70 GODINA HOTELA ZLATNI RAT

alt


alt


alt

VIS Hubotnica, gdje su glazbenici isključivo bili Boljani


alt

Na plesnim večerima na plaži Borak nastupao je i Vice Vukov, a svirali su Batali


NAJBOLJA 1973. GODINA

Danas ima ideja da se obnove plesne večeri u restoranu na plaži Borak. Oni stariji se sjećaju gostovanja poznatih na tim plesnjacima: Oliver Dragojević, Vice Vukov, Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Mišo Kovač, Đorđe Marjanović, Gabi Novak, Zdravko Čolić, Ivica Šerfezi, Đorđe Peruzović, Elvira Voća, Majda Sepe, Josipa Lisac, Đimi Stanić, Toni Kljaković, Neda Ukraden … Smatra se da je najuspješnija sezona bila 1973. godine. Svirao je bolski VIS „Hubotnica“: Mario Marinković Pusa, Nikica Bodlović, Jakša Marinković i Tonči Kukoč Bager. Te je godine plesnjak radio od kraja lipnja do početka rujna, ukupno 56 večeri, a nije moglo više jer je bilo i kišnih dana. Prodano je ukupno 12.600 ulaznica ili u prosjeku 225 po večeri. Bilo je i više ljudi jer su Boljani najčešće dolazili na ples bez plaćanja ulaznica.


POMOĆ ZAPOSLENIKA

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća – piše Jeronim Jerko Martinić u svojoj knjizi „Turistički Bol u mom sjećanju“ – svi zaposlenici u poduzeću „Zlatni rat“ plaćali su samodoprinos za financiranje poboljšanja infrastrukture u čitavom mjestu. Organizirane su i dobrovoljne akcije za uređenje mjesta: rive, plaža, a kasnije i šetnice prema Zlatnom ratu. Zaposlenici „Zlatnog rata“ više su se puta odricali tzv. trinaeste plaće, a sve za realizaciju novih projekata od interesa za razvoj Bola.RUČAK NA SELU

Kao nadomjestak hotelskom ručku, nudio se sedamdesetih godina prošlog stoljeća „ručak na selu“ u nekoliko obitelji u Gornjem Humcu. Tu je uslugu koristio manji broj gostiju, uglavnom obitelji ili parovi. Ručak se organizirao u obitelji Ljube i Jerke Brizić, Tadije i Antice Brizić, Šime i Marije Carević, Jakova i Antice Michieli-Tomić, Ive i Bosiljke Marčić … Ovo je organizirano dvije turističke sezone.


PROIZVODNJA KOZJEG SIRA

U hotelskom naselju je bila samoposluga „Crvenkapica“ u kojoj se između ostalog nudio i kozji sir proizveden u Gornjem Humcu. Inicijator je bio Ive Marinković Mijarić, a kupci su bili strani turisti, najviše Francuzi.

Glavni tehnolog i proizvođač bio je Šimica Perić iz Donjeg Humca koji nikome nije otkrio svoj recept. Sir se radio i u PZ Gornji Humac, u obiteljima Jakova i Antice Michieli-Tomić, Jure i Jele Stipičić (Batara) …


NIKAD DOSTA LEDA

Mnogo je problema bilo s ledom za hlađenje pića nakon izgradnje hotela „Elaphusa“ (1971. godine). Ledomati nisu mogli izbaciti (proizvesti) potrebne količine leda, a često su aparati bili u kvaru. Zbog restrikcija aparati su se zaključavali, a šefovi su osobno morali odobriti korištenje i serviranje gostima.

Za Night club, šef i zaposlenici, morali su obilaziti druge hotelske objekte i od njih uzimati potrebne količine leda.


