUČKIH KAPETANIJA

U Guvernerovoj palači u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeke, u ponedjeljak je svečano obilježavanja 250. godišnjice osnivanja Lučkih kapetanija u Hrvatskoj te je ujedno obilježen i Europski dan pomorstva.

U mramornoj dvorani muzeja u organizaciji MMIP Hrvatske i Lučke kapetanija Rijeke, uz prisustvo ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te župana PGŽ Zlatko Komadine i gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića te lučkih kapetana Hrvatske i gostiju, upoznati smo s osnivanjem prve lučke kapetanije 1774. godine u Trstu i Rijeci ukazom kraljice Marije Tereze. Do 1850. uspostavljene su Lučke kapetanije na našoj obali, kao i desetak u unutarnjim vodama od koji su danas aktivne četiri kapetanije.

„Sustav sigurnosti na moru prije svega čine ljudi – koji brinu o sigurnosti plovidbe, spašavaju ljudske živote, brinu o moru i pomorskom dobu. Prepoznajući njihov značaj i važnost, Vlada

Republike Hrvatske je kao prvi korak donošenja paketa reformskih mjera u pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, nakon 30 godina, donijela novi Zakon o lučkim kapetanija. Osim toga, unapređen je materijalni status djelatnika lučkih kapetanija, a povećava se i broj djelatnika

pa ćemo po prvi puta imati više od 400 zaposlenih u sustavu sigurnosti plovidbe“ rekao je ministar Oleg Butković na svečanosti u Rijeci.

U panel raspravi prof. Željko Barković je istaknuo cara Karla VI. koji je proglasio luku Rijeka i Trst slobodnim lukama, tako da su mogli slobodno trgovati i onemogućiti Veneciji primat na Jadranu.

Siniša Orlić, pomoćnik ministra RH za sigurnost plovidbe, je istaknuo da su kapetanije nadležne za sigurnost plovidbe, brodova i luka, a

kapetan Darko Glažar, lučki kapetan Rijeke, je napomenuo kako je 1776. godine izumljen parni stroj, te da od toga vremena se i mijenja ustrojstvo kapetanija, prilagođavajući se novim tehnologijama.

Nikša Mendeš, prof. kustos Hrvatskog primorskog goranskog muzeja grada Rijeke je govorio o čuvanju povijesnih građa bogatog povijesnog razdoblja lučkih kapetanija na našoj obali. (sa svečanosti u Rijeci za portal boljani.info izvijestio je jurko karninčić)

(101) objavljeno 20. 05. 2024. u 19:25 h

***********************


alt


alt


OTVOREN RESTORAN BOKET 78

Od ponedjeljka, na zadovoljstvo brojnih gurmana, otvoren je restoran BOKET 78 u Ulici Frane Radića (ulica iza hotela „Kaštil“). Radno vrijeme je od 12 sati do ponoći, a u ponudi je i nekoliko novih jela. Gosti za uživanju u ribljim i mesnim specijalitetima mogu birati tri lokacije: stolovi na ulici pred ulazom, u zatvorenom dijelu restorana ili u zelenom vrtu.

Dobro je znati da su ostale prošlogodišnje cijene, ali je novi glavni kuhar koji je u Bol došao iz Zagreba. (j.e.)

(100) objavljeno 20. 05. 2024. u 19:20 h

********************


alt

Stela Marinelić


alt

Marija Bartulović


NOVI USPJEH GLAZBENE ŠKOLE

Na školskom natjecanju klavirista „Hatze mali“ u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu sudjelovali su učenici iz Matične škole kao i iz svih dislociranih odjela. Iz DO „Bol“ sudjelovale su Stela Marinelić i Marija Bartulović, obje u klasi profesorice Ivane Klarić. Stela je u svojoj kategoriji osvojila prvu nagradu, a Marija drugu pokazavši tako izuzetnu spremnost i muzikalnost.

Ponosni smo na učenike naše Glazbene škole jer je ovo njihov treći uspjeh na natjecanjima u ovoj školskoj godini. Čestitamo od srca njima, profesoricama i roditeljima i želimo im još puno glazbene radosti. (j.n)

(099) objavljeno 20. 05. 2024. u 19:15 h

********************


alt


VATROGASNA VJEŽBA: EVAKUACIJA UČENIKA

Bolski DVD i Osnovna škola Bol organiziraju u srijedu akciju evakuacije učenika. Ova informacija treba biti ujedno i obavijest mještanima i turistima da ih ne iznenade i ne uznemire sirene i vatrogasna vozila u srijedu oko 9:00 sati. (j.e.)

(095) objavljeno 20. 05. 2024. u 19:10 h

********************


alt


TREĆA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Za četvrtak (23. svibnja) Nataša Paleka Jakšić sazvala je, ove godine treću po redu, sjednicu Općinskog vijeća. Dnevnim redom se predlaže:

Rasprava i donošenje odgovarajućih odluke o godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna općine Bol za 2023. godinu, o raspodjeli rezultata poslovanja, o prihvaćenju izvješća o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2023. godinu, o prihvaćanju izvješća o izvršenje programa održavanja komunalne infrastrukture za 2023. godinu te o davanju suglasnosti na proračun Centra za kulturu, Općinske knjižnice, Dječjeg vrtića Mali princ, DVD-a Bol i KJP Grabov rat.

Vijećnici će raspraviti i odlučiti o postavljanju spomenika na Velom mostu, te donijeti odluku o redu na pomorskom dobru.

Očekuje se i odluka o zamolbi Melani Kitić za davanje suglasnosti za obavljanje trgovačke djelatnosti.

(097) objavljeno, 20. 05. 2024. u 19:05 halt
ponedjeljak, 20. svibnja 2024.


alt


alt


alt


PRVA PRIČEST U ŽUPNOJ CRKVI

Prvu svetu pričest, tijekom nedjeljne mise u Župnoj crkvi, primilo je 27 mladih vjernika, učenika III. razreda Osnovne škole Bol. Misno slavlje predvodio je fr. Marin Golubović uz asistenciju don Tonča Matulića i fr. Ante Bekavca.

Prva sveta pričest je posebno slavlje u kojem djeca u dobi od 10-tak godina (u 3. razredu osnovne škole) po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56). Od davnih vremena, ova su se slavlja održavala na vrlo svečani način i uvijek su prilika da se u tom trenutku obnove i krsna obećanja. (foto: d. marinković)

(096) objavljeno 19. 05. 2024. u 20:15 h

*********************


alt


alt


alt


alt


altNEDJELJOM NA ZLATNOM RATU

Ove nedjelje bilo je malo oblačno, ali su nas dočekale neke novosti. Otvoren je Litore bar (Grabov rat) i dva kioska, a kupačima su izdavani suncobrani i ležaljke. Uočili smo da je u moru postavljen ponton za ukrcaj i iskrcaj putnika, a uz turistički vlakić sada se iz centra mjesta na Zlatni rat može i brodicom. Otvoreni su i restorani na prilazima plaži – na istočnom ulazu uz Marjan centar, a na zapadu Mali raj.

Nešto prije našeg dolaska na Zlatni rat, na samoj špici plaže nasukalo se jedno plovilo. Prošle godine su tu bile postavljene plutače, a brod je očito plovio preblizu plaže. Nemamo informaciju o ozlijeđenima, a ni dvije manje brodice nisu pomogle u odsukavanju. Tek nešto malo jugo-zapadnog vjetra pomoglo je da brod nastavi prema bolskom portu.

Slika nasukanog broda, koju nam je poslala naša čitateljica, otkrila nam je i omanji bazen na samoj špici plaže. (j.e.)

(095) objavljeno 19. 05. 2024. u 20:05 h

********************


alt


alt


alt


SKUPŠTINA DVD BOL (2)

Skupština DVD Bol održana je prošle subote kasno navečer. Nije bilo vremena za opširnije izvještaj pa to činimo sa danom zakašnjenja:

Na skupštini, 28. po redu, bili su i brojni gosti: DVD Zagreb, DVD Kučilovina, kao i otočna društva vatrogasaca iz Supetra, Pučišća, Milne i Selaca.

Troje je radnika stalno zaposlenih u DVD-u bilo na početku i kraju 2023. godine. Prihodi DVD Bol u 2023. godini iznosili su 156.756,10 eura, a rashodi 194.150,99 eura.

DVD Bol u prošloj je godini imao 70 intervencija (8 požarnih, 47 tehničkih i 15 ostalih). Bolski su vatrogasci intervenirali i izvan područja općine Bol: i to na području općine Nerežišće (2), općine Selca (2), općine Pučišća (3) i grada Supetra (1).

Cisternama DVD Bol prevezeno je prošle godine na području općine Bol i općine Nerežišća 1.441 kubik vode. Samostalno i u suradnji s komunalnim poduzećem „Grabov rat“ imali su 97 intervencija na pranju javnih površina po mjestu. Bili su i na 64 intervencije na sustavu odvodnje fekalnih voda. Ostale aktivnosti bolskih vatrogasaca odnosile su se na provođenje preventivnih mjera zaštite od požara, posebno u ljetnim mjesecima. Svojim vozilom bolski je DVD prevozio bolsku djecu na razna natjecanja, a 2023. godine u Bolu je organizirano 4. vatrogasno natjecanje na kojem su sudjelovale 23 ekipe.

