Foto kritika

alt


PROMETNA SIGNALIZACIJA?!

Nismo pitali, a mnoge bi interesiralo: tko bi trebao očistiti prometne znakove na bolskim ulicama? Nije, na žalost, ovo jedini primjer. Ostaje da konstatiramo kako nije lijepo ono što vidimo na slici.

(objavljeno  09. 05. 2017.)

***************


alt


alt


PREPREKE NA CESTI

Fotografije snimljene na starom putu Bol-Murvica poslao nam je Dušan Mitrović da vidimo i objavimo kakvih sve oblika priprema ima za novu sezonu. - Možda će čelični kolci i kamenje po sredini puta biti zanimljivi posjetiteljima vašeg portala, iako mislim da bi trebalo to interesirati prvenstveno policiju i službe u Općini – napisao je naš čitatelj.

(objavljeno  19. 03. 2017.) 

***************


alt


GNOJIVO NA CESTI

Uz rub ceste Bol - Murvica netko je iskrcao - gnojivo. Je li to ostavljeno kao samoposluživanje ili je namjenski, privremeno, deponirano dok se ne odnese u nečiji vinograd. Bilo jedno ili drugo, svakako nije lijepo za vidjeti. (t.s.)

(objavljeno  07. 01. 2017.) 


***************


alt


NAKOŠENI KANDELABER

Ukoliko netko radi popis popravaka (i ispravaka) za iduću sezonu, bilo bi dobro na taj popis dodati i ovaj kandelaber javne rasvjete na Velom mostu. Neko ga je veće auto, vozeči natraške, "malo" nakrivio.

(objavljeno  06. 12. 16.)  

***************


alt


POLUUKOPNI KONTEJNERI

Evo jedne fotokritike kojoj ne treba komentar! (r.b.)

(objavljeno  24. 10. 16.)


***************


alt


PARKIRANJE

U stambenom bloku na samom ulazu u Bol preselile su radionice i skladišta „Grabovog rata“. Jedan nam je čitatelj poslao fotografiju gdje se uz stambenu zgradu, gdje ima i turističkih apartmana, parkiraju njihovi manji kamioni i druga radna vozila. Mogu li ih premjestiti – pita naš čitatelj – pedesetak metara dalje, preko ceste, na općinskom parkiralištu o kojemu vodi brigu „Grabov rat“?

(objavljeno  03. 04. 2016.)


***************alt


PROMETNA (NE)KULTURA

Obično smo viđali i snimali parkirane automobile na početku šetnice ispred tamošnjih vikendica, a sada su autima počeli dolaziti do hotela "Bretanide". Što bi se hrvatskom vozaču dogodilo da je auto ostavio u pješačkoj zoni negdje u Sloveniji? (foto: Mila Cvitanić)

(objavljeno  25. 02. 2016.) 


********************alt


MRLJE OD ULJA

Kamenom popločenu rivu, Porat bolskih pomoraca, čuva se od automobila, pa čak i motora. Ne želi se da vozila ostavljaju tragove od guma, a najmanje od ulja.
S dozvolom su nedavno kamionom dovozili otvore (prozori i vrata) za Galeriju Dešković. Radilo se danima i uvijek je dolazio i odlazio kamion. Posljedica toga je da su ostale masne mrlje od ulja na tek postavljenim kamenim pločama.
Možda netko misli da će to oprati kiša?
Neka to bude opomena onima koji dozvoljavaju promet rivom, da ubuduće to ne čine ili neka to sami očiste, ali ne na račun poreznih obveznika! (j.e.)

(objavljeno  17. 01. 2016.)


*******************alt


PJEŠACI NA KOLNIKU

Nije neka novost da pješaci, koji žele do supermarketa „Studenac“, moraju pješačiti po kolniku Bračke ceste. Trotoar nikada nije napravljen, pa je pravo čudo kako još nitko nije stradao. Radi se o glavnoj cesti za ulaz i izlaz vozila iz Bola, a u ljetnim mjesecima je veliki promet ljudi i vozila.
Kade se i ako bude uređivao rotor možda bi barem s jedne strane ceste trebalo urediti i malo trotoara. (J.E.)

(objavljeno  20. 10. 2015.)