alt


Korišteni materijali iz monografije
Turistički Bol u mom sjećanju
alt


STATUSNE PROMJENE

Već je objavljeno da je Mjesni narodni odbor 17. listopada 1948. osnovao Ugostiteljsko poduzeće „Zlatni rat“.
Đački dom pripojen je 1964. mjesnom poduzeću i sada je registrirano kao Hotelsko poduzeće „Zlatni rat“ s p.o.
Sa „Zlatnim ratom“ se 1. srpnja 1977. udružila hotelska firma „Šumica“ (164 postelje) iz Postira koja je do tada djelovala u sastavu H.P. „Jadran“ iz Supetra.
Poljoprivredna zadruga Bol udružuje se u hotelsku RO „Zlatni rat“ 11. studenoga 1980.
Osobnim izjašnjavanjem na referendumu 4. lipnja 1984. prihvaćen je Samoupravni sporazum o udruživanju u hotelsku turističku radnu organizaciju „Brač-hoteli“ sa sjedištem u Bolu, ali se 26. ožujka 1990. godine OOUR „Zlatni rat“ izdvaja iz sastava HTRO „Brač-hoteli“ i formira se Društveno poduzeće „Zlatni rat“.
Pretvorba/privatizacija izvršena je 1994. godine.
Od 31. svibnja 1994. „Zlatni rat“ pretvoreno je u Društveno poduzeće „Zlatni rat“ d.d., ali je podjela Društva izvršena 17. rujna 2012. i od tada je i novi naziv – Hoteli „Zlatni rat“ d.d.
Godine 1999.  sklopljeni su ugovori o kupoprodaji poslovnih prostora u Loži. Kupoprodajni ugovori za hotel „Kaštil“ sklopljen je 5. listopada 1999., a HEP preuzima 3. srpnja 2001. objekt „Vidovica“. Hotel „Bretanide“ prodan je 18. kolovoza 2001. dok je vlasništvo nad „Bijelom kućom“ ustupljeno Ministarstvu financija RH 30. lipnja 2003.


altalt


NA KONJIMA U MURVICU

Turisti na konjima u pratnji vodiča Vicka Karmelića (desno) i Mike Papića (lijevo). Obično bi se subotom organizirao izlet iz hotela "Bijala kuća" do Murvice. Bilo je angažirano i do 40 konja (mazgi), a u Murvici bi turiste čekala zakuska i domaće vino. Inicijator je bio direktor hotela "Zlatni rat" Kažimir Cukar (1964. – 1967.).

alt


alt


alt


TENISKI CENTAR

Godine 1988. izgrađen je teniski stadion, kapaciteta gledališta za 2000 posjetitelja. Uz stadion je izgrađeno iste godine još šest tenis igrališta, a od ranije ih je bilo 12.  Renovirana je i proširena zgrada Tenis kluba. Od 22. do 28. travnja 1991. organiziran je u Bolu I. WTA turnir, prvi takve vrste u Hrvatskoj.
Zbog ratnih prilika uslijedio je prekid od četiri godine, ali je 1996. ponovno održan WTA teniski turnir, II. po redu, a zatim III. i IV.
Nakon 13 godina pauze u Bolu se 2016. opet organizira WTA teniski turnir. To isto je učinjeno i 2017., a igrat će se i 2018. godine.


DIREKTORI HOTELA „ZLATNI RAT“

Direktori hotela „Zlatni rat“ od osnivanja 1948. do danas bili su: Čedomil Santo, Nikica Marinković, Zvonimir Jakšić, Tomo Kuiš, Stjepan Karmelić, Kažimir Cukar, Darko Vlahović, Josip Marinković, Đuro Žuljević, Mirjan Marinković, Ivica Karninčić, Antun Plenković, Jakša Marinković, Božo Sinčić, Vinko Ljubičić i Dino Sokol.


IZGRADNJA NASELJA POTOČINA

Kamen temeljac za novo naselje Potočina (hotel „Elaphusa“) položen je 5. srpnja 1970. Bio je to početak izgradnje novih hotela u Bolu. U novoizgrađeni hotel prvi gosti uselili su 6. lipnja 1971. godine. Hotel „Elaphusa“ imao je 155 soba  i 3 apartmana sa ukupno 321 posteljom. Uz hotel je izgrađeno šest depandansi (144 sobe, 228 postelja).
Susjedni hotel „Borak“ (144 sobe, 285 postelja) otvoren je 12. lipnja 1976. godine.
alt


NASELJE „BIJELA KUĆA“

U nekadašnjoj zgradi Dominikanske gimnazije godine 1946. smješten je đački dom za učenike osnovne škole, a pedesetih godina prošlog stoljeća tijekom ljeta u zgradi se organizira đačka kolonija. Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina tu ljetuju francuski školarci koji su svoje obitavalište nazvali „Maison blanche“, a koje ime su Boljani prihvatili, pa preveli prvo kao „Bijela zgrada“, a nešto kasnije „Bijela kuća“.
Prestankom potrebe za đačkim domom, zgrada je preuređena 1963. U hotel Bijela kuća sa 28 soba i 60 kreveta. Istodobno se zapadno od hotela grade tri depandanse koje su 1964. Primile prve goste u 48 soba (105 kreveta). Ovo su bili u Bolu prvi turistički objekti koji su u svakoj sobi imali kupaonicu i WC. Đački dom je 1. siječnja 1964. pripojen HP Zlatni rat.
Tijekom 1967., 1968. i 1969. Izgrađene su sjeverno od „Bijele kuće“ i dvije nove depandanse: „Martinica“ i „Tamaris“. Stare tri depandanse su 1970. nadograđene čime se dobilo 42 nove sobe.
Hotel „Bijela kuća“ u sastavu poduzeća „Zlatni rat“ nije od 2003. godine kada je sklopljena nagodba s Ministarstvom financija o ustupanju vlasništva radi podmire dugovanja.


alt

Ugostiteljska škola Bol: generacija koja je završila školovanje 1974.