Članovi skupštine prihvatili su inicijativu o provedbi ankete u članstvu u DVD Bol. Naime, želja je ažurirati Matičnu knjigu društva i dobiti točan uvid u broj aktivnih članova društva. Upravni odbor će ubuduće moći isključiti člana ukoliko bez opravdanih razloga izostane sa tri uzastopne skupštine.

Na kraju Skupštine predsjednik DVD-a Goran Jekić i zapovjednik Stipe Marinković uručili su pet priznanja kao zahvale ljudima koji su svojim djelovanjem puno puta pomogli bolskom DVD-u i to onda kada im je bilo najpotrebnije. Zahvale su dobili Ivana Okmažić, Josip Eterović (Taverna Riva), Petar Šošić (restoran Argento), Miroslav Ivelić (agencija Fetiva) i restoran Santo. (j.e.)

(094) objavljeno 19. 05. 2024. u 20:00 h

********************


alt


POPUST ZA BOLJANE

Veseli i puni entuzijazma od subote BIOMANIA na Rudini dočekujemo svoje goste.

- Hvala svima koji podupiru naš rad i preporučuju nas svojim prijateljima i gostima. Obećavamo da ćemo i dalje činiti sve da zadovoljimo sve naše posjetitelje. Spremili smo i dosta noviteta o kojima ćemo vas obavještavati putem društvenih mreža. I ove godine samo za vas imamo posebnu ponudu koja vrijedi za Boljane cijelu sezonu: 20 posto popusta na hranu i piće, a ovogodišnji kod za popust je ‘Ante i Kate’ – kaže Dario Kožul, vlasnik restorana Biomania.

(093) objavljeno 19. 05. 2024. u 19:55 h

********************


alt


alt

Direktor teniskog turnira je Zvonimir Jakšić


alt


alt

Čedo Ivelić, nakon 41 godine rada u tenis centru, priprema se za zasluženu mirovinu. Odmah po završetku ovih turnira


TENIS SE VRATIO DOMA

Tenis je falio Bolu, Bol je falio tenisu! Jedno bez drugog nije moglo dugo. Ovih dana se u Bolu na kompleksu Tenis centra „Potočine“ održava serija ITF turnira M/W 15 pod nazivom BOLBLUESUN OPEN. Turniri se održavaju u periodu od 19. svibnja do 02. lipnja. Već na samom startu moramo izraziti veliko zadovoljstvo s obzirom da je premašen očekivan broj prijava te su čak i ždrijebovi kvalifikacija puni. Naime, u kvalifikacijama ima prijavljenih 55 muških i 51 ženski natjecatelj što pokazuje koliko je Bol falio na svjetskoj teniskoj mapi. Glavni turnir počinje ovaj ponedjeljak (20. svibnja) gdje na startu imamo 32 natjecatelja i 32 natjecateljice. Došli su u Bol iz više od 15 – ak zemalja: Hrvatske, Srbije, BiH, Slovačke, Njemačke, Francuske, Austrije, Ukrajine, Poljske, Nizozemske, Italije, Slovenije ali i čak iz dalekih zemalja poput Argentine, Kine i Čilea.

Turnir se održava u organizaciji Općine Bol, Turističke zajednice Bol, Bluesun hotela, Hrvatskog teniskim savezom te posljednjeg, ali srcu najdražeg Tenis kluba „Zlatni rat“ kroz koji su prošle generacije i generacije Boljana te čiji sami spomen imena izaziva toplinu oko srca. Ovo je jedan od načina na koji će se tenis polaganim koracima pokušati vratiti u Bol na staze stare slave. Kroz postepeno jačanje TK „Zlatni rat“ te dobrom suradnjom sa Hrvatskim teniskim savezom, koji su sve svoje resurse i osoblje stavili na raspolaganje kako bi uspjeli u ovom naumu smatra se da su na pravom putu uspjeha. Ovaj put se ne zanose dosezima medijskih objava u virtualnom svijetu već stanjem na terenu koje kaže da su hoteli gotovo popunjeni te da se privatni smještaj počeo također dobro popunjavati. Nećemo zamarati brojkama iako su i one na našoj strani u odnosu na prethodnu sezonu, već kvalitetom samih događaja u predsezoni.

Pozivaju se Boljane i gosti da u naredna dva tjedna dođu uživati u vrhunskom tenisu jer tko zna možda će jednom prilikom moći reći kako su uživo gledali budućeg svjetskog broja 1 na samim počecima karijere. Takvu situaciju smo već imali kada je prije 10-ak godina upravo na bolskim ITF turnirima svoj put započeo Jannik Sinner, trenutni broj 2. svjetskog tenisa i osvajač Grand slam turnira. Od Hrvatskih nada iznimna je čast spomenuti Milija Poljička, osvajača juniorskog Wimbldona iz 2022.godine od kojeg u Bolu, ali i u budućnosti očekujemo velike stvari.

Dođite, uživajte, pratite, navijajte, a mi ćemo vas u narednim danima izvještavati o rezultatima te planiranim događanjima. (a.t.)

(092) objavljeno 19. 05. 2024. u 19:45 h

********************


alt


NOVA PONUDA SADNICA CVIJEĆA

U ovaj ponedjeljak posljednji put ove sezone, a peti put ove godine, cvjećar Bilobrk dovozi iz Ludbreka sadnice cvijeća koje će prodavati na bolskom pazaru samo u ponedjeljak (20. svibnja).

Očito je da Boljani (Bolke) vole, prije masovnog dolaska turista, svoje vrtove i balkone ukrašavati cvijećem. (j.e.)

(091) objavljeno 19. 05. 2024. u 19:40 h

********************


alt


NOVI RED VOŽNJE AUTOBUSA

Dobro je još jednom ponoviti: Arriva, autoprijevoznik na Braču, objavio je novi red vožnje autobusa po našem otoku. Primjenjuje se od ovog ponedjeljka (20. svibnja). Novost je na liniji Bol – Supetar što se radnim danom i subotom uvode dodatne linije i to u 10:45 i 17:50, a nedjeljom i blagdanom u 17:50 sati.

Iz Supetra prema Bolu nova je linija u 9:00 i 15:40 sati i to radnim danom, a subotom je nova linija samo u 9:00 sati.

Novi raspored autobusa na relaciji Bol – Supetar – Bol pogledajte klikom OVDJE.

(090) objavljeno 19. 05. 2024. u 19:35 h
alt
nedjelja, 19. svibnja 2024.


alt


SKUPŠTINA BOLSKIH VATROGASACA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bol (DVD) održao je u subotu navečer 28. redovnu skupštinu. Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne, predsjednik DVD-a Goran Jekić zamolio je prisutne da se minutom šutnje odaje počast umrlim članovima između dvije skupštine.

U ime verifikacione komisije Zoran Karninčić je obavijestio da je prisutna nadpolovična većina članova te se odluke mogu donositi pravovaljano.

Potom je uslijedio nastavak Skupštine prema predloženom i jednoglasno prihvaćenom dnevnom redu.

Opširnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(089) objavljeno 18. 05. 2024. u 21:15 h

********************


alt


alt


alt


ODLIČAN POSJET NA PROMOCIJI KNJIGE

Veliki je odaziv publike bio na promociji knjige BOG I EVOLUCIJA autora don Tonča Matulića. O knjizi su govorili, kako je bilo i najavljeno, doc. dr. sc. Branko Murić i doc. dr. sc. Ante Bekavac te se prisutnima obratio i don Tonči Matulić. Promociji su prisustvovali i brojni članovi obitelji autora.

U glazbenom programu nastupila je mlada pijanistica Marija Bartulović.

Domjenak (kanape sendviči i piće) je pripremio obližnji restoran Boket 78. (j.e.)

(088) objavljeno 18. 05. 2024. u 21:10 h

********************


alt

Prošlogodišnja prva sveta pričest u Župnoj crkvi


PRVA SVETA PRIČEST

Prva sveta pričest jedan je od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Prvu svetu pričest po prvi put primaju vjeroučenici trećih razreda osnovnih škola i to ove nedjelje (19. svibnja) u Župnoj crkvi.

Prvopričesnika je 27, a sveta misa u Župnoj crkvi je iznimno ove nedjelje u 10:30 sati – priopćio nam je fr Marin Golubović. (j.e.)

(087) objavljeno 18. 05. 2024. u 16:55 h

********************


alt


PREDSTAVLJANJE SREDNJE ŠKOLE BOL

Prošle subote, 18. svibnja, na Trgu Gaje Bulata pred zgradom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, održao se 'Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije'.

Ova manifestacija ima za cilj prikupiti i predstaviti sve korisne informacije na temelju kojih će budući srednjoškolci moći donijeti odluku o nastavku svog školovanja. Preko 40 srednjih škola iz cijele županije predstavilo je svoje obrazovne programe te načine upisa u njihove škole. Ovaj projekt organizira Splitsko-dalmatinska županija - Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Svoj štand prezentirala je i Srednja škola Bol. Učenice Nikolina Nižetić, Laura Šoštarić i Angela Kaštelan, u pratnji nastavnica Ivane Radolfi, Matee Pisac i pedagoginje Jelene Grozdanić, predstavile su četverogodišnje i trogodišnje programe Srednje škole Bol. Učenice su imale priliku predstaviti školu, učenički dom, suradnju s lokalnom zajednicom i hotelima te na najbolji mogući način predstaviti bogatu ponudu Bola.