***************alt


VOZNI RED BEZ VLAKA

Čitav ovaj tjedan ne vozi turistički vlakić Ulicom Hrvatskih domobrana prema Samostanu. Nema više vlakića, ali još stoji vozni red. Znamo tko je postavljao vozni red, a treba li ta osoba i da ga ukloni ili možda prekrije s obavijesti (na više jezika) da vlakić za ovu godinu više ne vozi. (Kada se bude skidao vozni red, na ostalim stanicama, tamo gdje vlakić još prometuje)  trebalo bi zalijepiti novi vozni red. Turista još ima u Bolu!

(objavljeno  26. 09. 2015.)


***************alt


NADSTREŠNICA

Nakon uređenja pročelja Lože, još je nakaradnije vidjeti staru nadstrešnicu iznad ulaza u prostoriju lučkog kapetana. Tu navraćaju skiperi skupocjenih jahti, a ni prolaznici nisu posve ravnodušni. Ukoliko Lučka kapetanija u Splitu, nadležna za opremanje prostora, nije u mogućnosti platiti za novu nadstrešnicu ili ih nije briga, Općina i Turistička zajednica bi iz svojih sredstava trebali to učiniti umjesto njih. Ako se već volimo hvaliti da je Bol elitna destinacija, treba se potruditi da i vizualno to bude. (J.E.)

(objavljeno  12. 07. 15.)

**********


alt


alt


PRIVATNI PARKING NA ŠETNICI (?!)

Već stvarno nije novost da se vozi šetnicom prema Zlatnom ratu i da istu pojedinci koriste kao privatno parkiralište.
Gotovo identične fotografije, snimljene na istom mjestu, već su objavljivane u ovoj rubrici što navodi na zaključak da se radi o uvijek istim pojedincima koji misle da za
njih ne vrijede propisi.
Srdačan pozdrav

Ada Seferagić

(objavljeno  04. 08. 14.)
**********


alt

Na izlasku iz hotelskog naselja, totem zaklanja vozačima vidik na vozila koja dolaze slijeva


alt

Prometni znak STOP trebao bi biti okrenut prema jugu i namijenjen je vozačima koji izlaze iz hotelskog naselja


ZNAKOVI KOJI STVARAJU ZBRKU

Primjer 1: Na izlazu s parkirališta hotelskog naselja (hoteli "Bonaca", "Elaphusa" i "Borak") na glavnu cestu za vozače ima ponešto i problema. Totem na križanju zaklanja pogled vozaćima i ne vide baš najbolje vozila koja dolaze s lijeve strane, iz pravca Murvice. A oni imaju prednost! Totem treba podignuti ili prelocirati malo južnije.

Primjer 2: Vjerojatno je netko okrenuo znak STOP i sada ne služi ničemu. On je namijenjen vozačima koji izlaze iz hotelskog naselja da zaustave vozila je dolaze na cestu s pravom prvenstva. Znak jednostavno treba okrenuti prema jugu.

foto: Melani Kitić

(objavljeno 22. 04. 14.)


**********

alt


KADA GRAĐEVINARI MOGU RADITI?

Je li normalno da se radi i nedjeljom (28. rujna) i to od 9.30 sati? Strojevi razbijaju kamenje, a žao mi je da se uništavaju i borovi. Volim Bol i tu provodim sa suprugom više od tri mjeseca pa nisam ravnodušna s onim što čujem i vidim.

Hana Švendova 


U Općini smo dobili slijedeću informaciju: "Na području Općine Bol ne mogu se graditi građevine niti izvoditi radovi od 1. lipnja do 30. rujna. U danima kada je dozvoljena gradnja ne može se graditi u vrijeme dnevnog odmora (13 do 14 sati) te u vrijeme noćnog odmora (20 do 08 sati)."


********************


alt


PATULJASTI ZNAK

Pred neki dan postavljeni su prometni znakovi na tek asfaltiranoj cesti prema Murvici. Ovaj putokaz (Murvica 3 km) nekako mi je patuljast i čini mi se da ga je trebalo postaviti malo više i uočljivije.

Juraj Pavišić Juki

(objavljeno 31. 03. 13.)