UGOSTITELJSKA ŠKOLA

Radi potrebe za kvalitetnim kadrovima, posebno kuharima i konobarima, godine 1963. u suradnji s Ugostiteljskom školom iz Splita, organizirano je školovanje odraslih zaposlenika uz rad i to za KV konobare, pipničare. Polaznike ovakvog načina školovanja u Bolu su nazivali „tečajci“.
Školske godine 1964/65. u Bolu se otvara prvo područno odjeljenje, redovno školovanje, za zanimanje konobar.
Godine 1968. osniva se Ugostiteljska škola u Supetru, a na Bolu djeluje područno odjeljenje sve do 1972. godine kada se osniva bolska gimnazija koja je imala ne samo program za kuhare i konobare već i za turističke radnike.
Svi završeni učenici imali su zaposlenje u HP Zlatni rat.


alt


alt


IZBJEGLICE U BOLU

Pred Božić 1991. stigle su u Bol prve izbjeglice. U hotelu „Park“ je bio ured za prihvat i brigu o njima. U hotelu „Park“ smješteno ih je 347, u hotelu „Bijela kuća“ i depandansama 160, u odmaralištu Voždovac 21, u odmaralištu TEŽ-a 10, u odmaralištu Osječke banke 7, u privatnim domaćinstvima 130 ili ukupno 675.
U jednom momentu (1992/93.) u Bolu je bilo 364 žena, 111 muškaraca i 295 djece ili ukupno ukupno 770. Djeca su redovno pohađala nastavu u Osnovnoj školi, a među izbjeglicama bilo je i nekoliko nastavnika koji su pomagali u nastavi.
U Bolu je u izbjeglištvu od 1992. Do 1996. Bila i Bogoslovna škola Vrhbosanske nadbiskupije iz Sarajeva. Nastava se odvijala u Dominikanskom samostanu, a smještaj im je osiguran u depandansama hotela „Bijela kuća“ (Martinica i Tamaris).

alt

Osoblje "Elaphuse" 1983. godine


PROSLAVE JUBILEJA

Prva proslava godišnjice poduzeća „Zlatni rat“ organizirana je, u povodu 25-e obljetnice, 1973. godine. Jubilarci su za 10 godina rada dobili plakete i novčane nagrade. Novčane nagrade dobili su i radnici koji su tada bili na odsluženju vojnog roka.


ŠEFOVI KUHINJE, RECEPCIJE, DOMAĆICE …

Prvi šef kuhinje u hotelu „Elaphusa“ bio je Vinko Marinković – Puko, zapisao je Jeronim Jerko Martinić u svojoj knjizi Turistički Bol u mom sjećanju (2014.). Kasnije je došao Božo Jelavić, pa Vinko Čurin, Jurica Kusanović, Luka Klapež …
Na recepciji su radili: Đina Barhanović, Jurica Karmelić – Bienin, Tanja Mamula, Jelena Mumović,  Zvonko i Biserka Nikolac, Vojka Katić, Tomo Marinković – Joje, Ivica Eterović, Doro Adulmar, Stanko Kvesić, Zoran Milosavljević, Lea Marinković (Katić), Božena Filipić (Prlić), Fanika Serventi …
Domaćinstvo su vodile: Ružica Malvasija, Nada Marinković – Tomić, Mirjana Zjakić (Restović), Vini Karninčić, Nina Marinković – Pusa (Eterović), Desanka Martinić (Šesnić) - Firo, Radojka Marjanović (Bodrožić), Marija Fabjanović (Eterović), Irena Anić (Pavišić), Tanja Eterović, Anđelka Marinković (Ilić) …