Sigurni smo da su prednosti našeg mjesta i škole prepoznali i brojni osmaši, a među njima, nadamo se, i naši budući učenici. (j.g.)

(086) objavljeno 18. 05. 2024. u 16:50 h

********************


alt

Ena Zejnilhodžić i mentorica Ivana Radolfi

alt


NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA

Na Zagrebačkom velesajmu održano je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024., jedan od najvažnijih događaja u obrazovanju u Republici Hrvatskoj te najveće takvo natjecanje u ovom dijelu Europe.

Više od 350 vrhunskih učenika iz preko 200 strukovnih škola natjecalo se u 42 različite strukovne discipline. Srednju školu Bol u disciplini Turistička destinacija predstavljala je učenica Ena Zejnilhodžić pod vodstvom mentorice Ivane Radolfi, te je postigla izvrsno 6. mjesto.

Zahvalnost pripada TZO Bol na izvrsnoj suradnji koja je omogućila da štand SŠ na Velesajmu zablista, kao i Jadranki Nejašmić, Radi Drpiću (Puška, obrada kamena) i svim djelatnicima Srednje škole Bol koji su doprinijeli pripremi natjecanja. No, najveći trud uložila je naša vrijedna Ena, kojoj od srca čestitamo na ovom uspjehu. (i.r.)

(085) objavljeno 18. 05. 2024. u 16:45 h

********************


alt


OTVOREN RESTORAN „MALI RAJ“

Dva dana ranije nego lani, ove je subote (18. svibnja) otvoren renomirani restoran „Mali Raj“ , iznad plaže Zlatni rat. Radno vrijeme je od 13 do 23 sata.

Restoran je poznat po tome što mu se jelovnik oslanja na tradicionalnu dalmatinsku kuhinju. Osim klasičnih predjela i glavnih jela nude se recepti od ribe, plodova mora i mesa kao što su razne vrste tartara, carpaccio, buzare. Preporuča se i grill bilo da je riječ o pečenoj ribi na gradelama ili raznim mesnim delicijama bez premca. Moguće je naručiti peke od hobotnice ili mesa te pečenu janjetinu s ražnja.

U jedinstvenom prostoru restorana „Mali Raj“ organizaciju se proslave vjenčanja, pričesti, krizme, rođendana, godišnjica, kao i privatni partiji kao i bilo koje druge zabave. (j.e.)

(084) objavljeno 18. 05. 2024. u 16:40 h

********************


alt


MALI BOLSKI RAZGOVORI

Nakon 100 (sto) nastavaka priča Vinko Brešković je poželio mali odmor. Urednik i čitatelji su tražili da taj predah bude što kraći i svi smo se složili (kao i autor) da se svojim napisima javi već sljedeće subote. Ne mora to biti baš svake subote, kao do sada, ali nešto što je aktualno i rado čitano ne treba za stalno prekinuti. (j.e.)

(083) objavljeno 18. 06. 2024. u 16:35 h

********************


alt


alt


NOVA PONUDA SADNICA CVIJEĆA

Ipak u ponedjeljak posljednji put ove sezone, peti put ove godine, cvjećar Bilobrk dovozi iz Ludbreka sadnice cvijeća koje će prodavati na bolskom pazaru samo u ponedjeljak (20. svibnja). Novost su u ponudi: sadnice Velike hortenzije, Peruanski ljiljan i Egipatska zvijezda…

Očito je da Boljani (Bolke) vole, prije masovnog dolaska turista, svoje vrtove i balkone ukrašavati cvijećem. (j.e.)

(082) objavljeno 18. 05. 2024. u 16:30 h

********************


alt


NOVO RADNO VRIJEME NA BENZINSKOJ POSTAJI

Od ove nedjelje (19. svibnja) novi je dnevni raspored rada na benzinskoj postaji INE u Bolu. Novo radno vrijeme bit će svaki dan (radnim danom, nedjeljom i blagdanom) od 7 do 19 sati. Novost je, koju smo pročitali na drugim portalima, da će od utorka pojeftiniti sva goriva. (j.e.)

(081) objavljeno 18. 05. 2024. u 21:05 h

alt

subota, 18. svibnja 2024.


alt


OVE SUBOTE U BOLU

Tri se, po nama, važna događaja organiziraju ove subote (18. svibnja) u Bolu. Iako smo ih već najavili u Bolskoj kronici, ponavljamo ono najvažnije:

 • * U Centru za kulturu s početkom u 17:30 sati organizira se predstavljanje knjige BOG I EVOLUCIJA čiji je autor don Tonči Matulić. Programom je predviđeno da govore Ivana Bošković (riječ pozdrava) te doc. dr. sc. Branko Murić i doc. dr. sc. Ante Bekavac. Predviđen je i domjenak.
 • * Redovna godišnja skupština, 28. po redu, Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bol održat će se ove subote (18. svibnja) u 19:30 sati u Teatrinu Centra za kulturu. Nakon skupštine planiran je nastavak druženja uz prigodni domjenak.
 • * U 21:00 sat u ljetnom kinu Bol održava se bolska premijera filma „Lijepi i dragi ljudi“, redatelja Igora Mirkovića. Film „Lijepi i dragi ljudi“ je topla ljudska priča o prijateljstvu, druženju i uzajamnom hodu kroz život čitave jedne generacije ljudi. Radi se o generaciji 1957/58. Sve te ljude je okupio naš poznati fotograf Šime Strikoman. Ulaz je slobodan.
(080) objavljeno 17. 05. 2024. u 19_20 h

*********************


alt


250 GODINA SUSTAVA LUČKIH KAPETANIJA

U ponedjeljak će se u Rijeci, na Europski dan pomorstva, održati prigodna svečanost kojom će se obilježiti 250 godina od uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj, a temeljem Državnog proglasa o plovidbi hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije.

Uvodno će se na svečanosti obratiti potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poslao je poziv medijima, pa tako i našem portalu. Mi smo za izvještaj iz Rijeke akreditirali kap. Jurka Karninčića. (j.e.)

(079) objavljeno 17. 05. 2024. u 19:15 h

********************


alt


„PIVAC“ U SUBOTU DO 12:00 SATI

Trgovina „Pivac“ u Ulici Domovinskog rata 72 u Bolu ove će subote biti otvorena samo do 12:00 sati. O skraćenom radnom vremenu, ne navodeći razlog, napisali su obavijest na ulaznim vratima prodavaonice. (j.e.)

(078) objavljeno 17. 05. 2024. u 19:10 h

********************


alt


NOVI RED VOŽNJE AUTOBUSA

Arriva, autoprijevoznik na Braču, objavio je novi red vožnje autobusa po našem otoku. Primjenjuje se od ponedjeljka 20. svibnja. Novost je na liniji Bol – Supetar što se radnim danom i subotom uvode dodatne linije i to u 10:45 i 17:50, a nedjeljom i blagdanom u 17:50 sati.

Iz Supetra prema Bolu nova je linija u 9:00 i 15:40 sati i to radnim danom, a subotom je nova linija samo u 9:00 sati.

Novi raspored autobusa na relaciji Bol – Supetar – Bol pogledajte klikom OVDJE.

(077) objavljeno 17. 05. 2024. u 19:05 h

*********************


alt


OTVOREN LITORE BAR

Na Zlatnom ratu stižu novi gosti i novi sadržaji. Od petka je Grabov rat otvorio Litore bar, a uz to kupači sada mogu koristiti suncobrane, ležaljke … (t.m.)

(076) objavljeno 17. 05. 2024. u 19:00 h

********************


alt


FEŠTA U POSTIRIMA: PIONIRI SU PRVACI

Mlađi pioniri NK Postira Sardi i ove su godine prvaci, drugu godinu za redom, u dalmatinskoj ligi mlađih pionira. Za Boljane je posebno zanimljivo što je u pobjedničkoj postavi i nekoliko mladih iz Bola: Lovro Marjanović, Antonijo Plenković, Leon Buktenica i Luka Baković. Redovito se s njima izmjenjuju Sebastijan Cavrić, Renzo Čović i Ivano Baković.

Želimo čestitati za još jedan naslov prvaka, zahvaliti trenerima i pomoćnim trenerima, ali i našem Bošku Botici, koji je zaslužan za selekciju igrača i suradnju bolskog i postirskog kluba.

U subotu (18. svibnja) u Postirima se igra zadnja utakmica, a sastaju se pioniri NK Postira Sardi i vršnjaci iz Vinjana. Početak susreta je u 10:45 sati, a ovim putem pozivaju se naši čitatelji s Brača, i posebno iz Bola, da dođu u subotu na feštu u Postira i budu dio nogometnog dječjeg spektakla. (n.n.)