*******************


alt

Skulptura koju je netko srušio s postolja


alt

Postolje danas, ali bez skulpture


VANDALI PONOVNO U AKCIJI

Od skulpture "Dalmatinka" ostalo je samo postolje. Netko je po drugi put, od 2009. kada je ova skulptura postavljena na šetnici nedaleko hotela "Bretanide", srušio rad akademske kiparice Ane Jureško. Ovaj put ostali su na podu kameni komadi koje će se teško moći spojiti u jednu cjelinu, pa je za pretpostaviti da će trebati načiniti repliku.

Ne može se opravdati nečije vandalsko ponašanje, a troškove popravka će - ne utvrdi li se tko je to učinio - platiti porezni obveznici u Bolu. (D.M.)


********************


alt


KROJEVE SKALINE

Kraljeve stepenice (Krojeve skaline) izgrađene su prije 137 godina (1875.) prije dolaska u Bol cara Franje Josipa I. Možda to i nije spomenik kulture, ali je svojevrsni povijesni raritet koji je interesantan i turistima. Međutim, ove Kraljeve stepenice zbog zuba vremena i nehaja izložene su propadanju pa je neophodna intervencija na njihovom saniranju i zaštiti od daljnjeg urušavanja. Zahvate bi trebalo učiniti tijekom zimskih mjeseci, prije početka nove sezone. (J.E.)


********************


alt


ZABRANA, ALI KAKO ZA KOGA

Koncesionar plaže Zlatni rat ("Grabov rat" d.o.o.) uredio je parking na istočnom dijelu unutar ograđenog prostora. Čuvar na rampi propušta samo vozila djelatnika koji rade na plaži. Povremeno se dogodi, kao na našoj slici, da netko parkira gdje to samo on želi. Jer, parking mu je predaleko - pedesetak metara. Zašto bi netko, misli vlasnik ovoga vozila, njemu određivao gdje se treba zaustaviti. (Odgovorni u "Grabovom ratu" znaju ime vlasnika automobila.)

Za iduće ljeto najavljene su propusnice, ali samo za one koji će poštivati odluke i parkirati tamo gdje je to određeno. Nediscipliniranima će se oduzimati propusnice, a očekuje se da će u to vrijeme biti uspostavljena i pauk služba. (J.E.)


*******************


alt


SMJEROM PUTOKAZA (2)

Evo još jednog putokaza koji zbunjuje vozače i (po nama) upučuje ih u krivom pravcu (dužom i lošijom cestom). Na izlazu iz Supetra, po ovom panuo za Milnu treba skrenuti lijevo (preko Nerežišća, čijeg imena nema na tabli), a ne desno preko Sutivana i Ložišća.

Vjerojatno autori imaju neko objašnjenje ali iz Županijske uprave za ceste i Hrvatskih cesta - glasa (objašnjenja) čuti nije. (J.E.)


*******************


alt


SMJEROM PUTOKAZA (1)

Strancu koji automobilom iz Bola želi u Pučišća i nije baš lako. Na križanju ispred Gornjeg Humca mora se odlučiti: skrenuti desno ili lijevo jer na tabli nema Pučišća! Ispravan je izbor - lijevo, jer krene li desno doći će u Sumartin.

Tko je nadležan da ispravi ovaj, po nama - propust? U Županijskoj upravi za ceste uputili su nas na Hrvatske ceste, odnosno njihovu ispostavu u Splitu. Poslali smo im i ovu fotografiju, ali nismo dobili odgovor.

Ovaj ćemo tekst sa slikom proslijediti u Zagreb: upravi Hrvatskih cesta i nadležnom ministarstvu. Možda će nam se oni javiti. (J.E.)


********************


alt


alt


PROMET NA ŠETNICI

Do prije tri-četiri godine promet šetnicom u sezoni je bio onemogućen. Zadnjih je godina sasvim drugačije. Promet se odvija nesmetano, a posebno od 2011. otkada u Bolu nema policije. Pristup šetnici je moguć kroz Put oleandra a nigdje ne postoji prometna signalizacija o zabrani prometa.

Mislim da su turisti zaslužili mirnu šetnju, a naročito djeca, kojima prijeti stalna opasnost od automobila i skutera.

Vlado Anić

Stanje 1. srpnja 2012. godine: automobili a posebno motorkotači nesmetano vozikaju po šetnici. Možda od danas bude nešto drugačije jer u Bol su, za ovo ljeto, stigli policajci.