ULAGANJA U RAZVOJ BOLA

U najvećoj mjeri – pročitali smo u knjizi „Turistički Bol u mom sjećanju“ (autor Jeronim Jerko Martinić) – zahvaljujući poduzeću „Zlatni rat“ , Bol je od malog težačko-ribarskog  naselja postao turističko središte otoka Brača i ide u red razvijenih turističkih mjesta na području Srednje Dalmacije.
U sastavu „Zlatnog rata“ bile su neko vrijeme i radne jedinice u Postirima i Milni. Godine 1971. „Zlatni rat“ je izdvojio 2,1 milijuna dinara radi rješavanja problema vodoopskrbe na otoku.  Izgrađen je i rezervoar za vlastite potrebe kapaciteta 200 vagona u što je utrošeno 2,5 milijuna dinara. Za dodatnih 1,26 milijuna dinara, zajedno s Poljoprivrednom zadrugom, kupljen je 1972. vodonosac m/b „Jezero“.
„Zlatni rat“ je sudjelovao i u financiranju izgradnje Dječjeg vrtića, zgrade Poštanskog ureda i nove telefonske centrale, uređenju šetnice od Bilina kuće do hotela „Elaphusa“ …

alt

Vodonosac "Jezero"
altalt

Faksimil Rješenja o osnivanju


alt

Počelo je 1948. u zgradi nekadašnjeg pansiona Vidošević


DATUM OSNIVANJA:

17. LISTOPADA 1948.

„U svrhu osiguranja ishrane i konačišta za putnike i turiste i u svrhu unapređenja turizma, a obzirom na uslove koje mjesto u tom pravcu imade, Mjesni narodni odbopr u Bolu na svojoj sjednici održanoj danas … donio je sljedeće RJEŠENJE o osnivanju mjesnog ugostiteljskog poduzeća Hotel ZLATNI RAT u Bolu.“
Tako piše u Rješenju datiranom 17. Listopada 1948. i taj se dan smatra danom osnivanja Hotela Zlatni rat d.d.
Osnovna sredstva novoosnovanog poduzeća je zgrada  bivšeg pansiona Vidošević te inventar koji se u objektu nalazi.

DVADESET ŠALICA ZA BIJELU KAVU

Nekoliko dana prije službenog osnivanja poduzeća Hotel Zlatni rat, Kotarski narodni odbor Brač dostavio je:
dubokih tanjura 70 kom, plitkih tanjura 70 kom, malih desertnih tanjura 75 kom, šalica za bijelu kavu sa tanjurićima 20 kom, aluminijskih lonaca 1 kom, serpe 1 kom, poklopaca 1 kom, žličica 8 kom, vilica 12 kom, maraskina 10 lit, seribrendi 15 lit, kruškovaca 18 lit, anizete 12 lit, menta spec. 12 lit, brandy medic. 20 lit.

PRVI GOSTI

Prvih godina rada gosti su bili uglavnom sindikalisti. Tek pred kraj pedesetih godina prošlog stoljeća dolazi veći broj inozemnih gostiju. Tada se gostima nudila niska razina komfora u hotelu gdje su sobe bile bez kupatila i WC-a.

altPOVEĆANJE HOTELSKIH KAPACITETA

Otkupljena je susjedna kuća Radić, sa istočne strane hotela „Zlatni rat“, i povećava se kapacitet hotela sa početnih 28 na 41 krevet.
Proširenje hotelskog smještaja nastavljeno je 1953. kada je kupljena ruševina obitelji Soljačić na Rudini i adaptirana kao depandansa sa 27 kreveta.
Kaštil Vusio otkupljen je 1969. i nakon temeljitog preuređenja prve je goste primio 4. srpnja 1970. Dotadašnji hotel „Zlatni rat“ preimenovan je u hotel „Kaštil“. 

Od Poljoprivredne zadruge uzet je u zakup objekt koji je izgrađen 1956. a u njemu je bilo 26 soba sa 60 kreveta. Novi je objekt nazvan depandansa „Luka“.
Početkom 1964. godine Đački dom sa tri paviljona (hotel „Bijela kuća“) pripaja se hotelskom poduzeću „Zlatni rat“. To su prvi hotelski objekti koji u svakoj sobi imaju kupaonicu i WC.  Godine 1965. uređena je kuća Šimetović kao depandansa hotelu "Bijela kuća", a od 1967. radi restoran i hotel "Vidovica". Od 1966. do 1969. izgrađene su depandanse Martinica i Tamaris.
Nova hotelska naselja grade se na zapadnoj strani Bola na predjelu Potočine. Hotel „Elaphusa“ kapaciteta 321 krevet, prve je goste primio 6. lipnja 1971. Hotel „Borak“ otvoren je 1976., a „Bretanide“ 1984. godine. Hotel „Bonaca“ izgrađen je 1999. godine.


alt

Hotelsko naselje "Bijela kuća"Napomena:
za ovu rubriku korišteni su materijali iz 
foto monografija:
* Pedeset godina Zlatnog rata
* Turistički Bol u mom sjećanju


alt