(075) objavljeno 17. 05. 2024. u 18:55 h

*********************


alt


BOLKE U ZAVRŠNICI TENIS TURNIRA

Prošloga su vikenda Celina Marčić i Ana Novačić nastupile u Splitu na turniru u organizaciji teniskog kluba „Pomak“ na kojem je sudjelovalo 50 natjecatelja iz Splitsko-dalmatinske županije. Predstavnice TK “Zlatni rat Bol” ponovno su odradile izvrstan turnir, izborivši samu završnicu turnira. Ana Novačić plasirala se u finale, pobijedivši u polufinalu upravo Celinu. Ana je naposljetku u tijesnom finalnom meču izgubila rezultatom 12:10. Čestitke tenisačicama i treneru Marinu Eteroviću. (m.e.)

(074) objavljeno 17. 05. 2024. u 18:50 h


alt
petak, 17. svibnja 2024.


alt


BOL BEZ KATAMARANA

Jugo je razlog što u četvrtak u Bol nije bilo ni jednog katamarana. Dan ranije znalo se da će zbog najave jugo katamaran „Vida“ ostati u Jelsi, a u četvrtak je otkazan i dolazak izletničkog katamarana KSC Jaffa na liniji Split – Bol – Jelsa i natrag.

Zbog juga u splitskom okružju je u četvrtak otkazano pet katamaranskih linija. Za pretpostaviti je da će u petak ujutro katamaran na državnoj liniji u 6:00 isploviti iz Jelse.

Ovog mjeseca katamaran na državnoj liniji je dva puta nije dolazio u Bol, a prošle godine u istom mjesecu tri puta. (j.e.)

(073) objavljeno 16. 05. 2024. u 19:40 h

**********************


alt


ODLAGANJE SMEĆA SAMO S KARTICOM

U četvrtak nije bilo moguće besplatno odlagati kućni otpad u poluukopne kontejnere na području općine Bol. Razlog je što je koncesionar za odvoz smeća Michieli-Tomić dan ranije angažirao stručnu osobu koja je popravila neisprane uređaje na kontejnerima i sada se može smeće odlagati samo pomoću kartice.

Neko vrijeme će sigurno biti više reda oko kontejnera (bez kesica sa kućnim otpadom) dok oni koji ne žele plaćati odvoz smeća ne krenu u akciju uništenja popravljene opreme. (j.e.)

(072) objavljeno 16. 05. 2024. u 19:35 h

********************


alt


OTKUP AMBALAŽE

U objektu pored trgovine „Studenac“ na Bračkoj cesti u četvrtak (16. svibnja) ponovo je otvoren prostor sa automatom za otkup ambalaže (staklene boce, limenke …). To je ove godine četvrti otkup prazne ambalaže. (j.e.)

(071) objavljeno 16. 05. 2024. u 19:30 halt
četvrtak, 16. svibnja 2024.


alt


alt


alt


KRENULA IZLETNIČKA LINIJA

Ove srijede brodar Krilo Shipping company uveo je prvi put ovog ljeta katamaransku liniju Split – Bol – Split. Tijekom svibnja samo jedan je polazak iz Splita i to u 10:30 sati, ali od ove godine katamaran KSC Jaffa nastavlja u 11:40 za Jelsu. Tamo ostaje od 12:00 do 18:10 kada se preko Bola vraća u Split. Iz Bola je polazak u 19:00 sati.

Kod prvog pristajanja bilo je zbog juga problema kod pristajanja uz Veli most. Tek iz četvrtog pokušaja je tu uspješno izvršeno, a u Bolu se iskrcalo pedesetak putnika. Bilo je i Boljana koji su obavili poslove u Splitu i nije im se čekala redovna katamaranom linija u 16:30 sati.

Predvečer nije bilo problema sa pristajanjem u dolasku iz Jelse, a ukrcalo se za Split u 19:00 sati stotinjak putnika.

Za pogledati red plovidbe katamarana brodara Krilo Shipping company kliknite OVDJE. (j.e./a.t.)

(070) objavljeno 15. 05. 2024. u 20:55 h

********************


alt


KATAMARAN OSTAJE U JELSI

Redovne državne linije u četvrtak nema iz Jelse i Bola za Split. Katamaran „Vida“ ostaje privezan u luci Jelsa zbog najave juga. Zbog ukidanja ove linije u četvrtak u Bol ne dolazi ni liječnica-okulist koja bi trebala nastaviti putovanje do ambulante u Supetru.

S obzirom da nema jutarnje katamaranske veze iz Jelse, nema je ni poslije podne s polaskom iz Splita u 16:30 sati. (j.e.)

(069) objavljeno 15. 05. 2024. u 20:50 h
altsrijeda, 15. svibnja 2024.


alt

Iz naše arhive: prvi dolazak komercijalnog katamarana 1. lipnja 2023.


DODATNA KATAMARANSKA LINIJA

Ne bude li vremenskih problema, ove srijede (15. svibnja) brodar Krilo Shipping company uspostavlja prvu izletničku (komercijalnu) brzobrodsku liniju iz Splita prema Bolu. To je ove godine 15 dana ranije nego lani, a novost je što će katamaran nakon 10 minuta iz bolske luke (11:40) otploviti za Jelsu. Povratak je isti dan iz Jelse u 18:10, a iz Bola za Split u 19:00 sati.

Red plovidbe je svaki dan isti (i nedjeljom), a iz Splita je polazak u 10:30 sati. Međutim, od 1. lipnja uvodi se dodatna linija i nova satnica polazaka iz Splita (9:00 i 11:45), a iz Bola za Split u 10:30 i 19:00 sati. Za Jelsu ide samo katamaran na drugoj liniji: iz Splita u 11:45, a iz Bola u 13:00 sati.

Ovo je komercijalna linija na kojoj ne važe popusti za otočane. Cijena Split – Bol je u jednom pravcu za odrasle 20 eura, za djecu od 3 do 12 godina 10 eura, a besplatan je prijevoz za djecu do 3 godine. Putna karta iz Bola do Jelse je upola jeftinija. Lani su Boljani koristili (i platili) ovu liniju za povratak iz Splita u Bol nakon što bi ujutro obavili kupovinu ili liječnički pregled. (j.e.)

(068) objavljeno 14. 05. 2024. u 19:40 h

********************


alt


KVIZ I OVE SRIJEDE

Sve nas je manje, ali kviz ide dalje … Slikovito su iz Centra za kulturu najavili kviz natjecanje koje će se održati već ove srijede (15. svibnja) u prizemlju Doma kulture. Početak je u 20:30 sati, a pitanja za natjecanje priprema Simon Eterović iz Selaca.

(067) objavljeno 14. 05. 2024. u 19:35 h

********************


alt


PREMJERA FILMA „LIJEPI I DRAGI LJUDI“

Ove subote (18. svibnja) u 20:30 sati u ljetnom kinu Bol održava se bolska premijera filma „Lijepi i dragi ljudi“, cjenjenog hrvatskog redatelja Igora Mirkovića, od čijih postignuća izdvajamo ono najsvježije, seriju Crno – bijeli svijet, za koju je upravo on pisao scenarij.

Film „Lijepi i dragi ljudi“ je topla ljudska priča o prijateljstvu, druženju i uzajamnom hodu kroz život čitave jedne generacije ljudi. Radi se o generaciji 1957/58. Sve te ljude je okupio naš poznati fotograf, čije milenijske fotografije ostaju kao trajna uspomena jednog vremena i svi ih sa ponosom i sjetom vade iz svojih škafetina, bavula i regala kada se prisjećaju događaja iz svoje prošlosti. Radi se naravno o Šimi Strikomanu, svima nam dragom i rado viđenom bolskom gostu. Iznimno nam je zadovoljstvo spomenuti kako i istaknutu cameo ulogu u filmu igra naš sumještanin Pero Trutanić, kojeg je filmska ekipa pratila na omiljenom mu hobiju, utakmici najvećeg nogometnog kluba HNK Hajduka.

- U samom filmu se pojavljuju i neki drugi naši sumještani, ali da vam ne otkrijemo previše, dođite i uživajte, svi ste pozvani, ulaz je besplatan. Ponosni smo što su TZO Bol, Općina Bol i Centar za kulturu malim dijelom sudjelovali u nastanku ovog filma – rekao nam je Ante Trutanić, direktor TZO Bol.

(066) objavljeno 14. 05. 2024. u 19:30 h

*********************


alt


KAMINU JE 200 GODINA, ALI …

Na bolskoj adresi Novi put 35 obnovljen je kamin star preko 200 godina, ali je obnovljen i prostor u kojem je kamin, a gdje se za zimskih dana može i blagovati. Iako su se radovi malo odužili vlasnik prostora i kamina Ivica Dubravčić pozvao je sve one koji su sudjelovali u obnovi i uređenju. Jelovnik je svima bio po guštu: janjetina s ražnja i vitalac. Obično dobro upućeni kažu da Ivica nije samo častio zbog završetka radova. Navodno je u pitanju bila i momačka večer (po danu?).

(065) objavljeno 14. 05. 2024. u 19:25 h


alt
utorak, 14. svibnja 2024.


alt


ZAHTJEVI JOŠ OVAJ TJEDAN

Još se ovaj tjedan, do 17. svibnja, mogu dostaviti zahtjevi za sudjelovanje na ovogodišnjim turističko-kulturnim manifestacijama (Pozdrav ljetu, Bolske litnje noći, Fjera i Adio lito). Natječaj je objavljen na službenim Internet stranicama Općine Bol 2. svibnja.

Na Rivi će biti postavljeno deset štandova, a za prodaju su predviđene i tri javne površine.

Visina zakupa javne površine, u vrijeme trajanja Turističko-kulturnih manifestacija iznosi: zakup tezge dužine 2m (2 m2) za sve turističko-kulturne manifestacije za jednu godinu iznosi 398,17 eura, a zakup javne površine do 2 m2 za prodaju igračaka, balona, bombona itd. za sve turističko-kulturne manifestacije za jednu godinu iznosi također 398,17 eura.

(064) objavljeno 13. 05. 2024. u 19:35 h

********************


alt


KVIZ SE NASTAVLJA U SRIJEDU

Malobrojne ekipe su u nedjelju dogovorile, a Centar za kulturu prihvatio, da se sljedeće natjecanje organizira u srijedu (15. svibnja), ali je početak pomaknut na 20:30 sati. Za pitanja su zaduženi Selčani.

Na slici: prošlo nedjeljni pobjednici Milan i Alenka sa sastavljačem pitanja Đimijem Žuvićem.

(063) objavljeno 13. 05. 2024. u 19:30 h

*************************


alt


NAŠA AJLA NA PRVENSTVU EUROPE U GRČKOJ

Ajla Kadriji, naša mlada hrvačica nastupa na europskom prvenstvu U-15 u kategoriji do 54 kg. Prvenstvo Europe se ove godine održava od 14. do 18. svibnja u mjestu Loutraki (Grčka). Ajla je inače među najmlađim natjecateljicama koja nastupa na EP, poželimo joj puno sreće na borilištima. Svakog ljeta je u Bolu, a otac joj je jedan od suvlasnika renomiranog restorana „Pumparela“.

(062) objavljeno 13. 05. 2024. u 19:25 h

********************


alt


EMOCIJA KOJA SE NE MOŽE PREPRIČATI

Unatoč teškom razdoblju za sve navijače Hajduka, u njihovu odanost i povezanost s voljenim klubom, bez obzira o kojoj se generaciji pristaša radilo, ne treba sumnjati. Jedan od primjera potpisuje Silvia Vulić koja je zajedno sa svojom obitelji Zdenku Matošiću darovala ime pokraj voljenog Kluba kao trajni spomen na njegovu ljubav prema Hajduku.

“Svatko od nas bi trebao imati jednog barba Zdenu”, riječi su to kojima nas Silvija uvodi u priču s glavnim akterom. Njena obitelj (mama, tata, brat) i barba Zdene i njegova supruga prijatelji su od rođenja. Štoviše, oni su joj i kumovi, a odnos im je pun poštovanja, slijedom čega ona poručuje da bi “svatko trebao u svom životu imati jednog barba Zdenu”.

Barba Zdene, s kojim je povezana cijeli život iako nisu ni u kakvoj rodbinskoj vezi, nedavno je oduševio sve prisutne na svečanoj dodjeli pločica Za sva vrimena riječima:

“Rekao sam svojima, kad me više ne bude, da me mogu pronaći na dva mjesta. Ovdje na Poljudu i tamo gdje svi završimo.”

(061) objavljeno 13. 05. 2024. u 19:20 h

********************


alt

Don Tonči Matulić (foto: jure mišković, cropix)


U SUBOTU PREDSTAVLJANJE KNJIGE DON T. MATULIĆA

Sljedeće subote (18. svibnja) u Centru za kulturu s početkom u 17:30 sati organizira se predstavljanje knjige BOG I EVOLUCIJA čiji je autor Tonči Matulić. Programom je predviđeno da govore Ivana Bošković (riječ pozdrava) te doc. dr. sc. Branko Murić i doc. dr. sc. Ante Bekavac. Predviđen je i domjenak.

Knjiga Bog i evolucija (Teološka šetnja evolucijskim perivojem) nova je knjiga moralnog teologa Tončija Matulića koja donosi rezultate znanstvenoga, to jest duhovno-intelektualnoga hrvanja vjere u božansko stvaranje s izazovima današnje dinamičke i evolutivne slike svijeta.

Bog i evolucija se trudi pokazati da između objavljene vjere i prirodnoga razuma nema sukoba, jer jedan te isti Bog začetnik je i autor kako Objave tako i Prirode.

Tonči Matulić (1966.) rodom je iz Postira na otoku Braču. Deseto je i najmlađe dijete pokojnih roditelja Katice rođ. Šantić (1930.-1981.) i Vlade (1926.-2010.). Osnovnu školu je pohađao u rodnome mjestu, a srednju školu u Supetru i Splitu. Maturirao je 1985. godine u Nadbiskupskome sjemeništu u Splitu. Filozofsko-teološki studij je diplomirao 1991. godine na Teologiji u Splitu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) u Zagrebu. Za svećenika Hvarske biskupije zaređen je 1992. godine. Akademske godine 1991./92. pohađao je poslijediplomski doktorski studij KBF-a u Zagrebu u specijalizaciji moralne teologije. Od kolovoza 1992. do kolovoza 1993. služio je kao kapelan i vjeroučitelj u gradu Hvaru i kao župnik u hvarskoj Milni. Od 1993. do 1998. godine boravio je u Hrvatskome papinskom zavodu sv. Jeronima u Rimu i studirao na Visokom institutu moralne teologije „Academia Alphonsiana“ Papinskoga lateranskog sveučilišta na kojemu je u lipnju 1995. godine magistrirao, a u lipnju 1998. godine doktorirao moralnu teologiju. U međuvremenu je akademske godine 1995./96. završio Corso di perfezionamento in Bioetica na Institutu za bioetiku Medicinskoga fakulteta „Agostino Gemelli“ Katoličkoga sveučilišta Sacro Cuore u Rimu, a akademske godine 1996./97. Visiting Fellows Program na Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics Sveučilišta Georgetown u Washingtonu, D.C.

Prof. dr. sc. Tonči Matulić svećenik je hvarske biskupije, teolog i pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se u bioetičkoj disciplini na različitim institutima u Italiji i SAD-u, a autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova.

(060) objavljeno 13. 05. 2024. u 19:10 h

alt


ponedjeljak, 13. svibnja 2024.


alt


alt


alt


KRIZMA U ŽUPNOJ CRKVI

Na svečanoj svetoj misi u Župnoj crkvi biskup hvarsko-bračko-viški mons. Ranko Vidović podijelio je ove nedjelje 12-orici mladih sakrament Svete potvrde (Krizme). U toj svečanosti mu je asistirao bolski župnik fr Mihael Mario Tolj.

Na misu su sa krizmanicima bili njihovi kumovi, ali i članovi obitelji kao i ostali vjernici, Boljani i gosti.

Potvrda ili Krizma sakrament je Duha Svetoga kojega prima krštena osoba nakon katehetske priprave. U Krizmi krštenik potvrđuje svoju vjeru koju su za njega ispovjedili roditelji na krštenju te prima puninu dara Duha Svetoga da bi mogao životom svjedočiti svoje opredjeljenje za Isusa Krista. Sakrament potvrde učvršćuje i osnažuje vjeru. Primiti sakrament potvrde znači biti spreman odvažno svjedočiti vjeru praktičnim vjerničkim životom. (j.e./ foto: j. pavišić)

(059) objavljeno 12. 05. 2024. u 20:35 h

********************


alt


alt


alt


NEDJELJOM NA ZLATNOM RATU

Čini se da je ove nedjelje bilo manje posjetitelja na Zlatnom ratu nego prije sedam dana. Pretpostavljali smo da će biti i bolja ponuda, ali ne samo da je izostalo otvaranje novih kioska nego je ove nedjelje čak bio otvoren jedan kiosk manje. Jedina novost je što se turističkim vlakićem moglo iz centra mjesta na Zlatni rat i na isti se način vratiti natrag.

Mi smo u 13:30 sati na suncu izmjerili 48 stupnjeva, a DHMZ objavio je u 13 sati kako je temperatura zraka 23, a mora 19 stupnjeva. Ljeto je očito sve bliže jer je more svake nedjelje za jedan stupanj toplije.

Ovog mjeseca počinje 15-dnevna mjerenja kakvoće mora. U Bolu se uzorci mora uzimaju na tri lokacije: Zlatni rat, Borak i Martinica. (j.e.)

(058) objavljeno 12. 05. 2024. u 20:30 h

*********************


alt


KVIZ SE NASTAVLJA

Umjesto u srijedu, kviz natjecanje u organizaciji Centra za kulturu, održalo se ove nedjelje. Svoje sudjelovanje prijavile su četiri ekipe. Malo ih je, a možda su razlozi TV prijenos utakmice „Istra“ – „Hajduk“ ili slavlje zbog krizme. Do zaključenja redakcije Bolske kronike nismo dobili informaciju o imenima pobjednika. Saznali smo da se kviz natjecanje nastavlja sljedeće srijede, 15. svibnja, ako to dogovore natjecatelji. (j.e.)

(057) objavljeno 12. 05. 2024. u 20:25 h

U 21:30 nam je javljeno da su pobjednici nedjeljnog kviza Milan Škrbić i Alenka Kojdić. Pitanja je sastavio Đimi Žuvić.
alt
nedjelja, 12. svibnja 2024.


alt


KOLIKO OSTAJU GOSTI?

Iako je bitan broj dolazaka gostiju u neku destinaciju, mnogo više znači i dužina njihovog boravka. Pokušali smo izračunati koliko su gosti dugo boravili u prvih 11 destinacija splitsko-dalmatinske županije u travnju. Uočljivo je, što je i sasvim razumljivo, da je Split i po broju dolazaka i noćenja na prvom mjestu. Po broju noćenja Hvar je najlošiji iako je po dolascima sedmi u SDŽ. U Hvaru su u travnju gosti u Hvaru boravili 2,19 noćenja, Najduže su boravili u Supetru (4,62) i Bolu (4,38). Slijede Kaštela (3,72), Tučepi (3,43), Makarska (3,24) …

Realni rezultati dužine boravka gostiju mogu se očekivati u glavnoj turističkoj sezoni, a to je u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. (j.e.)

(056) objavljeno 11. 05. 2024. u 19:20 h

*************************


alt


„SVJETLICA“ DOLAZI U BOL

Ribarica „Svjetlica“ napustila je južne vode Visa i u 16:30 sati krenula prema Bolu. Iako će još tijekom subote doći u Bol, prodaja ulovljene ribe bit će na bolskoj tržnici u nedjelju nakon 7:00 sati. (j.e.)

(055) objavljeno 11. 05. 2024. u 19:15 h

***********************


alt


KVIZ OVE NEDJELJE U 20:00 SATI

Napominjemo ljubiteljima kviz natjecanja da je Centar za kulturu spreman za organizaciju i to ove nedjelje (12. svibnja) u 20:00 sati.

Boljani su u petak bili u Selca, a ekipa u sastavu Milan Škrbić i Zoran Kojdić imala najviše najtočnijih odgovora i osvojila je prvo mjesto. (j.e.)

(054) objavljeno 11. 05. 2024. u 19:10 h

*************************


alt


ISTIČE ROK ZA TRAŽENJE POTICAJA

Vinogradari i maslinari, članovi Bol poljoprivredne zadruge, kao i drugi proizvođači i uzgajivači mogu do sredine idućeg tjedna (srijeda, 15. svibnja) podnijeti zahtjev za poticaje u 2024. godini.

Tko je pratio Bolsku kroniku i obavijest iz Bol poljoprivredne zadruge mogao je iskoristiti pomoć kod popune zahtjeva od Poljoprivredne savjetodavne službe u Supetru. Za ovu pomoć trebalo se javiti do 9. travnja. (j.e.)

(053) objavljeno 11. 05. 2024. u 19:05 halt


subota, 11. svibnja 2024.


alt


BOL JE 14. U SDŽ PO DOLASCIMA GOSTIJU

Prema objavljenim podacima TZ SDŽ Bol je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio 3.706 dolazaka gostiju. Više je gostiju imalo 13 destinacija u SDŽ: Split (122.923), Makarska (21.894), Tučepi (17.196), Podstrana (11.120), Trogir (8.915), Omiš (7.480), Kaštela (7.255), Brela (6.615), Supetar (6.563), Seget (6.267), Hvar (5.122), Solin (5.096) i Baška Voda (3.733).

U našoj županiji došlo je ukupno više gostiju nego lani, ali ih je manje bilo u Trogiru, Brelima, Baškoj Vodi i Makarskoj.

Lani je nakon četiri mjeseca Bol u SDŽ bio petnaesti. Više je gostiju bilo zabilježeno u Podgori, u odnosu na ovogodišnje brojke. (j.e.)

(052) objavljeno 10. 05. 2024. u 19:20 h

***********************


alt


KADA SE VRAĆA „SVJETLICA“?

Kočaricu „Svjetlicu“ mnogi su očekivali sa svježom ribom u petak navečer, a prodaju u subotu ujutro. Iako je „Svjetlica“ iz Bola otišla još u srijedu navečer, vremenski uvjeti nisu bili povoljni za ribolov cijelo vrijeme i morali su se skloniti u jednu od uvala sa južne strane otoka Visa. Prema informaciji koju smo dobili pred zaključenje redakcije Bolske kronike, „Svjetlica“ se u Bol vraća u subotu navečer, a prodaja ribe će biti na bolskoj tržnici u nedjelju od 7:00 sati. (j.e.)

(051) objavljeno 10. 05. 2024. u 19:15 h

*************************


alt


SKUPŠTINA DVD-a 18. SVIBNJA

Redovna godišnja skupština, 28. po redu, Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bol održat će se ne ovu, nego slijedeće subote (18. svibnja) u 19:30 sati u Teatrinu Centra za kulturu. Nakon skupštine planiran je nastavak druženja uz prigodni domjenak. (j.e.)

(050) objavljeno 10. 05. 2024. u 19:10 h

********************


alt


MALI BOLSKI RAZGOVORI

U jubilarnoj stotoj kolumni Vinko Brešković se bavio temom duhovne hrane. Dvojica prijatelja su vodila razgovor o potrebi za duhovnom hranom, o njenoj važnosti za život, o usporedbi sa svakodnevnom hranom koju uzimamo radi preživljavanja.

Za stotu kolumnu (vjerujemo, ne i posljednju) želite li pročitati dovoljno je kliknuti OVDJE.

(049) objavljeno 10. 05. 2024. u 19:00 h

********************


alt


alt


SPORTSKI DAN OŠ BOL

Učenici, učitelji i stručni suradnici Osnovne škole Bol obilježili su Međunarodni dan tjelesne aktivnosti u ovaj petak, 10. svibnja. Svi učenici i učitelji sudjelovali su u cjelokupnom programu dana. Učenici su u školu došli u sportskoj odjeći i obući i nisu nosili knjige.

U 8:15 sati učenici su se okupili ispred škole te se s učiteljima i stručnim suradnicima laganom šetnjom uz glazbenu pratnju uputili prema Poljani gdje se odvijao sportski program.

Učenici su se najprije zagrijali i razgibali uz vježbe i ples. Zatim su započele igre. Igre na Poljani zamišljene su kao štand igre. Učenici razredne i predmetne bili su podijeljeni na dva terena. Svaki teren imao je 5 punktova odnosno 5 igara koje su se odvijale istovremeno. Svaku igru vodio je zaduženi učitelj koji je pripremio sve potrebne materijale i objasnio djeci pravila igre. Učenici su igrali u miješanim grupama iz različitih razreda. Učitelji koji su vodili igre motivirali su učenike da dođu do njihovog punkta.

Na vrlo zabavan način učenici su se okušali u povlačenju konopa, utrci na štulama, štafeti s lopticama, ljudskom križiću-kružiću, utrci karijola, štafeti s jabukama, utrci gusjenica, skakanju u vrećama, igrali su kamen-škare papir i igru Majmuni i banane. Igre su izazvale mnoštvo smijeha i dobar provod!

Dio učitelja bio je zadužen za serviranje svježeg voća, soka, vode i sendviča pa su se učenici mogli osvježiti u pauzi između igara. Nakon završetka igara, oko 12 sati, učenici su se u pratnji učitelja i stručnih suradnika uputili natrag do škole odakle su umorni, ali sretni i zadovoljni otišli svojim kućama. (k.m.)

(048) objavljeno 10. 05. 2024. u 18:50 h

**********************


alt


VODOSKOK NA STAROJ CESTI

Prilikom punjenja autocisterne bolskog DVD-a na Staroj cesti (ulica iza restorana Ranč) iznenadno je oko 15:00 sati voda umjesto u cisternu krenula poput vodoskoka u visinu (vidi sliku). Vatrogascima je uspjelo zatvoriti dovodni ventil, a kvar će Vodovod Brač otkloniti tijekom subote ujutro. Zbog kvara na hidrantu obližnji stanari su 20-ak minuta bili bez vode. (j.e./foto: dvd)

(047) objavljeno 10. 05. 2024. u 18:45 halt
petak, 10. svibnja 2024.


alt


U PRVOJ TREĆINI GODINE VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

U prva četiri mjeseca, objavila je TZ SDŽ, u našu je županiju došlo 256.649 gostiju (lani 241.632), a eVisitor je zabilježio i 745.172 noćenja (lani 731.568).

Domaćih turista (siječanj – travanj) bilo je 66.883 (19,60 posto), a stranih 189.766 (80,40 posto).

Po broju dolazaka najbrojniji su bili domaći gosti (66.888), zatim slijede gosti iz Njemačke (24.776), BiH (20.999), Francuske (16.277), SAD (14.154) … Među pet vodećim državama, iz četiri je ove godine došlo više gostiju nego lani, a jedino ih je iz BiH došlo manje (1.425).

Bol je i u ovom kvartalu po broju dolazaka i noćenjima druga destinacija na Braču. Došlo je 3.706 gostiju, a noćenja je bilo 16.200. (j.e.)

(046) objavljeno 09. 05. 2024. u 20:00 h

********************


alt

Prazna sabornica (foto: damjan tadić/cropix)


PRVO ZASJEDANJE SABORA 16. SVIBNJA

Prema Odluci Predsjednika Republike, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja 2024. godine u 11,00 sati u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu.

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Zoranu Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja.

HDZ je na društvenim mrežama objavio riječi Andreja Plenkovića, koji je potvrdio da ima 76 potpisa za formiranje Vlade.

- Već danas smo prikupili 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade RH - otkrio je premijer Andrej Plenković na predstavljanju naše pobjedničke liste za europske izbore, stoji u objavi HDZ-a, a prenose mediji u četvrtak 9. svibnja.

(045) objavljeno 09. 05. 2024. u 19:55 h

********************


alt

Na posljednjim izborima za Europski parlament (2019.) na velikom glasačkom listiću (listu) bile su 33 liste sa 396 imena (na slici). Ove će godine biti 25 lista i 300 imena.


USKORO IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

Ovog četvrtka (9. svibnja) istekao je rok za državljane druge države članice Europske unije koji imaju prijavljeno prebivalište ili privremeni boravak u RH kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo u Hrvatskoj na predstojećim izborima za članove Europskog parlamenta koji se biraju 9. lipnja. Međutim, do kraja ovog mjeseca (do srijede 29. svibnja) birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a na dan izbora neće biti u mjestu svog prebivališta mogu zatražiti od nadležnog upravnog tijela u županiji odnosno Gradu Zagrebu PRIVREMENI UPIS u registar birača za mjesto gdje će se zateći na dan izbora.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na poveznici

https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

(044) objavljeno 09. 05. 2024. u 19:50 h

********************


alt

Prošle godine (30. travnja) na nedjeljnoj misi u Župnoj crkvi, mons. Ranko Vidović, hvarsko-bračko-viški biskup uz asistenciju bolskog župnika fr Mihaela Maria Tolja, dodijelio je trinaestorici mladih - sakrament Svete potvrde ili Krizme.


U NEDJELJU JE KRIZMA U BOLU

Sakrament Svete potvrde (Krizme) 12-orici Boljana podijelit će ove nedjelje (12. svibnja) hvarsko-bračko-viški biskup mons. Ranko Vidović.

Sveta potvrda, krizma ili sveto pomazanje, obred je u mnogim kršćanskim Crkvama. Krizmom se naziva zbog svoga važnoga obreda - pomazanja svetim uljem, posvećenim na Misi posvete ulja na Veliki četvrtak.

Svečanost u Župnoj crkvi iznimno, zbog Krizme, počinje u 10:30 sati, a nedjeljna misa u Samostanskoj crkvi je u 9:00 sati. (j.e.)

(043) objavljeno 09. 05. 2024. u 19:45 h


alt


četvrtak, 9. svibnja 2024.


alt


TURIZAM NA BRAČU U TRAVNJU

Na Braču je u travnju ove godine došlo nešto manje gostiju nego lani u istom mjesecu, ali je u eVisitor upisano više noćenja. To su podaci koje je objavila TZ SDŽ uz napomenu da je moguće da i nisu konačni. Naime, eVisitor i nekoliko dana u svibnju dozvoljavao dopune statističkih podataka, a objavljene brojke TZ SDŽ su na dan uzimanja podataka.

U travnju je na Braču bio 8.561 gost (lani u travnju 8.584) dok je noćenja zabilježeno 36.446 (lani 34.274).

Najviše je gostiju došlo u Supetar (4.286), zatim u Bol (3.120), Postira (781), Sutivan (127), Milnu (122), Selca (81) i Pučišća (81). Bol i Milna su jedine općine na Braču koje su u travnju ove godine imale više dolazaka nego lani.

Stranih je gostiju bilo u travnju 7.091, a domaćih 1.470.

Sutra: turistički podaci u SDŽ za prva četiri mjeseca. (j.e.)

(042) objavljeno 08. 05. 2024. u 20:45 h

********************


alt


NAKON PET MJESECI

Pet dana je nedostajalo brojnim obiteljima u ulicama Marka Marulića i Mirka Vrsalovića pa da se napuni punih pet mjeseci da su bez telefona, interneta i MAXtv-a (od 11. prosinca). O razlozima smo pisali nekoliko puta: zračne linije su išle zračnim (!?) putem preko drvenih stupova. Zub vremena je učinio da više stupovi nisu mogli stajati uspravno, a netko je uz to presjekao žice. Hrvatski Telekom je zadužen za kabelsko povezivanje i popravak! Trebalo je eto skoro pa pet mjeseci da Hrvatski Telekom dogovori s privatnim kooperatom iz Postira da osposobi međusobno povezivanje pretplatnika. (j.e.)

(041) objavljeno 08. 05. 2024. u 20:40 h

************************


alt


JOŠ JEDNA LINIJA SPLIT – BOL – SPLIT

Prema najavi brodar Krilo Shipping company od iduće srijede (15. svibnja) uvodi sezonsku (komercijalnu) svakodnevnu liniju katamaranom Split – Bol – Split. Tijekom svibnja samo je jedan polazak iz Splita i to u 10:30 sati, a iz Bola za Split u 19:00 sati. Od 1. lipnja, ponovno će kao i lani, biti dva polaska iz Splita u 9:00 i 11:30, a iz Bola za Split u 10:30 i 19:00 sati.

Iako otočani nemaju na ovoj liniji nikakav popust, Boljani često ovu liniju koriste nakon jutarnjeg odlaska u Split te obavljenog liječničkog pregleda ili kupovine za povratak u Bol. (j.e.)

(040) objavljeno 08. 05. 2024. u 20:35 h


srijeda, 8. svibnja 2024.


alt


KOLIKO JE GOSTIJU BILO ZA PRVI SVIBNJA?

Mnogi su za Prvi svibnja uzeli dva slobodna dana prije i dva poslije praznika. Tako su za 4 neradna dana dobili ukupno 9 dana odmora. Mnogi od njih su navratili i do Bola, ali se podosta njih u to vrijeme redovno odmarao.

Dobili smo podatke iz ureda TZO Bol koliko je turista bilo na odmoru u Bolu od nedjelje 28. travnja do nedjelje 5. svibnja. Turista je bilo 3.256 (lani u istom periodu 1.875), a noćenja je ostvareno 10.057 (lani 5.807).

Ove godine su bili najbrojniji gosti iz Slovenije (734), slijede gosti iz Francuske (573), Austrije (416), BiH (229), Njemačke (217) … (j.e.)

(039) objavljeno 07. 05. 2024. u 19:45 h

***********************


alt


STATISTIKA: PRVIH 11 DESTINACIJA U SDŽ

Bol je jedanaesta destinacija u SDŽ po broju gostiju koji su boravili u travnju. Više gostiju od Bola (3.120) imali su Split (62.238), Makarska (13.412), Tučepi (8.038), Trogir (6.258), Seget (5.514), Brela (5.148), Hvar (4.472), Podstrana (4.426), Supetar (4.286), Kaštela (3.707) … Među prvih 11 destinacija, čak su pet imali više gostiju lani u travnju (Makarska, Tučepi, Brela, Podstrana, Supetar).

Statističke podatke objavila je TZ SDŽ uz napomenu da su moguće korekcije objavljenih brojki.

Sutra: koliko je došlo turista na Brač? (j.e.)

(038) objavljeno 07. 05. 2024. u 19:40 h

***************************


alt


"PRIČE MOGA KRAJA"

Druga priča u projektu Osnovne škole Bol „Priče moga kraja“, u suradnji s Općinskom knjižnicom „Hrvatska čitaonica“, prikaz je macića.

A kuo su macići? To je jedna tusna spodoba pol čarjenuom kapicuon, vas carvjen kako ogonj, plamen koji skoče, ili kako niki moli vragić, a zno se pritvorit i u mašku, pok u bahića i tovara. Vražji su do zla boga i dišpetuoži, a nojdražie jim je bocit veslo u muore, zamarsit mrižu, ukrest špurtil…Zato naši ribari kad duođu u porat, nojpri njima ostavidu ribie da se mogu dobro nažrit, pok onda su kuntienti i mirni.

Statisti su bile učenice: Lena Vrsalović, Laura Lukšić, Nina Ivelić, Valentina Marinković, Natali Kusanović, Laura Marinković, Ana Bošnjak i nastavnice: Martina Zlendić i Tina Stančić Eterović.

Kostimografiju i scenografiju osmislila je Jadranka Nejašmić.

Zahvaljujemo: Tonću Jakšiću Popiću i Matijasu Lovriću na asistenciji pri snimanju, Ivici Karmeliću na darovanim ribama i Roniju Marinkoviću na fotografiranju. (j.n.)

(037) objavljeno 07. 05. 2024. u 19:35 h

**********************


alt


KVIZ OPET ODGOĐEN

Ni ove srijede (8. svibnja) neće biti kviz natjecanja u Domu kulture. Razlog je TV prijenos nogometa, pa je kviz prebačen u nedjelju 12. svibnja u 20 sati u prizemlju Doma kulture. (j.e.)

(036) objavljeno 07. 05. 2024. u 19:30 h

*********************


alt


ZA SRIJEDU JE NAJAVLJENA KIŠA?

U srijedu će na Jadranu biti nestabilno i mjestimice će padati kiša, osobito prema jugu gdje može biti neverina. Uz jačanje bure, kiše u srijedu još može biti u Dalmaciji, ali sve rjeđe prema petku. Prema kraju radnog tjedna će jaka, na udare uglavnom podno Velebita i olujna bura, slabjeti i okrenuti na umjereni sjeverozapadnjak. Od četvrtka će danju biti toplije, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a, prenosi Jutarnji list.

(035) objavljeno 07. 05. 2024. u 19:25


utorak, 7. svibnja 2024.


alt

Plaža Zlatni rat 28. travnja 2024.


STATISTIČKI PODACI SDŽ: SEZONA JE POČELA

U travnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo više dolazaka i noćenja nego u istom mjesecu prošle godine – objavila je TZ SDŽ. Došlo ih je 147.716 (lani 145.829), a ostvarili su 439.489 noćenja (lani 436.208). Domaćih gostiju je došlo 24.215 (lani 24.323), a stranih 123.501 (lani 121.506).

Najviše je eVisitor evidentirao domaćih gostiju (24.215), slijede gosti iz Njemačke (14.857), Francuske (13.714), Poljske (10.907), SAD (10.141), BiH (9.640), Ujedinjena Kraljevine (8.216), Slovenije (6.003), Nizozemske (4.503), Austrije (3.377) … Ipak, manje je gostiju u odnosu na isti mjesec prošle godine došlo u SDŽ iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, BiH i Slovenije.

Podaci su sastavljeni na bazi podataka iz eVisitora, stanje je na dan kad su uzeti iz programa, a podložni su promjeni budući da eVisitor još dozvoljava naknadno obavljanje odjava tj. promjene. Podaci se odnose na turistički promet ostvaren u komercijalnim smještajnim objektima – objašnjava TZ SDŽ.

Sutra: prvih deset destinacija u SDŽ po broju dolazaka gostiju u travnju. (j.e.)

(034) objavljeno 06. 05. 2024. u 19:25 h

********************


alt


alt


HUMANITARNO-TRKAČKI SPEKTAKL

Prva nedjelja u svibnju rezervirana je za Wings for Life World Run, humanitarno-trkački spektakl u kojem 11. put zaredom, na šest kontinenata, stotine tisuća sudionika istovremeno trče za isti cilj – učiniti ozljede leđne moždine izlječivima.

Ova utrka omiljena je i u Hrvatskoj – na startu na zadarskoj Liburnskoj obali okupilo se osam tisuća natjecatelja i natjecateljica kojima je duž cijele rute, sve do Šibenskog mosta, podršku davalo mnoštvo navijača.
Wings for Life World Run posebna je utrka koja ima jedinstvenu konceptualnu ideju - nema definirane duljine utrke, već se utrka zaustavlja tek kada posljednji trkač bude prestignut. To znači da svaki trkač, bez obzira na svoju razinu kondicije, može sudjelovati u utrci i ostvariti svoj cilj.

U utrci je bilo moguće, kao i dosad, sudjelovati na jednoj od šest službenih lokacija (u Zadru, Ljubljani, Beču, Zugu, Poznanu i Münchenu) ili bilo gdje na svijetu putem aplikacije. Utrka je glavni izvor prihoda Wings for Life dobrotvorne zaklade koja od 2004. godine podržava i financira istraživanja usmjerena na pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine. Iznosom je dosad financirano 299 projekata u 20 zemalja, na kojima je dosad sudjelovalo 679 stručnjaka.

Prošle nedjelje u Zadru su bili i tračali Bolke i Boljani: Breza Marinković, Nataša Peleka Jakšić, Zvonimir Jakšić, Tonči Šeparović, Đurđica Šeparović, Margarita Medić i Šime Sorić, dok je Dalibor Pavošević bio u Zadru kao podrška.

(033) objavljeno 06. 05. 2024. u 19:15 h

********************


alt


alt


OTVOREN ŠTAND S VOĆEM I POVRĆEM

Ovog ponedjeljka otvoren je prvi štand sa voćem i povrćem na bolskoj tržnici. Nakon zimskog odmora vratio se Perajica, a za prvo vrijeme radit će od 7 do 13 sati. Od ponude izdvojili smo trešnje (9 eura/kg) i jagode (4 eura/kg).

Dio prostora, tijekom zimskih mjeseci, dok nije bilo Perajice, koristio se kao ribarnica na otvorenom. Za Bolsku kroniku od srijede pokušat ćemo saznati gdje će se prodavati riba. (j.e.)

(032) objavljeno 06. 05. 2024. u 19:10 h

********************


alt


POČINJE NAPLATA PARKIRANJA

Od ovog utorka (7. svibnja) trebat će platiti za parkiranje vozila kod benzinske postaje. Cijena se nije mijenjala: jedan sat parkiranja košta kao i lani – 2 eura.

Parkiranje na Velom mostu naplaćuje se od 15. lipnja do 15. rujna. (j.e.)

(031) objavljeno 06. 05. 2024. u 19:05 h

**********************


alt


PRVI IZLET U HVAR

Brod „Frane Bol“ u ponedjeljak je prvi put krenuo s gostima na jednodnevni izlet prema Hvaru. Po idealnim vremenskim uvjetima na izletu, s polaskom iz bolske luke u 9:00 sati, bilo je 49 gostiju.

Cijena prijevoza u jednom pravcu je 20 eura, a dodatak za ručak plaća se još 15 eura. Tko želi na Palmižanu mora doplatiti 9 eura.

Idućeg tjedna brodom „Frane Bol“ ide se dva puta u Hvar, pa se do pune sezone svakog tjedna povećava po jedan odlazak. (j.e.)

(030) objavljeno 06. 05. 2024. u 19:00 h

********************


alt


TURISTIČKIM VLAKIĆEM NA ZLATNI RAT

Prvi put ove sezone u ponedjeljak je sa autobusne stanice prema plaži Zlatni rat krenuo turistički vlakić. Prvi polazak je bio u 9:00 sati, a sa Zlatnog rata u 9:30 sati (na slici).

Bez obzira na nedovoljan broj putnika, turistički vlakić i dalje nastavlja s vožnjom. Uvijek je prva vožnja iz Bola u 9:00 sati, a za sada se ne može poštivati red vožnje. Prometuje se prema potrebi i interesu gostiju. (j.e.)

(029) objavljeno 06.. 05. 2024. u 18:55 hponedjeljak, 6. svibnja 2024.


alt


alt


NEDJELJOM NA ZLATNOM RATU

Nikakvih novosti na plaži Zlatni rat, u odnosu na naš prethodni posjet (1. svibnja). Isti je broj otvorenih ugostiteljskih objekata (cocktail bar Auto i tri kioska) te sanitarni čvor. Na istočnoj strani je postavljena plutača pa je brodicama onemogućen pristup na dijelu plaže gdje je rezervirano za kupače.

Na zapadnoj strani Zlatnog rata je svega desetak ljudi jer je većina na istočnoj strani gdje ima i kupača, ali nema vjetra. Upeklo je sunce, a mi smo izmjerili čak 43 stupnja, dok je DHMZ objavio službenu temperaturu u 13 sati: zraka 22, a mora 18 stupnjeva. More je sve toplije i očito je ljeto sasvim blizu.

Još nema vlakića iz centra mjesta do plaže, a ne prevoze kupače ni brodice. Još je uvijek ponton za iskrcaj i ukrcaj u brodice na žalu Zlatnog rata.

Pred kioskom gdje se prodaje i hrana (fast food Summer Island) poveća grupa čeka strpljivo u redu. Vaš novinar je poslužen preko reda iako je čekao (kao i drugi) diveći se oblinama ispred sebe (vidi sliku).

Vjerujemo kako će slijedeće nedjelje na Zlatnom ratu biti brojnija ponuda. (j.e.)

(030) objavljeno 05. 05. 2024. u 19:10 h

********************


alt


KVIZ ODRŽAN U SUBOTU

Kviz je u uobičajenom terminu, srijedom u 19:00 sati, odgođen zbog Međunarodnog praznika rada, a nije ga bilo, prema najavi, ni u nedjelju. Na traženje ljubitelja nogometa, zbog TV prijenosa utakmice „Rijeka“ – „Dinamo“, kviz je održan dan ranije, u subotu u 20 sati.

Prijavilo se sedam ekipa, a pobjednici su bili Milan Škrbić i bračni par Carević iz Selaca. (j.e./i.b.)

(029) objavljeno 05. 05. 2024. u 19:05 h

********************


alt


VLAKIĆ OD PONEDJELJKA

Nakon zaključenja redakcije Bolske kronike javljeno nam je da će od ovog ponedjeljka (6. svibnja) jedan vlakić prevoziti putnike od autobusne postaje do plaže Zlatni rat. Prema interesu putnika odlučit će se kada će u promet biti uključen i drugi turistički vlakić.

Cijena prijevoza je ostala kao i lani. Za odrasle je karta u jednom pravcu 4 eura, a povratnu treba platiti 6 eura. (j.e.)

(028) objavljeno 05. 05. 2024. u 19:45 h

*********************


alt


BOLJANI NA SVJETSKOJ UTRCI

I ove godine, prve nedjelje u svibnju, ekipa iz Bola sudjelovala je u svjetskoj utrci Wings for Life World Run, u Zadru. Zajedno su otrčali 84.5 kilometra. Opširnije u Bolskoj kronici od utorka. (b.m.)

(027) objavljeno 05. 05. 2024. u 21:50 h